|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Ja nie rozumiem jednego... Dlaczego wszyscy Pieerdolą, że Wisła grała wczoraj słabo? "Eksperci" kurva myśleli, że APOEL to ogórki? Jak Wisła miała ich zdaniem wczoraj grać? Pressingiem?
Przecież piłkarze padliby po 10min takiej gry. Maaskant mówił, że pogoda była ciężka, ale nie była przyczyną porażki. kurrwa, jak nie, jak tak. Pierwsze 15-20 min - ZAJEBIŚCIE to wyglądało. Mówcie co chcecie, ale to było obrona kontrolowana. Przynajmniej ja to tak nazywam. Wg mnie grę defensywną można podzielić na kontrolowaną-świadomą i niekontrolowaną. Ta pierwsza wynika z założeń taktycznych, świadomego oddania pola rywalowi, dobrego ustawienia. Ta druga to cofnięcie się wymuszone przez przeciwnika, gdzie drużyna zwyczajnie się gubi, nie potrafi wyprowadzić jakiegokolwiek kontrataku, utrzymać się przy piłce oraz oczywiście bez przerwy dopuszcza do zagrożenia bramki. Ten drugi typ defensywy w moim odczuciu nastąpił właśnie po jakichś 20min, a już jego apogeum miało miejsce po straconym golu. Tak jak wspomniałem, po pierwszym kwadransie byłem zachwycony. To właśnie tak miało wyglądać. Pomyślałem: "ten awans będzie bardzo łatwy jeśli utrzymamy taką grę przez cały mecz". Głównym problemem była jednak pogoda. Przecież po około 20min KAŻDY z wiślaków słaniał się na nogach. Piłkarze Wisły NIE MOGLI być równorzędnym rywalem dla Apoelu, gdy byli tak zmęczeni. Wymowny był obrazek gdzieś chyba w okolicach 40min. kiedy większość wiślaków podpierała się rękami, albo poprawiała getry.. ONI NIE MIELI SIŁ. Nie mieli sił po 20min! Każdy kto kiedykolwiek grał w piłkę wie, że gdy jesteś zmęczony to zawsze jesteś spóźniony o ten jeden krok, możesz wykonać jeden sprint z piłką, ale drugi już nie itd. Wisła nie mogła zagrać wczoraj inaczej, NIE MOGŁA. Gdyby spróbowała grać wyżej to wytrzymałaby może z 10-15min, a potem? Ile by się skończyło? 0:4? APOEL potrafił odrobić straty z Belgradu, z Kopenhagi, potrafił u siebie zremisować z Atletico. Widzieliście ich na rozgrzewce jak przyjechali na R22? W porównaniu z Litexem to był KOSMOS. Porównywaliście rozgrzewki Wisły i APOELu? Przy tym co grali sobie goście z Cypru to wiślacy wyglądali niezdarnie. Pomyślałem sobie, że będzie PRZEJEBANE. O ile w meczu z Litexem przez cały mecz kontrolowaliśmy defensywę (tak, tak - kontrolowaliśmy; ile stuprocentowych akcji stworzył sobie Litex? 0? 1?), tak wczoraj już się tego zrobić nie dało. Wczoraj mieliśmy do czynienia z zespołem o wiele bardziej zaawansowanym technicznie niż Litex. Da się jednak z nim wygrać. I udałoby się to, gdyby nie pogoda, gdybyśmy byli w stanie przeciwstawić "cypryjskiej" technice swoją siłę fizyczną. ROZUMIECIE TO? Po naszej stronie była siła fizyczna - nasz jedyny atut, którego NIE BYLIŚMY W STANIE zaprezentować w tych warunkach. W Krakowie się udało, w Nikozji było to NIEMOŻLIWE. Mogliśmy awansować tylko przy ogromnej ilości szczęścia. I tak niewiele zabrakło, kto wie czy gdyby nie zszedł kontuzjowany Jaliens to tej bramki byśmy nie stracili. Wtedy Jovanović zastąpiłby KOMPLETNIE WYCZERPANEGO Lameya, który odpuścił Trickovskiego przy 3 golu. Aaa, a powie mi ktoś może co robi Małecki po stracie pierwszego gola? Co on tam "sygnalizuje"?! ![]()
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
nie szkodzi....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Wg mnie Malecki pokazuje ze pilka nie przekroczyla linii bramkowej za pierwszym razem. Biegnie, sygnalizujac to, a dopiero POTEM Pareiko sam sobie wepchnal pilke do bramki. Malecki tego nie widzial.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
to mówimy o innej sytuacji chyba chodzi mi o sytuacje z I połowy gdzie poszła akcja lewa stroną APOELU (klepka Cypryjczyków) gdzie jeden z kozojebców wyszedł na czystą pozycję i jeden z naszych (Jaliens?!) wybił mu piłkę sprzed nogi, albo zablkował strzał w ostatniecj chwili
To była może z 26 minuta |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Dokładnie zim zum. Widać, że zakupy w tym okienku były robione "na teraz". Postawiono na zawodników doświadczonych czy na wypożyczenia z myślą o grze w LM już w tym roku. A za rok znowu będzie wymiana połowy zespołu, niech Maaskant nie przedłuży kontraktu to nowy trener też będzie potrzebował czasu i co będziemy czekać kolejne 2 lata żeby zespół się zgrał? Wasiu, kartki nie zerują się w fazie grupowej ?
Ostatnio edytowane przez piter116 : 24.08.2011 o godz. 15:00.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
No to widać jaka u nas jest amatorka, że ktoś daje za Jirsaka 750 tys euro albo ściągamy defensywnego napastnika Genkova.
Widzę, ze teraz modne stało się opowiadanie o budowie drużyny. Tylko dla mnie to jest takie bzdurne tłumaczenie naszego zacofania. Jakie budowanie ? Za chwile sprzedadzą Meliksona. Jaliens, Lamey, Pareiko się zestarzeją i wszystko na nowo. Na tą chwilę nie ma żadnego szkieletu druzyny, zawodnika perpsktywicznego, który mógłby grać u nas przez długie lata. Mamy zawodników przepłaconych, starych lub tych dla których Wisła jest chwilowym przystankiem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Online |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Co do Małeckiego to mnie się wydawało, że on myślał że Pareiko ma piłkę w rękach i pobiegł do kontry. |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
Jestem kibicem Wisły. Oglądam jej mecze tylko w telewizji, ligowe w Canal+ a pucharowe gdzie popadnie. Oglądając mecz z APOEL’em, mimo, że to moja drużyna przegrywała, najbardziej byłem poirytowany słuchając dwójki komentatorów. Wychowałem się i przywykłem do komentatorów, przy meczach ligowych z Canal+ a przy meczach reprezentacji do starego Ciszewskiego i mimo wszystko Szpakowskiego. Ciszewski kiedyś i Szpakowski jeszcze teraz, mimo braków technicznych, komentowali i kibicowali drużynie polskiej do końca. Ekipa Canal+ to od zawsze wzór komentowania piłki ligowej. W większości obiektywnie relacjonują mecz dla kibiców jednej i drugiej drużyny, jak i dla kibiców samej piłki nożnej. Natomiast wczoraj Borek i Kowalczyk nie byli wstanie zapomnieć o swoich osobistych sympatiach i w polskiej telewizji, w meczu drużyny z Polski ciągle słychać było krytyczny komentarz byłego zawodnika i wciąż kibica Legii i APOEL-u. Nie krytykuję go, że jest kibicem Legii (przeczytajcie jego blog na www.weszlo.com -Legia miała lepszych kibiców, lepszego przeciwnika i lepiej grała niż Wisła), ale, że nie lubi Wisły i nie jest w stanie tego ukryć. Sprawdził się przy meczu Legii ze Spartakiem, ale na meczu Wisły powinien być ktoś, komu Wisła jest choć obojętna. Czeka nas Liga europejska i w Polsacie sześć meczów Wisły przy ciągłej krytyce Kowalczyka i Borka.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Nie ma co rozpaczać Wisła dalej jest w grze i to jest najważniejsze.Wisła zaszła dalej niż Legia która zapewne przegra ze Spartakiem. Śląsk może tylko zazdrościć że Wisła weszła do fazy grupowej o którą Śląsk musi teraz stoczyć batalię i odrobić straty i tak sie na pewno stanie.Jak na pierwszy rok Holendra jest dobrze zespół wykonał plan minimum.APOEL gra stałym składem od dwóch lat Wisła jest w przebudowie i ta przebudowa zaprocentuje jeśli nie teraz to za rok.A teraz Wisła ma okazję żeby zawojować w LE dalej niż Lech i udowodnić krytykom że wczorajsza porażka to tylko wypadek przy pracy,a kibicom zrehabilitować się i udowodnić że Wisła jest gotowa by walczyć o najwyższe cele.Na pocieszenie Glasgow Rangers odpadło już w przedbiegach w III rundzie LM.
arek_18 w Polsacie otwartym czy TV4
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 24.08.2011 o godz. 15:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
gdybysmy mieli tak dobrych defensywnych pomocnikow jak oni maja (Morais, Pinto) to mozna byloby kontrolowac srodek pola, a tak? ; )
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Moim zdaniem to był Wilk w ostatniej chwili wszedł wślizgiem i zablokował gościa który był oko w oko z Pareiką |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Czy jest może gdzies taka rozpiska na kogo możemy miec w grupie LE ? była taka jesli chodzi o LM.
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
![]() A tak na poważnie, to niestety zim zum ma racje. Całe to pierd....e o budowie drużyny. Pewnie, że jest budowana, tylko jak? I co jest fundamentem tej budowy? Może ktoś merytorycznie się wypowie? Kto ma być szkieletem naszej przyszłej potęgi? Wystarczą mi 3-4 nazwiska, śmiało... Nie ma żadnej budowy, tylko samowolka budowlana z elementami prowizorki i średniej klasy majstrem. Pewnie - w stosunku do ostatniego roku jakiś progres jest, ale to wszystko bez przyszłości... Zobaczymy, jakie ruchy transferowe będą w zimie, od tego zależy, czy zmienię zdanie, czy nie... ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
no ale nie wiemy ile im płacą, a skoro maja wiekszy budżet to zapewne wiecej niz my naszym gwiazdą, po drugie piłkarze w ostatnim czasie lepiej kojarzą lige cypryjska niz naszą buraczaną co mysmy ostatnio osiągneli hmm.... ![]()
jazda,jazda,jazda BIAŁA GWIAZDA
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Póki co jest 5 drużyn pewnych gry w grupie LE także jakiekolwiek rozpiski nie mają sensu.
![]()
...And Justice For All
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
zim zum zgadzam się z Tobą całkowicie o tym się gada ,ale swoje robi .I tak się zastanawiam jaki był sens sięgania po holendrów ........skoro ktos zapomniał ze zeby sprzedac nalezy kupic a na nato są potrzebne pieniądze.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
zim zum napisał(a):
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Czy wiadomo coś kto może być potencjalnym przeciwnikiem Wisły w Lidzie Europy na dzień dziesiejszy, a kto po reszcie meczów z tego tygodnia?
![]()
God save the Queen
Long live the Queen |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Mysle ze Cupiał ma to wszystko głeboko w du......e .kasa ma się zgadzac . Kiedys napisałem ze Wisłe jest potrzebny nowy Cupiał i zostałem zwyzywany ,dzisiaj niechce mi się znecac bo i tak jest zapuzno .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
propo Wilka to po wczorajszym meczu z APOELem udzielał wywiadu tylko miał chyba inną koszulkę to był nowa koszulka meczowa czy jak
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Wiadomo, że duuuzo sie moze pozmieniac, ale tak mniej wiecej wiadomo ![]() |
|
|
|
Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
http://www.90minut.pl/news/156/news1...symulacja.html
symulacja grup LE Jak dla mnie Dynamo Kijów FC BRUGGE Odense Wisła Kraków. I nabijamy punkty do rankingu szczególnie u siebie.
Ostatnio edytowane przez Jeden : 24.08.2011 o godz. 15:29.
![]()
Gdy piłka trafiła w słupek po wolnym dla Wisły,myślałem,że umrę-mówił trener Interu Argentyńczyk Hector Cuper.Mistrz Polski wygrał w Krakowie 1:0,ale odpadł z Pucharu UEFA po porażce w pierwszym meczu 0:2.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja bym wywalił Małeckiego z tego szkieletu, bo nie wiadomo czy podpisze nowy kontrakt. A i mam ostatnio duże wątpliwości, czy zawodnik mający spore problemy z przyjęciem, zgaszeniem, wymianą piłki, grą z klepki, celnością podań (30% celnych w meczu w Krakowie z Apoelem) i biegający ze wzrokiem na piłce jest właściwą osobą, żeby na nim budować drużynę.
PM ma kilka bardzo ważnych cech - jest waleczny, daje z siebie wszystko, nie boi się brać odpowiedzialności. Ale w pewnym momencie to nie wystarczy. Natomiast liczę na to, że Nunez i Biton się sprawdzą, i zostaną na dłużej. ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Nunez i Biton są wypożyczeni, więc ich nie liczę.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Marzy mi się taka grupa: Salzburg, Club Brugge oraz ktoś z trójki Spartak, Pao, Braga.
Mielibyśmy w takim układzie spore szanse na awans ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Wg mnie błędem było ściągnięcie Jaliensa,bo grał najlepiej z całej naszej obrony i może gdyby był wtedy koło Chaveza,gdyby w ogóle był w polu karnym,bylibyśmy w Lm...
![]()
Sukcesy rodzą się w bólach,za rok na pewno się uda!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Po wczorajszym meczu.. nie ma ani jednego powodu, aby przyczepić się do któregokolwiek z piłkarzy. Oni zagrali najlepiej jak potrafili, dali z siebie wszystko, po prostu mają niższe umiejętności piłkarskie. Inną sprawą jest to, że piłkarze Ci zarabiają aż takie pieniądze, to jest dla nich za dużo, bo w ważnych momentach znowu nie dali rady. Pozostaje walka w Lidze Europejskiej, może tam zagramy chociaż trochę dobrej piłki.
![]() Groundhopper
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|