The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.06.2011, 13:49
może transfery będa uzależnione od tego kogo wylosujemy w kwalifikacjach do Ligi Mistrzów ? Jak będzie ciężki rywal to odpuszczamy transfery bo nawet one nie pomogą a jak taki w zasięgu to sie kupi kogoś ( opcja last minute)
Ostatnio edytowane przez AYALA : 14.06.2011 o godz. 13:55.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 14.06.2011, 13:59
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
(...)
Dlatego zanim coś powiecie jednoznacznego o Lameyu, poczekajcie jak kopnie kilka razy piłkę.
Zarzucanie Stanowi,że robi sobie u nas jakiś prywatny folwark jest niedorzeczne i śmieszne.
Dokładnie. Zastanówcie się - ile taki Lamey mógł dostać kontraktu? Góra 150 tys. € + 50 tys. za podpis. Bo innych ofert raczej nie miał. I z tych 50 tys. za podpis musiałby odpalić dolę Stanowi za załatwienie kontraktu...

Panowie, to się kupy nie trzyma. Stan zarabia u nas świetne pieniądze, na tyle duże że nie chciał iść do mającego problemy finansowe PAO. Wisła to jego szansa na powrót do wielkiej piłki, trampolina do dużo lepszego klubu.

Temu facetowi nie opłaca się robić drobnych szwindli za kilkadziesiąt tysięcy euro, jak może zupełnie legalnie zarobić porządne pieniądze w klubie. I dzięki dobrej pracy mieć szanse na więcej, w lepszej firmie niż Wisła.

Do tego Cupiał wbrew pozorom bacznie dogląda interesu i taki szwindel szybko wyszedłby na jaw.

Przestańcie budować spiskowe teorie, bo się to robi niesmaczne. Na razie pozyskaliśmy 2 darmowych, wolnych zawodników. Z których jeden (Iliew) jest - przynajmniej sądząc po CV - bardzo obiecujący. Wiadomo, jak długo szły negocjacje w sprawie transferów gotówkowych w zeszłym okienku. Teraz może być podobnie.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
matti220
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 14.06.2011, 14:03
Cytat:
Właśnie propo tego, jak by Wisła awansowała do LM może jeszcze kogoś kupić i zgłosić przed samą LM czy wtedy jest już za pózno?
zdecydowanie tak
zgłosić zawodników do faz grupowych LM bądź LE trzeba na około tydzień przed ,a te zaczynają się 15 września , (eliminacje ostatnia runda kończy się 25-27 sierpień ... ),więc jest czas ,żeby przeprowadzić transfery last minute ,inna sprawa to zgranie i sens takich tranzakcji...
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 14.06.2011, 14:13
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie. Zastanówcie się - ile taki Lamey mógł dostać kontraktu? Góra 150 tys. € + 50 tys. za podpis. Bo innych ofert raczej nie miał. I z tych 50 tys. za podpis musiałby odpalić dolę Stanowi za załatwienie kontraktu...

...
Jest jeszcze inna koncepcja
Przyznam ze to jest raczej moje myślenie zyczeniowe
Byc moze jest to rownoczesnie przysługa dla managera Lameya w celu ułatwienia negocjacji w sprawie innego gracza
Ale powtarzam to sa moje prywatne domysły bez poparcia w jakichś tajeminiczych źródłach
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.06.2011, 14:42
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Przecież Michael Lamey nie przyszedł do nas jako wolny zawodnik ale rozwiązał kontrakt z Leicester. Więc bez sensu jest pisanie, że innych ofert nie miał.

To jest jeden z małych plusików rokujących na ten transfer. Te plusiki to:

1) Rozwiązał kontrakt - jest ambitny, chce grać a nie zwijać kupony w Leicester
2) Miał długą kontuzję. W Leicester grał od początku po 4 meczach złapał długą kontuzję, w marcu wrócił ale nie zdołał już zagrać, co aż tak dziwne nie jest, mając dużą konkurencję. Skoro przeszedł testy medyczne to znaczy, że jest zdrowy.
3) Aż tak bardzo kontuzjogenny jak Dawidowski to on nie jest, to chyba pierwsza poważna kontuzja, przez którą stracił cały sezon. Poprzednie 3 sezony grał pełne w Niemczech, nie przesadzajcie z tymi kontuzjami. (Branco dużo częściej miał luki w CV)
4) Wcale te oceny w Kickerze nie są słabe. Na poziomie Piszczka z sezonu 2009/2010 gdy grał w Hercie(już wtedy prezentował się całkiem całkiem)
5) Skoro tyle lat grał z powodzeniem w Niemczech, Holandii, znaczy że jest dobry. Na pewno konkurencję tam też miał i nikt mu miejsca w składzie za darmo nie dał. Wygląda na to, że jak był zdrowy to bez problemu wygrywał rywalizacje.
Odpowiedz cytując
filip123
Member

Od: 07.2010

Stary 14.06.2011, 14:46
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html . Despotovic moze do nas trafic a transfer Alvesa z Videotonu sie oddala bo juz teraz 1 mln ojro oferuje Crvena Zvezda , oaz wlaczyc sie chce tez Legia ...
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 14.06.2011, 14:54
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Co z tego,że Kew to gość z zajebistym CV jak sprawia wrażenie faceta, który ukradł paszport holendrowi i się pod niego podszywa.Bo gra to tak średnio,delikatnie mówiąc.
Bo z Jaliensem trochę nie trafiono, jeśli chodzi o typ obrońcy.On jest trochę zbyt delikatny jak na naszą ligę.W 2 lidze angielskiej by go zjedli a on całą karierę spędził w technicznej lidze holenderskiej.
Ja się nie dziwie że początki były tak kiepskie bo zgrania z zespołem zero a fizyczność naszej ligi musiała go przytłoczyć

Jednak trzeba też przyznać że ogarnął się i jak Chavez zaczął dobrze wykonywać 'brudną robotę' to było już ok.
Oprócz stałych fragmentów gdzie Jaliensa można przepchnąć a Chaveza przeskoczyć i tu nadal jesteśmy w kropce.

Natomiast co do Lameya to na papierze nie jest to 'transfer marzeń', można nawet psioczyć bo jednak można wymagać by Ci co przechodzą do nas - regularnie grali w ostatnim czasie.On grał przez 3 lata z ostatnich 4 ale w ostatnim nie grał praktycznie wcale i ja tu widzę największy znak zapytania a nie to że w Niemczech dostosowywał się do reszty zespołu, grając słabo

Dlatego tu Stan pojechał trochę Vabank bo jeśli to będzie drugi Branko bądź Boukhari to sępy go zjedzą, zresztą już kąsają
Trzeba też sobie powiedzieć że ten transfer to jest odpowiedź na te coroczne albo inaczej - co mistrzowskie teksty o zielonym świetle, konkretnej kasie i na prawdę poważnej próbie zawojowania LM - Niestety , z kasą jest jak zawsze kiepsko i trza lawirować.Pewnie to jest tak że jak by np podpisali Cikosa to nie mogli by podpisać Chaveza, jak by podpisali lepszego=droższego zawodnika niż Lamey to nie mogli by podpisać kogoś kto przyjdzie do nas niebawem itp.
To nie jest tak że Cupiał powiedział Stanowi - Słuchaj stary, jak znajdziesz kozaków to będzie kasa - to jest tak że jakaś kasa jest i trzeba się w tym zmieścić, co do grosza.
Też smutne jest to co w wywiadzie Stan powiedział a wszyscy przeoczyli - że cieszy się że nie ma ofert dla naszych grajków.Tak na prawdę dyr, sportowy powinien się cieszyć jak by te oferty były - Jasno z tego wynika że niewiele od Stana zależy w tej kwestii

Takie życie
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 14.06.2011 o godz. 14:59.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.06.2011, 15:14
zim zum napisał(a):Wyświetl post
Jest tylko jedna uwaga, do tego co piszesz. To wszystko było kiedyś, a nie w ostatnim okresie. Niestety czas piłkarzom szybko ucieka i nawet na przykładzie polskich piłkarzy można powiedzieć, ze kiedyś to ktoś nawet grał i to i tamto, tylko popatrz co jest z nimi teraz. I zrozum, ze jak on bedzie na poziomie Branco to będzie tragedia, a nie progres. Branco miał byc zmiennikiem dla Cikosa, a ten ma być zapewne pierwszym PO w druzynie. Podejrzewam, że nie byłoby głosów krytyki gdyby np. zatrzymano Cikosa i wzięto Lameya lub np. wzięto Wasilewskiego (to tylko przykład) i do niego Lameya. Idąc Twoim tokiem rozumowania to oddajmy Meliksona i Gargułę. Weźmy Cetnarskiego, jak nie będzie gorszy od Garguły to już będzie progres.

Może się skończyć tak, jak z Żurawskim, a może tak jak z Frankowskim. Żuraw był, ujmując to delikatnie, zawodem, a Franek zdobył króla strzelców.
Starszy piłkarz (bo piszesz, że czas ucieka szybko) nie musi być wcale zły, albo gorszy kondycyjnie. Przecież taki Maldini grał do późnej trzydziestki. A Giggs nadal jest czynnym zawodnikiem, i to nie tylko na boisku

Oczywiście zachowując wszystkie proporcje, bo Lamey to nie Maldini czy Giggs, ale chodzi mi generalnie o to, że on kiedyś był oceniany jako obrońca przerastający wszystkich obrońców z naszej ligi (sądząc po cenie, jaką za niego dało PSV). Niech chociaż otrze się o tamten poziom, to już będzie dobrze. A jeśli dodać do tego doświadczenie, to nawet bardzo dobrze.

Różnica między Lameyem a Branco jest jednak zasadnicza - Branco był brany na podstawie CV, a Lamey pomimo CV (tzn. faktu że ostatnio nie grał i że w swoim czasie miał kilka kontuzji).
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Odpowiedz cytując
sucre
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 14.06.2011, 16:25
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Crvena Zvezda moze spokojnie zaplacic nawet 2mln Euro za Alvesa a to raczej wyklucza mozliwosci Wisly jak i Legii. Wystarczy popatrzec ile moga wydac na transfery:

- D. Milovanovic z Lens za 2,600,000 €
- S. Castillo z Evertonu 3,000,000 €
Skad masz takie info kolego?.Ostatnio 2.500.000 € wydali za Takayuki Suzuki w sezonie 05/06.Tak jak już kogoś kupili to srednio za 500 €
A Dejan Milovanovic to oni sprzedali za 2.000.000 € w sezonie 08/09 a teraz to on jest u nich na wypożyczeniu
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 14.06.2011, 16:26
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Nie stac nas w tej chwili na Ruuda, stac nas na darmowych pilkarzy - ja tak to zrozumiałem i tego sie bede trzymał. Skoro skapimy na Cikosa 350tys euro to tym bardziej bedziemy skapic na innych - proste.
Nie powiedział, że stać nas na darmowych piłkarzy, ani że stać nas na takich piłkarzy, tylko - nie stać nas na Ruuda, ale już stać nas na Lameya. Ja to tak będę odbierał, a fakt braku zakupu Erika Cikosa odbieram jako konieczność poruszania się w pewnym ściśle określonym budżecie i braku możliwości przekroczenia tych ram. Co ty myślisz, że Lamey przyszedł tutaj za ogórki grać, albo za parę kilogramów ziemniaków? To się grubo mylisz.
Odpowiedz cytując
wwf
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 14.06.2011, 17:02
Michael Lamey - odnoszę wrażenie że jak grał w mocniejszym klubie jak PSV to mu raczej szło słabo, natomiast jak przeszedł do Armini Bielefeld lub MSV Duisburg to spokojnie grał cały sezon. Więc wychodzi że będziemy mieć cłkiem dobrego grajka na polską ligę. W MSV Duisburg grał swego czasu Tomasz Hajto, w Aminii Wichniarek. Obaj gdyby wtedy pojaili się w Wiśle byli by ciekawymi wzmocnieniami.
Tak samo może być z Lamey-em.
Na polską ligę facet wystarczy, a na puchary to się już zobaczy.
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 14.06.2011, 17:30
Czekajmy spokojnie do piątku i zobaczymy co się wydarzy,pewne jest,że będzie ktoś oprócz Lameya bo przecież zrobili by konfe od razu jak z ilievem,a tak wiadomo,że coś się szykuje,myśle,że w piątek będziemy mieli już full kadre i to będzie taka niespodzianka dla nas.Więc nie narzekajmy jeszcze troche i pierwsze mecze więc zobaczymy ile warte były nasze wzmocnienia
Odpowiedz cytując
kha1
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 14.06.2011, 18:14
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Słabo, jak słabo, ponoć kilkanaście razy w barwach PSV grał w LM, gdyby mu szło słabo, to by go nie wystawiali.
Czy Wy naprawde nigdy go nie widzieliście jak gra? Aż dziwnie sie czuje. Bo ja widziałem jego meczów z czasów PSV bardzo wiele i nazywanie go grajkiem - w tamtych czasach - słabym jest co najmniej nie na miejscu.

Abstrahując od obecnej formy, którą ciężko sprawdzić mogę Was zapewnić, że Stan podpisał go nie bez powodu...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.06.2011, 18:28
Przypominam:
Komentujemy polityke tranferową, a nie jakies ciekawostki za ile kogo Crvena sprzedała, czy Cleber jest skautem czy nie. Nie posiłkujemy sie stroną transfermarkt i podobnymi.

Nie kopiujemy informacji, które w temacie pojawily sie już wczoraj. To, że wczoraj cytowano czy podawano linka z SE a dzisiaj ta sama informacja pojawila się w Fakcie nie jest wystarczającym powodem, by się nią dzielić.
Zanim wkleisz lnka, upewnij sie, że wczoraj czy przedwczoraj ktoś juz tego nie zrobił - ryzykujesz banem

Proponuę dac już sobie spokój z analizą potencjału Lameya. Ja już modlę się o nastepny transfer, choćby średni, żeby to forum odpoczęlo od sparwy Lameya
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.06.2011, 18:31
Nie żebym narzekał ale się tylko pytam jak zadam takie głupie pytanie jak my mamy osiągnąć coś w tej Europie skoro kupujemy jakiś przeciętnych grajków Stawiamy sobie za cel ogranie jakiejś drużyny europejskiej i dojść do LM, ale z takimi zawodnikami, których mamy i mieć będziemy to tam nie dojdziemy ;/
Podsumuje tylko tych dwóch zawodników, których pozyskaliśmy:
Lamey 31 lat
Ilic 31

więc jak wyjaśni Stan informację podaną w wielu wywiadach, że on jako, że jest dyrektorem sportowym powinien myśleć co będzie za rok,dwa,trzy, a dlaczego ci zawodnicy nie są młodsi ? Ja tego nie rozumiem ...
Jeszcze jakbyśmy pozyskali takiego Despotovicia, z II ligi europejskiej, w wieku 28 lat to ja się pytam po co on ?
Nie mówię, że Ilic to zły transfer, bo zapewne będzie wzmocnieniem większym niż Boukhari, ale Lamey będzie słabszy od Cikosa według mnie i główny sens jego sprowadzenia widziałbym tylko w tym, że będzie dobrym rezerwowym budującym atmosferę w drużynie

Zarabialiśmy w ostatnich latach na "Polskich" piłkarzach wypromowanych w reprezentacji, ciekawe czy teraz uda się sprzedać jakiś zawodników po 2-3mln euro Bo za "drogie sprzedawanie" też jest odpowiedzialny Valckx.

Oceniam pracę Stasia pozytywnie ale nie uważajmy go za boga, bo Jacek Bednarz też sprowadzał dobrych zawodników, porównując dwie wisienki na torcie tych dwóch dyrektorów Melikson &Marcelo to jednak lepszym transferem był Marcelo o jakieś 200% i ja osobiście chciałbym takich hitów, nie oceniajmy jednej rundy transferowej jako zwiastun Europejskiej potęgi, bo przy sprowadzaniu takich graczy nie będziemy nią.

Potrzebujemy kogoś lepszego niż Lamey, Cikos, Paljic, bo patrząc na poziom obecnej Wisły to na poziomie Międzynarodowym mamy zbyt mało zawodników, żeby wejść do LM. (Pareiko, Chavez,Wilk/Sobol, Małecki i może Genkov nie dadzą nam LM z marszu), więc Stasiu szykuj jakieś hiciory !

-----------------------
Ja tylko dodam podsumowanie, na które można odpowiedzieć jednym słowem :

Czy Lamey według was wzmocni nas tak, iż będzie gwarantował umiejętności na odpowiednim w Europie poziomie (mowa o kw. LM, LE) ? Moje odczucia są różne, raczej na nie biorąc pod uwagę kontuzjo-genność i wysoki wiek
Ostatnio edytowane przez anthony09 : 14.06.2011 o godz. 18:37.
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 14.06.2011, 18:37
anthony09 napisał(a):Wyświetl post

-----------------------

Czy Lamey według was wzmocni nas tak, iż będzie gwarantował umiejętności na odpowiednim w Europie poziomie (mowa o kw. LM, LE) ? Według mnie nie...
Nie ..ale za chwile ktoś wyskoczy z tekstem , że miejmy nadzieję że tak , ze będzie dobrze , wierzę w Stana i Roberta
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 14.06.2011, 18:53
18 bramek w 2 lidze Hiszpańskiej Despotovica to tak jakby w naszej lidze ze 25 goli nastukał w sezonie jak Franek w latach świetności 7-8 lat temu .

Troche jednak wydaje mi sie że Girona może chciec o wiele więcej niż te 800 tyś €
Ostatnio edytowane przez AYALA : 14.06.2011 o godz. 18:56.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 14.06.2011, 19:02
Jeżeli 18 bramek Despotovica w 2 lidze hiszpańskiej to 25 gili w naszej ekstraklasie, to 6 słynnego Mikela Arrubarreny w 2 lidze hiszpańskiej który grał w Legii w proporcji powinno dać 8 w naszej lidze. Ale Mikel Arru nie strzelił chyba ani jednej

Więc spokojnie - jak przyjdzie (jeśli?) to zobaczymy jak to wygląda

Już Jaliens, Boukhari mieli naszą ligę wciągnąć 1 dziurką od nosa. Boukhariego już nie ma a Jaliens to najwyżej średni zakup z możliwością do bycia dobrym.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 14.06.2011, 19:03
Przyznam , że nie jestem w stanie zrozumieć tych gremialnych płaczów za Erykiem. Pod koniec sezonu analizowałem sobie naszą sytuację kadrową. I przy kwestii zatrzymania Cikosa postawiłem sobie znak zapytania. Fakt, że nie decydowano się go wykupić może wskazywać na to, że w klubie myślano podobnie. Tzn. brakowało przekonania, że należy go wykupić, czyli zapłacić za niego i być może utrzymywać przez parę lat.

Czemu? Żeby daleko nie szukać: sytuacja z karnym dla Legii w meczu na Łazienkowskiej. Bodaj w Lidze+ Extra bardzo ładnie wychwycili jak Eryk w tej sytuacji próbował łapać znajdującego się w jego strefie Radovicia w pułapkę ofsajdową ostro startując w kierunku linii środkowej. A że zrobił to jako jedyny z naszych obrońców ...

Chłopak ma niezłą wydolność, sprawność ogólną i serce do gry. Ale jeśli po całym sezonie gry w naszej obronie popełnia tak kuriozalny błąd, to można mieć co wątpliwości co do jego przydatności.
Odpowiedz cytując
Greebo
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 14.06.2011, 19:05
Uświadommy sobie jedno: nie jesteśmy potentatem, czy nawet europejskim średniakiem. Więc ŻADEN piłkarz którego ściągniemy nie będzie idealny i ŻADEN nie da nam gwarancji awansu do LE czy LM. Mamy nakłady jakie mamy, i zakładam że w ramach tych możliwości Stan stara się zmaksymalizować nasze szanse na jakiś sukces w pucharach (czyli na wejście do fazy grupowej czy to LM czy LE) w TYM sezonie. Ściągamy graczy ogranych, ze sporym doświadczeniem, zapewne coś tam umiejących. Liczę ze znajdą się tez jakieś środki na 1-2 przyzwoite transfery gotówkowe już zawodników trochę młodszych (typu Genkov). Czy to wystarczy na puchary? Nie wiem, oby. Jeśli tak to pojawią się dodatkowe środki i będzie wtedy można mieć nadzieję (ale nie pewność) ze część z nich wydamy na młodych, w miarę "rokujących" zawodników.

PS. Nie wiem czy Lamey sie sprawdzi, jego dokonania nie powalają, ale i tak wolę go niż któregokolwiek z Polaków przymierzanych na tą pozycje, włączając to Baszcza.
"Cztery słonie, zielone słonie, każdy kokardę ma na ogonie.."

Nie dla osób mieniących sie kibicami Wisły, które przełączają stacje na mecz MU gdy jej nie idzie!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 14.06.2011, 19:13
Oceniam pracę Stasia pozytywnie ale nie uważajmy go za boga, bo Jacek Bednarz też sprowadzał dobrych zawodników, porównując dwie wisienki na torcie tych dwóch dyrektorów Melikson &Marcelo to jednak lepszym transferem był Marcelo o jakieś 200% i ja osobiście chciałbym takich hitów, nie oceniajmy jednej rundy transferowej jako zwiastun Europejskiej potęgi, bo przy sprowadzaniu takich graczy nie będziemy nią.
A kto by nie chciał? Zawodnika 20-kilku letniego prawie za darmo (odliczając prowizję), który z miejsca wskoczy do podstawowej 11ki, będzie stanowił o sile drużyny, a po 2 sezonach sprzedamy go za ok. 3 mln do PSV. Ludzie to nie jest FM.
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 14.06.2011, 19:26
lol, a co to za porownywanie Arruabarreny do Despotovica. To ze grali w tej samej lidze nie znaczy, ze tak samo beda sie pozniej spisywać. To tak jakby powiedziec ze jesli najlepszy piłkarz Segunda Division nie poradził sobie gdzieś tam, to nie poradzi sobie nigdzie juz nikt inny.

Z reszta po pierwsze Aru strzelił 13 bramek w Segunda Division w 68 spotkaniach (nie wiadomo ile karnych), na dodatek nie strzelił więcej niż 6 bramek na sezon, a w Legii nie dostał szansy, 6 spotkań i od razu niewypał. Zagrałby cały sezon to pewnie strzeliłby 6 bramek. Potem opinia się ciągnęła i każdy powtarzał ze slaby, ze nikogo juz nie sprowadzac z Segundy itd. W ogole najlepiej powiedziec ze Hiszpanie sa słabi, tylko repre maja dobrą.

Despotovic strzelił w Segundzie 28 bramek. Salamanca to bardzo slaby zespol wiec nie dziwie sie ze strzelil tam malo bramek, ale juz w Gironie 18, w Murcii z tamtego czasu 8 bramek (zespół po tym spadł z ligi co też pokazuje o co chodzi, poziom Salamanki). Dla mnie te 12 bramek w Salamance i Murcii to dobry wynik. 18 w Gironie a trzeba doliczyc jeszcze króla strzelców ligi Serbskiej (17 bramek) czy w Loznicy 19 bramek na 50 występów.

Despotovic mysle, ze akurat jest najlepszym napastnikiem jakim sie ostatnio interesujemy bo zwiedzil swiat, a w lidze hiszpanskiej wcale latwo sie nie strzela. Potem ten Alves, tyle ze wszyscy nim zachwyceni bo brazylijczyk a tak naprawde on gral tylko w lidze wegierskiej i nigdzie indziej, a to slabiutka liga.

tak naprawde wszyscy sa slabi bo popatrzcie ile goli maja najlepsi strzelcy
http://www.transfermarkt.de/de/segun...ewerb_ES2.html

wystarczy kogos z top 10 ? najwyrazniej w zasiegu mamy tylko Ranko, więc czemu nie ? jeszcze moze ten Emiliano Armenteros.

a co do Lameya, ja tam nie widze by mial duzo dlugotrwalych kontuzji. ok, nie poradzil sobie w Championship, ale nie znaczy ze nie poradzi sobie u nas. Tylko pewnie nie starczy mu czasu na odbudowanie się.
Ostatnio edytowane przez HEDu : 14.06.2011 o godz. 19:30.

Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 14.06.2011, 19:30

więc jak wyjaśni Stan informację podaną w wielu wywiadach, że on jako, że jest dyrektorem sportowym powinien myśleć co będzie za rok,dwa,trzy, a dlaczego ci zawodnicy nie są młodsi ? Ja tego nie rozumiem ...
Jeszcze jakbyśmy pozyskali takiego Despotovicia, z II ligi europejskiej, w wieku 28 lat to ja się pytam po co on ?
Nie mówię, że Ilic to zły transfer, bo zapewne będzie wzmocnieniem większym niż Boukhari, ale Lamey będzie słabszy od Cikosa według mnie i główny sens jego sprowadzenia widziałbym tylko w tym, że będzie dobrym rezerwowym budującym atmosferę w drużynie

Zarabialiśmy w ostatnich latach na "Polskich" piłkarzach wypromowanych w reprezentacji, ciekawe czy teraz uda się sprzedać jakiś zawodników po 2-3mln euro Bo za "drogie sprzedawanie" też jest odpowiedzialny Valckx.

Potrzebujemy kogoś lepszego niż Lamey, Cikos, Paljic, bo patrząc na poziom obecnej Wisły to na poziomie Międzynarodowym mamy zbyt mało zawodników, żeby wejść do LM. (Pareiko, Chavez,Wilk/Sobol, Małecki i może Genkov nie dadzą nam LM z marszu), więc Stasiu szykuj jakieś hiciory !

-----------------------

Czy Lamey według was wzmocni nas tak, iż będzie gwarantował umiejętności na odpowiednim w Europie poziomie (mowa o kw. LM, LE) ? Moje odczucia są różne, raczej na nie biorąc pod uwagę kontuzjo-genność i wysoki wiek
Nie przypisuj Bednarzowi Marcelo - on tylko papier podpisal...

Informacje przekazywał Hector Peralta, podający się za Twojego menedżera.
- Ten człowiek mnie nie reprezentuje! Dwa lata temu skontaktował się z moim faktycznym menedżerem, Sergio Diasem Pinto, i pomógł mi przenieść się do Polski. Dziś nie mam z nim żadnego kontaktu.

Peralta mial udzial tez w sprowadzeniu Clebera, a to bylo za czasow Mielcara, który go znal..

Fakt Cikos sie rozwijal, ale na poczatku to bylo kompletne dno... Oceniajac z perspektywy sezonu, to on nawet na lige byl za slaby.. OK ambicja wielki plus, sporo szumu robil z przodu, ale zero bramek, moze 1-2 asysty - to jest nic jak na prawego obronce. A tyl to katastrofa, kazdy sredni i lepszy skrzydlowy w lidze go wkrecal (m.in Gancarczyk mecz Polonia - Wisla) badz mu uciekal bo sie zle ustawial (Legia - Wisla, kazdy kilkudziesieciometrowy cross przechodzil). Sumom sumarow, byl material na zawodnika, ale przynajmniej jeszcze rok potrzebowal pograc zeby faktycznie byc na niezlym poziomie, dlatego sprowadzenie Baszcza byloby wg mnie dobrym ruchem, po pierwsze mialby sie od kogo Cikos uczyc, a po drugie Baszczu na kazdej pozycji w obronie moze grac. Wg mnie ruch Wisly potwierdza co mowie - chcieli go jeszcze wypozyczyc zeby zobaczyc czy przez kolejny sezon bedzie robil postepy tak jak w tym. Ciekaw jestem jak sie rozwinie sprawa z Riosem, uwazam ze jego tez warto byloby na kolejny sezon wypozyczyc, takiemu poludniowcowi zajmuje przyzwyczajenie sie do takiej fizycznej pilki.

Rozumiem to co robi Stan - w tym momencie mamy tylko srodkowych obroncow! Nie ma w kadrze ani lewego ani prawego, lepiej miec kogos kto bedzie sie przygotowywal od poczatku w Wisle i bedzie zgrany, a dalej beda kogos szukac lepszego na prawa obrona i wtedy ten ktos nie musi z marszu wchodzic na wazne mecze w pucharach tylko ma czas sie zgrywac z druzyna. Teraz jeszcze ok, bo w Zakopcu nad motoryka pracuja wiec nie ma tyle zgrywania, ale pozniej jak sie zacznie wiecej taktycznych treningow to na pewno czas bedzie potrzebny. Do tego lewy obrona i Palijc na lawe i bedzie ok z obrona. Najwyzej jak sie da jakiegos mlodego z Polski wyciagnac zeby sie uczyl od Jaliensa i Chaveza. Wbrew niektorym opini, uwazam ze Jaliens w wielu meczach bardz dobrze gral. Czas byl potrzebny zeby sie zgrac, z pewnoscia duzo lepiej to w tej rundzie bedzie wygladalo, zwlaszcza jak beda mieli doswiadczonych obroncow po bokach i nie beda musieli tyle asekurowac.

Do przodu Sobiecha i wtedy na prawde powinien byc niezly sklad.. Wtedy faktycznie bedziemy miec po dwoch zawodnikow na kazda pozycje.

Pareiko/Jovanic - Lamey/Nowy, Jaliens/Nowy Mlody, Chavez/Bunoza, Nowy (Dudu)/Palijc - Sobol/Wilk, Gargula/Melikson, Jirsak/Tutaj duzy wybor w pomocy mamy 5 zawodnikow na 3 pozycje w tym mozna zmienic na 4-4-2 - Iliev/Kirm, Genkov/Sobiech, Maly/Bogus

Do tego i Bogus i Iliev moga na srodku ataku grac...

Ogolem do kupna Prawy Obronca ok 500 tys Euro (badz wypozyczenie np Kowalczyka, Lewy Obronca ok 500 tys (Dudu) Euro, Mlody Srodkowy Obronca (Celeban - ma klauzule 500 tys Euro), Srodkowy napastnik - Sobiech 800 tys Euro. Lacznie 2,3 mln euro - to nie jest jakas wielka kwota jesli chcemy sie bic o LM badz byc w groupie LE i probowac z niej wyjsc. Na pewno przychody z tytulu biletow wzrosna w porownaniu do poprzednich sezonow, normalne krzeselka plus Skyboxy i do tego reklama. I szansa ze pogramy choc troche dluzej w pucharach.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 14.06.2011, 19:38
dav12 niestety to prawda moze wygladało inaczej ale ........sens sie zgadza .Ponoc czesc pieniedzy z poprzedniego lata miało zostac przeznaczone teraz na transfery ale sie zmieniło .TF zaoferowała pozyczke z tym ze ....... JA to słyszałem od znajomego doskonale jest zorjentowany w kwestjach finansowych TF NIESTETY JESLI CHODZI O TRANSFERY TO NIEMAM POIECjA CO SIE TAM DZIEJE miejmy nadzieje ze cos pozytywnego sie wydarzy.
Odpowiedz cytując
Sędzia
Senior Member

Stary 14.06.2011, 19:50
kha1 napisał(a):Wyświetl post
Czy Wy naprawde nigdy go nie widzieliście jak gra? Aż dziwnie sie czuje. Bo ja widziałem jego meczów z czasów PSV bardzo wiele i nazywanie go grajkiem - w tamtych czasach - słabym jest co najmniej nie na miejscu.
W życiu go nie widziałem. Żeby go widzieć, musiałbym oglądać mecze drużyn, które mnie kompletnie nie interesują.
Dla mnie to tak jak mieszkanie w Krakowie, Poznaniu czy Warszawie i kibicowanie Barcelonie/Manchesterowi/Milanowi.

Nie do końca rozumiem jak można czuć jakikolwiek związek z obcym klubem, z którym się nie ma nic wspólnego, czy też oglądać mecze obcych drużyn. Chyba że się lubi piłkę, dla piłki. Mnie zawsze (może oprócz niemowlęcia i wieku wczesnoszkolengo) interesowała piłka nożna, dlatego że grała Wisła. Jak Wisła nie grała/gra, to piłka nożna mnie nie interesowała/interesuje.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 14.06.2011, 19:50
http://www.orange.pl/kid,4000003306,...u,article.html

Nie wiem za ile JW Total Destruction zgodziłby się oddać Sobiecha, ale powiem tylko, że nie potrzebnie rozglądamy się za jakimiś Serbami za 800 tyś euro skoro na wyciągnięcie ręki jest piłkarz na którym zarobilibyśmy kilka razy więcej...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 14.06.2011, 20:03
HEDu napisał(a):Wyświetl post
lol, a co to za porownywanie Arruabarreny do Despotovica.
To nie jest porównanie obu piłkarzy (zwłaszcza że Despotovića nie widziałem) ale pokazanie naiwności tego co napisał ayala - że 18 bramek w II lidze hiszpańskiej = 25 w naszej ekstraklasie. Gdyby to było takie proste to i "łamaga" Arrubarena miałby tych 8 goli w naszej ekstraklasie - a nie miał żadnego. Skąd Ayala może wiedzieć czy ten Serb strzeli 25, 35 a może tylko 5 goli w naszej ekstraklasie? Tego to nikt nie wie. Jak przyjdzie to się przekonamy.

Więc wyluzuj
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Lucas.B
Banita

Od: 09.2010

Stary 14.06.2011, 20:09
Trudno teraz po tych dwóch transferach wierzyć zapewnieniom Prezesa że Wisła będzie mocniejsza w przyszłym sezonie a już na na pewno uznać je za krok naprzód na drodze awansu do LM. Nie oszukujmy się to nie są zawodnicy mogący podnieść jakość gry zespołu. Nie podoba mi się że Stan sprowadził kolejnego podstarzałego Holendra, który dawno zapomniał o dobrej grze czego dowodem są kluby jakie ostatnimi czasy zwiedził - tzw. równia pochyła. Szczerze to wątpię by można na serio brać to co wkoło powtarzają na temat marzenia gry w LM Pana Cupiała - bo to od lat nie znajduje potwierdzenia w faktach za tym dążeniem przemawiających.
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Stary 14.06.2011, 20:17
Lucas.B to słynny Ramboo z zakazanej heh. Postarał byś się i nie wklejał identycznych postów na obie str..
co do tematu wszyscy narzekają ale nie widzą jednej ważnej różnicy.. nie odchodzą od nas kluczowi zawodnicy jak to było wcześniej.. i mam nadzieję że to się utrzyma i że jednak coś uda się nam ugrać

Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Stary 14.06.2011, 20:18
Lucas.B napisał(a):Wyświetl post
Trudno teraz po tych dwóch transferach wierzyć zapewnieniom Prezesa że Wisła będzie mocniejsza w przyszłym sezonie a już na na pewno uznać je za krok naprzód na drodze awansu do LM.
Szczególnie pozyskanie najlepszego piłkarza ligi serbskiej jest krokiem w tył.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów