The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
fcb4
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.08.2011, 22:01
Analizując wyniki drużyn które grały w europejskich puchar z drużynami z Cypru na ich terenie żadko kto tam odnosił zwycięstwo.
Odpowiedz cytując
matysiuk
Member

Od: 05.2011

Stary 18.08.2011, 22:04
http://www.wislaportal.pl/news.php?id=20848

Ciekawe czy to nie wymysły cypryjczyków bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.08.2011, 22:07
fcb4 napisał(a):Wyświetl post
Analizując wyniki drużyn które grały w europejskich puchar z drużynami z Cypru na ich terenie żadko kto tam odnosił zwycięstwo.
zawsze w końcu musi byc ten pierwszy raz,jak w życiu.Real Madry czy Chelsea to Apoel nie jest,da sie ich ugryźc
Ostatnio edytowane przez AYALA : 18.08.2011 o godz. 22:14.
Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 18.08.2011, 22:09
Bajka na 100%.Jeżeli byłaby to prawda to taki artykuł nie pojawił by się w mediach : http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...idze,id,t.html
UEFA zachwycona organizacją i bezpieczeństwem.Więc gdyby zgłosili coś takiego to na pewno człowiek z UEFY nie napisałby takiego raportu.
Sukcesy rodzą się w bólach,za rok na pewno się uda!
Odpowiedz cytując
krzysztofff
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 18.08.2011, 22:11
Apoel gladko wyeliminowal Slovana a dzis Slovan pyknal Rome....zadna cypryjska druzyna nie przegrala....kiepsko to widze...
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.08.2011, 22:11
jova napisał(a):Wyświetl post
Masz bardzo krótką pamięć. Pamiętasz jak wyglądał pierwszy mecz z Litexem?
Z góry ostrzegam, że jeśli napiszesz mi, że dla nas otwarta, chaotyczna gra w pucharach, to była szczególna sytuacja, a dla Śląska i Legii norma, to Cię wyśmieję.
Tylko że Litex był słabszy zarówno od Spartata, jak i Rapidu czy też nawet APOELU. Z nimi mogliśmy grać piłkę otwartą, natomiast jakby z Spartakiem czy Rapidem to by się mogło źle skończyć. Chyba pamiętasz że graliśmy sparing z Rapidem i za wiele wtedy do powiedzenia nie mieliśmy. APOEL jest słabszy niż Rapid, bo co z tego że ładnie operuje piłką, jak nie zakłada jakoś specjalnie dobrze pressingu, co robił fajnie Rapid. Pozatym jeszcze zwrócę uwagę na jedno. ile wczoraj sobie dobrych sytuacji stworzył zespół z Cypru? Moim zdaniem 0! A o czym to świadczy? O tym że jest to zespół dobry do 16 metra a potem po prostu wymięka. Wisła miała 4 dobre okazje, strzał Małeckiemgo w pierwszej połowie oraz minimalne spóźnienie się Genkowa, poprzeczka Maora i gol Małego. APOEL grał może i ładnie ale chaotycznie. Wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 18.08.2011, 22:12
@ jova,

Nie masz racji. To byly wlasnie korekty, ktore Maaskant poprawil przed drugim meczem. Cala idea - czyli pozwalamy Bulgarom grac w pilke, byla taka sama. W Krakowie Diaz mial juz obok siebie drugiego zawodnika do asekuracji przed Tomem i wygladalo to lepiej. Jak juz ktos napisal, Wisla nie ma pieniedzy na trenera, ktory sie juz nie musi uczyc i wszystko wie. Maaskant popelnia czasem bledy, ale wyciaga z nich wnioski. Przy czym i tak przerasta rodzimych magikow o kilka dlugosci.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 18.08.2011, 22:14
matysiuk napisał(a):Wyświetl post
http://www.wislaportal.pl/news.php?id=20848

Ciekawe czy to nie wymysły cypryjczyków bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć...
oto zdjęcie, na które powolują się Cypryjczycy:

tam ponoc w tle na ławce zatykają sobie nosy...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Stary 18.08.2011, 22:14
Nie oceniajcie Rapidu na podstawie sparingów.. I na podstawie gry przeciwko słabemu przeciwnikowi.Gra się na tyle na ile przeciwnik pozwoli,Śląsk pozwolił na wszystko,był słaby.Nie chce wiedzieć co Tom by robił z Sochą i Celebanem..
Odpowiedz cytując
Proximus
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 18.08.2011, 22:15
krzysztofff napisał(a):Wyświetl post
Apoel gladko wyeliminowal Slovana a dzis Slovan pyknal Rome....zadna cypryjska druzyna nie przegrala....kiepsko to widze...
A Wisła wygrała z APOELem..
Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Stary 18.08.2011, 22:17
I tak właśnie można się kierować wynikami.Roma pewnie wyszła na boisko z taką postawą jak Spartak na Legie.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.08.2011, 22:20
@jova - tak się wtrącę w dyskusję o ustawieniu na pierwszy mecz z Liteksem. Z tego, co pamiętam i Kirm i Mały w tamtym meczu byli nie w pełni sił lub w ogóle zagrać nie mogli. Dlatego inne, skrajnie ofensywne zestawienie skrzydeł i inna charakterystyka prowadzenia gry. Wiadomo, że Iliev z Meliksonem nie powalczą w tyłach tak skutecznie jak Mały z Kirmem. Do tego Nunez dopiero wchodził w zespół, to był jego debiut w pierwszym składzie, nie było jeszcze ligi, dlatego ogólnie współpraca piłkarzy szwankowała na każdej płaszczyźnie. Najgorzej wyglądały trójkąty graczy defensywnych, które kilka razy dały się tak rozciągnąć, że wydawało się, że nam Bułgarzy po prostu wbiegną z piłką przez środek prosto do bramki. Ponieważ graliśmy nastawienia na grę kolektywną w tyle, te wszystkie niedoróbki właśnie tam najbardziej kłuły w oczy. W przodzie póki co gramy wolną amerykankę, w której trudno dopatrzeć się jakiegoś większego ładu, dlatego też trudno w ogóle oceniać naszą grę ofensywną.

Ale podkreśliłbym jedną rzecz, która zdaje się wszystkim umyka.
Sobolewski, Małecki > 1 rok w drużynie
Chavez ~= 1 rok w drużynie
Pareiko, Jaliens, Melikson, Genkow ~= 0,5 roku w drużynie
Lamey/Jovanović, Diaz, Nunez, Iliev przyszli w tym okienku
Diazowi nie liczę dawnego stażu, bo grał głównie na innych pozycjach z zupełnie innymi partnerami, pod zupełnie innym trenerem.
Ta drużyna jest cały czas w budowie. W grudniu w klubie nie było 8 z 11 piłarzy, którzy wybiegli na mecz z APOELem. Wiosną graliśmy futbol zaimprowizowany, bo trener zorientował się, że nadal nie ma obrony i trzeba łatać tyły. Teraz wychodzi z tego samego założenia. My gramy defensywnie nie dlatego, że tak szanujemy rywali, czy że Maaskant lubi tak grać. Po prostu realnie patrząc nasi obrońcy brani pojedynczo są słabi, wystawianie ich na pojedynki bez asekuracji, to jak proszenie się o oklep. Rzadko stosowany pressing, działania w drugiej linii zorientowane na spowolnienie, a nie przerwanie akcji rywali, nie podejmowanie ryzyka w środku pola. To wszystko element asekurowania obrony. Maaskant i tak to wszystko ŚWIETNIE ułożył, bo pomimo małej ilości czasu zgrał tych piłkarzy i jako formacja cały ten poszerzony blok defensywny funkcjonuje bardzo sprawnie. Mam nadzieję, że w najbliższych tygodniach wykombinuje sposób na płynniejsze i bardziej zorganizowane przechodzenie do ataku.

Natomiast Legia zagrała frajersko. Nie dlatego, że się nie zaczęła murować. Dlatego, że źle gospodarowała siłami. Legia zagrała tak, że po 30 minutach cały skład Legii potrzebował transfuzji. Nie było arytmii, nie było poszanowania piłki. Był dziki zryw świetnej gry. Wysoki pressing, ruchliwość i zmarnowany okres przewagi, a potem modły żeby ich nie dobili. Jeszcze rozumiem gdyby utrzymywało się 0:0. Ale Legia od drugiej czy trzeciej minuty prowadziła. Grając rozsądnie, systematycznie mogła sobie dzisiaj niemal przyklepać awans do fazy grupowej. Zamiast tego zagrała jak jakaś reprezentacja z czarnego lądu i w rewanżu będzie miała trudną przeprawę.
Odpowiedz cytując
nicolas
Senior Member

Od: 05.2008

"Gaz łzawiący". Aha. Pozostaje odpowiedzieć tym samym, co ponoć kibice Apoelu. Zgnieść cypryjskie robactwo!
Odpowiedz cytując
Sędzia
Senior Member

krzysztofff napisał(a):Wyświetl post
Ale Slovan tam zremisował 0-0, a u siebie przegrał po prostych błędach - pierwsza bramka to złe wybicie bramkarza i akcja dwóch na czterech obrońców, średnie wyjście bramkarza i gol. Druga bramka to też obrona w ogóle była gdzie indziej. Było też sporo innych akcji Apoelu, gdzie obrona Slovana jakby nie istniała. A to nei był mecz na Cyprze, tylko u siebie.

My jedziemy się tam bronić i zrobić jedną kontrę, a potem drugą na do widzenia.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Odpowiedz cytując
dragon
Senior Member

Ja też chciałem nawiązać do głupkowatego wątku odnośnie temperatury w czasie rewanżu w Nikozji. Temat uważam za podnoszony bezsensownie przez jakiś niekumatych dziennikarzy i strasznie mnie on irytuje.

Dlaczego? Otóż dlatego że w składzie mamy:

- kilku czarnoskórych obrońców
- kilku graczy z gorących Bałkanów
- 2 Izraelczyków
- Argentyńczyka
- 2-3 Polaków

Komu ma ten rzekomy upał przeszkadzać

2 zawodnikom z Polski
Bramkarzowi bo z chłodniejszej Estonii?
W sercu moim...Wisła!! i na dobre i na złe....
Odpowiedz cytując
atomek21
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 18.08.2011, 22:24
Proximus napisał(a):Wyświetl post
A Wisła wygrała z APOELem..
i wniosek z tego taki, że Bojana i spółkę nakrylibyśmy czapką. to przecież kazus Stali Sanok:

Cytat:
Stal Sanok jest obecnie najlepszym klubem Europy, gdyż pokonała w 1/16 Pucharu Polski Legię Warszawa, która pokonała Groclin, który to wyeliminował w Pucharze UEFA Manchester City, któremu zdarzało się pokonywać zwycięzcę Ligi Mistrzów, Manchester United. (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Stal_Sanok)
Ostatnio edytowane przez atomek21 : 18.08.2011 o godz. 22:26.
Odpowiedz cytując
dragon
Senior Member

Stary 18.08.2011, 22:27
fcb4 napisał(a):Wyświetl post
No to im popsujemy tę statystykę i całą analizę szlag trafi
W sercu moim...Wisła!! i na dobre i na złe....
Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Stary 18.08.2011, 22:27
A Lech jest tak mocny,że w Premier League zająłby 4 miejsce.

100% Zgody z Weszło..niestety..

Legia, biorąc pod uwagę klasę przeciwnika, zagrała bardzo dobry mecz, Spartak bardzo dobre 30 minut. Jednak w rewanżu to byłoby za mało. Tam trzeba zaprezentować się jeszcze lepiej niż dzisiaj i pytanie, czy legioniści w ogóle są w stanie to zaprezentować się lepiej? Na dziś należą im się wielkie brawa...

Zaskakująco gładko przegrał natomiast Śląsk Wrocław. O ile czapki z głów trzeba zdjąć przed Wisłą, która na pięć meczów w europejskich pucharach wygrała wszystkie pięć, o tyle Śląsk na pięć wygrał... tylko jedno. Można dzisiaj tworzyć legendy o sile Rapidu Bukareszt, ale sądzimy, że rozgrywki grupowe jednak z tymi legendami rozprawią się dość bezlitośnie. Przyjechał do Wrocławia po prostu przeciętny zespół, ale ta przeciętność w pełni na wrocławian wystarczyła. Po prostu po raz kolejny mieli spore problemy ze stworzeniem sytuacji strzeleckiej, gdy przeciwnik dość sprawnie i w sposób zorganizowany się broni - tak samo było np. w meczu z Dundee United.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 18.08.2011, 22:30
nesta napisał(a):Wyświetl post
Nie masz racji. To byly wlasnie korekty, ktore Maaskant poprawil przed drugim meczem.
Nie zmienił taktyki, ale wprowadził korekty w taktyce. Bardzo logiczne.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 18.08.2011, 22:30
Najlepsza byla i tak emo oprawa Legii...

edit, a co w tym nielogicznego ? Masz przepis, zmieniasz kilka przypraw, cos ulepszasz, ale to wciaz ten sam przepis. Popracuj nad logika (i rozumieniem zdan) zanim komus zarzucisz jej brak.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 18.08.2011, 22:34
baro1995 napisał(a):Wyświetl post
Jova w porównaniu do Spartaka owszem,w porównaniu do Rapidu wybacz,ale już nie.Rapid albo na równi,albo słabszy od Liteksu
Rapid słabszy od Litexu?
To drużyna porównywalna do APOELu...

PS: rozumiem wakacje, ale piszesz te posty w zatrważających ilościach i co gorsza bez sensu
pomyśl dwa razy, zanim coś napiszesz
Odpowiedz cytując
Ciastek1
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 18.08.2011, 22:37
Jak dla mnie Rapid jest zdecydowanie lepszy zarówno od Litexu jak i od Apoelu .Apoel ładnie grał do 30 a później bida z nędzą natomiast Rapid świetnie grał kombinacyjnie i wchodził w tą legendarną już obronę WKS jak w masło .

Za te teksty o polskim robactwie mam nadzieję , że Wisła utrze nosa temu śmiesznemu 1 milionowemu narodzikowi i odprawi z kwitkiem Apoel .
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 18.08.2011, 22:40
A wiecie może kiedy Wisła wylatuje na Cypr? Bo myślę, że najrozsądniej było by polecieć w niedziele, żeby mieć dzień więcej na przyzwyczajenie do warunków.
Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz cytując
MłodePokolenie
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 18.08.2011, 22:42
WislaOnly napisał(a):Wyświetl post
A wiecie może kiedy Wisła wylatuje na Cypr? Bo myślę, że najrozsądniej było by polecieć w niedziele, żeby mieć dzień więcej na przyzwyczajenie do warunków.
Czytaj główną. Lecą w niedziele.
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 18.08.2011, 22:43
No to pograły polskie ekipy w pucharach.
What's new?

Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Stary 18.08.2011, 22:46
Bez sensu jest twój post.,,Można dzisiaj tworzyć legendy o sile Rapidu Bukareszt, ale sądzimy, że rozgrywki grupowe jednak z tymi legendami rozprawią się dość bezlitośnie. Przyjechał do Wrocławia po prostu przeciętny zespół, ale ta przeciętność w pełni na wrocławian wystarczyła.'' Tyle.
Powiedz mi na jakiej podstawie porównujesz Apoel i Rapid ? Bo jak na podstawie meczów WIsła-Apoel,Śląsk-Rapid,to może weź urlop Panie dorosły i uzupełnij wiedze,obejrzyj 20 spotkań Apoelu,potem Rapidu.Wtedy będziesz sobie porównywał.I nie napisałem,że słabszy tylko,że wg mnie prezentują podobny poziom.Bo porównania drużyn są po prostu bez sensu,jeżeli się nie oglądało drużyn w kilkunastu meczach.To,że my prezentujemy dużo wyższy poziom od Śląska zadecydowało o tym,że ograliśmy Litex,a Śląsk dostał baty od Rapidu.Dorzucić też trzeba do tego fatalną dyspozycje Śląska,i obronę na miarę ekipy zza błoń,dzięki temu Rapid wygrał,a nie dzięki temu,że są fantastycznym zespołem.Śląsk wygrał po karnych z 3 drużyną ligi bułgarskiej,a my pewnie ograliśmy ich mistrza 5-2.Więc skoro Śląsk pocił się z 3 ekipą ligi bułgarskiej z mistrzem pewnie dostałby sromotne lanie,tak samo jak z 4 drużyną ligi rumuńskiej.Proste.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 18.08.2011, 22:56
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
@jova - tak się wtrącę w dyskusję o ustawieniu na pierwszy mecz z Liteksem. Z tego, co pamiętam i Kirm i Mały w tamtym meczu byli nie w pełni sił lub w ogóle zagrać nie mogli. Dlatego inne, skrajnie ofensywne zestawienie skrzydeł i inna charakterystyka prowadzenia gry.
OK, zgadzam się, że tamta taktyka była przynajmniej częściowo wymuszona stanem kadry. Sądzę jednak, że gdyby Maaskant chciał zagrać bardziej asekurancko, to był w stanie ustawić zespół defensywniej. Uważam, że zagraliśmy bardziej otwarcie niż zwykle i, że taka gra z mocniejszym rywalem mogłaby się zemścić.
nesta napisał(a):Wyświetl post
edit, a co w tym nielogicznego ? Masz przepis, zmieniasz kilka przypraw, cos ulepszasz, ale to wciaz ten sam przepis. Popracuj nad logika (i rozumieniem zdan) zanim komus zarzucisz jej brak.
Ja mam popracować nad logiką? To udowodnij mi formalną logiką, że coś można skorygować tak, by było takie samo, ale inne. Powodzenia.
Tak, w Twoim przykładzie przepis zmienia się.
Ostatnio edytowane przez jova : 18.08.2011 o godz. 23:02.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 18.08.2011, 23:13
@ jova
Haha chlopie przeciez nie o to chodzi!! Chodzi o sens i jesli ty nie widzisz, ze mozna zagrac defensywnie w jednym ustawieniu i pozniej zmienic kilka elementow tej taktyki bo ma sie juz okreslony wynik (zagescic pole gry, dodac asekuracje) i dalej grac defensywnie to sie nie dogadamy. Maaskant wyciagnal wnioski z ustawienia w Bulgarii i dokonal odpowiednich zmian na taktyke w Krakowie. Ale ISTOTA, glowny plan gry. Czyli kontrolujemy mecz, a oni graja pilka, sie nie zmienilo. O to mi chodzi.
Ostatnio edytowane przez nesta : 18.08.2011 o godz. 23:19.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 18.08.2011, 23:23
Popatrzyłem na rozstawienie w koszykach na ten moment w LM i tak:

Grupa marzeń (sportowo): Chelsea, Shakhtar, Basel*... Jest realna szansa na 2 miejsce imo.
Grupa marzeń (kibicowsko): MU**, Milan, Ajax...

Grupa beznadziejna sportowo i kibicowsko: Porto, Olympique Lyon, Zenit St. Petersburg

*(Kopenhaga odpadnie raczej i w jej miejsce do 3 koszyka wejdzie Basel)
** Początkowo dałem Barce ale już mi się znudzili...

Ale wiadomo... przejdźmy Apoel.
Ostatnio edytowane przez thechris : 18.08.2011 o godz. 23:48.
Odpowiedz cytując
szejkspir
Member

Od: 10.2006

Stary 18.08.2011, 23:30
Czy ma ktoś dostęp do rozszerzonych statystyk z środowego meczu?

Znalazłem tylko tyle na stronie UEFA, ale to nie to czego szukam. Komentatorzy w trakcie i po meczu podawali informajce kto ile km przebiegł, ile jaka drużyna wymieniłą podań itp. itd.

Widział, słyszał ktoś coś więcej?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów