|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Zwał jak zwał grunt, że wiadomo, gdzie były jak ich nie było.
Gdzies slyszalem, ze ten "dlug" wynosil gdzies okolo 80 mln. PLN, Tutaj widzimy spadek o 15 mln do wartosci 44 mln(czyli przez poprzednie lata splacono 21 mln ergo sporo boss pociągnął z klubu w ub.r) w jednym roku przy okazji transferow, dodatkowo jest to już czas Holendrów i szumnych zapowiedzi o Wielkiej Wiśle i LM no to widać ze nadzieja byla plonna bo boss nie jest nastawiony na to aby dawac ale aby odzyskiwac. Wiec czas najwyższy skonczyc mowic przed okienkiem, a może Cupiał coś sypnie. Kasy będzie tyle ile za sprzedaż zawodników a i jeszcze tą kwotę trzeba conajmniej przez 2 podzielić. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Wie ktoś czy dostaliśmy tą kasę za Uche (800k?). Za Brożków też dodatkowe 150k euro nam wpadło z racji awansu turków do CL. Szkoda że boss chociaż w połowie nie reinwestuje tych środków z transferów.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
I prawidłowo, najpierw splacic dlug i byc na czysto
kasa byla pozyczana od Telefoniki a nie od Cupiala, czyli z sejfu firmy, a nie kieszeni Cupiala, bo on co najwyzej moze dac |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Nie licząc corocznych wplywów z Telefoniki do Wisły jako opłaty za reklamę, do ktorego to przelewu Cupiał wcale nie jest zobligowany? A robi to bez wahania. Ponoc okolo 5 mln złotych?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
No. Czyli za 9 lat spłacimy dług wobec Telefoniki. Śmiać się, cieszyć, czy płakać?
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jak to wyliczyłeś?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
... Co więcej już za kilka lat (2-3 lata występów w grupie LE) będziemy na zero... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pytanie tylko, czy będziemy w tej LE (conajmniej) grać 2-3 lata. I czy po spłaceniu długu BC znowu zacznie inwestować w Wisłę, czy ma w piź*dzie LM.
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale po co ma ponownie pożyczać? Po spłaceniu długu Wisła będzie wolna w konstruowaniu budżetu a jej majątek będzie większy o splaconą pożyczkę.
Chyba, że chcemy dołączyć do europejskich potęg piłkarskich i zapożyczać się wtym celu na setki milionów euro |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
O zarabianiu! (nie równoważeniu budżetu) może być mowa dopiero w przypadku regularnych awansów drużyny do fazy grupowej europejskich pucharów (LE, LM). W przypadku grania wyłącznie w T-Mobile Ekstraklasie o jakimkolwiek zarabianiu POWAŻNYCH PIENIĘDZY mowy być nie może. Dalej nieosiągalna jest LM, więc może najpierw coś zainwestujmy, a potem wyciągajmy? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Małeckiego, Wilka, Meliksona, Kirma i Chaveza. Z tym, ze od sprzedaży Osmana i Maora spory procent będą miały ich poprzednie kluby, a podejrzewam, że za nikogo z pozostałej trójki nie wyciągniemy więcej niż 1,5 - 2 mln euro. To oczywiście przy założeniu, że zaczną grać o niebo lepiej niż dotychczas, bo po obecnego Kirma nikt się nie zgłosi. Przy takiej polityce nie wyjdziemy na żadne zero, bo od lat jakość sportowa drastycznie spada, za czym idzie brak jakichkolwiek wyników w europie. Nagle może się okazać, że za Meliksona wcale nam tak dużo nie oferują, bo gość nic nie pokazuje na poziomie wyżej ekstraklasy. Coś jak Stilić w Amice... ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
A MÓWIĄ ZE KAŻDA PRAWDA JEST LEPSZA OD KŁAMSTWA .......Nie wiem czy pamiętacie ,ale przed tym sezonem zaszły pewne zmiany w Zarządzie klubu ,to ci ludzie mieli dopilnować gdzie trafią pieniądze z LM .WISŁA STAŁA SIĘ ZAKŁADNIKIEM CUPIAŁA niestety .I pisanie bajek obudowie silnego klubu można wsadzić między bajki.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A dlaczego mnie o to pytasz? czy ja pisałem o sprzedawaniu kogokolwiek? Pisałem tylko o spłacaniu długu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
a pro po finansów
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Co do reszty postu to niestety smutna prawda. Może w zimie coś się zmieni ale jak słyszę o rezygnacji z Małego to ręce opadają... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Dave Richards krytykuje kluby Ekstraklasy
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Moim zdaniem po dzisiejszym meczu (jak i innych) nasuwa się jedno pytanie. Co pan Cupiał robi z pieniędzmi dla Wisły? Trzeba oddać mu co należne za to co zrobił z naszym klubem ale mam wrażenie że znudziła już mu się Wisełka i ciągła niemożność dostania się do jego wymarzonej LM na różne sposoby. Czy mi się wydaje czy Wisła dostała jakąś kase za mecze el LM? Nieraz media rozpisywały się ile to już Wisła nie zarobiła i ile jeszcze może zarobić a ta cała kasa chyba trafia jednak nie do klubu... Budowa nowej bazy treningowej (klasy europejskiej) powinna być teraz jednym z najwyższych priorytetów! Chcemy budować drużynę która zdziała coś w Europie a nie stać nas na drogich zawodników więc chyba trzeba sobie wychować młodych zdolnych piłkarzy prawda? Jeśli się w czymkolwiek mylę to mnie poprawcie. Nie wiem czy nie wyszło by Wisełce na dobre przejście w inne ręce...
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
zarobiła zarobiła tylko ,że większość środków za grę w europejskich pucharach UEFA przyznaje i wysyła klubom po zakończeniu rozgrywek. Wisła zarobi mniej więcej tyle co Lech za zeszły sezon
|
|
|
|
Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Wisła zarobi wiecej od lecha bo dostanie 2mln euro za 4 runde eLM wiec wiecej niż lech ugrał w zeszłym roku w LE
![]()
- Jasiu, czemu akurat Wisła Kraków ?
- Proszę pani, mój pradziadek kibicował Wiśle, mój dziadek kibicował Wiśle, a teraz mój ojciec i brat kibicują Wiśle. - Ale Jasiu, tak nie można, trzeba mieć swoje własne poglądy, a gdyby twój ojciec był menelem a matka prostytutką? - To wtedy kibicowałbym Cracovii proszę pani. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Mnie to smieszy, ze trener twierdzi, ze druzyna jest w LE po nauke:
Jaliens - 33 lata Lamey - 32 lata Pareiko - 34 lata Iliev - 32 lata Sobolewski - 35 lat Czy nie jest aby za pozno na nauke? Drua sprawa to, ze polowa 1 skladu jest już "po drugiej stronie górki" czy aby napewno tacy zawodnicy maja cos do udowodnienia?, czy aby napewno maja potrzebę promowania sie? A moze to emerytura.... (Tylko po czesci dotyczy to Sobola bo jemu akurat zalezy ale mlodszy z dnia na dzien sie nie staje.) Sytuacji dopelnia, ze kolejni zawodnicy sa wypożyczani na rok, gdzie prawdopodobnie pieniadze na wykup sie nie znajda. Nunez, Biton, Diaz I tak oto mamy 8 zawodników, bedacych podstawa obecnej Wisły na, których przyszłości nie będzie można zbudować w związku z prowadzona polityka transferowa a wlasciwie z braku srodkow na nia. Obrazu dopelniaja Garguła i Boguski, Jovanic, Kirm pierwszy niestety ale juz do dawnego siebie nie dojdzie, drugi najprawdopodobniej pojdzie ta sama droga, trzeci i czwarty to niestety pomylka(kolejna i to droga). Daje nam to uzytecznych do dalszej budowy, Jovanovica, Bunoze(na wyrost), Chaveza(ale tylko w parze z dobrym stoperem), Wilka(aczkolwiek jednowymiarowo - defensywa), Maleckiego(choc co do tego przekonany nie jestem), Meliksona, Genkova(tu jest to troche naciagane) 7 zawodników tyle mamy i to warunkowo, nie 2 jedenastki, nawet nie jedna a dalszy brak zaangazowania finansowego bedzie skutkowal zmniejszaniem sie tej liczby. Wyprobowalismy juz wszystkich w miare cos wnoszacych Polskich ternerów, kilku drektorów finansowych, dziesiątki jesli nie setki graczy i..... raz byliśmy silni, kiedy? Kiedy to sprowadzono piłkarzy klasowych lub na "klasowośc" rokujących, za ciezkie pieniadze. Pozniej juz tylko pojedyncze wyskoki niestety. Problem lezy w finansowaniu. Chwała za to wszystko co do tej pory Panu Cupiałowi, jednak bez wlasciciela, który wylozy srodki nigdzie nie ruszymy ekscytujac sie od czasu do czasu zmianami, ktore i tak na koncu okaza sie kosmetyczne. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
Jaliens/Bunoza Lamey/Jovanovic Pareiko/Jovanic Iliev/Małecki Sobolewki/Wilk Tylko Jovanic z powyższych jest tak-sobie persektywiczny. Teza, ze jak Maskaant odejdzie, a starszy zawodnicy się wypala to zostanie spalona ziemia to bzdura wyssana z brudnego palca Weszło. Przestań ssać! ![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Jovanic? Hmm... 26 lata to nie jest młody zawodnik , a do tego niedługo będzie w wieku w którym już prawie nic nie będzie mógł wpoić sobie do głowy.
Wolałbym aby było tak : Pareiko / Kurto O niebo lepiej ![]() ![]() "Przyjaciele , Rodzina i Wisła"
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Chyba nie zrozumiales ale oprocz kwesti wieku chyba mozemy sie zgodzic ze powyzsi pilkarze juz sie wiecej nie naucza/nie beda lepsi a do tego trzeba bedzie ich w krótkiej perspektywie wymienic. Dodaj do tego reszte potrzeb i powiedz, ze nie potrzebujemy powaznych nakladow. Sensem calej wypowiedzi bylo to ze nie posmarujesz nie pojedziesz. Ale dodatkowo krotkotrwale/tymczasowe ruchy sytuacje pogarszaja i potrzebny jest plan wieloletni a nie kolejne szarpanie sie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Witam wszystkich po długiej przerwie !
Odpocząłem od forum, natomiast na bieżąco śledzę poczynania Wisły i poczułem potrzebę zabrania głosu w kilku kwestiach. Ostatnie wyniki sportowe naszej drużyny, raczej nie nastrajają optymistycznie. Widać ewidentnie, że czegoś tej ekipie brakuje. Obecna Wisła to zlepek piłkarzy wybijających się ponad ligowy marazm, przeciętnych oraz słabych. Problem jednak w tym, że brakuje ducha drużyny, nie stanowimy monolitu, jedności na boisku. Zasadnicza większość kibiców Wisy obwinia za ten stan rzeczy Maaskanta. I pewnie po części macie rację, ale... No właśnie jest jeszcze to magiczne słowo ale... Niestety życie nie jest czarno - białe, ma również odcienie szarości. Podobna filozofia towarzyszy również piłce nożnej. Możemy, jak to mamy w zwyczaju znaleźć sobie kozła ofiarnego i "dokręcać śrubę", albo zastanowić się gdzie tkwi problem i postarać się go rozwiązać. Maaskant ma swoje wady i zalety, jak każdy zresztą. Z pewnością nie jest postacią kryształową i ma swój wkład w obecną sytuację. Trzeba, jednak na ten stan rzeczy spojrzeć kompleksowo, w oderwaniu od frustracji, osobistych animozji i powtarzanych przez "medialnych mentorów" sloganów. Nasz trener nie jest fachowcem tak słabym jak go niektórzy malują, ani tak rewelacyjnym jak się wszystkim wydawało po mistrzostwie. Problem jednak nie leży tylko i wyłącznie w osobie trenera. Oczywiście można sobie wyobrazić, że dziękujemy mu za współpracę. Nie widzę problemu, ale co dalej ? Zatrudnimy kolejnego, który będzie naszym ulubieńcem do pierwszej wtopy ? Nie można na ten stan rzeczy patrzeć w sposób wycinkowy. Potrzebna jest kompleksowa reforma w Wiśle. Pojedyncze ruchy pt. "zmiana trenera", dadzą tyle co malowanie fasady budynku, którego pękają ściany nośne. Bez dwóch zdań musimy skończyć z obecną prowizorką i postawić na Akademię Piłkarską oraz Centrum Treningowe z prawdziwego zdarzenia, aby móc szkolić młodzież i podnosić umiejętności piłkarzy. Póki co możemy "zbierać grzyby" na naszej płycie treningowej. Widać również ewidentnie, że obecnie mamy problem z komunikacją w drużynie. Składają się na to dwie rzeczy. Po pierwsze liczba obcokrajowców w naszej drużynie, a po drugie rewolucja jaką przeprowadziliśmy w niezwykle krótkim czasie w składzie wymieniając niemal całą kadrę. Na automatyzmy w grze pracuje się przez kilka sezonów. Dlaczego Lech wykręcał wyniki i grał efektownie ? Odpowiedź jest banalna. Smuda po fuzji Lecha z Amicą budował konsekwentnie przez 3 lata ten zespół, systematycznie wzmacniając newralgiczne pozycje, aż do osiągnięcia optimum formy i zrozumienia na boisku. Przypominam, że Lech nie notował seryjnych mistrzostw Polski, tylko cierpliwie i konsekwentnie był budowany, czego przyszły efekty w dalszej perspektywie. Wiem, że u nas cierpliwość to jedna z deficytowych cech, chcemy sukcesu już, nie za kilka miesięcy. Niestety sukces to połączenie konsekwencji, cierpliwości i ciężkiej pracy. Możemy zwolnić Maaskanta i zacząć wszystko od nowa. Możemy również, mając materiał poglądowy na tacy, przeanalizować obecną sytuację, wyciągnąć wnioski i wprowadzić odpowiednie poprawki w biznesplanie naszego prezesa. Mamy zespół fachowców i wiemy gdzie popełniono błędy. Niektóre założenia decydentów zostały zweryfikowane przez rzeczywistość. Na fundamencie tych doświadczeń trzeba działać dalej. Konsekwencja, cierpliwość i ciężka praca, które zaprocentują w dalszej perspektywie czy ciągła prowizorka i krótkie zrywy dające ulotną radość ? Jesteśmy mistrzami w szybkich diagnozach i błyskawicznych reakcjach podejmowanych pod wpływem emocji, ale nie tędy droga. Wybaczcie, że zafundowałem długą i nudną lekturę, ale po takiej przerwie chciałem poruszyć kilka wątków .Pozdrawiam ! |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
Wiec reklame to Cupiał ma za darmo za tzw odsetki... Mowil kiedys ze robi tak zeby Wisle dlug nie rosnal![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
obecna frekwencja na stadionie to kompromitacja organizacyjna Wisły, a będzie jeszcze gorzej w czwartek ceny za bilety w obecnej formie i obecnymi wynikami w LE są poprostu śmiesznie wysokie
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|