|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
Wolfy - uprzedziłeś mnie.
Jest także kwestia mentalności, nastawienia, ciśnienia... Przed meczami z Levadią i Karabachem wszyscy mówili jacy to Oni nie są słabi, każdy zastanawiał się ile Ich pojedziemy, a piłkarze to już w ogóle chyba myśleli, że na czworaka ich pokonają.. A gdy przyszła Barcelona, tylko szaleńcy liczyli, że uda Nam się ich pokonać, piłkarze wtedy także wiedzieli, że będą musieli ostro zapierdalać. Wprawdzie w pierwszym meczu padliśmy 4:0 (po całkiem niezłej grze), to jednak w rewanżu potrafiliśmy się przeciwstawić tejże wcale nie rezerwowej Barcelonie. Niestety, ta wygrana pociągnęła za Sobą pewien sznureczek - każdy widział, że Tottenham (nie jestem pewien tych statystyk Tottenhamu, od razu mówie) jest na ostatnim miejscu i na bodaj 8 meczy miał bilans 0-1-7, i duża część osób myślała, że skoro pyknęliśmy Barcelonę to Tottenham także pojedziemy. Na szczęście, widać już pewien profesjonalizm. Ktoś to kiedyś przytaczał, ja tylko przypomnę: Guardiola przed meczem z Wisłą napisał(a):
Maaskant po losowaniu napisał(a):
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Dla mnie wykładnikiem profesjonalizmu naszych piłkarzy będzie to, że wsadzą im 2,3 bramki nie tracąc żadnej.
I nie nie jestem żadnym hurraoptymistą, kibicem sukcesu itp. Patrząc realnie na to co prezentuje sobą zespół Skonto i nasz (tak, uwzględniając również nasze ostatnie sparingi - co do których btw. niektórzy wg mnie przywiązują zbyt dużą wagę) to tak to właśnie widzę. Poświęciłem dziś kilka godzin na obejrzenie kilku meczy Skonto (nie są to co prawda mecze w całości a skróty, ale na tą chwilę w zupełności mi one wystarczą by zobaczyć z kim mamy do czynienia) oraz 3 "czołowych" zespołów łotewskiej ekstraklasy (Daugava, Ventspils i Metalurg Liepaja) i analizowałem różne statystyki - i tylko jedno nasuwa mi się na myśl - poziom tamtejszej lig jest dramatyczny (tak, wiem wiem, naszej też), półamatorski. Wiem, że jeden mecz to mało by porównywać, ale zobaczcie sobie co wyprawiał zespół Daugavapils (od początku sezonu stoi wyżej niż Skonto) w meczu el. LE z Tromsoe Zaraz mi ktoś odpowie - a Levadia. Owszem, była, ale jest to porównanie o tyle nie na miejscu w odniesieniu do Skonto, bo: - z obecnego składu "maczali palce": Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm i Diaz. W obecnym stanie rzeczy (wg mnie) na grę szansę mają Mały, Sobol, może Kirm (Iliev ?), Diaz (Pajlic ?). Trzon zespołu stanowią inni piłkarze (oprócz Małego i Sobola), jestem pewien że co jak co, ale w meczu ze Skonto nasi piłkarze nie będą sapać i oddychać rękawami jak z Levadią,a myślami będą już w trzeciej rundzie el. LM - nie wierzę w to i już (i sparingi z Florą i Rapidem tego nie zmienią na pewno),a będa zapieprzać jak trzeba. - Levadia grając z nami łotała wszystkich, w swojej równie słabej co łotewska lidze na prawo i lewo i licząc od 2004 do 2009 r. była mistrzem 4 razy (w tym 3 razy z rzędu). Skonto zaś nie dość, że zdobyło mistrza po 6 latach przerwy, to obecny sezon a poprzedni w ich wykonaniu wygląda zgoła odmiennie (in minus) - my mimo wszystko wzmocniliśmy się wg mnie - przynajmniej tacy piłkarze jak Iliev, Biton i Diaz (na LO) dają podstawy do tego, że jakość a przede wszystkim skuteczność naszej gry się zwiększy. Dodając do tego jeszcze nieobecność podstawowego obrońcy - Kacanovsa i ew. sprzedaż jedynego piłkarza który w Skonto robi różnicę - Nathana Juniora można to uznać za spore osłabienia tym samym zwiększając nasze atuty. I jeszcze jedna rzecz. Zgadzam się w 100 % z przedmówcami, że na arenie europejskiej jesteśmy traktowani jak przysłowiowe "ogórki" i tymi ogórkami rzeczywiście jesteśmy, a wpływ mają na to nasze "popisy" w el. LM i LE z Levadią i Karabachem (Valerenga, Tbilisi wg dużo mniej),bo nie można cały czas jechać na tym co było dobrych kilka lat temu (wiele czynników się na to składa), tak samo bez sensu w tym momencie jest odnoszenie się do czasów, gdzie Wisła pokonywała Parmę, Schalkę, Inter czy grała jak równy z równym z Barcą. Dwumecz ze Skonto pokaże moim zdaniem czy nadal jesteśmy w mega czarnej d*pie (w przypadku odpadnięcia,TFU !) lub w przypadku awansu do III rundy el. LM może jednak coś się zmieniło i możemy powalczyć o grupę LM czy grupe LE. Podsumowując: podejście ze świadomością swoich umiejętności, pewnością, ale i szacunkiem dla rywala - w ramach tego szacunku nasi piłkarze powinni zaaplikować mu 2-3 bramki. Co do dalszych naszych występów to trochę bezsensowne jest już teraz prognozowanie co będzie. Zobaczymy jak do rywala niżej notowanego od nas i meczu o stawkę podejdą nasi grajkowie, jak ten dwumecz będzie wyglądał oraz na kogo ew. możemy trafić dalej. Wtedy będziemy mądrzejsi.
Ostatnio edytowane przez Krav : 10.07.2011 o godz. 16:26.
|
|
|
|
Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Podpisuję się pod kolegą w 100%
Jednak dodał bym dodatkowo jedną ważną rzecz, której nie mieliśmy w meczu z Levadia i Karabachem. Chodzi mi o stadion, który na pewno działa mocniej na podświadomość i motywację piłkarzy przy wyjściu na murawę. Suche Stawy na których graliśmy nie powodowały ponad to uginania się nóg rywali po rozpoczęciu meczu. Teraz się to raczej zmieni ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Nawet jesli jest tak jak pisze Krav czyli poziom ligi łotewskiej jest półamatorski to tutaj nie ma co sie bawic tylko zalatwic sprawe awansu juz tam w Rydze.
Bo co innego napinanie sie jak wtedy przed Levadią a potem kubeł zimnej wody ,a co innego wiara w swoje umiejtnosci. Przed Levadią nasza kadra i tak byla cienutka no i tamci mieli asa atutowego w rekawie czyli Rafała Janasa. Sadze ze z 100% mobilizacja Skonto damy rade przejsc. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Przepraszam, że pytam ale jeżeli zespoły takie jak: Levadia Tallin, Karabach, Flora Tallin czy Skonto Ryga nazywamy "średniakami europejski" to z jakimi zespołami przyjdzie Wiśle walczyć w III i IV rundzie eliminacji Ligi Mistrzów? Pytam z czystej ciekawości, bo osobiście mówiąc mam delikatnie inne zdanie niż wiele osób.
( przyp. Jeżeli uda się wyeliminować drużynę łotewską ).
Ostatnio edytowane przez _ukoL : 10.07.2011 o godz. 18:24.
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
tzw. SILNE runda IV tzw. KOTY w grupie LM: 2x Prze KOT 1x Kot a my, takie ...sierotki marysie ![]() ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Dziękuję! Zobrazowałeś mi teraz całą sytuację bardzo klarownie! Jest żubr, bóbr, ....a, łoś. Lis, wilk, kuna, koń, wydra, ryjówka, zając – to są zwierzęta, które żyją w Polsce ale to by się zgadzało, koty są zagranicą i może z Nimi zagramy!
Z tymi drapieżnymi rzecz jasna a'la Rapid Bukareszt.![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
To po ch..a pchac sie do Europy jak my sie boimy Skontoi przy pelnej mobilizacji moze sie uda.
Lepiej sobie odrazu dac na wstrzymanie i nie ryzykowac kompromitacji. Jest dobry trener- nie jakis polski debil ktory mysli juz o kolejnych rundach bo z forma trzeba trafic na silniejszego rywala. Nie sprzedajemy przed pucharami tylko sie wzmacniamy,prezes z glowa na karku a nie ksiegowy ze skarbowki Mamy dobra ekipe to sie ma udac a nie moze sie uda. ![]() ,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Panowie kiedy jest dokladnie mecz we wtorek czy w środę i o której godzinie
|
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Środa o 20:30 czasu polskiego.Transmisja Polsat sport.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Środa 20.30 - Ryga
Następny wtorek, 20.30 - R22. Powód: pomyłka...
Ostatnio edytowane przez tarantulaw2 : 10.07.2011 o godz. 20:19.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
dzieki tarantula
jeszcze jak mozna wiedziec ile naszych kibiców będzie w Rydze będę wdzieczny |
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|||||
W jakim jesteśmy miejscu to obaj wiemy, czekamy na pierwszy mecz w tym sezonie o stawkę, po sparingu z Rapidem Bukareszt można mieć pewne obawy co formy drużyny, choć druga połowa była lepsza w naszym wykonaniu, jednak bramki nie udało się strzelić. Co do piłkarzy, myślę, że mamy lepszą kadrę w każdej formacji - jednak czy uda się awansować to kwestia mentalności, podejścia profesjonalnego do przeciwnika, udowodnienia wyższości na boisku. Dobrze, że przypomniałeś mecze z Polonią Bytom, czy pucharowy z Podbeskidziem - myślę, że Maaskant, także pokazał piłkarzom jak kończy się brak profesjonalizmu i zlekceważenie przeciwnika. Tutaj nie możemy sobie pozwolić, na takie zachowania to nie jest liga i 30 kolejek gdzie można nadrobić stracone punkty. Mamy dwa mecze i w obu musimy zagrać z pełnym zaangażowaniem.
Mamy nowy zespół, ściągnięto zawodników, którzy w pewnym stopniu mieli styczność gry w el.LM czy samej LM, myślę, że to też jest ważne są zawodnicy którzy (oby) umieją udźwignąć presję gry w meczu o stawkę. Bo powiedzmy szczerze, w poprzednich latach, nie było w Wiśle zawodnika, który w tym decydującym momencie potrafił poderwać Wisłę do walki w Europie. Teraz wydaję się, że mamy takich ludzi, o tym czy tak jest naprawdę przekonamy się w przeciągu dwóch tygodni.
Przykre, ale teraz w tym też można upatrywać naszą szansę w przypadku awansu do 3 rundy eliminacji, że awansujemy też dalej. Powód wydaję się dość prosty, być może niektóre kluby myślą podobnie o Nas, jak My myśleliśmy o naszych przeciwnikach w ostatnich latach - przecież to frajerzy, którzy odpadali z półamatorami z Estonii, itp. Przejdziemy ich z łatwością, a tu niespodzianka, przyjeżdża Wisła Kraków i eliminuje wyżej rozstawiony zespół. W dzisiejszej piłce wiele rzeczy może się zdarzyć, lecz dyskusję na ten temat proponuję kontynuować po rozegraniu dwumeczu w 2 rundzie eliminacji.
Nie ma słodkiego pierdzenia, że dobrze trafiliśmy, o niskim poziomie ligi łotewskiej itp. Myślę, że podobne wypowiedzi usłyszelibyśmy po wylosowaniu każdego innego przeciwnika. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Mam nadzieję, że Maaskant wpoił to także naszym zawodnikom. Tylko ciężką pracą można osiągnąć sukces, nie ma co liczyć na sędziów, zły dzień bramkarza rywali. Trzeba zrobić swoje w Rydze i spokojnie przygotowywać się do rewanżu na R22, swoją drogą wreszcie puchary europejskie na własnym stadionie ( to też dodaje skrzydeł, ale to już aspekt poza sportowy) ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
ALe mylisz znaczanie slowa mobilizacja Mi chodzi o pełne zaangazowanie i walke ,bo to moze byc recepta na sukces. Przypomne ze we wszystkich "wtopach' Valerendze,Dinamie i Levadii zawalalismy pierwszy mecz...dlatego pisze o moblizacjii bo przeciez jest gdzies odpowiedz dlaczego nam takie kompromitacje sie przydarzają. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Głównym problemem polskich drużyn (Wisły również, żeby nie offtopować) jest brak rytmu meczowego. Stąd właśnie biorą się te wpadki w rundach przed kwalifikacyjnych. Przeważnie, trafiamy na drużyny ze wschodu które system gry wiosna- jesień, daje możliwość wejście do gry o Europę po serii kilkunastu spotkań w lidze. Moim zdaniem jest to rewelacyjne. I tylko zadać sobie należy pytanie: DLACZEGO MY NIE GRAMY W TEN SAM SPOSÓB
Co do środowego meczu, boje się tylko tej jednej rzeczy o której pisałem wyżej. We wcześniejszych sezonach taka sama sytuacja miała miejsce w meczach z Levadią i Karabachem. Jeśli nie zagramy na 1000% procent, to wynik może być różny. Czekam na wasze opinie. ![]() Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To czemu te zespoły ze wschodu nie grają w LM? Nie oszukujmy się, my kibice dalej żyjemy przeszłością. Poziom każdej ligi się podnosi, a naszej stoi lub nawet opada. Nawet rytm meczowy może nam nie pomóc. Raczej większy nakład finansowy na szkolenia młodzieży i na kontrakty by zawodnicy nie uciekali na zachód.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
A ja mam takie pytanie nie wiem czy to to także z góry przepraszam.. wyjaśniło się czy wisełka będzie na otwartym Polsacie pokazana?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
![]() ![]() Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Nie będzie...
Powód: cytat
Ostatnio edytowane przez Żuczek : 11.07.2011 o godz. 10:14.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szczerze to tego Nathana Juniora obawiam się najbardziej - widać, że gość ma pojęcie o grze w piłkę, jest szybki, dobry technicznie i do tego silny - mam nadzieję również że w spotkaniach z Wisłą nie okaże się jej katem!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
rzeczywiście gość jest niezły (w porównaniu do innych kopaczy Skonto), ale sam nic nie zdziała a nie za bardzo widzę dobrych partnerów by mu dogrywać. Wystarczy (łatwo powiedzieć) jego wyłączyć z gry a siła ofensywna Łotyszy diametralnie spada,a to już coś. Że my coś strzelimy to jestem dosyć pewny, raz że w ofensywie wyglądamy o niebo lepiej niż w obronie, dwa że z tego co zauważyłem Skonto gra trójką obrońców, więc jak się już przedrzemy przez II linię to powinniśmy mieć łatwiej. Dodając do tego absencję podstawowego obrońcy Kacanovsa to mamy kolejnego plusa.
Ostatnio edytowane przez Krav : 11.07.2011 o godz. 10:54.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Oni mają Nathana, My Meliksona, Genkova, Małeckiego.
1 zawodnik meczu nie wygra... To nie zawodnik typu Messi, że przejdzie 2-3 zawodników i wyłoży komuś na pustaka. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Moim zdaniem powinniśmy ich rozjechać u nich z 3:0 jak nie więcej a u siebie z 5:0
Jak chcemy przejść w 4 rundzie takie drużyny jak Rangers , Maccabi Hajfa czy Bate Borysów ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|

|
||||||
![]() |
|