|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
.Teraz zupełnie na poważnie. Nie sądzę, żebyśmy, bez zakupu 2 napastników z prawdziwego zdarzenia, wymiany Kirma i Małego na kogoś lepszego, sprowadzenia środkowego pomocnika na odpowiednim poziomie (obojętnie czy ofensywnego czy takiego w stylu Murawskiego, czyli wszechstronnego) i 2 przyzwoitych lewych obrońców, zrobili wielką karierę w pucharach europejskich. Bez względu na to kto będzie trenerem. O prawej obronie nie wspomniałem tylko dlatego, że nie wiadomo jeszcze czy Lamey osiągnął już apogeum swojej formy, czy też jest na przykład w połowie drogi. Ciekaw jestem też Jovanovica. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
Apeluję o zdrowy rozsądek, bo siedząc przy komputerze "poważanym" (tak mi się dotąd wydawało...) forumowiczom przychodzą do głów różne rzeczy, często niezwiązane z rzeczywistością. Proponuję kompres na głowę, bo moje apoelowe żale skończyły się mniej więcej wtedy, kiedy wytrzeźwiałem - a niektórzy z uporem alkoholika wygrażają pięścią przez internet, że przecież blamaż, że nie wolno ich witać na lotnisku, że w ogóle poprzebijajmy im opony i spalmy stadion. Litości. Najbardziej mnie rozwala fakt, że osoby które wypisują takie dyrdymały jak kot lubują się w nazywaniu innych "kibicami sukcesu", a po n-tym z rzędzie braku awansu do LM zachowują się jak dzieci którym zabrano zabawki. ![]() Zatrudnimy Baryłę Łazarka albo Oresta Lenczyka, będziesz miał cudowną, krakowską piłkę z wąsami. I na pewno zajdziemy dalej niż z tym śmiesznym żydopedalskim kosmopolitą Maaskantem, nie mówiąc już o tej żałosnej fazie grupowej Ligi Europejskiej i łatwej jak bułka z masłem ostatniej rundzie eliminacji, pojedziemy do Baku albo innego zadupia i twoja cudowna krakowska piłka roz.......i się z hukiem o wysoki pressing ciapatych. End of story. Zmień leki. Jakie niedojrzałe barachło z trzydziestką (albo i więcej) na karku się tu wypowiada. Rany boskie, przecież to jest Kobierzyn Direct. A ja myślałem, że to ja jestem pojebany.
Ostatnio edytowane przez Watts : 27.08.2011 o godz. 13:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Mecz z Apoelem uświadczył mnie w przekonaniu, że Robert, to wysokiej klasy fachowiec.Brakło 5 minut do ukończenia planu 200% owego.
Drużyna z innego poziomu piłkarskiego prawie awansowała do grona najlepszych drużyn na świecie. Gdyby się udało, to byście go tu kurva nosili na rękach, chcieli mu postawić złoty pomnik na środku rynku, tytułowali holenderskim Mourinho . ....a, piłkarze przez parę minut nie mogli się podnieśc ze zmęczenia i żalu a tutaj się jeszcze kopie leżacego?BRAWO ....A.Pózniej spiewajcie na meczach "I na dobre i na złe!...." ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Maaskant jest świetnym fachowcem i jeszcze wiele dobrego nas czeka za jego kadencji. Jednakże mam nadzieję, że ktoś mu wytłumaczy, że stałe fragmenty gry to w dzisiejszym futbolu jeden z najważniejszych elementów gry. Mając tak wysokich obrońców, jak Chavez, Diaz, Lamey, Bunoza czy też pomocników - Nunez, Sobolewski, grzechem jest grać tak żenująco wszystkie rzuty wolne i rożne. W meczach z Apoelem fatalnie rozegraliśmy około 10 stałych fragmentów gry. To były stracone szanse na gola, który być może byłby decydujący.
Druga kwestia to słowa trenera: że wystarczy wygrywać u siebie i remisować na wyjeździe i będzie mistrzostwo. Otóż, gdy będziemy tak grać to nie będzie tytułu. Ten sezon wygra drużyna, która będzie miała 2 - 3 porażki, 4 - 5 remisów. Z pewnością nie będzie tak łatwo jak w roku poprzednim. Od tej kolejki mam nadzieję zobaczyć Wisłę grającą o wygraną z pianą na pysku, walczącą do ostatniej minuty. Skoro nie gramy holenderskiej piłki, to każdy mecz trzeba będzie wybiegać. Boje się jednak o motywację takich piłkarzy jak Lamey, Jaliens czy Iliev, którzy dogrywają spokojnie do emerytury. Po trzecie w takich meczach jak z Lechią u siebie próbowałbym składu z Czekajem i Brudem plus 9 naszych najlepszych zawodników. Niech się uczą, gdyż w przyszłości powinni stanowić o sile Wisły, a ich poziom sportowy tak bardzo nie odbiega od np. Wilka bądź Jaliensa czy Bunozy. Pomimo tragicznego obrazu gry w Nikozji uważam, że Maaskant dobrał świetną taktykę. Chyba niektórzy zapomnieli, że w obronie oprócz Chaveza mamy takich wymiataczy, którzy stanowili skałę nie do przebicia dla wirtuozów futbolu z Podbeskidzia czy Polonii Bytom. Myślę, że trzeba było wystawić niezwykle sprawnego i skoordynowanego Gordana, wyjść wysoko i huzia na Józia, tzn. na Apoel. Byłoby z pewnością lepiej, a na pewno zabawniej.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 27.08.2011 o godz. 13:57.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
A co do polskiej myśli szkoleniowej: Niechaj zamilkną ci, co się przeszłością szczycą, wszak kiedyś .....a też była dziewicą. ![]() "Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać, bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać" |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z drugiej strony nie powinno mnie to dziwić. Nikt tu nie burzy się na sformułowania "kopacze", "grajki" itp., a przecież są one równie pejoratywne jak, "kebab". Czego wobec tego można spodziewać się po ludziach, którzy nie szanują nawet własnych piłkarzy? |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
Najzwyczajniej w świecie, odłóż do lamusa kompleksy i zacznij wymagać przyzwoitości oraz normalności, od piłkarzy i trenerów, bo Cupiał zrobił co mógł w ramach zdrowego ropzsądku oczywiście, tylko my kibice tolerujemy od lat dziadostwo, nie wiadomo dlaczego i po co
Ostatnio edytowane przez kot : 27.08.2011 o godz. 19:47.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
![]() Tym skończył się brak technicznych zawodników w kadrach. Piłka zmierza w kierunku budowania drużyn na południowcach tak jak zrobił APOEL, który przecież nie przypadkowo wywiózł remis ze Stamford Bridge. Ciężko mi wytłumaczyć, czego niektórzy oczekiwali od tych zawodników, omdleń, karetek na boisku, zadowoliło by was jakby ktoś się przekręcił ? To nie są maszyny, ani nie zwierzęta, zresztą zwierząt nie traktuje się tak jak traktują zawowdnikóe niektórzy nasi kibice, to są tylko ludzie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 27.08.2011 o godz. 14:32.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
No widzisz, starcze - mimo że wg daty urodzenia powinienem być kibicem sukcesu, zachowuję o wiele chłodniejsza głowę niż ty. Jestem wręcz zszokowany, że mimo takiego stażu życiowego (i zapewne kibicowskiego) rzucasz się jak pierwsze lepsze dziecko wychowane na Parmie i S04. Piłka jest taka a nie inna, czasem się odpada a czasem nie, pozostaje tylko mieć nadzieję że w Glasgow, Atenach albo Rzymie nie mają takich kotów.
Nie mam żadnych kompleksów - po prostu mnie to wali. Przegraliśmy i tyle, popłakalim 2-3 dni ale trzeba przestać płakać i iść dalej. Nie mam żadnych zastrzeżeń do zarządu - w erze Kapek i innych Czerwińskich dzień po takim meczu wyprzedalibyśmy połowę składu. I z uporem maniaka czekam na następny rok. Znowu się nie uda - trudno, może faktycznie trzeba będzie wprowadzić jakieś zmiany itd. itp. Dla mnie przyzwoite i normalne jest to, że zbieranina piłkarzy uformowana na kolanie zdobyła mistrza Polski mimo fatalnego początku i awansowała do LE oraz do rundy eliminacji, w której żadnej polskiej drużyny jeszcze nie było. Na agresywne rozliczenia twojego pokroju czas przyjdzie - owszem, ale za rok, jeśli nie za dwa lata. Miłej soboty. |
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
Rzeczywistość jest niestety inna = prześlizgnęliśmy się po pucharach na dużym farcie i niestety gramy piach. I po części to zasługa Roberta (po części, bo drugi element to piłkarze, których mamy, jakich mamy). ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Takich piłkarzy jak Tom, Zanev, Berberovic, Milanov brałbym z miejsca. Pokusiłbym się o stwierdzenie że gdyby nie Maor to byśmy ich nie przeszli.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 27.08.2011 o godz. 14:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Pewnie teraz się wszyscy rzucą na Roberta. Nigdy nie byłem za trenerem Maaskant'em, jednak daleki jestem od zwalniania go. Jeśli będą go chcieli zwolnić, to dobrze byłoby zatrudnić jakiegoś trenera-południowca. Mimo wszystko dobrze byłoby mu dać jeszcze czas.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
Oczywiście zaraz ktoś mi powie, że drużyna jest w budowie, po bolesnej porażce w LM, ale to już nie ma znaczenia - po tych kilku meczach, zagranych w podobnym składzie, powinniśmy widzieć jakieś pomysły w ofensywie, a ich NIE ma. Jak ktoś chce, to może poszukać moich poprzednich postów, w których popierałem naszego trenera, ale ten mecz przelał czarę. ![]()
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Maaskanta bronia wyniki które ma mimo wszystko bardzo dobre.
Jednak brak własnego stylu gry, wyćwiczonych akcji, stałych fragmentów - to jest in minus oceniajac jego prace do tej pory. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Moze ....a Cupial powinien autentycznie zabrac ich na dzien do jakiegos zakladu pracy fizycznej na jeden dzien na 8 godzin? bo to juz ....a smieszne nie jest co oni robia nawet
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A najlepszym przykładem był rzut rożny w 88 min., w czasie którego Chavez stał na środku boiska...
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Maaskanta można by zwolnić tylko pod jednym warunkiem - jeśli mielibyśmy zaklepanego, innego BARDZO DOBREGO szkoleniowca. Takiego z sukcesami, doświadczonego, znanego. Inaczej nie ma sensu takie zmienianie trenera co rok.
Cóż, przynajmniej Lechia oddaliła się trochę od strefy spadkowej. ![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Jak tak dalej pojdzie to predzej czy pozniej Maaskant moze odejsc - Valckx zostanie i bedzie szukal innego trenera. Na razie jednak nie ma potrzeby bo to dopiero 5 kolejka.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na zwalnianie o wiele za wczesnie - nie jesteśmy Polonią jednak warto zwrócić uwage na mankamenty Naszej gry ktore NIE ZMIENIŁY SIĘ od czasu przyjścia Roberta - niestety.
Pytanie czy w najblizszym czasie coś sie zmieni? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Amica też tak myślała w poprzednim sezonie - "jeszcze dużo kolejek, mamy czas na gonienie czołówki"... jak to się skończyło, wszyscy wiemy.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
tak się zastanawiam - czy Wiślacy tranują dwa razy dziennie? Bo jakoś gdy rok temu przyszedł Maaskant, to pamiętam że coś takiego wprowadził. A jeśli nie - to najwyższy czas zacząć. Podania z klepki, atak pozycyjny, kontry, stałe fragmenty...
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Maaskant nie pracuje w Wiśle od miesiąca. Pracuje lekko ponad rok. Niestety ta drużyna nie czyni postępów. Rozumiem, że pierwsze pół roku trenera było jakie było. Wszyscy pamiętamy doskonale jaki Wisła grała piach. Przyszła przerwa zimowa zaczęły się transfery. W większej lub mniejszej mierze te transfery były konsultowane z trenerem. Teraz też Maaskant dostał takich zawodników jakich chciał. Przygotowywał zespół do Ligi Mistrzów jakąś taktykę miał , swój plan działania również. Niestety taktyka Maaskanta polega głownie na obronie. Nie wiem jak Wy ale ja czasem tego po prostu ku**wa oglądać nie moge. Wszyscy stoją , obrońcy podają między sobą piłkę, zero ruchu jest w zespole. Co gorsza w 5 meczach strzeliliśmy uwaga 3 bramki ( w tym jedna z karnego) . Kolejna sprawa wydaje mi się, że nasz trener ma po prostu piłkarzy których bardziej lubi a których nie. Kirm w tym momencie z taką formą nadaje się do rezerw. Maaskant wpuszcza Kirma i poraz któryś jest cieniem samego siebie. Kolejna sprawa nasze dośrodkowania z rzutów rożnych. Jeśli nie umiemy rozgrywać piłki należy odrazu bezpośrednio ją dośrodkować z rzutu rożnego nie bawić się w żadnego rozgrywanie piłki !!! Coś trzeba zmienić. Musi wcześniej reagować na to co się dzieje na boisku. Jeśli Maaskant podniesie zespół po tych porażkach, będzie jakiś styl w tej drużynie to można powiedzieć wtedy o nim że jest dobrym trenerem.
Ostatnio edytowane przez Marcinnno : 27.08.2011 o godz. 19:52.
|
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jedno widac golym okiem: od roku zespol nie robi najmniejszego postepu, brak jakiejkolwiek zaawansowanej tektyki, Valcxa szkoda by bylo zwalniac ale Maskanta juz nie. Ten mecz mial byc testem czy trener panuje nad druzyna i czy ma w niej posluch, jak widac nie ma.
Aha, kto powiedzial "wiecej zawodnikow mi nie potrzeba bo sklad mam dobry"? |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Z rozrzewnieniem wspominam te czasy, kiedy naszym playmakerem był Pawełek. Następowal długi "wyjeb" do skrzydłowego, ktory próbowal futbolówkę głową grać do Brożka. Następnie było trochę machania łapami i powrót do defensywy.
Ależ wtedy byliśmy kozackim zespołem. Wyniki się zgadzal i wszystko było super. ![]()
.
. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Kolo sie zamknelo, jestesy tam gdzie rok temu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Robert Maaskant napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież nie powie " zagraliśmy piach, przepraszamy wszystkich kibiców za tak żenujący spektakl" - lepiej walnąć mydlący oczy frazes
![]() |
|
|
|
Banita
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ja sie przyczepie do drugiej czesci: "Wiemy to. Wiemy, że takie sytuacje przytrafiły nam się już w poprzednim sezonie"
To gzdie ten psoatep trenerze skoro rok w rok to samo? |
|
|
|
Guest
|
|
|
Nie wiem co on po dzisiejszym meczu wygaduje ale nie napawa to optymizmem. Chyba te cypryjskiej słońce mocno mu dało się we znaki.
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niestety ale zaczyna to przypominać sytuacje z Benhakerem ( jak juz ktos wspomniał w innym dziale ).
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|