|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Jeśli Wisła ma placić miastu tylko 2 mln złotych zaużytkowanei stadionu to chyba nei jest to jakaś wygurowana kwota
http://www.gazetakrakowska.pl/strona...agra,id,t.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
||
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez CH. : 27.10.2011 o godz. 16:22.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
to sorry, nie doczytałem
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Roczna opłata.
A Majchrowski zaległe pieniądze obliczył na poziomie 3mln zł. Jacek Majchrowski stracił cierpliwość i zażądał od Wisły Kraków zapłaty 3 mln złotych zaległych płatności. Domaga się też szybkiego podpisania aneksu do umowy użytkowania stadionu przy ul. Reymonta. Jeżeli tego nie zrobi, od 4 listopada "Biała Gwiazda" nie będzie mogła na tym obiekcie rozgrywać swoich meczy. Jest się o co bić. Gmina ma dostawać od Wisły ok. 2 mln zł rocznie, a miejska kasa świeci pustkami. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Powiedzcie mi, kto się myli lub gdzie jest 100 baniek.
Czytam to na tym forum, to gdzieś w prasie, necie, że stadion Wisły, kosztował 500 milionów, sprawdzam na http://pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Miejski_w_Krakowie (wiem, wiki, to nie jest całkiem wiarygodne żródło, ale jednak za duża rozbieżność) i tam wyliczyli całkowity koszt stadionu na 399 483 527,08 zł. Kto wziął (dostał) te brakujące 100 baniek? Gdyby nawet wartość stadiony była na poziomie tych 500 milionów, to 2 miliony złotych rocznie, chyba nie jest wielkim wydatkiem dla takiego klubu jak Wisła. Jak ktoś napisał, można to za 2 (3 z kosztami) mecze uzbierać i jednak jest to dużo mniej niż 1% wartości stadionu, gdzieś w okolicach 0,4%-0,5%. Jest i druga strona medalu, to chyba będzie największy koszt za użytkowanie stadionu ze wszystkich drużyn w Polsce, bo to, że Craxa nie płaci za stadion (spółka miejska) to chyba każdy wie, Lech ponosi koszty w granicach 1,2 ml, nie wiem jak "L" więc są równi i równiejsi, jak to w życiu.
Ostatnio edytowane przez Jacko_1 : 27.10.2011 o godz. 19:55.
![]()
Pozdrawiam.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Budowa z każdym rokiem stawała się coraz droższa, mimo tego, że co rusz odpadały jakiejś jej części (jak np. podziemny parking), czy wymiano droższe materiały na tańsze (kostka brukowa-> beton przed stadionem i inne, których teraz nie pamiętam). Gdyby do dokumentacji usiadł ktoś z NIK (na co w końcu liczę), to podejrzewam, że siwy Jacek skończy tam, gdzie jego miejsce, czyli w pierdlu.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
http://stadiony.net/projekty/fra/sta...ffroy_guichard
Koszt w przeliczeniu na PLN ok 260mln. A pojemność jeszcze większa niż u nas... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Nie ma też co zrzucać wszystko na miasto, Wisła jest tak samo winna aktualnej sytuacji! Całkowita bierność w czasie trwania budowy czy słyszeliście kiedyś żeby klub zabierał głos? Coś krytykował coś proponował? Z klubu do tej inwestycji powinno być oddelegowane przynajmniej 2 osoby które by patrzyły wszystkim na ręce jak jest prowadzona budowa, czy nie ma fuszerki, przekrętów. Tyle lat nie zabierali głosu i pozwolil robić zikitowi co im się podoba to teraz niech nie jęczą. I uważam że w tej kwestii klub dał dupy na całej lini.
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
bo miasto i ZiKiT zezwoliłoby na patrzenie im na ręce ze strony władz klubu... prokuratura ma problem ze znalezieniem winnych tego przekrętu, to tym bardziej klub nic by nie wskórał, jak reagował to odpowiedz brzmiała "tak, xxx data i oddajemy stadion" i tak tych dat było 10. No bo co klub mógł? przeciez to że by wydali jakieś oświadczenie na stronie nie przyśpieszyłoby prac i każdy o tym wie. Media nagłasniały sprawę i też to nic nie dawało. Miasto / ZiKiT czuło się bezkrarne i tyle..tłumaczyli sie że "a tam trzeba poprawić" , "tu dokręcić" i co gnojom zrobisz..
było tu pisane przez naocznego świadka jak Basałaj z Ochalikiem zwiedzali budowę stadionu i natknęli się na gościa z budowy, kazał im się wynosić, a oni na to "a wie pan dla kogo jest budowany ten stadion? " odp "tak, dla ZiKiTu", to wystarczy za komentarz miasto nie traktowało klubu poważnie, mieli w poważaniu ich zdanie, dopiero teraz się zainteresowali stadionem bo poczuli kasę do zgarnięcia.. gdzie byli wcześniej kiedy dwóch robotników stukało w rynnę i po 3 godzinach kończyli pracę? poza tym to nie Wisła budowała ten stadion tylko miasto / ZiKiT i do nich należało nazdorowanie tej inwestycji
Ostatnio edytowane przez CH. : 27.10.2011 o godz. 20:36.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bez odzewu oczywiście. Taką samą z resztą odpowiedź słyszałem w sprawie bierności klubu, kiedy wyborcza wypisywała sobie na nasz temat co chciała i gdy policja, czy władze Kielc blokowały nam wyjazdy. Trudno się nie zirytować, delikatnie mówiąc.![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Faktycznie, to co teraz wyprawia ZIKIT w dużej mierze bierze się z całkowitej bierności klubu w przeciągu całego okresu realizacji stadionu. Bierność jak tu ktoś wcześniej napisał przejawiała się i dalej przejawia na innych płaszczyznach działalności klubu, patrz chociażby ostatnią medialną anty-wiślacką kampanię. Coś mi się wydaję, że mogą być problemy z meczami na R22 w listopadzie. Nasz zarząd nie działa chyba ani szybko, ani w pełni profesjonalnie. Przykłady na to by się znalazły. Swoją drogą myślę, że nic niepłacenie do tej pory za wykorzystywany stadion (poza opłatą za energię elektryczną) chyba także nie jest całkiem na miejscu. Nie mówię tu o całej tzw. "należnej" kwocie, ale o jakimś ekwiwalencie za korzystanie z obiektu. Chyba w sądzie byśmy z miastem przegrali. A jak sobie można wyobrazić grę jako gospodarz? Hutnik i Sosnowiec licencji raczej nie posiadają. Będziemy grać we Wrocku za sporą kasę? Czysta głupota, o tym miasto doskonale wie i będzie się starało swoją dominującą tu pozycję wykorzystać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
Tak lifting ale jaki. Myślę że w 350mln by się zmieścili jakby budowali od zera. |
|
|
|
Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Niestety jeśli chodzi o koszty to możemy się porównywać tylko z trzecim światem i byłymi republikami ZSRR, gdzie może (!) ukradli by więcej. Powód: bellic88 mnie ubiegł
Ostatnio edytowane przez Erich Zann : 27.10.2011 o godz. 22:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
A ja myślę, że powinnaś ( eś ) mieć zdanie o swoich powinnościach finansowych, a nie tobie nieznanych, o których nie masz zielonego pojęcia. Póltora roku opóźnienia w oddaniu klubowi, i tak nadal niedokończonego stadionu, to bardzo wymierne straty dla klubu, nie z jego winy. Myślę, że jak się dowiesz jakie to straty, to przestaniesz być adwokatem diabła. Twoje pesymistyczne wizje mogą się jednak spełnić ku Twojej, chwilowej radości, gdyż już dawno uczulałem na pasiaste próby zniechęcenia do Wisły Cupiała, a właśnie pasiasty duet urzędniczy wraz ze swoim dworem, czynią kolejny krok przeciwko Wiśle, po maksymalnym spieprzeniu jej stadionu i niewiarygodnym wręcz zawyżeniu jego ceny, oraz niesamowitym opóźnieniu jego ukończenia, z obwinieniem i chęcią obciążenia za te fakty Wisły, a nie zikitu i wykonawcy. Tak więc, póki co ciesz się z dobrze wykonywanych sabotaży, przez Twoich ziomali najprawdopodobniej. Tylko powiem Ci tyle, że będziecie cieszyć się do czasu, aż Kraków i niezależny arbitraż, rozliczy Was za tą wymierną antyWiślackość, choćby z uwagi na nieuchronność kary, za wszelaką Waszą korupcję, a Wisła wraz z Cupiałem urzędniczo Was przetrwa w Krakowie i piłkarsko w Ekstraklasie, być może z konieczności, grając czasowo poza Krakowem.
Ostatnio edytowane przez kot : 28.10.2011 o godz. 01:53.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
A co do tańszych stadionów o naszej pojemności (wiem, niektóre mają miejsca stojące, ale zmiany zwiększające pojemność do 30tys miejsc siedzących byłyby kosmetyczne): http://stadiony.net/stadiony/ger/coface_arena http://stadiony.net/stadiony/ger/rhein_neckar_arena http://stadiony.net/stadiony/kaz/astana_arena wybudowane w ostatnich latach.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 28.10.2011 o godz. 06:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Nie wiem czy akurat budowa to dobry temat, ale jakieś wydarzenie związane z naszym obiektem
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
A rok temu mieliśmy koncert Prince'a na otwarcie stadionu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2010
Offline |
|
|
PiotrzeG. Ty jesteś specjalistą w kwestii budowy stadionu, mam pytanie.
Jaki byłby szacunkowy koszt porządnej elewacji stadionu ? chodzi mi o rząd wielkości - kilka mln zł czy kilkanaście mln zł ?
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 28.10.2011 o godz. 10:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no i byl Prince przeceiz tyle, ze na Babich Dolach w ... Gdyni
![]() ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Edit: Z resztą sam napisałeś, że mogli zgłaszać poprawki i "prosić o poprawienie". Nie zrobili nic, a błędy były przecież zawarte już w projekcie. O, przepraszam, zapomniałem, że wpłynęli na ilość kas i kołowrotków. Szkoda, że na inne rzeczy już im brakło inicjatywy. Z resztą, nie wiem, czy to też nie była bardziej zasługa kibiców, czy Olszówki, niż pracowników Wisły SA.
Ostatnio edytowane przez pan Dudi : 28.10.2011 o godz. 09:49.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Nasz stadion jest nie chlubnym przykładem jak w Polsce można za ponad 500 mln zbudować stadion wart 10 razy mniej.
![]()
Bóg, Honor i Wisła!
|
|
|
|
Member
Od: 08.2007
Offline |
|
W naszym przypadku inwestorem była miejska jednostka zarządzająca na co dzień dziurą w drodze, zajęciem pasa drogowego itd. Szefową tego bordelu jest baba, która na wieść o przegranym dla mista Euro 2012... popłakała się..., a jej poprzednik siedział w areszcie, ma procesy o korupcję (w tym fikcyjne przetargi z lat budowy naszego stadionu), molestowanie i mobbing. A'propos Olszówki: widać różnicę bez swojego człowieka w Radzie Miasta? Chciałbym żeby to wreszcie wpłynęło na mobilizację i informację (choćby kto jest kim pośród kandydatów) przed następnymi wyborami samorządowymi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do Olszówki i informacji przedwyborczej, to jak najbardziej popieram. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
do tych co narzekają, że Wisla miała niewielki wpływ na budowę stadionu, że była bierna w czasie budowy...
Wyobraźcie sobie, ze jutro sprawą budowy zajmie sie prokuratura i odkryje (co na pewno nie będzie trudne) wiele przekrętów i to, że wiele osób zarobiło przy tej budowie nielegalnie mase pieniędzy kosztem budżetu (jednym słowem: ukradło). I okaze się, że jedynym podmiotem zainteresowanym stadionem, a który niczego nie ukradł była właśnie Wisła, bo mądrze unikała jakiegokolwiek mieszana się do budowy. ps. nie jestem prawnikiem. Czy ktoś wie, jak sprawa stadionu można zainteresować prokuraturę? Czy trzeba czekac aż ona sama się sprawa zainteresuje? |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|