The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.09.2011, 13:25
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Juz widze jak po Mile ustawia sie kolejka z europy.
Dokładnie, jednak cena będzie zaporowa.
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 24.09.2011, 13:26
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Mila i Kazimierczak kosztowaliby nas pewnie tyle co Nunez i Biton. Moim zdaniem lepiej wykupić wspomnianą dwójkę niż kupować nie najmłodszych już piłkarzy, na których transferze nic nie zarobimy w przyszłości. Stan pokazał, że za takie pieniądze jest w stanie znaleźć dobrych piłkarzy. Osobiście uważam, że tamci dwaj by nam się przydali, ale to wydatek rzędu 1,5-2 mln euro. Nie stać nas na to. Prędzej stać nas na młodych polskich piłkarzy grających za granicą, tj. Michał Janota. Co do Kaźmierczaka to ma kontrakt do końca sezonu, ale z opcją przedłużenia o dwa lata. Mila ma do końca następnego sezonu.

Oczywiście środki na transfery zimowe będą uzależnione od tego kto odejdzie. Po ostatnim meczu pomyślałbym nad transferem Garguły, a nie nad nie przedłużaniem kontraktu z Jirsakiem. Jirsak jako gracz szerokiej kadry się przyda. Garguła na tę chwilę gra gorzej od Jirsaka.

Poza tym to chyba nie ten temat na proponowanie zakupów. Choć szczerze przyznam, że podział tematów nie jest do końca dobry. Chyba trzeba wrócić do jednego tematu - tego tematu.
Ale miej świadomość, że na samej młodzieży daleko nie zajedziemy, my nie Barcelona czy Ajax że sprowadzamy najlepszych młodych piłkarzy. Potrzebna jest różnorodność. Klub stać na ściągnięcie tych zawodników, lub przynajmniej jednego (Mile), bo kasa z europejskich pucharów w tym sezonie nie będzie mała. Dość powiedzieć, że za sam dwumecz z Apoelem zarobili ponad 2 mln E + bilety. Co do Bitona i Nuneza masz rację, brać ich bez pytania. Inną sprawą jest, że trzeba się pozbyć Garguły (i jego kontraktu), Boguskiego, Jirsaka. Po co nam oni? Do obciążania budżetu? I już mamy kasę na podpisanie 2-3 zawodników, którzy coś do drużyny wniosą. Bo sytuacja w której mamy 25 piłkarzy, żeby walczyć na wielu frontach, a gra powiedzmy 17, bo reszta jest za słaba. To jest patologia. Dlatego lepiej mieć ciut węższą kadrę ale piłkarsko lepszą i miejsce dla wychowanków.
Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 24.09.2011, 13:48
Zgadzam się z tym, ale jednak może nas nie być stać. Same kontrakty to koszta rzędu 20 mln zł. Frekwencja jest ostatnio mniejsza, a za sam stadion będzie trzeba sporo płacić. Poza tym znany wszystkim dług wewnętrzny, który nikt nie wie ile aktualnie wynosi. Sądzę, że jak będą 2 mln na okienko zimowe i letnie to będzie świetnie. Jednak tyle nas kosztować może wykupienie Bitona i Nuneza. Oczywiście możemy spróbować sprzedać Małeckiego, czy Kirma.

Ja liczę, że więcej szans będzie otrzymywała nasza młodzież. Jeżeli Machaj debiutuje w wieku Bruda w Ekstraklasie i nie gra źle to myślę, że można Bruda wprowadzać z ławki przy dobrym wyniku. Tak samo Czekaj warto, aby zagrał jakieś 10 spotkań na poziomie piłki seniorskiej. Na wypożyczeniach radzą sobie Nalepa i Chrapek. Liczę, że wśród naszej młodzieży trafi się jakaś niespodzianka. Gdyby chociaż jeden z nich przebił się do pierwszego składu, albo byłby solidnym rezerwowym to już byłoby dobrze.

Jednak nie zgadzam się trochę z nieprzedłużaniem kontraktu Jirsaka. On chyba nie ma bardzo wysokiego kontraktu, a jako zawodnik rezerwowy może nam się przydać. Na tę chwilę gra lepiej od Garguły i jest od niego młodszy. On nigdy nie dostał większej szansy od któregoś trenera. Zawsze był tym rezerwowym. Nigdy też nie był tym najbardziej ofensywnym pomocnikiem, a jako takiego go sprowadzano. Statystyki też go nie bronią, ale często z jego gry było dużo pożytku.
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Stary 24.09.2011, 14:10

Jednak nie zgadzam się trochę z nieprzedłużaniem kontraktu Jirsaka. On chyba nie ma bardzo wysokiego kontraktu, a jako zawodnik rezerwowy może nam się przydać. Na tę chwilę gra lepiej od Garguły i jest od niego młodszy. On nigdy nie dostał większej szansy od któregoś trenera. Zawsze był tym rezerwowym. Nigdy też nie był tym najbardziej ofensywnym pomocnikiem, a jako takiego go sprowadzano. Statystyki też go nie bronią, ale często z jego gry było dużo pożytku.
...i często też nie było pożytku. Pamiętasz kiedy ostatnio Jirsak wyszedł w podstawowy składzie w ważniejszym meczu Bo ja nie. Zobacz jaką mamy hierarchę środkowych: Melikson, Nunez, Garguła, Jirsak. A popatrz jakby to wyglądało tak: Melikson, Mila, Nunuez, lub nawet jeśli Maor grałby na boku (ja osobiście bym wolał), to hierarchia wygląda tak: Mila, Nunez, któryś z wychowanków. Pięknie! Normalnie! Dlatego nie ma co się litować nad zawodnikiem, tylko albo pokazujesz coś więcej albo aut. Jak na zachodzie. Myślę, taka formacja ofensywna Maor- Mila-Nunez- Iliev/ Małecki i z przodu Biton, była najlepszą formacją ofensywną w lidze. Bezapelacyjnie. Wtedy tylko ogarnąć defensywę i w przyszłym roku bez kompleksowo maszerować w stronę LM.
Ostatnio edytowane przez WislaOnly : 24.09.2011 o godz. 14:15.

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 24.09.2011, 14:22
WislaOnly napisał(a):Wyświetl post
...i często też nie było pożytku. Pamiętasz kiedy ostatnio Jirsak wyszedł w podstawowy składzie w ważniejszym meczu
Paradoksalnie w naszych najlepszych meczach tamtego sezonu grał bardzo dobrze - Legia, Ruch, Bełchatów. On nigdy nie strzelał dużo bramek, ani nie notował sporej ilości asyst. Jednak w europejskich pucharach nie zawodził. On od początku swojej przygody w Wiśle zagrał w Ekstraklasie ledwie ponad sezon w podstawowym składzie (39 meczów, 52 z ławki)! Nie ma chyba takiego drugiego zawodnika u nas, który zagrałby taki procent meczów jako rezerwowy, a nie gracz podstawy. Czy zaufano mu w przeszłości? Jednak Jirsak idealnie nadaje się do gry, którą Maaskant wprowadza. Jeżeli nie ma za wysokiego kontraktu to warto, aby został.

A Garguła kiedy ostatnio coś pokazał? Być może inaczej bym mówił, gdyby piłka po jego strzale przekroczyła linię bramkową w meczu z Zagłębiem
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Stary 24.09.2011, 14:25
Paradoksalnie w naszych najlepszych meczach tamtego sezonu grał bardzo dobrze - Legia, Ruch, Bełchatów. On nigdy nie strzelał dużo bramek, ani nie notował sporej ilości asyst. Jednak w europejskich pucharach nie zawodził. On od początku swojej przygody w Wiśle zagrał w Ekstraklasie ledwie ponad sezon w podstawowym składzie (39 meczów, 52 z ławki)! Nie ma chyba takiego drugiego zawodnika u nas, który zagrałby taki procent meczów jako rezerwowy, a nie gracz podstawy. Czy zaufano mu w przeszłości? Jednak Jirsak idealnie nadaje się do gry, którą Maaskant wprowadza. Jeżeli nie ma za wysokiego kontraktu to warto, aby został.

A Garguła kiedy ostatnio coś pokazał? Być może inaczej bym mówił, gdyby piłka po jego strzale przekroczyła linię bramkową w meczu z Zagłębiem
Dla mnie obaj są na wylocie, ale jeśli Jirsak ma blokować wejście do podstawowego składu któremuś z wychowanków to ja wolę żeby odszedł. A jeśli takiego na razie nie ma, to niech zostanie. Ale coś musi bym w nim niedobrego, co powoduje, że każdy trener nie daje mu zbyt wielu szans...
Ostatnio edytowane przez WislaOnly : 24.09.2011 o godz. 14:36.

Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 25.09.2011, 13:15
Pozyskane Kazimierczaka czy Mili to wg. mnie nonsens. Po pierwsze Śląsk ich nie odda za małe pieniądze. Po drugie nie sądzę, żeby byli lepsi od Nuneza Sobola czy nawet Wilka. Jedynym argumentem za ich sprowadzeniem jest ich narodowość. Jestem za zwiększeniem ilości Polaków w składzie, jednak sięgałbym raczej po młodych zdolnych. Wbrew obiegowej opinii takich u nas nie brakuje. Podaje z brzegu kilka przykładów - Sobota, Wszołek, Wolski, Możdżeń, Woźniak, Olkowski. Trzeba tylko (aż?) dać im szansę. Nie zawsze się uda, pewnie bezpieczniej ściągać zagraniczny emerytowany szrot ale wbrew pozorom kontrakty dla takich wypalonych piłkarzy nie są wcale małe. Na dzień dzisiejszy wyglądamy lepiej od Legii, Amiki czy Groclinu ale w tych klubach praca z młodzieżą przynosi coraz lepsze efekty, już nawet bojaźliwy Skorża wpuszcza do podstawowego składu 18-19 latków. I oni nie odstają. Jeśli w porę się nie ogarniemy, taka polityka doprowadzi nas do ruiny. Przy tej strategii właściwie tylko wejście do LM w następnym roku to nasza jedyna szansa. Dlatego już w zimie powinniśmy ściągnąć z 1-2 rokujących piłkarzy i po mału ich wprowadzać kosztem takich wynalazków jak Palijc, Lamey czy inny Garguła.
Odpowiedz cytując
CMSNero
Senior Member

Stary 25.09.2011, 13:23
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
Trzeba wykupić Milę i Kazimierczaka ze Śląska. Byłaby w końcu konkretna pomoc.

Dla tych co sprzedają już Maora. Żeby zagraniczny klub kupił piłkarza z Polski musi on co najmniej 2 sezony grać na poziomie Maora z meczów z Liteksem. Na razie to gra padake. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale to nie jest ten Maor co pół roku temu.
No chyba, że chce odejść do 2. bundesligi to niech gra jak gra.
pokaz mi polaka co gral dwa sezony jak Meliskon , ba co gral jeden sezon jak Melikson - pftu co ja mowie - pokaz mi takiego co w ogole udalo mu sie zagrac jeden mecz jak Meliksonowi , a padake to ja widze tylko w twoim poscie ...( bez odbioru
Ostatnio edytowane przez CMSNero : 25.09.2011 o godz. 13:27.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 25.09.2011, 14:12
CMSNero napisał(a):Wyświetl post
pokaz mi polaka co gral dwa sezony jak Meliskon , ba co gral jeden sezon jak Melikson - pftu co ja mowie - pokaz mi takiego co w ogole udalo mu sie zagrac jeden mecz jak Meliksonowi , a padake to ja widze tylko w twoim poscie ...( bez odbioru
popatrzcie na Marcelo , pograł u nas niecałe 2 sezony i tyle go widzieliśmy , poszedł za prawie 4 mln euro . Tak naprawde Wisła przyjeła pierwszą większą ofertę za niego , podobnie może być z Meliksonem .

Zdziwiłbym się , gdyby jutro ( tzn w oknie transferowym ) jakis klub z Turcji rzucił na stół Wiśle 3 mln euro a ona odmówiła transferu , to nie w naszym stylu
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 25.09.2011, 14:18
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Zdziwiłbym się , gdyby jutro ( tzn w oknie transferowym ) jakis klub z Turcji rzucił na stół Wiśle 3 mln euro a ona odmówiła transferu , to nie w naszym stylu
Nie wiem czy gra Maora w Turcji nie byłaby problematyczna... Myślę, że ten kierunek raczej nam nie grozi.
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Stary 25.09.2011, 14:44
lorddavy napisał(a):Wyświetl post
Pozyskane Kazimierczaka czy Mili to wg. mnie nonsens. Po pierwsze Śląsk ich nie odda za małe pieniądze. Po drugie nie sądzę, żeby byli lepsi od Nuneza Sobola czy nawet Wilka. Jedynym argumentem za ich sprowadzeniem jest ich narodowość. Jestem za zwiększeniem ilości Polaków w składzie, jednak sięgałbym raczej po młodych zdolnych. Wbrew obiegowej opinii takich u nas nie brakuje. Podaje z brzegu kilka przykładów - Sobota, Wszołek, Wolski, Możdżeń, Woźniak, Olkowski. Trzeba tylko (aż?) dać im szansę. Nie zawsze się uda, pewnie bezpieczniej ściągać zagraniczny emerytowany szrot ale wbrew pozorom kontrakty dla takich wypalonych piłkarzy nie są wcale małe. Na dzień dzisiejszy wyglądamy lepiej od Legii, Amiki czy Groclinu ale w tych klubach praca z młodzieżą przynosi coraz lepsze efekty, już nawet bojaźliwy Skorża wpuszcza do podstawowego składu 18-19 latków. I oni nie odstają. Jeśli w porę się nie ogarniemy, taka polityka doprowadzi nas do ruiny. Przy tej strategii właściwie tylko wejście do LM w następnym roku to nasza jedyna szansa. Dlatego już w zimie powinniśmy ściągnąć z 1-2 rokujących piłkarzy i po mału ich wprowadzać kosztem takich wynalazków jak Palijc, Lamey czy inny Garguła.
Widzę, że dawno nie oglądałeś gry Śląska. Bo gdybyś oglądał to wiedziałbyś, że 80% gry ofensywnej wynika właśnie z dyspozycji Mili, który wyraźnie przeżywa drugą młodość. Inna rzecz, to jego stałe fragmenty gry. My ich nie mamy, bo nikt nie umie precyzyjnie ich wykonywać, dlatego rozgrywamy je defensywnie. Maaskant boi się beznadziejnych zagrań. I głównie dzięki Mili Śląsk doszedł gdzie doszedł. A w Wiśle miałby dodatkową motywację. Mila to trzeci ofensywny ligi, po Maorze i Stiliciu. Pomyśl...
Co do Kazmierczaka, gdyby nie kontuzja, byłby najlepszym defensywnym w lidze.

Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Stary 25.09.2011, 18:06
Akurat w tym sezonie oglądałem sporo meczów Śląska. Z jednym się zgodzę, stałe fragmenty Mila bije naprawdę dobrze, kto wie może i najlepiej w lidze. U nas takiego wykonawcy brakuje to fakt. Ale co do gry w polu już tak mi nie imponuje. Po pierwsze ma już prawie 30 lat i zawsze był wolny i słaby fizycznie. A będzie tylko wolniejszy. A co do jego gry to drażni mnie to holowanie piłki przy nodze i ciągłe spowalnianie akcji. W ataku pozycyjnym to jest jeszcze zrozumiałe ale przy grze z kontry to zwykły sabotaż. Nie sądzę by Mila nam pomógł, a boje się, że skończyłoby się to jak z Gargułą.
Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 27.09.2011, 14:48
http://www.futbolnews.pl/rozgrywki/e...a-gwiazdy.html
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.09.2011, 15:32
przydałby nam się solidny stoper, bo mimo wszystko Jaliens nie spełnia pokładanych w nim nadziei... nie wspominając o lewym obrońcy... (Diaz odejdzie w czerwcu i znów będzie trzeba kupować LO za pięć 12) ciekaw jestem jak przedstawia się sytuacja Jirsaka, bo ostatnimi czasy gra przyzwoicie, a jak wiadomo kontrakt mu się kończy w czerwcu... jeżeli nie przedłużą z nim to zapewne Wisła pozyska piłkarza do środka pola. Mam nadzieję, że wykupią też Bitona i nie będzie potrzeby kupować kolejnego środkowego napastnika... Wisła bardziej potrzebuje dynamicznych, dobrze wyszkolonych technicznie skrzydłowych do takiego systemu jakim chce grać... tak więc Wisła potrzebuje świeżej krwi, praktycznie na każdej pozycji, mam nadzieję, że Stan ma upatrzonych odpowiednich kandydatów i że nie zabraknie pieniędzy...

ŚO
LO
ŚP
PS
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
a_r_e_n_a
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 03.10.2011, 14:56
Cytat:
Jakub Błaszczykowski, mimo że ostatnio gra regularnie, jest daleki od swojej dyspozycji. Nic dziwnego, że po meczu z Olympique Marsylia powiedział: - Chcę spróbować swoich sił niekoniecznie w Dortmundzie. Czy gracza będzie starała się wypożyczyć Wisła, rozczarowana swoim potencjałem ofensywnym?

Po meczu z Augsburgiem, mimo że zespół wygrał wysoko, Polak zebrał niskie noty. Błaszczykowski zaliczył dość przypadkową asystę, ale "RevierSport" napisał: Zbyt często grał niezdarnie, pospiesznie i tchórzliwie. Podobnie było w meczu z Olympique Marsylia. Po końcowym gwizdku "Kuba" był rozgoryczony. - Nie do końca jestem zadowolony z tego, jak jestem wykorzystywany w klubie - powiedział przed kamerami "Polsatu Sport". Piłkarz narzeka na zbytnie obciążenie obowiązkami defensywnymi. Uważa, że gdyby mógł mieć więcej swobody w ofensywie, wyszłoby to na dobre drużynie.

Błaszczykowski gra nieregularnie, a jeśli wychodzi w podstawowym składzie, jest zdejmowany około 60. minuty. - Zawsze denerwuje brak gry, chciałbym występować i będę robił wszystko, aby tak się działo - przyznaje zawodnik. Ale czy będzie mu to dane w Borussii? - No cóż, czekamy do grudnia. Pewne rzeczy kiedyś się zawsze kończą. Jeśli nie mam zbyt dużej okazji, aby często grać, to chciałbym spróbować swoich sił niekoniecznie w Dortmundzie - mówi wprost zawodnik.

Jednym z klubów, które weźmie Błaszczykowski pod uwagę, będzie Wisła Kraków. To z niej Polak odchodził do BvB. Niewykluczone, że mistrz Polski spróbuje wypożyczyć reprezentanta Polski. Stan Valckx przyznaje, że zimą będzie chciał sprowadzić Polaków, ponieważ obecnie w zespole dominują obcokrajowcy. Holender cały czas sonduje sytuację reprezentantów Polski. Latem był w Brukseli, by z działaczami Anderlechtu porozmawiać o ewentualnym transferze Marcina Wasilewskiego.

Skrzydła Wisły nie funkcjonują tak, jak życzyłby sobie trener Robert Maaskant. Andraż Kirm jest bez formy, klub od dawna ma problemy z Patrykiem Małeckim, który dodatkowo doznał kontuzji. - Na odejście musi być chęć obu stron, a nie tylko jednej - mówi sam Błaszczykowski, zastanawiając się, czy Borussia będzie chciała go puścić. Ale on sam jest zdeterminowany. Nieregularna gra może odbić się na jego formie, a wypożyczenie na pół roku przed Euro mogłoby okazać się wybawieniem...

no cóż bzdura, ale jakże miło na chwilę się oderwać od realiów i pomarzyć ;-)
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 04.10.2011, 11:53
W tym i nastepnym okienku koncza sie wypozyczenia/kontrakty: Pareiko, Diaz, Paljic, Lamey, Nunez Jirsak, Biton
Odpowiedniego poziomu nie prezentuja: Kirm, Gargula, Boguski, Jaliens, Jovanic
Sobol nie jest wieczny.

Z "rzekomych" 2 jedenastek zostaje nam fundament: Chavez, Jovanovic,Malecki, Iliev, Wilk, Genkow (szt. 6) i gracze na lawke: Kurto, Bunoza (szt. 2)

....i w najlepszym wypadku na transfery w przeciagu 2 okienek kwota oscylujaca w granicach 1-1,5 mln euro, która ma wystarczyc na, zakupy gotowkowe, sciagniecie wolnych(podpisy pod kontraktami) i wypozyczenia. W ten sposob tworzac 2 jedenastki na pilkarza przypadnie w najlepszym wypadku 100K EUR
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Stary 04.10.2011, 13:33
borys napisał(a):Wyświetl post
Z "rzekomych" 2 jedenastek zostaje nam fundament: Chavez, Jovanovic,Malecki, Iliev, Wilk, Genkow (szt. 6) i gracze na lawke: Kurto, Bunoza (szt. 2)
Gdzieś mi się w Twojej wypowiedzi zapodział jakiś mały Ży.... przepraszam Izraelczyk, od którego dyspozycji uzależnione są nasze poczynania ofensywne...
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 04.10.2011, 13:38
Ano fakt czyli szt. 7 Meleks in.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 04.10.2011, 14:23
Jasne bo z nikim nie przedłużymy kontraktu (!?) i nikogo nie wykupimy (!?), to takie bla, bla.

Kadrę mamy szeroką a w kolejnym okienku jeszcze ją wzmocnimy. Przypominam że nasze rezerwy zremisowały z Koroną w Kielcach. Potrzeba jedynie 3 lub 4 nowych zawodników i stały angaż dla tych co są przydatni. Ostatnio przychodziło odpowiednio 5 i 6 nowych zawodników teraz już takiej potrzeby nie ma. Kilka jakościowych transferów, przedłużenie kontraktów z właściwymi piłkarzami, wykupienie przydatnych i lepsza praca trenera, a nie wieszczenie końca świata.
Ostatnio edytowane przez milosz : 04.10.2011 o godz. 14:28.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.10.2011, 14:33
Dobra, gwoli ścisłości
"Nasze rezerwy zremisowały w Kielcach"

Sergei Pareiko - Dragan Paljic, Michał Czekaj, Gordan Bunoza, Junior Diaz - Cezary Wilk, Daniel Brud, Łukasz Garguła (90. Ivica Iliev), Tomas Jirsak (70. Patryk Małecki), Andraż Kirm - David Biton (81. Cwetan Genkow).

no sami rezerwowi...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 04.10.2011, 14:40
milosz napisał(a):Wyświetl post
Jasne bo z nikim nie przedłużymy kontraktu (!?) i nikogo nie wykupimy (!?), to takie bla, bla.

Kadrę mamy szeroką a w kolejnym okienku jeszcze ją wzmocnimy. Przypominam że nasze rezerwy zremisowały z Koroną w Kielcach. Potrzeba jedynie 3 lub 4 nowych zawodników i stały angaż dla tych co są przydatni. Ostatnio przychodziło odpowiednio 5 i 6 nowych zawodników teraz już takiej potrzeby nie ma. Kilka jakościowych transferów, przedłużenie kontraktów z właściwymi piłkarzami, wykupienie przydatnych i lepsza praca trenera, a nie wieszczenie końca świata.
A kto z nich nadaje sie do przedluzenia? Pareiko, Jirsak, Lamey, Diaz, Paljic tak z czystym sercem?
A czy znajdzie sie 2 banki na Bitona i Nuneza?

W pierwszym prypadku przyjda inni oczywiscie ale watpliwe ze lepsi - kasa.
W drugim - poprostu kasa.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 04.10.2011, 15:09
Nie ma to jak niczym nieuzasadnione czarnowidztwo. Same nonsensy.

Parejko ? A dlaczego nie, wiosną grał genialnie, Irsak też bywa przydatny podobnie jak Paljić (akurat z Legią obaj zagrali poprawnie). Diaz to nie przedłużenie tylko wypożyczenie które fajnie że sie skończy i bardzo dobrze, podobnie Lameyowi kończy sie kontrakt i super dobrze. Na Bitona kasa się znajdzie a Nunez musi jeszcze swoją przydatność udowodnić. A kasa skąd ? A np. z LE.

Oczywiście jak przyjdą nowi to będą ...gorsi...co to człowieku piszesz ? Akurat Stan ma WIĘKSZOŚĆ transferów bardzo dobrych na 5 wiosną 3 b.dobre (Genkow bo bramki wówczas strzelał, Parejko bo był najlepszym bramkarzem ligi, no i Melikson), zaś teraz na 6 aż 4 wydają sie okay (Jovanović, Nunez, Iliew i Biton) ... swoją droga to ile trzeba złej woli aby zakładać że ci co przyjdą będą gorsi , ech szkoda gadać ...bez odbioru.

szprotson napisał(a):Wyświetl post
"Nasze rezerwy zremisowały w Kielcach"

Sergei Pareiko - Dragan Paljic, Michał Czekaj, Gordan Bunoza, Junior Diaz - Cezary Wilk, Daniel Brud, Łukasz Garguła (90. Ivica Iliev), Tomas Jirsak (70. Patryk Małecki), Andraż Kirm - David Biton (81. Cwetan Genkow).

no sami rezerwowi...
Acha to Jovanović lub Lamey nie są na bocznej PO, para bocznych na podstawowa jedenastkę to Diaz i Paljić a to bardzo nowatorskie, a Wilk to zawodnik z podstawowej jedenastki ...

A tak bez demagogii:

Powinno być wówczas :
Parejko - Lamey (choć dziś wiemy że lepszy Jovanović), Chavez, Jaliens, Diaz (choć dziś wiemy że to jest kiepski pomysł, jak z Jaliensem) - Nunez, Sobolewski, Melikson, Małecki, Iliew - (wóczas w ataku) Genkow (oby trener podtrzymał jednak grę Bitona)

A było:
Sergei Pareiko - Dragan Paljic (bo na PO grać powinien Jovanović a grałby Lamey), Michał Czekaj, Gordan Bunoza, Junior Diaz (choć Ja tam wolę Palijcia) -Cezary Wilk, Daniel Brud, Łukasz Garguła, Tomas Jirsak, Andraż Kirm - David Biton

No tak wówczas to była podstawowa jedenastka . . . doceniam poczucie humoru. No ale rozumiem że przy kontuzjach Meliksona, Małeckiego i Genkowa niektórym sie juz w głowach poplątało kto był rezerwowym a kto nie.
Ostatnio edytowane przez milosz : 04.10.2011 o godz. 15:42.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 04.10.2011, 15:44
@milosz

Pareiko - wiosna była nieco dawno temu, teraz pracuje na nowa umowe, jak widac ze zmiennym szczesciem(Kirm tez mial sezon konia).
Jirsak - bywa przydatny od x lat, jak na pilkarza za, ktorego sporo zaplacilismy i na poniesione koszty utrzymania troche za malo. (na alibi gra poprawnie od zawsze)
Paljic - nie jest lewym obronca a skrzydłowym, na skrzydle szalu też nie robi.
Biton - 1.6 mln. EUR (słownie milion sześcset tysięcy euro) czy najdrozszy pilkarz nie kosztował nas połowe tego.
Nunez - powod patrz wyzej(tylko troche mniej)

Dodatkowo kwota za Biton + Nunez to dala by wiecej niz kasa wydana do tej pory w kilku okienkach razem, no i dorzuc do tego pozostale potrzeby, ktore tez beda kosztowac chocby byly za darmo.

Przyjda nowi to przecietnie wydamy na nich mniej/szt. bo potrzeby ilosciowe beda wieksze ,nie czarujmy sie dobry pilkarz kosztuje. Nie wierzysz? Meleks przyszedl za darmo? Jovanovic tez? Genkov? (oczywiscie zdaza sie wpadki ala Kirm, Jirsak ale prawdopodobienstwo jest mniejsze niz przy wolnych agentach).

Okienko zimowe Genkow - przyszedl za kase, Melikson - przyszedl za kase, Pareiko - darmo(i tak naprawde nie wiadomo czy to byl taki okres czy potrafi to zaprezentowac dluzej).

Okienko letnie - Nunez to nadal znak zapytania + jak opisalem wyzej jest przelotem jak i Biton, Jovanic zgoda, Iliev - nie do konca jak piszesz co z wydolnoscia(pada po 60-70 minutach).

Zakladac ze nie bedzie rozowo mozna stad ze raporty finansowe mowia o sporej sumie wyprowadzonej do TF(z transferow) podczas gdy powinno to isc w druga strone. Dodatkowo jak masz ograniczone srodki a musisz kupic kilka "rzeczy"(ale musisz koniecznie) to jasnym jest ze im wiecej tych rzeczy bedzie, beda one tansze a co za tym idzie gorszej jakosci.
Ostatnio edytowane przez borys : 04.10.2011 o godz. 15:48.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 04.10.2011, 15:47
Sytuacja jest trudna, nawet do teoretycznego rozważania, bo właściciel nigdy się nie określił. Czy dalej pędzimy w stronę LM nie tworząc nic trwałego. Czy może trochę spuszczamy z tonu, dajemy czas by klub się mógł rozwinąć, stworzyć szkolenie.

Ale jak bym ja miał decydować :
Z całej tej grupki... Pareiko byłby wart przedłużenia kontraktu. Tak na rok jako zabezpieczenie, ale oczywiste, że trzeba kombinować kogoś kto wejdzie między słupki gdy Sergiej odejdzie.

Natomiast.przedlużanie kontraktu z Jirsakiem to byłby fatalny pomysł. Nadal nie mielibyśmy dobrego pomocnika w środku, a Czech blokowałby miejsce w 18tce młodemu polskiemu zawodnikowi z ME.
Facet przez 5 lat nie potrafił przebić się na stałe do pierwszej jedenastki, młodszy już nie będzie. Wystarczy tego.

Resztę ja przynajmniej bym pożegnał bez żalu. Zszedł z kosztów kontraktowych, do 18tki wpuszczał młodych piłkarzy tj Nalepa, Chrapek, Czekaj, Brud.
Ostatnio edytowane przez tofik : 04.10.2011 o godz. 15:57.
..
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.10.2011, 15:52
tofik napisał(a):Wyświetl post
Przedlużanie kontraktu z Jirsakiem to byłby fatalny pomysł. Nadal nie mielibyśmy dobrego pomocnika w środku
Pełna zgoda. Czech jest zbyt słabym zawodnikiem, aby opłacało się go zostawiać. Pokazuje to ciągle i pokazywał w przeszłości. Nie "robi różnicy", nie jest klasowym piłkarzem.

Za kontrakty jego i powiedzmy przykładowo Garguły można byłoby utrzymać jednego, ale przydatnego i klasowego pomocnika.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.10.2011, 15:59
milosz napisał(a):Wyświetl post

No tak wówczas to była podstawowa jedenastka . . . doceniam poczucie humoru. No ale rozumiem że przy kontuzjach Meliksona, Małeckiego i Genkowa niektórym sie juz w głowach poplątało kto był rezerwowym a kto nie.
fajnie, ale liczy sie TERAZ czyli kto teraz jest rezerwowym a kto nie jest .

Garguła, Brud, Czekaj i Bunoza to na ten moment piłkarze o których mozna powiedziec ze sa rezerwowymi.

ps. była 4 kolejka, Marko J. nie mógł zagrać ...

E: aha, czyli z Legią przegraliśmy m.in dlatego ze graliśmy rezerwami ? Jovanovic w LE nie złapał sie do pierwszego składu,moze ząb moze nie, ale był rezerwowym ? Był ? Był. Wilk, Jirsak, Kirm, Biton, Diaz grali ? Grali

P.s. Jak kilka lat wstecz Rezerwy Wisły grały w III czy IV lidze ,to grali tam piłkarze z ławki rezerwowych co nie ?
Ostatnio edytowane przez szprotson : 04.10.2011 o godz. 16:15.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 04.10.2011, 16:05
Pisałem bez odbioru bo gołym okiem widzę niczym nieuzasadnione czarnowidztwo z którym polemika nie ma sensu.

Parejko to nadal dobry bramkarz, a dawno to była II wojna światowa. Każdy piłkarz miewa gorsze okresy, a choćby w meczu z L obronił nam dwie "setki".

Palijć i Iirsak to tylko rezerwowi, a nie lokomotywy Wisły. Tacy też są przydatni. No chyba że sprowadzimy lepszych albo taki Brud pokaże jakość.

Jak będzie wola to kupimy Bitona czy Nuneza, nie mówimy o kilkunastu milionach tylko o 1,7 a max 2 z Nunezem.

Przypomnę że nie za darmo odeszli Marcelo i inni więc kasa jest tylko potrzebna jest wola z niej korzystania, tylko wola. Kase którą zarobiliśmy na wyprzedaży piłkarzy nadal nie wydaliśmy a dochodzi do tego zysk z LE. O plotkach z TeleFoniki dyskutować mi się nie chce. Jak ktoś widzi tylko czarną dziurę to jak wspominałem rozmowa nie ma sensu.

Jeśli będzie dobra wola i zielone światło to problemy są wymyślone, deliberowanie o tym to wróżenie z fusów.
szprotson napisał(a):Wyświetl post
fajnie, ale liczy sie TERAZ czyli kto teraz jest rezerwowym a kto nie jest .

Garguła, Brud, Czekaj i Bunoza to na ten moment piłkarze o których mozna powiedziec ze sa rezerwowymi.

ps. była 4 kolejka, Marko J. nie mógł zagrać ...

E: aha, czyli z Legią przegraliśmy m.in dlatego ze graliśmy rezerwami ? Jovanovic w LE nie złapał sie do pierwszego składu,moze ząb moze nie, ale był rezerwowym ? Był ? Był. Wilk, Jirsak, Kirm, Biton, Diaz grali ? Grali

P.s. Jak kilka lat wstecz Rezerwy Wisły grały w III czy IV lidze ,to grali tam piłkarze z ławki rezerwowych co nie ?

Nie liczy się TERAZ tylko WTEDY ... inaczej to czysta demagogia...

Z 11 piłkarzy 9 to byli REZERWOWI i NIC na to nie poradzisz.
Mówimy o podstawowej jedenastce a nie o podstawowej 20-tce bo czegoś takiego nie ma.

PS.Dlatego grałby Lamey na PO a nie Paljić (Ja jedynie mówię że Jovanovic jest teoretycznie lepszy) ... to co uprawiasz to czysta demagogia ... była jakaś podstawowa jedenastka a z niej wówczas zagrało 2 piłkarzy takie fakty.

Do Markus
Nie jestem entuzjastą Czecha aktualnie niestety również Gaguła nie daje gwarancji dobrej gry, ale ... wszystko zależy od wysokości nowego i ewentualnego kotraktu z Jirsakiem, jak będzie tani to na rezerwę, Garguła to niestety inna bajka ...szkoda że tak bardzo mu w w Wiśle nie wyszło i rozstanie (oby ja najszybciej) będzie pewnie bez cd.
Ostatnio edytowane przez milosz : 05.10.2011 o godz. 09:26.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 04.10.2011, 16:24
Kolego Milosz nie idź tą drogą. Kiedy my wydaliśmy na jednego piłkarza 1 mln euro. Widzisz wolę w działaniu Cupiała zbudowania silnej drużyny w oparciu o wypożyczenia, zawodników za darmo etc.. Zajmij się lepiej pisaniem powieści Sience Fiction a nie tematem polityki transferowej Wisły bo jej nie ogarniasz. Nie widzę tylko czarnej dziury ale realnie podchodzę do tego co jest - asekurujesz się w ten sposób gdyż dyskusja konkretna i rzeczowa pozostaje w twoim przypadku absurdem. Teraz zagadka ile wydaliśmy na transfery od 2003 roku a ile zarobiliśmy od tego momentu na nich - nie jest zbrodnią sprzedawać graczy ale z głową inwestować w następców (procentowo to wychodzi może max 30% i tak jest to na wyrost). Na którym z zawodników, którzy przyszli w dwóch okienkach transferowych możemy zarobić?
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 04.10.2011, 16:43
Sz. Kol Merkury sugeruję zdjąć czarne okulary bo przez nie, nie widać ile zarobiliśmy na odejściu Marcelo czy Głowackiego, Brożków czy na LE … itd. Ja nie wiem jaka będzie wola Cupiała i piszę więc racjonalnie że na dziś nikt nie wie nawet Ci co uważają się za wszystkowiedzących i pouczają innych sami tkwiąc mocno w absurdalnym przekonaniu że każdy kolejny nowy piłkarz będzie słabszy od poprzedniego to jest dopiero czarny/ Sience Fiction z którym nie mam nic wspólnego… No tak, na Meliksonie czy po wykupieniu Bitona to zarobić sie nijak nie da. To jest właśnie czarna dziura w której Ja tkwić nie zamierzam. Jak Pan Boguś zobaczy możliwość zarobienia na Bitonie to skorzysta, a jak nie to nie skorzysta ... ot wola Bosa.
Sytuacja jest trudna, nawet do teoretycznego rozważania, bo właściciel nigdy się nie określił. Czy dalej pędzimy w stronę LM nie tworząc nic trwałego. Czy może trochę spuszczamy z tonu, dajemy czas by klub się mógł rozwinąć, stworzyć szkolenie.
Otóż to.
Choć najlepiej to i LM i szkolenie ...

lorddavy Mamy szeroką kadrę tylko brakuje nam w niej jakości, ot słabsze ogniwa należy wymienić na lepsze ... przydałby się też jakiś styl tej druzynie ... ale to akurat wątek o trenerze Maaskancie.
Ostatnio edytowane przez milosz : 04.10.2011 o godz. 17:00.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Stary 04.10.2011, 16:44

Ale jak bym ja miał decydować :
Z całej tej grupki... Pareiko byłby wart przedłużenia kontraktu. Tak na rok jako zabezpieczenie, ale oczywiste, że trzeba kombinować kogoś kto wejdzie między słupki gdy Sergiej odejdzie.

Natomiast.przedlużanie kontraktu z Jirsakiem to byłby fatalny pomysł. Nadal nie mielibyśmy dobrego pomocnika w środku, a Czech blokowałby miejsce w 18tce młodemu polskiemu zawodnikowi z ME.
Facet przez 5 lat nie potrafił przebić się na stałe do pierwszej jedenastki, młodszy już nie będzie. Wystarczy tego.

Resztę ja przynajmniej bym pożegnał bez żalu. Zszedł z kosztów kontraktowych, do 18tki wpuszczał młodych piłkarzy tj Nalepa, Chrapek, Czekaj, Brud.

Oby te spotkania na górze zaowocowały takimi właśnie rozwiązaniami. Im szybciej odchudzimy kadrę tym lepiej. Ta cała nasza szeroka kadra to mit, za dużo w niej zawodników typu Palijic, Garguła, Jirsak czy Lamey - oni nawet na naszą ligę są w większości po prostu za słabi. Niestety okazuje się, że ilość zawodników nie przekłada się w jakość.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów