The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
bobbest
Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2011, 09:50
Ja od roku używam Acer Aspire One D250 i czystym sumieniem mogę go polecić.
Ma wbudowany modem na kartę sim więc jesli jest potrzeba internetu nie potrzeba dodatkowo modemu USB.

Pisanie a nawet obróbka zdjęć i inne programy działają bardzo znośnie.

http://allegro.pl/listing.php/search...category=62998
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 12.04.2011, 19:55
Do znających się na rzeczy fachowców mam pytanko

Opłaca się wydać do 300 zł na taki procesor - AMD Athlon II X3 445, jakieś opinie o nim, ktoś posiada ? Ja to zeilony jestem w te klocki dlatego pytam.

W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
jumson
Member

Od: 03.2008

Stary 12.04.2011, 20:19
Zależy do czego używasz do komputera. Ceny sprawdza się po prostu na allegro czy są adekwatne.
Powiesz do czego używasz, co masz teraz i coś pomyślimy. Nie zapomnij napisać jakie masz mobo.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 12.04.2011, 20:36
Aktualnie to słaby i to bardzo bo dość stary a wcześniej się nie rozglądałem za szybszym i nowszym z braku kasy, a teraz jest szansa na podreperowanie sprzętu
Aktualnie
Celeron 1.7
256 MB

A teraz zdałby się szybszy, nowszy i właśnie ten Athlon mi w oko wpadł. Teraz to i pograć by można było więc taki pod gry też, choć praktycznie to na co dzień do przeglądania neta i pracy z MS.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
jumson
Member

Stary 12.04.2011, 21:06
Ale gdzie ty chcesz go włożyć ? W jaką płytę główną ? Ten Celeron mogę strzelać, że jest na socket 478. A to lata temu. Po drugie procesory mają swoje podstawki, oddzielne ma AMD, inne Intel do tego jeszcze kilka innych podziałów jeszcze w nich. Nie włożysz od tak procesora do jakiejkolwiek podstawki. A tego co już masz nie ma sensu modernizować. Jak masz coś pieniędzy można powalczyć i złożyć coś z używek. Do tego procka co napisałeś to trzeba zmienić mobo, ram, gpu, zasilacz.

A co do grania, tam potrzebna jest dobra karta graficzna. Procesor to dodatek.
Widzę, że jesteś zielony w temacie, jak coś to pytaj, pomogę.
Odpowiedz cytując
Fifiorek
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 13.04.2011, 14:14
Ja na twoim miejscu bym dozbierał ok 120zł na AMD Phenom X4 955 z odblokowanym mnożnikiem. Inwestycja na dłużej stosunek cena / wydajność bardzo dobra a do tego można troszkę podkręcić. Wady są dwie, boxowe chłodzenie do najcichszych nie należy (ale możesz dokupić jakieś chłodzenie ciche) i jakieś 15% większe zużycie prądu od tego athlona. Ale tak czy siak w athlony już się nie opłaca inwestować. Możesz też jeszcze trochę poczekać, niedługo wyjdą bulldożery czyli silniejsze procki od AMD i tym samym starsze modele potanieją.
Aha i tak jak kolega wyżej... płytę główną musiałbyś zmienić ;> I podaj jeszcze nazwę zasilacza i ilość W
Ostatnio edytowane przez Fifiorek : 13.04.2011 o godz. 14:16.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 13.04.2011, 22:24
Od razu 2 procesory
Odpowiedz cytując
<3 Wisla Kraków
Member

Od: 05.2008

Stary 31.05.2011, 19:54
jestem na etapie kupna lapka ma on służyć do gier głównie,upatrzyłem sobie już konkretny model jest to

http://primakomp.pl/p/79/51934/samsu...-netbooki.html

pytanie moje brzmi,warto dać 2600zł za tego lapka,czy jeszcze sie wstrzymać z kupnem i poszukać coś innego ?chyba,ze macie/znacie/polecacie jakieś fajne laptopy do 2600zł ? Wszelkie jakiekolwiek propozycje mile widziane .

Pozdro ( :
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 31.05.2011, 20:40
Masz tutaj recenzję rej samej serii tylko z nieco innymi parametrami.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...0.43344.0.html
Rzeczywiście jak na komputer o takich parametrach to cena przystępna
Uważam że jeśli ma być głównie do grania to warto by poszukać lapka z lepszą kartą graficzną (to co napisane na końcu recenzji), co nie znaczy że ta karta jest słaba. Powiedzmy że są już nowsze. Warto poświęcić te 2 GB ram w zamian za lepszą kartę graficzną jesli coś znajdziesz.
Odpowiedz cytując
Michal_b3
Senior Member

Stary 04.06.2011, 23:48
Mozecie polecic jakies urzadzenie wielofunkcyjne? Priorytet to cena i tanie tusze/zamienniki/esploatacja, bezawaryjnosc tez stawiam wysoko. Nie jestem przywiazany do zadnej marki, chociaz przez ostatnie kilka lat (8?!) uzywalem drukarki Canon Pixma IP1000 i poza wieloma wadami to jedno bylo super - czarny tusz za 9zl, kolorowy za 12
Czekam na propozycje bo jestem niezorientowany w temacie. W Bonarce widzialem Canon MP250 za 150zl, mozecie cos o tym modelu powiedziec? Jakby sie udalo cos kupic za ~150-200zl to byloby super, ale biore pod uwage przekroczenie tej kwoty.

Jakosc wydruku jest sprawa drugoplanowa, nie odgrywa to znaczacej roli w drukowaniu notatek itp.

Z gory dzieki za pomoc.
Odpowiedz cytując
northrop
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 07.06.2011, 02:03
W sumie to chyba w tym temacie to lepiej pasuje.

Zamierzam przywiezc netbook'a dla kupmeli z USA. Jak to wyglada z zasilaniem? Potrzebny bedzie kompletnie nowy kabel do zasilacza, czy wystarczy zwykly adapter do gniazdka?
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.06.2011, 10:04
northrop napisał(a):Wyświetl post

Zamierzam przywiezc netbook'a dla kupmeli z USA. Jak to wyglada z zasilaniem? Potrzebny bedzie kompletnie nowy kabel do zasilacza, czy wystarczy zwykly adapter do gniazdka?
Adapter spokojnie wystarczy koszt ok 5-10 zł
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 07.06.2011, 10:11
northrop napisał(a):Wyświetl post

Ja mam adapter. Zresztą sam kabel to nie jest jakiś potężny wydatek. Tylko pamietaj że zasilacz musi być też na 230V nie tylko na 110V
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 11.06.2011, 08:30
Witam

Niestety wczoraj mój lapek zaliczył lot z około 80 cm na ziemie, był zamkniety, pierwsze ogledziny nie wygladały tragiczne, właczyc sie właczył, nie potrzebowałem go uzywac to odrazu go wyłaczyłem.

Jednak podczas nastepnego wlaczenia, zaczeły sie kłopoty, programy zaczeły się zaciniać, zawieszać. Czasem działa okej tak że pisać mogę na forum normalnie i bez problemu jak dawniej, a zaraz sie zawiesza na 20 sekund i musze czekać na odmułe.

Co w upadku moglo spowodowac takie działanie ? Czy to propostu jakiś wirus muli kompa, a ten upadek to dziwny zbieg okolicznosci? Bo dziwnie jest to wieszanie co jakis czas :/
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 11.06.2011, 09:54
Sensej napisał(a):Wyświetl post
Witam

Niestety wczoraj mój lapek zaliczył lot z około 80 cm na ziemie, był zamkniety, pierwsze ogledziny nie wygladały tragiczne, właczyc sie właczył, nie potrzebowałem go uzywac to odrazu go wyłaczyłem.

Jednak podczas nastepnego wlaczenia, zaczeły sie kłopoty, programy zaczeły się zaciniać, zawieszać. Czasem działa okej tak że pisać mogę na forum normalnie i bez problemu jak dawniej, a zaraz sie zawiesza na 20 sekund i musze czekać na odmułe.

Co w upadku moglo spowodowac takie działanie ? Czy to propostu jakiś wirus muli kompa, a ten upadek to dziwny zbieg okolicznosci? Bo dziwnie jest to wieszanie co jakis czas :/
Rzecz która najczęściej się psuje podczas upadku to jest dysk twardy. Zrób skanowanie dysku na okoliczność bad srctorów za pomocą HD Tune, może coś wyjdzie w teście
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Stary 11.06.2011, 10:00
Tutaj daje wynik skanowania. Nie za bardzo umiem dokonać analizy
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg dysk.jpg (48,9 KB, 21 wyświetleń)
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 11.06.2011, 10:27
Tutaj daje wynik skanowania. Nie za bardzo umiem dokonać analizy
Zrób error scan w w ostatniej zakładce
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Stary 11.06.2011, 11:24
na 60% sprawdzenia mam 0.3% blokow zepsutych jakos jestem w stanie dowiedziec sie co to? naprawic to?
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.06.2011, 11:30
na 60% sprawdzenia mam 0.3% blokow zepsutych jakos jestem w stanie dowiedziec sie co to? naprawic to?
Bad sektory (uszkodzone). To jest błąd mechaniczny więc nic z tym nie zrobisz. Jeżeli zrobiłbyś przy instalacji systemu normalnego formata (nie szybkiego), to system bedzie pomijał te sektory które są uszkodzone, jednak na dłuższą metę to i tak nic nie da, bo to zapewne będzie się powiększać, więc czeka Cię wymiana dysku.

PS. Jakbyś tego chciał sprzedać, daj znać.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 11.06.2011, 12:06
Jak skończysz wrzuć screena. Ale to właśnie przez te uszkodzone sektory komputer może się wieszać choć możliwe jest że uszkodzone zostały już wcześniej i nie ma to znaczenia. Takie zawieszanie sie komputera raczej ciężko połączyć z jakąś inną cześcią komputera wiec podejrzewam że to jest winowajca. Są programy ktore czasami naprawiaja bad sektory ale tylko takie które są wywołane złym namagnesowaniem dysku, a skoro komputer upadł to raczej to są błędy mechaniczne wiec tego nie naprawisz a będzie ich coraz więcej. Krótko mówiąc bad sektory to początek końca dysku twardego.

Jeszcze możesz sprawdzic czy w trakcie takiego zawiasu jakiś program nie powoduje całkowitego zużycia procesora albo pamieci ram w menadżerze zadań, choć wątpie żeby to był jakiś wirus
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 11.06.2011 o godz. 12:10.
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Stary 11.06.2011, 13:01
Tak wyglada. Jak ocenacie sytuacje ?
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg dysk2.jpg (19,3 KB, 28 wyświetleń)
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Stary 11.06.2011, 13:16
Zawieszanie na pewno jest poprzez bad sectory - wiem, bo mam identycznie, też mam uszkodzony dysk, i jak zacznie próbować odczytywać/zapisywać na tych miejscach (albo nawet niedaleko ich) to jest masakra.
Co do oceniania sytuacji, to zależy co konkretnie chciałbyś usłyszeć. Na pewno to jest mechaniczne uszkodzenie więc żadna naprawa w grę raczej nie wchodzi. Najlepiej jak byś jak najszybciej zaczął zabezpieczać wszystkie dane, bo pewne jest że to się będzie bardziej rozszerzać.

Jeszcze zrób takie coś, że wejdź w Mój komputer, kliknij prawym przyciskiem myszy na swój dysk, kliknij "Właściwości", wejdź w kartę "Narzędzia" i przy "Sprawdzanie błędów" kliknij przycisk "Sprawdź", zaznacz obie opcje tj. "Automatycznie napraw błędy systemu plików" i "Skanuj dysk i próbuj odzyskać uszkodzone sektory". Prawdopodobnie wyskoczy Ci błąd że sprawdzanie dysku nie było możliwe, ponieważ narzędzie bla bla bla, i daj "Tak". Przy następnym włączeniu komputera wyskoczy Ci ekran , że CHKDSK sprawdzi Twój dysk w poszukiwaniu błędów, to nie anuluj tego (jednak trochę to potrwa), ale wtedy system będzie pomijał uszkodzone sektory i system będzie działał w miarę stabilnie. Pisząc to wzorowałem się na XP ale na Viście/7 pewnie będzie podobnie.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 11.06.2011, 13:54
Sytuacja ogólnie nie wygląda za dobrze ale źle też jeszcze nie jest. Zobacz czy gdy te zawieszenia występują to swieci się dioda twardego dysku. Jeżeli tak to będziesz miał pewność że to dysk.
Co do bad sektorów problem jest następujący. Jeżeli były spowodowane upadkiem, to mamy uszkodzenie fizyczne dysku i degradacja dysku może postępować dalej, co oznacza że dane są zagrożone i te najważniejsze najlepiej zabezpieczyć, a dysk nadaje się do wymiany. Można jednak spróbować używać dysk (po zabezpieczeniu danych), ale trzeba by oflagować te bad sektory i przesunąć je na koniec dysku za pomocą jakiegoś programu. Tematów na róznych forach jest multum wiec poszukaj coś podobnego do tego co masz.

Jeżeli natomiast te bad sectory już były, nie zostały spowodowane upadkiem to wówczas należy zroibć to co w akapicie pierwszym, jednak sytuacja wówczas nie jest taka zła, bo skoro do tej pory pracowałs z bad sektoami to dalej można pracować, ale i tak trzeba je wykluczyć z użytku jakimś programem. Ewentualnie można przejechać jakimś programem do sprawdzania ramu (choć wiątpie by to był ram bo bkomp by sie restartował, ale sprawdzić mozna)
Wówczas skoro zacinanie nie jest spowodowane bad sektorami trzeba szukać w softwarze lub w sprzecie. Jeśli chodzi o sprzęt to bez rozbierania kompa można jedynie sprawdzić temperatury za pomocą jakiegoś programu jak FanSpeed czy jakiegokolwiek innego, troche tego jest w sieci.
A jesli chodzi o oprogramowanie to ściągnij najnowszego Nortona Internet Security 2011 (darmowa wersja na 30 dni), uaktualnij bazy wirusów i zrób pełny skan komputera w poszukiwaniu różnych szkodników. Można też ściągnąc Emsisoft Emergency Kit - ten program powinien nawet lepiej poszukać wszystkiego co się rusza i zamula niż NIS. Oba programy do pobrania z dobreprogramy.pl
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 11.06.2011 o godz. 15:26.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Stary 11.06.2011, 15:10
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
To, że tobie nie przycina
Ale przecież napisałem, że przycina a nie że nie?
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 11.06.2011, 15:25
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post
Ale przecież napisałem, że przycina a nie że nie?
O przepraszam na szybko przeczytałem i sobie wstawiłem słowo "NIE" tam gdzie nie trzeba. Zwracam honor
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 15.06.2011, 16:54
chce sobie dokupić pamieć do kompa, obecnie mam 1 gb od kingstona w kosciach 2x512 i co polecacie dokupic? bo chcialbym zostawic te kosci i kupic 2x1gb tylko nie wiem czy zmieniac firme czy cos i jak
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
Konfliktowy
Member

Od: 11.2010

Stary 15.06.2011, 17:48
Zostań przy Kingstonie. W innym wypadku mogą się "gryźć". Dokup sobie 2x1 GB tylko takie, żeby pracowały w DUALu(o ile płyta na to pozwala)
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 15.06.2011, 18:32
tak pozwala bo te obecne pracuja w dualu ale to bedzie tak ze ten obecny zestaw w dualu i ten nowy bedzie tez w dualu czy tylko jedna para moze pracowac w dualu jak to jest ?
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 15.06.2011, 18:37
neq. napisał(a):Wyświetl post
chce sobie dokupić pamieć do kompa, obecnie mam 1 gb od kingstona w kosciach 2x512 i co polecacie dokupic? bo chcialbym zostawic te kosci i kupic 2x1gb tylko nie wiem czy zmieniac firme czy cos i jak
Można brać dowolną firmę, nie powinno być problemów ze współpracą. Patrz przede wszystkim na częstotliwość pamieci. Bo nawet jeśli kupiesz jakieś z wyższą częstotliwością to i tak zostaną spowolnione przez te stare kości. Kingsotny i Goodramy są najtańsze i bardzo dobre

neq. napisał(a):Wyświetl post
tak pozwala bo te obecne pracuja w dualu ale to bedzie tak ze ten obecny zestaw w dualu i ten nowy bedzie tez w dualu czy tylko jedna para moze pracowac w dualu jak to jest ?
oba układy powinny działać równolegle w dualu, byle te co są w danym dualu były jednakowe
Odpowiedz cytując
emailowiec
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2005

Stary 15.06.2011, 18:44
Kup Goodramy, wspieraj polski przemysł
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów