The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
maTyS.
Bene Nati

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.10.2011, 20:05
wyceni mi ktoś kompa ?

Procesor AMD Sempron 2200
Grafika GForce FX 5200
1,50 GHz , 1,50 GB RAM
Dysk 250 GB
Napęd LG Writemaster

zastanawiam się nad sprzedażą kompa stacjonarnego i kupna laptopa.kompa głównie potrzebuje do muzyki , neta , filmów i zdjęć nie gram w żadne gry.
poleci mi ktoś coś / ewentualnie doradzi co najlepiej zrobić
PRĄDNIK BIAŁY WIERNY WIŚLE !
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.10.2011, 20:14
Dużo to za niego nie weźmiesz, ale nie sprzedawaj na części chodź jakbyś podał jakiej firmy dysk oraz ramy to można by je pojedynczo sprzedać .Za dużo za niego nie weźmiesz, jeżeli ramy i dysk dobrej firmy to może 200-300 zł i to może nie, a lapek do ilu?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
maTyS.
Bene Nati

Od: 10.2007

Stary 11.10.2011, 20:22
mam kupca na kompa znajomego i chciałem się dowiedzieć czy dobrze go wyceniłem
lapka tak ja wiem do 600 zł ? przede wszystkim - internet , w miarę pojemny dysk na muzykę,zdjęcia i filmy.
PRĄDNIK BIAŁY WIERNY WIŚLE !
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 11.10.2011, 21:27
maTyS. napisał(a):Wyświetl post
mam kupca na kompa znajomego i chciałem się dowiedzieć czy dobrze go wyceniłem
lapka tak ja wiem do 600 zł ? przede wszystkim - internet , w miarę pojemny dysk na muzykę,zdjęcia i filmy.
Za 600 zł to to możesz co najwyżej używanego kupić... i to bardzo używanego
Odpowiedz cytując
Sialalalala
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.10.2011, 11:46
ktoś kto zna się na kompach (hardware, płyty, ramy, grafiki, procki c2d, x2 itp ) proszony o kontakt na prv
Odpowiedz cytując
montypajton
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 16.10.2011, 13:15
Witam! Potrzebuję rady jakiejś osoby znającej się na sieciach internetowych.

Mam neta z osiedlowej sieci po kablu (mieszkam w bloku). Niedawno kupiłem sobie netbooka, i chciałbym żeby netbook też mógł się łączyć z siecią przez Wi-Fi. Wiem że potrzebuję router bez adsl, ale nie bardzo wiem jaki wybrać. Wyczytałem gdzieś że TP-linki są dobre. Czy na moje potrzeby wystarczy jakiś pierwszt lepszy z brzegu, czy jednak warto wybrać jakiś model o jakichś określonych cechach / funkcjach / parametrach? Proszę o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 16.10.2011, 13:53
montypajton napisał(a):Wyświetl post
Witam! Potrzebuję rady jakiejś osoby znającej się na sieciach internetowych.

Mam neta z osiedlowej sieci po kablu (mieszkam w bloku). Niedawno kupiłem sobie netbooka, i chciałbym żeby netbook też mógł się łączyć z siecią przez Wi-Fi. Wiem że potrzebuję router bez adsl, ale nie bardzo wiem jaki wybrać. Wyczytałem gdzieś że TP-linki są dobre. Czy na moje potrzeby wystarczy jakiś pierwszt lepszy z brzegu, czy jednak warto wybrać jakiś model o jakichś określonych cechach / funkcjach / parametrach? Proszę o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Zwykły router ze switchem. Zobacz na prędkość przesyłu informacji bo może sie okazać że router będzie miał tylko 10 Mbit/s podczas gdy twoja sieć ma np. 80 Mbit, więc router by cię ograniczał. Radze też wybrać router w standardzie N (a nie G) dzięki czemu będziesz miał większy zasięg i lepszą jakość sygnału oraz szybszy przesył danych
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.10.2011, 21:36
Szukam stosunkowo taniego nowego komputera stacjonarnego. Potrzebny do codziennej pracy, dość wydajny jeśli chodzi o pamięć operacyjną, niekoniecznie z mocną grafiką, aczkolwiek zintegrowana karta jakoś mnie odstrasza...

Znalazlem coś takiego póki co:
http://www.x-kom.pl/p/70206-komputer...-rw-7hp64.html

Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby taniej złożyć taki zestaw kupując go na części a nie w zestawie...
Odpowiedz cytując
Konfliktowy
Member

Od: 11.2010

Stary 16.10.2011, 22:00
Lepiej złożyć samemu.
Unikniesz w ten sposób plomby gwarancyjnej na obudowie, a co za tym idzie oddawania całego sprzętu jak padnie np ram..
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 16.10.2011, 23:18
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Szukam stosunkowo taniego nowego komputera stacjonarnego. Potrzebny do codziennej pracy, dość wydajny jeśli chodzi o pamięć operacyjną, niekoniecznie z mocną grafiką, aczkolwiek zintegrowana karta jakoś mnie odstrasza...

Znalazlem coś takiego póki co:
http://www.x-kom.pl/p/70206-komputer...-rw-7hp64.html

Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby taniej złożyć taki zestaw kupując go na części a nie w zestawie...
Jesli nie chcesz grać w gry to karta graficzna w ogóle nie jest potrzebna. Filmy (nawet w HD) można oglądać na zintegrowanej karcie, co sam stosuje podłączając laptopa do telewizora.
Przykładowy zestaw:
Procesor Intel Core i3-540 3.06GHz 384 zł
Płyta główna ASRock H55M-LE /BULK 262 zł
Pamięć Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz PC3-10600 CL.9 100 zł
Dysk twardy Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB 159 zł
Samsung SH-222AB SATA CZARNY BULK ASAP 66 zł
Zasilacz Fortron ATX-300PNR 300W 79 zł
Obudowa 80 zł
Cena sumaryczna 1130 zł (ceny z morele.net)

Dodatkowo złożenie komputera kosztuje jeszcze 65 zł tylko nie ma on karty graficznej ale skoro wziąłeś PC z najgorszą kartą to zapewne nie jest ci ona potrzebna, a za to części nie są noname i gwarancja na większość tych części to 3 lata a nie 12 miesięcy. Ponadto ten procesor i zasilacz biją na głowę elementy tamtego komputera. Tak więc PC lepiej złożyć, chyba że zależy ci na Windowsie to wówczas mozna się zastanowić nad zakupem zestawu. jakby co to pisz
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 20.10.2011, 06:44
troszke nawiaze do tematu integracji karty graficznej. Powiedzcie mi bo troche nie nadazam i nigdzie tego nie moge znalezc. Obecne procesory (np Sandy Bridge, czy Bulldozer) maja zintegrowany procesor GPU. Czy to znaczy ze w komputerze z takim procesorem nie trzeba montowac karty graficznej ? no ale przeciez gdzie ten kabel od monitora tzreba podlaczyc wiec jakoby na plycie glownej musi byc wyjscie DVI/DMI/VGA. Czyli zintegrowana plyta z ... no wlasnie , z karta graficzna. Czyli co. Grafika zintegrowana i tu i tu ? mam rozumiec ze jesli kupimy procesor z zintegrowana grafika a plyte bez to w zaden sposob nie wykorzystamy tego GPU w procesorze? i drugi przypadek. Co jesli mamy Procesor z GPU i dodatkowo osobna karte graficzna ? Przeciez kiedys nie bylo procesorow CPU+GPU w jednym a i tak grafika byla zintegrowana z plyta glowna i hulalo. Moze mi ktos to lopatologicznie wytlumaczyc ?
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 20.10.2011, 10:28
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
troszke nawiaze do tematu integracji karty graficznej. Powiedzcie mi bo troche nie nadazam i nigdzie tego nie moge znalezc. Obecne procesory (np Sandy Bridge, czy Bulldozer) maja zintegrowany procesor GPU. Czy to znaczy ze w komputerze z takim procesorem nie trzeba montowac karty graficznej ? no ale przeciez gdzie ten kabel od monitora tzreba podlaczyc wiec jakoby na plycie glownej musi byc wyjscie DVI/DMI/VGA. Czyli zintegrowana plyta z ... no wlasnie , z karta graficzna. Czyli co. Grafika zintegrowana i tu i tu ? mam rozumiec ze jesli kupimy procesor z zintegrowana grafika a plyte bez to w zaden sposob nie wykorzystamy tego GPU w procesorze? i drugi przypadek. Co jesli mamy Procesor z GPU i dodatkowo osobna karte graficzna ? Przeciez kiedys nie bylo procesorow CPU+GPU w jednym a i tak grafika byla zintegrowana z plyta glowna i hulalo. Moze mi ktos to lopatologicznie wytlumaczyc ?
W sumie sam nie wiem dokładnie jak to jest rozwiązane techniczne.Natomiast wiem że wszystko rozbija się o płytę główną i jej chipset. W zależności od płyty głównej, płyta może bądź nie może obsługiwać grafikę zintegrowaną w procesorze (bo nie każda płyta przeznaczona dla iX obsługuje zintegrowaną kartę graficzną). Tak wiec aby zintegrowana karta graficzna chodziła trzeba kupić płytę nie tylko z odpowiednim socketem dla procesorów Intel iX ale także taką która obsługuje kartę zintegrowaną i ma odpowiednie wyjścia graficzne.
Nie jest również tak że zintegrowana grafika jest równocześnie na płycie i w procesorze bo po co miały by być zintegrowane karty graficzne montowane w płytach które obsługują procesory z rodziny Intel iX? Płyta obsługuje kartę w procesorze ale nie posiada własnej karty graficznej. Pomimo to niektóre sklepy zaznaczają że płyty te mają zintegrowaną kartę graficzną mimo, że jej nie mają, a informacja ta oznacza, że potrafią obsłużyć kartę w procesorze.
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 20.10.2011 o godz. 13:49.
Odpowiedz cytując
Alexxik13
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 29.10.2011, 09:41
Witam, na dniach będę kupować netbooka - mam już wybrane dwa modele, ale zastanawiam się który lepszy i prosze Was o porade. Zastanawiam się nad MSI u135, lub nad MSI u270 - obydwa modele mają swoje plusy i minusy przez co trudno mi jednoznacznie zadecydować

Odpowiedz cytując
Sialalalala
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 31.10.2011, 19:45
potrzebuję zasilacz jakiś koło 400W dobrej firmy, który "pociągnie" GF8600GTS, jak ktoś ma zbędny na sprzedaż lub potrafi mi polecić jakiś to prosze o info na prv

feel 350w zwariował i nie ruszył komp
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 01.11.2011, 18:36
Bateria w laptopie w trzyma około 50 min. Trzymała jeszcze pare tyg temu koło 1.5h. Wymieniać ją? Jeśli tak to obojętnie jaką kupić i ile mniej więcej musze wyłożyć ?
Odpowiedz cytując
AveLechia
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 01.11.2011, 22:22
Sialalalala ile masz kasy na nową zasiłkę ?
Odpowiedz cytując
hudinho
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.11.2011, 09:35
Witam,

mam problem z WiFi, kupiłem sobie kilka dni temu router tp-link w340G, sąsiad mi go skonfigurował tak żeby działał pod sieć jaka mam w domu i sprawa wygląda następująco. Na moim komputerze chodzi bez problemu, odrazu się włącza, aczkolwiek gorzej jest z kompem mojej dziewczyny, łapie sygnał, wpisuje hasło i łaćzy i łączy i łączy aż po kilku dłuższych chwilach albo wyskakuje info ze "ograniczenie lub brak łączności" albo niby jest połączony tylko ze nie działa żadna strona. oboje mamy win xp, jej komp to Acer aspire one.

jestem raczej zacofany jeżeli chodzi o komputery itp więc proszę o pomoc w sposób łopatologiczny
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 02.11.2011, 11:16
Marcin_fan napisał(a):Wyświetl post
Bateria w laptopie w trzyma około 50 min. Trzymała jeszcze pare tyg temu koło 1.5h. Wymieniać ją? Jeśli tak to obojętnie jaką kupić i ile mniej więcej musze wyłożyć ?
W baterii nie można wydlużyć czasu działania, więc pozostaje wymiana. Musisz kupić baterię konkretną baterię do modelu laptopa jaki posiadasz (może być oryginał ewentualnie zamiennik) Koszt baterii to ok 300 zł w zalezności od modelu, pojemności i tego czy jest to zamiennik. Nie kupować żadnych używanych. I następnym razem gdy masz komputer podłączony do zasilania to wyjmij baterię a jej żywotność się wydłuzy.

hudinho napisał(a):Wyświetl post
Witam,

mam problem z WiFi, kupiłem sobie kilka dni temu router tp-link w340G, sąsiad mi go skonfigurował tak żeby działał pod sieć jaka mam w domu i sprawa wygląda następująco. Na moim komputerze chodzi bez problemu, odrazu się włącza, aczkolwiek gorzej jest z kompem mojej dziewczyny, łapie sygnał, wpisuje hasło i łaćzy i łączy i łączy aż po kilku dłuższych chwilach albo wyskakuje info ze "ograniczenie lub brak łączności" albo niby jest połączony tylko ze nie działa żadna strona. oboje mamy win xp, jej komp to Acer aspire one.

jestem raczej zacofany jeżeli chodzi o komputery itp więc proszę o pomoc w sposób łopatologiczny
A swój komputer podłączasz za pomocą wi-fi czy za pomocą kabla. Skoro internet działa to problem jest z ustawieniami sieci bezprzewodowej. Przy okazji wejdź w opcje "wireless" i zobacz czy nie jest włączony filtr mac albo czy nie ma jakiegoś ograniczenia liczby komputerów podłączonych za pomocą sieci bezprzewodowej.
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 02.11.2011 o godz. 11:21.
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Stary 02.11.2011, 11:27
crazykaro: Właśnie niedawno czytałem że takie wyjmowanie baterii nie jest dobrym rozwiązaniem dla laptopa. Czyli Ty mówisz że jak sie naładuje bateria do ją po prostu wyjąć z laptopa i potem np. włożyć kiedy będzie potrzeba..
http://www.trochetechniki.pl/Jak-dba...ej,c,1375.html
Powód: link
Ostatnio edytowane przez Marcin_fan : 02.11.2011 o godz. 12:39.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 02.11.2011, 14:14
Marcin_fan napisał(a):Wyświetl post
crazykaro: Właśnie niedawno czytałem że takie wyjmowanie baterii nie jest dobrym rozwiązaniem dla laptopa. Czyli Ty mówisz że jak sie naładuje bateria do ją po prostu wyjąć z laptopa i potem np. włożyć kiedy będzie potrzeba..
http://www.trochetechniki.pl/Jak-dba...ej,c,1375.html
Prawdą jest że producenci nie zalecają wyjmowania baterii gdy laptop jest włączony (co nie znaczy że się nie da). Prawdą też jest że wyciągnięcie baterii na pół roku i odłożenie do schowka może spowodować większe szkody niż jej ciągłe używanie przez pół roku oraz to że baterię najlepiej ładowac na maksa dopiero jak jest na granicy wyczerpania. Ale gdy słyszę że baterię należy całkowicie rozładować to nóż otwiera sie w kieszeni., gdyż baterie Li-Ion mają ten problem że po ich pełnym rozładowaniu nie można ich ponownie naładować (są zepsute).
A prawda jest taka, że ciągłe trzymanie baterii w laptopie powoduje że bateria się troche rozładowuje i ponownie ładuje przez co zmniejsza się ilośc jej cykli ładowań co powoduje degradację baterii. Ponadto ciągłe podlączenie baterii do laptopa powoduje że jest ona stale pod napięciem, co również nie jest korzytne dla baterii (choć na pewno u różnych producentów jest to różnie rozwiązane).
Z doświadczenia wiem, że bateria wyciągana z laptopa dłużej trzyma niż ta która ciągle siedzi w laptopie, gdy laptop jest podłączony stale do sieci. Jak dotad nie miałem żadnych problemów z wyciąganiem baterii w laptopie, co nie znaczy że nie może się coś stać ale póki coś się nie stanie z którymś laptopem to będę tak robił.
Oczywiście baterię należy wyciągać z laptopa najlepiej jak jest w pełni naładowana oraz co pewien czas powinna zostać użyta w laptopie, tzn. żeby została rozładowana (do tych 3%) i naładowana ponownie. A co do producentów to dla niech niekorzystne jest wyciąganie baterii głównie z przyczyn finansowych, a prawda jest taka, że serwisy powinny regenerować baterie (wymieniać te paluszki wewnątrz) po znacznie niższych kosztach niż koszt nowej baterii ale po co skoro można zarobić? Teraz działa to tak jak wymiana toneru w drukarce, można kupić oryginalny nowy cartrige za 300-400 zł albo kupić zamiennik lub zregenerować za ok 100 zł (czego niestety nie da się zrobić z baterią)

Podsumowując, wyciąganie baterii nie jest polecane i rekomendowane przez producentów (tak samo jak zmiana systemu operacyjengo w trakcie trwania okresu gwarancji) ale na pewno wydłuża działanie baterii, szczególnie jeśli ktoś pracuje na laptopie przy biurku i jest ciągle podłączony poprzez zasilacz
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Stary 02.11.2011, 14:56
Dziękuje za obszerne wyjaśnienie
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 06.11.2011, 10:32
Witam poszukuje fajnego laptopa do internetu przeglądania zdjęć oglądania filmów i odczytu plików najlepiej nowy pomorze ktoś kumaty kwota +/- 1500zł

Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 08.11.2011, 15:28
PODpalacz napisał(a):Wyświetl post
Witam poszukuje fajnego laptopa do internetu przeglądania zdjęć oglądania filmów i odczytu plików najlepiej nowy pomorze ktoś kumaty kwota +/- 1500zł
Doprecyzuj "fajnego". Obecnie nie jest najlepszy moment na kupno komputerów bo ceny poszybowały do góry i to co w wakacje było dostępne za 1500 teraz jest za 1800
Odpowiedz cytując
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 13.11.2011, 14:31
Nie bardzo się wyznaje na sprzęcie, a mam coś takiego:

procesor - AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+
p. główna - gigabyte ga-ma770-ud3
pam. ddr2 2GB
grafika NIVIDIA GeForce 6600 GT

I się zastanawiam, czy taka GeForce GTS 250 da radę przy tym? Dała by się w ogóle "wpiąć"?

Cytat:
(...)Mój Boże, każdy z nas wie o sobie, że umrze, a jednak to mu nie przeszkadza pracować dla siebie, zdobywać sobie majątku, stanowiska, wpływów itd. Naszym zadaniem jako członków narodu nie jest zapewnienie mu wiecznego istnienia, ale tylko wydobycie z niego jak największych sił, wywalczenie mu jak najszerszego, najbogatszego, pod każdym względem najpełniejszego życia.
Odpowiedz cytując
tomek_TSW
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 13.11.2011, 18:12
poleci ktos dobry nie za drogi router wifi do domu?
Ostatnio edytowane przez tomek_TSW : 13.11.2011 o godz. 18:26.

Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 13.11.2011, 19:31
Do podstawowych zastosowań wystarczy zwykły router w standardzie G. Droższe, ale szybsze w "N" to już wydatek ok. 180 zł (na giełdzie na Balickiej).
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Stary 14.11.2011, 19:45
mam wybrać laptopa tylko że jestem zielony który model prosił bym o rady ...głownie do przeglądania internetu http://allegro.pl/asus-x53u-k53-c60-...926326470.html http://allegro.pl/laptop-lenovo-b570...913696701.html Acer X4 N970|17,3LED|3GB|320GB|W7HP HDMI + router

Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 14.11.2011, 19:59
PODpalacz napisał(a):Wyświetl post
mam wybrać laptopa tylko że jestem zielony który model prosił bym o rady ...głownie do przeglądania internetu http://allegro.pl/asus-x53u-k53-c60-...926326470.html http://allegro.pl/laptop-lenovo-b570...913696701.html Acer X4 N970|17,3LED|3GB|320GB|W7HP HDMI + router
Tylko przeglądanie internetu czy coś jeszcze? Bo jeśli tylko do internetu to można kupić laptopa za 1350-1400 zł. I chcesz z Windowsem czy bez?
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Stary 14.11.2011, 20:07
Windowsem.. normalne użytkowanie bez gier.
P.S
Normalne użytkowanie przeglądanie zdjęć filmów i odczytu dokumentów

Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 15.11.2011, 18:40
To jest najlepszy laptop dostępny w tej cenie tyle że od osoby prywatnej, wiec pewności nie ma ale jest kilka sposobów aby to objeść http://allegro.pl/lenovo-g570-i3-233...937799256.html

http://allegro.pl/asus-k53-x53by-e-4...927824787.html ten wygląda równie dobrze, niezłw wyposażenie jak na tą cenę

http://allegro.pl/asus-x53u-k53-c60-...926326470.html czyli ten co proponowałeś to jest kolejny laptop pod względem wydajności i powinno się na nim równie dobrze pracować

Za tą cenę super wysokiej jakości i wydajności nie oczekuj. Znalazo by się jeszcze kilka ciekawszych propozycji ale bez Windowsa.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów