The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.09.2011, 09:53
Gratuluję samopoczucia tym, którzy piszą o 4 punktach straty do lidera. Szkoda tylko, że to dopiero 5 kolejek i poza polonią nie było jakoś strasznie wymagających zespołów. Następnie proponuję sprawdzić (trenerowi też) ile zdobyliśmy bramek w 5 spotkaniach. Póki co drużyna jest kompletnie nieprzygotowana do grania nawet w lidze i nie czarujmy się. Nasza siła ofensywna jest słabiutka o czym świadczy ilość akcji na mecz (jedna lub dwie, 3 to już szaleństwo). Trener wygląda na zadowolonego z siebie i na dodatek stwierdza,ze w meczu z Lechią nie dało się już grac bardziej ofensywnie Sam stwierdził, że otrzymał zawodników, którzy gwarantują mu przyzwoity poziom - póki co tego poziomu nie ma.

Druga sprawa. Poprzedni sezon miał trochę zaciemniony obraz przez to, że wiele spotkań wygraliśmy na farcie, którego ma się raz na 10 lat (lubin u siebie, polonia w wawie, w gdyni, widzew PP i mozna tak wymieniać).
Ostatnio edytowane przez zim zum : 02.09.2011 o godz. 09:55.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 02.09.2011, 10:00
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Śmieszne jest to że mi się już tego trenera nawet nie chce krytykować. Robiłem to wcześniej, teraz już jestem przyzwyczajony do niego i nawet zaczynacie mnie denerwować tą ciągłą nagonką.

Takiego trenera chcieliście, klepaliście po plecach to teraz wypijmy to piwo, które już nawet Robert dobrze nagazował ze swojego saturatora.
Podpisuje sie pod tym co napisales...

Kolego Kurz, ty dlugo tak bedziesz pierdzial ? Moze w koncu spojrzysz wrescie prawdzie w oczy?
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 02.09.2011, 10:07
zim zum napisał(a):Wyświetl post
Gratuluję samopoczucia tym, którzy piszą o 4 punktach straty do lidera. Szkoda tylko, że to dopiero 5 kolejek i poza polonią nie było jakoś strasznie wymagających zespołów. Następnie proponuję sprawdzić (trenerowi też) ile zdobyliśmy bramek w 5 spotkaniach. Póki co drużyna jest kompletnie nieprzygotowana do grania nawet w lidze i nie czarujmy się. Nasza siła ofensywna jest słabiutka o czym świadczy ilość akcji na mecz (jedna lub dwie, 3 to już szaleństwo). Trener wygląda na zadowolonego z siebie i na dodatek stwierdza,ze w meczu z Lechią nie dało się już grac bardziej ofensywnie Sam stwierdził, że otrzymał zawodników, którzy gwarantują mu przyzwoity poziom - póki co tego poziomu nie ma.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie pierwszy akapit mojej wypowiedzi, a szczególnie jego 2 połowę, dotyczącą mniejszego zaangażowania i ceny, jaką zapłaciliśmy za udział w eliminacjach LM. Rozumiem, ze to boli kibiców, którzy oczekują gry na maksa w każdym meczu, ale nasi piłkarze zagrali na pół gwizdka w pierwszych 5 kolejkach. Ich wymarzonym celem była LM (i Cupiała, i zarządu, i trenera i kibiców) i na ekstraklasę zabrakło i motywacji i energii i chęci. Naprawdę trudno wyciągać jakieś daleko idące wnioski na temat tego okresu.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 02.09.2011, 10:10
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Przeczytaj jeszcze raz uważnie pierwszy akapit mojej wypowiedzi, a szczególnie jego 2 połowę, dotyczącą mniejszego zaangażowania i ceny, jaką zapłaciliśmy za udział w eliminacjach LM. Rozumiem, ze to boli kibiców, którzy oczekują gry na maksa w każdym meczu, ale nasi piłkarze zagrali na pół gwizdka w pierwszych 5 kolejkach. Ich wymarzonym celem była LM (i Cupiała, i zarządu, i trenera i kibiców) i na ekstraklasę zabrakło i motywacji i energii i chęci. Naprawdę trudno wyciągać jakieś daleko idące wnioski na temat okresu, w którym liga była na 2 miejscu w głowach piłkarzy.
Rozumiem, że Paljicowi, Gargule, Jirsakowi i paru innym brakło motywacji w lidze, bo oni o LM walczą ? Na meczu z Lechią też im brakło motywacji, bo o LM walczyli ? Aha przepraszam, pewnie byli rozbici po porażce. Tak to możemy sobie tłumaczyć wszystko. Ewidentnie widać, że jest problem z grą u nas i nie ma co tego tłumaczyć. Mamy problem ze stwarzaniem sytuacji i nie zwalałbym tego na brak motywacji.

Poza tym komicznie brzmi, jak prezes wychodzi o tej porze roku i jedzie swoje znamienite " W lecie/zimie (niepotrzebne skreślić) będą transfery."

Wzmocnienia są co pół roku i co z tego
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 02.09.2011, 10:24
Rozumiem, że Paljicowi, Gargule, Jirsakowi i paru innym brakło motywacji w lidze, bo oni o LM walczą ? Na meczu z Lechią też im brakło motywacji, bo o LM walczyli ? Aha przepraszam, pewnie byli rozbici po porażce. Tak to możemy sobie tłumaczyć wszystko. Ewidentnie widać, że jest problem z grą u nas i nie ma co tego tłumaczyć. Mamy problem ze stwarzaniem sytuacji i nie zwalałbym tego na brak motywacji.

Poza tym komicznie brzmi, jak prezes wychodzi o tej porze roku i jedzie swoje znamienite " W lecie/zimie (niepotrzebne skreślić) będą transfery."

Wzmocnienia są co pół roku i co z tego
Nie chcę mi się poruszać całokształtu problemów Wisły w każdej wypowiedzi, składowi poświęciłem już wystarczająco dużo miejsca i czasu. Ustosunkuję się wobec tego tylko króciutko: Garguły, Jirsaka i Paljicia w Wiśle w ogóle nie powinno być. W tym przypadku nie chodzi nawet o zaangażowanie, tylko o to, że są po prostu przeciętni.

Dariook napisał(a):Wyświetl post
Podpisuje sie pod tym co napisales...

Kolego Kurz, ty dlugo tak bedziesz pierdzial ? Moze w koncu spojrzysz wrescie prawdzie w oczy?
Prawdzie w oczy będziemy zaglądali pod koniec sezonu, a wtedy z przyjemnością zacytuję i twoją wypowiedź i kolegi MatMario.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 02.09.2011, 10:33
Nie chcę mi się poruszać całokształtu problemów Wisły w każdej wypowiedzi, składowi poświęciłem już wystarczająco dużo miejsca i czasu. Ustosunkuję się wobec tego tylko króciutko: Garguły, Jirsaka i Paljicia w Wiśle w ogóle nie powinno być. W tym przypadku nie chodzi nawet o zaangażowanie, tylko o to, że są po prostu przeciętni.

Prawdzie w oczy będziemy zaglądali pod koniec sezonu, a wtedy z przyjemnością zacytuję i twoją wypowiedź i kolegi MatMario.
Jak się nic nie zmieni, to po jesieni może być już pozamiatane jeśli chodzi o ligę.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 02.09.2011, 10:42
Z głębokim żalem to mówię, ale jednak Robert Maaskant jako trener Wisły co raz bardziej traci w moich oczach. Moi Przedmówcy już wspomnieli, że defensywna gra zaczęła się od porażek kiedy to my prowadziliśmy grę. Jednak wówczas to skutkowało, a teraz nie ma nawet tego. Mimo, że byłem za tym, aby dać mu czas na wypełnienie kontraktu to uważam, że jeśli to grudnia gra nie ulegnie poprawie wówczas należy poszukać nowego trenera. Zostawiłbym Stana na fotelu dyrektora, bo lepszego nie znajdziemy. Zaznaczam jednak, że zmiana trenera to ostateczność. Jednak w pierwszej kolejności należałoby się roglądnąć za trenerem od przygotowania fizycznego, bo obecnie jest jak za Szula.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Mistrz Yoda
Member

Od: 07.2011

Stary 02.09.2011, 10:45
Prawda jest taka że do posiadania drużyny mocnej na krajowym podwórku potrzeba 3-4 doświadczonych graczy grających w lidze polskiej i znających polskie realia.
Rozumiem jest Radek Sobolewski i chwała mu za to ale sam nie opanuje sytuacji w drużynie. przydał by się doświadczony obrońca ograny w lidze stąd ubolewam nad tym że Głowa poszedł do trabzonu. On by umiał poskładać defensywę, no i oczywiście porzeba doświadczonego napastnika. szkoda że puszczono Żurawia chyba rok za wcześnie na emeryture. Chociaż jeśli nie żuraw to napastnik jakiś z naswiskiem chociaż na rok by mógł pograć w ataku z genkovem lub bitonem i czegoś ich nauczyć bo z całym szacunkiem nasi napastnicy to biegają jak panienki po deszczu i nic z tego nie wynika.
- Jasiu, czemu akurat Wisła Kraków ?
- Proszę pani, mój pradziadek kibicował Wiśle, mój dziadek kibicował Wiśle, a teraz mój ojciec i brat kibicują Wiśle.
- Ale Jasiu, tak nie można, trzeba mieć swoje własne poglądy, a gdyby twój ojciec był menelem a matka prostytutką?
- To wtedy kibicowałbym Cracovii proszę pani.
Odpowiedz cytując
TeeS
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 02.09.2011, 11:01
Maaskant napisał(a):
- Cieszę się, że mogliśmy sprawić Rakowowi taką niespodziankę, chociaż przez nas nieplanowaną. Zasłużyliście na to. To był największy prezent, jaki Wisła mogła dać kibicom Rakowa i samemu klubowi. Pewnie ten mecz będzie tutaj pamiętany przez kolejne 90 lat - dodał trener Wisły Kraków.
Normalnie nie zwracam uwagi na gadki trenerów po meczu, ale ta tutaj jest wyjątkowo głupia i podniosła mi ciśnienie. Nasz trener pozuje tutaj na dobrego wujcia, który przyjechał z wielką Barceloną do zapyziałej dziury i sprawił przyjemność (dał prezent) "wieśniakom", którzy zapamiętają to przez następne stulecie...

Otóż, panie trenerze - Wisła powinna tam pojechać, wygrać 3-0 (więcej nie, żeby nie robić przykrości drugoligowcowi podczas jubileuszu),podziękować za zaproszenie i życzyć kolejnych 90-lat i awansu do ekstraklasy - a nie ośmieszać się przegraniem takiego meczu. I dodatkowo później głupimi komentarzami...

Niestety od jakiegoś czasu wygląda na to, że nasi gracze totalnie nie wiedzą co mają grać. I o ile z silnym przeciwnikiem czasami to jeszcze wygląda (bo granie z kontry ma jakiś sens), to spotkania ze słabeuszami wyglądają jak droga przez mękę i najczęściej kończą się gonieniem wyniku - bo takiemu Rakowowi, Lechii, Widzewowi uda się wcisnąć mniej lub bardziej przypadkową bramkę.

Daleki jestem od wysyłania trenera na zieloną trawkę, ale prośba jest taka - mniej PR i noszenia głowy w chmurach, więcej pracy i zauważalnych efektów w grze, bo jak dla mnie zaczynamy się uwsteczniać.
Ostatnio edytowane przez TeeS : 02.09.2011 o godz. 11:06.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 02.09.2011, 11:08
FraMat napisał(a):Wyświetl post
a ja będę głosował, żeby w regulaminie forum pojawiła się możliwość banowania za kretyńskie posty. Te kilka nad Pablo84 to wyczerpują znamiona skretynienia. Jesteście jak chorągiewki, żałosni nieudacznicy, ktorzy chca wykorzystac okazję, by sobie samym udowodnić za wszelką cenę, że może nie jesteście tacy najgorsi skoro okazuje się, że mistrzowi Polski tez można dokopać.

Jak do tej pory nie kasowałem postów i nie dawałem banów za treść postów, ale za formę (inwektywy, wycieczki osobiste, oskarżenia), ale chyba na wszystko znajdzie się argument
Witamy po ciemnej stronie mocy
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 02.09.2011, 11:09
Dokladnie takie samo wrazenie mialem. Przywiezlismy indianom koraliki...tylko ze indianie na opierdzielili 1 do 0.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 02.09.2011, 11:17
Maaskant naprawde tak powiedzial? Jezu, facet juz przebil kilka razy Skorze, a jest dopiero nieco ponad rok trenerem Wisly...co bedzie dalej? Kuriozalna wypowiedz.

Wracajac do tematu, to nikt tu przeciez nie mowi o zwalnianiu Maaskanta...ale prosze trzezwo oceniajmy jego prace.
Odpowiedz cytując
CMSNero
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 02.09.2011, 11:19
wczoraj pisalem na sb i dzis tu powiele ....

na dzien dzisiejszy jesli chodzi o Maskanta to powinien dostac nowy kontrakt na 2 lata z opcja przedluzenia o rok automatycznie jak Wisla zdobedzie mistrzostwo... tylko tyle i az tyle
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.09.2011, 11:21
W grze Wisły zastanawia mnie że tylu całkiem dobrych piłkarzy nie potrafi wymienić 3-4 podań do przodu. Nie potrafimy zagrać ataku pozycyjnego i stąd biorą się nasze problemy. Raków i Lechia to potwierdziły.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 02.09.2011, 11:46
Z tymi prezentami, to gościa poniosła niesamowita fantazja.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 02.09.2011, 11:50
Jak się nic nie zmieni, to po jesieni może być już pozamiatane jeśli chodzi o ligę.
Może tak być, zdaję sobie z tego sprawę. A właściwie jeszcze inaczej, jeśli potwierdzi się teoria o złym przygotowaniu, to już teraz może być pozamiatane, bo jakakolwiek reakcja nastąpi w przerwie zimowej. A jeśli nie, tzn moje będzie na wierzchu, to te wszystkie obawy są teraz przedwczesne, a słabsza gry Wisły uzasadniona tym co napisałem.

Moim zdaniem, niezależnie od tego, która wersja okaże się prawdziwą, rola w tym wszystkim Roberta została nadmiernie wyeksponowana, szczególnie w negatywnym aspekcie. Wiem, że trenera łatwiej zmienić niż pół składu, ale główny problem bierze się z raczej z "przeszacowania" wartości Wisły, która w oczach kibiców odbiega znacznie od realnych możliwości zespołu. Jednym słowem Wisły nie stać na obecnym etapie budowania drużyny, w obecnym składzie, na grę jakiej oczekują fani i raczej nie zmieni tego żaden trener. Co oczywiście nie oznacza, że nie możemy wywalczyć kolejnego mistrzostwa Polski.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.09.2011, 11:54
zupełnie jakbym czytał posty z ubiegłego roku.
Niczego nie potraficie się nauczyć?
Jesli nie zaufania w druzynę, w trenera - to przynajmniej tego, że nawet po całej rundzie jesiennej nie można jeszcze przesądzać o tym kto zdobedzie tytuł?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.09.2011, 11:54
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
W grze Wisły zastanawia mnie że tylu całkiem dobrych piłkarzy nie potrafi wymienić 3-4 podań do przodu. Nie potrafimy zagrać ataku pozycyjnego i stąd biorą się nasze problemy. Raków i Lechia to potwierdziły.
Cięzko grać atak pozycyjny 3 gośćmi. Aby grac taka piłkę cały zespół musi uczestniczyć w akcji. U Maaskanta połowę przekracza tylko 3-4 gości. reszta ma stac na swojej i się patrzeć. Rozumiem takie coś w Europie, ale nie w ekstraklasie. Każdy potrafi takie coś zagrac z nami a my nie potrafimy z niemal nikim...Mocno się uparł Maaskant na ten defensywny styl, ale pułapka jest taka, że jest on odbierany pozytywnie gdy wygrasz, gdy przegrasz pozostajesz z niczym. Bo porażka oznacza, że nie atakujesz, nie strzelasz goli a i tak przgrywasz. To jest coś ala Grecją z EURO2004 i 2008. Na pierwszym, w Portugalii mimo mega defensywnej gry i praktycznie kilku zrywów zakończonych bramkami ciągle się bronili. Wygrali. Choć były narzekania na styl w większości panowala opinia: zwyciezcy się nie sądzi. Cztery lata później, próba grania tego samego i TOTALNA klapa. Wtedy nie dało sie bronić stylu Grecji. W przodzie nie pokazywali nic, a tyły były dziurawe mimo iz grali 5 obrońców!! Co wtedy mozna napisac na usprawiedliwienie? Dlatego taka taktyka jest bardzo karkołomna. Czy nie lepiej przegrać po pasjonującej walce cios za cios? Wtedy łatwiej o rozgrzeszenie. Gdy przegrywasz w stylu jakim robi to teraz Wisła cięzko szukac wytłumaczenia.

Rozwiazaniem tej sytuacji jest zmiana ustawienia Wisły. Podejście zawodników pod pole karne rywala, wysoki pressing przynajmniej na połowie boiska. Inaczej będziemy drugą Grecją.
Ostatnio edytowane przez rafal777 : 02.09.2011 o godz. 11:56.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 02.09.2011, 12:06
FraMat napisał(a):Wyświetl post
zupełnie jakbym czytał posty z ubiegłego roku.
Niczego nie potraficie się nauczyć?
Jesli nie zaufania w druzynę, w trenera - to przynajmniej tego, że nawet po całej rundzie jesiennej nie można jeszcze przesądzać o tym kto zdobedzie tytuł?
A co Ty wierzysz, że Lech czy Legia będą w tym roku co chwile przegrywały z Podbeskidziami czy ŁKSem ? Póki co to właśnie my prezentujemy się jak wcześniej wymienieni w poprzednim sezonie. Jak nam Lech odskoczy po jesieni, to na głowie staną i nie pozwolą się dogonić.

Cytat:
Moim zdaniem, niezależnie od tego, która wersja okaże się prawdziwą, rola w tym wszystkim Roberta została nadmiernie wyeksponowana, szczególnie w negatywnym aspekcie. Wiem, że trenera łatwiej zmienić niż pół składu, ale główny problem bierze się z raczej z "przeszacowania" wartości Wisły, która w oczach kibiców odbiega znacznie od realnych możliwości zespołu. Jednym słowem Wisły nie stać na obecnym etapie budowania drużyny, w obecnym składzie, na grę jakiej oczekują fani i raczej nie zmieni tego żaden trener. Co oczywiście nie oznacza, że nie możemy wywalczyć kolejnego mistrzostwa Polski.
Teraz to już fantazjujesz. Rozumiem jakby ten tekst dotyczył naszych występów w pucharach. Po co w takim razie ściagamy gości pokroju Ilieva, Jaliensa, Lameya płacimy im duże kontrakty jak mamy się obawiać spotkań z Zagłębiem czy Lechią. Coś tu jest chyba nie tak ?

Wszystko rozumiem, ale nagle trenerowi nie rozsprzedano drużyny tylko ją wręcz wzmocniono.
Ostatnio edytowane przez zim zum : 02.09.2011 o godz. 12:09.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 02.09.2011, 12:07
Ja rozumiem uniwersalizm piłkarzy, ale nie zupełny brak przywiązania do pozycji u niektórych zawodników kiedy regularna gra na nowej pozycji nie daje zbyt wielu korzyści dla drużyny.

Jaliens chyba całą karierę grał na prawej obronie, przyszedł do nas i gra od początku jako środkowy obrońca, kieruje całą obroną. Paljić grał na skrzydle, teraz jest lewym obrońcą, ostatnio nawet prawym, kto wie na jakiej jeszcze pozycji zagra? Mamy w obronie dwóch zawodników, którzy nie grają na swoich nominalnych pozycjach, stąd pewnie brakuje doświadczenia, pewności i zdarzają się klopsy. Jovanović mimo, że jest stoperem to zapowiada się na prawego obrońcę. Ok, w jego przypadku spróbujmy, widać po pierwszych meczach, że gra bardziej ofensywnie. Ale środek obrony jest jedną z najbardziej wrażliwych pozycji. Dlatego potrzebujemy kogoś do pary z Chavezem (może powrót Głowackiego?) i solidnego lewego obrońcę.

Co do gry obrońców to za Skorży nasi stoperzy potrafili strzelać sporo bramek. Od początku poprzedniego sezonu nasi środkowi obrońcy zdobyli tyle bramek (i mieli jedną asystę mniej) ile... Sergei Pareiko. Co ciekawe, najgroźniejszym zawodnikiem pod bramką przeciwnika był chyba... Mateusz Kowalski. Jakie są tego przyczyny?

Jedną z nich z pewnością jest ostatni pomysł trenera odnośnie wykonywania rzutów rożnych. Nie wiem jaki jest jego ukryty sens. W tamtym sezonie Genkov strzelał ładne bramki po rzutach rożnych, podobnie bramka Meliksona w meczu z Cracovią. Piłkarze Apoelu pokazali nam jak łatwo można zdobyć bramkę z rzutu rożnego.

Ogólnie stałe fragmenty to jest u nas problem. Chyba tylko jeden bezpośredni rzut wolny od początku poprzedniego sezonu zakończył się bramką (Kirm). Problem jest też ostatnio przy rzutach karnych, co już w ogóle jest ciekawe.

Zatraciliśmy resztki stylu, a wykonawców mamy podobno lepszych niż wcześniej. W legendarnym już pod względem taktycznym meczu z GKS Bełchatów graliśmy jak na nasze warunki nieziemską piłkę. Teraz gramy piach. Tak jak przed rokiem mamy problemy z wymianą kilku podań. W tamtej rundzie potrafiliśmy wymieniać kilkanaście podań i nie mieć z tym problemów. Gra Wisły podobała się, a wyniki były lepsze niż teraz.

Nie chcę zmiany trenera. Uważam, że Maaskant powinien dostać kilka lat na budowę drużyny. Demo już widzieliśmy, teraz pora na pełną wersję ze wszystkimi poprawkami. Prawdopodobnie poczyniono błąd w przygotowaniach. Być może zbyt krótka przerwa? W następnym sezonie już nie powinno być takiego problemu - ze względu na Mistrzostwa Europy.
Odpowiedz cytując
kolend
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 02.09.2011, 12:09
główny problem bierze się z raczej z "przeszacowania" wartości Wisły, która w oczach kibiców odbiega znacznie od realnych możliwości zespołu. Jednym słowem Wisły nie stać na obecnym etapie budowania drużyny, w obecnym składzie, na grę jakiej oczekują fani i raczej nie zmieni tego żaden trener. Co oczywiście nie oznacza, że nie możemy wywalczyć kolejnego mistrzostwa Polski.
No to coś tu się chyba nie zgadza - w drużynie coraz więcej zawodników, którzy zarabiają ok 300k euro, a nie widać żadnej różnicy jak grają z drużynami gdzie płacą do 150k euro?
Jestem daleki od ogłoszenia, że sezon jest stracony. Ale nie mam zamiaru sobie wmawiać, że jest super, świetna gra itp itd. Śmiano się, że w zeszłym roku najsłabszy mistrz w historii, a teraz ile już pkt stracono? I to z jakimi potęgami?
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 02.09.2011, 12:12
rafal777 napisał(a):Wyświetl post
U Maaskanta połowę przekracza tylko 3-4 gości. reszta ma stac na swojej i się patrzeć.
Nie zauważyłem takiej taktyki u Maaskanta w żadnym ligowym spotkaniu. Jedynymi, którzy rzeczywiście rzadko zapuszczają się do przodu są nasi środkowi obrońcy. Poza tym, abstrahując, od wszystkiego, dlaczego obraz na boisku utożsamiany jest z założeniami taktycznymi. To czego trener rzeczywiści chce, to jedno, a wykonanie tego na boisku drugie. I zależy od kilku czynników, którymi oczywiście są wytrenowanie wariantów, zgranie drużyny, forma w danym okresie zawodników, ich jakość, zaangażowanie itp.

Teraz to już fantazjujesz. Rozumiem jakby ten tekst dotyczył naszych występów w pucharach. Po co w takim razie ściagamy gości pokroju Ilieva, Jaliensa, Lameya płacimy im duże kontrakty jak mamy się obawiać spotkań z Zagłębiem czy Lechią. Coś tu jest chyba nie tak ?

Wszystko rozumiem, ale nagle trenerowi nie rozsprzedano drużyny tylko ją wręcz wzmocniono.

Nie da się ocenić obiektywnie polityki transferowej klubu/Stana, bez posiadania wiedzy z "kuluarów", uwarunkowań w klubie, założeń finansowych. Dlatego zakładam w swojej naiwności i łatwowierności, ze Stan robi co może, ale ograniczają go możliwości finansowe, zarówno kwoty transferowe, jak i ewentualne pensje zawodników.

Dlatego często zmuszony jest do sprowadzenia zawodników, którzy mają talent/grali kiedyś na wysokim poziomie, ale teraz znajdują się w czarnej dupie, słabszym momencie swojej kariery. Ta polityka opiera się na założeniu, że uda się im w jakimś stopniu odbudować w Wiśle i podnieść jej poziom. Jako, że w większości przypadków są to wypożyczenia, to nawet, jak nie wyjdzie, strata jest niewielka, bo po roku wracają do siebie. Tylko, że takich rzeczy nie robi się w sytuacji, gdy wszyscy mają takie parcie na LM. Tym razem według mnie, to się zemściło (to kamyczek do ogródka Basałaja, a nie Stana, bo przecież to nasz prezes powtarza, że piłka to ekonomia). Z 6 zawodników, którzy przyszli teraz do Wisły 4 to właśnie tacy, którzy mogą wypalić, ale nie muszą i w dodatku z góry było wiadomo, iż może niekoniecznie w ciągu 2 miesięcy od momentu pojawienia się w klubie. Do tej grupy należą Biton, Lamey, Diaz i Nunez. O małej przydatności Jovanovica z innych powodów w tej fazie rozgrywek było wiadomo od dawna. Zostaje jeszcze Iliev, który jako jedyny, poza kolegą z drużyny, trafił do nas po udanym sezonie i teoretycznie miał nam dać od zaraz wyższą jakość. Tylko że... dał ją głównie w meczach ze Skonto i ma dodatkowo pewien problem, a właściwie dwa. A mianowicie, leży pod względem przygotowania fizycznego (jestem ciekaw czy w tym wieku już tak ma, czy może po prostu to kwestia zaległości treningowych) i w dodatku jest starszą wersją Patryka Małeckiego, czyli typem "kiwaczka".

Czy zatem rzeczywiście wzmocniono drużynę? Szczególnie w perspektywie startu sezonu, bo przecież teraz jest jeszcze za wcześnie, żeby coś przesądzać w dłuższej perspektywie.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 02.09.2011 o godz. 12:56.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 02.09.2011, 13:17
Zejdź na ziemię. Wisły nie wzmocnili Marcin Juszczyk, Błażej Telichowski, Marcin Radzewicz, Maciej Bykowski. Przyszli goście z porządnych klubów, z niezłymi CV nie będącymi w dupie jak to piszesz. Iliev jest w dupie ? Biton jest w dupie ? Jaliens jest w dupie ? Porównujesz Jaliensa do Telichowskiego ? Ich wymagania finansowe ? Zastanów się co piszesz, bo za chwilę przyszedłby tutaj Gabriel Milito i byś powiedział, że jest na zakręcie kariery i nie wiadomo co dalej.
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 02.09.2011, 13:22
Zejdź na ziemię. Wisły nie wzmocnili Marcin Juszczyk, Błażej Telichowski, Marcin Radzewicz, Maciej Bykowski. Przyszli goście z porządnych klubów, z niezłymi CV nie będącymi w dupie jak to piszesz. Iliev jest w dupie ? Biton jest w dupie ? Jaliens jest w dupie ? Porównujesz Jaliensa do Telichowskiego ? Ich wymagania finansowe ? Zastanów się co piszesz, bo za chwilę przyszedłby tutaj Gabriel Milito i byś powiedział, że jest na zakręcie kariery i nie wiadomo co dalej.
Telichowskiego bym się nie czepiał, bo jest naprawdę solidnym obrońcą. Moim zdaniem w obecnej kadrze Białej Gwiazdy nie ma lewego obrońcy o takich umiejętnościach.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 02.09.2011, 13:31
Galonek napisał(a):Wyświetl post
Telichowskiego bym się nie czepiał, bo jest naprawdę solidnym obrońcą. Moim zdaniem w obecnej kadrze Białej Gwiazdy nie ma lewego obrońcy o takich umiejętnościach.
taa...a może frytki do tego. Nie ma formy,wyników i od razu piłkarzyki spisywani na straty.

skoro on taki dobry to powiedz mi dlaczego różni trenerzy naszej kadry w której grają prawie wszyscy nie powołali go na pozycję na której nie mamy w ogóle piłkarzy?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
satori
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 02.09.2011, 13:38
Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że do tej pory Maaskanta broniły wyniki bo chyba ciężko przez ten rok znaleźć na prawde dobry mecz w wykonaniu Wisły. Szczęście się skończyło to i wyniki są jakie są. Liczyłem na więcej myślałem, że jest to odpowiednia osoba na odpowiednim stanowisko ale wpadamy w coraz większy marazm i roi się nie ciekawie przed meczami LE. Ciekawe ile cierpliwości ma Cupiał i czy ta cierpliwość nie skończy się jak dostaniemy baty z Lechem?
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.09.2011, 13:53
kur... ludzie opanujcie się KOLEŚ jest z nami ledwo rok!! Tworzymy dopiero Trzon tej drużyny bo co chwila są większe zmiany/ ubytki w kadrze.. a wam CIĄGLE źle.. co z was za kibice Jedziecie po Małeckim za jego wypowiedź a sami co robicie?!
Jakbyśmy byli Arsenalem i tyle przegrali to pewnie tutaj by już szubienice zrobili i chcieli głowy trenera.. a co w Anglii zrobili Dali kase na transfery!! Dajcie człowiekowi dopracować do końca kontraktu i potem oceniajcie...

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 02.09.2011, 14:01
Może to nie dobry temat na taką dyskusję, ale jak widzicie trzon drużyny w oparciu o który warto budować zespół na następny sezon?
Moim zdaniem: Melikson, Chavez, Pareiko, Jovanović, Wilk, Genkov, Iliev, Nunez

Tych, których pogrubiłem to trochę na wyrost. Jednak po pierwszych meczach mam wrażenie, że Jovanović będzie lepszy od Singlara, Alvareza, Czikosza, czy Lameya. Co do Nuneza to na przeszkodzie może stanąć cena. Chociaż rok temu był Rios, którego pierwsze mecze też fajnie wyglądały.
Odpowiedz cytując
Romuald
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 02.09.2011, 14:13
Dodaj jeszcze Małeckiego Sobolewskiego.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 02.09.2011, 14:16
Dobrze napisal.

Maly - on sie juz chyba nigdy nie nauczy,ze nie biega po boisku sam.
Sobolewski - juz za pozno zeby na nim opierac fundament(zostalo mu 1,5 sezonu)
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów