|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Czwarta władza staje się tą pierwszą....
Prawda jest taka iż to te media obecnie kształtują władze. A zadzieranie z nimi to taki samobój. Niektórzy nie potrafią tego pojąć |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
A także inne media: - TOK FM, - ROXY FM - ZŁOTE PRZEBOJE Przyznam, że zdarza mi się czasami, z potrzeby rozpoczęcia dnia od dobrego uczynku niezwłoczne podarcie go i umieszczenie w koszu.![]()
W sercu moim...Wisła!! i na dobre i na złe....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
2. Nie miałem nawet pojęcia że podobne "zarzuty" stawiał wcześniej Newsweek. Co dowodzi że sprawa nie jest nowa (a zatem wbrew temu co pisał moderator "błąd" nie został popełniony w ostatnim tygodniu kampanii). Temat czekał sobie na moment w którym PO zdecyduje że należy zacząć "aktywizację" (czytaj: straszenie) elektoratu. Zdecydowano że motywem przewodnim będzie zdanie z książki. Równie dobrze mogło to być: pistolecik z przed 20 lat, wypowiedź ojca Rydzyka z przed lat pięciu, Macierewicz w rządzie albo instrumentalne traktowanie kobiet startujących z list PiS (Tomasz "Lis" Gembarowski pokazał nam w wywiadzie "słabe" punkty JK). "Dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie" żeby zacytować klasyka. To że wybrano akurant ten wariant wynika zapewne z analizy ostatnich sondaży. A jeśli chodzi o samą interpretację wspomnianego zdania to wbrew temu co piszesz przypomnę (bo być może nie oglądałeś wywiadu JK z TLG) że prezes bardzo precyzyjnie wyjaśnił co miał na myśli.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.10.2011 o godz. 21:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
"kanclerstwo Angeli Merkel NIE było wynikiem czystego zbiegu okoliczności" wynika "Sugerowanie przekrętów przy obejmowaniu władzy przywódcom obcego państwa"? Jeśli nie przedstawisz logicznego ciągu będę miał pełne prawo uznać że w tym konkretnym przypadku działasz na zasadzie podprogowej (a więc irracjonalnej). Byłbym również bardzo wdzięczny za wyjaśnienie na czym Twoim zdaniem polega wspomniana przez Ciebie "otoczka antyniemiecka". 2. Ponieważ nie mam wątpliwości i nie widzę żadnego problemu to byłbym również wdzięczny za wyrażenie Twojej opinii na temat tego co w rozmowach z kanclerz Niemiec załatwi mający dobre relacje z kanclerz Donio biorąc pod uwagę jego dotychczasowe "osiągnięcia" w kontaktach z Niemcami? 3. Ciekawi mnie też jakie to akcje Jarka i jego podopiecznych masz na myśli? Bo jeśli chodzi o "dobre chęci" to nie chcesz chyba powiedzieć że w przypadku JK są one większe niż np: u Donia powierzającego śledztwo w sprawie katastrofy smoleńskiej Rosjanom. Ten to dopiero miał dobre chęci!
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.10.2011 o godz. 22:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Jak wrażenia po "ostatniej debacie" ?
![]()
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..
We were the Kings and Queens of promise... ! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W moim odczuciu takie debaty mają umiarkowany sens, zwłaszcza w przypadku 2 największych partii (mniejszym dają szansę dotarcia z przekazem do opinii publicznej).
W sytuacji gdy PO i PiS sprawowały już rządy dużo bardziej wiarygodny obraz wyborcy dostają analizując ich decyzje i skutki jakie przyniosły. Dla mnie krótkie rządy PiS to: - uchwalenie obniżki podatków PIT do 18 i 32% (z wysokim progiem) - obniżenie składki rentowej ZUS - wprowadzenie ulg podatkowych dla rodzin z dziećmi - likwidacja podatku od darowizn w rodzinie - wzrost gospodarczy ponad 6% PKB - konsekwentna walka z korupcją - praktycznie wyzerowanie deficytu budżetowego A 4 letnie rządy PO: - 300 mld zł nowego długu publicznego - podwyżka VAT - skandaliczne zachowanie przy ustawie hazardowej i praktyczna likwidacja CBA - niezrealizowane plany budowy dróg - 70 000 nowych urzędników - zniszczona kolej Obiektywnie na sukces PO można zaliczyć orliki, ale to zdecydowanie za mało jak na 4 lata(!) rządów i setki tysięcy urzędników. Swoją drogą to żenujące, że premier Tusk tylko nimi może się pochwalić.
Ostatnio edytowane przez dragon : 05.10.2011 o godz. 23:22.
![]()
W sercu moim...Wisła!! i na dobre i na złe....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
dragon OK ale porównaj jakie były warunki ekonomiczne do przeprowadzania reform, PiS rządził w czasach największej prosperity od czasów powojennych a to trochę zmienia sytuację, nie bronię PO bo oni też rozczarowali natomiast nie da się tego porównywać w taki sposób.
![]()
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ciekawy, krótki artykuł o Brytyjczykach, którzy emigrują do... Polski.
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...eaper-too.html To tak w nawiązaniu do pewnej dyskusji sprzed roku na temat tego, czy Polska będzie kiedykolwiek atrakcyjnym krajem do życia i pracy dla innych Europejczyków. Oczywiście skala tej emigracji jest mała i dotyczy tylko osób wykwalifikowanych, gdyż właśnie na stanowiskach kierowniczych/menadżerskich różnica między Polską, a Zachodem jest najmniejsza. Ciekawe zjawisko, które moim zdaniem w dobie upadających gospodarek wielu krajów europejskich może się nasilać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Proszę, pierwszy lepszy artykuł:
http://www.wprost.pl/ar/250089/Stosu...k-nigdy-dotad/ BTW, skąd od razu założenie że jestem pro-po? @cpc Masz dużo racji, ale nie do końca. Jeśli chodzi o osoby indywidualne to one mają gdzieś wielką politykę - dotyczy to i Niemców i Polaków (tak przy okazji - nie widzę dookoła wielu rodaków którzy Niemców nienawidzą). Natomiast interesy z Niemcami nie ograniczają się do stosunków bilateralnych. Jesteśmy w Unii i tam się dzieją rzeczy o większym wymiarze. Także ograniczanie naszej współpracy do efektów II wojny światowej jest, zgodzisz się ze mną, nie zasadne. Mamy teraz inne czasy i inne problemy. Na marginesie proponuję żeby na pewne sprawy spojrzeć z innej perspektywy niż tylko nasze okopy. http://fakt-opinie.salon24.pl/100576...klaus-bachmann Generalna moja uwaga - świat nie jest czarno-biały, tylko ma miliony odcieni szarości. Nikt nie ma monopolu na prawdę. Ani Donald, ani Jarek, ani media. Na szczęście żyjemy w wolnym kraju gdzie każdy sam decyduje skąd czerpie informacje. I może być wobec nich krytyczny!!! Dlatego nie łykajmy jak ryby plankton (sorry Plankton) tego co nam wciska TVN i TV Trwam, Gazeta Wyborcza i Gazeta Polska itp. @wislak68 Kolego, ty mi zarzucasz działanie podprogowe? Jak mam z tobą dyskutować o racjonalności moich sądów? ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
W sumie nawet mi się podoba ta Twoja gimnastyka przy tłumaczeniu Kaczyńskiego i odwracaniu kota ogonem ![]()
Ostatnio edytowane przez Cichy : 06.10.2011 o godz. 06:27.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
||
Dobry artykuł, czyli jakie swoje interesy przeforosowali Niemcy dzięki Donaldowi. Do tej pory myślałem, że nasza polityka w stosunku do Niemiec jest prowadzona z pozycji głębokiego ukłonu, teraz wiem, ze z pozycji daleko bardziej niewyprostowanej. Z artykułu: Cytat:
Paniska pełną gębą. Szkoda, że w szpitalach tego nie widać. Za takie pieniadze można by wspomóc rozkręcenie 40000 firm prywatnych w Polsce. Przynajmniej w przyszłych podatkach by się zwróciło. Ktoś o tym słyszał ? Mam nadzieję, że to nieprawda. |
||
|
|
Junior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie zarzucam Ci działania podprogowego. Na konkretnym przykładzie wykazałem że w ten sposób reagujesz na chasło PiS. A jeśli chodzi o racjonalność Twoich sądów to dyskutować oczywiście nie musisz. Jeśli nie jesteś w stanie . |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Muszę przyznać uczciwie że plemika z Tobą również wpływa bardzo pozytywnie na moje samopoczucie. Prezentowane przez Ciebie "sztukowanie" faktów jest tyleż urokliwe co niezdarne. Ale sympatyczne ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Kraj,który potrzebuje pieniędzy na wszystko,od dróg po szpitale, infrastrukturę,naukę ot tak sobie udziela bankrutowi poręczenia na jedyne 1 mln złotych. Szczerze mówiąc zaskoczony jestem sumą jaką zaoferowali. Myślałem,że będzie to więcej.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Póki co przynajmniej bilans jest dla nas na plus. edit: chodzi tu i tak tylko o gwarancje bankowe a nie o pożyczkę @wislak68, Acha, to teraz wycofujesz się rakiem. Wypada przynajmniej przyznać że się zagalopowałeś z jakimiś dziwnymi insynuacjami. Potem możemy przejść do kwestii bardziej merytorycznych... Powód: brak
Ostatnio edytowane przez lazy : 06.10.2011 o godz. 09:32.
![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Finansistą nie jestem, średnio się tym interesowałem, ale znalazłem coś takiego na temat tej pomocy. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Prem...R-2360098.html Cytat:
Zachodnie banki żle oceniają ryzyko i pożyczają Grecji pieniadze na obligacje. Grecja im nie spłaca. UE (czyli ten EFSM) pożycza od tych samych banków pieniądze. Pożyczki gwarantują rządy innych państw. EFSM daje 11 mld EURO Grecji. Grecja oddaje tymże bankom 11 mld Euro jej dług się nie zmniejsza, tylko teraz jest winna EFSM. Grecja jak nie miała z czego spłacić długu tak nie dalej ma, w związku z czym nie oddaje pieniędzy do EFSM. Banki wyciągają rękę po pieniądze, których EFSM nie ma, w związku z tym gwaranci w tym Polska oddają pieniądze bankom. To tak funkcjonuje czy się mylę. Pytam z czystej ciekawości. I czy to prawda, że Wielka Brytania i Czechy wypięły się na EFSM. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gwarancje nie są równoznaczne z przelewaniem pieniędzy. To takie zaawansowane poręczenie transakcyjne.
Zaczyna działać gdy sama transakcja nie jest realizowana lub nie jest realizowana właściwie. EFSM nie pożycza pieniędzy tylko gwarantuje wypłacalność Grecji do określonej kwoty. Gwarancje nie są oczywiście udzielane na piękne oczy i Grecy mieli już kilkakrotnie wykazać się konkretnymi posunięciami w swoim budżecie żeby ograniczyć deficyt. To też dotyczyło udzielonych im pożyczek. O ile pamiętam to Słowacja stwierdziła że nic Grecji nie dorzuci. Z drugiej strony inwestorzy i rynki tak na prawdę czekają na bankructwo Grecji, bo tylko to jest w stanie uzdrowić sytuację w całej Unii. Potem z kolei czekalibyśmy na bankructwo Irlandii i Portugalii. ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Przecież ta pomoc Grecji to pic na wodę. Chodzi wyłącznie o to, aby duże instytucje finansowe w Europie, głównie francuskie i niemieckie nie odczuły aż tak bardzo problemów związanych z tym, że śmieciowe greckie obligacje staną się bezwartościowe w jednym momencie. Pieniądze pompowane będą jeszcze przez jakiś czas, aby zapewnić poduszkę bezpieczeństwa dla tych firm, a pieniądze, które zostały wyrzucone w błoto powinni częściowo wrócić do właścicieli przez prywatyzację upadających firm na Peloponezie. Grecja jest już stracona i zapewne w ciągu kilku najbliższych lat zostanie rozprzedana. Dlatego jeśli ktoś jeszcze nie zwiedzał Akropolu to proponuję się wybrać jak najszybciej, bo później może nie być możliwości zwiedzania własności prywatnej.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co do wyborów i osób, które pójdą z zamiarem oddania nieważnego głosu. Pamiętajcie żeby nie wrzucać pustej karty do urny. Pokreślcie po niej, popiszcie, porysujcie, cokolwiek. Byle tylko nie wrzucać do urny pustej karty.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||||
|
Drążąc temat bo mnie to zaciekawiło
Cytat:
Czy tak ? Cytat:
Cytat:
Myślałem, że świat techniki w którym się obracam jest skomplikowany a tu proszę - zaskoczenie Koniec końców, chyba trzeba się modlić, żeby ta EFSM-owa pomoc nie weszła w życie, bo 250 mln EURO pójdzie.... |
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ty SUGERUJESZ, że sprawa Merkel czekała na odpowiedni moment żeby PiSem postraszyć. Ja DOWODZĘ, że nie mogła czekać bo książka świeża, trzeba przez nią jakoś przebrnąć, dostąpić audiencji u wodza i dopiero wydrukować w pierwszy możliwy poniedziałek. Polemiki z Tobą też nie prowadzę. Po prostu z doskoku wytykam rażące błędy w Twoim toku rozumowania.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 06.10.2011 o godz. 11:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Tylko było czekać uaktywnienia się misiów którzy juz nóżkami przebierali żeby coś Kaczyński powiedział ,żeby mu dojebać. Nie kijem go to ....cytatem.
Ale jakim cytatem !- Merkel nie została wybrana przypadkiem ! . I w tym oto momencie Donald,Radek ,Monika,Tomasz zastygli.....mieszkańcy Polski wstrzymali oddech. To juz jest koniec.Będzie wojna.Odetną nam prąd,gaz (niektórym wypłaty) ,zablokują porty. Niejeden rodak musiał zmienić gacie. AŁTORYTETY przemówiły : nie chcem Kaczora,póki żyjem. Naczelny WPROST publikuje artykuł o wspaniałych stosunkach z Niemcami ( co prawda nie tak fantastycznych jak z Rosją wręcz zakochaną w naszych warzywach i kierowcach tirów dla których nawet zamykają granice żeby nie mogli wyjechać upss wjechać) . I tak chytrusek pisze : " "Stare problemy są usuwane. Niemiecko-rosyjski gazociąg pod Bałtykiem już nie wzbudza emocji" - tu moje wzruszenie zaczyna narastać . To prawda że wiele musiał uczynić DT abyśmy juz nie protestowali , "w czasie podróży przewodniczącej Związku Wypędzonych Eriki Steinbach do Polski nieśmiało protestowało jedynie od dziewięciu do jedenastu demonstrantów," i znów ciężka praca rudawego premiera dała wspaniały wynik . Co dalej zapytacie ?:"a o roszczeniach niemieckich wypędzonych mówi się tak samo mało, co o polskich żądaniach reparacyjnych"- biedni ci wypędzeni , zabłądzili do Polski i musieli wracać zostawiając CAŁY DOROBEK STULECI- ale no cóz jest Donald. Czy tylko tyle nas łączy z zachodnim sąsiadem ? OTOŻ NIE! Redaktor wielce szanowanego, niezależnego tygodnika wprost pisze teraz "Zauważa też, że Polska wzięła udział w pomocy finansowej dla Islandii, Mołdawii i Łotwy, a teraz chce oddać do dyspozycji 250 mln euro na wsparcie Grecji, choć w ogóle jeszcze nie wprowadziła euro. ". Ciężka praca w zbliżeniu Polski z NIemcami dała pozytywny efekt.Polskie dzieci, emeryci, chorzy - JEDNOGŁOSNIE POPARLI WNIOSEK PREMIERA o przekazaniu marnych 250 mln euro dla biedniejszych. Czy to wszystko? O nie! "W 2008 roku Tusk, wbrew protestom polskiej prawicy, zrezygnował ze sprzeciwu Polski wobec projektowi muzeum wypędzonych. " . Zeby sie ktoś teraz do mnie nie przyczepił że WIELKIE NIEMCY nam nic dały , że to co pisze to jakaś obsesyjna ironia ."W zamian Merkel zapewniła, że pomimo pomrukiwań w CDU Erika Steinbach nie wejdzie do gremiów fundacji (budującej muzeum wypędzonych)" Dziękujemy Ci o Andżelo i Donaldzie za wieczny sojusz POL-GER.... p.s. o porcie w Świnoujściu zablokowanym prosze nic nie pisać jest ponoć porozumienie że tankowce będą wpływac do portu w Rostoku tam je rozładują i za "drobną" opłatą wyślą ropę do nas
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 06.10.2011 o godz. 14:26.
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Ciąg dalszy Państwa POlicyjnego ? Po kibicach "jedyna słuszna partia" bierze się za internautów ?
Polski sąd ukarał blogera za komentarz pod wpisem http://nt.interia.pl/internet/wiadom...wpisem,1703898 Sąd uznał, że administrator bloga odpowiada za komentarze http://www.wykop.pl/link/900785/sad-...za-komentarze/ Wydawałoby się, że sąd powinien odrzucić pozew i że tak idiotyczny wyrok nie może mieć miejsca. Ale ten burmistrz o którym tam mowa należy do PO, i to w zasadzie wyjaśnia wszystko. Komentarze pod wykopem mówią same za siebie. Żałuję swojego głosu na tę partię sprzed 4 lat - nigdy więcej PO.
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 06.10.2011 o godz. 12:21.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Polecam http://latarnik.nq.pl/ może być pomocne podczas dokonywania wyboru
![]()
Chyba serce by mi pękło, gdyby człowiek któremu tak wiele zawdzięczam występował w ekipie największego rywala mojej ukochanej Wisły - mówi Kuba Błaszczykowski
STOP KARTONOM PRZY POLSKICH DROGACH!!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
wpis skopiowany z forum kibicow
------------------------------------------ Każdy szanujący się polski 'kibol' nie ma prawa popierać rządów PO ani samego Donalda, nie mówiąc już o czerwonej stronie. To powinno być podsumowanie całego roz.......u jaki sie tu powoli robi. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie. Teraz dam Ci kolejną podpowiedź: Czy gdyby przyszedł do Ciebie Twój znajomy, z którym łączy Cię to, że jesteście kibicami Wisły i zaproponował CI, abys podżyrował (gwarantował/poręczył) kredyt w kwocie 100.000 zł, bo on ma nóż na gardle i być może dzięki temu kredytowi, to jeszcze 2-3 miesiące pożyje, to oczywiście (wnosze z cytowanego wpisu) taki kredyt byś podżyrował. Z trzeciej strony po Irlandii i Portugalii będą Hiszpania i Włochy - ile tam trzeba będzie wyłożyć Co zaś do sławnej wypowiedzi Kaczyńskiego: Angela Merkel jako szef CDU/CSU a w konsekwencji Kanclerz RFN to faktycznie nie jest przypadek - w końcu partia ta po aferze Kohla i przegranych wyborach potrzebowała zmiany kierownictwa.... Ścisłe zaplecze partyjne Kohla było skompromitowane aferą, we wschodnich landach CDU dostała pogarbie nie tylko od SPD ale również od postkomuchów DDRowskich, potrzebny był ktoś, kto da szansę na szybkie odrodzenie - tym kimś była Angela Merekel, i jej wybór nie był przypadkowy. Nie wiem co Jarosław Kaczyński miał na myśli pisząc/wygłaszając/publikując te słowa, ale o tym akurat pomyślałem - gdy je przeczytałem. Natomiast jeżeli ktoś z każdej wypowiedzi Kaczyńskiego próbuje snuć wątki sensacyjno-spiskowo-podchwytliwe, to znaczy, że wypowiedzi tej nie przeanalizował i nie odniósł do rzeczywistości, a jedynie przypisał wszelkie najcięższe grzechy Kaczyńskiego - co właśnie jest działaniem podprogowym. Co Kaczyński załatwi z Merkel - przecież Merkel już długo Niemcami nie porządzi - czekam tylko na upadek Grecji, a później ciąg kolejnych wydarzeń zmiecie Panią Kanclerz z szczytu politycznego - z ewentualną niewielką szansą na posadkę w strukturach UE.... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|