The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2011, 11:36
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
Taktyka 442 to jak dla mnie to jedyna możliwość powrotu do dawnej miażdzacej przewagi w lidze.

--------------Biton---Genkov
--Melikson-------Garguła---------Iliev
-----------------Sobolewski
-----Diaz--Chavez--Jaliens--Jovanovic
------------------Pareiko
Tez jestem za taktyką 4-4-2 ale bez Garguły w składzie. Za niego w srodku Melikson, Iliev z lewej a Maly z prawej. Niewykluczone, ze w niektorych spotkaniach tak własnie zagramy co zreszta sam Maaskant mowił - zalezne to bedzie od stylu gry przeciwnika. Na prawde teraz mamy duze pole do popisu a sparingami nie ma sie co sugerowac.
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 09.07.2011, 11:44
Odnośnie systemu 4-4-2 to nie wiem dlaczego większość osób upycha Meliksona w środku . Jeśli będziemy grali takim systemem to jestem prawie pewny, że wtedy Maor zagra na skrzydle a w środku będzie grać dwóch typowych środkowych pomocników . No chyba że w jakimś meczu będziemy musieli gonić wynik i z ławki trener może wpuścić drugiego napastnika za środkowego pomocnika to wtedy tak to może wyglądać ale innej możliwości na takie ustawienie ja nie widzę . Rozumiem ,że wszyscy chcieliby grać ultra-ofensywnie ale bez przesady ...
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.07.2011, 11:50
Ja mam pytanie, ile jeszcze wręcz debilnych postów musi napisać osoba taka jak niejaki wkinink, żeby nabyć bana? Kiedyś za byle pierdołę człowiek zostawał pozbawiony dostępu do forum na 2 tyg, czy miesiąc, a teraz inni użytkownicy są zmuszeni czytać takie próby prowokacji jakiegoś kibica nic nie mającego wspólnego z Białą Gwiazdą.
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 09.07.2011, 11:51
Melikson to nie rozgrywający, mylicie pojęcia. Melikson to typowy ofensywny pomocnik, ktory asystuje i strzela. Rozgrywający musi walczyc w srodku pola, musi miec odbior, pomagac w defensywie ale i rozprowadzac piłki do ataku.

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 09.07.2011, 11:57
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Melikson to nie rozgrywający, mylicie pojęcia. Melikson to typowy ofensywny pomocnik, ktory asystuje i strzela. Rozgrywający musi walczyc w srodku pola, musi miec odbior, pomagac w defensywie ale i rozprowadzac piłki do ataku.
Szczrze powiedziawszy pierwsze słyszę. Rozgrywający to z definicji zawodnik, który robi grę, rozprowadza piłkę, sporo asystuje. Wcale nie musi grać w destrukcji i często tego nie robi.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 09.07.2011, 11:59
Arked napisał(a):Wyświetl post
Szczrze powiedziawszy pierwsze słyszę. Rozgrywający to z definicji zawodnik, który robi grę, rozprowadza piłkę, sporo asystuje. Wcale nie musi grać w destrukcji i często tego nie robi.
Jednakże mimo wszystko gra inaczej, niż Melikson. Taki Grigorie np - świetny rozgrywający.
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.07.2011, 12:07
Garguła dobrze potrafi rozgrywać,ostatnie mecze sparingowe to chyba większość goli po tym jak Garguła rozgrywał
Tak czy nie?, bo nie mam pewności
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 09.07.2011, 12:28
TymonPRO napisał(a):Wyświetl post
Garguła dobrze potrafi rozgrywać,ostatnie mecze sparingowe to chyba większość goli po tym jak Garguła rozgrywał
Tak czy nie?, bo nie mam pewności
Garguła w najwyższej formie jest lepszym rozgrywającym od Maora. Nie mylcie, że jest lepszym piłkarzem, bo nie jest. Maor bardziej pasuje na skrzydło, tam mógłby swój drybling i szybkość maksymalnie wykorzystać. Problem w tym, że Garguła nie przypomina na razie tego Garguły z Bełchatowa i gdy w rundzie wiosennej Melikson schodził na skrzydło gra się nie kleiła bo nie było tego piłkarza który by te piłki rozgrywał.
Po przeczytaniu wczorajszej relacji z meczu, można zauważyć, że Łukasz sobie nieźle na boisku poczynał, co jest obiecujące.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.07.2011, 12:35
Taktyka 442 to jak dla mnie to jedyna możliwość powrotu do dawnej miażdzacej przewagi w lidze.

--Melikson-------Garguła---------Iliev
-----------------Sobolewski
------------------Pareiko
Całe szczęście , że trenerem jest Maaskant, a nie Ty i nie wystawi takiego babola w lidze/pucharach.
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 09.07.2011, 12:39
Pragnę tylko zauważyć, ze w zimowych sparingach Garguła też rzekomo spisywał się dobrze, a jak było potem to wiemy wszyscy. Moge się zgodzić, że Melikson nie jest typowym rozgrywającym, niemniej jednak po pierwsze u nas gra na tej pozycji i mimo to spisuje się bardzo dobrze, a po drugie nie zgadzam się, że rozgrywający musi się angażować w odbiór i grę w destrukcji. Dlatego właśnie często gra się dwójką DPŚ, żeby rozgrywający miał pełną swobodę w ofensywie
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
Misha[Pl]
Member

Od: 07.2006

Stary 09.07.2011, 13:06
Birsa napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie z ustawieniem 4-4-2 to powinno wyglądać tak:
----Iliev--------Melikson---------Małecki
----------------Sobolewski----------------
------------------Pareiko------------------

Ewentualne zmiany: Diaz ---> Pajic, Jovanovic--->Lamey, Sobol---> Wilk, Iliev ----> Kirm
Dla mnie temat Boguskiego i Garguły w pierwszej jedenastce jest skończony...
Jak już było powiedziane: całe szczęście że to nie forumowicze układają taktykę Wisły.
ŻADNA drużyna na świecie nie gra z 5 stricte ofensywnymi zawodnikami. Niektórzy podają przykład Barcelony. Ale to nie prawda. Barcelona gra systemem 4-3-3 dokładnie takim samym jaki preferował Maaskant na początku sezonu. W środku pomocy grają jednym defensywnym (Busquets) jednym ofensywnym (Iniesta) i łącznikiem operującym pomiędzy nimi (Xavi). Jak ktoś uważa że Xavi jest ofensywnym pomocnikiem to gratuluję wnikliwej obserwacji. Gra on na takiej pozycji jak u nas grali Jirsak i Sivakov. Proponuję obejrzeć jakiś mecz Barcelony i skupić się na grze Xaviego. Gdy Barca się broni (rzadko ale zawsze) Xavi gra jak defensywny pomocnik i to bardzo dobry DP - ma masę odbiorów, gra bardzo agresywnie i niesamowicie się ustawia. W grze ofensywnej też nie zapędza się w pole karne przeciwników. Jak zdobywa jakieś bramki to raczej z za pola karnego. Więc jak widzicie nawet Barcelona nie gra tak jak byście chcieli żeby grała Wisła. A jest to chyba najbardziej ofensywnie grająca drużyna w Europie. Jak byśmy zgrali w europejskich pucharach takim systemem jak powyżej to byłaby miazga. Tracilibyśmy po 2, 3 bramki na mecz po samych kontrach.
Co do sytemu 4-4-2 to i owszem jest stosowany do dzisiaj ale zawsze z dwoma defensywnymi pomocnikami w składzie. I co może niektórych zaskoczy jest to bardziej defensywany system niż 4-3-3. 4-4-2 grał np Skorża. Nie myliłbym też systemu 4-3-3 z 4-5-1. Są to bardzo podobne systemy ale w 4-3-3 środkowi pomocnicy są ustawieni w linii (DP - ŚP - OP) a w 4-5-1 w trójkącie (DP - DP - OP).
Odpowiedz cytując
aguero20
Member

Od: 05.2011

Stary 09.07.2011, 13:39
Dla mnie tylko powinno być 4-3-3

---------------Genkov (Biton)
--Iliev----------------------------Małecki (Kirm)
--------Melikson--Sobol--Wilk-----------------
--Paljic (Diaz)--Chavez--Jaliens--Jovanovic (Lamey)
---------------Pareiko (Jovanic)---------------

Reszta niestety dla mnie jest bezużyteczna.
Odpowiedz cytując
aguero20
Member

Stary 09.07.2011, 13:43
Więc patrzcie się jakie mamy luki w składzie Według mnie mamy 16 zawodników , którzy mogliby być Wiśle i dobrze grają (powiedzmy ) .
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Stary 09.07.2011, 13:57
aguero20 napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie tylko powinno być 4-3-3

---------------Genkov (Biton)
--Iliev----------------------------Małecki (Kirm)
--Paljic (Diaz)--Chavez--Jaliens--Jovanovic (Lamey)
---------------Pareiko (Jovanic)---------------

Reszta niestety dla mnie jest bezużyteczna.

Czyli definitywnie skreślasz Gargułę i Jirsaka ?

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
Krzysiek311
Member

Od: 07.2010

Stary 09.07.2011, 13:58
Według mnie mamy teraz bardzo silną Ekipę, mamy praktycznie dwie silne jedenastki, gdzie żaden z zawodników się nie występuje dwukrotnie.

Odpowiedz cytując
aguero20
Member

Stary 09.07.2011, 14:01
Hmm...może nie ,bo coś tam umią pograć ale raczej ich nie widze. Może inaczej powiem...Ich nie widze na boiskach europejskich ale na ligówke mogą być : )

Krzysiek311 napisał(a):Wyświetl post
Według mnie mamy teraz bardzo silną Ekipę, mamy praktycznie dwie silne jedenastki, gdzie żaden z zawodników się nie występuje dwukrotnie.

Krzyśku311 , i to mają być tak samo silne rezerwy jak pierwsza 11 ;> Za Nuneza bym dał raczej Wilka Nunez byłby tylko zmiennikiem jak coś i tak jak napisałem mamy tylko 16 zawodników według mnie którzy by grali w miare dobrze w Pucharach Eur.
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 09.07.2011 o godz. 15:56.
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Stary 09.07.2011, 14:07
----------------Genkov------------------
----Iliev-------------------Małecki------

----------Melikson ----(Jirsak/?)------

Myślę że w lidze takie ustawienie miało by sens, pod warunkiem, że obok Maora grałby pomocnik, który potrafi odebrać piłkę i wyprowadzić atak. Jirsak zły nie jest, ale jego forma jest równa jak polskie drogi. O ile w meczu z Ruchem Chorzów grał b.dobrze, o tyle w meczu ze Śląskiem zawiódł. Wydaje się że w pucharach mając na skrzydłach Ilieva i Małego, w środku Gułę, Maora i Sobola, kontra przeciwników x 2, i zostaje walenie głową w mur.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 09.07.2011, 14:08
a ja wam powiem, że mamy wyrównany skład i to aż za bardzo .. bo wyjdzie, że 2-3 graczy z kontraktami ok 200 tys euro w ogóle nie znajdą się w meczowej 18
wolałbym mieć kadrę szczuplejszą o 4 zawodników średnich, ale 2 bardzo dobrych z kontraktami ok 400k
którzy graliby 1 skrzypce w zespole
Odpowiedz cytując
filip123
Member

Stary 09.07.2011, 14:11
Z tego co Moskal sie dowiedzial tam chodzi po 200 osob na mecz ligowy mysle ze na meczu z wisla przyjdzie z 2 tys . ale i tak nasi pojada w skladzie ok 2 tys , to beda zdziwieni tamci
Odpowiedz cytując
aguero20
Member

Stary 09.07.2011, 14:14
----------------Genkov------------------
----Iliev-------------------Małecki------

----------Melikson ----(Jirsak/Guła)------

Taki skład w naszej lidze ok może być
Ale w pucharach eur. taki powinien być + wszyscy rezerwowi ,którzy by sie nadawali na boiska eur.

----------------Genkov(Biton)------------------
----Iliev-------------------Małecki(Kirm)------

----------Melikson ----Wilk------

-----Paljic(Diaz)--Chavez--Jaliens--Jovanovic(Lamey)

------------------Pareiko(Jovanic)------------------
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 09.07.2011, 14:21
Nie ma sensu się tak odkrywać dopóki nie poznamy siły Skonto na własnej skórze. Równie dobrze taki ofensywny skład który podajecie z miękimi fajami bez odbioru typu Garguła czy Jirsak mógłby doprowadzić do piątki w plecy jak kiedyś dostał Celtic od Artmedii. Kto wie, niczego w piłce nie można wykluczyć. Nawet nie wiadomo, czy jesteśmy lepsi od tego Skonto. Drużyna cienkich bolków z Irtysza gładko pyknęła Jagę więc miejsce w lidze nie może tu być wyznacznikiem
Ja bym zagrał ostrożnie, jak poczujemy, że ogóry to jazda z nimi w drugiej połowie. W pucharach liczy się czyste konto a nie uraaaa.
..
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.07.2011, 15:38
Co wy tak wszyscy obstajecie za Iliewem? Moim zdaniem w pierwszej jedenastce będzie grał Kirm. Przynajmniej w pierwszych meczach.
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.07.2011, 15:50
gianbuffon napisał(a):Wyświetl post
Co wy tak wszyscy obstajecie za Iliewem? Moim zdaniem w pierwszej jedenastce będzie grał Kirm. Przynajmniej w pierwszych meczach.
Kirm będzie grał ale za Małeckiego na prawej stronie.
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Stary 09.07.2011, 18:32
Ja jestem ciekaw jak by wyglądał Nunez na pozycji łącznika pomiędzy Sobolem (Wilkiem), a Maorem. I zgadzam się z poglądem, że Melikson to nie jest typowy rozgrywający, bardziej wolny elektron. Typowym rozgrywającym jest z pewnością Garguła, Jirsak, a być może też Nunez, który w dodatku jest dobry w defensywie i być może byłby dobrym typowo środkowym pomocnikiem.
Odpowiedz cytując
filip123
Member

Stary 09.07.2011, 18:35
Nie wiem czy ogladałeś sparing z Rapidem ale Kirm chyba piłki przy nodze nie mial przez 70 minut .... jego strona nie istniła i to kiedy Iliev za niego wszedl cos sie ruszyło ... Jestem za Ilievem w Rydze.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.07.2011, 19:02
Kirm będzie grał ale za Małeckiego na prawej stronie.
Witamy Pana na forum, Panie Robercie Maaskant. Liczymy, że w dalszym ciągu będzie Pan skłonny dzielić się z nami zawiłościami taktycznymi, czekamy z niecierpliwością.

Ludzie, ogarnijcie się. Rozumiem, że można spekulować o składzie (no ale chyba to nie ten temat jednak), ale zakładać coś ze 100% pewnością ?

Ja tam jestem pełen obaw przed meczem ze Skonto. I nie bardzo rozumiem butę i ignorancję tych, którzy mówią o 3,4 zero. Ludzie. Mówicie o tej samej Wiśle, która skompromitowała się z wiadomymi drużynami, aż szkoda wymieniać ich nazwy. A Skonto to nie ogórki, zresztą żaden mistrz swojego kraju to nie ogórek, może poza Tri Fiori czy FC Sant Julia. Mają solidny skład, wygrali ostatnio z liderem na wyjeździe, tracą mało goli. Czeka nas paskudnie cięzka przeprawa, a nie zapominajmy o tym, że to przeciwnik, a nie my jest w trybie meczowym. Dużo czynników przemawia za tym, że nie będzie to ani łatwa, ani przyjemna potyczka tak jak niektórzy twierdzą. Wynik jaki padł 10 lat temu by mnie absolutnie satysfakcjonował.

Ja tam nie pompuje balonika, życie mnie nauczyło jak to się kończy. Wolę być przyjemnie zaskakiwany. Chociaż z jednym się zgadzam - jakbyśmy nie przeszli Skonto, oznaczałoby to ni mniej ni więcej, niż to, że na te puchary zwyczajnie nie zasługujemy i tyle.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 09.07.2011, 19:04
filip123 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy ogladałeś sparing z Rapidem ale Kirm chyba piłki przy nodze nie mial przez 70 minut .... jego strona nie istniła i to kiedy Iliev za niego wszedl cos sie ruszyło ... Jestem za Ilievem w Rydze.
Gdzie taki topor jak Kirm miałby Ilieva na ławie posadzić. Grał bo nie miał konkurencji.
..
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 09.07.2011, 19:30
Bo to bardziej doswiadczony pilkarz od Kirma a tacy sa najbardziej potrzebni w eliminacjach europejskich
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 09.07.2011, 19:37
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Bo to bardziej doswiadczony pilkarz od Kirma a tacy sa najbardziej potrzebni w eliminacjach europejskich
takim tokiem rozumowania Mały siedzi i nawet z ławki sie nie podniesie.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.07.2011, 19:37
Ja nie mówię, że jest ogólnie słabszy. Na ten moment tak, bo jest mniej zgrany z drużyną i sądzę, że trener postawi na Kirma. Takie rozwiązanie byłoby najlepsze. Postawić na żelazną jedenastkę z końcówki sezonu + Lamey. A Iliew może wejść ok. 60 min. Po paru meczach, jeśli Kirm nie będzie zachwycał, to Iliew zapewne wskoczy do pierwszej jedenastki.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów