The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.06.2011, 16:53
JOSE 841 napisał(a):Wyświetl post
Ciekawi mnie jeszcze kto zawita do sztabu może trener od przygotowania fizycznego?
Po co nam nowy trener od przygotowania skoro Bahr-Michalczyk odwalają kawał dobrej roboty.

@Hanys
W tym roku i tak Cupiał wyda ok. 10 mln euro licząc nowych zawodników, prowizje, premie, pensje, kasa na stadion, płaca dla sztabu, wiec nie mów, że znowuż Boguś tak sępi, bo zimą już było kilku takich, którzy mówili, że Boguś nie daje kasy, a kiedy trzeba było to bez problemu sypnął 700 tys euro na Melexa, więc sam widzisz.

PS. Co mu z tej kasy? Luksus i pewne, dostatnie życie dla jego dzieci, bo chyba na to pracował całe życie, by sobie móc to zapewnić, a nie by uszczęśliwiać 10-latków, którzy chcą Messiego w Wiśle..
Ostatnio edytowane przez arrosmay : 26.06.2011 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 26.06.2011, 16:56
wolfy napisał(a):Wyświetl post
No nic - napastnika trzeba kupić. Genkov tak gra, że ktoś się niedługo po niego zgłosi i lepiej, żebyśmy mieli wtedy jakieś pole manewru. Jak będzie tak strzelał, to mu daję u nas maksymalnie pół roku.
Fajnie to wygląda. Czuje, że mamy szanse na powtórzenie sukcesów drużyny Kasperczaka, co niestety skończy się wyprzedażą zespołu w zimie i odejściu Maskaanta i Stana po sezonie. Nie ma szans, żebyśmy utrzymali Meliksona, Małego czy Genkova jak pocisniemy w pucharach, a i po trenera zgłoszą się lepsze ekipy.
I na podobną konfiguracje znów przyjdzie nam czekać parę lat (i to tylko jak się Cupiał nie znudzi).
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 26.06.2011, 17:01
Tyle że taki Szachtar ma się z kim bić, a u nas była by tylko Wisła, Wisła, Wisła... Naturalnie piękna rzecz, niemniej ma sporo minusów.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 26.06.2011, 17:02
arrosmay napisał(a):Wyświetl post
Po co nam nowy trener od przygotowania skoro Bahr-Michalczyk odwalają kawał dobrej roboty.

@Hanys
W tym roku i tak Cupiał wyda ok. 10 mln euro licząc nowych zawodników, prowizje, premie, pensje, kasa na stadion, płaca dla sztabu, wiec nie mów, że znowuż Boguś tak sępi, bo zimą już było kilku takich, którzy mówili, że Boguś nie daje kasy, a kiedy trzeba było to bez problemu sypnął 700 tys euro na Melexa, więc sam widzisz.

PS. Co mu z tej kasy? Luksus i pewne, dostatnie życie dla jego dzieci, bo chyba na to pracował całe życie, by sobie móc to zapewnić, a nie by uszczęśliwiać 10-latków, którzy chcą Messiego w Wiśle..
Nie Cupiał wyda, nie Cupiał!
Klub wyda te pieniądze, ciężko zresztą zarobione.
Ludzie, ktoś kto prowadził nawet jednoosobową działalność gospodarczą wie, co to jest budżet i dlaczego powinien się zbilansować.
Widocznie po prostu w klubie nie ma kasy na transfery i tyle.
Wojciechowski przyjął inną politykę, on cały czas pożycza Polonii pieniądze czyli robi to, co robił na początku Boguś. Teraz klub ma być jednostką samofinansującą się i tyle.
Jasne, można założyć taką sytuację, że przychodzi Basałaj et consortes do Cupiała i mówi:

"Szefie, mamy brylant nie zawodnika, kosztuje bańkę euro, ale za 2-3 lata sprzedamy go za 5. Pożyczy szef?"

I dobra wola Bogusia te pieniądze klubowi pożyczyć. I nawet nie z jego kieszeni, a z kieszeni Telefoniki, na umowę pożyczki, z podatkiem itp.

I jestem przekonany, że gdyby Stan takiego zawodnika znalazł i potrafił przekonać Cupiała do tego ruchu, pewnie by tę kasę dostał.

@hanys wiesz co oznacza słowo "majątek"?
Czy ty uważasz, że majątek to leży na koncie?
Majątek to fabryki, nieruchomości, akcje, lokaty, kontrakty podpisane, marka firmy, samochody, dzieła sztuki w domu i w ....u innych elementów!
Cupiał może mieć na koncie milion złotych!
Ostatnio edytowane przez willow : 26.06.2011 o godz. 17:08.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 26.06.2011, 17:07
Hanys napisał(a):Wyświetl post
Ale co to jest 700 000 przy 1 000 000 0000 który posiada? Ja na jego miejscu z miłośći do klubu to wpakowałbym połowę majątku... czy wtedy jego jakość życia by się pogorszyła? Przypuszczam ze nie bo i tak większośc kasy leży na kontach a stworzyłby coś wspaniałego - potęgę na miarę Szachtara...
Proszę Cię, proszę Cię, proszę Cię....
Naprawdę odpuść sobie Football Menagera, bo tak Ci zrył psychę, że nie masz pojęcie o otaczającym Cię świecie.
Wiesz co to ekonomia? To nie jest tak łatwo jak sobie wyobrażasz, że jebnę sobie pół miliarda i od razu zbuduje potęgę. Co do Szachtara to ich właściciel ma kasy jak lody (zresztą nawet sam zapłacił za stadion w Doniecku).
Zrozum, że Boguś nie dba jedynie o klub, ale jeszcze:
- o swoje interesy
- rodzinę
- kilku bliższych przyjaciół itp.
Więc ma wpieprzać pół majątku w Wisłę i jak się coś źle potoczy to klepać biedę, bo rozkapryszone dzieci nie potrafią docenić tego co mają? Przemyśl to.

wolfy napisał(a):
No nic - napastnika trzeba kupić. Genkov tak gra, że ktoś się niedługo po niego zgłosi i lepiej, żebyśmy mieli wtedy jakieś pole manewru. Jak będzie tak strzelał, to mu daję u nas maksymalnie pół roku.
Skoro już wolfy piszę, że jakiś gość gra dobrze to naprawdę rzadkość
Czy się wybije? Zobaczymy w przyszłości, aczkolwiek ma do tego predyspozycję, choć uważam, że gdyby Paweł Brożek miał podobnych partnerów w ofensywie to mogliśmy na nim zarobić więcej niż 2 mln.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 26.06.2011, 17:11
Jeśli miałby zainwestować, już dawno by to zrobił. Przecież wdrożyć plan inwestycji i w kilka lat stworzyć stabilny klub z bazą treningową, scoutingiem itd na wzór zachodni od tego się powinno zacząć. Problem w tym, że jak zaczynał, tutaj była piłkarska dzicz. A i sam Cupiał miał marne pojęcie jak profesjonalny klub działać powinien.Niestety dużo kasy przeleciało przez palce i nic trwałego dzięki niej nie powstalo. Teraz zapał się właścicielowi skończył. Wlasnej kasy w życiu już nie wyłoży. Teraz ma się wszystko bilansowac, jak Wisła chce kupić musi wypracować sobie sama zysk. Sprzedając piłkarzy, bo jak inaczej w naszej sytuacji ?
Ostatnio edytowane przez tofik : 26.06.2011 o godz. 17:15.
..
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 26.06.2011, 17:20
Wisła ekonomicznie funkcjonuje tak jak funkcjonuje i powinniśmy się cieszyć, że mamy taki bilans ekonomiczny jaki mamy... Exodus takiego Wojciechowskiego z Polonii z całą pewnością zaprowadził by ten klub do niższej klasy rozgrywek. U nas wszystko funkcjonuje na zasadzie zysków i strat. Chcemy Meliksona czy Jaliensa? Musimy sprzedać Brożków. Nie zakwalifikowaliśmy się do pucharów? 3-4 mln straty, trzeba kogoś sprzedać bo budżet się nie domknie. Popatrzcie na Lecha - fatalny sezon i brak kasy z pucharów (transmisji etc) od razu spowodował ochłodzenie mocarstwowych ambicji i zaledwie jeden transfer. Jeśli teraz odpadniemy z LM i LE, sprzedamy zimą Małeckiego albo Meliksona. Bo taka jest kolej rzeczy, budżet musi być co najmniej na 0.
Odpowiedz cytując
Glazik
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 26.06.2011, 17:22
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Fajnie to wygląda. Czuje, że mamy szanse na powtórzenie sukcesów drużyny Kasperczaka, co niestety skończy się wyprzedażą zespołu w zimie i odejściu Maskaanta i Stana po sezonie. Nie ma szans, żebyśmy utrzymali Meliksona, Małego czy Genkova jak pocisniemy w pucharach, a i po trenera zgłoszą się lepsze ekipy.
I na podobną konfiguracje znów przyjdzie nam czekać parę lat (i to tylko jak się Cupiał nie znudzi).
Mozna dostac depresji czytajac twoj post...
Odpowiedz cytując
zibi2000
Member

Od: 05.2004

Stary 26.06.2011, 17:42
A wszystkie kluby, które regularnie grają w LM, mają właścicieli, którzy pieniądze taczkami do klubu przywożą? To w Polsce nie można niczego zbudować konsekwencją i profesjonalizmem? Na wszystko trzeba się rzucać z szabelką (albo workami kasy)? Taki a nie inny poziom polskiej piłki to przede wszystkim konsekwencje totalnej amatorszczyzny uprawianej przez lata. W tej kwestii Wisła bez winy nie jest, ale wydaje mi się, że ostatnio idzie w klubie ku lepszemu. Pytanie, czy to trwała tendencja.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 26.06.2011, 18:04
arrosmay napisał(a):Wyświetl post
...,bo tylko z zespołów, z którymi możemy się zmierzyć to tylko Rangersi, Kopenhaga i Partizan wydają się poza naszym zasięgiem...
Dodałbym do tego jeszcze takie zespoły jak: Arsenal, Bayern, Olympique Lyon, Udinese, Villarreal, Benfica, Dynamo Kijów, Panathinaikos, Rubin, Trabzonspor, Twente i myślę że jeszcze parę innych by się znalazło.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Stary 26.06.2011, 18:07
a dlaczego nie?
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 26.06.2011, 18:08
K4millo napisał(a):Wyświetl post
Dodałbym do tego jeszcze takie zespoły jak: Arsenal, Bayern, Olympique Lyon, Udinese, Villarreal, Benfica, Dynamo Kijów, Panathinaikos, Rubin, Trabzonspor, Twente i myślę że jeszcze parę innych by się znalazło.
ale po co wymieniasz te nazwy, skoro z tymi drużynami spotkać mozemy sie dopiero w grupie, a nie o tym jest tu dyskusja.

edit. dlatego nie, bo oni nie zostali mistrzami swoich lig, a my tak.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Stary 26.06.2011, 18:14
Nie wiedziałem że jest taka zależność.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 26.06.2011, 18:23
K4millo napisał(a):Wyświetl post
Nie wiedziałem że jest taka zależność.
Już trzeci rok : )
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 26.06.2011, 18:30
Kluvi napisał(a):Wyświetl post
szportson tak samo było z Błaszczykowskim zanim trafił do nas więc śmianie się z Modelskiego jest troszkę nie na miejscu
Należy zauważyć, że Błaszczykowskiego przed nami testowała Amica[Lech] Poznań. Jednak taki zawodnik zdarza się raz na kilka lat w naszym przypadku.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.06.2011, 18:32
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Należy zauważyć, że Błaszczykowskiego przed nami testowała Amica[Lech] Poznań. Jednak taki zawodnik zdarza się raz na kilka lat w naszym przypadku.
i jeszcze w Górniku go też nie chcieli
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 26.06.2011, 18:34
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Górnik też.

CO nie zmienia faktu ze Modelski miał szlif w Anglii wiec jakby był taki dobry to od kopa powinien byc brany.
Jeszcze argument ze Korona cienko przędzie. ALe to wie każdy, tymbardziej menago piłkarza ktory wiezie go do Kielc. Gdyby był taki kot, to czemu do Legii czy chociażby Lechii go nie zawiezie?
Rok temu na testach w Gdańsku był Janota i co? I słaby.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 26.06.2011, 18:35
Oldpara napisał(a):Wyświetl post

Nawet jeśli się tak stanie, to nie będziemy w punkcie wyjścia.
Skok jakościowy jaki zrobimy będzie kolosalny.

BDW to co mówisz to byłby akurat wyśmienity scenariusz dla nas.

P.S.
Zupełnie nie zgadzam się z: "I na podobną konfiguracje znów przyjdzie nam czekać parę lat"
Jak są sukcesy to jest wręcz przeciwnie - trenerzy, sponsorzy i zawodnicy pchają się do klubu sami.
Odpowiedz cytując
pibitox
Member

Od: 02.2009

Stary 26.06.2011, 18:48
picasso napisał(a):Wyświetl post
i jeszcze w Górniku go też nie chcieli
Dołożę do tego Bełchatów i będzie chyba komplet.
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 26.06.2011, 18:54
Amica, Górnik, ale Wisła też Błaszczykowskiego też nie chciała. Dopiero wujek Kuby musiał interweniować i dopiero wtedy Wisła go wzięła. Bez znajomości nikt nie odkryłby jego talentu.

Takich Błaszczykowskich bez wujków jest na pewno więcej, ale nasza Ekstraklasa wujkami stoi.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 26.06.2011, 19:01
Tenzen napisał(a):Wyświetl post
Amica, Górnik, ale Wisła też Błaszczykowskiego też nie chciała. Dopiero wujek Kuby musiał interweniować i dopiero wtedy Wisła go wzięła. Bez znajomości nikt nie odkryłby jego talentu.
Może Błaszczykowski wtedy był po prostu cienki?

Jakoś nie chce mi się wierzyć że tyle osób mogło się na raz mylić.
Odpowiedz cytując
pibitox
Member

Od: 02.2009

Stary 26.06.2011, 19:29
Lukasz napisał(a):Wyświetl post

Jakoś nie chce mi się wierzyć że tyle osób mogło się na raz mylić.
To uwież. Trzeba umieć coś zauważyć w piłkarzu. W 2 miesiące się grać nie nauczył chyba. Mamy po prostu taki scouting i takich specjalistów. Znajomości z Mielcarskim na szczęście pomogły. I wystarczy spojrzeć, gdzie teraz gra Kuba. Jest w zespole mistrza Niemiec i został kapitanem reprezentacji.
Napewno takich zawodników jak Kuba jest więcej tylko z różnych przyczyn kończą przygodę z piłką bo nie daje im to pieniędzy za które mogą się utrzymać i tyle z nich zostaje. Temat rzeka. I to nie Wisła a Amazonka.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 26.06.2011, 19:40
Panowie czy Wy musicie karmić trolla?
Podrzucajcie takie kwiatki do odpowiedniego tematu albo na PRIV.

Dziękuję.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
licoo
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 26.06.2011, 19:51
Nie wiedziałem w którym temacie napisać Dragan powiedział coś takiego: ,,Raz Ivica szuka mieszkania i zachęcam go, żeby zamieszkał na moim osiedlu".
Interesuje mnie to, czy Wisła ma swoje mieszkania które wynajmuje piłkarzom na okres gry w klubie? Np. w ten sposób również kusząc do podpisania kontraktu do Wisły. Ktoś wie?
Odpowiedz cytując
Wisoman
Member

Od: 02.2008

Stary 26.06.2011, 19:51
pibitox napisał(a):Wyświetl post
To uwież. Trzeba umieć coś zauważyć w piłkarzu. W 2 miesiące się grać nie nauczył chyba. Mamy po prostu taki scouting i takich specjalistów. Znajomości z Mielcarskim na szczęście pomogły. I wystarczy spojrzeć, gdzie teraz gra Kuba. Jest w zespole mistrza Niemiec i został kapitanem reprezentacji.
Napewno takich zawodników jak Kuba jest więcej tylko z różnych przyczyn kończą przygodę z piłką bo nie daje im to pieniędzy za które mogą się utrzymać i tyle z nich zostaje. Temat rzeka. I to nie Wisła a Amazonka.
Jest dużo prawdy w tym co mówisz, z swojego czasu grałem w reprezentacji juniorów Górnego Śląska do momentu w którym skręciłem niefortunnie staw skokowy i i złamałem kość trójkątną która uniemożliwiła mi dalszą zabawę z piłką. Klub w którym grałem nie będę przytaczał nazwy żeby nikogo nie obrazić totalnie mnie olał, nie chcieli dać marnych kilkuset złotych na specjalistę aby dowiedzieć się co jest ze mną nie tak że mimo iż rzekomo wyleczyłem staw skowy to ból nadal występuje. Tym sposobem skończyłem granie w gałe, tułałem się po różnych pseudo specjalistach, i dopiero po kilku latach zrobiono mi operacje. Nie mówię tego żeby się pochwalić jaki to byłem oh ah, ale podaje tylko swój przykład jak można olać człowieka gdy tylko przytrafi mu się jakieś nieszczęście. Kto wie gdyby mnie wyleczono wcześniej mógłbym dalej kopać.
Przypomniałem sobie jeszcze jedną rzecz. Startowałem jednocześnie do gwarka zabrze, i szkoły mistrzostwa sportowego na Śląsku która była bardziej prestiżowa. Do Gwarna nie dostałem się, natomiast kumpel którego ojciec miał znajomości wśród tamtejszych działaczy dostał się bez problemu. Kilka tygodni później miałem testy w SMS i tam dostałem się bez problemu. Najlepsze jest to że te testy w gwarku były śmiechu warte puścili ok 20 chłopa na małe zaorane bojo i każdy miał pokazać co potrafi normalnie śmiech. W sms wyglądało to już trochę inaczej. System szkolenia młodzieży w Polsce jest tragiczny, dopóki nie zaciągniemy jakichś z prawdziwego zdarzenie wzorów zagranicznych dopóty będziemy w dupie jak teraz.
Ostatnio edytowane przez Wisoman : 26.06.2011 o godz. 19:57.

Wszystko można co nie można byle z wolna i ostrożna
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 26.06.2011, 19:57
zapraszam wszystkich na http://www.livescore.com/ na skrót meczu Partizana z Metalistem... towarzyski...

OCB!!
Odpowiedz cytując
Giuly
Junior Member

Od: 06.2007

Stary 26.06.2011, 20:17
Jovancic strzelil gola a nie Jovanovic, błąd na livscore jest.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 26.06.2011, 20:21
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Diament zeby byl piekny trzeba go najpierw oszlifowac, i przecietny zjadacz chleba jak by taki nie oszlifowany znalaz to by go z ziemi nie podniosl bo by pomyslal ze to szmelc jakis.

U nas sie szuka kopacza kompletnego, malo jest fachowcow ktorzy umieja dostrzec potencjal w pilkarzu. Cos czego nie maja inni i cos co mozna z pilkarza wyciagnac i ulepszyc.
Kuba taki byl, potrzebowal czasu na rozwoj czasu ktory zalatwil mu wujek.Inaczej swiat pilkarski by o nim nie uslyszal albo w najlepszym wypadku bylby 25 letnim talentme a wtedy to juz jest po ptokach.
,
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.06.2011, 20:47
Kuba to chyba tylko drybling i w miare dobra szybkosc miał, bardzo dobry do kontr i tyle z tego. A teraz i tak widac traci to wszystko bo w Niemczech maja wszechstronniejszych pilkarzy i coraz czesciej lawa. Nie pamietam by on asystował jakos często (wyjatek chyba mecz z FC Basel). Tak to i słabe podania, czesto sie wywraca, slabo przyjmuje, nie ma w ogole celnosci strzalu, nawet nie wiem jak z siłą. Zapomnialem nawet czy on umie dosrodkowac. Za bardzo mi ten człowiek Grosickiego przypomina. Moze taktycznie i fizycznie lepszy, ale tak to nic. Tu go bardzo chwalicie jakby to byl nasz Messi czy Ronaldo.

Kosowski potrafil zrobic 10 asyst w 10 meczach a Kuba na caly sezon robi 4 i nie strzela bramek.
Ostatnio edytowane przez HEDu : 26.06.2011 o godz. 21:01.

Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.06.2011, 20:53
HEDu gdyby nie kontuzje to kto wie gdzie byłby Kuba, jego trener wiele razy to podkreślał. Poza tym wspominał że to co Kuba prezentuje to nie jest pełnia jego możliwości, no ale te kontuzje właśnie...

co do podań
http://www.youtube.com/watch?v=rzdiybBvS8s

co do celności strzałów:
http://www.youtube.com/watch?v=LM_t0LtFKsI
http://www.youtube.com/watch?v=sVH2P...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=STOZX...eature=related

jednak coś tam potrafi.. ale jak napisałem wyżej gdyby nie te kontuzje... z góry przepraszam za OT
Ostatnio edytowane przez Kluvi : 26.06.2011 o godz. 21:04.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów