|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku | |||
| Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) |
|
490 | 57,11% |
| Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% |
|
94 | 10,96% |
| Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem |
|
36 | 4,20% |
| Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia |
|
181 | 21,10% |
| Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej |
|
57 | 6,64% |
| Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Wszystko ok, ale nie rozumiem tekstów "to była tylko Gruzja" itd. Popatrzmy na ich wyniki w oficjalnych meczach o punkty w aktualnych eliminacjach:
1:1 - Grecja 0:0 - Izrael 1:0 - Malta 1:1 - Łotwa 1:0 - Chorwacja 0:1 - Izrael 1:2 - Chorwacja Do tego sparingi: 2:1 - Słowenia 2:1 - Armenia Więc jakim prawem mieliśmy ich rozbić kilkoma bramkami, skoro drużyny naszej klasy, albo i wyższej (jak Chorwacja) w meczach o punkty nie potrafiły im wbić więcej niż dwóch goli - oprócz jednego spotkania, w którym Gruzini grając na wyjeździe z Chorwatami od 17 do 76 minuty prowadzili 1:0, po czym chwila dekoncentracji kosztowała ich utratę dwóch goli w odstępie dwóch minut i porażkę. Gdyby nie to, mieliby w tym momencie bardzo łatwą drogę na turniej finałowy w Polsce i Ukrainie, gdyż z trzech meczów, które im pozostały, dwa grają przeciwko Łotwie u siebie i Malcie na wyjeździe. Zawsze śmieszy mnie postrzeganie piłkarskiej siły kraju poprzez ich rozwój, nazwijmy to, gospodarczo-cywilizacyjny. Gruzja jest PIŁKARSKO w gronie europejskich średniaków, tak jak Bułgaria, Białoruś, Izrael, Polska, Węgry, Czarnogóra, Norwegia, Szkocja, Bośnia, Rumunia, Słowacja, Słowenia. I na pewno nie są to chłopcy do bicia, których przyjeżdża się rozwalić 4:0. Jest to kraj znany z tego, że ma wielu dobrej klasy defensorów (kilku z grających regularnie w Rosji i na Ukrainie, plus Kaładze) i pewne braki w linii pomocy. ----- Jeśli chodzi o Polskę to na chwilę obecną potencjalnie Smuda widzi to tak: Szczęsny - Piszczek, Głowacki, Perquis, Boenisch - Murawski, Polański - Błaszczykowski, Obraniak, Mierzejewski - Lewandowski Potencjalnie pozycje są obsadzone, pierwsze wybory w naszej kadrze to zawodnicy naprawdę solidnej europejskiej klasy. Problem pojawia się, jak ktoś z defensywy wylatuje, a olbrzymi problem jest w momencie, kiedy wypada dwóch obrońców, dodatkowo Perquis (uznana marka we Francji) wciąż nie może się doczekać na potwierdzenie swojego obywatelstwa i nie wiadomo, czy w ogóle Boenisch dojdzie do jakiejkolwiek formy po rocznej kontuzji. I tak do składu wchodzi Wojtkowiak czy Jodłowiec i jak uważam, że jeden z nich, grający otoczonym przez defensorów dobrej klasy może spokojnie prezentować solidny poziom, to jeśli do defensywy wchodzą obaj, zaczynają się problemy, błędy i tu jest pies pogrzebany. To samo mogę powiedzieć o Wawrzyniaku, jeśli miałby w defensywie doświadczonych defensorów typu Perquis i Głowacki, którzy mogliby go asekurować w razie niepowodzenia, ustawiać na boisku, to myślę, że ten zawodnik byłby najlepszym wyborem na lewą stronę pod nieobecność Boenischa. Brożek grał strasznie dobrze w Turcji na tej lewej flance, ale Piotrek ostatnio to co rusz jakaś kontuzja, chyba nawet wygląda to w jego przypadku częściej i ciężej niż u Głowackiego. Pomoc wygląda w porządku na papierze, ale na boisku o ile nasz atak pozycyjny wygląda zupełnie poprawnie, to to magiczne i decydujące (prawie) o wszystkim ostatnie podanie...właściwie jest go brak. Nie mamy wyćwiczonych schematów rozegrania akcji pod bramką broniącego się rywala i to potem w meczu wychodzi. Zdobywanie bramek jest oparte tylko i wyłącznie na indywidualnych umiejętnościach poszczególnych zawodników. To jest największy problem, ale to też jest problem, który ogarnięty trener może rozwiązać przed samym turniejem finałowym, problem w tym, że Smuda raczej ogarnięty nie jest...Co ciekawe i w miarę pozytywne, to już któryś z kolei mecz, w którym mało strzelamy na bramkę, celnych strzałów ja na lekarstwo i paradoksalnie - dodatkowo przy słabej grze naszej linii obrony - mimo tego strzelamy więcej bramek niż rywal, nie tracąc żadnej, czy też góra jedną. Wnioski? Trzeba się modlić o to, żeby na E2012 zdrowi byli Piszczek, Głowacki i Perquis, jeden z dwójki Szczęsny i Boruc, plus Lewandowski w ataku, bo bez tego może być masakra - to są zawodnicy, dla których nie mamy zupełnie równorzędnych alternatyw. W linii pomocy nawet przy dwóch, trzech kontuzjach da się to wszystko połatać, defensywnych pomocników mamy kilku porównywalnej klasy, na prawej stronie mogą zagrać Błaszczykowski, Peszko, czy Grosicki, od biedy któryś z nich może grać na lewej stronie, na środku są Mierzejewski z Obraniakiem, może do tego czasu wyrobi się w Bundeslidze jeszcze Klich. Ogólnie ja jakiejś tragedii i masakry nie widze, jak to większośc tutaj widzi, czy też weszło próbuje wcisnąć, na ten moment jest to ot taka kadra, jaką mieliśmy w ostatnich dziesięciu latach, czyli słaba w kreowaniu sytuacji, tracąca niewiele goli, ale też skuteczna pod bramką. Niemniej moim zdaniem zawodników mamy potencjalne teraz lepszych, niż mieliśmy kilka lat temu, nawet w momencie awansu na MŚ czy ME, sęk w tym, że u sterów mają wątpliwej klasy trenera...Szału nie ma, nie jest to drużyna, która zawojuje w Czerwcu 2012, ale bez przesady, nie jest aż tak fatalnie... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
No nie, nie jest fatalnie. Wpierdo* na własnym Euro to nie jest fatalna wiadomość.
Mnie nie obchodzi, że Gruzja osiąga dobre wyniki, bo zespołów klasy Gruzji nie będzie na ME. Skoro nie potrafimy zdominować ich, to co będzie w meczach z lepszymi? Nikt nie mówił, że mamy ich rozbić kilkoma bramkami, 1:0 mi wystarczy. Ale nie pokazać zupełnie nic, żadnego pomysłu, żadnej myśli taktycznej? Tylko indywidualne umiejętności? Jakby było tak z 6:0 z Niemcami, to może jeszcze wyleją Smudę? Tylko z drugiej strony, jakkolwiek bardzo mocno życzę im porażki, tak szkoda, że to mają być Niemcy, u nas, w Gdańsku... ![]()
No i przyszło mi zmienić podpis, "dzięki", Kubuś...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
||
Zresztą o czym my mówimy? Kto się łudzi, że nasza kadra będzie kogokolwiek dominować? Na Euro standardowo zagramy na kontrę i zero z tyłu, ważna będzie skuteczność pod bramką, gra defensywna całego zespołu i gra bramkarza. Nie mamy potencjału piłkarskiego żeby z kimkolwiek z czołówki grać atakiem pozycyjnym, więc nie bardzo wiem, co ma do rzeczy dominowanie Gruzinów z meczami z drużynami na poziomie Włochów, Niemców czy Francuzów - to dwa różne światy.
Wątpię, że drugi raz powtórzy się scenariusz z Hiszpanią, bo wtedy to był dla późniejszych mistrzów świata generalny sprawdzian przed głównym turniejem, nasi byli fizycznie zupełnie do tego meczu nieprzygotowani (odwrotnie jak Hiszpanie), a szalony Smuda ustawił naszą drużynę w taktyce 4-3-3, wpuszczając w drugiej połowie kilku młokosów, typu Sadlok, Cetnarski czy Sobiech.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 11.08.2011 o godz. 09:58.
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Tak u buka postawilem pare razy na Gruzinow i sie nie zawiodlem... to nie jest zla ekipa..
A co do naszej repry to jestem bardzo zdziwiony ze jeszcze ktos to oglada... Przeciez to "WIOCHA" taka sama jak Moda Na Sukces... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
^^domenica90
Drużyny ze wschodu, pokroju Gruzji i 'bałkańskie mocarstwa' powinniśmy traktować jako potencjalnych faworytów do ogrania przez naszą kadrę. Wczorajsza wygrana 1:0 cieszy, ale pozostaje niesmak. Po strzeleniu bramki nie potrafiliśmy strzelić kolejnych, nawet zdominować przeciwnika nam się nie udało. O ostatnich 20-30 minutach, dowożenia wyniku do końca wspominać nie warto... Obrona - tylko dzięki 'Ćzesnemu', nic nie wpadło do naszej siatki. Kalafior łamał linię spalonego, zamiast wychodzić wyżej od stoperów, Jodłowca i Wojtkowiaka krytykować nie będę - przecież oni na Euro nie zagrają... prawda? Powiedzcie, że mam rację, oni nie mogą grać więcej w kadrze. Głowacki zagrał na swoim poziomie, ale dało się zauważyć brak gry w lidze (która, może ruszy, a może nie). Szybkie klepy atakujących Gruzinów, wkręcały w ziemię obrońców niemiłosiernie. Pomoc - Murawski, Polanski > Murawski, Dudka... Murawski zagrał przyzwoicie, przyczepianie się do pojedynczych błędów jest zbędne. Polanski, czarów nie widziałem, ale nie przeszkadzał w grze i całkiem dobrze oceniam jego występ (jasne, że mam go za frajera, tak jak rudego lisa z Gdańska). Dudka denerwował mnie już w momencie wejścia na boisko, na murawie potwierdził to głupimi stratami, holowaniem piłki...(tak, jestem do niego uprzedzony). Matuszczyk - brak danych. Mierzejewski - bez formy, ale czy on był kiedyś w formie? Chyba wszyscy ligowcy byli pod kreską, Adrian złapał mocarną formę i poleciał za kilka milionów € do Turcji, odkładać marzenia fanów Trabzonu o pucharach. Błaszczu - rakieta. Oby jak najdłużej trzymał taką formę. Kilka strat miał, ale nie były to frajerskie kopnięcia piłki do przeciwnika (vide Dudka). Z Lewandowskim bardzo dobrze współpracują, ale czy może być inaczej? Obraniak - średnio mu wychodziło wszystko co chciał zrobić. Dramatu nie ma. Ale to co kręci piłkę.... Lewandowski - 2 po Kubie zawodnik, któremu się chciało i czasem nawet wyszło. Dobrze wychodził na pozycję, szkoda, że nie strzelił bramki na 2-0 na początku 2 połowy (bezmyślny lob koło bramki). Występ o lata świetlne lepszy od jego zmiennika, hamulcowego Wisły w drodze do LM - Pawła B. Brożek - beznadziejnie. Peszko - beznadziejnie, niech zamieni piłkarskie korki na buty do biegania długich dystansów, albo sprinty... Rybus - 'w tym momencie pozostaje tylko wybuchnąć śmiechem'. Atak oparty na szybkim wyjściu spod pressingu przeciwnika. Nieważne kto, jak i kiedy... Na farta do przodu, a może wpadnie, ciekawa taktyka. Muszę się przyznać, że kilka takich szybkich wyjść ławy Polaków z kontrą, wbiło mnie w fotel... ze śmiechu, po prostu wyglądali jak stado wściekłych bizonów pędzących nie wiadomo gdzie, nie wiadomo poco... Pomimo braku taktyki i jakiejkolwiek koncepcji reprezentacji pana trenera Smudy, ten zespół pokazuje, że chcą wygrywać, wkładają kawał serducha w każdy mecz. Dlatego nie liczę na lanie od Niemców 6:0, raczej lekkie 4:0 ![]() Podczas finałów Euro2012 będziemy musieli zadowolić się 3 meczami. 'Ament'. //Glazik - wiocha nie wiocha... przyzwyczajenie.
Ostatnio edytowane przez wonski_eNHa : 11.08.2011 o godz. 10:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Nie, mamy zagrać agresywnym pressingiem i szybko wymieniać podania. Jak Niemcy w 2006. Powinnyśmy zagrać z kontry, owszem, ale nie zagramy, bo trenerem jest Dyzma. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
trzezwa i bardzo rozsadna ocena meczu -> http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,...anie.html?bo=1
Takze nie ma co histeryzowac choc z drugiej strony jesli ktos liczy, ze bedziemy czarnym koniem euro 2012 to lepiej zeby zszedl na ziemie. Po ostatnich naszych wystepach w wielkich turniejach nie ma zadnych podstaw zeby tak myslec. Ja mam te same oczekiwania co przed euro 2008: zeby sie nie trzeba bylo wsstydzic, zebysmy pokazali troche ladnej pilki, zeby bylo troche emocji, zeby Gary Lineker nie pytal w studio BBC: jakim cudem tak slabo grajaca druzyna awansowala do turnieju finalowego ? (choc tym razem wiadomo ![]() Jesli zagramy taki mecz jak ten z Francja w czerwcu to dla mnie bedzie OK bo byly w nim wszystkie elementy, o ktorych wspomnialem ![]() ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Dziwi mnie że niektórzy kibice , uważają tą zbieraninę grajków z różnych krajów , za kadrę narodową ... nie wiem z czego się tu cieszyć że wygrali , osobiście mam nadzieję że takim składem i z tym trenerem przegrają każdy mecz , pozdrawiam myślących podobnie
![]() ![]()
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
Zbieranina grajków z różnych krajów? Raptem dwóch naturalizowanych piłkarzy zagrało od pierwszej minuty z Gruzją, a Ty już piszesz o zbieraninie. Co mają powiedzieć Francuzi i Niemcy? Nawet we Włoszech i Hiszpanii podobnie postępują. Modne jest życzenie kadrze jak najgorzej, co nie ? Żałosne jest to zachowanie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Francuzi i Niemcy mają powiedzieć to, że sami sobie tych wszystkich piłkarzy wychowali, i żaden z nich nie powiedział, że w meczu kibicowałby przeciwnikom.
A żałosne jest przyklaskiwanie Smudzie i jego zbieraninie. Każdy by chciał, żeby repra wygrywała, ale nie za cenę niemieckiej świni w kadrze. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
domenica90 zgadzam się z Tobą , wypowiedzi Blaszczu16 nie skomentuje bo dla mnie ma żałosny poziom , najpierw się chłopie naucz czytać ze zrozumieniem a potem nazywaj kogoś kibicem sukcesu
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Dla mnie zalosne jest odwracania sie od reprezentacji Polski tylko dlatego, ze komus nie pdooba sie buzia selekcjonera czy paru zawodnikow - troche to plytkie. Kazdy sekecjoner ma swoje kontrowersyjne powolania i wszystkim sie nie dogodzi ale jakie to ma znaczenie kiedy wychodza na boisko w koszulkach z orlem na piersi, a przed meczem graja Mazurka Dabrowskiego.
Olisadebe + Engel byli OK bo odniesli sukces Beenhakker + Roger byli OK bo odniesli sukces nie wcale to nie swiadczy o kims, ze jest kibicem sukcesu ![]() poczekajcie wiec bo moze Smudzie tez sie uda ![]()
Ostatnio edytowane przez dynek.pl : 11.08.2011 o godz. 14:46.
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dynek.pl , gdzie napisałem że dla mnie Olisadebe+Engel i Beenhakker+Roger byli OK ? no podaj mi taki fragment ! weź chłopie nie siej zamętu , tym się różnimy że dla mnie Olisadebe , Roger , Polanski czy Arboleda nie zasłużą nigdy na chodzenie z orłem na piersi ... sam widocznie jesteś płytki , takie jest moje zdanie,że w kadrze powinni grać sami Polacy , i nie obchodzi mnie czy zdobędą Mistrzostwo Europy czy Świata i tak dla mnie to nie będzie kadra Polski , takie jest moje zdanie i weź jeden z drugim to uszanuj a nie mówicie że jestem kibicem sukcesu , ja w przeciwieństwie do was nie sprzedam kadry narodowej dla sukcesów bo temu służy naturalizacja murzynów , niemców , francuzów i innych wynalazków ...
![]()
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Nie zamierzam życzyć samych porażek kadrze tylko dlatego, że Smuda powołuje Polańskiego. Dla mnie zresztą obaj Panowie powinni zrezygnować z prowadzenia kadry i grania w niej. Nie mniej jednak jestem całym sercem za reprezentacją narodową, bo ona reprezentuje mój kraj. Mogę się nie zgadzać z decyzjami Smudy, ale nie będą nigdy źle życzył kadrze.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Ja w tej chwili w żaden sposób nie identyfikuję się z kadrą. Nawet jeśli zdobędą mistrzostwo Europy nie wywoła to mojego uśmiechu, nic mnie także nie obchodzą porażki tej drużyny. Przez dużą ilość tak zwanych farbowanych lisów ta drużyna stała się dla mnie jakaś taka obca.
Pamiętam jeszcze nie tak dawno to wyskakiwanie z fotela gdy Krzynówek wyrównał w Portugalii lub gdy Smolarek strzelał bramki Belgii wprowadzając nas do Euro. Od peewnego czasu kadra stała mi się niestety obojętna |
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Szczęsny-Wojtkowiak,Głowacki,Jodłowiec,Wawrzyniak-Murawski,FARBOWANY LIS-Błaszczykowski-Mierzejewski-FARBOWANY LIS-Lewandowski.
Przez dwóch ludzi na 11 masz w nosie kadrę? Myślę, że i bez tych lisów mało by Cię ona obchodziła. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dojdzie Perquis, Analboleda i Ty też będziesz miał ich w dupie, spokojnie
![]() ![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Selekcjonerzy sie zmieniaja, ich pupile ochodza ale tak jak napisalem ciagle gramy z orlem na piersi, przed meczem mamy Mazurka Dabrowskiego, a swiat odbiera ta niby zbieranine jako reprezentacje Polski wiec jej zamierzam kibicowac.
![]()
Puchar jest na5z!
|
||
|
|
Koneser
Offline |
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Szczerze? Ja bym juz teraz zwolnil Smude, facet ma 2 lata kadre i nic znia nie zrobil, zespol nie ma stylu i na Euro czeka nas piramidalna kompromitacja.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
A Boenish? A Roger?
Dodać do tego następne próby "transferów" powodują że kadra przestaje być kadrą i przez to mnie nie interesuje jej los |
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Żeby Smuda został zwolniony, i żeby Ojgenowi odechciało się grać w naszych barwach. To drugie dla mnie nawet ważniejsze. Oczywistym jest, że marzę o kadrze wygrywającej z Niemcami. Ale nie z niemiecką świnią w składzie. Ja nawet nie mam nic do innych farbowanych lisów, takich jak Obraniak czy Perquis, bo mają polskie korzenie. Ale oni, w przeciwieństwie do Ojgena, nie pokazywali tego, że mają nas w d****. Wiadomo, że wystarczyłby sygnał, żeby grali dla Francji, ale w ich zachowaniu nie widziałam i nie widzę braku szacunku do mojej ojczyzny. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
po prostu niektórzy tutaj mylą pojęcie kadry narodowej z klubem piłkarskim(byle było obywatelstwo nie ważne czy jest Polakiem co myśli o Polsce byle grał , bo za to mu płacą) i myślą , że najważniejszy jest wynik (nie ważne przez kogo osiągnięty)
dominica90,sofristo ... nie wytłumaczymy poczucia dumy narodowej komuś dla kogo najważniejszy jest pieniądz , wynik za wszelką cenę , więc dyskusja z niektórymi osobami nie ma sensu , ponieważ , my swoje - oni swoje ... ![]()
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
. Trzecim architektem zwycięstwa był młody Szczęsny, więc o co Ci chodzi Skarbie ? |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Widzę że niektórym by pasowały sukcesy reprezentacji w składzie.
Szczęsny-Boenisch-Arboleda-Perquis-Piszczek-Obraniak-Polanski-Matuszczyk-Błaszczykowski-Aquafresca-Lewandowski. Było jeszcze parę pomysłów typu ten amerykanin co tak poniewierał naszych na mistrzostwach świata u-20 bodajże. Ten napastnik co w Evertonie grał i jeszcze parę innych. Dla mnie to jest szmacenie kadry i tyle. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
No mi by duma narodowa nie pozwalala na kibicowanie Gruzinom, Niemcom czy innym Rumunom. ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dynek.pl jakie to niby sukcesy mieliśmy z Olisadebe i Rogerem ? pare postów wyżej się tym podniecałeś ... że co , że awansowaliśmy do turniejów i najedliśmy się tam wstydu ?(retoryczne , nie odpowiadaj mi bo nie odpisze juz) nie kibicuję Gruzinom,Niemcom i Rumunom ... to że mnie cieszą porażki nie oznacza że im kibicuje , i nie chodzi mi tylko o Polanskiego ale ty w tej jałowej dyskusji wybierasz tylko to co tobie sie podoba tak więc nie będę odpisywał na twoje wypociny . amen
odbiegając od tematu , Blaszczu16 jesteś gejem czy dziewczyną że mówisz do mnie "Skarbie" ? jak tym pierwszy to się przyznaj , podobno da się wyleczyć , bez odbioru ![]() Mój ostatni post w tym temacie , nie mam z kim dyskutować . ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Akurat Olisadebe to trochę inny przypadek, choć jemu tez jestem przeciwny, ale on jako jeden z nielicznych myślał o reprezentacji nie w kontekście Euro czy jakiegoś innego turnieju. No i poziom chyba też prezentował najwyższy z farbowanych lisów. Miał żonę Polkę. Ale mimo wszystko myślę, że powinien grać dla Nigerii.
Teraz tak jak niektórzy koledzy kibicuję rywalom... Dzięki Franz :* (jak lubi ) |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|