The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.07.2011, 22:10
jakby ktoś miał skrót z meczu Ventspils-Skonto to zarzućcie
Ad. pirat.z.karaibów - wybacz mistrzu, news dodany o 22 48, jest 23:17, ostatni raz na TWSD byłem o 22 30, teraz przeglądałem forum. Dzięki mimo wszystko.
Ostatnio edytowane przez Krav : 07.07.2011 o godz. 22:18.
Odpowiedz cytując
Dariusz
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.07.2011, 22:13
Kolejny sezon kompromitacji polskich drużyn w europejskich pucharach uważam za otwarty, mam nadzieje, że kolejnych tytułów na internecie "Kompromitacja Śląska, Legii, Wisły" nie będzie
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 07.07.2011, 22:13
Krav napisał(a):Wyświetl post
jakby ktoś miał skrót z meczu Ventspils-Skonto to zarzućcie

Czytaj czasem newsy...
http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=25410

Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 08.07.2011, 00:19
Chciałbym mieć nadzieję, że nasze chłopaki w meczach ze Skonto pozostawią serca na boisku, bo jeśli przestoją oba mecze, to już więcej nie wybaczę...
Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 08.07.2011, 01:59
tofik napisał(a):Wyświetl post
To co napiszesz o Irtyszu ? Przecież to zespół na poziomie amatorskim, żaden element im nie wychodził chociażby przyzwoicie, pomimo tego wbili Jadze 2 bramki. Tyle co my u siebie ostatnio, po męczarniach. A przecież mieli jeszcze karnego, którego zmarnował Franek.
Dla mnie nadal jest 50/50 za mało widziałem naszych w akcji, żeby tak na sucho nas postawić w roli faworyta.
Natomiast cudów się nie spodziewam. W meczu z Rapidem wyszło wszystko czarno na bialym co szwankuje i jesli taką grę powtórzymy w pucharach to nas nie ma. Kolejna wtopa.

Ja rowniez podzielam obawy ,bo jednak Wisla na kilku nowych zawodnikow i tak naprawde kij wie na jakim pozimie jest wogole ten zespoł.

Jesli by chocby analizowac go z meczu z Rapidem to mysle ze rywalizacje w Pucharach skonczymy szybciutko,(nastepny rywal po Skonto) ,ale moze Maaskant bedzie potrafil na szybko cos zbudowac.

Taki nastał czas,w Europie jestesmy zwykłymi cienkimi bolkami,niedlugo rywal z wysp Owczych bedzie stanowil dla nas nie lada wyzwanie .........
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
kolend
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 08.07.2011, 08:04
może mnie ktoś utwierdzić w przekonaniu/poprawić:
- by wejść do fazy grupowej ligi mistrzów, Wisła musi wygrać 3 kolejne dwumecze?
- odpadnie w 1szym dwumeczu - jest out z pucharów
- odpadnie w 2gim dwumeczu - jest out z pucharów czy walczy jeszcze o UEFA?
- odpadnie w 3cim dwumeczu - walczy o UEFA czy automatycznie trafia do fazy grupowej UEFA?
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.07.2011, 08:06
kolend napisał(a):Wyświetl post
może mnie ktoś utwierdzić w przekonaniu/poprawić:
- by wejść do fazy grupowej ligi mistrzów, Wisła musi wygrać 3 kolejne dwumecze?
- odpadnie w 1szym dwumeczu - jest out z pucharów
- odpadnie w 2gim dwumeczu - jest out z pucharów czy walczy jeszcze o UEFA?
- odpadnie w 3cim dwumeczu - walczy o UEFA czy automatycznie trafia do fazy grupowej UEFA?
Odpadnie ze Skonto = out.
Odpadnie w drugim = 4 runda eliminacji LE, czyli jeden dwumecz do grupy LE.
Odpadnie w trzecim = Faza grupowa LE.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.07.2011, 09:36
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Ja rowniez podzielam obawy ,bo jednak Wisla na kilku nowych zawodnikow i tak naprawde kij wie na jakim pozimie jest wogole ten zespoł.
Wg mnie (pokazał to także sparing z Rapidem) Maaskant nie będzie kombinował i wystawi żelazną jedenastkę z ligi (+ Lamey). Mam tylko nadzieję, że nie zagramy ze Skonto dwójką defensywnych pomocników, bo wtedy to potrafimy grać jedynie z kontry (a jak broni nasza obrona wszyscy wiemy). Choć z drugiej strony, Łotysze grają dość ofensywnie i może to jest recepta?
Odpowiedz cytując
CH.
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 08.07.2011, 12:39
Cytat:
Oto lista A piłkarzy Wisły, którzy są uprawnieni do gry w drugiej rundzie kwalifikacji do Ligi Mistrzów:
bramkarze: Milan Jovanić, Sergei Pareiko
obrońcy: Gordan Bunoza, Łukasz Burliga, Osman Chavez, Kew Jaliens, Mateusz Kowalski, Michael Lamey, Dragan Paljić
pomocnicy: Daniel Brud, Łukasz Garguła, Ivica Iliev, Tomas Jirsak, Andraż Kirm, Patryk Małecki, Maor Melikson, Gervasio Nunez, Radosław Sobolewski, Cezary Wilk
napastnicy: David Biton, Rafał Boguski, Tsvetan Genkov
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...c_w_pucharach/
Odpowiedz cytując
hide
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 08.07.2011, 12:47
Jest Dudu Biton
Odpowiedz cytując
White Star86
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 08.07.2011, 12:52
Coś mi się nie wydaje, Lech odpadł w 3 rundzie a żeby zagrać w fazie grupowej LE to jeszcze musieli wyeliminować Dnipro.
Odpowiedz cytując
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.07.2011, 12:59
Leszek odpadl w 2 dwumeczu ze Sparta ktora i tak nie zgarala w CL bo odpadla potem z kims ze Slowacji.
Odpowiedz cytując
szlaQ
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 08.07.2011, 13:10
Sparta odpadła w 4 rundzie z Ziliną ;]

Odpowiedz cytując
junior1906tsw
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 08.07.2011, 14:30
nie ma Jovanovica ciągle
` Tylko jeden Klub kocham aż po grób... `
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.07.2011, 15:12
Cytat:
nie ma Jovanovica ciągle
Ja jakoś nie płacze z tego powodu.
Odpowiedz cytując
Wichar87
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.07.2011, 15:58
Co do naszych sparingów i przygotowań, to Genk - Rapid 0:2 do przerwy. Także chyba Rumuni wygrają turniej.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 08.07.2011, 16:00
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
Wg mnie (pokazał to także sparing z Rapidem) Maaskant nie będzie kombinował i wystawi żelazną jedenastkę z ligi (+ Lamey). Mam tylko nadzieję, że nie zagramy ze Skonto dwójką defensywnych pomocników, bo wtedy to potrafimy grać jedynie z kontry (a jak broni nasza obrona wszyscy wiemy). Choć z drugiej strony, Łotysze grają dość ofensywnie i może to jest recepta?

Jesli Lotysze zagraja 1-10-0 to moze byc rzeczywiscie klopot do....momentu strzelenia pierwszej bramki.Jak z FC Szawle rok temu.

Jesli przesuna sie choc troche do przodu to mysle ze z aktywnym Meliksonem czy Ilievem jestemy w stanie rozegrac pilke i cos strzelic.Nawet nie mylscie ze to bedzie spacerek,to mecz w Pucharach i Skonto bedzie sie chcialo pokazac-to przeciez idealena promocja dla ich zawodnikow.

Musi byc 100% mobilizacji.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 08.07.2011, 16:09
Mam tylko nadzieję, że jak będziemy wygrywać w środę dwa, bądź trzy do zera, to nasi będą gryźli dalej trawę jakbyśmy przegrywali 0-3 i "gonili wynik". Nie będę zadowolony z wygranej jedną bądź dwiema bramkami. Mamy ich zmieść z powierzchni ziemi! Zniszczyć!!! Chcę zobaczyć podobny wynik w dwóch spotkaniach jak po dwumeczu z WIT Georgia Tibilisi - 12-3. To nas mają się bać tacy "mocarze" jak Skonto, a nie my ich!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 08.07.2011, 16:34
Oklep z Levadią i Karabachem nauczył mnie pokory. Wiem już, że Wisełka jest w stanie przegrać dokładnie z każdym, nawet z reprezentacją ministrantów Parafii Św. Floriana w Wąchocku.

Więc sprawa jest prosta. Jeśli drużyna nie jest dobrze przygotowana i na 100% zmobilizowana, to i Skonto Ryga jest bardzo groźnym rywalem.

Cała nadzieja w tym dwumeczu w trenerze Maaskancie. Widać wyciągnął jakieś wnioski, bo przygotowania zaczęliśmy bardzo wcześnie. Sparingpartnerzy też dobrani sensownie - pod kątem przyszłych przeciwników w europejskich pucharach. Maaskant wie, że w razie wpadki w Europie może wylecieć, więc spiął się na 100%. Do tego Stan sprowadził profesjonalistów, zawodników z doświadczeniem gry o wysoką stawkę.

Ja nawet zamierzam przyjść na mecz w Krakowie, mimo że Skonto to żaden atrakcyjny rywal. Ale chcę wreszcie oglądnąć Wisłę na żywo w europejskich pucharach. W poprzednich latach czekałem na atrakcyjniejszych rywalach w dalszych rundach i nie doczekałem się. Nie chcę powtórzyć tego błędu.

Wszystkim forumowiczom radzę to samo - przyjdźmy na mecz rewanżowy ze Skonto, nawet jeśli będzie się wydawał tylko formalnością. Nasi piłkarze muszą widzieć, że dla nas europejskie puchary to sprawa poważna. Nie ma mowy o lekceważeniu, trzeba zap... od pierwszej do ostatniej minuty!
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 08.07.2011, 16:34
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
Mam tylko nadzieję, że jak będziemy wygrywać w środę dwa, bądź trzy do zera, to nasi będą gryźli dalej trawę jakbyśmy przegrywali 0-3 i "gonili wynik". Nie będę zadowolony z wygranej jedną bądź dwiema bramkami. Mamy ich zmieść z powierzchni ziemi! Zniszczyć!!! Chcę zobaczyć podobny wynik w dwóch spotkaniach jak po dwumeczu z WIT Georgia Tibilisi - 12-3. To nas mają się bać tacy "mocarze" jak Skonto, a nie my ich!

Ochłoń. Czasy aż takich ogórków już minęły, teraz nawet Fulham remisuje na wyjeździe z zespołem z Wysp Owczych 0:0. Zdarzają się jeszcze wysokie zwycięstwa ale nie przesadzajmy z oczekiwaniami. Każda wygrana w Rydze mnie ucieszy.
Odpowiedz cytując
Adrian_Suvalkai
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 08.07.2011, 16:54
Będzie dobrze jak wygra te 2:0.

A Ty naucz się pokory i choć trochę zachowaj obiektywizmu. Łatwo dajesz się manipulować mediom pompującym balonik.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 08.07.2011, 16:58
A ja tam chcę ich po prostu przejść... Fajnie by było poza tym dwa razy wygrać, bo to punkty do rankingu, ale to już sprawa drugorzędna.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Zed_is_dead
Member

Od: 11.2009

Stary 08.07.2011, 17:00
Oglądał ktoś Genk vs Rapid ? Da się coś sensownego powiedzieć o tym meczu ? Czy obydwie drużyny grały w mocnych składach i jak wypadała jedna na tle drugiej ? Genk to w końcu potencjalny rywal Wisły w 3 rundzie i teoretycznie jeden z mocniejszych.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 08.07.2011, 17:23
Oglądałem drugą połowę niecałą. Ja wiem, Genk nie wyglądał na drużynę silnie zmotywowaną. Mało biegali, przez co podobnie jak my często musieli słać długą piłkę za linie obrony. Na pewno nieźle potrafią pograc, pilka im nie przeszkadza, ale w tym spotkaniu byli wyraźnie słabsi od Rapidu. Pierwsza bramka na konto bramkarza Genku, druga stracona po rzucie rożnym. (gole zobaczyłem w skrócie po spotkaniu) Co do składów to Rapid wygląda, że w bliskim do optymalnego składzie, jeśli chodzi o Belgów to się nie wypowiem. Tylko Vossena kojarze napastnika
Rapid grał to co z nami, wysoki odbiór, ostra gra i jazda z szybkimi akcjami. Pod koniec jeden z Rumunów jeszcze zapolował na nogi i dostał czerwoną. Nie wiem czy to dobry pomysł z tymi narwańcami grać sparingi w przyszlości
Ostatnio edytowane przez tofik : 08.07.2011 o godz. 17:28.
..
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 08.07.2011, 17:44
tofik napisał(a):Wyświetl post
Rapid grał to co z nami, wysoki odbiór, ostra gra i jazda z szybkimi akcjami. Pod koniec jeden z Rumunów jeszcze zapolował na nogi i dostał czerwoną. Nie wiem czy to dobry pomysł z tymi narwańcami grać sparingi w przyszlości
ja bym aplikował z 15 takich sparingów przed rozpoczęciem sezonu. Wtedy piłkarz nie bedzie miał czasu na stanie w miejscu, a moze tez po 10 sparingach Wisła stanie sie wilkiem a nie zającem.

e: Blanco : strach myśleć co czułeś po ostatnim meczu w sezonie, albo po spotkaniu u siebie z Górnikiem.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 08.07.2011 o godz. 17:53.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.07.2011, 17:46
Przyznam,że porażka mistrza Belgii to dla mnie niespodzianka .
Nie doceniłem Rapidu , który jednak potrafi grać w piłkę, stawia to też naszą porażkę w trochę innym świetle , choć i tak jestem mocno zaniepokojony , w środę po prostu gdy widziałem grę Wisły czułem się jakby ktoś dał mi porządnie po ryju.
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 08.07.2011, 18:28
szprotson napisał(a):Wyświetl post
ja bym aplikował z 15 takich sparingów przed rozpoczęciem sezonu. Wtedy piłkarz nie bedzie miał czasu na stanie w miejscu, a moze tez po 10 sparingach Wisła stanie sie wilkiem a nie zającem.

e: Blanco : strach myśleć co czułeś po ostatnim meczu w sezonie, albo po spotkaniu u siebie z Górnikiem.
"Nie biegasz, to ci nogi pourywają" Ja już nie wiem, może to wlasnie jest ten sposób na wymuszenie ruchu bez piłki
..
Odpowiedz cytując
UcheJ
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 08.07.2011, 18:37
Ja powiem to tak. Moim zdaniem oglądałem mecz Wisła-Rapid i moje wnioski są proste. Rapid zagrał dobrze pressingiem, to za mało powiedziane zagrali bardzo bardzo dobrze pressingiem. Ale oprócz tego wszystko inne mieli średnie! Z Wisła jest ten jeden problem że jak jest pressing to jesteśmy w czarne.... pupie jak zawsze. Zawsze tak było. Maskaant uczy naszych jak wychodzić z pod pressingu i jest to pierwszy trener który to robi!!! I w tym meczu widziałem wiele dobrych wyjść z pod pressingu przeciwnika lecz brakowało przejścia do ataku lecz i tak jesteśmy 100 razy lepsi w tym elemencie niż przez wszystkie lata jakie Wisła grała. Nasza drużyna jest lepsza niż za czasów Kasperczaka nie boje się tego powiedzieć. Nawet jak nie wejdziemy w LM to i tak jest najlepsza. Nie ma Polaków i bardzo dobrze! Jesteśmy ciency!!! Prawda Boli? Ale taka jest rzeczywistość. Jednego jestem pewien nikt z zagranicy w naszej drużynie nie odstawi nogi i nie przejdzie obok meczu bo mają ambicje (nigdy nie widziałem żeby ktoś z nich przeszedł obok meczu, może komuś nie szło ale zawsze biegają żeby polepszyć wynik) a ta garstka Polaków która jest u nas jest najlepsza od lat jeśli chodzi o mentalność i psychikę. Mały napewno da z siebie wszystko nawet jak nie będzie mu wychodzić to będzie zapier... Sobol może i stary ale serce ma do gry, Wilk Ma ambicje i Pasuje do Wisły jak ulał. Nie puszy się jak głupi jak coś mu wyjdzie lub strzeli gola. To mi się podoba. A co było kiedyś? Brożki? Szanuje ale w pucharach to dno nigdy drużyny nie pociągli do przodu. Mógłbym tak pisać dalej i dalej o Polakach i ich mentalności przegranych. Klubie jest tylko chyba jeden Polak którego nie lubię za mentalność to Garguła on w piłkę grać nie umie a co dopiero o psychice pisać.

Rzadko piszę na forum bo jak czytam nie które wpisy to płakać się chce. Choć miałem ochotę coś napisać w końcu. Jak ktoś mnie zjedzie i się oburzy moim postem to mi to wisi i powiewa.

Pozdrawiam Wiślacką Brać
UcheJ
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 08.07.2011, 21:48
Zrobiłem krótką analizę ostatnich dwóch sezonów Wisły w pucharach wraz z aktualnymi przygotowania do aktualnego.

Sezon 2009/2010

Eliminacje Ligi Mistrzów
Trener: Maciej Skorża

Przygotowanie do sezonu:

Rozpoczęcie przygotowań do nowego sezonu – 20 czerwca 2009.
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...iowe_wislakow/
Pierwszy mecz o stawkę w 2. Rundzie eliminacyjnej Ligi Mistrzów z Levadią Tallin - 15 lipca 2008.
25 dni między rozpoczęciem przygotowań do nowego sezonu, a pierwszym spotkaniem o stawkę.

Transfery:

Przyszli: Pablo Alvarez (Reggina Calcio – wypożyczenie), Łukasz Burliga (Flota Świnoujście – powrót z wypożyczenia), Michał Chrapek (ME), Michał Czekaj (Juniorzy), Łukasz Garguła (GKS Bełchatów), Łukasz Jarosiński (ME), Mariusz Jop (FK Moskwa), Andraż Kirm (NK Domżale), Sebastian Leszczak (ME)
Skupmy się na zawodnikach sprowadzonych do pierwszej drużyny (bez juniorów powrotów z wypożyczenia i piłkarzy z ME) tj.:
Łukasz Garguła – kontrakt podpisał już w styczniu 2009 roku, ale piłkarzem Wisły został w lipcu, po wygaśnięciu kontraktu z GKS-em Bełchatów. 22 lutego tego samego roku zerwał więzadła krzyżowe w meczu Pucharu Ekstraklasy z Legią Warszawa.
Andraż Kirm – autograf pod umową Słoweniec złożył 2 lipca 2009 roku, na 13 dni przed pierwszym meczem Ligi Mistrzów. Stracił 12 dni przygotowań do sezonu z Wisłą.
Mariusz Jop – 10 lipca 2009 roku Wisła związała się roczną umową z byłym obrońcą FK Moskwa. Jop sprowadzony został na 5 dni przez spotkaniem z Levadią w Sosnowcu.
Pablo Alvarez – 22 lipca Wisła wypożyczyła na rok z Regginy Calcio urugwajskiego prawego obrońcę. Umowa weszła w życie w dniu rewanżu Wisły z Levadią Tallin!
Odeszli: Marcin Baszczyński (Atromitos Ateny),Beto (Szuka klubu) Krzysztof Mączyński (Łódzki KS - wypożyczenie), Andrzej Niedzielan (Ruch Chorzów), Norbert Varga (Unirea Alba Iulia), Marek Zieńczuk (AO Xanthi)

Podsumowanie transferów:
Tak naprawdę tylko Kirm był realnym wzmocnieniem Wisły przed jakże ważnymi meczami o Ligę Mistrzów. Słoweniec z dobrej strony pokazał się w spotkaniu z estońskim zespołem. Trafił nawet w poprzeczkę w pierwszym meczu jeszcze przy stanie 0-0. Kirm zastąpił na lewym skrzydle Marka Zieńczuka, z którym Wisła nie doszła do porozumienia w sprawie przedłużenia kontraktu. Zmiana wypadła na plus. Mariusz Jop sprowadzony na 5 dni przed pierwszym meczem w Sosnowcu. Na środku obrony zastąpił kontuzjowanego wtedy Głowackiego. Z jakim skutkiem? Wystarczy zobaczyć bramkę Nikity Andreev’a http://www.youtube.com/watch?v=zwOMdJQDCCQ. Pablo Alvareza działacze Wisły wypożyczyli na prawą obronę stanowczo za późno, bo w dniu drugiego spotkania z Levadią, w którym naturalnie nie mógł wystąpić. Na prawej obronie w Sosnowcu od pierwszej minuty wystawiony został Łobodziński, który sobie nie radził z piłkarzami Levadii i z czasem zamienił się z Piotrkiem Brożkiem, który jest nominalnym lewym pomocnikiem! W rewanżu na tej pozycji zagrał „Pietia”. Garguła zamiast biegać po boisku, biegał po lekarzach. Szkoda chłopaka, bo nie jego wina, że złapał tak paskudną kontuzję, ale nie pomógł w tamtym okresie Wiśle.
http://www.transfery.info/news-full-11048.html

Stadion:

Z powodu budowy stadionu Henryka Reymana w Krakowie, Wisła nie mogła rozgrywać swoje mecze na własnym obiekcie. Biała Gwiazda musiał przenieść się do odległego o kilkadziesiąt kilometrów Sosnowca. Zamiast posiadać przewagę swojego stadionu, Wisła grała „praktycznie” dwa mecze na wyjeździe. Stadion w Sosnowcu ani z wyglądu nie budził respektu u rywali, ani tym bardziej nie posiadał tej magii jaka panuje przy Reymonta 22. Na domiar złego Wiśle przyszło gonić wynik w Sosnowcu w potężnej ulewie.

Sezon 2010/2011
Eliminacje Ligi Europejskiej
Trener: Henryk Kasperczak

Przygotowanie do sezonu:

Rozpoczęcie przygotowań do nowego sezonu – 14 czerwca 2010.
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...iaj_zaczynaja/
Pierwszy mecz o stawkę w 2. Rundzie eliminacyjnej Ligi Europejskiej z FC Šiauliai - 15 lipca 2008.
31 dni między rozpoczęciem przygotowań do nowego sezonu, a pierwszym spotkaniem o stawkę.

Transfery:

Przyszli: Milan Jovanić (Spartak Subotica), Mateusz Kowalski (Piast Gliwice), Maciej Żurawski (Omonia Nikozja), Gordan Bunoza (NK Karlovac), Erik Cikos (MFK Petrzalka), Dragan Paljić (Kaiserslautern), Cezary Wilk (Korona Kielce), Andres Rios (River Plate), Osman Chavez Guity (CD Platense), Boukhari, Branco
Mateusz Kowalski – powrót z wypożyczenia. Od początku przygotowań.
Milan Jovanić – Z Wisłą związał się 13 czerwca 2010. Dołączył do drużyny już od pierwszego dnia przygotowań.
Maciej Żurawski – Podpisał kontrakt 28 czerwca.
Bunoza i Cikos – Obaj swoje umowy podpisali 9 lipca. Na 6 dni przed meczem z Litwinami. Bunoza ze względu na formalności związane z pozwoleniem na pracę w kraju Unii Europejskiej nie zagrał w 2. Rundzie eliminacyjnej.
Paljić – 17 lipca Wisła zakontraktowała Serba z niemieckim paszportem. Sprowadzony został między pierwszym a drugim spotkaniem z Litwinami.
Rios – 22 lipca Wisła wypożyczyła Riosa…
Wilk – …dzień później sprowadziła z Korony Cezarego Wilka.
Chavez – Honduranin związał się z Wisłą 8 sierpnia 2010 roku. Wisła w owym czasie była już za burtą europejskich pucharów. Warto przypomnieć, że zawodnik wystąpił na Mistrzostwach Świata w RPA.
Boukhari – Został wypożyczony w ostatnim dniu okna transferowego.
Branco – Kontrakt podpisał 23 września jako tzw. „zapchajdziura”.
Odeszli: Pablo Alvarez (Reggina Calcio), Issa Ba, Georgi Christow, Arkadiusz Głowacki (Trabzonspor), Konrad Gołoś, Mariusz Jop (Górnik Zabrze), Marcin Juszczyk (Polonia Bytom), Marcelo (PSV Eindhoveen)

Podsumowanie transferów:
Wisła nowych zawodników sprowadziła stanowczo za późno. Od początku okresu przygotowawczego do dyspozycji Henryka Kasperczaka byli Jovanić i Kowalski, który powrócił z wypożyczenia. Żurawski do klubu przyszedł w połowie przygotowań do sezonu, natomiast Cikos i Bunoza na 6 dni przed meczem z Szawle. Paljic, Rios i Wilk sprowadzeni zostali już w momencie, gdy walczyliśmy w europejskich pucharach. Jak było już po zawodach, z klubem związali się Chavez, Boukhari i Branco. Wisła natomiast nie zdołała wykupić prawego obrońcę z Regginy Calcio Urugwajczyka Alvareza. Głowacki został sprzedany do Trabzonsporu, a drugi filar defensywy – Marcelo – do PSV Eindhoven. „Czwarty do brydża” był Diaz, którego kupił belgijski Club Brugge. W rozwaloną defensywę Białej Gwiazdy piłkarze Karabachu wchodzili „jak w masło”. Żal było patrzeć jak nasza obrona radziła (przepraszam, nie radziła) sobie z azerskimi zawodnikami.
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/1,...traklasie.html

Stadion:

W sezonie 2010/2011 Wisła też nie mogła występować na obiekcie przy ulicy Reymonta 22. Tym razem Biała Gwiazda grała na Suchych Stawach. Ów stadion nie powala na kolana. Kolejny sezon Wisła grała oba spotkania nie na swoim obiekcie.

Sezon 2011/2011
Eliminacje Ligi Mistrzów
Trener: Robert Maaskant

Przygotowanie do sezonu:

Rozpoczęcie przygotowań do nowego sezonu – 11 czerwca 2011.
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnosci/zaczeli_9868/
Pierwszy mecz o stawkę w 2. Rundzie eliminacyjnej Ligi Mistrzów ze Skonto Ryga - 13 lipca 2011.
32 dni między rozpoczęciem przygotowań do nowego sezonu, a pierwszym spotkaniem o stawkę.

Transfery na dzień 22.06.2011:

Przyszli: Dudu Biton (N - Royal Charleroi SC), Júnior Díaz (P - Club Brugge KV), Ivica Iliev (P - FK Partizan (Belgrad)), Michael Lamey (O - Leicester City FC), Gervasio Núñez (P - Quilmes AC), Osman Chavez
Iliev – przyszedł do klubu 10 czerwca, na dzień przed rozpoczęciem przygotowań.
Lamey – trzy dni po Serbie podpisał kontrakt.
Chavez – 15 czerwca Wisła kupiła Osmana, który występował w Pucharze CONCAFA.
Nunez – 1 lipca Argentyńczyk został wypożyczony na rok.
Biton – 6 lipca Wisła wypożyczyła Izraelczyka.
Diaz – 8 lipca wypożyczenie na rok.
Jovanović trenuje z klubem od dłuższego czasu i za niedługo może podpisać umowę.
Odeszli: Nourdin Boukhari, Serge Branco , Erik Čikoš, Andrés Ríos , Michaił Siwakow, Damian Skołorzyński, Maciej Żurawski

Podsumowanie transferów:
Wisła sprowadziła piłkarzy tuż przed pierwszym meczem o stawkę. Wszyscy mogą zagrać ze Skonto. Odeszli Ci piłkarze, którzy nie sprawdzili się w poprzednim sezonie. Najwięcej dyskusji sprawiło pożegnanie – podstawowego gracza – Cikosa.

Stadion
:
Po latach tułaczki wracamy na własny obiekt w europejskich pucharach. To tu wygrywaliśmy z Interem. Tu goniliśmy Parmę, aż w dogrywce ją dopadliśmy. Na Reymonta rozegrany został również mecz, który nazywany jest do dziś „Cudem nad Wisłą” z Realem Saragossą, gdzie po pierwszym meczu przegraliśmy 4-1, a drugą połowę rewanżu zaczynaliśmy ze straconym golem. Wygrywaliśmy z Interem, Barceloną. Gromiliśmy Beitar. Czas na kolejny rozdział z udziałem Stadionu Henryka Reymana. To musi być ten sezon, w którym na Reymonta 22 usłyszymy http://www.youtube.com/watch?v=qktoHVTSyTg
Odpowiedz cytując
Glazik
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 08.07.2011, 22:23
Zajebiscie optymistycznie to wyglada... ale jak bedzie ciezko przewidziec..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów