|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Wg. mnie próbowanie Jovanovicia na prawej stronie nie wynika z braku wiary w umiejętności Lameya a raczej z braku nominalnego zmiennika na tą pozycję. W sytuacji gdyby wypadł Lamey ( forma, kartki, kontuzje) trener musi mieć jakąś perspektywę, może tam grać Kew a Robert sprawdził jeszcze jakby się Jovanovic tam spisywał. W każdym razie całą prawdę zna tylko RM i ja wierze że wie co robi. ![]()
".... i w każdej chwili czy dobrej czy złej, będę kochał Wisełkę....."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Fajnie że rozmowa ma charakter raczej merytoryczny o naszej wyjściowej jedenastce, no bo przecież te transfery nie mogą być tylko budowaniem rywalizacji ( choć i ta w samym założeniu jest korzystna).
Iliew był w Serbii wybrany na piłkarza sezonu, Nunez robi niezłe wrażenie i te ponad 70 spotkań rozegranych w lidze argentyńskiej ( przy raptem 4 występach Riosa, przy czym obaj Argentyńczycy mają po 23 lata). Na prawej obronie myślę również że będzie w efekcie grał Jovanović a nie Lamey ... Ogólnie takie rozważania są bardzo śliskie, jak ich zobaczymy w grze to będzie można sobie wyrobić jakieś zdanie. A i ono musi uwzględniać proces aklimatyzacji ( vide Genkow). Diaz i Biton to raczej rezerwowi. Powiem tak, życzyłbym sobie aby taki Nunez był lepszy na lewej obronie od Paljicia (choć obaj to raczej pomocnicy), albo taki Iliew był lepszy od Kirma, a zwłaszcza aby Jovanović grał na prawej obronie i aby był lepszy od ... Cikosa. Wiem, wiem gościa już u nas nie ma, no ale Ja bym sobie życzył abyśmy byli mocniejsi w porównaniu do składu z poprzedniego sezonu. W każdym meczu gra z reguły nie 11 a 14 piłkarzy. I bardzo liczę na pozytywne zmiany. Konkretnie na nowego ... Wilka, czyli kogoś kto zaczyna jako rezerwowy i ... daje czadu, wskakując do 11 wyjściowej. PS. wszystko to przy założeniu że cała 6-tka jest nasza. |
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
|
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Tra...871,1,971.html
Za moment z szatni wyszedł dyrektor sportowy Białej Gwiazdy. – Jesteśmy bliscy zamknięcia tych spraw. Gdybyśmy nie byli, to ani Biton, ani Diaz nie przechodziliby tutaj testów. Osiągnęliśmy słowne porozumienie z ich klubami. Mają być wypożyczeni, bez opcji pierwokupu – oznajmił Stan Valckx. (...) ? |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
W porównaniu do poprzedniego okienka to jest raczej mizerne dla mnie. Poważnie się obawiam o jakość wszystkich tych naszych letnich wzmocnień ;/ Obym się mylił
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Wszystko się dobrze zapowiada, tylko w którymś z dzisiejszych artykułów pisało, że Diaz i Biton będą wypożyczeni bez opcji pierwokupu. Trochę szkoda zwłaszcza jeśli chodzi o Bitona, niby jeszcze nic o nim nie wiemy konkretnego, bo jak się będzie spisywał pokaże boisko, ale przy założeniu, że "zabłyśnie" w lidze i np. w pucharach, to nie będziemy mieli większego wpływu na to żeby go zatrzymać itd. Oby jak najwięcej z tych transferów wypaliło, a będzie piękny i emocjonujący sezon.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Ciekawie, że bez prawa pierwokupu. O ile z Diazem nie jest to dla mnie zbyt szokująca informacja, bo nie jest to piłkarz perspektywiczny, a i pewnie forma nie będzie aż tak duża że będziemy chcieli wykładać za niego gotówkę za rok, to z Bitonem dla mnie sytuacja jest niezrozumiała. Zawodnik 23 lata, nieźle zapowiadający się gracz. Ma szanse zaistnieć w naszej lidze, a tutaj nawet prawa pierwokupu brak.
Mizerny to jesteś ty i ludzie, którzy po swoich postach dodaję enigmatyczne "obym się mylił". |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z inwektywami do mnie nie wyjeżdzaj. Na papierze tylko Iliev i Biton wyglądają nieźle. Nie jestem przekonany do takiego znacznego zwiększania serbskiej kolonii w Wiśle, a Lamey ostatnio nie grał. Dla mnie nie wygląda to fajnie.
A "obym się mylił" nie jest enigmatyczne tylko bardziej asekuracyjne. Sprawdz, co znaczy "enigmatyczne" |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Jeżeli sytuacja jest tak zła, że jesteśmy zmuszeni do ogrywania innemu klubowi zawodników bo nie stać nas na transfer to zaczynam się poważnie bać o stan naszej drużyny jeżeli nie zakwalifikujemy się do LM (kasa z LE nie jest aż taka wielka i może być raczej dodatkiem do budżetu klubu a nie go ratować) bo wtedy dla poratowania finansów możemy pożegnać naszych najlepszych zawodników + prawdopodobnie Holendrów (bo jaki profesjonalista pracuje w miejscu, gdzie nie gwarantuje mu się chociaż minimum warunków do pracy?) i znowu być w ciemnej d***ie...a już się wydawało, że wychodzimy na prostą :( |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Możliwy jest też taki scenariusz że aktualny klub Bitona widząc w nim potencjał, nie chciał już teraz ustalać opcji pierwokupu, licząc że grajac w drużynie mistrza Polski, prawdopodobnie grającego w europejskich pucharach zawodnik znacznie bardziej się wypromuje niż grając w drugiej lidze belgijskiej. Nie musi być koniecznie tak, że my nie mamy forsy, tylko że Charloi liczy na większy zysk, niekoniecznie sprzedając Bitona za rok akurat Wiśle.
|
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Z jednej strony to jest bardzo dobre posunięcie, jeśli awansujemy do wymarzonej Ligi Mistrzów to ich po prostu kupimy, bo będzie nas na nich stać. Gdyby Biton się sprawdził mamy zawsze możliwość złożenia oferty a jeśli zawiedzie to po prostu za wiele na tym nie stracimy.
![]()
" Bo najważniejsze chęć istnienia, spokojne dni i spełnione marzenia..."
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
no właśnie...w tym jednym artykule pisze ze Dudu Biton ma być wypożyczony bez opcji pierwokupu a tytaj:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357..._Krakowie.html ze jednak ta opcja bedzie zawarta... Jednak jesli w tym pierwszym cytuja Stana no to chyba jednak tej opcji nie będzie:/ Ale pożyjemy zobaczymy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Niby tak, ale jeśli wejdziemy do LM, a on pokaże się z dobrej strony, to zapewne znajdzie się ktoś z grubszym portfelem niż nasz i nie kupimy go, ale możemy tylko gdybać w tym momencie, a to nie ma za dużego sensu.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale przy założeniu, że mamy kasę nie ma sensu robić Charloi przysługi - wiadomo, że jak się chłop już wypromuje w polskiej lidze to cenowo będzie poza zasięgiem Wisły (jak większość dobrych graczy z naszej ligi), także zakładając, że jest hajs, a Charloi chce Bitona wypożyczać bez opcji pierwokupu dziękuje się im za negocjacje, wychodzi i przechodzi do negocjacji z kolejnym z napastników z listy (a Stan gdzieś mówił, że ma ich około 30).
Mnie taki deal jak z Bitonem po prostu nie mieści się w głowie i jedyne wytłumaczenie jakie mam na stanie to brak kasy, bo o brak profesjonalizmu, głupotę i brak umiejętności negocjacyjnych Stana nie mogę posądzać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
Zaraz mądrzy powiedzą że nie prawda, albo magiczny SV coś wymyśli, ale MOIM zdaniem tak sprawy będą wyglądać. Dlatego wydaje mi się że jest to ruch identyczny co z Sivakowem - bierzemy gotowego do gry piłkarza na przyzwoitym poziomie, bo nie stać nas na kupienie kogokolwiek i chcemy mieć na rok czasu wartościowego zmiennika w składzie. Przyszłości z nim w każdym bądź razie wiązać nie ma co. Niech zastępuje godnie Genkova w razie potrzeby. Za sezon odejdzie - gwiazdą czy nie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Uspokoję Was z tym nieszczęsnym prawem pierwokupu. Jeżeli taka klauzula jest zapisanma w kontrakcie, to nie trzeba jej realizować po wygaśnięciu umowy wypożyczenia, wręcz przeciwnie, należy ją zrealizować przed jakąś określoną datą. Załóżmy, że awansujemy do LM, w budżecie pojawi się kasa, a Maaskant po kilku tygodniach współpracy będzie przekonany, że Biton jest wart zapisanej w umowie kwoty. Możemy klauzulę wykupu zrealizować już wtedy - jeszcze zanim zawodnik się rozreklamuje i zacznie myśleć o przenosinach do jeszcze lepszego klubu. Bitona będziemy mogli wykupić dowolnego dnia między dniem podpisania umowy o wypożyczeniu, a nieprzekraczalnym terminem podjęcia decyzji o wykupieniu zawartym w umowie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Tutaj jeszcze jeden cytat odnośnie opcji pierwokupu.
Cytat:
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
I druga sprawa. Maaskant jest ostatnim czlowiekiem w Wisle, ktory podwazalby kompetencje Stana. Kazdy pilkarz, ktory teraz trafia do Wisly jest mniej lub bardziej chciany przez Roberta. Stan nikogo na sile mu nie wciska. To nie Legia gdzie Jozwiak ciagnie wozek w swoja strone a Skorza w swoja. Co do Bitona i pierwokupu. To zawsze lepiej by taka opcja byla. To tak jak z prezerwatywa. Lepiej miec i niepotrzebowac niz nie miec i potrzebowac. ![]() Jak bedzie opcja pierwokupu a gosc sie sprawdzi to bedzie zajebiscie. Jak bedzie opcja a gosc sie nie sprawdzi to nikt plakac nie bedzie. Jak opcji nie bedzie a gosc sie sprawdzi to bedzie placz i zal, ze taki dobry zawodnik po roku nas opuszcza. Licze na to, ze opcja pierwokupu znajdzie sie w umowie. Bo jesli by jej nie bylo to mogloby oznaczac, ze nas zwyczajnie na niego nie stac. Oczywiscie lepiej miec tego Bitona nawet tylko przez rok niz nie miec w ogole ale szkoda by bylo pozniej po roku rozstawac sie z takim zawodnikiem tym bardziej, ze jak na polskie warunki to moze byc kawal grajka. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Niektórzy tutaj zachowują się jak rozkapryszone baby. Wystarczy że jeden portal podał informację nawet nie wiadomo czy do końca sprawdzoną i już zaczyna się płacz. Do tej pory wszystkie newsy dotyczące transferu Bitona mówiły o wypożyczeniu z opcją wykupu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Muszę się zgodzić z postem poprzednika, mimo że ten Caps Lock razi...
Co po niektórzy zapomnieli tutaj o przykładzie Meliksona... on przyszedł do nas pół roku temu. Wystarczy przelecieć 10 stron tego tematu wstecz i przeczytać określenia używane przez kibiców na jego temat... Jak przyjdzie jakikolwiek sukces na jesieni ( czytaj minimum faza grupowa LE ), a jeszcze jakby wyszli np. z tej grupy to już będzie kasa na transfery i na pewno w zimie przyjdzie jakiś obrońca prawy lub ktoś inny. Chciałbym poruszyć kwestie Bitona. Póki co gazety podają nieoficjalnie różne informację, jedna tak, druga inaczej - ale na chłopski rozum. Charloi ( proszę mnie poprawić o ile mylę się z pisownią ), spadło do II ligi Belgijskiej, jest to zapewne powód dla którego chcą ściąć trochę budżet i oddają swojego najlepszego napastnika - no chyba gdyby chcieli wrócić do I ligi, a nie musieli liczyć się z kasą to woleli by go zostawić prawda ? Widocznie z kasą krucho, dlatego pozbyli się na rok jego kontraktu, a Wisła nie chcąc ryzykować ( bądź co bądź liga Belgijska nie jest jakaś wyśmienita, strzelenie tam 5 bramek nie uważam za jakiś ekstra wyczyn ) podpisała wypożyczenie. Sądzę że akurat w przypadku Bitona będzie opcja pierwokupu, bo jeśli gość by wypalił, to te 700-800 tys euro ( tak strzelam, żadnych info telefonicznych ), bez problemu za ogranego w Ekstraklasie napastnika się znajdzie. No chyba że Belgowie zażyczyli sobie pierwokup ale z kwotą ponad miliona euro. To wtedy Wisła się pewnie nie zgodziła. Co do Diaza żadnego zdziwienia. Po kontuzji, nie po to Brugia płaciła za niego nam 700 tys euro żeby teraz za frajer go oddawać. My za rok gry zapłacimy mu pewnie z 200 tys, resztę jego kontraktu z Brugii płacą Belgowie, zagra u nas rok, wróci do formy po kontuzji i wróci do Belgii - taka prawda i takie jest założenie - i w Brugii i w Wiśle. A w ogóle, nie licząc dozy szczęścia ( kontuzja Diaza ), to sprawę z Juniorem uważam za majstersztyk Stana. Pamiętam jak pół roku temu gdy go sprzedawał mówił, że nie jest to dobre, bo Diaz jest dobrym piłkarzem, ale takich ofert pod względem finansowym się nie odrzuca. Dzisiaj mamy Diaza na rok z powrotem, jak skończy się wypożyczenie będzie miał 29 lat. 3,5 roku przegrane w Wiśle. Zarobione na nim 700 tys euro. Nie pamiętam ile płacono mu kontraktu w czasie pierwszego pobytu w Wiśle, ale te 700 tys euro na pewno go pokrywa. Czyli Diaz zagrał u nas za grosze, które zapłaciliśmy Kostarykańczykom za niego jak przychodził. Stały reprezentant Kostaryki. Majstersztyk. Jeszcze jedna kwestia. Czytam doniesienia prasowe z dziś i nie chce mi się wierzyć że skoro ten Izraelczyk Maor Buzaglo jest taki super lepszy od Meliksona i kosztuje tylko 500 tys euro to akurat Jóźwiak gdzieś go tam z Pałacu Kultury wypatrzył, a Stan który ma kontakty już w Izrealu i jest no nie oszukujmy się, fachowcem nie z tej półki co z całym szacunkiem dyrektor naszej odwiecznej rywalki, nie chciał skorzystać z tak wspaniałego prezentu i ściągnąć do Wisły Buzaglo ( gdzie miałby już dwóch rodaków ). Ale ciekawa sprawa. I tak, nasz Maor lepszy niż ichniejszy - bo pierwszy ![]() A, jeszcze jedno. Gdzieś przeczytałem że ponoć Jirsak miał opowiadać, jak to Diaz przyszedł do szatni się przywitać, Wszedł i powiedział - " Wracam ". Wyobraziłem sobie Diaza z jego miną i pełnym uśmiechem mówiący " I'm back " - odrazu humor z rana lepszy ![]()
Ostatnio edytowane przez BronekTS : 05.07.2011 o godz. 07:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Offline |
|
Sorry za off topic ale... czy ktoś wie jakie sa plany klubu wzgledem akademii? O ile sobie przypominam Stan miał byc odpowiedzialny również za budowe profesjonalnej akademii. Macie jakies info na ten temat? ![]()
Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki. - Henryk Reyman
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Gdzieś czytałem, że Biton ma przyjść na wypożyczenie bez opcji pierwokupu, ale to się wydaje absurdalne a to z takiego powodu, iż przychodzi do nas potencjalna gwiazda tej ligi, zawodnik o nieprzeciętnych umiejętnościach, który na pewno namiesza w tej naszej buraczanej lidze i co? wypożyczaliby go ot tak na rok bez opcji pierwokupu? nie wierze... Wypożyczamy gostka ze spadkowicza belgijskiej ligi i nikt nie ma pewności, że te Charleroi awansuje w następnym sezonie do belgijskiej ekstraklasy... jeżeli gość ma ambicje to nie wróci do Charleroi... jest też opcja, że... Charleroi sprzeda go z zyskiem do innego klubu, bo przecież ma do tego zawodnika pełne prawa... nie wiem wg mnie takie wypożyczenie bez opcji pierwokupu nie ma najmniejszego sensu...
do Pablo84 - Mają być wypożyczeni, bez opcji pierwokupu – oznajmił Stan Valckx. (...) http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Tra...871,1,971.html
Ostatnio edytowane przez tomasz_19 : 05.07.2011 o godz. 08:51.
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
A może źle słyszałeś?Nie lepiej poczekać na oficjalną wiadomość?Wtedy można bawić się w polemikę.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
www.sports.pl Stan kłamie czy co ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2010
Offline |
|
|
A są jakieś przecieki nt ewentualnej konferencji, czy może wie ktoś kiedy będzie coś ogłoszone oficjalnie?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Poaa tym, może nie być opcji pierwokupu, ale może być za to opcja przedłużenia wypożyczenia o kolejny rok...
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
"Drugim zawodnikiem, który w poniedziałek pojawił się przy Reymonta był izraelski napastnik Dudu Biton. On również przechodził testy medyczne. Jego negocjacje z Wisłą są już w finalnej fazie i mogą się zakończyć podpisaniem umowy nawet dziś. Krakowski klub zabronił jednak piłkarzowi rozmawiać z mediami, dopóki oficjalnie nie zostanie piłkarzem "Białej Gwiazdy". Biton miałby zostać wypożyczony na jeden sezon z belgijskiego Royal Charleroi SC, z zagwarantowaniem opcji transferu definitywnego. Ten piłkarz najpewniej będzie gotów do gry dopiero przed III rundą eliminacji LM, do której zawodników trzeba zgłaszać do 24 lipca."
Co źródło to inaczej... poczekajcie na oficjalną, a wróżby zostawcie Maciejowi ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
cytat z wypowiedzi dyrektora sportowego raczej traktowałbym poważnie, a nie z przymrużeniem oka... no ale wszystko się niebawem wyjaśni...miejmy nadzieję, że pozytywnie dla nas
![]() ![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|