|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Za 2 tygodnie w wielkim wywiadzie np. dla Dziennika Polskiego dowiemy się od trenera, że gdyby Michael Lamey w pewnym momencie wyrzucił aut w prawo a nie w lewo, to pokonalibyśmy Odense.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Najgorsze jest to, że nie mamy wyćwiczonych rzutów rożnych i jak gramy nieco bardziej ofensywnie, to od razu nasza obrona sobie nie radzi. Żeby nie stracić bramki musimy bronić się prawie całym zespołem, a jak idzie atak to mamy ile zawodników? Dwóch lub trzech...
Nie ma co się dziwić, że nasz bilans bramek jest mizerny, a dorobek punktowy słabiutki. Jeszcze z 3/4 takie mecze i myślę, że Maaskant poleci. Pomyśleć, że kiedyś dziwiłem się z radości kibiców NAC po odejściu Roberta... |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Mnie tylko ciekawi:
- dlaczego wszystkie trzy bramki to indywidualne błędy? - dlaczego nie potrafimy przez większość spotkania grać jak na początku drugiej połowy - dlaczego początek każdego spotkania Wisły jest zawsze dla rywala? |
|
|
|
Banita
Od: 07.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
W zasadzie od początku pracy Holendra, poza pojedynczymi wyskokami, które przydarzyć się mogą każdej drużynie, nie ma zbytniego progresu w grze Białej Gwiazdy. Lekka poprawa nastąpiła w pierwszych 2-3 miesiącach jego pracy w Krakowie. Maaskant opanował chaos jaki zapanował w Wiśle po pechowo przegranym mistrzostwie oraz klęsce z Karabachem i za to należą mu się słowa uznania. Przez pozostałą część sezonu Wisła jako zespół grała przeciętnie, a o zwycięstwach w poszczególnych meczach najczęściej decydowały indywidualności. Przy słabej postawie rywali wystarczyło to na zdobycie MP. Biorąc pod uwagę, że w trakcie sezonu było kilka momentów, w których niezbyt wiele osób wierzyło w mistrzowską koronę, wygranie ligi należy uznać za ogromny sukces Maaskanta.
Pod kątem rezultatu, eliminacje do Ligi Mistrzów, w których Wisła odniosła 5 zwycięstw w 6 spotkaniach, co zapewniło Białej Gwieździe grę w fazie zasadniczej Ligii Europejskiej, również należy ocenić wysoko. Martwi mnie jednak bardzo fakt, że we wszystkich wymienionych wyżej rozgrywkach, Wisła prezentowała styl gry...no właśnie, jaki !? W grze Wisły nie widać żadnego pomysłu, regularności, powtarzalności, charakterystycznych rozwiązań itd. Co gorsze, z meczu na mecz drużyna wygląda tak, jakby w trakcie tygodniowych treningów zupełnie nie pracowano nad poszczególnymi mankamentami, o których nawet trener sam wspomina. W kolejnych spotkaniach nie dość, że drużyna je powiela, to jeszcze dochodzą nowe kłopoty z rzeczami, które do tej pory funkcjonowały dobrze i mogłoby się wydawać, że akurat z tym elementem drużyna nie ma żadnego problemu. Z czego to wynika? Czy to wina zawodników, czy trenera? Moim zdaniem, jak to zwykle bywa, prawda leży po środku. Jeżeli spojrzy się na przebieg kariery Holendra przed objęciem Wisły, to istotna jest jedna sprawa. Nigdy wcześniej nie prowadził żadnej topowej drużyny. W związku z tym, wiele rzeczy związanych z prowadzeniem takiego zespołu, jest dla niego nowych i musi się ich dopiero uczyć. Niestety w obecnej sytuacji nie ma innego wyjścia i owa nauka musi odbywać się na żywym organizmie. Nie mam nic przeciwko temu, żeby Holender rozwijał się w Krakowie, a razem z nim Wisła. Należy zatem dać mu trochę spokoju i pozwolić pracować, pracować i jeszcze raz PRACOWAĆ. Zmienianie trenerów jak rękawiczki do niczego nie prowadzi. Jeszcze ostatnia rzecz. U Maaskanta bardzo mi się nie podoba i w dłuższej perspektywie nie jestem w stanie tego tolerować, a mianowicie, zaklinanie rzeczywistości. Niech Robert skupi się na ciężkiej pracy, a nie na szukaniu wymówek i mydleniu oczu kibicom stwierdzeniami, które rażą swoją naiwnością i nieadekwatnością do sytuacji na boisku czy w drużynie. Innymi słowy mniej gadania, więcej roboty, a może być w przyszłości dobrze, bo na razie tak nie jest, jest wręcz słabo.W chwili obecnej bowiem Biała Gwiazda jest w tym samym miejscu co np. pół roku temu.
Ostatnio edytowane przez Galonek : 16.09.2011 o godz. 13:20.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A co masz inne dane ? Że niby w ostatniej kolejce i bramka w doliczonym czasie gry, po co fantazjować ...wiosną nie mieliśmy konkurenta w naszej buraczanej lidze, takie fakty.
No nie zupełnie, ale w istocie ciągle coś budujemy...drużynę, stadion. Faktem też jest że kredyt zaufania wobec trenera nie jest wieczny.
Ostatnio edytowane przez milosz : 16.09.2011 o godz. 13:21.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Ile punktów dało mistrza |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
do tego Gornik w lidze, a Podbeskidzie w pucharach rozjebaly nas wrecz szkoleniowo
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Czas Maskanta wygasa, może lepiej byłoby zdmuchnąć tą świeczkę już teraz, a nie męczyć się do końca sezonu. To co on robi to jest totalna porażka, wystawiany skład, zmiany, brak stylu gry, rzuty rożne, pajacowanie przy linii przy każdym potknięciu zawodnika czy złej/dobrej oceny przez sędziego, te jego słodkie pier....... w wywiadach, czekam z niecierpliwością czym wypali teraz.
Maskant AUF WIEDERSEHEN !!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Jak nie bedzie wynikow, to Maaskant poleci i tyle. Cupial zwalnial juz trenerow, kiedy Ci byli na 1-szym miejscu w tabeli
. A co dopiero teraz? Nie ma wynikow, nie ma stylu, a pilkarze sprowadzeni i zaakceptowani przez naszego trenera, potykaja sie o wlasne nogi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
A co Małecki znów wczoraj mecz zawalił ? Maaskant ma teraz czas na reakcję, jak jej nie będzie to wyników też nie będzie. Z Lechem wygrywaliśmy 1:0 i zamiast strzelić drugą to sobie grali w dziada na ich polu karnym. Później kiedy jest konieczność przyciśnięcia i strzelenia bramki to żaden nie ma pomysłu jak to zrobić. A niewykorzystane szanse sie zwyczajnie mszczą, tego sobie nikt nie wymyślił tak poprostu jest. Wczoraj Maskant zachowywał się jak Janas w Niemczech, wstyd się do tego przyznać.
Na lige zostawił bym Pareike, Chaweza, Palica, Meliksona i Ilieva reszta ława.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 16.09.2011 o godz. 14:42.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
||
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Nie, kiedys nie wygrywalismy ligi w cuglach. Kiedys wygrywalismy lige przed rozpoczeciem sezonu. Bo inne druzyny nie istnialy przy nas kadrowo. W tym roku 3 druzyny na 4 nie skompromitowaly sie w europie, 2 graja w grupie w LE. Poziom sie wyrownal i to w gore. Kiedys przegrywalismy z Karabachem, Levadia czy Dinamo Tbilisi , teraz w eliminacjach mielismy 5 zwyciestw pod rzad. Poza Barca (bardzo sobie cenie ten mecz, caly swiat go widzial
) NIC nam w europie nie wyszlo od czasow Lazio. Jak na moj gust to postep jest.Osobiscie mam tylko nadzieje, ze Maaskant bedzie w LE uczyl sie, mieszal skladem, sposobem gry, ustawieniem, bo faktem jest, ze brakuje mu tego typu doswiadczenia. Innymi slowy- mial dostac 2 lata i- ponownie moim zdaniem- mam nadzieje, ze go dostanie. ![]()
Polskie litery zjadl serwer w pracy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
hetzer ile masz lat ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Żeby osiągnąć zakładane cele jakie zostały postawione przed trenerem - jakkolwiek by się nie nazywał w naszych warunkach potrzebne są lata a nie rok czy dwa. To jest punkt wyjścia do jakichkolwiek rozważań i oceny tego czy innego trenera etc. Można wymagać jeżeli ma się spore pieniądze, za które jest się wstanie kupować zawodników określonej klasy. Wtedy dwa lata spokojnie wystarczyłyby na to by zespół nie przegrywał taki spotkań jak wczorajsze i grał na wyższym poziomie. Obracamy się wśród tych samych zawodników - wiekowych, za darmo, wypożyczanych to też nasza drużyna wygląda jak z Promocji. Niestety ale nic się w tej materii nie zmieni, nie mam złudzeń jeżeli nie zmieni się właściciel klubu - wszelkie próby dyskusji, analizy obecnych poczynań, palą na panewce bowiem zawiadowca tego wszystkiego się nie zmienił przez te lata.
Plan autorstwa Basałaja całkowicie nie wypalił - mamy drużynę jedynie na poziom naszej ligi a wyżej już nie bardzo - i sądzę, że nie mamy żadnej sensownej alternatywy przynajmniej przy tym właścicielu i prezesie. Stan, Robert pewnie w zimie odejdą - trudno robić z gęby cholewę non stop i wmawiać kibicom że celem jest LM jeżeli nakłady na realizacje tego są wręcz śmieszne. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
W tym okienku grzebaliśmy w piłkarskim śmietniku. Trudno dziwić się holendrom, że wybierając wśród piłkarzy którym się nie powiodło pierwszeństwo dawali tym, których znają. Przynajmniej wiedzieli co wcześniej sobą reprezentowali. Sorry Winetou, ale to nie jest tak, że my możemy wybrzydzać za te pieniądze które wydajemy na piłkarzy i (przede wszystkim) kontrakty. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Powiem nawet więcej, przed Lameyem prawdopodobnie był nawet Baszczński czy Wasyl. Być może był ktoś jeszcze wyżej. Każdy widział że coś w tym okienku coś poszło nie tak bo okazało się że są jaja ze stadionem a w sejfie brak gotówki i musieliśmy szukać kilka półek niżej, być może nawet zaczęliśmy grzebać w śmieciach jak tu ująłeś. Po raz kolejny zaczęliśmy szukać drogi na skróty do CL której nie ma. Na Diazie, Bitonie czy Lameyu i tak dużo nie stracimy. Stan wykonał dobrą robotę. Prosty przykład jeszcze z Bitonem o czym pisałem. On znajdował się pewnie w dolnych rejonach listy zawodników których chcemy na tą pozycję. Wyżej był Andre Alves i Despotovic.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 16.09.2011 o godz. 16:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Mam pytanie do wszystkich, którzy proponują zwolnienie Maaskanta. Czy naprawdę uważacie, ze w tym momencie stać nas na kogokolwiek lepszego?
Przypomnę wam, że w sytuacji w jakiej obecnie znajduje się Wisła nie stać nas nawet na kupno dobrego lewego obrońcy i z konieczności musi tam grać nominalny lewoskrzydłowy. Nasi piłkarze mają do dyspozycji jedną płytę treningową w zimie natomiast, muszą ćwiczyć na korytarzu (tutaj zdjęcia http://mariuszpiatek.wordpress.com/2010/11/) . O stworzeniu akademii piłkarskiej czy chociaż podstawowych warunków dla szkolenia młodych Wiślaków nawet nie chce mi się wspominać, bo sprawa już przewija się od lat. Maaskant nie jest na tyle złym trenerem, żeby go zwalniać w trybie awaryjnym i bez "planu B". Życzyłbym sobie aby zarząd pozwolił Holendrowi wypełnić kontrakt i dopiero biorąc pod uwagę bilans zysków i strat z dwóch lat podjął decyzję o ewentualnych zmianach. Tak długo jak naszą politykę sportowo-organizacyjną będą kształtowały posunięcia motywowane emocjami a nie zimną kalkulacją, tak długo nie wejdziemy na poziom, na który Wisła zasługuje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Niektórym się chyba w dupach poprzewracało, jeżeli w ogóle myślą o zwolnieniu Maaskanta. Ciekawe, gdzie na takim etapie rozgrywek znajdziemy jakiegoś porządnego trenera
Wystarczyło parę słabszych spotkań i od razu Maaskant musi zostać zwolniony. Nie twierdzę, że jest to trener idealny ale na pewno nie jest też najgorszy. Krew mnie zalewa, kiedy czytam posty, że zdobycie MP to żaden sukces przy tak żałosnym poziomie ligi. Dziwnym trafem rok przed erą Maaskanta potrafiliśmy roztrwonić 10 punktową przewagę nad Amicą i wtopić cały sezon na dwie kolejki przed końcem sezonu. Słaby poziom ligi... a czy ktoś komuś zabraniał wygrywać mecze Przypomnę też, że od 5 lat po raz pierwszy gramy w fazie grupowej europejskich pucharów, a to trzeba także odnotować jako sukces. Oczywiście mogła być LM, a LE to i tak ogromny sukces, bo potrafiliśmy przegrać z jakąś Levadią albo Karabachem co chyba nam chwały nie przyniosło. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
"Jestem rozczarowany wynikiem i sposobem w jaki rozpoczęliśmy ten mecz"
ale Panie trenerze.kazdy mecz Wisła tak rozpoczyna wiec nie jest to zadnym zaskoczeniem.daleko nie trzeba szukac.tydzien temu.mecz w Poznaniu.pierwsze 15 min to Lech nas zmiazdzyl poprostu.mecz z Litexem na wyjezdzie.dalej? mecz z Lechią.naprawde w tych meczach mielismy mnostwo szczescia z e w pierwszych minutach nie tracilismy bramek. nie wiem gdzie jest problem.czy w glowach zawodników,czy w zlej odprawie przed meczowej.trzeba nad tym jak najszybciej popracowac.bo kiedys nasze szczescie sie skonczy i po 15-20 minutach kazdego meczu bedziemy mieli w plecy ze 2-3 gole. co do meczu to jesli z takim Odense(z calym szacunkiem dla Nich) potrafimy zagrac tylko dobre 10-15 min to cos tu jest nie halo. mysle ze w Poznaniu to My nie zagralismy fanatstycznie,poprostu Lech zagral kiche. Ja osobiscie czekam do konca rundy jesiennej.jesli nasz styl sie nie zmieni to nie wiem.juz chyba za Maaskanta zadnego stylu nie bedzie. ave |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
nie mówie o zwolnieniu Maaskanta teraz,po kilku meczach tego sezonu.broń Boze. ale cos tu trzeba zmienic.potrafimy zagrac 10-15 min w takim stylu jak za czasów Franka i Zurawia i pozniej kicha do konca meczu. trzeba pracowac pracowac i jeszcze raz pracowac. przeczekajmy jeszcze jesien,przepracuja zime juz w tym skladzie i zobaczymy na wiosne.jesli nadal bedzie kicha trzeba sie zastanowic i pomyslec nad zmianami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
ja mam tylko 1 prośbę nie przegrywajmy meczów u siebie bo to będzie taka sama "Twierdza" jak na Pepsi Arenie
![]()
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
Po ściągnięciu Maora, wszyscy uznali Go za geniusza, a tymczasem takie Odense, z budżetem mniejszym od Wisły, zatrudnia graczy, z których co najmniej 4-5 od kopa ma wyjściową jedenastkę u nas... Może po prostu rzetelniej szukać, a nie iść na łatwiznę i zatrudniać holenderskich emerytów? ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Zmiana trenera w trakcie sezonu w ostatniej dekadzie nie wychodziła nam na dobre. Oprócz Liczki (który przejął zespół po rundzie jesiennej, w której miał 8 pkt przewagi nad rywalami i było tylko 13 kolejek do rozegrania) zawsze przegrywaliśmy mistrzostwo.
2002 - Smuda->Kasperczak (2. miejsce) 2006 - Engel->Kulawik->Petrescu (2. miejsce) 2007 - Petrescu->Okuka->Nawałka->Moskal (8. miejsce) 2010 - Skorża->Kasperczak (2. miejsce) Im więcej zmian na wiślackiej ławce trenerskiej tym gorzej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Trener Maaskant zasługuje na krytykę ale racjonalną, za MP2011 nie ma co go krytykować bo to akurat jest jego sukces. Krytyka teraz: za styl, taktykę, wybory personalne ... tak, za MP2011 ... nie.
Ostatnio edytowane przez milosz : 16.09.2011 o godz. 19:28.
|
||
|
|
Banita
Offline |
|
|
Aż przewinąłem do góry żeby sprawdzić jaka jest nazwa tego tematu bo pomyślałem, że mam zwidy. Wy też to lepiej sprawdźcie przed dalszym offtopowaniem.
Temat z założenia dotyczy trenera Maaskanta, trener dziś zauwazył ważną rzecz. Oglądając powtórki stwierdził, że Pareiko nie był jednak faulowany przy 1:2 w zwiażku z czym wystosował sprostowanie. Zanim jednak to sprostowanie się pojawiło Maaskant został obsmarowany na interii przez naszego ulubionego Romka K. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Taki oftop - tzn sprostowanie;p ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Halo!
Jaka jest nazwa tematu Panowie nie róbcie burdelu, chcie podyskutować o budżecie to przenieście dyskusje do tematu ''Nibylandia'' http://www.wislakrakow.com/forum/sho...t=1318&page=90 ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|