The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.04.2011, 20:22
Można to już powiedzieć śmiało , tylko Jaga z nami walczy o mistrzostwo ( wbrew temu co powiedział wcześniej Probierz

Analiza spotkań obu zespołów do końca :( + hipotetyczne wyniki )

Wisła 44 punkty
Jaga 38 punktów

kolejka 23
Śląsk - Wisła 1 pkt
Jaga - Górnik 3 pkt

kolejka 24
Wisła - Górnik 3 pkt
Polonia B. - Jaga 1 pkt

kolejka 25
Jaga - Widzew 3 pkt
Lechia - Wisła 1 pkt

kolejka 26
Wisła - Lech 3 pkt
Polonia W. - Jaga 0 pkt

kolejka 27
Jaga - Legia 1 pkt
Wisła -Cracovia 3 pkt

kolejka 28
Legia - Wisła 1 pkt
Jaga - Korona 3 pkt

kolejka 29
Zagłębie - Wisła 1 pkt
Cracovia - Jaga 1 pkt

kolejka 30
Wisła - Polonia W. 3 pkt
Jaga - Ruch 3 pkt
------------------------
Wisła 60 pkt
Jaga 53 pkt

przy wersji neutralnej że co najwyżej zremisujemy wszystkie mecze na wyjeździe , a i Jaga po głębszej analizie ma przynajmniej 4 trudne spotkania do rozegrania w których może stracic punkty ( chociaz de fakto w każdym może - tak jak i my )
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 17.04.2011, 22:42
Kolejny weekend za nami. Aktualna tabela poniżej

Po 22 kolejkach Wisła ma 44 punkty. Nietrudno obliczyć, że średnio na kolejkę zdobywa równe 2 punkty. Nietrudno również obliczyć, że przy takim tempie po 30 meczach będzie mieć 60 punktów. Tak więc zdobycie przez Mistrza conajmniej 61 punktów po raz kolejny może się okazać faktem.

Ile więc musi Wisła zdobyć by mieć wspomniane 61? Skoro obecnie ma 44 to musi zdobyć jeszcze 17 punktów to osiągnięcie takiej zdobyczy punktowej będzie możliwe przy następujących wynikach:

Warto jednak zauważyć, że skoro Jagiellona ma obecnie 38 punktów a maksymalnie może jeszcze zdobyć 24 punkty to znaczy to, że na koniec maksymalnie może mieć 62 punkty. Jesli tyle WIsła mieć będzie wtedy nie będzie matematyczne możliwości by Mistrza nie zdobyła.

Polecam jeszcze spojrzenie na sytuacje miejsc 3-10 po 17 kolejce i po 22 kolejce.

Klub, który po 17 kolejce zajmował 3 miejsce miał 31 punktów i dzieliło go od 10 miejsca 10 punktów.
Klub, który po 22 kolejce zajmował 3 miejsce miał tylko o 1 punkt więcej niż klub z trzeciego miejsca po 17 kolejce czyli 32 punktów i dzieliło go od 10 miejsca... 2 punkty.
Odpowiedz cytując
orm
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 18.04.2011, 17:08
IMHO w tym roku do mistrzostwa Wiśle wystarczy 56 pkt. - jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Jaga zdobyła w tych 8 meczach więcje niż 18 pkt. (średnia ponad 2,1 pkt. na mecz) . W zeszłej rundzie Jaga zdobyła 14 pkt. mając 5 wyjazdów, niech teraz zdobędą nawet 4 pkt. więcej. A skład mają słabszy niż na jesieni.
Mają co najmniej 3 bardzo trudne mecze: wyjazdy z Polonią W, Cracovią i u siebie Legię, do tego jeszcze wyjazd od Bytomia - trudno uwierzyć by w tych 4 meczach nie stracili 6 pkt...
Odpowiedz cytując
pepemasta
Member

Od: 10.2008

Stary 19.04.2011, 16:08
Ja to widze tak :
Wisla ma 3 mecze latwe 3 mecze trudne i 2 mecze srednie. Wiec 3 mecze wygra 3 przegra i 2 zremisuje co da jej 11pkt i 55pkt lacznie w tabeli na koniec sezonu jesli chodzi o Jagielonie to maja tak: 6 latwych i 2 trudne co da jej 6 wygranych i 2 porazki czyli 18pkt co da laczna liczbe pkt 56pkt i wyprzedzi Wisle 1 pkt :/
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 19.04.2011, 17:32
Cytat:
6 latwych i 2 trudne
Które to są te trudne mecze ?
Biorąc pod uwagę , że grają na wyjeździe z walczącymi o utrzymanie Polonią Bytom oraz Cracovią , z Polonią Warszawa (którą od miejsca premiowanego grą w europejskich pucharach dzielą 2 pkt , a potencjał by tam grać - posiada) i u siebie z Legią . To są cztery trudne mecze . Nawet jeżeli przyjmiemy , że koleżanka w przedostatniej kolejce będzie miała już pozamiatane , to i tak zostają trzy bardzo trudne mecze , gdzie o zwycięstwo trzeba się będzie mocno postarać.
Mecz z Widzewem , który potencjał ma niezły , a w 25 kolejce jeszcze nie będzie mógł być pewny utrzymania , raczej też nie będzie tym z gatunku łatwych , a średnio-łatwy.
Zgodzę się , że nie powinni mieć większych kłopotów z Ruchem , Koroną i Górnikiem (w odpowiedniej kolejności)

Twoja wersja jest zbyt pesymistyczna jak dla Wisły i zbyt optymistyczna jak dla Jagi.
Jasne lepiej być sceptycznym , ale bez popadania w skrajności
Odpowiedz cytując
pepemasta
Member

Od: 10.2008

Stary 20.04.2011, 15:02
Ktore? staryyy Moze pokolei:
1. ze ślaskiem wyjazd slask to slask i do tego wyjazdowe spotkanie mysle ze max remis. (TRAFIONE)
2.gornik tutaj 3 pkt powiinyn wpasc
3.Lechia Gdans Wyjzdowe moze byc remis wiec daje 1 pkt
4.Lech Poznan mysle ze z nimi mozemy przegrac daje 0 pkt
5. Cracovia u siebie tu daje 3 pkt spokojnie
6.Legia wyjazd legia moze wygrac daje 0 pkt
7.wyjazd z Zaglebiem daje spokojne 3 pkt
8.polonia daje 1 pkt

Moze troche pesymistyczne podejscie ale moim zdaniem bardzo realne ze wisla zdobedzie w tych 8 kolejkach 12 pkt a czy da to mistrza nie wiem spojzmy na jagielonie:

1.Gornik u siebie daje im 3 pkt na spokojnie (TRAFIONE)
2.Polonie Bytom wyjazd spokojne 3 pkt
3.Widzew u siebie mysle ze tez 3 pkt
4.polonia wyjazd tu daje im 0 pkt
5.z legia u sibie max 1 pkt
6.z kroona u siebie 3 pkt spokojnie
7.z cracovia wyjazd daje 1 pkt cracovia bedzie walczyc o urzymanie
8. ruch u siebie spokojne 3 pkt

Daje to jagieloni 17 pkt Wisla jak wczesniej mowilem 12 pkt czyli 5 pkt roznicy na korzysc Jagieloni Wisla mistrzem 1 pkt
Ostatnio edytowane przez pepemasta : 21.04.2011 o godz. 21:10.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 22.04.2011, 09:20
Wisła będzie Mistrzem Polski jeśli zdobędzie conajmniej tyle samo punktów co Jagiellonia.
Maksymalną liczbą punktów, którą może w 7 następnych kolejkach mająca obecnie 41 punktów może zdobyć jest 7 x 3 + 41=62.

Jesli więc Wisła zdobędzie 62 punkty wtedy na pewno będzie Mistrzem

Wisła ma obecnie 44 punkty. Do 62 punktów brakuje jej 18.

By w ciągu następnych 7 meczów Wisła zdobyła 18 punktów musi wygrać conajmniej 6 meczów.
Wygrana 5 meczów i zremisowanie pozostałych dwóch to 5x3+2x1 = 17.

Jeśli Jagiellonia będzie tracić jakieś punkty to automatycznie będzie stwarzać Wiśle przewagę dzięki, której w kolejnych meczach będzie mogła tracić punkty.

Póki co Wisła powinna nastawić się na wygranie 6 z 7 kolejnych meczów.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 22.04.2011, 11:51
Ja to widzę zupełnie inaczej.

Wisła:

Górnik Zabrze - 3 pkt.
To moim zdaniem obecnie najgorzej grający zespół w ekstraklasie. Z nimi po prostu nie wypada stracić punktów
Lechia Gdańsk - 3 pkt.
Lechia ostatnio wygląda bardzo słabo. Tomek Kafarski chyba zapier***ił zimowe przygotowania do sezonu.
Trzeba wygrać w końcu jakiś mecz na wyjeździe. Lechia jest w sam raz na przełamanie.
Lech Poznań - 1 pkt.
Na pewno nie będzie to łatwy mecz. Lech ma na nas patent co pokazują ostatnie spotkania z nimi. W bieżącym sezonie przegraliśmy 4:1 (Chociaż Lech miał dużo szczęścia w tym meczu. Strzał życia Możdżenia, Injaca...).
Sezon 09/10 na wyjeździe przegrywamy z nimi 1:0 po bramce Lewandowskiego. U siebie remisujemy 0:0.
Sezon 08/09 remis 1:1. Do tego porażka, w dwumeczu, w pucharze polski.
Cracovia - 3 pkt.
Cracovia na wyjazdach gra o klasę gorzej, niż u siebie dlatego wydaje mi się, że z nimi sobie poradzimy.
Legia - 0 pkt.
Trudny wyjazd. Legię podobno ma wspierać ponad 30 tysięczna publiczność...
Jeśli jednak Legia nastawi się na atak, a my będziemy grać z kontry(a tak prawdopodobnie będzie) to jednak jest szansa na korzystny wynik.
Zagłębie - 1 pkt.
Z Zagłębiem nie gra nam się łatwo. U siebie w zeszłej rundzie wygraliśmy z nimi, ale dosyć szczęśliwie. Był to pamiętny mecz, w którym Zagłębie całym zespołem murowało bramkę przez 90 minut.
Polonia Warszawa - 1 pkt.
Polonia za Zielińskiego osiąga bardzo dobre wyniki. Czeka nas trudny mecz na koniec sezonu...

Suma: 12 punktów
Jagiellonia:

Polonia Bytom - 1 pkt.
Śmierdzi mi tu trochę remisem. Myślę, że Bytomska Polonia jest w stanie urwać punkty Jagiellonii...
Widzew - 3 pkt.
Myślę, że nie będzie to mecz łatwy dla Jagiellonii. Widzew w poprzedniej rundzie pokonał ich aż 4:1, ale jak wiemy, jest różnica pomiędzy Jagiellonią u siebie a Jagiellonią na wyjeździe.
Polonia Warszawa - 0 pkt.
Trudny wyjazd. Tak jak już mówiłem Polonia po objęciu zespołu przez Zielińskiego gra bardzo dobrze. Dlatego trudno będzie nawet o remis Jagiellonii.
Legia Warszawa - 1 pkt.
Trudny mecz to wytypowania na ten moment. Coś mi jednak intuicja podpowiada, że Legia w najgorszym wypadku ten mecz zremisuje.
Korona Kielce - 3 pkt.
Wydaje mi się, że Jagiellonia nie będzie miała problemów z Koroną...
Cracovia - 0 pkt.
Jestem ciekawy czy przypadkiem już przed tą kolejką będzie rozstrzygnięte kto zostanie mistrzem.
Cracovia raczej do ostatnich kolejek będzie walczyć o pozostanie, w ekstraklasie. To chyba najtrudniejszy wyjazd Jagi. Wątpię, aby zdobyli, w tym meczu komplet punktów...
Ruch Chorzów - 3 pkt.
U siebie z zespołem, który chyba o nic nie walczy (wydaje mi się, że bez problemu się utrzymają, bo na ten moment mają aż 8 punktów przewagi nad ostatnio Cracovią i 5 nad Arką Gdynia) będzie to chyba najłatwiejszy mecz Jagi z tych, które jeszcze zostały do rozegrania

Suma: 11 punktów.

Z tego wynika, że Wisła zakończy sezon z sumą 56 punktów, a Jagiellona 52.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 22.04.2011, 12:11
Sytuacja się skomplikowała , ale strata punktów ze Śląskiem była niejako wkalkulowana

Do końca pozostało tylko i aż 7 spotkań .

Obu zespołom zostały do rozegrania 4 spotkania u siebie i 3 wyjazdowe .

U siebie oba zespoły powinni zdobyć taką samą liczbę punktów czyli 10 lub 12 (zakładając że my mamy u siebie Lecha , zaś Jaga Legie )
kluczowe będą spotkania wyjazdowe gdzie musimy w końcu zdobyć 3 punkty. Jeśli w najbliższych wyjazdach Jaga wygra , zaś Wisła nie ugra nic na Lechi to szane na mistrzostwo będą już tylko 50/50

Niby Jagiellonia nie jest taka silna jak jesienią , ale wydaje się że fartownie może ugrać jeszcze dużo punktów , powątpiewam w komplet na wyjazdach .
Odpowiedz cytując
Pennywise
Member

Od: 02.2003

Stary 23.04.2011, 09:18
Jest na co narzekać, mianowicie na wyjazdy. Tylko z Arką udało się wywieść komplet i to jeszcze jakimś cudem. Reszta wyjazdowych meczów to tylko 2 punkty zdobyte. Jakość gry od 16 kolejki nie poprawiła się znacznie, oczywiście moim okiem i jeżeli się nic nie zmieni, zwłaszcza w grze obrony , to z 3 ostatnich meczów na wyjeździe wygramy co najwyżej ten w Gdańsku. Obawiam się więc, że trzeba liczyć na potknięcia przeciwników.
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 23.04.2011, 09:54
Co do meczów z Amicą i Legią - pamiętajcie, że w momencie gry z nami jeden z tych zespołów będzie triumfatorem PP, a co za tym idzie, liga będzie miała dla niego drugorzędne znaczenie, bo będą pewni udziału w pucharach. Jeśli będzie to Legia to wcale sie nie zdziwię jak będziemy mieć powtórkę sprzed roku, w końcu na przerost ambicji to oni raczej nie cierpią. A Zagłębie na 2 kolejki przed końcem powinno mieć pewne utrzymanie, więc też wątpie, żeby mieli nam zabrać punkty, jeśli my będziemy zdeterminowani. Nie widzę też sensu demonizowania Polonii, może i grają lepiej, ale to wciąż jest drużyna słabsza od Wisły i nie widzę powodów dla których miałaby nam zabrać punkty przy R22.

Jedno jest pewne - jak jakimś cudem powinie się nam noga z dwóch najbliższych spotkaniach (czyli zdobędziemy mniej niż 6 punktów) to końcówka będzie bardzo nerwowa. Mamy potencjał, żeby wygrać zarówno z Lechem, jak i Legią, ale nie można wykluczyć straty punktów, a co za tym idzie trzeba wygrywać ze średniakami i słabeuszami. Osobiście liczę na 5 zwycięstw i 2 maks remisy i świętowanie tytułu na Łazienkowskiej
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
River
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 23.04.2011, 10:29
Charlie napisał(a):Wyświetl post
A Zagłębie na 2 kolejki przed końcem powinno mieć pewne utrzymanie, więc też wątpie, żeby mieli nam zabrać punkty, jeśli my będziemy zdeterminowani.
Na to bym nie liczyl. Owszem, Zaglebie rok temu w Poznaniu wrzucilo na luz ale teraz u siebie i z nami nie odpuszcza. Tak wiec nie liczmy, ze ktos bedzie traktowal nas ulgowo.

Finisz ligi widze tak. MUSIMY wygrac wszystko u siebie i z trzech wyjazdow przywiezc przynajmniej jedno zwyciestwo. To powinno wystarczyc do wygrania ligi bo nie wierze by Jagiellonia wygralaw szystko do konca a tym samym zakonczyla sezon 10 zwyciestwami z rzedu. Nie graja oni nie wiem jak znakomiie by tyle spotkan wygrac.
Dwa najblizsze mecze kluczowe, z Gornikiem obowiazkowo 3pkt i mecz w Gdansku tez trzeba wygrac.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.04.2011, 12:46
Zakładając, że Wisła ma do zdobycia 18 punktów by zostać MP, zostało jej 21 punktów do zdobycia w 7 meczach, to zakładając apriorycznie założenie, że Wisła już żadnego meczu na wyjeździe nie wygra, tylko 2 zremisuje i 1 przegra(z Legią), to wypada już jej z tej puli całe 9 pkt przy łącznej zdobyczy punktowej 2 pkt. Zakładam, że Wisła wygra 3 mecze u siebie - z Górnikiem, Cracovią i Lechem. Polonia się odradza, możemy z nią na koniec sezonu stracić punkty, a nawet przegrać, bo Polonia będzie się w tym roku liczyła w walce o Puchary.
Więc zakładając najczarniejszy scenariusz Wisła zdobędzie w ostatnich 7 meczach 12 punktów.

Teraz pytanie: ile punktów zdobędzie Jagiellonia, zwłaszcza, że kryzys ma już za sobą, i kilka ważnych spotkań również za sobą.
Jagiellonia gra następujące spotkania:
24. z Polonią Bytom na wyjeździe (3 pkty)
25. z Widzewem u siebie (3 pkty)
26. z Polonią Warszawa na wyjeździe(0 pkt)
27. z Legią u siebie(1 pkt)
28. Z Koroną u siebie(3 pkty)
29. z Cracovią na wyjeździe(1 pkt)
30. z Ruchem u siebie(3 pkty)

Uważam, że całkiem realne jest zdobycie przez Jagiellonię 14 punktów w ostatnich meczach. Zakładam, że Jaga w meczu z Polonią w Warszawie przegra, bo Polonia gra coraz lepiej i będzie walczyć o puchary.

W swoim wyjaśnieniu nie podałem wyżej, że Lech moim zdaniem gra dość słabo, co nie znaczy, że nie można się go nie obawiać.

Ale teraz - co najważniejsze - ażeby nie patrzeć na Jagiellonię i bać się o wyniki spotkań Jagi, która myślę, że straci punkty, choć narazie będzie miała 2 łatwe spotkania, to Wisła musi się obudzić na wyjazdach i wygrać 2 ważne mecze na wyjeździe - z Lechią w Gdańsku i z Zagłębiem w Lubinie. Te 2 mecze dadzą Wiśle większy komfort, o ile oczywiście je wygra.
Odpowiedz cytując
zdzichu411
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 23.04.2011, 20:21
Jak można bać się o wyniki z Legią i Lechem? Ja wiem, to 'uznane' marki, ale litości

Górnik Zabrze - 3 pkt.
U siebie nie ma innej możliwości
Lechia Gdańsk - 1 pkt.
Lechia gra straszną kiche ostatnio, wygrali dziś z Legią, ale byłbym ostrożny z ich realną oceną. Samo to że wyjazd jest daleki, może dać o sobie znać. Sprawa jest otwarta, chociaż bardziej realny remis.
Lech Poznań - 1-3 pkt.
Na pewno nie będzie to łatwy mecz, ale Lech gra padake,nie wyobrażam sobie innego wyniku niż 1, ale 0-0 też może się skończyć.
Cracovia - 3 pkt.
Nie ma innej opcji
Legia - 3 pkt.
Nie mam pojęcia skąd takie wasze typy? To najłatwiejszy mecz jaki nam pozostał. Legia jest żałosna, ma więcej porażek niż zwycięstw, czyli drużyna z dołu tabeli, a Wy mówicie że pewne 0 pkt? Przecież tam wszyscy wygrywają, nawet GKS który nigdzie nie wygrał.
Zagłębie - 1 pkt.
Zagłębie jest słabe. Ale to wyjazd, a my 'uwielbiamy' wyjazdy...
Polonia Warszawa - ? pkt.
Polonia gra coraz lepiej, w zależności od tego o co będzie ten mecz taki będzie wynik. Jeśli Polonia będzie miała stabilną sytuacje a my mieć mistrza to klepniemy ich, jak nie, to może być wszystko. Łącznie z 2.
Ostatnio edytowane przez zdzichu411 : 23.04.2011 o godz. 20:26.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 23.04.2011, 20:26
Zgodnie z zasadami tego tematu o których mowa w pierwszym poście gdzie jest napisane :

W tym temacie dopuszczalne będą jedynie posty, których treść poparta jest statystycznymi wyliczeniami a nie „jakimśtam wydaje mi się” lub odnosi się do tychże wyliczeń.

Posty które nie są zgodnę z tą zasadą będą kasowane.
osobom, które chcą rozwodzić się na temat tego kto jak gra w bieżącym sezonie polecam temat który jest tu

http://wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=7374
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.05.2011, 01:06
Kolejka mimo porażki dla nas całkiem dobra, bo nie straciliśmy przewagi nad Jagą (wiadomo, że można było odskoczyć, ale jakbyśmy i my i Jagi powygrywali to efekt byłby taki sam). Zostało 6 kolejek. Weźmy najbardziej według mnie pesymistyczny (spośród realnych) scenariusz:

25. Lechia - Wisła; Jaga - Widzew
Co do naszego meczu - ch*j wie. Tu może paść każdy wynik. Jednak nie jesteśmy zdecydowanie faworytem, załóżmy więc porażkę. Jaga, powiedzmy - zwycięstwo.
1. Wisła 44
2. Jaga 44

26. Wisła - Lech; Polonia - Jaga
Myślę, że tradycyjny wiosenny remis z Amiką., Jaga ratuje remis z wyhamowującą impet Polonią.
1. Wisła 45
2. Jaga 45

27. Wisła - Cracovia; Jaga - Legia
Z pejsami będzie ciężko. Obstawiam remis. Białostoczanie mają patent na Legię i myślę że tu wygrają.
1. Jaga 48
2. Wisła 46

28. Legia - Wisła; Jaga - Korona
Legię ogrywa każdy kto chce, ale pesymistycznie załóżmy że warszawiacy się zepną i uratują remis. W pojedynku żółto-czerwonych drużyn obstawiam także podział punktów.
1. Jaga 49
2. Wisła 47

29. Zagłębie - Wisła; Cracovia - Jaga
Wyjazdów nie lubimy i pewnie zadowolimy się remisem. Pasiaści w siebie radzą sobie świetnie i o ile będą jeszcze mieli nadzieję - wygrają
1. Jaga 49
2. Wisła 48

30. Wisła - Polonia; Jaga - Ruch
Groclin ma już za sobą serię zwycięstw, czyli zgodnie z tradycją teraz będą już tylko zbierać łomot. Do tego już raczej nie będą o nic walczyć, więc powinniśmy wygrać. Tak samo jednak o nic walczyć nie będzie Ruch. Ostatnia kolejka raczej więc nic nie zmieni na pierwszych dwóch miejscach.
1. Jaga 52
2. Wisła 51

Jagiellonia w najbardziej pesymistycznym scenariuszu wygrywa o jedno oczko. Jednak według mnie jest to wniosek pozytywny. Jako wyznawca rozkładu Gaussa wierzę, że optymistyczne i pesymistyczne scenariusze zdarzają się stosunkowo rzadko, a zdecydowana większość rzeczywistych przebiegów sytuacji mieści się gdzieś pośrodku. W moim scenariuszu wystarczy jedno oczko stracone przez Jagę albo jedno więcej zdobyte przez nas i to my jesteśmy mistrzem. Dlatego myślę, że mimo wszystko liga zakończy się pozytywnie, czego sobie i Wisełce życzę. Dziękuję, dobranoc
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
orm
Senior Member

Stary 01.05.2011, 08:03
Jedna uwaga do pesymistycznego scenariusza powyżej: 51 punktów może nie wystarczyć do 2 miejsca, a nawet 3 miejsca: Lechia ma teraz 35 pkt i 7 meczów do rozegrania, po zwycięstwie z Arką i z nami będą mieli tylk 3 pkt. straty... No i jest cała grupa pościgowa mająca 36 - 35 pkt. po tej kolejce: 5 zwcycięstw i 1 remis w 6 meczach to wcale nie jest niemożliwe...Nie można wykluczyć np.
1 Jaga 52
2 Sląsk 51
3 Lechia 51
4 Wisła 51
Przy równej liczbie punktów i przegranej z Lechią będziemy mieli najgorszy wynik w "małej" tabelce ze Śląskiem i Lechią. Miejmy nadzieję, że są to tylko teoretyczne rozważania.
Ostatnio edytowane przez orm : 01.05.2011 o godz. 08:09.
Odpowiedz cytując
cassius31krakow
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 05.05.2011, 11:03
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post
bez zbędnych kombinacji do pewnego MP potrzeba nam 15pkt i mam nadzieję że je zdobędziemy
Do zdobycia mistrzostwa wystarczy 14 punktów (z Jagiellonią mamy przecież dodatni bilans bezpośrednich meczów).
Wydaje mi się, że te 14 punktów to jednak sporo jest.
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 05.05.2011, 11:06
cassius31krakow napisał(a):Wyświetl post
Do zdobycia mistrzostwa wystarczy 14 punktów (z Jagiellonią mamy przecież dodatni bilans bezpośrednich meczów).
Wydaje mi się, że te 14 punktów to jednak sporo jest.
Jesli jaga zdobędzie 18 pkt. to bedzie miała 59.
Jeśli Wisła zdobędzie 14 pkt. będzie miała 58 więc raczej nie wystarczy 14.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 05.05.2011 o godz. 11:08.
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 05.05.2011, 12:06
cassius31krakow napisał(a):Wyświetl post
Racja - posypuję głowę popiołem i się już nie odzywam
Ale pewnie wystarczy nawet i te 14 punktów a zakładając że jaga dwa razy straci punkty to wystarczy 11.
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 05.05.2011, 13:18
Realnie to wystarczy nam 9-10. Ale i o to mam duże obawy.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 07.05.2011, 20:37
Pisałem już w temacie o Ekstraklasie, ale napiszę i tutaj, bo to w sumie lepsze miejsce na tego typu analizy.

Ta liga jest chora. W sumie to nawet 6 punktów w 6 meczach powinno dać nam teraz mistrza. To byłaby żenada, gdy mistrz miał 50 punktów, ale to prawdopodobne. Wystarczy że:
- Jaga straci co najmniej 6 punktów (przy tej grze prawie pewne)
- Legia straci co najmniej 3 punkty (prawie pewne), przy założeniu, że nie wygra z nami więcej niż 4:0
- Lechia straci co najmniej 5 punktów (bardzo prawdopodobne), pod warunkiem, że nie wygra z nami 3:0 lub wyżej
- Śląsk straci przynajmniej 6 punktów (bardzo prawdopodobne)
- Lech i Górnik stracą cokolwiek (pewne)

6 punktów daje nam mistrza, na moje oko, na jakieś 80%. Każdy kolejny zdobyty punkcik zwiększa dramatycznie nasze szanse, a przy 8-9 punktów jest pozamiatane moim zdaniem. Jeśli nie zdobędziemy tytułu, będziemy frajerami stulecia i to już na jego początku.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
mcks
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 07.05.2011, 20:48
12 punktów to matematyczny mistrz. Co najmniej 12 punktów w 6 meczach to:
1. 6 zwycięstw, 0 remisów, 0 porażek = 18p
2. 5 zwycięstw, 1 remis, 0 porażek = 16p
3. 5 zwycięstw, 0 remisów, 1 porażka = 15p
4. 4 zwycięstwa, 2 remisy, 0 porażek = 14p
5. 4 zwycięstwa, 1 remis, 1 porażka = 13p
6. 4 zwycięstwa, 0 remisów, 2 porażki = 12p
7. 3 zwycięstwa, 3 remisy, 0 porażek = 12p

jeden z tych siedmiu scenariuszy da nam w 100% pewne mistrzostwo. Jutro pierwsza odsłona.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.05.2011, 11:49
Jeśli dzisiaj wygramy , mamy 6 punktów przewagi nad Jagą , 9 pkt nad Legią .
Dzisisiejsze spotkanie jest dla nas ARCY WAŻNE . Jeśli dzisiaj nic nie ugramy , teoretycznie w walce będzie się ciągle liczyc Lechia , a nawet piąty obecnie Lech . Po dzisiejszym spotkaniu , oby wygranym - będziemy mogli sobie pozwolić na 2 porażki przy 3 wygranych do końca sezonu . To będzie komfort jakiego przed tą rundą nikt nie mógł zakładać . Jednak musimy z tego skorzystać , nie skorzystanie będzie po prostu frajerstwem .

W następnej kolejce My gramy z Lechem , Jaga , Legia , Śląsk , Lechia - czyli rywale którzy zostali z nami w walce grają trudne mecze na wyjeździe . Każdy potraci punkty . Kto zyska komplet dołoży ogromną cegiełkę do pucharów .

27 kolejka - moim zdaniem decydująca o losach vicemistrzostwa . Jaga vs Legia

28 kolejka - decydująca o losach mistrzostwa Legia - Wisła

pozostałe dwie kolejki będą dla prowadzącego w tabeli formalnością . Jeśli będzie nim Wisła - będzie miała mistrzostwo , jeśli będzie nim ktoś inny także nie powinien wydrzec sobie miztrsotwa . Pamiętamy jednak co było rok temu .
Odpowiedz cytując
RoS
Senior Member

Stary 08.05.2011, 12:33
mcks napisał(a):Wyświetl post
12 punktów to matematyczny mistrz. Co najmniej 12 punktów w 6 meczach to:
1. 6 zwycięstw, 0 remisów, 0 porażek = 18p
2. 5 zwycięstw, 1 remis, 0 porażek = 16p
3. 5 zwycięstw, 0 remisów, 1 porażka = 15p
4. 4 zwycięstwa, 2 remisy, 0 porażek = 14p
5. 4 zwycięstwa, 1 remis, 1 porażka = 13p
6. 4 zwycięstwa, 0 remisów, 2 porażki = 12p
7. 3 zwycięstwa, 3 remisy, 0 porażek = 12p

jeden z tych siedmiu scenariuszy da nam w 100% pewne mistrzostwo. Jutro pierwsza odsłona.
Dodam, ze tych 7 scenariuszy to tylko 13% (93/729) z wszystkich możliwych. Jest ich 729 bo na tyle sposobów możemy zdobywać punkty w tych 6 spotkaniach.

Natomiast przy choć jednym remisie Jagi (i lepszym bilansie z Lechią w dwumeczu) dochodzi kolejne 228 scenariuszy dla nas korzytnych co daje już 45% na mistrzostwo.

To niestety tylko teoria . W naszej lidze wszystko możliwe.
Odpowiedz cytując
mcks
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 08.05.2011, 16:06
No to teraz już 9 punktów zagwarantuje nam mistrzostwo, podejrzewam że i 7 również, ale lepiej zdobyć te 9 i być pewnym w 100%.
Przynajmniej 9 punktów w 5 meczach, to:
1. 5 zwycięstw, 0 remisów, 0 porażek = 15p
2. 4 zwycięstwa, 1 remis, 0 porażek = 13p
3. 4 zwycięstwa, 0 remisów, 1 porażka = 12p
4. 3 zwycięstwa, 2 remisy, 0 porażek = 11p
5. 3 zwycięstwa, 1 remis, 1 porażka = 10p
6. 3 zwycięstwa, 0 remisów, 2 porażki = 9p
7. 2 zwycięstwa, 3 remisy, 0 porażek = 9p

RoS napisał(a):Wyświetl post
Dodam, ze tych 7 scenariuszy to tylko 13% (93/729) z wszystkich możliwych. Jest ich 729 bo na tyle sposobów możemy zdobywać punkty w tych 6 spotkaniach.

Natomiast przy choć jednym remisie Jagi (i lepszym bilansie z Lechią w dwumeczu) dochodzi kolejne 228 scenariuszy dla nas korzytnych co daje już 45% na mistrzostwo.

To niestety tylko teoria . W naszej lidze wszystko możliwe.
Wiadomo, ale biorę pod uwagę tylko mecze Wisły.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 08.05.2011, 16:17
mcks napisał(a):Wyświetl post
No to teraz już 9 punktów zagwarantuje nam mistrzostwo, podejrzewam że i 7 również, ale lepiej zdobyć te 9 i być pewnym w 100%.
Przynajmniej 9 punktów w 5 meczach, to:
1. 5 zwycięstw, 0 remisów, 0 porażek = 15p
2. 4 zwycięstwa, 1 remis, 0 porażek = 13p
3. 4 zwycięstwa, 0 remisów, 1 porażka = 12p
4. 3 zwycięstwa, 2 remisy, 0 porażek = 11p
5. 3 zwycięstwa, 1 remis, 1 porażka = 10p
6. 3 zwycięstwa, 0 remisów, 2 porażki = 9p
7. 2 zwycięstwa, 3 remisy, 0 porażek = 9p

Wiadomo, ale biorę pod uwagę tylko mecze Wisły.
Innymi słowy :

ZGodnie z powyższym
jeśli Wisła wygra 3 mecze spośród pozostałych 5 a te pozostałe 2 nawet przegra to bez względu na wynik Jagielloni bedzie Mistrzem.
Warto też zauważyć, że jesli wygra 2 mecze a wszystkich pozostałych nie przegra to także zdobędzie co najmniej 9 punktów
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 08.05.2011 o godz. 16:31.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.05.2011, 16:21
Tutaj wszyscy analizujemy ile punktów zdobędziemy ale ja tak trochę offtopicowo powiem, że Jaga jeśli zdobędzie z 9 punktów w tych ostatnich 5 meczach to będzie dla nich sukces. Legia jest 9 punktów za nami i to ich stawiam na 2 miejscu podium, bo to co gra Jaga ostatnio to żenua, a mecze Jaga i Legia mają również trudne.
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
Sami
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 08.05.2011, 16:23
9pkt konieczne do zdobycia Mistrzostwa, więc mamy 7 scenariuszy:
1. 5-0-0
2. 4-1-0
3. 4-0-1
4. 3-2-0
5. 3-1-1
6. 3-0-2
7. 2-3-0

Jagiellonia i Wisła mają do rozegrania po 3 mecze u siebie i 2 na wyjazdach.
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 08.05.2011, 16:24
no ok, ale np wtopa z Legia 0-3 a 0-5 to dwie rozne wtopy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów