The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.10.2011, 09:55
Gościu2323 powtarzasz w kółko to samo..Jedynym hasłem propagandowym całego platformowego pijaru jest: stop kaczyzmowi.. Jeśli ktoś głosuje na PO byle być przeciwko Kaczyńskiemu to jest "lemingiem".. A takich ludzi jest masa..

Kolejny przyklad manipulacji, z dzisiejszych mediów :
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ile-z...wiadomosc.html

Szkoda, że autorzy nie wspomnieli o moralności Miodowicza albo Rapackiego, którzy pobierają rządowe pensje i jeszcze większe mundurowe emerytury i wcale nie przeszkaszadza to GW..
Ostatnio edytowane przez Belzebub : 14.10.2011 o godz. 09:58.
[][][][]> T S W <[][][][]
gosc2332
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 14.10.2011, 10:27
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
Gościu2323 powtarzasz w kółko to samo..Jedynym hasłem propagandowym całego platformowego pijaru jest: stop kaczyzmowi.. Jeśli ktoś głosuje na PO byle być przeciwko Kaczyńskiemu to jest "lemingiem".. A takich ludzi jest masa..

Kolejny przyklad manipulacji, z dzisiejszych mediów :
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ile-z...wiadomosc.html

Szkoda, że autorzy nie wspomnieli o moralności Miodowicza albo Rapackiego, którzy pobierają rządowe pensje i jeszcze większe mundurowe emerytury i wcale nie przeszkaszadza to GW..
A jak ktoś głosuje na PiS byle być przeciwko Tuskowi, to kto ?
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 14.10.2011, 10:35
gosc2332 napisał(a):Wyświetl post
Watts, jeszcze się nie nauczyłeś? Ze kto nie za PiS ten leming, tylko wyborcy PiS robią to świadomie, a inni to bezmyślne lemingi. No ale ktoś ulega propagandzie PiS i daje się manipulować to robi to w pełni świadomie a powtarzanie ciągle tych samych haseł propagandowy to to samodzielne myślenie

Brawo! Brawo!

Napisałeś post bez odwoływania się do niezalezna.pl!
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 14.10.2011, 10:57
gosc2332 napisał(a):Wyświetl post
A jak ktoś głosuje na PiS byle być przeciwko Tuskowi, to kto ?
Ten kibol..
[][][][]> T S W <[][][][]
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 14.10.2011, 11:05
sambo napisał(a):Wyświetl post
otóż WIślaku - jeśli chcesz analizować mapkę wyborów - to proszę bardzo popatrz sobie gdzie SLD miało najwięcej a gdzie najmniej głosów - mapki Ci się elegancko zgrają.

Jeśli chodzi o konstruktwne wypowiedzi Prezesa - to chciałbym je usłyszeć. Może dla wyborcy PIS nie są ważne poglądy partii byleby n***ć na PO ale ja chętnie bym posłuchał. W ciągu ostatnich 4 lat nie słyszałem ani jednej naprawdę rzeczowej i mądrej wypowiedzi Prezesa lub koogokolwiek z jego przydupasów (no może prócz kilku wypowiedzi śp. Gęsickiej ale on nie była przydupasem, tak samo jak Piecha). I napradę mało mnie obchodzi co w tym czasie robi PO.

Jeśli chodzi o osobę będącą następcą Prezesa - przykład ludzi PO jest tu trochę nie na miejscu bo PO nie potrzebuje zmiany lidera, tak jak żadna inna partia (może oprócz SLD) w PO Tusk po mistrzowsku rozgrywa ludzi i potrafi ich mimo wszystko utrzymać przy sobie albo zwyczjnie wykorzystać - vide Palikot.

Natomiast Prezes potrafi albo ludzi wyrzucać albo tak im dowalić żeby sami odeszli.

Gdyby Prezes szedł naprawdę na kreacje nowego lidera - bez problemu by go wykreował. Tak jak wystarczyło puścić nikomu nieznanego Marcinkiewicza aby w ciągu paru tygodni popularność jego przewyższyłą popularnością Kwaśniewskiego przy ostrej nawalance na PIS...
1. Mam wrażenie że albo ja źle zrozumiałem Twój argument że: "Co do zaufania do Prezesa i jego jedynej przywódczej roli i nieodzowności w PIS - proponuję prześledzenie geografi politycznej Polski na przestrzeni lat 1990-2011. Okaże się, że niezależnie od partii, od przywódcy, od rozwoju sytuacji - mapa polityczna nie zmienia się"
i konkluzję: "Otóż oznacza to, że ludzie mają swoje poglądy, dlatego że zostali tak wychowani, bo tak uważają itd itp a poglądy te kształtują się w rodzinach polskich od początków XX wieku i nowoczesnego systemu partyjnego na ziemiach polskich. I ludzie głosują na to ugrupowanie, które przedstawia poglądy zbieżne do wyborcy. Prezes wcale nie ukształtował poglądów swoich wyborców- choć wykształciuchy są o tym przekonani. Preses po prostu wstrzelił się w target." Albo ty nie zrozumiałeś argumentu przedstawionego w moim poście. Żadną miarą nie chodziło mi o to: "gdzie SLD miało najwięcej a gdzie najmniej głosów - mapki Ci się elegancko zgrają" (innymi słowy potwierdzenie tezy że na wschodzie SLD ma poparcie mniejsze niz na zachodzie). Twój argument zrozumiałem jako próba dowiedzenia że (mówiąc kolokwialnie): żeby wygrać na wschodzie Polski dla partii takiej jak PiS nie ma znaczenia kto jest liderem bo ludzie są tam tak wychowani że i tak na nich zagłosują. Otóż nie: wyniki wyborów z roku 2001 dowodzą że pomimo iż LSD osiągnęło tam wynik gorszy niż w reszcie kraju (to jak rozumiem jest Twoja teza) to jednak i tak wygrało. I to bardzo wyraźnie. Dla przykładu podam Ci wyniki z wojewówdztwa podlaskiego (jeśli masz ochotę sprawdź sobie wyniki w pozostałych województwach "pisowskich"): LSD 38% PiS 11%. I dla porównania wyniki z roku 2011: LSD 9% PiS 37%. Co dowodzi moim zdaniem jaki ogrom pracy wykonał w tym regionie PiS i JK i tego jak łatwo można ten uzyskany kapitał polityczny roztrwonić poprzez nieprzemyślane ruchy dyktowane powyborczą traumą.
2. Jeśli nie miałeś okazji usłyszeć "konstruktywnej wypowiedzi Prezesa i jego przydupasów" to wybacz ale prawdopodobnie wynika to z tego że słabo słuchasz. Nie chciałbym w tym miejscu rzucać tuzinami linków dlatego zaproponuję Ci abyś przeglądnął materiały z kongresu przygotowanego przez Instytut Sobieskiego (oficjalnie określają sie jako PiS-owski think-thank) pod tytułem "Polska Wielki Projekt". Kongres miał miejsce w maju na Zamku Królewskim w Warszawie. Przygotowano kilkaset referatów, w obradach brało udział kilka tysięcy osób. Oto link: http://wielkiprojekt.sobieski.org.pl/main/idea.
3. Argumentu o tym że: "przykład ludzi PO jest tu trochę nie na miejscu bo PO nie potrzebuje zmiany lidera" nie kupuję. O ile dobrze rozumiem dyskutowaliśmy nie tyle o potrzebie wymiany lidera (w tym względzie mamy różne stanowiska i jak rozumiem argumenty z obu stron padły) co raczej o przygotowaniu następcy. I jeśli o to chodzi to mam nadzieję że pokazałem że na przestrzeni ostanich kilku lat taki proces nie udał się w żadnej z parti a co więcej również obecna sytuacja w np: PO czy LSD wskazuje na to że problem ma charakter bardziej fundamentalny (czytaj: dotyczy nie tyle PiS co całej polskiej sceny politycznej). Dodam tylko że moim zdaniem w znacznie większym stopniu PO gdzie cięcia potencjalnych liderów (czytaj konkurentów Tuska kolejno: Olechowski, Płażyński, Gilowska, Rokita, ostatnio Schetyna) są znacznie bardziej "stanowcze" niż ma to miejsce np: w PiS.
4. Jestem w stanie zgodzić się z twierdzeniem że: "Gdyby Prezes szedł naprawdę na kreacje nowego lidera - bez problemu by go wykreował". Tyle tylko że moim zdaniem chodzi nie tyle o "kreowanie lidera" co o "wychowanie lidera". Sądzę że podany przez Ciebie przykład Marcinkiewicza jest wręcz książkowy aby zademonstrować różnicę pomiędzy: "liderem kreownym" a liderem. W momencie gdy odwoływano Marcinkiewicza z funkcji premiera wydawało mi się że JK popełnia błąd. Teraz dziękuję opatrzności (i JK) że uchroniła moją partię przed takim "liderem". Podejrzewam że gdyby zdarzyło się wtedy tak że KM "przejął" by jakimś cudem PiS to w chwili obecnej po prawej stronie mielibyśmy nie jedną partię z 30% poparciem ale PO-prawicę z poparciem na poziomie obecnego LSD i z pięć partyjek obrzucających się wzajemnie błotem i walczących o miejsce na kanapie w "konwencie św. Katarzyny" (mam nadzieję że pamiętasz jeszcze taką instytucję). Funkcja lidera partii antysystemowej wymaga znacznie więcej niż tylko umiejetność samokreacji. I znalezienie takiej osoby jest naprawdę trudne.
5. Nie odniosłeś się do mojej prośby o podanie kandydata mogącego Twoim zdaniem zastąpić JK w fotelu prezesa PiS. Był bym bardzo wdzięczny za podanie Twojego typu.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.10.2011 o godz. 12:23.
gosc2332
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 14.10.2011, 11:13
murray napisał(a):Wyświetl post

Brawo! Brawo!

Napisałeś post bez odwoływania się do niezalezna.pl!
Mój błąd, zapomniałem dodać że wyczytałem to na niezalezna.pl
wislak68
Senior Member

Stary 14.10.2011, 12:56
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Cóż pozostaniemy więc przy swoich zdaniach. Urban być może nie łapie się na szlify oficerskie (choć mam wrażenie, że przesadnie go niedoceniasz), ale już taki jak płk. SB Hipolit Starszak chyba by się załapał, co http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...l?ticaid=1d31e

Tak tylko ich elektorat powinien już powoli wymierać (ze starości choćby), a tutaj rodzą się im nowe perspektywy pozyskiwania młodych łatwo sterowalnych lemingów dla swoich choćby antyklerykalnych pomysłów.

Powtarzam się, ale... smutne jest to, że elektorat skłonny poddawać się sugestiom tegoż środowiska służb specjalnych PRLu miał już powoli odchodzić do lamusa, że się tak niedelikatnie wyrażę. A niestety te wybory pokazały, że znaczna część "młodych, wykształconych, z wielkich miast" jest podatna na wpływy tegoż właśnie środowiska. Powtarzam to nie są stare pierdziochy z legitymacjami pzpr-u, to smarkacze o czasach PRLu nie mający zielonego pojęcia. Optymistą jesteś sądząc, że z czasem zmienią swoje preferencje wyborcze, jak na razie "zioło" i antyklerykalizm to ich priorytety.

Tutaj trochę przesadzasz tych emerytów milicyjnych czy wojskowych naprawdę nie było tak wielu, żeby uznawać ich za jakiś szczególnie potężny ilościowo elektorat przy urnie. Ich znaczenie przejawia się we wpływach na TV, media, ośrodki badania opinii społecznej itp. Ogólnie rzecz biorąc na kształtowanie opinii publicznej. W latach 1990-2005 wpływy posiadali ogromne choćby z racji na "sprywatyzowane" archiwa (palenie to bajeczka dla naiwnych - palono ewentualnie teczki spraw operacyjnych, które mogły postawić sbeków czy funkc. wsw w stan oskarżenia, ale nie teczki współpracowników), wydawałoby się, że już tyle czasu minęło, że ich możliwości obecnie są żadne, a jednak...

To proste. Jeżeli to Ty masz rację, Palikot i jego banda nie będą mieli żadnego wpływu na władzę, więc ich chore pomysły wylądują tam gdzie ich miejsce czyli w śmietniku. Zarówno Schetyna, jak i Palikot to leszcze dla Tuska, więc tak jednego jak i drugiego szybko spacyfikuje.
Jednak w moim przekonaniu Palikot od początku do końca to wynalazek i pomysł Tuska taki jego "żołnierzyk". Najpierw do szczekania na braci Kaczyńskich, a w szczególności na Prezydenta, a później pomysł na odebranie elektoratu LSD i przy okazji pogróżka wobec KK, a tutaj w zależności od sytuacji Palikota i jego elektorat można wykorzystać.
1. Prawdopodobnie pozostaniemy w tym punkcie z rozbieżnymi stanowiskami. Ale przynajmniej wymieniliśmy poglądy .
2. Powtórzę jeszcze raz to co pisałem poprzednio: moim zdaniem ten elektorat nigdy nie wymrze (jeśli mamy na mysli gasipsów). Zawsze będzie dopływ "świeżego towaru" tak jak i odpływ tych rozczarowanych. Tyle tylko że uważam iż procent gasipsów będzie zawsze mniej więcej na stałym poziomie. Co nie oznacza że będą głosować stale na jedną partię.
A elektorat postkomunistyczny wymrze. Ale tak jak pisałem już wcześniej: moim zdaniem oni (byli wojskowi, nomenklatura, milicja, pracownicy aparatu itp, itd) gasipsami gardzą. To inna grupa elektoratu.
3. Zgadzam się jeśli chodzi o wpływy lobby postkomunistycznego wynikające z "aktywów historycznych". To czy grupa około 600 tys (bo na tyle oceniam byłych: wojskowych, milicjantów, nomenklaturę, aparat itp. wraz z rodzinami ) zdyscyplinowanych wyborców to dużo czy mało pozostawiam Twojej ocenie.
4. Jeśli wydaje Ci się że to iż Palikot jest obecnie w opozycji do Tuska zablokuje ich wpływ na władzę to jesteś dużym optymistą. Chłopaki jeszcze pewnie z tuzin razy zmienią sojusze, będą się licytować o poparcie konkretnych ustaw, podbierać sobie posłów itp, itd. Gasipsy w Sejmie są i chcąc nie chcąc swoje pietno tam odcisną.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.10.2011, 13:37
sambo napisał(a):Wyświetl post
Zabrzmi to Sędzio jak górnolotny frazes - ale Prezes powinien ze wszelkich możliwych mu środków i sił robić wszystko aby do krachu nie dopuścić a nie tylko się go spodziewać.

Jako obywatel RP, syn tej ziemi, jako poseł RP i lider jednej z dwóch największych partii politycznych winien on zrobić wszystko co w jego mocy. I nie chodzi mi tutaj o nawet o rzeczy na które nie ma wpływu. Nie chodzi mi tutaj nawet o jakieś projekty ustaw. Chodzi mi przynajmniej o KONSTRUKTYWNĄ krytykę działań, bądź niedziałań rządu. Chodzi mi o wskazywanie KONSTRUKTYWNYCH rozwiązań - tak aby faktycznie debata była debatą merytoryczną a nie zwyczajnym pieprzeniem głupot. Prezes nie różni się w pieprzeniu głupot ani o jotę z zestawem postkomuny.

To po pierwsze.

Po drugie jest co najmniej zastanawiająca to ślepe zaufanie do Prezesa. Jeszcze 5 lat temu Sędzio pewnie jedynym politykiem, którem ufałeś był JKM - to powinno Cię chyba nauczyć dystansu do własnych uczuć?

Co do zaufania do Prezesa i jego jedynej przywódczej roli i nieodzowności w PIS - proponuję prześledzenie geografi politycznej Polski na przestrzeni lat 1990-2011. Okaże się, że niezależnie od partii, od przywódcy, od rozwoju sytuacji - mapa polityczna nie zmienia się. Odcienie kolorków zawsze skupiają się na tych samych obszarach terytorialnych.

Co to oznacza wg mnie?

Otóż oznacza to, że ludzie mają swoje poglądy, dlatego że zostali tak wychowani, bo tak uważają itd itp a poglądy te kształtują się w rodzinach polskich od początków XX wieku i nowoczesnego systemu partyjnego na ziemiach polskich.

I ludzie głosują na to ugrupowanie, które przedstawia poglądy zbieżne do wyborcy. Prezes wcale nie ukształtował poglądów swoich wyborców- choć wykształciuchy są o tym przekonani. Preses po prostu wstrzelił się w target.

Gdyby Prezesowi faktycznie zależało przede wszystkim na kraju, to już dawno przygotowywałby partię na przejecie władzy a sam co najwyżej mógłby pozostać jej mentorem. Jednak to zadanie przerasta ambicje prezesa. Wtłoczył on ludziom - on i jego pżałowania godni przydupsy typu Kuchciński czy Dera, że Prezes = PIS = jedyny obrońca konserwatywnego i patriotycznego myślenia o Polsce.

Nie dajcie się zwieść ludzie na takie tanie chwyty. Nie ma ludzi nie zastąpionych - precież o tym wiesz.
sambo - rzadko co na tym forum się zgadzaliśmy w poglądach(raczej przeważały antagonizmy) ale w tym co napisałeś o Kaczyńskim moge Tobie tylko przyklasnąć bo mam podobne odczucia.

Z dzisiejszej Rzeczpospolitej;

Cytat:
...Główny ideolog partyjny profesor Zdzisław Krasnodębski ocenił: "Patrząc na media, można się zdziwić, że ktokolwiek w ogóle głosuje na PiS. Ci wszyscy ludzie, tzw. elity, a więc ludzie, którzy cieszą się w swoich dziedzinach popularnością, od reżyserów poprzez artystów, dziennikarzy, popierają PO. (...) W zasadzie obrzydzanie partii opozycyjnej jest głównym zajęciem mediów". Redaktor Bronisław Wildstein oznajmił: "Partia Donalda Tuska zwyciężyła dzięki wsparciu zjednoczonego frontu mediów prorządowych", a redaktor Piotr Zaremba zmartwił się, że "do tej porażki mocno się przyczynił brak równowagi społecznej – ta uwaga dotyczy zjednoczonego frontu mediów, ale przecież nie tylko".

Jest to oczywiście całkowicie sprzeczne z faktami i ze zdrowym rozsądkiem. W żadnej kampanii media nie były jeszcze tak podzielone, a po stronie PiS stały między innymi mocno: największy nakładowo polski dziennik (przypomnę, że główny publicysta "Faktu" Łukasz Warzecha został namaszczony przez prezesa Kaczyńskiego na obiektywnego, czyli akceptowanego przez PiS), największy nakładowo tygodnik opinii ("Uważam Rze"), firmy medialne "Gazety Polskiej" (z nowym dziennikiem) i ojca Rydzyka, a i niniejsza gazeta, choć pluralistyczna na stronach opinii, piórem własnych publicystów bynajmniej nie wspierała Platformy.

Nie będę już wspominał mediów internetowych, w tym "najsilniejszego portalu po stronie prawdy", jak sam się określa propisowski portal Wpolityce.pl, który w swej autoprezentacji wskazuje na swą "oglądalność i opiniotwórczość". W tej sytuacji pisać o "zjednoczonym froncie mediów" jest oczywistą nieprawdą, nie mówiąc już o tym, że dezawuuje i obraża wszystkie wymienione tytuły, nie przyznając im statusu mediów, które w ogóle się liczą, ani żadnego wpływu na wyborców mimo "oglądalności i opiniotwórczości", którą jednocześnie się chełpią.

Ale fakt, że jedyne, na co może teraz zdobyć się PiS i jego otoczka publicystyczno-propagandowa, to narzekanie na wrogie media i pomijanie mediów propisowskich, pokazuje, jak bardzo jałowa stała się ta formacja i jak bardzo nieistotna w polskim życiu politycznym. Teraz będzie powoli się zwijała – to nie będzie ładny proces, bo obejmie przede wszystkim trudne odsuwanie Jarosława Kaczyńskiego od przywództwa, ale nie ma żadnych powodów, by inne partie w jakiejkolwiek formie tym się zajmowały lub przejmowały...
To tylko fragment,polecam całość artykułu.Nie wklejam go aby się pastwić nad PiSem,po prostu uważam że potrzebna jest gruntowna przebudowa tej partii,która od pewnego czasu stała się niemal sektą polityczną,a szkoda bo im słabsza opozycja tym słabszy rząd.

http://www.rp.pl/artykul/9157,732489...gemon.html?p=1
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.10.2011, 13:39
Panowie przerywnik na otrzeźwieniebawta się

Co najmniej o 11,29 proc. mają wzrosnąć w przyszłym roku stawki podatku od środków transportowych, m.in. samochodów ciężarowych oraz autobusów - wynika z projektu obwieszenia ministra finansów, zamieszczonego na stronie internetowej resortu.

Co roku minister finansów ogłasza w "Monitorze Polskim" stawki podatku od środków transportowych na rok następny.

Stawki są przeliczane w takim stopniu, jak zmienił się przez ostatni rok kurs euro. Minister bierze pod uwagę kurs tej waluty z pierwszego dnia roboczego października. Kurs euro ogłoszony na pierwszy dzień roboczy października 2011 r. (tj. na 3 października 2011 r.) wyniósł 4,3815 zł. To oznacza, że wzrósł o 11,29 proc. w stosunku do kursu euro ogłoszonego na pierwszy dzień roboczy października 2010 r. O tyle samo wzrosną więc minimalne stawki podatku od środków transportowych na 2012 r.

by PAP.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 14.10.2011, 18:11
Panowie Jaroo1 i Gosc2332: przestańcie zaśmiecać ten wątek personalnymi potyczkami. Dyskusja ma być merytoryczna, a nie polegać na obrzucaniu się błotem. Przy okazji złamaliście kilkakrotnie regulamin, co zostało odpowiednio "nagrodzone".

PS. Grunt to być skromnym, ale i szczerym zarazem:

Cytat:
To będzie ostatni otwierany przeze mnie odcinek, ale zrobię to z dużą satysfakcją. Mój potencjał został odpowiednio wykorzystany. Przede mną tak długo wytrzymał na funkcji ministra odpowiedzialnego za transport minister Liberadzki, ale on niewiele budował .
- Grabarczyk o tym, że nie chce być dalej ministrem.

Odpowiednio wykorzystany potencjał = długie utrzymywanie się przy korycie, pardon - na stanowisku
Ostatnio edytowane przez flamengista : 14.10.2011 o godz. 18:49.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
flamengista
Piknik

Stary 14.10.2011, 21:12
Ok, Panowie się doigrali Zgodnie z prośbą - bany za rozmywanie tematu. W przypadku obu Panów jest to recydywa - 14.10 było to samo. Więc będzie tydzień odpoczynku.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 15.10.2011, 08:41
Cytat:
Roman Kotliński miał zostać pozyskany jako TW „Janusz”. Podpisał zobowiązanie. Nie przyznał się do tego w oświadczeniu lustracyjnym

Roman Kotliński, lider listy Ruchu Palikota w Łodzi, który zdobył właśnie mandat poselski, nie ujawnił w oświadczeniu lustracyjnym, że w 1989 r. podpisał zobowiązanie dla Służby Bezpieczeństwa. Z SB spotykał się jako młody kleryk Wyższego Seminarium Duchownego (WSD) we Włocławku. Został zarejestrowany jako tajny współpracownik o pseudonimie Janusz.

Pion lustracyjny IPN nie sprawdzał jeszcze jego oświadczenia. – Procedurę weryfikacji będziemy mogli rozpocząć, gdy dostaniemy z Państwowej Komisji Wyborczej oświadczenia kandydatów – mówi szef pionu prokurator Jacek Wygoda.

Gdyby sąd uznał Kotlińskiego za kłamcę lustracyjnego, grozi mu utrata mandatu oraz biernego prawa wyborczego i zakaz pełnienia funkcji publicznych od trzech do dziesięciu lat.

Kotliński zaprzecza, jakoby współpracował z SB. – Miałem tylko jedno spotkanie z funkcjonariuszem SB. Rzeczywiście coś podpisałem, prosił mnie o to funkcjonariusz, mówiąc, że w innym wypadku nie dostanie zwrotu kosztów delegacji. To było moje pierwsze i ostatnie spotkanie. Jeśli dokumenty mówią coś innego, to znaczy, że zostały sfałszowane – mówi „Rz".
Kolejna ubecka gęba - biedactwo tylko raz się spotkał i też pewnie nie wiedział co podpisuje - tak samo jak piłkarze parchów też nie wiedzieli że sprzedają się Zagłębiu - myśleli że to zrzutka na piwo ...
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 15.10.2011, 11:21
http://wadowice24.pl/polityka/kraj-i...askini-platona wydaje mi się że dość ciekawie przedstawione przez profesora Legutko.
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
CMSNero
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 15.10.2011, 11:57
Roman Kotliński, lider listy Ruchu Palikota w Łodzi i wydawca antyklerykalnego czasopisma "Fakty i Mity", który zdobył właśnie mandat poselski, nie ujawnił w oświadczeniu lustracyjnym, że w 1989 r. podpisał zobowiązanie dla Służby Bezpieczeństwa. Z SB spotykał się jako młody kleryk Wyższego Seminarium Duchownego we Włocławku. Został zarejestrowany jako tajny współpracownik o pseudonimie Janusz - pisze dziennik.

------------------------------
Ruch Palikota miał na swoich listach największą po SLD liczbę kandydatów na parlamentarzystów, którzy w oświadczeniach lustracyjnych przyznali się do związków z SB. Kotliński w swoim oświadczeniu twierdzi, że ze służbami nie współpracował. Pion lustracyjny IPN nie sprawdził jeszcze jego deklaracji. Gdyby sąd uznał Kotlińskiego za kłamcę lustracyjnego, grozi mu utrata mandatu poselskiego, biernego prawa wyborczego i zakaz pełnienia funkcji publicznych od trzech do dziesięciu lat.

zaraz sie okaże ze jednak PR nie bedzie mialo 40 poslow a z 15...(
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 15.10.2011, 12:07
A jaka to różnica? Jak udowodnią im kłamstwo lustracyjne to przecież wymienią mandaty na pedałow i transów, więc tak czy owak będziecie płakać.

Pozdrawiam ciepło z latyfundiów TW "Dąbrowskiego"

--

Nie napisałem tego, orzełku ; ) Jeśli to prawda to powinien wylecieć, ale i tak lamenty konserwy pod niebiosa będą, kogokolwiek by nie rzucono ma jego miejsce.
Ostatnio edytowane przez Watts : 15.10.2011 o godz. 12:24.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.10.2011, 12:18
Czyli co? Jak ktos podaje klamliwe oswiadczenia to nie warto tego napietnowac bo na jego miejsce przyjdzie nastepny taki sam? Fajne podejscie.
WISŁA PANY !!
flamengista
Piknik

Stary 15.10.2011, 12:46
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Kolejna ubecka gęba - biedactwo tylko raz się spotkał i też pewnie nie wiedział co podpisuje - tak samo jak piłkarze parchów też nie wiedzieli że sprzedają się Zagłębiu - myśleli że to zrzutka na piwo ...
Nie, wśród ubeckich gęb to gęba wyjątkowa. Wyjątkowo nieprzyjemny typ:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Kotli%C5%84ski

Były ksiądz, który został radykalnym antyklerykałem. A czasopismo Fakty i Mity jest wyjątkowo obrzydliwym periodykiem.

To właśnie informacja o tym, że ten facet startuje z ich list odebrała mi resztki sympatii dla Palikota.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.10.2011, 08:35
Tak się zastanawiałem nad niedawnym pomysłem Palikota odnośnie stworzenia rządu fachowców.Nieistotne jakich kandydatów chciał Palikot,ale sam zamysł wydaje się rozsądny.

Kilka ważniejszych resortów.Oczywiście to tylko moje propozycje,tak na szybko pomyślane

Finanse - Krzysztof Rybiński,ekonomista,,były wiceprezes NBP,udowodnił że nie da się podporządkować politykom rządzącym.Głośno było o nim w trakcie dyskusje o OFE gdy poparł Balcerowicza.
Tak na marginesie.Polecam jego teksty ekonomiczne w piątkowej,,Rz" pisane prostym,jasnym językiem dla zwyczajnych ludzi zrozumiałe bez wykształcenia w tej dziedzinie.

MON - Waldemar Skrzypczak - generał broni,obecnie doradca szefa Ministerstwa Obrony Narodowej.

Pracy i polityki społecznej - Ryszard Bugaj.Lewicowiec,były doradca społeczny prezydenta Lecha Kaczyńskiego.Równoważyłby nieco liberalizm gospodarczy Rybińskiego

Infrasktruktura - Adrian Furgalski.Postać mniej znana więc nieco charkterystyki:
Od 2004 zajmuje się analizą funkcjonowania rynku kolejowego, drogowego i lotniczego pracując jako dyrektor w Zespole Doradców Gospodarczych TOR. Jest autorem licznych publikacji prasowych oraz stałym komentatorem telewizyjnym spraw z zakresu transportu.

Sprawiedliwości - Zbigniew Ćwiąkalski.Był troche ministrem,ale musiał się podać do dymisji żeby wizerunek PO nie ucierpiał po samobójstwie więźnia.Jak dla mnie ofiara polityczna Tuska

Zdrowia - Bartosz Arłukowicz.Myśle że warto dać mu szanse na poważniejszym stanowisku choć jeszcze młody.

MSZ - Radosław Sikorski.Pomijając jego koniunkturalizm polityczny,jest jedym z lepiej ocenianych ministrów PO,ma doświadczenie,także w MON,kontakty zagraniczne.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 16.10.2011, 13:16
Palikot sugeruje rząd fachowców, rząd się na niego nie zgadza w samym domyśle idea ta mówi że w przeszłości nie było , a obecnie nie ma w nim fachowców i aż mnie dziwi że taka retoryka nie została przez kompletnie nikogo zakwestionowana.
To ja się pytam kto niby powinien być ministrem w rządzie, kto ma dobre ustawy tworzyć jak nie fachowiec w danej dziedzinie?. Jeżeli premier na ministra nie wybiera najlepszego z możliwych specjalisty w danej branży to znaczy że jest bezwzględnym oszustem , człowiekiem działającym na szkodę swojego kraju. Powiem szczerze że poziom ogłupienia wśród polityków, mediów i wyborców zaczyna przerastać wszelkie możliwe granice
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Arapaho
Senior Member

Stary 16.10.2011, 13:39
To podyskutujmy w ramach zabawy:

Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Tak się zastanawiałem nad niedawnym pomysłem Palikota odnośnie stworzenia rządu fachowców.Nieistotne jakich kandydatów chciał Palikot,ale sam zamysł wydaje się rozsądny.

Kilka ważniejszych resortów.Oczywiście to tylko moje propozycje,tak na szybko pomyślane

Finanse - Krzysztof Rybiński,ekonomista,,były wiceprezes NBP,udowodnił że nie da się podporządkować politykom rządzącym.Głośno było o nim w trakcie dyskusje o OFE gdy poparł Balcerowicza.
Tak na marginesie.Polecam jego teksty ekonomiczne w piątkowej,,Rz" pisane prostym,jasnym językiem dla zwyczajnych ludzi zrozumiałe bez wykształcenia w tej dziedzinie.

MON - Waldemar Skrzypczak - generał broni,obecnie doradca szefa Ministerstwa Obrony Narodowej.

Pracy i polityki społecznej - Ryszard Bugaj.Lewicowiec,były doradca społeczny prezydenta Lecha Kaczyńskiego.Równoważyłby nieco liberalizm gospodarczy Rybińskiego

Infrasktruktura - Adrian Furgalski.Postać mniej znana więc nieco charkterystyki:
Od 2004 zajmuje się analizą funkcjonowania rynku kolejowego, drogowego i lotniczego pracując jako dyrektor w Zespole Doradców Gospodarczych TOR. Jest autorem licznych publikacji prasowych oraz stałym komentatorem telewizyjnym spraw z zakresu transportu.
Mogliby się spróbować w rządzie. Choć na politykę społeczną wolałbym profesor Józefinę Hrynkiewicz.

Sprawiedliwości - Zbigniew Ćwiąkalski.Był troche ministrem,ale musiał się podać do dymisji żeby wizerunek PO nie ucierpiał po samobójstwie więźnia.Jak dla mnie ofiara polityczna Tuska
Gość który się kompletnie nie sprawdził. Nie zrobił nic i bronił niczym Zawisza dostępu do kliki adwokackiej.
Zdecydowanie wolałbym Ziobrę który mimo złej prasy jaką ma ostatnio zaczął robić porządki w tym bałaganie zwanym sądownictwem i chciałbym mu dać szanse pełnej kadencji. Oczywiście to nie prof. ale akurat w tej dziedzinie żaden profesor nie zrobi rewolucji bo bedzie bronił swojej kiesy. Najlepszym ministrem sprawiedliwości w ostatnich 20 (70)latach był Lech Kaczyński no ale...

Zdrowia - Bartosz Arłukowicz.Myśle że warto dać mu szanse na poważniejszym stanowisku choć jeszcze młody.
No bez jaj. Nie mam tu swojego kandydata ale napewno nie gość który w zamian za specjalnie dla niego tworzone ministerstwo zmienia partię

MSZ - Radosław Sikorski.Pomijając jego koniunkturalizm polityczny,jest jedym z lepiej ocenianych ministrów PO,ma doświadczenie,także w MON,kontakty zagraniczne.
Zobacz jak się zachowywał w Białymstoku .Jak taki człowiek może być dyplomatą i kierować MSZ to strach.
Zdecydowanie Paweł Kowal.Spokojny,merytoryczny,erudyta.Ew.Piotr Naimski czy Paweł Szałamacha jako wiceministrowie?

Moi dodatkowi kandydaci

minister Gospodarki- Przemysław Wipler
minister Skarbu-Grzegorz Bierecki- prezes SKOK v-ce prezydent Światowej Unii Kas Kredytowych
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.10.2011, 13:41
Sorry, Arapaho, ale rząd fachowców, stworzony przez polityków PiS-u i PJN-u byłby w obecnych warunkach trudny do przepchnięcia
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
JEDREK76
konserwa

Stary 16.10.2011, 14:29
Spójrzcie jak się "tolerancyjne" i "postępowe" lewactwo bawi kiedy pozwoli się im hasać zanadto
http://multimedia.lastampa.it/multim...ia/lstp/88132/
wczorajsze sprofanowanie kościoła św. św. Marcelina i Piotra w Rzymie i rozbicie przez zamaskowanego lewaka figurki Matki Bożej z Lourdes podczas ogólnoeuropejskiej (w Polsce wspieranej przez "Wybiórczą") zadymy pt. marsz oburzonych. W kontekście Polski i "Wybiórczej" rodzi się pytanie na co są oburzeni, na rząd który sami wspierają i sami wybrali
Natomiast w kontekście tego filmiku nagranego przez dziennikarkę "La Stampy" rodzi się pytanie czy tego w Polsce chcecie popierając typki w rodzaju Palikot, Kotliński, Grodzki, Biedroń, Nowicka etc.

Więcej o tym skandalicznym wydarzeniu
http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...osciol,1708851

i na temat wczorajszej manifestacji w Warszawie
http://wpolityce.pl/wydarzenia/16451-wychowankowie-krytyki-politycznej-marksa-i-lenina-wychodza-na-ulice-protestujaca-lewacka-mlodziez-wspieraja-wanda-nowicka-i-ryszard-kalisz

jak się okazuje wczoraj także w Krakowie "manifestowali" Ateiści i Agnostycy na razie jeszcze w sposób stosunkowo pokojowy, przynajmniej nie atakowali młodzieży, która w pokojowy sposób zorganizowała kontrmanifestację
http://vod.gazetapolska.pl/581-w-kra...ymali-ateistow
Niekonik
Banita

Od: 10.2007

Stary 16.10.2011, 14:32
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
To podyskutujmy w ramach zabawy:

Mogliby się spróbować w rządzie. Choć na politykę społeczną wolałbym profesor Józefinę Hrynkiewicz.

Gość który się kompletnie nie sprawdził. Nie zrobił nic i bronił niczym Zawisza dostępu do kliki adwokackiej.
Zdecydowanie wolałbym Ziobrę który mimo złej prasy jaką ma ostatnio zaczął robić porządki w tym bałaganie zwanym sądownictwem i chciałbym mu dać szanse pełnej kadencji. Oczywiście to nie prof. ale akurat w tej dziedzinie żaden profesor nie zrobi rewolucji bo bedzie bronił swojej kiesy. Najlepszym ministrem sprawiedliwości w ostatnich 20 (70)latach był Lech Kaczyński no ale...

No bez jaj. Nie mam tu swojego kandydata ale napewno nie gość który w zamian za specjalnie dla niego tworzone ministerstwo zmienia partię

Zobacz jak się zachowywał w Białymstoku .Jak taki człowiek może być dyplomatą i kierować MSZ to strach.
Zdecydowanie Paweł Kowal.Spokojny,merytoryczny,erudyta.Ew.Piotr Naimski czy Paweł Szałamacha jako wiceministrowie?

Moi dodatkowi kandydaci

minister Gospodarki- Przemysław Wipler
minister Skarbu-Grzegorz Bierecki- prezes SKOK v-ce prezydent Światowej Unii Kas Kredytowych
ja mysle ze dla Ciebie rzad fachowcow moglby zostac wybrany tak ze losowalibysmy nazwiska, jak sie trafi, byle bylyby to nazwiska tylko i wylacznie spod znaku PIS...

Tak wiec mysle ze jestes nieobiektywny

A
B
C
C cd.
D
E
F
G
G cd.
H
I
J
K

A
B
C
C cd.
D
E
F
G
G cd.
H
I
J
K
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 16.10.2011, 20:07
Spójrzcie jak się "tolerancyjne" i "postępowe" lewactwo bawi kiedy pozwoli się im hasać zanadto
http://multimedia.lastampa.it/multim...ia/lstp/88132/
wczorajsze sprofanowanie kościoła św. św. Marcelina i Piotra w Rzymie i rozbicie przez zamaskowanego lewaka figurki Matki Bożej z Lourdes podczas ogólnoeuropejskiej (w Polsce wspieranej przez "Wybiórczą") zadymy pt. marsz oburzonych. W kontekście Polski i "Wybiórczej" rodzi się pytanie na co są oburzeni, na rząd który sami wspierają i sami wybrali
Natomiast w kontekście tego filmiku nagranego przez dziennikarkę "La Stampy" rodzi się pytanie czy tego w Polsce chcecie popierając typki w rodzaju Palikot, Kotliński, Grodzki, Biedroń, Nowicka etc.

Więcej o tym skandalicznym wydarzeniu
http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...osciol,1708851

i na temat wczorajszej manifestacji w Warszawie
http://wpolityce.pl/wydarzenia/16451-wychowankowie-krytyki-politycznej-marksa-i-lenina-wychodza-na-ulice-protestujaca-lewacka-mlodziez-wspieraja-wanda-nowicka-i-ryszard-kalisz

jak się okazuje wczoraj także w Krakowie "manifestowali" Ateiści i Agnostycy na razie jeszcze w sposób stosunkowo pokojowy, przynajmniej nie atakowali młodzieży, która w pokojowy sposób zorganizowała kontrmanifestację
http://vod.gazetapolska.pl/581-w-kra...ymali-ateistow

Pokolenie JP tylko czekało na taki moment. W ciągu tygodnia nastąpił wysyp gówna w całej Polsce

http://www.youtube.com/watch?v=UHgwX_d8fNw

Pokolenie JP - to oczywiście pokolenie Janusza Palikota - żey nie było wątpliwości. Bo pokolenie JP 2 to tylko narodziło się w umysłach dziennikarzy katolickich i tam zdaje się też szybko umaarło
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 16.10.2011, 20:17
Niekonik napisał(a):Wyświetl post
ja mysle ze dla Ciebie rzad fachowcow moglby zostac wybrany tak ze losowalibysmy nazwiska, jak sie trafi, byle bylyby to nazwiska tylko i wylacznie spod znaku PIS...

Tak wiec mysle ze jestes nieobiektywny

Lech Kaczyński
Czasem się nie zagalopowaleś w propozycjach?
JEDREK76
konserwa

Stary 17.10.2011, 01:03
Dla wciąż ignorowanego przeze mnie Wattsa link w ramach dokształcenia n/t perypetii pewnego dziennikarza w III RP.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/16511...rownym-starciu

Przypadkiem nie oglądaj do końca, ani tym bardziej książki nie kupuj, bo jeśli masz odrobinę inteligencji pod tym deklem z betonu to możesz stracić ochotę na założenie Rodziny (tudzież posiadanie dzieci) w tym kraju. Ten dziennikarz ma żonę i 4 dzieci.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 17.10.2011 o godz. 01:05.
Arapaho
Senior Member

Stary 17.10.2011, 08:59
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Sorry, Arapaho, ale rząd fachowców, stworzony przez polityków PiS-u i PJN-u byłby w obecnych warunkach trudny do przepchnięcia
No na 7 kandydatur podanych wyżej z PIS są aż 2 ( raczej luźno związani z partią, szczegónie Bierecki) i 1 z PJN .Rybiński,Furgalski ,Bugaj czy Skrzypczak są też w PIS?
Oczywiście to też odpowiedz na półstronnicowy post niekonika który ma chyba jakąś fobię - jak fachowiec to napewno nie może być w PIS.
Niekonik
Banita

Od: 10.2007

Stary 17.10.2011, 10:02
No na 7 kandydatur podanych wyżej z PIS są aż 2 ( raczej luźno związani z partią, szczegónie Bierecki) i 1 z PJN .Rybiński,Furgalski ,Bugaj czy Skrzypczak są też w PIS?
Oczywiście to też odpowiedz na półstronnicowy post niekonika który ma chyba jakąś fobię - jak fachowiec to napewno nie może być w PIS.
Oczywiscie, ze moze byc fachowiec, ale Ty przedstawiles sprawe tak, ze wszyscy fachowcy sa z PISu, albo wszyscy w PIS to fachowcy
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 17.10.2011, 10:29
Nieważne. Przy dzisiejszym układzie sił obecność kogokolwiek z PiS-u w rządzie jest niemożliwe. Chyba że wcześniej przepisze się do PrzewOdniej siły narodu
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
wislak68
Senior Member

Stary 17.10.2011, 11:25
W kontekście Polski i "Wybiórczej" rodzi się pytanie na co są oburzeni, na rząd który sami wspierają i sami wybrali
I to jest właśnie strasznie śmieszne . Jeszcze parę dni temu naczelny grzmiał o tym jak to trzeba poprzeć w wyborach Donia a tydzień później popierają "marsz oburzonych" . Naprawdę nie mogę.
Ale próbując podejść do tego bardziej serio kilka konkluzji:
1. Światowe lewactwo chyba naprawdę zaczyna wyczuwać nosem wielkie zamieszanie polityczne spowodowane kryzysem ekonomicznym. Dlatego próbują się pod to podpiąć i ugrać na nim swoje polityczne trzy grosze.
2. W tym kontekście branie przez JK pod uwagę "wariantu węgierskiego" uwiarygania się w jeszcze większym stopniu.
3. Zabawnym jest (a miało być bardziej serio ) że gdy wspomina o tym wariancie JK to jest "politycznym wichrzycielem" a gdy marsze organizują lewacy z KP to okazują się być "młodymi ludźmi zatroskanymi o los kraju" .

A przy okazji: wygląda na to że wariant z "prawdziwą prawicą" zaczyna być powoli wdrażany. Tyle tylko że na chwilę obecną wygląda to bardzo zabawnie: Kluzikowa zachęcająca Ziobrę do obalenia JK to mniej wiecej tak jakby Gilowska zachęcała Gowina do obalenia Donia. Śmiesznie .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 17.10.2011 o godz. 12:17.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów