The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Daja`n
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.09.2011, 19:30
Poziom dyskusji powoli sięga dna.Wstyd panowie Wiślacy!Poczekajcie na to co ma do powiedzenia Maor a potem dopiero wystawiajcie oceny bo jak na razie to robicie z siebie mieszkańców ciemnogrodu.Niby coś tam wiecie a tak na prawdę gówno wiecie.
Odpowiedz cytując
omen69
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 21.09.2011, 19:33
Proste pytanie: czy jest sens kłócić się o drużynę pana Kręciny i działacza Lato? Drużyny, która w ostatnim czasie miała kilka skandali i żadnych sukcesów (awans na euro czy mistrzostwa to raczej nie sukces przez duże S). Drużyny, która za sprawą Kręciny i Lato musi poszukiwać sobie kibiców w Super Klubie Prawdziwego Kibica Reprezentacji Pana Kręciny i Pana Lato? Obaj Panowie bardzo nieprzychylnie wyrażają się o kibicach którzy jeżdzili do tej pory na wiele meczy reprezentacji...

Śpiewacie j-b PZPN? Jak tak to czemu tak oburza was postawa Maora? Chce grać w tym bagnie, niech gra. Ale po co sobie do gardła skakać?
Odpowiedz cytując
irekm19
Member

Od: 07.2010

Stary 21.09.2011, 19:34
Wszyscy o to pytali…
bez przerwy. W Izraelu – czy zagram dla Polski? Tutaj – czy jednak dla Izraela? Szczerze mówiąc, było to trochę śmieszne. Do tego trener waszej kadry chyba czegoś nie zrozumiał, bo nigdy nie powiedziałem, że nie interesuje mnie gra dla Polski. Jak miałem mówić, skoro nawet ze mną nie rozmawiał.
W temacie reprezentacji wchodzi na wyższy poziom dyplomacji. Nie chce zamykać sobie żadnej drogi. Nawet jeśli dwadzieścia trzy razy wystąpił w izraelskiej młodzieżówce. Na zgrupowaniu pierwszej kadry był trzykrotnie, ale zagrał raz – towarzysko, trzydzieści minut przeciwko Urugwajowi.

Powyższe to trochę nieaktualny cytat ze strony historiawisly.pl

Ale wyjaśnia działania Maora, dostał powołanie więc zagrał dla Izraela ponieważ to nie zamykało mu drogi do reprezentacji Polski, w el. EURO już nie zagrał, przez wydumaną kontuzję "wargi".

Życie postawiło go w sytuacji podwójnego obywatelstwa i podjął decyzję taką a nie inną. Koniec.

Jego matka faktycznie była żydówką urodzoną w Polsce co wcale nie oznacza że nie była Polką. Tak samo Polakiem jest Katolik, Prawosławny, Muzułmanin czy Animista jeżeli tylko jest Polakiem.
Odpowiedz cytując
n_matt
Member

Od: 07.2006

Stary 21.09.2011, 19:37
Jako jedyny z obecnej kadry ma możliwość zagrać dla innej reprezentacji i to odrzuca. Reprezentacji lepszej niż Polska. Czy tylko ze względu na Euro..wątpię, minie Euro i tak dalej nasi będą grać kaszana i on o tym dobrze wie. A reprezentacji wtedy już nie zmieni.
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 21.09.2011, 19:40
Był sobie Jan Kowalski. I sobie pojechał wraz z rodziną do Anglii na kilka lat by zarobić na dom. Tam na świat przyszła jedna z jego córek, Joanna. Po kilku latach wrócili do Polski. Joanna wróciła i ożeniła się z Krzysztofem Nowakiem. Oni też mieli dziecko - Pawła Nowaka. Zaczął grać w piłkę. Wyróżniał się w Ekstraklasie (był bramkarzem) i otrzymywał powołania do kadry. Grał jednak tylko w nieoficjalnych meczach. Następnie wypatrzyli go skauci Manchesteru i zaczął tam grać. Nadal powołowywany był do reprezentacji, jednak podstawowym bramkarzem wciąż był inny,. jeszcze lepszy i doświadczony zawodnik. Anglicy zauważyli że nie grał w oficjalnych meczach i korzystajać z faktu, ze jego matka urodziła się w Londynie wysłali powołanie do reprezentacji. Paweł odmówiłi, lecz po tym jak Polska straciła szansę na awans na Euro zmienił zdanie.

W tej opowieści Polskę zastąpiła Anglia, zaś Izrael - Polska.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.09.2011, 19:44
irekm19 napisał(a):Wyświetl post
Jego matka faktycznie była żydówką urodzoną w Polsce co wcale nie oznacza że nie była Polką. Tak samo Polakiem jest Katolik, Prawosławny, Muzułmanin czy Animista jeżeli tylko jest Polakiem.
Bądź rozsądny. Nie była, ale jest. Jest żydówką, co nie oznacza religii, ale narodowość. Jest obywatelką polską narodowości żydowskiej. Maor też jest obywatelem Polski narodowości żydowskiej.Jak dzieci Clebera są obywatelami polskimi narodowości brazylijskiej
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
irekm19
Member

Stary 21.09.2011, 19:47
dwdx1906 napisał(a):Wyświetl post
Był sobie Jan Kowalski. I sobie pojechał wraz z rodziną do Anglii na kilka lat by zarobić na dom. Tam na świat przyszła jedna z jego córek, Joanna. Po kilku latach wrócili do Polski. Joanna wróciła i ożeniła się z Krzysztofem Nowakiem. Oni też mieli dziecko - Pawła Nowaka. Zaczął grać w piłkę. Wyróżniał się w Ekstraklasie (był bramkarzem) i otrzymywał powołania do kadry. Grał jednak tylko w nieoficjalnych meczach. Następnie wypatrzyli go skauci Manchesteru i zaczął tam grać. Nadal powołowywany był do reprezentacji, jednak podstawowym bramkarzem wciąż był inny,. jeszcze lepszy i doświadczony zawodnik. Anglicy zauważyli że nie grał w oficjalnych meczach i korzystajać z faktu, ze jego matka urodziła się w Londynie wysłali powołanie do reprezentacji. Paweł odmówiłi, lecz po tym jak Polska straciła szansę na awans na Euro zmienił zdanie.

W tej opowieści Polskę zastąpiła Anglia, zaś Izrael - Polska.
No i błąd. Matka Meliksona urodziła się w Polskiej rodzina nazwiskiem Stojanicka, nie zaś w rodzinie Izraelitów mieszkających w Polsce. Opowieść byłaby zgodna gdyby Jan ożenił się np. z Margaret Brown
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.09.2011, 19:48
Jeszcze coś ciekawego: Maor aż do ropoczęcia EURO 2012 moze wystąpić we wszystkich meczach reprezentacji Polsk po to, żeby sie sprawdzić, a potem i tak móc zagrac w reprezentacji Izraela.
Nie będziemy bowiem do dnia rozpoczęcia Euro grali zadnego meczu o punkty tylko same towarzyskie.
Dobrze myślę?

Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 21.09.2011, 19:49
A na imię miała Rebeka?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.09.2011, 19:51
No i błąd. Matka Meliksona urodziła się w Polskiej rodzina nazwiskiem Stojanicka, nie zaś w rodzinie Izraelitów mieszkających w Polsce.
Serio? Nie wiedziałem... Może jakieś źródło?

Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 21.09.2011, 19:54
jest źródło - z faktu
http://www.fakt.pl/Matka-Meliksona-j...y,93931,1.html
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 21.09.2011, 19:55
Wiedziałem, że jednak problemem jest wyznanie.
A to Was nie wk...a?:

http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/z...9,artykul.html

Bo powinno, skoro wszyscy tacy święci patrioci tutaj...
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
irekm19
Member

Stary 21.09.2011, 19:55
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Serio? Nie wiedziałem... Może jakieś źródło?
W końcu Melikson zdecydował się spróbować swoich sił w innej lidze, a decyzja o przenosinach do Krakowa była po części powrotem do korzeni. Jego rodzina od strony matki pochodzi bowiem z Polski. - Mama nazywała się Stojanicka i wyjechała z Legnicy do Izraela, gdy miała zaledwie kilka lat - mówi Melikson. - Znała polski, ale w moim domu nie mówiło się zbyt dużo w tym języku, dlatego nie znam go. Na razie - zastrzega. - Ale tak mama jak i babcia zawsze ciepło wypowiadały się o Polsce i Polakach - dodaje. - Opowiadały mnie, a także bratu i dwóm siostrom, że to piękny kraj, w którym żyją otwarci ludzie. To co polskiego wspominam jeszcze z dzieciństwa, to jedzenie. Nie proście mnie jednak, żebym wymieniał nazwy tych potraw, bo nie mam pojęcia, jak to powiedzieć po polsku..

Tutaj cały artykuł: http://www.gazetakrakowska.pl/poleca...azda,id,t.html
Ostatnio edytowane przez irekm19 : 21.09.2011 o godz. 19:59.
Odpowiedz cytując
szczepek19
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 21.09.2011, 19:59
Jak nie Małecki podzielił kibiców, tak teraz robi to Maor... to teraz niech podzieli w ogóle cała Wisła... ludzie nie mamy większych problemów ? Jak chce Maor grać dla nas to niech gra ! Mi tam to nie będzie przeszkadzać mimo że jestem patriotą itp... ale takie są czasy że w większości krajów grają ludzie z innymi narodowościami. Popatrzcie na Niemcy, Francję, USA, Szwajcarię itp. Dajmy mu spokój... jego życie, jego wybór, on wie co robi...
Wisła to jest potęga ! Wisła Najlepsza jest ! Wisłę trzeba szanować ! Wisłę ten nasz TS !
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.09.2011, 20:01
Pod Legnicę trafili ze wschodu, matka Maora. Na wschodzie, bodajże dzisiejsza Białoruś, należy szukać korzeni a nie pod Legnicą. Nie zmiania to faktu,że Polka, tylko wyznania mojżeszowego. Ot, cała tajemnica.Jak dla Was problemem jest wyznanie to macie problem.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 21.09.2011, 20:01
westersyl napisał(a):Wyświetl post
To jest jego życie i jego decyzja, to on na to pracował żeby znaleźć się w takim miejscu i niech robi co chce. TO jest jego zawód, on nie będzie miał emerytury i nie będzie musiał się o nią martwić jak większość z nas, a z czegoś żyć musi. Naprawdę większość z was nigdy nie osiągnie na swojej drodze zawodowej tyle ile Maor Melikson a jego kariera trwać wiecznie nie będzie. Sprzedał się tak to prawda, zakładam, że wy też z łatwością zaśmielibyście prace na bardziej płatną nie zależnie od tego czy płaciłby wam Polak, Niemiec czy bóg wie kto. Dla was piłka to pasja dla niego kawałek ciężkiego chleba.
Błąd zrobił że nie podjął decyzji od razu tylko zmienił zdanie.
No co Ty. Gra w reprezentacji jest prestiżem - nikt nie ma prawa traktować tego jak pracę czyt. możliwość zarobkowania. Sama możliwość noszenia koszulki z Orłem Białym na piersi powinna być nagrodą. Piłkarze w reprezentacji powinni grać za darmo.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.09.2011, 20:05
W końcu Melikson zdecydował się spróbować swoich sił w innej lidze, a decyzja o przenosinach do Krakowa była po części powrotem do korzeni. Jego rodzina od strony matki pochodzi bowiem z Polski. - Mama nazywała się Stojanicka i wyjechała z Legnicy do Izraela, gdy miała zaledwie kilka lat - mówi Melikson. - Znała polski, ale w moim domu nie mówiło się zbyt dużo w tym języku, dlatego nie znam go. Na razie - zastrzega. - Ale tak mama jak i babcia zawsze ciepło wypowiadały się o Polsce i Polakach - dodaje. - Opowiadały mnie, a także bratu i dwóm siostrom, że to piękny kraj, w którym żyją otwarci ludzie. To co polskiego wspominam jeszcze z dzieciństwa, to jedzenie. Nie proście mnie jednak, żebym wymieniał nazwy tych potraw, bo nie mam pojęcia, jak to powiedzieć po polsku..

Tutaj cały artykuł: http://www.gazetakrakowska.pl/poleca...azda,id,t.html
W dalszym ciągu nie wiemy nic na temat jej narodowości. Nazwisko Stojancika nie przesądza o narodowości. Wiemy tylko, że jest polska obywatelką, przypuszczamy że jest od urodzenia z wyznania żydówką. Nie wiemy nic o jej pochodzeniu etnicznym.

Odpowiedz cytując
irekm19
Member

Stary 21.09.2011, 20:08
FraMat napisał(a):Wyświetl post
W dalszym ciągu nie wiemy nic na temat jej narodowości. Nazwisko Stojancika nie przesądza o narodowości. Wiemy tylko, że jest polska obywatelką, przypuszczamy że jest od urodzenia z wyznania żydówką. Nie wiemy nic o jej pochodzeniu etnicznym.
I przypuszczam że to nam powiedzieć może tylko Maor, bo jakby takie było nie było prywatne sprawy w sieci można było znaleźć to już by była Granda
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 21.09.2011, 20:14
Po co kombinować? Matka jest zydówką, Maor jest żydem i tyle. Niech gra dla Izraela i oszczędzi wszystkim problemów egzystencjonalnych. Zagra dla Polski, bedzie ok, zagra dla żydów będzie bardzo ok.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 21.09.2011, 20:16
Nie była polką tylko pół polką, sama w tym wywiadzie mówi, że niewiele w domu rozmawiało się w tym języku....
Ale jeśli Maor od razu zdecydował by się na Polske - ok, mogę zrozumieć. Ale po tym jak odpadli z eliminacji. No sorry. Takiego s....ielstwa to jeszcze chyba w piłce nie było.

PS. A co do Piszczka nikt z nas nie mówi, że postępuje dobrze, powinien odcierpieć swoje, lecz nie bulwersuje nas to tak jak maor, bo Maor to piłkarz kochanej Wisełki. I to boli 100x bardziej.

No cóż,
to pościg za kasą , pozycją, dupami gdzie ludzie pominęli się z wartościami
Odpowiedz cytując
irekm19
Member

Stary 21.09.2011, 20:18
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Pod Legnicę trafili ze wschodu, matka Maora. Na wschodzie, bodajże dzisiejsza Białoruś, należy szukać korzeni a nie pod Legnicą. Nie zmiania to faktu,że Polka, tylko wyznania mojżeszowego. Ot, cała tajemnica.Jak dla Was problemem jest wyznanie to macie problem.
Załóżmy że to jest prawda. Zatem zapewne pochodziła z rodziny rdzennie żydowskiej (Żydzi zaczęli się w Polsce osiedlać ok. XIII w.) jej przodkowie mieszkali więc pewnie gdzieś na kresach i po wojnie zostali przesiedleni na ziemie odzyskane.

Idąc dalej w gdybaniach - zapewne gdyby nie 1968 rok. grałby u Nas nie Maor Melikson a np. Marek Kowalski

P.S. Zakładam że do Izraela wyemigrowała w '68 ze względu na to że była żydówką.
Odpowiedz cytując
kubawislak
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 21.09.2011, 20:19
Jestem przeciwny obcokrajowcom w kadrze, a Maor nim jest.
Cytat:
Wolę być traktowany, jako zacofaniec z ciemnogrodu, niż, jako europejczyk i patrzyć, jak na legalu dwóch pedałów się liże na rynku.
Zakaz pedałowania!
by M-M

WISŁA!
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 21.09.2011, 20:22
Jak dla mnie to jest wina FIFA. Najwyższa futbolowa organizacja uchwaliła takie przepisy i reprezentacja w dzisiejszych czasach to jest właściwie klub. Powinno być tak, że jak zadebiutujesz w danej reprezentacji (obojętnie czy jest to młodzieżówka, czy kadra A) to potem nie możesz zagrać w innej. Nie mówię tu tylko o spotkania o punkty, ale i mecze towarzyskie.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Stary 21.09.2011, 20:23
glowinus napisał(a):Wyświetl post
Wąski w pasie jesteś, a krzyczysz najgłośniej.
Powiedział co wiedział. Czy Twoje zdanie wnosi cokolwiek do dyskusji? Czy miłosz jest Twoim chłopakiem, że musisz go bronić? Bardzo łatwo przychodzi Ci ocenianie innych o których tan naprawdę gówno wiesz. Dziś mnie "scharakteryzowałeś" wczoraj Teqcontroller'owi pisałeś, że jest po zawodówce, a sam pewnie w gimnazjum zalegasz.

Czasami żałuję, iż rejestracje na forum nie poprzedza prosty test IQ - co chroniłoby forum przed takimi frustratami jak Ty , którzy nie potrafią nic sensownego napisać i ograniczają się jedynie do jednozdaniowej napinki.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

raindog napisał(a):Wyświetl post
Nie przesadzaj. Przecież nikt się nie obraża - normalna wymiana poglądów. Co więcej, nie widzę, żeby ktoś się miał ciąć z tego powodu podobnie; jakby miał znienawidzić Maora. Dyskusja toczy się wokół problemu, czy jest to godne, honorowe, odpowiednie zachowanie, czy też jest odwrotnie.

Przeglądam kolejne newsy w tej sprawie i nadal mam mieszane uczucia. Jakoś nie mogę uwierzyć, że Maor tak bezpośrednio dał do zrozumienia, że interesuje go tylko kasa. Odwołanie konferencji może świadczyć o tym, że w jego głowie nadal trwa walka. Słowa Menago jasno dają do zrozumienia,kto był pomysłodawcą takiego rozwiązania.
Maor się sprzedał i nie jest to honorowe, ale można to zrozumieć nie on pierwszy i nie ostatni. Zrobił to dodatkowo w fatalnym stylu. Niestety ale z każdej strony chłopak był podkręcany Lato, Smuda, Ojciec, Menago po takie dawce zaczęło mu się mieszać, tymbardziej że widać że nie jest to chłopak do końca samodzielny. Gdyby mamusia go nie podkręciła pewnie nie grałby u nas. Najgorszy jest ten Dahan... kto jak kto ale ma łeb do interesu, w Polsce ładnie poupychał kilu swoich, i wie że po tym jak Wisła nie awansowała do CL euro to najlepsze miejsce na reklamę dla Maora.

Jedynym który próbował Maora nastawić na właściwa moim zdaniem droge był Biton który mówił w wywiadach rzeczy typu: Gdybym był na miejscu Maora wybór byłby dla mnie oczywistością- Izralel. I wydawało się że przez chwile Maor posłuchał kolegi bo podjął stanowcza decyzje. Jednak rodzinka i Dahan zrobili swoje. Jak już napisałem Maor mimo tego że jest dorosły to nie jest do końca samodzielny, łatwo takim człowiekiem manipulować i jak to ładnie ująłeś w jego głowie być może nadal trwa walka.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 21.09.2011 o godz. 20:28.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Moze nie bedzie to drugi Ernest Wilimowski
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 21.09.2011, 20:24
Lysy wrzuć luz i przestań bluzgać. A twoja zabawna napinka jest faktem.

Dla przypomnienia Maor ma polskie obywatelstwo i ma wolny wybór.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 21.09.2011, 20:28
Dyskusja sięgnęła dna. Zaczęliście grzebać w czyimś życiorysie i dopierdalać się do matki tego człowieka. Tego na tym forum jeszcze chyba nie było.
Wysiadam.
Idę zwymiotować.
Dobranoc.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 21.09.2011, 20:29
milosz napisał(a):Wyświetl post
Lysy wrzuć luz i przestań bluzgać. A twoja zabawna napinka jest faktem.

Dla przypomnienia Maor ma polskie obywatelstwo i ma wolny wybór.
Dla przypomnienia Maor grał dotychczas w reprezentacji Izarela.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 21.09.2011, 20:29
willow napisał(a):Wyświetl post
Dyskusja sięgnęła dna. Zaczęliście grzebać w czyimś życiorysie i dopierdalać się do matki tego człowieka. Tego na tym forum jeszcze chyba nie było.
Wysiadam.
Idę zwymiotować.
Dobranoc.
Dokładnie 68' rok jak żywy.

dwdx1906 owszem grał ale nadal może wybierac bo ma podwójne obywatelstwo, takie fakty.
Pisałem juz o tym że ten stan mi sie nie podoba i grać powinni tylko tacy co znają polski hymn, mówią po polsku i czują się Polakami ...ale obrażanie Maora i to jeszcze z argumentem o jego religii, grzebanie w życiorysie matki, sorry ale na tym przystanku wysiadam.
Ostatnio edytowane przez milosz : 21.09.2011 o godz. 20:35.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów