The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
borys
Banita

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.09.2011, 11:02
No to dramatyzm rosnie, mamy tak

Bunoza, Malecki, Melikson, Genkov - kontuzje.

Pilkarze nie prezentujacy poziomu na pierwsza 18stke: Garguła, Boguski

Zostawia nas to z:

Pareiko- (Jovanic-Kurto)
Jovanovic - Jaliens - Chavez-Diaz (Paljic, Lamey)
Sobolewski-Nunez(Wilk)
Iliev-Jirsak-Kirm
Biton

Czyli atak i pomoc ofensywna wisi na wlosku. Pomoc mozna w razie co podreperowac Paljiciem.

Oby nie bylo nastepnych kontuzji, po legii mamy 13 dni na regeneracje i leczenia, kolejna taka przerwa w listopadzie.

Do konca rundy gramy mecze co troche mniej niz 5 dni.
Odpowiedz cytując
bonzaj
Member

Od: 06.2011

Stary 26.09.2011, 11:09
Ja mam tylko pytanie do osób które chcą zwolnienia Maaskanta.

Kogo widza na jego miejsce? Tylko konkretne nazwiska z realnej półki cenowej Wisły. Od razu powiem że na Polskim rynku takowych nie widzę. A na Europejskim nikogo lepszego nie znajdziemy na obecną sytuację w klubie. Jak dla mnie powinien Robert spokojnie dokończyć kontrakt a potem jeśli MP znowu padnie naszym łupem dać mu kolejne 2 lata na STABILNĄ prace.. Bo to jest słowo klucz w naszym klubie.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 26.09.2011, 11:24
pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Jeśli jest tak, jak piszesz, to Cupiał powinien wywalić wszystkich odpowiedzialnych za ściąganie zagranicznych piłkarzy i tak absurdalne przepłacanie ich, podczas, gdy poziom, na który są w stanie się wzbić, to tylko niewiele więcej niż prezentuje Ruch Chorzów.
A może jest jeszcze inaczej? Może piłkarze, którzy godzą się na zarobki 200-300 tysięcy Euro nie mają prawa być dużo lepsi od ligowców (oczywiście zdarzają się ślepe trafy, ale chodzi mi o regułę)?
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 26.09.2011, 11:34
W wywiadzie dla Rzepy trener powiedzial, ze jesli chodzi o transfery to: "ciekawi gracze za darmo"

Wiec sprawa wyglada tak, ze ma dosc trudne warunki pracy, i tak samo Stan tj. sprowadza najlepszych z tych którzy rozchwytywani juz nie sa bo nie ma...kasy.
W klub trzeba zainwestowac czy to w kadre, czy baze treningowa, czy w szkolenie. A na to sie nie zapowiada. Bez tego wyzej nie podskoczymy, Lech, Legia juz placa lepiej(fakt z srednim skutkiem) a my zatrzymaliśmy sie na pewnym etapie tylo, liga, i Europa nam ucieka zamiast stać w miejscu.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 26.09.2011, 11:46
borys napisał(a):Wyświetl post
W wywiadzie dla Rzepy trener powiedzial, ze jesli chodzi o transfery to: "ciekawi gracze za darmo"

Wiec sprawa wyglada tak, ze ma dosc trudne warunki pracy, i tak samo Stan tj. sprowadza najlepszych z tych którzy rozchwytywani juz nie sa bo nie ma...kasy.
W klub trzeba zainwestowac czy to w kadre, czy baze treningowa, czy w szkolenie. A na to sie nie zapowiada. Bez tego wyzej nie podskoczymy, Lech, Legia juz placa lepiej(fakt z srednim skutkiem) a my zatrzymaliśmy sie na pewnym etapie tylo, liga, i Europa nam ucieka zamiast stać w miejscu.
Zgadza się. Oceniając Wisłę trzeba brać pod uwagę fakt, że coraz więcej Polskich klubów zbliża się do nas "finansowo", a niektóre już nas wyprzedziły. Jeśli granice będą zacierały się w takim tempie i ktoś dodatkowo w "bogatszych" klubach pójdzie po rozum do głowy i zacznie działać bardziej racjonalnie, bardzo prawdopodobna staje się sytuacja (w perspektywie kilku lat), kiedy będziemy emocjonowali się walko o LE, bo Mistrzostwo Polski będzie poza naszym zasięgiem.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 26.09.2011, 12:41
Nie jeśli damy profesjonalistom pracowac. Teraz jest kluczowy moment bo trzeba konkretnych ruchów z i do klubu i tego nie zrobi lepiej żaden polski dyrektor sportowy. Natomiast Stan z żadnym trenerem nie będzie współpracował tak dobrze jak z Maaskantem.

Pieniądze ze zwolnionych kontraktów piłkarzy przepłaconych lub za słabych na Wisłę (a będzie tego trochę, plus być może uda się sprzedać Kirma lub odejdzie ze względów dyscyplinarnych Małecki) musza być dobrze ulokowane. Jeśli teraz "góra" poczyni błędy i rozbije ten dobrze funkcjonujący duet to klub rzeczywiście może zapłacić nie tylko pojedyńczym mistrzostwem Polski ale może utracić dominację na wiele lat tak jak piszesz.

Teraz powinna być jak największa cierpliwość. Bo wchodzimy w decydująca fazę. 2 okienka transferowe, wymiana 4 piłkarzy do podstawowego składu. 2 na okienko, to nie hurtowe ilości jak na początku. Drużyna zrobi wyraźny skok jakościowy o który się wielu doprasza. Brakuje jedynie elementów, a nie całej konstrukcji.
..
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.09.2011, 13:52
Myślałeś o karierze redaktora w "Nie"? Bo widać u ciebie starą, dobrą szkołę Urbana. Nie narzekam na to, że dali z siebie wszystko, tylko na to, że to wszystko to jest BARDZO MAŁO.
Ja tu widzę, że sam jesteś nastawiony na nie do otaczającej cię rzeczywistości. Gramy w LE, wygraliśmy ostatnio 4 mecze z rzędu ale dla ciebie to nadal jest "bardzo mało". Pobudka! Zejdź na ziemię, czasy gdzie wgniataliśmy w ziemię rywali w lidze już nie wrócą.

Czytając starasz się choć trochę się wysilić, czy po prostu bierzesz wszystko jak jest, a twój mózg śpi? Ewentualnie obmyśla sposób jak się dojebać najbezmyślniej jak to możliwe?
W bezmyślnym dojebywaniu się nie mam z tobą szans...

Teraz dopiero przeczytałem, że Bunoza jest znowu kontuzjowany po Świnoujściu. Dobre jajca. Gdyby to dalej Skorża z tym makaronem odpowiadali za przygotowanie piłkarzy, to byście ich tutaj zjedli za takie wydarzenie jak kolejna kontuzja Bunozy, czy padnięcie bez sił na boisko po 2 miesiącach sezonu. No, ale wiadomo, w końcu to Maaskant. On ma rację.
Kontuzje są i będą, to normalne. Nigdy nie pisałem, że to wina Skorży i jego makarona. Tak samo jak nie twierdzę, że Maaskant jest nieomylny. Popełnia błędy np. w rewanżu z Apoelem niepotrzebnie wystawił Lameya, pogubił się ze zmianami z Odense... Ale żeby przypierdalać się do meczu z Ruchem trzeba mieć coś z głową.

Jeśli patrzysz tylko na wyniki, to gratuluję i oby nie było dla ciebie szokiem jak dostaniemy solidnie po dupie od drużyny prezentującej choć odrobinę wyższe umiejętności niż Ruch. Ten mecz mógł się spokojnie skończyć 2-3, albo 3-3 i też nikt nie powinien mieć zastrzeżeń do nikogo innego jak kopacze Wisły i ich trener. A to tylko Ruch i powtórzę jeszcze raz - kępce trawy zawdzięczamy te 3 punkty.
Gdyby Meliskon nie strzelił w poprzeczkę z wolnego w Krakowie dziś bylibyśmy w LM. To jest właśnie pisanie w stylu: "ten mecz mógł", "gdyby ktoś tam strzelił", "kępka trawy".
A solidnie w dupę to możemy dostać od drużyny od nas dużo lepszej a takiej w naszej lidze nie widzę.

tofik napisał(a):Wyświetl post
Teraz powinna być jak największa cierpliwość. Bo wchodzimy w decydująca fazę. 2 okienka transferowe, wymiana 4 piłkarzy do podstawowego składu. 2 na okienko, to nie hurtowe ilości jak na początku. Drużyna zrobi wyraźny skok jakościowy o który się wielu doprasza. Brakuje jedynie elementów, a nie całej konstrukcji.
Też mam taką nadzieję.
Odpowiedz cytując
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.09.2011, 14:09
lorddavy napisał(a):Wyświetl post
pogubił się ze zmianami z Odense... .
Ponieważ pojawia się to w wielu postach może ktoś, niekoniecznie cytowany użytkownik, mnie oświeci i napisze na czym właściwie polegały te błędy ze zmianami meczu z Odense.

W drugiej połowie drużyna w końcu złapała właściwy rytm, Duńczyków zepchnęliśmy do defensywy, druga bramka wydawała się tylko kwestią czasu, wątpie czy którykolwiek trener zakłócałby pracę dobrze pracującej maszyny w takim momencie.

Niestety tracimy bramkę w 80 minucie, w 84 minucie następują dwie zmiany. No chyba że chodzi o te cztery minuty, ze trwało to za długo.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 26.09.2011, 14:18
Wszystko rozbija się o oczekiwania. Ktoś wyżej cieszy się, że wygraliśmy 3 mecze w lidze polskiej z rzędu. Z kolejno Bełchatowem, Flotą Świnoujście i Ruchem Chorzów. A my jesteśmy Wisła Kraków. Czy to naprawdę taki powód do zadowolenia? Każdy sam sobie odpowie.
Panie Dudi, nie naginaj pan faktów do swoich potrzeb bo to nawet śmieszne nie jest.

Wygraliśmy 3 mecz w lidze z rzędu, kolejno z : LECHEM na wyjeździe (!), Bełchatowem i Ruchem Chorzów.
Do tego dołożyliśmy wygraną w PP.

Ja rozumiem, że Liga Mistrzów nam przeszła koło nosa. Rozumiem, że przegraliśmy z Odense (a mogliśmy wygrać) i mnie też to boli. Rozumiem też, że chcesz żeby Wisła była najlepsza - ja też. Ale krytykowanie wszystkiego naokoło podczas, gdy mamy passę o której Legia i Lech mogą pomarzyć, mając jednocześnie wyższe budżety jest trochę bzdurne, nie uważasz?

Mamy wg mnie najsilniejszy zespół w lidze, taki który pewnie ją wygra, a w Europie możemy wygrać praktycznie z każdym zespołem ze średniej półki, czy to z Odense, czy z Apoelem i pewnie przy odpowiednich okolicznościach z Twente czy Fulham. Nie twierdzę, że wygramy - bo na pewno nie jesteśmy faworytem, ale nie są to zespoły dla nas nieosiągalne.

Też mam dużo pretensji do formy i umiejętności niektórych zawodników, też mnie denerwuje, że obrońcy popełniają dziecinne błędy, że Kirm w 95% sytuacji podejmuje błędne decyzje, że Meliksona co chwile coś boli, że Małecki ma klapki na oczach. Ale to jest moja drużyna i mimo mankamentów, doceniam pozytywy, doceniam starania naszych piłkarzy, doceniam to, że Biton ładuje gole taśmowo, że Jovanović wygląda na najlepszego prawego obrońce jakiego mieliśmy w ostatnich latach, doceniam wysiłek piłkarzy, którzy grają na MAXA i padają po meczu na murawę, doceniam zwycięstwo i emocje których dostarczyli nam ostatnio piłkarze. A przede wszystkim doceniam to, że gramy na niezłym, jak na panujące w naszym klubie warunki poziomie. I zaciskam kciuki, żeby następnym razem Kirm przywalił w samo okno zamiast się miotać, żeby Patrykowi jak wróci do gry wyszedł drybling i minął 3 piłkarzy i wpakował bramkę, żeby Melikson się wykurował i znowu błyszczał! I żeby chłopaki nie pękali. Tym się właśnie różnimy. Nastawieniem.

Doceniam też pracę trenera i naszego dyrektora sportowego, a przede wszystkim naszego Szanownego Właściciela, który sprawił, że jesteśmy jednym z najbardziej utytułowanych klubów w Polsce (a jeszcze 15 lat temu nie byliśmy nawet w pierwszej 5), a już w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej będziemy samodzielnie przewodzić tej liście.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 26.09.2011 o godz. 14:25.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 26.09.2011, 15:36
s1mone napisał(a):Wyświetl post
(...) który sprawił, że jesteśmy jednym z najbardziej utytułowanych klubów w Polsce (a jeszcze 15 lat temu nie byliśmy nawet w pierwszej 5)
Moim zdaniem byliśmy. Jakie kluby wg ciebie nas wtedy wyprzedzały? Na pewno Górnik, Ruch, Legia (mająca dużo PP). Jakie jeszcze?

edit: co do reszty twojego posta - pełna zgoda. Też staram się być optymistą
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 26.09.2011, 16:23
Cytat:
Tym się właśnie różnimy. Nastawieniem.
Do tego mogłeś się w zasadzie ograniczyć. Ja oczekuję cały czas czegoś więcej. Chcę progresu, a nie stagnacji, bądź regresji. Pewnie, że doceniam to, co już mamy, ale na pewno nie zgodzę się na bylejakość, którą obecnie prezentujemy. Nie wiem po co mieszasz w to wszystko Cupiała, ale skoro już zacząłeś temat, to gdyby od tych 15 lat kiedy jest właścicielem Wisły zachowywał się racjonalnie i słuchał ludzi, którym na Wiśle zależy już jakiś czas temu bylibyśmy rozstawiani w ostatnich rundach kwalifikacji LM i regularnie grali w Europie.

O Lechu kompletnie zapomniałem i pominąłem ich nieświadomie. Niemniej powtarzam od dawna. Osiągnięcia w polskiej lidze to dopiero wstęp do drogi do sukcesu, a nie sam sukces! Tutaj wygrywać i deklasować rywali jest naszym obowiązkiem, a sukcesy są dopiero w pucharach europejskich (patrząc na to pod kątem kibica polskiej drużyny)

Cytat:
Zejdź na ziemię, czasy gdzie wgniataliśmy w ziemię rywali w lidze już nie wrócą.
Dlaczego, skoro nadal jeśli idzie o nakłady przykrywamy 80% tej ligi czapką? Próbujesz brzmieć jak realista, więc poprzyj tą tezę argumentami. Tylko proszę, nie mów, że nie ma już słabych drużyn.

Cytat:
Ja rozumiem, że Liga Mistrzów nam przeszła koło nosa. Rozumiem, że przegraliśmy z Odense (a mogliśmy wygrać) i mnie też to boli. Rozumiem też, że chcesz żeby Wisła była najlepsza - ja też. Ale krytykowanie wszystkiego naokoło podczas, gdy mamy passę o której Legia i Lech mogą pomarzyć, mając jednocześnie wyższe budżety jest trochę bzdurne, nie uważasz?
Zależy do kogo mamy się porównywać. Jak już napisałem wyżej - nie chcę zestawiać Wisły z innymi polskimi drużynami, bo sami od lat mamy taką kasę o jakiej tamte drużyny mogą tylko pomarzyć. I co? I jajco. O osiągnięciach Lecha z ostatnich 5 lat to my możemy sobie pomarzyć, bo każdy nasz start w poważnej piłce, to falstart. Może rzeczywiście Maskant chce teraz wszystko przegrać, żeby potem wszystkich zaskoczyć i wygrać w finale, ale jak pokazała sytuacja z polską kadrą w Korei 2002 roku, takie podejście nie jest najlepsze.

Cytat:
Ale żeby przypierdalać się do meczu z Ruchem trzeba mieć coś z głową.
Mam coś z głową, bo mam inne zdanie niż ty? Jestem cierpliwy, ale daj sobie łbie na wstrzymanie, bo usłyszysz o sobie brutalną prawdę, której możesz nie znieść. Ewentualnie jak chcesz się wymienić epitetami, to możemy się umówić na spotkanie - jestem otwarty na propozycje.

S1mone, nie wiem do końca co masz na myśli mówiąc o panujących w naszym klubie warunkach, poziomie, ale... dalsza dyskusja jest chyba zbędna. Nie nawołuję do zmiany trenera, ale ostatnie jego popisy bardzo mnie irytują. Uważam, że dysponujemy piłkarzami mogącymi wygrać tę ligę w cuglach i ugrać coś w Europie. Jak będzie, zobaczymy. Jednak wydaje mi się, że zima nie powinna być okresem rozliczeń tylko dla piłkarzy i ewentualnie odstrzelenia kilku z nich, ale trener też powinien zostać rozliczony z tego, co udało mu się osiągnąć.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 26.09.2011, 17:09
Jazon napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem byliśmy. Jakie kluby wg ciebie nas wtedy wyprzedzały? Na pewno Górnik, Ruch, Legia (mająca dużo PP). Jakie jeszcze?
Napisałem to na czuja, ale po sprawdzeniu tabela wygląda następująco : Górnik, Ruch po 14, Wisła 13, Legia 8, Lech 6, Cracovia 5.

Czyli po odjęciu 8 MP za Cupiała dzielilibyśmy 5 miejsce z naszą koleżanką z drugiej strony błoń.

Co do Pana Dudu : progres to nie jest rzecz natychmiastowa, na takie rzeczy się pracuje latami. Porównuję nas do Lecha, Legii czy nawet Polonii Warszawa ze względu na podobny budżet. Co do reszty ligi - nie nakładamy praktycznie nikogo czapką. Większość zespołów ma budżety na poziomie połowy naszego budżetu, zobacz na ligi zachodnie - tam dysproporcje są o wiele większe.

A jeśli idzie o samego Cupiała, to gdyby nie on Wisła pewnie byłaby teraz w I albo II lidze, ewentualnie gdzieś w ogonie ekstraklasy, a my byśmy pewnie nie dyskutowali na największym forum piłkarskim w Polsce. Nie zamierzam krytykować człowieka , który uczynił mój klub wielkim tylko przez to, że mógł to zrobić lepiej. Dodam też, że łatwo jest krytykować i wytykać błędy po ich popełnieniu, ciekaw jestem jak Ty byś się zachował na jego miejscu ;>
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 26.09.2011, 17:55
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Napisałem to na czuja, ale po sprawdzeniu tabela wygląda następująco : Górnik, Ruch po 14, Wisła 13, Legia 8, Lech 6, Cracovia 5.

Czyli po odjęciu 8 MP za Cupiała dzielilibyśmy 5 miejsce z naszą koleżanką z drugiej strony błoń.
A nie czwarte?
Lech szóste mistrzostwo zdobył w 2010, w 1998 miał ich dokładnie tyle samo co Wisła i Cracovia (przy czym należy pamiętać, że gdyby nie szwindle roku 1951 i 1993, to Wisła miałaby wówczas 6 MP, Cracovia 5, a Lech 4). Najwięcej medali mistrzostw Polski z tej trójki miała zdecydowanie Wisła (warto zauważyć, że Lech do tej pory nie zdobył w swojej historii ani jednego wicemistrzostwa, my mamy ich aż 12!).
Oczywiście można jeszcze do tej klasyfikacji najbardziej utytułowanych klubów w historii Polski liczyć Puchary Polski, co zrobiłem w przypadku Legii, bo trzeba im oddać, że zdobyli tych trofeów dużo, a dawniej trofeum to miało większą rangę niż teraz, ale nie chce już mi się sprawdzać, ile ich wywalczył taki Lech.
W każdym razie wg mnie w czasie przejęcia Wisły przez Cupiała Wisła spokojnie należała do piątki najbardziej utytułowanych polskich klubów, może była nawet na miejscu czwartym (kwestia dyskusyjna), a obecnie nie podlega żadnej dyskusji to, że Wisła należy do czołowej trójki. Pytanie tylko, które miejsce tu zajmujemy, wszelkie dyskusje uciąłby na pewno 14 tytuł MP i ćwierćfinał LE bądź wyjście z grupy LM w miejmy nadzieję bardzo niedalekiej przyszłości - To pierwsze jest do zrobienia w tym sezonie, to drugie może w następnym.

[/offtop]
Ostatnio edytowane przez Jazon : 26.09.2011 o godz. 17:58.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.09.2011, 17:57
Mam coś z głową, bo mam inne zdanie niż ty? Jestem cierpliwy, ale daj sobie łbie na wstrzymanie, bo usłyszysz o sobie brutalną prawdę, której możesz nie znieść. Ewentualnie jak chcesz się wymienić epitetami, to możemy się umówić na spotkanie - jestem otwarty na propozycje.
Faktycznie masz coś z głową a konkretnie z łbem. Bez odbioru.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 26.09.2011, 18:33
Jazon napisał(a):Wyświetl post
A nie czwarte?
Lech szóste mistrzostwo zdobył w 2010, w 1998 miał ich dokładnie tyle samo co Wisła i Cracovia (przy czym należy pamiętać, że gdyby nie szwindle roku 1951 i 1993, to Wisła miałaby wówczas 6 MP, Cracovia 5, a Lech 4). Najwięcej medali mistrzostw Polski z tej trójki miała zdecydowanie Wisła (warto zauważyć, że Lech do tej pory nie zdobył w swojej historii ani jednego wicemistrzostwa, my mamy ich aż 12!).
Oczywiście można jeszcze do tej klasyfikacji najbardziej utytułowanych klubów w historii Polski liczyć Puchary Polski, co zrobiłem w przypadku Legii, bo trzeba im oddać, że zdobyli tych trofeów dużo, a dawniej trofeum to miało większą rangę niż teraz, ale nie chce już mi się sprawdzać, ile ich wywalczył taki Lech.
W każdym razie wg mnie w czasie przejęcia Wisły przez Cupiała Wisła spokojnie należała do piątki najbardziej utytułowanych polskich klubów, może była nawet na miejscu czwartym (kwestia dyskusyjna), a obecnie nie podlega żadnej dyskusji to, że Wisła należy do czołowej trójki. Pytanie tylko, które miejsce tu zajmujemy, wszelkie dyskusje uciąłby na pewno 14 tytuł MP i ćwierćfinał LE bądź wyjście z grupy LM w miejmy nadzieję bardzo niedalekiej przyszłości - To pierwsze jest do zrobienia w tym sezonie, to drugie może w następnym.

[/offtop]
Lech ma 6 PP, My tylko 4

A trzeba dodać - owszem byliśmy na 4 miejscu na takiej zasadzie jak na 4 miejscu są Aston Villa albo Everton w Anglii. Do MU Liverpoolu czy Arsenalu dużo tracą, ale inni tracą więcej.

My byliśmy tym 4 ale z dużą stratą do Śląskich liderów (Górnik14, Ruch14) oraz Legii (nie tyle MP co PP). Na dodatek taki Widzew (4 MP) grał w LM, Legia grała w LM... a my czekaliśmy od 1978 na większy sukces.

Dlatego era Cupiała oznacza wyprzedzenie przez nas "butnych" warszawiaków i mam nadzieję (tfu tfu coby nie zapeszyć) dogonienie Górnika i Ruchu. A przy uwzględnieniu innych medali (srebrnych i brązowych) wyprzedzenie innych i samodzielne liderowanie
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.09.2011, 19:09
Co by nie było to teraz kontuzje Meliksona i Małeckiego pokażą co Maskant potrafi wymyśleć. Jest to też ostatnia szansa rezerwowych aby przekonać Wisłę to przedłużenia umowy.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 27.09.2011, 09:46
Tu coś dla uprawiających polactwo krytykantów i malkontentów:
http://michalbialonski.blog.interia.pl/?id=2140918

I żeby nie było... z Twente i tak bedzie w dupe
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 29.09.2011, 12:02
Co do tego tesktu co podał link Oldpara. Ok, jestem w stanie przyjąć argumenty za i przeciw obecnemu stanowi (stylowi) Naszej gry ale, kilka osób na tym forum pisało, że krawiec tak kraje jak mu materiału staje. Ok zgoda, tylko pytanie kto ten materiał (teraz nazywany słabym) sprowadził? Zaraz doczekam się odpowiedzi, że Stan. Prawda to On ale Ja się pytam kto akceptuje kandydatów do zespołu których proponuje Dyrektor? Czy nie leży do w gestii i kompetencjach Naszego trenera? Ja uważam, że styl w jakim gramy (czyli brak stylu i chaos) oraz brak mozliwości Jego zmiany na dzisiaj, jest wynikiem błędnego doboru zawodników. I tu bym wskazał największy błąd Roberta. Od wieku wieków jak mantra powtarza się tu i uwdzie, że zespół buduje się od tyłu, a tymczasem My obronę mamy tragiczną. Jak w takim razie mamy sobie pozwolić na jakiekolwiek fajerwerki z przodu, skoro przy tak niepewnej obronie musimy najpierw martwić się jak zabezpieczyć tyły (pomoc badziej nastawiona na defensywe) a dopiero potem ewentualnie myśleć o atakowaniu? Efekt jest taki, że trójka czy też czwórka z przodu nie ma wsparcia od pomocy i robi się problem bo nie ma z kim "klepy" zagrać, żeby uwolnić się od przeciwnika. Pal licho jak jeszcze trafimy na zespoł który zostawia Nam miejsce, ale jak trafi się ktoś kto walkę na każdym centymetrze o piłkę przedkłada Nad piękno gry i do tego umie potem coś z Nią zrobić to już mamy duży problem i musimy się dwa razy więcej namęczyć, aby piłkę najpierw odzysk a potem spróbować coś z Nią zrobić. Tyle, że mozliwości mamy mało bo pomoc musi zaczynać granie od obrony bo ta nie umie wyjść dalej z piłką, a zawodnicy ofensywni są już wtedy dobrze pokryci lub sami się chowają. I kółko się zamyka i znowu wracamy do kwestii personalnych i indywidulanych umiejętności i predyspozycji. Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że w Naszych realiach ciężko znaleść zawodników na tyle dobrych aby dawali odpowiedni poziom, ale czy z drugiej strony to aż tak jest niemożliwe i nierealne? Jeśli się mylę to przepraszam.

Co do samego Roberta, to osobiście też nie jestem za tym aby go zwalniać, tylko chciałbym aby w końcu zaczął budować zespoł nie przez pryzmat Naszej E-klasy ale przez pryzmat zespołów z Europy bo w innym przypadku nie ruszymy dalej i będziemy tkwić w miejscu. Liczę, że w zimie będą poczynione odpowiednie korekty, chociaż, pewnie nie w całości na co Nam budżet nie pozwoli.... a bez którego jak wiemy za dużo się nie uda, ale to inny temat jest.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 29.09.2011, 12:17
Cytat:
O osiągnięciach Lecha z ostatnich 5 lat to my możemy sobie pomarzyć, bo każdy nasz start w poważnej piłce, to falstart.
W czym ten mierny klubik jest niby lepszy od nas ? Miał w ostatnich latach więcej szczęścia niż umiejętności bo ich prawdziwe możliwości zweryfikowała Sparta Praga. Praktycznie większość drużyn z którymi się mierzył w ostatnich latach traktowała ligę europejską jak piąte koło u wozu. Czy to jest prawdziwa piłka ?
Prawdziwa piłka to była Sparta Praga czy Khazar Lankaran, który grał również na maksa.

Cytat:
chciałbym aby w końcu zaczął budować zespoł nie przez pryzmat Naszej E-klasy ale przez pryzmat zespołów z Europy
Z czego Ty chcesz ten zespół budować bo ostatnie okienko pokazało że grzebiemy w piłkarskich śmieciach. To wszystko było sklejane na prędce tak na taśme klejąca aby mieć jakaś kadrę na CL i może na farcie przejdziemy. Bogusław Cupiał ze swoimi ludzmi musimy zrozumieć że szukanie drogi na skóty do CL nie ma sensu. Tutaj trzeba co okienko ściągać dwóch, trzech klasowych zawodników, a nie na szybko sklejać drużynę na taśmę klejącą. I tak Stan Valckx mając na uwadze możliwości finansowe zrobił dobrą robotę.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 29.09.2011 o godz. 12:25.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 29.09.2011, 12:20
Mysle ze w zimie sie wyjasni w jakim kierunku idziemy.
Kazdy widzi gdzie mamy braki, domyslam sie ze Stan i Basalaj pewnie tez.
Jesli Maaskant dostanie kolejny kontrakt bedzie to swiadczylo ze gora za wszystko co zle obarczy slaba kadre zespolu.
W zimie beda kolejne wzmocnienia ktore pozwola wywalczyc LM.

Jesli jednak przystojniak z nami sie pozegna, mysle ze ciezko bedzie wypatrywac znaczacych wzmocnien. Uzupelnianie i wymiana slabych ogniw stanie sie zimowa-letnia misją.

Jezeli Stan planuje zostac to niemal pewne wydaje sie ze decyzje juz w cichym gronie zapadły a wyniki jakie osiagniemy nie beda miały wiekszego wpływu na decyzje.

Maaskant po cichu pobąkuje ze Wisla to jedynie kolejny krok w karierze, ze zbiera potrzebne mu doswiadczenie...
To moze ale wcale nie musi cos znaczyc, jednak daje do myslenia.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 29.09.2011, 12:21
Feniks1983 napisał(a):Wyświetl post
Ok zgoda, tylko pytanie kto ten materiał (teraz nazywany słabym) sprowadził? Zaraz doczekam się odpowiedzi, że Stan. Prawda to On ale Ja się pytam kto akceptuje kandydatów do zespołu których proponuje Dyrektor? Czy nie leży do w gestii i kompetencjach Naszego trenera? Ja uważam, że styl w jakim gramy (czyli brak stylu i chaos) oraz brak mozliwości Jego zmiany na dzisiaj, jest wynikiem błędnego doboru zawodników.
Oczywiście, z twoimi tezami można byłoby sie zgodzić, gdyby gdziekolwiek naokoło znajdowało się potwierdzenie, że inne kluby dysponujce podobnym budżetem lepiej dobieraj zawodników, i osigaja lepsze wyniki. Natomiast tak nie jest - Wisła (Stan i Maskaant) transferuja najlepszych w najlepszej cenie, i osiagaja z nimi najlepsze wyniki. Malo tego - Maskaantowi udało się awansować do LE z zawodnikami w obronie dużo gorszymi niz mielismy w poprzednich latach (Marcelo, Alvarez, Głowacki, Baszczynski)

Twoj powyższy tekst można potraktować jako krytykowanie polityki transferowej Wisły, podczas gdy ten element od pojawienia się Stana jest doprowadzony prawie do mistrzostwa w porownaniu z rywalami na krajowym podwórku.

Oczywiście obrona jest słaba, ale Głowackie i Marcele nie rosna na drzewach i z jakiejść przyczyny Holendrzy za Marcelo zapłacili prawie 4 mln EUR, a Turcy za Głowackiego ok 1 mln. Żeby znaleźć dobrych następców trzeba albo prównywalnej kasy - czego Wisła nie ma, albo CZASU i kilku-kilkunastu prób

Pozostaje miec nadzieje, że w zimie Stan coś znajdzie, a do tej pory Maskaant poradzi sobie z tym co ma.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Stary 29.09.2011, 12:21
westersyl napisał(a):Wyświetl post
W czym ten mierny klubik jest niby lepszy od nas ? Miał w ostatnich latach więcej szczęścia niż umiejętności bo ich prawdziwe możliwości zweryfikowała Sparta Praga. Praktycznie większość drużyn z którymi się mierzył w ostatnich latach traktowała ligę europejską jak piąte koło u wozu. Czy to jest prawdziwa piłka ?
Prawdziwa piłka to była Sparta Praga czy Khazar Lankaran, który grał również na maksa.
Dokładnie,że o ich pseudo mistrzostwie nie wspomnę bo to nie oni je zdobyli a my je im oddaliśmy z ogromną pomocą naszego łysego obrońcy
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 29.09.2011, 12:22
Feniks1983 napisał(a):Wyświetl post
Co do tego tesktu co podał link Oldpara. Ok, jestem w stanie przyjąć argumenty za i przeciw obecnemu stanowi (stylowi) Naszej gry ale, kilka osób na tym forum pisało, że krawiec tak kraje jak mu materiału staje. Ok zgoda, tylko pytanie kto ten materiał (teraz nazywany słabym) sprowadził? Zaraz doczekam się odpowiedzi, że Stan. Prawda to On ale Ja się pytam kto akceptuje kandydatów do zespołu których proponuje Dyrektor? Czy nie leży do w gestii i kompetencjach Naszego trenera? J
Nie wiemy jakich zawodnikow mial Stan na oku za ktorych trzeba bylo zaplacic ale niestety kasy na transfery nie ma i mamy to co mamy czyli byle za darmo albo prawie darmo.
A taki Melikson czy Biton to sie trafiaja raz na jakis czas, jestem ciekaw czy chociaz Bitona wykupimy po sezonie.
Nie wiemy czy Robert chcial tych co ma teraz i co chlopina mial zrobic grac tym co mial.

Styl naszej gry jak i pozycji w lidze i Europie to nie wina Stana i Roberta tylko nieudolnej polityki transferowej tz braku kasy na wzmocnienia tak wyplaty jak i wykup zawodnika
,
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 29.09.2011, 12:42
TymonPRO napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie,że o ich pseudo mistrzostwie nie wspomnę bo to nie oni je zdobyli a my je im oddaliśmy z ogromną pomocą naszego łysego obrońcy

Nie zapominajmy ze sezon ma 30 kolejek. Lysego w tym wypadku winił bym najmniej.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 29.09.2011, 12:45
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Nie zapominajmy ze sezon ma 30 kolejek. Lysego w tym wypadku winił bym najmniej.
Ale Jop zrobił coś ....niezwykłego to mało powiedziane. On zrobił coś niemożliwego. Biorąc pod uwage ze zadnej bramki nie strzelił i jego raptem jeden dobry mecz (z Lechem) to ja jednak go obwiniam.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 29.09.2011, 12:59
No tak, zgadzam sie. Nie da sie ukryc ze jedynym co mogl cos s.......ic to byl Job Twoja Mać.

Mam jednak nadzieje ze Holendrzy sa spostrzegawczy i zrobia ruch w strone Kuby.
Jest do wziecia za darmo i napewno chce opuscic w zimie Dortmund. Obiecal ze wroci i chyba sam po cichu o nas mysli.
Wiele kosztowac nie powinnien bo w lecie bedzie wolnym pilkarzem...

Mam nadzieje ze Stan udowodni jakim kozakiem jest. Polakow nam potrzeba a Kuba to jest ktos z gwiazda zamiast serca
Odpowiedz cytując
Aldek
Member

Od: 07.2011

Stary 29.09.2011, 13:07
Nie ma szans na powrót Kuby jest jeszcze młody i spokojnie może trafić do silnego klubu i pograć kilka lat,jeżeli do nas wróci to pewnie jak będzie po 30stce.Nie wierze,że zrezygnuje z wielkich zarobkow tylko po to aby grać w Wiśle,jednak wierzę w obietnice powrotu mam nadzieję,że będzie wtedy młodszy niz Żurawski gdy do nas trafiał.
Odpowiedz cytując
mateusz212
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 29.09.2011, 13:08
Dariook napisał(a):Wyświetl post
No tak, zgadzam sie. Nie da sie ukryc ze jedynym co mogl cos s.......ic to byl Job Twoja Mać.

Mam jednak nadzieje ze Holendrzy sa spostrzegawczy i zrobia ruch w strone Kuby.
Jest do wziecia za darmo i napewno chce opuscic w zimie Dortmund. Obiecal ze wroci i chyba sam po cichu o nas mysli.
Wiele kosztowac nie powinnien bo w lecie bedzie wolnym pilkarzem...

Mam nadzieje ze Stan udowodni jakim kozakiem jest. Polakow nam potrzeba a Kuba to jest ktos z gwiazda zamiast serca
Kuba ma jeszcze 2 letni kontrakt, wątpie by chciał wracać do nas mając 26 lat, i Borusia za mniej niż 3 mln Euro go nie puści.
Dan Petrescu - Szacunek
KUBA - Na Zawsze będziesz WIŚLAKIEM!!!!
Per aspera ad astra
"Pamiętaj, w życiu żałuje się wyłącznie wahania, bezczynności i niezdecydowania, wszystko, co zrobiło się, choćby miało przynieść ból i rozczarowanie, nie żałuje się"
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 29.09.2011, 13:23
O ile mi wiadomo to Kuba nie przedluzyl kontraktu na dzien dzisiejszy. Jesli by mu sie konczyl w lecie to jest mozliwe wyciagniecie go za nieduze pieniadze. Euro za pasem a bedac na lawie ciezko bedzie byc w Top level.
Wydaje mi sie ze Kuba nie jest taki jak wiekszosc grajkow, swoje zarobil a w Wisle napewno z pol banki by dostal. On wie ze ma dlug wdziecznosci wobec Wisly.
Patrzcie na foty z fety w Dortmundzie, koszulka Wiernosc o czyms swiadczy. Wcale nie musial a pokazal ze sa dla niego wazniejsze wartosci. Skladki klubowe kibica do tej pory uiszcza, znacie podobnych? Hmmm ja nie.

Wierze ze slowa dotrzyma i on to zrobi, tylko czy ktos nie posepi np 1 banki ojro...
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 29.09.2011, 13:35
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Z czego Ty chcesz ten zespół budować bo ostatnie okienko pokazało że grzebiemy w piłkarskich śmieciach. To wszystko było sklejane na prędce tak na taśme klejąca aby mieć jakaś kadrę na CL i może na farcie przejdziemy. Bogusław Cupiał ze swoimi ludzmi musimy zrozumieć że szukanie drogi na skóty do CL nie ma sensu. Tutaj trzeba co okienko ściągać dwóch, trzech klasowych zawodników, a nie na szybko sklejać drużynę na taśmę klejącą. I tak Stan Valckx mając na uwadze możliwości finansowe zrobił dobrą robotę.
Ale i w śmieciach, można znaleść "przydatne" rzeczy . A tak serio, mi chodzi o to, że Maaskant za bardzo stara się stawiać na starych znajmoych z Holandii zamiast poszukać gdzie indziej. Przykłady Dudu i Nuneza pokazują, że nie tylko w Holandii trzeba szukać. Co do Stana pełna zgoda, że robi wszystko co może a być może nawet więcej (poza może lewą obroną).

Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście, z twoimi tezami można byłoby sie zgodzić, gdyby gdziekolwiek naokoło znajdowało się potwierdzenie, że inne kluby dysponujce podobnym budżetem lepiej dobieraj zawodników, i osigaja lepsze wyniki. Natomiast tak nie jest - Wisła (Stan i Maskaant) transferuja najlepszych w najlepszej cenie, i osiagaja z nimi najlepsze wyniki. Malo tego - Maskaantowi udało się awansować do LE z zawodnikami w obronie dużo gorszymi niz mielismy w poprzednich latach (Marcelo, Alvarez, Głowacki, Baszczynski)

Twoj powyższy tekst można potraktować jako krytykowanie polityki transferowej Wisły, podczas gdy ten element od pojawienia się Stana jest doprowadzony prawie do mistrzostwa w porownaniu z rywalami na krajowym podwórku.

Oczywiście obrona jest słaba, ale Głowackie i Marcele nie rosna na drzewach i z jakiejść przyczyny Holendrzy za Marcelo zapłacili prawie 4 mln EUR, a Turcy za Głowackiego ok 1 mln. Żeby znaleźć dobrych następców trzeba albo prównywalnej kasy - czego Wisła nie ma, albo CZASU i kilku-kilkunastu prób

Pozostaje miec nadzieje, że w zimie Stan coś znajdzie, a do tej pory Maskaant poradzi sobie z tym co ma.
Co do kwestii polityki transferowej w wykonaniu Stana nie mam żadnych zastrzeżeń bo to nie On ostatecznie akceptuje wybór zawodników (chociaż, ta lewa obrona nie daje mi spokoju, czy faktycznie nie było nikogo lepszego do wyciągnięcia). Mi chodzi o to co napisałem wyżej do postu westersyl'a. Co do twojej nadziei to jest ona taka sama jak moja

P.S. Co miałeś na myśli pisząc "inne drużyny na około"?

saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiemy jakich zawodnikow mial Stan na oku za ktorych trzeba bylo zaplacic ale niestety kasy na transfery nie ma i mamy to co mamy czyli byle za darmo albo prawie darmo.
A taki Melikson czy Biton to sie trafiaja raz na jakis czas, jestem ciekaw czy chociaz Bitona wykupimy po sezonie.
Nie wiemy czy Robert chcial tych co ma teraz i co chlopina mial zrobic grac tym co mial.

Styl naszej gry jak i pozycji w lidze i Europie to nie wina Stana i Roberta tylko nieudolnej polityki transferowej tz braku kasy na wzmocnienia tak wyplaty jak i wykup zawodnika

Tak, tak zapewne masz rację i może przesadziłem, ale jednak jak popatrzę na lewą obronę to jakoś to wszystko jednak nie do końca mnie przekonuje. O tym, że z lewą obroną jest problem wiadomo było już od zimy i było według mie dużo czasu aby poszukać kogoś lepszego niż Diaz. Oczywiście kwestia finansów odgrywa tu bardzo dużą rolę ale czy rzeczywiście nie dało się znaleść kogoś lepszego za te pieniądze? Diaz chyba drogi nie jest i można było kogoś znaleść w podobnej "cenie". Takie jest moje zdanie ale może rozmijam się z rzeczywistością.
Ostatnio edytowane przez Feniks1983 : 29.09.2011 o godz. 13:50.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów