|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Przeglądając typy w naszym konkursie widać, że jesteśmy bardzo optymistycznie nastawieni. Najgorszy wynik to 1:1, a nie tak rzadko można też spotkać typy po 4:0 dla Wisły (rekordzista dał 5:0) - tak, że jesteśmy super optymistycznie nastawieni.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
@KOMINEK trudno przewidywać, żeby ktoś publicznie obstawiał porażkę. Ci hurraoptymiści często są głośni na trybunach.
![]()
NA ZAWSZE WISŁA
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
I tak powinno byc. Co było po meczu z Beitarem na wyjeździe? Detronizacja przeciwnika u siebie. Jak mowił Melikson w Izraelu wtedy byli w szoku bo druzyna miała bardzo mocny skład.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Mysle ze kluczem bedzie zagranie na 0 z tyłu.Musimy grac ostroznie w obronie i nie doprowadzac do tego zeby APOEL sie rozpedzil.Melikson jest swiezy a jego gra to moze byc 70% naszej ofensywy
.W ataku powinien chyba grac Biton choc Maaskant widac wierzy w Genkova wiec nie widomo kto zagra. P.S Jutro PIEKŁO na R22 - i mam nadzieje ze kazdy to wie. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie, to nie zależy tak po prostu od wielkości kraju i liczby oglądających. Duże znaczenie ma na pewno kwota za prawo do pokazywania meczów LM, które UEFIe zapłaciła telewizja z danego kraju (u nas N-ka + Polsat) oraz od tego ile zapłacą UEFIe za dany mecz sponsorzy LM, których reklamy wiszą na stadionowych bandach podczas meczu i lecą w TV przed meczem. Także zależy to również od ilości widzów na stadionie (im więcej, tym więcej UEFA dostaje od sponsorów z reklam i tym więcej przelewa z tytułu Market Pool na konto klubu), a nawet od ceny reklam w danym kraju, które są kształtowane przez siłę nabywczą jego mieszkańców (a to wynika wprost z poziomu zarobków). Wiadomo że sponsor może zapłacić za taką samą reklamę więcej, jeżeli jest adresowania do kraju którego mieszkańcy dużo zarabiają i mogą dużo wydać na jego produkty, a mniej zapłaci za taką samą reklamę w kraju o niższej stopie życia. Także to nie jest takie proste i nie jest bezpośrednio powiązane z wielkością kraju, ale zależy również od wielu innych czynników.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
Tutaj dziennik pisał coś o szóstym rynku w Europie: http://wiadomosci.dziennik.pl/sport/...ek-europy.html Ale tak znowu różowo nie jest. Na podstawie poniższego pliku można sobie zobaczyć ile Lech zarobił z Market Pool. http://www.uefa.com/MultimediaFiles/...5_DOWNLOAD.pdf Jak widać Rumuńska Steaua zarobiła 2 razy więcej kasy niż Lech. Mimo, że grała mniej meczów. Z drugiej strony inne kraje z naszego regionu Lech zdeklasował. Można zatem szacować, że market pool dla Polski w Lidze Mistrzów byłby gdzieś w okolicach 5 mln Euro. Oznaczałoby to, że sam awans do LM to byłaby kasa od UEFA w granicach 14 mln Euro(5 - market pool - 7 premie z fazy grupowej, 2 - faza play-off(na razie tylko to mamy na 100%). Rumunia na pewno jest zagadkowa, bije market poolem inne kraje z naszego regionu na głowę. My też ale nie aż tak bardzo.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 16.08.2011 o godz. 22:29.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Teraz akurat naprawdę nie mamy nic do stracenia - w pozytywnym tego znaczeniu. Awans do LM to będzie ekstra sprawa, ale świat się nie zawali jak nie przejdziemy Cypryjczyków (mam nadzieję).Przeciwnik na pewno w zasięgu, ale też niczym nam nie ustępujący. Ba, na pewno mający za sobą o wiele więcej doświadczenia pucharowego (jako zespół, bo nasi piłkarze indywidualnie z niejednego pieca chleb jedli), piłkarzy też mają niezgorszych. Sam stawiam 3:0. Z jednego powodu - byłoby super, a ostatnio nie mam zbyt wielu powodów do radości. Tak więc - jutro świętujemy ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Jejku, wolfy, to naprawdę Ty, bo jakoś nie wierzę...
|
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
co do band LM, hymnu itd. itp. to jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła
![]() To z dzsiejszego meczu Kopenhaga - Pilzno. Więc nasi też powinni mieć na koszulkach to logo ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Plus dla Marcina Adamskiego, obroncy LKS-u Lodz
http://www.sport.pl/sport/10,67450,1...dac_Wisle.html ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Ktos tu pisal o tym, ze nie wiadomo czy Lamey zagra. Jednak Apoel jest bardziej oslabiony, bo nie zagra ich snajper i obronca. Napastnika drugiego maja (choc wiadomo, ze jest on gorszy od podstawowego), ale z obronca jest klopot, bo jego zmiennik jest slaby i jest w dodatku def. pom.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Przede wszystkim piłkarsko jesteśmy słabsi niż w okresie do 2005 roku. Mamy kilku piłkarzy potencjałem spełniających wymogi fazy grupowej LM (Pareiko, Chavez, Jaliens, Melikson i Iliev), ale to tylko pół składu. W środku pola ograniczamy się do przeszkadzania (chyba, że po piłkę wróci się Melikson). Po części wynika to z taktyki, ale powiedzmy sobie wprost - Wilk i Sobol piłki rozgrywać kompletnie nie potrafią. Z trudniejszym przeciwnikiem przez to latamy za piłką. Moim zdaniem ustawieniem powinniśmy naśladować... Barcelonę - z Ilievem, Bitonem (Genkovem) i Meliksonem (z czego 1.szy i 3.ci wymieniają się często stronami), w środku Garguła, Melikson i Wilk, na obronie po bokach Paljic i Lamey. Diaz to jest piłkarz, który kojarzy mi się z najgorszymi meczami Wisły. Zawsze na niego grają. Kawał dobrej roboty odwalił Valcx ale moim zdaniem jesteśmy dopiero w połowie drogi budowania zespołu regularnie grającego wiosną w pucharach. Ewentualna porażka pokaże, że na ten sukces sportowy jesteśmy przygotowani co najwyżej w 25%. Aha i marketing leży i kwiczy. Także jesteśmy póki co kopciuszkiem pukającym do bram najbardziej dochodowej imprezy, ale stale musimy się laszczyć Jak Stan i Robert zostaną, nie będzie gorzej.
Ostatnio edytowane przez Gradzik : 16.08.2011 o godz. 22:59.
![]()
NA ZAWSZE WISŁA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja jednak troche zaluje, ze Wisla nie wzmocnila sie bardziej. Ze zrozumieniem podchodzilem do braku transferow przed reforma LM. Wtedy bylo jasne, ze niezaleznie kogo kupimy, ze kiedy wydamy nawet te 2-3 mln Euro to losujac Barce czy Real, na niewiele sie to zda. A przynajmniej ryzyko wylosowania takich zespolow bylo zbyt duze aby decydowac sie na takie wydatki.
Przyszli ciekawi zawodnicy, owszem. Ale brakowalo mi takiej kropki nad i. Szkoda, bo obecnie poziom zespolow jest na tyle wyrownany, ze kazdy wartosciowy gracz wiecej to realna szansa na dobre wyniki w LE lub eliminacjach do LM. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
nesta zgodze sie z Toba zupelnie
jedno jest jednak pewne, dzis wieczorem w Krakowie zapachnie Liga Mistrzow, oj zapachnie.. pewnie niejeden sie wzruszy przy hymnie LM |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na razie martwmy się, aby ten skład który mamy wystarczył na wygranie ekstraklasy, co nie jest wcale takie oczywiste patrząc na to, jaki poziom gry prezentują ostatnio Lech i Legia...
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 16.08.2011 o godz. 23:23.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Życzę sobie i Wam aby jutro nasze marzenia się przybliżyły ![]() ![]()
Czy wygrywasz czy nie.... <3
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Po drugie podczas wymieniania tych zawodników pominąłeś najważniejszego zawodnika... Małeckiego !! Chłopak da nam Ligę Mistrzów i należy w to wierzyć! Sobol wytrzyma presję i naprawi to co spieprzył 5 lat temu. A Pareiko będzie bronił jak natchniony !! ---------------------------------------WIERNOŚĆ------------------------------------ -----------------------------------Wiara czyni Cuda--------------------------------- ![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
Jaliens w meczu z Liteksem był jednym z najlepszych na boisku. Świetnie czytał grę, pokazał rozwagę i doświadczenie a przede wszystkim jest jedynym naszym obrońcą, który potrafi sensownie wyprowadzić piłkę od tyłu. Mnie bardziej martwi słabsza ostatnio forma Czarka Wilka i brak współpracy między skrzydłowymi i napastnikiem. Nasi skrzydłowi cały czas schodzą do środka i dryblują. Nie przypominam sobie sytuacji w meczu z Widzewem, gdzie Partyk czy Ivica mieliby rajd do linii końcowej boiska zakończony dośrodkowaniem. Nie wspominając o bocznych obrońcach, Lameyu i (zwłaszcza) Diazie. Ci to się prawie w ogóle nie włączają. Za małą liczbą graczy angażujemy się w ofensywie, a między tą czwórką, która jest z przodu ewidentnie brakuje współpracy... Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez hawkins : 16.08.2011 o godz. 23:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Rany, nie mogę zasnąć
Ja jużchce być na Reymonta 22!!Choćzwykle jestem sceptykiem, to mam nadzieję, że chłopaki pchną 1:0, to niezły wynik byłby. Oby tylko sprawa nowego kontraktu Małeckiego nie wpłynęła za bardzo na niego i morale drużyny. (Wybiórcza to zawsze musi jątrzyć...) Jazda jazda jazda!!! |
|
|
|
Banita
Od: 07.2011
Offline |
|
|
@hawkins trzeba być dobrej myśli, włączyć optymizm. Nasi jeśli będą w 1906% zmobilizowani, zmotywowani,, a co najważniejsze skoncentrowani i a w obronie nie zdarzy się żaden kiks to rozjedziemy ten cypryjski wrzód
![]() Nasi już pokazali w rewanżu z Liteksem, że przy maksymalnym zaangażowaniu, ambicji i waleczności mogą zagrać kapitalny mecz. Mecz który dla kibica może trwać...dwa razy dłużej niż 90minut (bo i takie głosy tu były po IIIrundzie). @stawski ja też nie mogę zasnąć... |
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
ja po raz 50 oglądam to: http://www.youtube.com/watch?v=jzYhN...&feature=share
za każdym razem mam ciarki. boje się wiedzieć co będzie wieczorem... ![]()
|
|
|
|
Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Cała Twoja wypowiedź może była i sensowna, ale to Ci się nie udało. Co spieprzył Sobol pięć lat temu? Tak samo spieprzył mecz z Niemcami? Walczył? To spieprzył? Proszę Cię, litości. Tego, że zasuwał (nie używam brzydszych słów bo może dzieci czytają) to nikt nie zauważy... Sobol jest osobą o tak wielkim sercu, że nikt nie ma prawa na niego narzekać. Mimo jego wieku jest podporą Wisły, rozbija ataki, ale ludzie będą pamiętać czerwoną kartkę - litości.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego w defensywie gramy jeszcze jako tako skutecznie. Natomiast w ofensywie możemy liczyć jedynie na pojedyncze zrywy Małeckiego (mniej) i Meliksona (bardziej), ewentualnie słabość i błędy obrony przeciwnika. Reszta to czysty przypadek. Generalnie nasza gra ofensywnie nie jest w żaden sposób poukładana czy przemyślana, wszystko opera się o przypadek i pojedyncze zrywy 2-3 piłkarzy. Nie ma szybkiej, zespołowej i technicznej gry krótką piłką, nieszablonowych zagrań, ataku pozycyjnego. Kononowicz powiedziałby, że w ofensywnie nie ma niczego (oprócz Meliksona).
Z defensywą jest lepiej, ale tylko dlatego że przez większość meczu gramy asekuracyjne, murując swoje pole karne prawie całym zespołem. Personalnie niestety tutaj jesteśmy bardzo słabi. Środek jeszcze jako tako, ale przy Diazie i wolnym Lamey'u jakikolwiek zespół mający w miarę dobrych, szybkich skrzydłowych jest w stanie zapakować nam 5 bramek w jednej połowie. Przykładów nie trzeba szukać daleko - pierwszy mecz z Litexem i to co robił wtedy Tom. Wystarczy ekipa z dwoma takimi skrzydłowymi i napastnikami na poziomie Luboji i można dyskutować czy strzelili by nam 8 czy 12 bramek.
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 17.08.2011 o godz. 00:14.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
) na Reymonta to rzecz wyjątkowa to wyjątkowo można się i tym podjarać![]() A co do meczu.Gdyby nie rewanż z Litexem to w ogóle bym tego nie widział a tak to po cichu liczę na wygraną. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Napisze tylko tyle - to chyba jeden z najwazniejszych meczów w historii Wisły. Ciesze się ze będę mógł ogladac to na zywo. Nie wiem jak wytrzymam cały jutrzejszy dzień
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Taki stary byk ze mnie, a już teraz czuję adrenalinę...
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Paulista dziś na treningu Wisły.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/5,357...L_em.html?i=14 Czyli jak możemy domniemywać, oprócz Kosy i Żurawia on również pomagał w rozpracowywaniu rywala. Ten pojedynek jest ciekawy również z tego względu, że obie drużyny mogą wiedzieć o sobie więcej niż to zwykle przy takich potyczkach bywa. My mamy piłkarzy, którzy grali w Wiśle i APOELu (lub na Cyprze), oni również takich mają chociaż mniej. O ile o Kose jestem spokojny że nic nie chciał cypryjczykom powiedzieć, to Żewłakow pewnie przekazał sporo informacji.
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 17.08.2011 o godz. 00:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Też nie mogę usnąć, adrenalina jak nigdy!
Tym razem musi się udać. Stawiam na ostrożną grę Wisły i APOELu, no i jeden błysk geniuszu Maora. 1-0 byłoby bardzo dobrą zaliczką. ps http://demotywatory.pl/3384921/Szali...N-Bilet-50-PLN ![]() 111 lat dumy, tradycji i chwały - Wisła Kraków "Jestem gotowy, by dać z siebie wszystko. Nawet, jeżeli mam przelać własną krew dla Wisły, aby wróciła na pozycję lidera i najlepszego klubu (bo wiem, że takim była), to muszę dać z siebie wszystko, aby wszyscy uwierzyli, że Wisła tam pozostanie." '27, '28, '49, '50, '78, '99, '01, '03, '04, '05, '08, '09, '11
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|