The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.09.2011, 08:57
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo że jak się mniej zedrze z podatnika to mniej kasy jest w budżecie. To jednak nie przeszkodziło cudakowi zatrudnić 50 000 nowych urzędasów.Licząc 2 000 pensji na głowę daje 100 000 000 miesięcznie, czyli 1,2 mld rocznie. Nie przeszkodziło też darować ruskim kary za brak rezerw, też koło 1 mld.

Piszesz że przez obniżke składki wpłynęło o 8 mld mniej. T napisz o ile deficyt za PO był większy niż za PiS. . Zrozumiesz wtedy że przytoczone przez Ciebie przyczyny to mydlenie oczu.

Pamiętaj też ile majątku sprzedał PiS a ile PO. No i fakt że w 2007 założony deficyt wynosił 22 mld, a rzeczywisty 17 mld. Czyli w 2008 PO miało dodatkowych 5 mld. choćby na zrównoważenie braku wpływu związanego z niższą składką.

Sytuacja na świecie była przecież jasna, Polska zieloną wyspą.
Zieloną wyspą ok, ale czy wiesz co to znaczy...?

Nie dostrzegasz albo nie chcesz dostrzec, że w okresie, o którym piszesz dynamika naszego PKB spadła w samym 2009 roku o ok. 3 punkty procentowe (pozwoliło nam to być tzw. zieloną wyspą, ale przecież nie pozostało bez wpływu na przychody państwa - "Według uchwalonej w lipcu 2009 roku przez Sejm nowelizacji Ustawy budżetowej na 2009 r. niedobór dochodów podatkowych wyniesie 45,6 mld zł" - źródło: Polska wobec światowego kryzysu gospodarczego, NBP 2009). To raz.

Dwa. Na lata 2009-2010 przypadają największe wydatki związane z naszym udziałem w projektach dofinansowanych z UE w programowaniu na lata 2007-2013. Drogi były dwie - albo nie dofinansowywać tych przedsięwzięć i stracić część unijnych środków albo wyłożyć spory wkład własny i przez to także powiększyć deficyt, ale jednocześnie w pewnym stopniu stymulować gospodarkę bez udziału dodatkowego pompowania pieniędzy jak to miało miejsce w wielu innych krajach.

Trzy. Po drodze mieliśmy także wybory samorządowe (o czym jest zresztą mowa w przywoływanym artykule), które są świetnym pretekstem dla włodarzy powiatowych, miejskich, gminnych etc do wydawania jak największej ilości posiadanych środków.

Cztery. Projekt Euro 2012 i inwestycje w infrastrukturę. Przypominam, że to za PO budowało się w Polsce najwięcej autostrad w historii - i nie mówię tego po to żeby ich chwalić tylko żeby zwrócić uwagę na fakt, że to także kosztuje i to kosztuje nie mało. A autostrady to przecież nie wszystko, bo stadiony i wszystkie inne przedsięwzięcia także idą z państwowej kasy (ani złotówka na stadiony Euro 2012 nie poszła np. z unijnej kiesy). Dość powiedzieć, że od ogłoszenia Euro w Polsce wszystkie miasta pełniące funkcję organizatorów zaczęły zadłużać się na potęgę. Gdańsk w 3-4 lata z poziomu zadłużenia 25-30% względem PKB doszedł niemal do ustawowej granicy 60%. Podobna sytuacja dotyczy Poznania, Warszawy i Wrocławia (a przecież nie wszystkie inwestycje w tych miastach finansują samorządy).

Pięć. Z oczywistych względów w trakcie kryzysu rosną także inne wydatki, jak choćby kwota przeznaczana z tytułu rosnącego bezrobocia na transfery. Spadają też wpływy podatkowe, wpływy z dywidend, czy wpływy z ubezpieczeń społecznych. Spada eksport z racji recesji na rynkach najbardziej z Polską powiązanych (dość napisać, że najbardziej zorientowaną na eksport część gospodarki – sektor przemysłowy odnotował na przełomie 2008 i 2009 roku odnotował znaczne spadki produkcji sprzedanej oraz wartości dodanej (z 7,1% w II kwartale 2008 r. do -5,1% w II kw. 2009 r.)

Sześć. W naszym zadłużeniu jest spory udział długu w obcych walutach. Lata kryzysu skutkowały m.in. znacznym spadkiem wartości złotego. O ile pomogło to konkurencyjności naszych produktów, o tyle wpłynęło na poziom zadłużenia i koszt obsługi długu.

Siedem. Co do kosztów zmian za rządów PiS: "Zgodnie z szacunkami NBP, koszty obniżenia stawki łącznie o 7 pkt proc. stanowiły ok. 1,5% PKB. Ponadto, w rocznym rozliczeniu podatku dochodowego od osób fizycznych za 2007 r. wprowadzono możliwości odliczenia od podatku ulgi prorodzinnej (szacowany koszt ulgi to ok. 0,4% PKB)." źródło: Polska wobec światowego kryzysu gospodarczego, NBP 2009.

Osiem. Głównym problemem, jeśli chodzi o zadłużenie Polski był nie rząd, a strukturalny problem naszego budżetu, gdzie znakomita większość wydatków jest sztywna i dodatkowo z roku na rok wydatki te niezależnie od rządu muszą rosnąć.

Nie mam na celu bronić partii rządzącej, ale chcę zwrócić uwagę, że ciągłe wołania o zadłużaniu Polski na potęgę bez zwracania uwagi na szerszy gospodarczy kontekst jest niczym nieuzasadnionym populizmem.
Ostatnio edytowane przez St@chu : 16.09.2011 o godz. 08:59.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.09.2011, 09:56
W co drugim zdaniu tłumaczysz cudaka kryzysem, to albo mamy kryzys znaczy rząd nie radzi sobie z zaistniałą sytuacją i musi pożyczać kasę, albo jesteśmy zieloną wyspą. Jedno z dwóch. Natomiast u nas Cudak jest rewelacyjny jesteśmy zieloną wyspą, tylko nikt nie mówi ze za pożyczone pieniądze.

1. Skoro spadła nam dynamika wzrostu PKB aż o 3 punkty w rok, a dalej byliśmy na plusie to czyja to zasługa? Bo po mojemu tych którzy zostawili po sobie wzrost 6 %. I gospodarkę w takim stanie że spadek był 3 % a nie 15 tak jak w Estonii. Do której "eksperci" nas porównywali twierdząc ze nasze 6 za Jarka to słabo bo Estonia ma 13% wzrostu.

2. Ile wkładu własnego jest potrzebne? 30%? Skoro tak biednie było z kasą to jakim cudem 1 km autostrady kosztował 200 000 000 ? Skoro był kryzys to i materiały i robocizna powinny być tańsze. A tu oazują się droższe, gdyby tak nie było można by to brać pod uwagę. A tak wygląda na to że cudak zaciągał kredyty żeby móc przepłacać budowę dróg.

3. Tłumaczenie dziury w budżecie wyborami samożądowymi to chyba jakiś żart. Nie zapominaj że Tusk miał też imieniny i urodziny.

4. Budowało sie, buduje sie ale co sie zbudowało? Wczoraj słyszałem że PO zawiesiło wszystkie inwestycje drogowe na wschód od Wisły. Ile zostało z planów z 2007? 30%? Więc bez przesady z tą infrastrukturą. Ile procent funduszy unijnych wykorzystaliśmy? 40? I w d... mam ile wykorzystali inni.

5. Jak sie wie ze spadają wpływy to sie nie tworzy tysięcy nowych etatów. Jak POmyleni. Co to za wytłumaczenie.

6. A elastyczną linię kredytową to w jakiej mamy walucie? Taki sukces cudaka . Cieszy sie że może się zadłużać.

7. I co sie dzieje z tymi pieniędzmi? Bo chyba są wydawane przez obywateli i prędzej czy później w budżecie wylądują. Czy jako akcyza w paliwie czy jako Vat czy jako inny podatek. Nakręcając przy okazji gospodarkę. Wielu fachowców twierdzi że właśnie ta obniżka składki uratowała nam wzrost.

8. Biedny rząd nic nie może, wydatki muszą rosnąć, zatrudnienie w urzędach też musi rosnąć. Kilometr autostrady musi kosztować 200 mln itd. Przepraszam ale musi to na rusi, a w Polsce jak kto chce. Tyle ze cudak tak właśnie chce, najwyżej sie pożyczy, a oddadzą inni.

Takich co mieli zamiar bronić rządu teraz trzeba leczyć psychicznie. Więc Ci się nie dziwię. Natomiast faktu ze dług publiczny za rządów PO urósł o 350 mld czyli około 70% nie da się wytłumaczyć kryzysem. Oczywiście można próbować ale wywołuje to tylko uśmiech politowania.
Hej Nasz TS !!
St@chu
Senior Member

Stary 16.09.2011, 11:02
W co drugim zdaniu tłumaczysz cudaka kryzysem, to albo mamy kryzys znaczy rząd nie radzi sobie z zaistniałą sytuacją i musi pożyczać kasę, albo jesteśmy zieloną wyspą. Jedno z dwóch. Natomiast u nas Cudak jest rewelacyjny jesteśmy zieloną wyspą, tylko nikt nie mówi ze za pożyczone pieniądze.
Rozumiem, że nie obiło Ci się o uszy pojęcie światowy kryzys gospodarczy? Dodam, że takowy miał miejsce w latach 2008-2009 i prawdopodobnie nie powiedział jeszcze ostatniego słowa (mam tu na myśli obecny kryzys zadłużeniowy w Europie i ryzyko recesji w USA)

W Polsce, jak sam później zauważasz nie doszło do recesji, a jedynie do poważnego spowolnienia, co nie znaczy, że kryzysu jako takiego nie było, czyż nie?

Cytat:
1. Skoro spadła nam dynamika wzrostu PKB aż o 3 punkty w rok, a dalej byliśmy na plusie to czyja to zasługa? Bo po mojemu tych którzy zostawili po sobie wzrost 6 %. I gospodarkę w takim stanie że spadek był 3 % a nie 15 tak jak w Estonii. Do której "eksperci" nas porównywali twierdząc ze nasze 6 za Jarka to słabo bo Estonia ma 13% wzrostu.
Czyja to zasługa, że byliśmy na plusie? Przede wszystkim Polaków, bo w dużej mierze uratował nas popyt wewnętrzny? Napiszesz, że ten jest zasługą poprzedniego rządu? A co takiego poprzedni rząd zrobił dla tego wzrostu gospodarczego? Ja tu widzę wyłącznie zasługę świetnej koniunktury. Jeśli już miałbym doszukiwać się polityków, którzy mogliby w jakiś sposób wpłynąć na ten stan rzeczy to szukałbym ich raczej w rządzie SLD... Wpływ polityki na gospodarkę jest zawsze opóźniony z tego względu w 2 lata naprawdę nie da się (choćby się chciało) zrobić takiej rewolucji, której zawdzięczać będziemy skok dynamiki PKB do 6%. Równie dobrze można napisać że zasługą PO jest 5% dynamika w 2008.

Cytat:
2. Ile wkładu własnego jest potrzebne? 30%?
"Od uruchomienia funduszy na lata 2007-2013 do końca września 2009 r. złożono ponad 87,2 tys. poprawnych formalnie wniosków na łączną kwotę dofinansowania ok. 197,7 mld zł ze środków unijnych i krajowych. Z tego zatwierdzono do realizacji ok. 34,5 tys. wniosków o wartości dofinansowania 83,1 mld zł. Do końca września br. podpisano 19,5 tys. umów na realizację projektów, dla których dofinansowanie unijne wynosi 53,4 mld zł." źródło: money.pl

Choćby i 30% z takich kwot to naprawdę nie jest mało...

Cytat:
3. Tłumaczenie dziury w budżecie wyborami samożądowymi to chyba jakiś żart. Nie zapominaj że Tusk miał też imieniny i urodziny.
Oczywiście nie ma tu mowy o dziurze w budżecie, a o długu publicznym - w końcu te 350 mld, o których notorycznie piszesz to nie dziura w budżecie, a dług publiczny. I dla tego drugiego zadłużanie się samorządów, jak najbardziej ma znaczenie. Może nie jest czynnikiem decydującym, ale nie jest też marginalne.

Cytat:
4. Budowało sie, buduje sie ale co sie zbudowało? Wczoraj słyszałem że PO zawiesiło wszystkie inwestycje drogowe na wschód od Wisły. Ile zostało z planów z 2007? 30%? Więc bez przesady z tą infrastrukturą. Ile procent funduszy unijnych wykorzystaliśmy? 40? I w d... mam ile wykorzystali inni.
"Według danych wygenerowanych z Krajowego Systemu Informatycznego KSI SIMIK 07-13 od początku uruchomienia programów do 11 września 2011 r. złożono 190,2 tys. wniosków (poprawnych pod względem formalnym) na całkowitą kwotę dofinansowania (zarówno środki unijne jak i środki krajowe) 429,5 mld zł.

W tym samym okresie podpisano z beneficjentami 59 796 umów o dofinansowanie na kwotę ponad 255 mld zł wydatków kwalifikowalnych, w tym dofinansowanie w części UE 175,9 mld zł, co stanowi 65 proc. alokacji na lata 2007-2013." źródło: http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl

A więc jak widać 65%, a nie 40%.

A co do infrastruktury to fakty są jakie są: "Najwięcej rozpoczętych inwestycji autostradowych bo aż na 845 km. zawdzięczamy obecnemu ministrowi infrastruktury" http://www.rp.pl/artykul/606114.html Abstrahuję tu od tempa budowy dróg etc. Chodzi jedynie o wydatki poniesione na ich budowę, bo tego dotyczy dyskusja... Dla porównania Jerzy Polaczek rozpoczął budowę 110km autostrad.

"Już powstają drogi o wartości 68 mld zł i tory za 16 mld zł. Na budowę gazociągów przesyłowych sieci energetycznych do 2010 r. trzeba wydać 16 mld zł" http://www.ekonomia24.pl/artykul/706...udowy.html?p=1

Cytat:
5. Jak sie wie ze spadają wpływy to sie nie tworzy tysięcy nowych etatów. Jak POmyleni. Co to za wytłumaczenie.
Argument jest wyjątkowo populistyczny, bo wydatki, które przytoczyłem w punkcie piątym mają się nijak do rozrostu administracji, o którym mówisz nawet gdyby zakładać, że kosztowałoby to jak podałeś 1,2mld zł. A co do samej administracji to jest tak, że w pewnym momencie zaczyna się ona rządzić własnymi prawami i nikt nad tym nie panuje. Ten punkt przegięcia osiągnięcia w naszym kraju już bardzo dawno temu. Takie pojęcia jak błędne koło biurokracji czy zasada Parkinsona moim zdaniem idealnie oddają to co obserwujemy w naszej administracji. Znamienne jest, że absolutnie każdy rząd mimo obietnic nie jest w stanie zatrzymać procesu rozrostu biurokracji.

Cytat:
6. A elastyczną linię kredytową to w jakiej mamy walucie? Taki sukces cudaka . Cieszy sie że może się zadłużać.
Z punktu widzenia stabilności finansowej i wiarygodności na rynkach finansowych taka linia jest jednak przydatna. Utrata wiarygodności , o co teraz wyjątkowo łatwo, natychmiast podbiłaby wyceny naszych obligacji, a wtedy dług mógłby ulec dalszemu powiększeniu.

Cytat:
7. I co sie dzieje z tymi pieniędzmi? Bo chyba są wydawane przez obywateli i prędzej czy później w budżecie wylądują. Czy jako akcyza w paliwie czy jako Vat czy jako inny podatek. Nakręcając przy okazji gospodarkę. Wielu fachowców twierdzi że właśnie ta obniżka składki uratowała nam wzrost.
Oczywiście, że przyczyniło się to do większej konsumpcji. Czy ja mówię, że nie? Jeśli jednak wpływy do budżetu z tytułu podatków, czy wpływów ze składki rentowej spadają o kilkadziesiąt miliardów to nie oznacza to, że wydatki gospodarstw domowych, które będą dysponować tymi środkami zrównoważą stratę w budżecie z tytułu tej obniżki (szczególnie w ciągu najbliższych lat po wprowadzeniu takiej zmiany).

Cytat:
8. Biedny rząd nic nie może, wydatki muszą rosnąć, zatrudnienie w urzędach też musi rosnąć. Kilometr autostrady musi kosztować 200 mln itd. Przepraszam ale musi to na rusi, a w Polsce jak kto chce. Tyle ze cudak tak właśnie chce, najwyżej sie pożyczy, a oddadzą inni.
Może i musi to na rusi, ale jeśli mamy w ustawie zapisane np. ulgi kolejowe dla studentów na poziomie 51% to każdorazowy wzrost ceny biletu na pociąg sprawi, że wydatki rządu na ulgi wzrosną. Jesli mamy w ustawie zapisaną waloryzację rent i emerytur to ta waloryzacja rok rocznie musi nastąpić. I gro takich ustawowych wydatków, których wysokość z roku na rok jest większa przy nie współmiernie wysokich dochodach sprawia, że nasz budżet jest strukturalnie "chory" i w pewnej mierze generuje taką a nie inną sytuację budżetową.

Cytat:
Takich co mieli zamiar bronić rządu teraz trzeba leczyć psychicznie. Więc Ci się nie dziwię. Natomiast faktu ze dług publiczny za rządów PO urósł o 350 mld czyli około 70% nie da się wytłumaczyć kryzysem. Oczywiście można próbować ale wywołuje to tylko uśmiech politowania.
Nawet jeśli nie można to nie zauważanie ogromnego wpływu kryzysu na tą kwotę jest z Twojej strony w moich oczach ignorancją, ewentualnie populizmem, jeśli jesteś tego świadomy, ale nie chcesz się do tego przyznać. I o to w całej tej dyskusji chodzi...

Nie mam nic do głosowania na PiS. Jeśli takie masz przekonania to ich popieraj, ale oceniaj rzeczywistość taką, jaka jest, skoro wszystkim zarzucasz zmanipulowanie przez Gazetę Wyborczą, czy TVN.

Jeśli ja Cię nie przekonałem to polecam raport http://www.nbp.pl/aktualnosci/wiadom...czego_2009.pdf - Twarde dane wydane przez NBP na pewno lepiej niż ja oddadzą to, co staram się przekazać.

Swoją drogą irytujące jest z Twojej strony notoryczne używanie określeń typu cudak, gajowy etc. Jak rozumiem jest to kwestia kultury osobistej, ale nie pojmuję, czy to naprawdę taki problem napisać Tusk, Komorowski? Ja nie mam problemu z pisaniem czy to ich nazwisk, czy to wymienianiem Kaczyńskiego, Kurskiego, czy Gilowskiej również z nazwiska, jak pan Bóg przykazał... Jak w co drugim zdaniu czytam cudak to mam wrażenie, że rozmawiam z infantylnym nastolatkiem, co przecież nie jest prawdą.
Drozd
Senior Member

Stary 16.09.2011, 11:53
Ale do czego chcesz mnie przekonać? Że 350 mld długu PO, czyli suma rocznych deficytów finansów za rządów PO to wina kryzysu? To ja twierdzę że cudak sobie z kryzysem nie poradził, czyli do rządzenia sie nie nadaje. Bo BRAć POżYCZKI TO KAżDY POTRAFI. Piszesz o tysiącach kilometrów autostrad, gdzie one są? W budowie? Tak jak ta do Warszawy? I co rozumiesz przez rozpoczął budowę? Drzewa wycinają, ziemię wykupują czy co? Na s7 w Krakowie już ziemia wykupiona, ta droga też jest traktowana jako rozpoczęta? To kiedy będzie skończona ? W 2020?

Cudak i gajowy to bracia karła i kartofla. Wtedy nie było irytujące? Ja cudów nie obiecywałem jak cudak, ani do sarenek nie strzelam dla przyjemności, jak gajowy .
Hej Nasz TS !!
St@chu
Senior Member

Stary 16.09.2011, 12:18
Ale do czego chcesz mnie przekonać? Że 350 mld długu PO, czyli suma rocznych deficytów finansów za rządów PO to wina kryzysu? To ja twierdzę że cudak sobie z kryzysem nie poradził, czyli do rządzenia sie nie nadaje. Bo BRAć POżYCZKI TO KAżDY POTRAFI. Piszesz o tysiącach kilometrów autostrad, gdzie one są? W budowie? Tak jak ta do Warszawy? I co rozumiesz przez rozpoczął budowę? Drzewa wycinają, ziemię wykupują czy co? Na s7 w Krakowie już ziemia wykupiona, ta droga też jest traktowana jako rozpoczęta? To kiedy będzie skończona ? W 2020?

Cudak i gajowy to bracia karła i kartofla. Wtedy nie było irytujące? Ja cudów nie obiecywałem jak cudak, ani do sarenek nie strzelam dla przyjemności, jak gajowy .
Uważam po prostu, że notoryczne powtarzanie i wmawianie innym, że obecny dług jest winą wyłącznie PO jest populizmem. Śmiem twierdzić że niezależnie od partii rządzącej po takim kryzysie Polska miałaby takie samo (lub bardzo podobne) zadłużenie na dzień dzisiejszy. (Tak, uważam, że bardzo duża część tego przyrostu długu jest właśnie efektem sytuacji gospodarczej na świecie i brakiem reform ograniczających stronę wydatkową, których w moim przekonaniu nie podjęłaby się żadna z obecnych 4 partii w sejmie, co widać po ich "gruszkach na wierzbie", przepraszam - obietnicach wyborczych)

A karzeł i kartofel są dla mnie równie infantylne co cudak i gajowy i nigdy takimi określeniami się nie posługiwałem. Podobnie jak wcześniej pisałem, te określenia również świadczą o kulturze tych, którzy je wypowiadali. Zaczynając od użytkowników forum a na Sikorskim kończąc.
Drozd
Senior Member

Stary 16.09.2011, 12:38
Nie mów czego by inni nie zrobili, bo tego nie możesz wiedzieć tylko powiedż że PO tego nie zrobiła i za to należy sie jej kop. Dlatego że tego nie zrobiła tylko przyjęła dziesiątki tysięcy nowych urzędników i budowała drogi po 200 000 000 za kilometr dług Polski w cztery lata wzrósł o 300 mld. Ile to % PKB? 20%? czy 25%? Ile by dróg można za to wybudować? Tylko nie w cenie 1 mld za 10 km.

Chcesz to Ci udowodnię że karzeł i kartofel to żenujące epitety mające jedynie ne celu ośmieszenie i poniżenie. Za to cudak i gajowy są jak najbardziej adekwatne. Czy sam to dostrzegasz? A skoro i karzeł i kartofel to określenia upodobane nawet przez rządzących to ja w swoim "cudaku" nie widzę nic zdrożnego. Przecież nie będę cudakowi przypominał ze jest premierem, w dodatku moim zdaniem najgorszym od lat.

ps. Notoryczne powtarzanie, że dług który urósł w czasie rządów PO do poziomu 800 mld z poziomu 480 mld czyli prawie się podwoił, nie jest efektem rządzenia tej partii to propaganda. W dodatku naiwna.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 16.09.2011 o godz. 12:43.
Hej Nasz TS !!
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 16.09.2011, 13:17
Ale macie problemy z drogami ... Kogo obchodzi lista wniosków i koncesji - to tak jakbym powiedział szefowi przy ocenie okresowej że miałem 800 pomysłów - ale niestety wdrożyłem w zycie 3

http://motoryzacja.interia.pl/raport...mi,1695484,415

autostrady:
Cytat:
Efekt jest taki, że obecnie z zaplanowych ponad 900 km autostrad, kierowcy mają do swoje dyspozycji 209 km. W budowie jest jeszcze 729 km...
ekspresówki:
Cytat:
Niestety, autostrady to tylko połowa problemu. Jeszcze gorzej wygląda sytuacja, jeśli chodzi o drogi ekspresowe. Z planowych 2100 km, które miały być wybudowane przed Euro oddano - wg słów samego ministra Grabarczyka z czerwca tego roku - 417 km, a kolejne 528 km znajduje się w budowie. Co z pozostałymi 1150 km? Tych dróg na razie nie będzie. Co gorsza, nie wiadomo, kiedy i czy w ogóle będą.

I wszystko wina Chińczyków, Żydów, Masonów, opadów deszczu, przymrozków no i oczywiście Kaczyńskiego
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 17.09.2011, 15:55
Nie będę wklejał linka, bo po co robić reklamę GW, więc suchy tekst.

Cytat:
Brawami skwitowali posłowie Platformy Obywatelskiej przyjęcie poprawki do ustawy o dostępie do informacji publicznej, która sprawi, że duża część informacji dotyczących działań władzy wszystkich szczebli stanie się niedostępna

W piątek wieczorem, na zakończenie działalności Sejmu tej kadencji posłowie głosowali nad senacką poprawką do rządowego projektu zmiany ustawy o dostępie do informacji publicznej, która spod obowiązku udostępniania wyłącza opinie i analizy przygotowywane na zlecenie władzy wszelkich szczebli i podmiotów wykonujących zadania publiczne, jeżeli ich ujawnienie naruszyłyby "ważny interes gospodarczy państwa" lub mogły "osłabić zdolności negocjacyjne" przy zawieraniu umów międzynarodowych czy formułowaniu stanowisk w unijnych negocjacjach. Dotyczy to też opinii i ekspertyz sporządzonych na potrzeby postępowaniu przed sądami, trybunałami lub "innym organem orzekającym". Także procesów wytaczanych Skarbowi Państwa przez osoby prywatne czy firmy.

- Kiedy zakładaliśmy w latach 70. latające uniwersytety chcieliśmy przygotować ludzi do tego, by - jeśli nadejdzie demokracja - mogli podejmować świadomie decyzje. Teraz usiłuje się ludziom tę wiedzę ograniczyć - tak nawoływał posłów do odrzucenia poprawki senackiej Andrzej Celiński (niezależny).

- To zamach na prawo obywateli do kontrolowania władzy publicznej - mówił Artur Górski (PiS) - Gdzie PO ma honor? Umawialiśmy się, że w Sejmie nie będziemy głosowali przeciwko tej ustawie, jeśli nie będzie w niej tego przepisu. Teraz powrócił w Senacie, a wy macie dyscyplinę partyjną, żeby głosować za tą poprawką - wypomniał Platformie Górski.

Na nic zdały się apele. Głosami Platformy i PSL-u senacka poprawka, zgłoszona przez Marka Rockiego (PO) przeszła. Do odrzucenia zabrakło dwóch głosów. Z dyscypliny partyjnej wyłamało się 9 posłów PO, w tym Marek Biernacki, szef Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych, która pracowała nad rządowym projektem. Komisja podczas prac w Sejmie po protestach organizacji pozarządowych i negatywnej opinii rzecznika praw obywatelskich wykreśliła przepis, który wyłączał dużą część informacji spod działania ustawy o dostępie do informacji publicznej. W zamian za to SLD zagłosowało za ustawą, a PiS nie głosował przeciwko niej. W Senacie, w ostatniej chwili i bez debaty poprawka wróciła.

- Będziemy apelowali do prezydenta o zawetowanie ustawy albo o posłanie jej do Trybunału Konstytucyjnego - mówi Szymon Osowski ze Stowarzyszenia Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich, które monitorowało prace nad ustawą i zorganizowało akcję mailingową apelująca do posłów o odrzucenie senackiej poprawki.

- Udzielamy ludziom porad prawnych, jak wydobyć od władz - najczęściej lokalnych - jakąś informację. Było z tym ciężko, ale po wejściu w życie tego przepisu obawiam się, że mieszkańcy już żadnych informacji nie dostaną, bo wszystkie staną się istotne dla ochrony interesu gospodarczego gminy - prorokuje Osowski.
A teraz wyobraźcie sobie tę sytuację w 2006 roku. Ależ by poszła lawina, że to totalitarne zapędy i faszyzm w biały dzień...
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 17.09.2011, 16:07

Już za niedługo w sejmie

Cieszy mnie to że PiS jako jedyna partia ma program dla młodych robiony przez młodych.
Ostatnio edytowane przez harimata : 17.09.2011 o godz. 16:11.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Drozd
Senior Member

Stary 17.09.2011, 17:34
No to piękne jaja . Czy można się jako władza bardziej skompromitować?

Program Orlik 2012 ma zapewnić młodym sportowcom z każdej gminy w Polsce bezpłatne boiska z zapleczem. Wiele miast i wsi chętnie korzystało z programu i budowało dofinansowywane przez państwo obiekty. Jak się jednak okazało, mogą one słono kosztować samorządy. Podczas sesji rady miejskiej w Głogowie prezydent Jan Zubowski ogłosił, że miasto zostało wezwane do zapłaty odszkodowania za wybudowanie orlika na bazie projektu prywatnej firmy. Kancelaria adwokacka z Wrocławia żąda dla swojego klienta 50 tys. zł i rozebrania obiektu lub 100 tys. bez likwidowania boiska.

Według prezydenta Głogowa to duży, orlikowy przekręt. - Jesteśmy zszokowani, ponieważ boisko budowane było na podstawie projektu udostępnione-go nam przez Ministerstwo Sportu i Turystyki - mówi Jan Zubowski. - Wysłaliśmy zapytanie do ministra, czyj to faktycznie projekt. Jeśli okaże się, że będziemy musieli zapłacić, to prawdopodobnie nie zrealizujemy jakiegoś innego zadania. Jednak nie jest to kwota, która powali nas na kolana. W dużo gorszej sytuacji są małe gminy z małymi budżetami.

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html

No i jedyny sukces zamienił się w przekręt. Tak jak film promujący Polskę z zagranicznymi gwiazdami.

PO to DNOOOO aż się nie chce wierzyć :/.
Hej Nasz TS !!
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 17.09.2011, 18:11
Martinus napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli powołuję się na czyjąś wypowiedź to z reguły staram się dostac do źródła a nie cytuję z "drugiej ręki" Sprawdź co miał tak na prawdę na myśli w tej wypowiedzi Korwin a potem to skomentuj...
Kwestia lustracji w 1992 roku była sprawą palącą i zrobił to co powinien.A, że całej masie "patriotów" było to nie na rękę to już sprawa zupełnie oddzielna...
Może i była sprawą palącą, ale oczekiwałbym w tej kwestii działania Macierewicza - który siedział w PRLu jako aktywny opozycjonista i przeciwnik reżimu [Faktycznie, Macierewicz zaczął sprawę z lustracją - ale miał do tego moralne prawo].

A nie od byłego działacza Stronnictwa Demokratycznego (20 lat członkostwa!), który dopiero po wprowadzeniu stanu wojennego odkrył w sobie liberała.

I ten liberał wchodząc po raz pierwszy do Sejmu w wolnej, demokratycznej Polsce, zamiast zająć się sprawami gospodarczymi rzuca się na teczki?

Ja w tym nie widzę konsekwencji.

Karamazow: naprawdę nie chce mi się szukać, musisz mi uwierzyć na słowo. To było podczas któryś z prawyborów, doszło do awantury którą sfilmowali dziennikarze. Owszem, JKM się zagotował i wypalił z grubej rury. Problem w tym, że jak Korwin traci nerwy (co zdarza się rzadko, ale jednak zdarza) to wychodzą z niego bardzo niemiłe poglądy.

BTW: myślę, że jeśli ci zależy to bez problemu odkopiesz to w googlach. Ja nie mam na to czasu ani ochoty. Materiał widziałem w telewizji i mi to wystarcza.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 17.09.2011, 19:35
O ile dobrze pamiętam Korwin skądinąd słusznie powiedział wtedy, że jest przeciwko obowiązku posyłania niepełnosprawnego dziecka do szkoły integracyjnej, jednocześnie jednak jeżeli jest taka wola to oczywiście rodzice mogą to zrobic.Cała afera została oczywiście następnie nakręcona przez dziennikarzy.
Eppur si muove!
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 17.09.2011, 19:50
Nowa prognoza na http://palade.pl/

Ja już nie wiem, jak w końcu ta prognoza powstaje. Bo jeśli na podstawie innych sondaży, to jakim cudem tu różnica między PO i PiS wzrosła, skoro wszędzie poziomy poparcia obu partii drastycznie się wyrównują? Ciekawe to.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
labtec
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.09.2011, 19:57
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Nowa prognoza na http://palade.pl/

Ja już nie wiem, jak w końcu ta prognoza powstaje. Bo jeśli na podstawie innych sondaży, to jakim cudem tu różnica między PO i PiS wzrosła, skoro wszędzie poziomy poparcia obu partii drastycznie się wyrównują? Ciekawe to.

któraś z kolei osoba przytacza tego Marcina Palade, sprawdzały się do tej pory jego prognozy ?
Tak, czytałem o tym że założył OBW, ale o skuteczności jego prognoz nie wyczytałem nigdzie.
Ktoś mógłby w dwóch , trzech słowach napisać czy warto odwiedzać jego stronę ?
martin_6
Senior Member

Stary 17.09.2011, 20:01
Tak, sprawdzały się. Nie idealnie, ale w porównaniu do ochoczo cytowanych przez media "renomowanych" ośrodków badawczych to inna liga.
Będą wisieć komuniści!

emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 17.09.2011, 20:07
Po co miałbym robić tą prognozę na podstawie sondaży po których jedzie od dawna? Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Chociażby bierze pod uwagę to, że blisko 20% wyborców nie ma telefonu stacjonarnego, to że PSL jest od lat niedoszacowany w sondażach, a także to że wyborcy PiS często nie chcą się chwalić na kogo głosują.
martin_6
Senior Member

Stary 17.09.2011, 20:10
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Po co miałbym robić tą prognozę na podstawie sondaży po których jedzie od dawna? Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Chociażby bierze pod uwagę to, że blisko 20% wyborców nie ma telefonu stacjonarnego, to że PSL jest od lat niedoszacowany w sondażach, a także to że wyborcy PiS często nie chcą się chwalić na kogo głosują.
Też właśnie mi się wydaje, ale ktoś tu kiedyś pisał, że tylko obrabia sondaże innych, co teraz kupy się za bardzo nie trzyma.
Będą wisieć komuniści!

emj10
Senior Member

Stary 17.09.2011, 20:13
Poczytaj jak PGB sporządzało sondaże, które różniły się od innych. Był z 5 lat temu tekst Palade na ten temat.

Dla mnie to jedyne dane, które można kopiować. Innymi nie ma co sobie zawracać głowy.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 17.09.2011, 23:16
Też właśnie mi się wydaje, ale ktoś tu kiedyś pisał, że tylko obrabia sondaże innych, co teraz kupy się za bardzo nie trzyma.
To pisałem ja, wislak68. Oparłem się o artykuł w GPC gdzie podali że przygotowuje prognozy w oparciu o wyniki badań innych ośrodków. Jak jest naprawdę nie wiem bo informacji tej nie uzyskałem bezpośrednio u źródła.
Tym niemniej pozwolę sobie wyrazić sceptycyzm wobec teorii kolegii emj10: Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby chłop brał przez 6 lat dane PBG (zaznaczam: nie wyniki badań bo te są dostępne, ale szczegółową strukturę próbki i wyników która ujawniana nie jest) publikował na tej podstawie prognozę a PBG w ciągu 6 lat nie podało go do sądu za kradzież praw intelektualnych.
Jeśli natomiast robi obrókę publikowanych danych PBG to jest to to o czym mówimy z tym tylko że możemy zacieśnić definicję do tego że przygotowuje prognozę w oparciu nie o wyniki sondaży ale w oparciu o sondaże PBG. Jak jest naprawdę: nie wiem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 17.09.2011 o godz. 23:19.
martin_6
Senior Member

Stary 17.09.2011, 23:40
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Poczytaj jak PGB sporządzało sondaże, które różniły się od innych. Był z 5 lat temu tekst Palade na ten temat.

Dla mnie to jedyne dane, które można kopiować. Innymi nie ma co sobie zawracać głowy.
Wiem, pamiętam sprawę. Kolejny przykład na to, że w Polsce nie można mówić o istnieniu zdrowego wolnego rynku, bo w normalnym kraju pracownia osiągająca taką celność jak PGB nie mogła by się opędzić od zleceń. A u nas lepiej promować miernych, ale "swoich", u których zawsze można liczyć, że wynik będzie się zgadzał z oczekiwaniami zamawiającego.

Pytanie, na czym pracuje Palade, nadal otwarte.

wislak86 - ale Palade przypadkiem nie jest cały czas związany z PGB? Bo mam wrażenie, że tak. To by sporo wyjaśniało.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 17.09.2011 o godz. 23:52.
Będą wisieć komuniści!

emj10
Senior Member

Stary 18.09.2011, 09:51
PGB sensus stricto nie istnieje od dobrych 3 lat, a sondażami może się zajmować wyłącznie Estymator, który w połączeniu z OBW stworzył właśnie PGB. Także nie widzę tutaj żadnych 6-ciu lat kiedy "kradnie on prawa intelektualne", bo po pierwsze publikuje na swoje prognozy pod nazwiskiem Palade jakoś od 2009, albo od początku 2010 roku, a po drugie broni go Dodajmy do tego, że sondaże, które przez kilka lat publikowało PGB były sporządzane metodą "on street" przez ankieterów ulicznych i tym przede wszystkim się one różniły od sondaży innych grup badawczych. Należy pamiętać też, że Palade z politycznego nadania dostał stołek w Radiu Opole w 2006 roku i to było początkiem końca PGB. W skandalu dwa lata później został wyrzucony z tego Radia, słusznie, czy nie słusznie to już nie moja broszka.

Czy robi on sondaż, czy prognozę, czy opiera się na danych źródłowych tą są wyłącznie moje/nasze spekulacje, ale ja przychylam się do tego, że ma dostęp do surowych danych, które sam obrabia. Czy są to dane PGB/Estymatora, czy może OBOP-u, HH, albo innej grupy badawczej to są już moje domysły, ale jest kilka poszlak, które wskazują na to, że ma te dane w postaci wykresu/tabelarycznej, a nie tylko w postaci sondażu, który trafia do opinii publicznej.

Może na to wskazywać to, że gdy publikował prognozy wyborcze dla prawicy.net podpisywał je w ten sposób:
http://prawica.net/blog/marcin-palade/09-05-2010

Cytat:
Podstawą prognozy są wyniki pomiaru z 7-8 maja (N=1076) przy szacowanej frekwencji na poziomie 57 %
Próba mogłaby wskazywać na to, że jest to któryś z sondaży głównych instytutów badawczych, ale w tych dniach badanie przeprowadzał jedynie HH i próba się nie zgadza jak wynika z raportu:
http://www.homohomini.com.pl/raport27.pdf

Na koniec sam wyjaśnił metodologię tamtej prognozy.
http://prawica.net/blog/marcin-palade/10-05-2010

Cytat:
W dniach 7-8 maja koordynowane przez mnie badania dotyczyły między innymi preferencji nadchodzących w wyborach prezydenckich. Sondaż (podobnie jak zdecydowana większość tego typu pomiarów społeczno-politycznych PGB w latach 2003-2007) zrealizowany był w oparciu o metodę "on street". Po odrzuceniu osób deklarujących absencję wyborczą (pytanie filtrujące) respondenci (reprezentatywna próba 1078 dorosłych Polaków ze względu na płeć, wiek, wykształcenie i miejsce zamieszkania) odpowiadali między innymi na pytanie:
Gdyby w najbliższą niedzielę odbywały się wybory prezydenckie na którego z poniższych kandydatów oddał/a/by Pan/i swój głos?
Kolejną poszlaką może być to, że ostatnio na swojej stronie robił prognozy dla poszczególnych dużych miast, a żadna grupa badawcza nie robiła wtedy nic podobnego oprócz... Palikota, który przeprowadzał sondaże uliczne w miastach na próbie 1500 osób.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,28,12...Bydgoszcz.html

Czyżby Palade zajmował się prowadzeniem grupy robiącej ankiety dla Palikota? Sądzę, że tak, ale może też mieć dostęp do nieobrobionych danych, które sam obrabia. Wyniki dosyć podobne, a jest wyłącznie duża różnica na korzyść RP.
http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=pl

Co do samych "prognoz" jak to nazywa Palade to najlepiej przeczytać to co pisze on każdorazowo na zakończenie.

Cytat:
Niniejsza prognoza znacząco różni się od sondaży tzw. "renomowanej socjometrii" (CBOS, OBOP, SMG/KRC i GFK Polonia). Badaczom firm zrzeszonych w OFBOR zostały trzy tygodnie na urealnienie wyników pomiarów. Pierwsze działania w tym kierunku są już widoczne. Wypośrodkowanie między oczekiwaniami mainstreamu (wpływowych grup interesów, aspirujących do nieformalnego sprawowania władzy mediów, czy służb specjalnych) a uniknięciem totalnej kompromitacji nie jest zadaniem łatwym. Dlatego ja tak bardzo cenię sobie niezależność.
A także ostatni wywiad jakiego udzielił:
http://naszapolska.pl/index.php/comp...pis-id-eb-w-eb

PS. Ostatnio znalazłem taką stronę i się zastanawiałem, czy nie ma ona nic wspólnego z Palade, choć prędzej działają tam ludzie od JKM.
http://www.wybory.xaa.pl/sondaze-uliczne.html
Ostatnio edytowane przez emj10 : 18.09.2011 o godz. 10:17.
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 18.09.2011, 10:16
Tak, sprawdzały się. Nie idealnie, ale w porównaniu do ochoczo cytowanych przez media "renomowanych" ośrodków badawczych to inna liga.
Tak, tylko taką prognozę to może zrobić każdy student 3 roku kierunku informatyka i ekonometria. Wystarczy podręcznik do prognozowania, dwie godziny lektury o prognozowaniu szeregów czasowych (myślę, że chłopak zastosował metodę średniej ważonej - jedną z najprostszych) i prosty pakiet statystyczny (np. Statistica).

Nie mówię, że to jest bez wartości, ale da się to zrobić lepiej.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 18.09.2011, 23:04
Jeśli ktos jeszcze nie widział... Panie Premierze, słyszy mnie Pan?

http://www.youtube.com/watch?v=WCU9dV4YTxU
TYLKO WISŁA!
Drozd
Senior Member

Stary 19.09.2011, 13:29
Oglądał ktoś wczoraj kabaret na 2 o 20? Tam jest najlepszy sondaż. Otóż zamiast zwyczajnego "posiedzenia rządu" gdzie głównym tematem jest piłka nożna, pojawiła się symptomatyczna zmiana. Premierem znów jest Jarek Kaczyński !! Znów zaczyna się ogłupianie ludzi. Jarek na dzień dobry kazał przesłuchać i przebić piłkę, cały czas mlaskał, a pomysłem jego otoczenia na poprawę sytuacji w Polsce było wrzucanie granatów do restauracji. Lemingi pewnie piały z zachwytu nie zdając sobie sprawy że nie ma sie z czego śmiać. Bo to znaczy że "Nocna zmiana" trzęsie portkami i chwyta się wszystkiego. Liczę ze drugi raz Polacy nie dadzą się wydymać. I podobne propagandowe brednie tylko utwierdzają w przekonaniu. Byle nie "Nocna zmiana".
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 19.09.2011, 14:06
Oglądał ktoś wczoraj kabaret na 2 o 20? Tam jest najlepszy sondaż. Otóż zamiast zwyczajnego "posiedzenia rządu" gdzie głównym tematem jest piłka nożna, pojawiła się symptomatyczna zmiana. Premierem znów jest Jarek Kaczyński !! Znów zaczyna się ogłupianie ludzi. Jarek na dzień dobry kazał przesłuchać i przebić piłkę, cały czas mlaskał, a pomysłem jego otoczenia na poprawę sytuacji w Polsce było wrzucanie granatów do restauracji. Lemingi pewnie piały z zachwytu nie zdając sobie sprawy że nie ma sie z czego śmiać. Bo to znaczy że "Nocna zmiana" trzęsie portkami i chwyta się wszystkiego. Liczę ze drugi raz Polacy nie dadzą się wydymać. I podobne propagandowe brednie tylko utwierdzają w przekonaniu. Byle nie "Nocna zmiana".
uwielbiam czytać jak PISdziecle odwracają rzeczywistość, szukają drugiego dna, węszą spisek czy też szukają taniej sensacji.

Jareczek vel trzepocząca na wietrze flaga dziś zaczyna lizanko politykom PO :lewandowskiemu i Buzkowi. Już to przerabialiśmy z Oleksym - dobrym komuchem buehehe. Ten Jarek to niezły gość - jak wstanie lewą nogą jest jak pies mysliwski, pluje jadem i szczeka. Jak wstanie prawą nogą, jest milutki, chwalący wszystkich i wszystko. Coż za zmienna postać.

I jak tu zagłosować na gościa i jego partie jak nie wiadomo jak zmieni sie jego retoryka, poglądy i działania? Przynajmniej PO jest stabilne - nic nie robi hehe.
Drozd
Senior Member

Stary 19.09.2011, 14:23
Jakiego drugiego dna PO........? Wyjaśnij jak to się stało że w kabaretowym posiedzeniu rządu premierem nagle stał się Jarek? I wróciły wszystkie kretyńskie przytyki? "Nocna zmiana" trzęsie portkami?

Jarek jest taki jaki jest i jaki powinien być, choć czasami zbyt delikatny. Bajki o zmianie wizerunku łykają tylko zmanipulowane lemingi. Pamiętaj że dla leminga, taki jest Jarek jak go pokazują media. W kampanii prezydenckiej szefem sztabu była podstawiona dywersantka. To i przekaz był łagodniejszy. Jak się nie myśli samodzielnie tylko powiela medialną propagandę to faktycznie można być lekko skołowanym. Ale to nie wina Jarka że lemingi oszczędzają mózgi.

"Oleksy jest politykiem lewicy średnio starszego pokolenia" Gdzie widzisz coś o dobrym komuchu? W TVN usłyszałeś?
Zmień lepiej na superstację
Ostatnio edytowane przez Drozd : 19.09.2011 o godz. 14:37.
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Stary 19.09.2011, 14:37
Jakiego drugiego dna PO........? Wyjaśnij jak to się stało że w kabaretowym posiedzeniu rządu premierem nagle stał się Jarek? I wróciły wszystkie kretyńskie przytyki?
tak to się stało, bo w Polsce 3/4 społeczeństwa ma z Jarka pompe. I to wielką. Dlatego kabareciarze tego używają. Za Nim stoi tylko prawicowo-nacjonalistyczny skostniały elektorat. Ja nie ma problemu z codziennością, za to PISdzielce mają. A to TVNu nie mogą oglądać, a to GW czytać. Jak nie chce to nie oglądam, jestem na tyle inteligentny że wyciągne z tego to co potrzebuje. Za to PISdzielec chodzi kanałami, czytac może tylko Gościa Niedzielnego albo Gazete Polską. W TV nic dla niego nie ma, chyba że Pośpieszalski wróci. JesZcze coś tam na TVP historia puszczą. Tyle. Reszta to dla nich malwersacja, kłamstwo, lemingi itd. Taki Wasz krzyk rozpaczy - ubliżanie. Niczym wyznawcy islamu.

Czas się obudzić drogi Droździe. My jesteśmy wolni. A wy?
Szpen
Senior Member

Stary 19.09.2011, 14:42
i jeszcze jedno, najważniejsze w całej tej wymianie zdań. Kieruję do Ciebie cytacik, autorem jest Kaczyński:
BBC, które jest zwykle podawane jako przykład niezależności i obiektywizmu, jest w oczywisty sposób lewicową radiostacją i ten obiektywizm odnosi się co najwyżej do lewicy.

więc odwalcie się od TVNów, GW, Newsweeków i innych nie sprzyjającym Wam mediom. Prawda jest taka, że każdy ma swoje media, które układają klocki pod danego odbiorcę. Więc dla mnie i całego elektoratu PO Wasze media czyli GP, GN, URZE itd.kłamie.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 19.09.2011, 15:21
Szpen napisał(a):Wyświetl post
tak to się stało, bo w Polsce 3/4 społeczeństwa ma z Jarka pompe. I to wielką. Dlatego kabareciarze tego używają.
Jak to obliczyłeś ? No chyba, że dostałe cynk od Kolarskiej Bobińskiej z CBOS-u. A kabareciarze np. pokroju Wojewódzki czy Szymon Majewski tego używają bo są zwykłymi propagandzistami na pasku PO, które za wierną służbę opłaca ich z pieniędzy podatników jak w przypadku Majewskiego czyli reklama państwowego PKO BP czy Wojewódzki (za przygotowanie dennego ale drogiego show z okazji prezydencji w Warszawie) TVN-wska plujka.

Cytat:
Ja nie ma problemu z codziennością, za to PISdzielce mają.
Cytat:
Za to PISdzielec chodzi kanałami, czytac może tylko Gościa Niedzielnego albo Gazete Polską.
Cytat:
Jak nie chce to nie oglądam, jestem na tyle inteligentny że wyciągne z tego to co potrzebuje
No, faktycznie przy takich tekstach to inteligencją bijesz wszystkich na tym forum. Nikt przecież nie wpadł na pomysł aby takich yntelygentów wychowanych przez GWno czy Tusk Vision Network nazwać np. POyebami.

Cytat:
Jeśli chodziło o szybkość pracy mózgu to zgoda. A my walczymy z tą wolnością a'la Tusk, którą widać choćby na stadionach i wokól nich.
Drozd
Senior Member

Stary 19.09.2011, 15:24
Szpen napisał(a):Wyświetl post
tak to się stało, bo w Polsce 3/4 społeczeństwa ma z Jarka pompe. I to wielką. Dlatego kabareciarze tego używają. Za Nim stoi tylko prawicowo-nacjonalistyczny skostniały elektorat. Ja nie ma problemu z codziennością, za to PISdzielce mają. A to TVNu nie mogą oglądać, a to GW czytać. Jak nie chce to nie oglądam, jestem na tyle inteligentny że wyciągne z tego to co potrzebuje. Za to PISdzielec chodzi kanałami, czytac może tylko Gościa Niedzielnego albo Gazete Polską. W TV nic dla niego nie ma, chyba że Pośpieszalski wróci. JesZcze coś tam na TVP historia puszczą. Tyle. Reszta to dla nich malwersacja, kłamstwo, lemingi itd. Taki Wasz krzyk rozpaczy - ubliżanie. Niczym wyznawcy islamu.

Tak? Ciekawa teoria, premierem jest Tusk który jak wiadomo z kabaretu głównie gra w piłkę, a tu nagle tydzień przed wyborami premierem zostaje Kaczyński i co? Jak to co ? Mlaska przesłu..... piłkę nożną, i ma zamiar wrzucać granaty do restauracji. Typowa czarna propaganda komuszych mediów. Później leming który się tego naogląda upiera się ze Kaczyński to dyktator, mlaskacz i terrorysta. A jak takiemu powiesz że jest bezmózgi leming to wielce obrażony.

Nie masz problemów z codziennością? Gratulacje . Klasyczny zadowolony POmylony.

ps. Wywieś transparent na meczu to pogadamy. I kto to jesteście wy? Lemingi? To faktycznie jesteście wolni, ja bym nawet powiedział że powolni.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 19.09.2011 o godz. 15:29.
Hej Nasz TS !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów