The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.04.2011, 13:39
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę dobra robta, w bardzo oryginalny sposób przedstawiona sylwetka naszego coacha. Zresztą jak ktoś już kiedyś napisał Robert to mistrz autopromocji, przyjemnie jest słuchać tego o czym mówi.
czyli juz nie uważasz ze zatrudnienie Holendra to był skandal ?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.04.2011, 14:54
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Tak to widzę, z Petrescu i jego wizją futbolu mielibyśmy szansę osiągnąć więcej w pucharach niż z Maaskantem i jego otwartą grą.

Ale mam nadzieję że się mylę i w pucharach coś tam pogramy
Tak, ale Petrescu to przeszłość, nie ma szans na jego powrót. Więcej nie piszę, bo wpadnie jova i zrobi burdel w temacie

Daleki byłbym jednak o posądzanie Maaskanta o złe ustawienie defensywy - po prostu personalnie jest nędza, Petrescu miał jednak lepszych defensywnych piłkarzy. U nas każda przebitka w pole karne, to jakby ogień w burdelu zaprószyć - jeden Pareiko coś nieco kojarzy. Taki Cleber w formie to by wciągnął naszą parę stoperów nosem - bez względu na to z kogo by ją złożyć.

W pucharach jeżeli coś ugramy, to cudem. Nie mamy ławki, mamy bardzo poważne braki w pierwszym składzie, drużyna dopiero się zgrywa i na razie widać tylko przebłyski jakiejś sensownej gry. Ten sezon pucharowy jest raczej na straty. Należy się raczej cieszyć, że do pucharów w ogóle awansujemy, bo w składzie jest burdel i tylko frajerstwu przeciwników zawdzięczamy obecną pozycję. Amica i Groclin broniące się przed spadkiem, Legia bijąca rekordy meczów bez zwycięstwa, liczby przegranych etc. Wszyscy grają pod nas, ale to nie znaczy że jesteśmy zajebiści i możemy oczekiwać nie wiadomo czego.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 27.04.2011, 15:06
Nie oszukujmy się, żeby cokolwiek osiągnąć w pucharach, to trzeba wzmocnić defensywę. Choćby skały srały, z dzisiejszym ustawieniem linii defensywnej jesteśmy równie blisko jakiejkolwiek fazy grupowej, co w 89 minucie meczu w Baku. Na dobrą sprawę, trzeba kupić co najmniej jednego zawodnika na każdą pozycję w czteroosobowej formacji.
Cikos może kiedyś będzie niezły, ale chwilowo gra w kratkę, a błędy zdarzają mu się częściej niż wzloty. Nie można czekać aż wypali, bo to tak, jak czekać na połowiczny rozkład ołowiu. Trzeba kupić prawego obrońcę z uwagi też na to, że Branco nie przedłuży kontraktu.
Potrzebę ściągnięcia lewego defensora tłumaczyć nie trzeba. Tak samo jak wzmocnienia środka.
Maaskant musiałby być cudotwórcą albo wielkim szczęściarzem, żeby porządnie przygotować obecną obronę do pucharów. Wie to Valckx, ale miejmy nadzieję, że wie o tym również Cupiał, bo to od niego zbyt wiele zależy.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 27.04.2011, 15:10
szprotson napisał(a):Wyświetl post
czyli juz nie uważasz ze zatrudnienie Holendra to był skandal ?
lol
Nie wiem może ty byłeś w gronie tych osób które zwalniały go po serii słabszych spotkań, przyczepiają się nawet do wyglądu jego garnituru.
Zresztą kto wie co by się stało gdyby nie zwycięstwo z Lechią. Prawdopodobna informacja była taka, że gdyby przegrał w ty meczu to pakowałby manatki, a Zielniski był wtedy wolny, zresztą Rober apelował o tym w C+ i w ostatnim wywiadzie, że nie może być tak, że przegramy 2 mecze i jego posada jest już zagrożona.
Powodzenia w przeszukiwaniu moich postów. Pozdro.

edit:
Do postu poniżej:
Cytat:
z tego co kiedys pisales kolego to pamietam, ze jak palniesz jakas glupote to potem wymazujesz. poprawiasz swoje posty, wiec powodzenia w szukaniu postow jest nie na miejscu
Nie wiem skąd ty takie rzeczy wiesz bo ja personalnie takiego czegoś nigdy nie napisałem. Ciekawi mnie natomiast to, że jedna osoba potrafi mieć po kilka kont na tym forum.
Powodzenia w zabawie w detektywa szprostson.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 27.04.2011 o godz. 16:55.
Odpowiedz cytując
nh79
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 27.04.2011, 16:11
westersyl napisał(a):Wyświetl post
lol
Nie wiem może ty byłeś w gronie tych osób które zwalniały go po serii słabszych spotkań, przyczepiają się nawet do wyglądu jego garnituru.
Zresztą kto wie co by się stało gdyby nie zwycięstwo z Lechią. Prawdopodobna informacja była taka, że gdyby przegrał w ty meczu to pakowałby manatki, a Zielniski był wtedy wolny, zresztą Rober apelował o tym w C+ i w ostatnim wywiadzie, że nie może być tak, że przegramy 2 mecze i jego posada jest już zagrożona.
Powodzenia w przeszukiwaniu moich postów. Pozdro.
z tego co kiedys pisales kolego to pamietam, ze jak palniesz jakas glupote to potem wymazujesz. poprawiasz swoje posty, wiec powodzenia w szukaniu postow jest nie na miejscu

co do Maaskanta to jak juz pisalem na LM w tym sezonie nie licze, nawet nie licze na grupe LE (jak bedzie to bedzie mila niespodzianka) jak dla mnie to ten sezon nalezy potraktowac jako sezon budowy druzyny i zgrywania.ja Roberta zaczne rozliczac od nowego sezonu i jak teraz nie zdobedziemy mistrza to mam nadzieje, ze na gorze jest juz spokoj i rozsadek iu nie beda wykonywac nerwowych ruchow.jesli wymienimy pare elementow w naszej druzynie to w nastepnym sezonie wciagniemy cala lige nosem.pozdro
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 27.04.2011, 16:55
Teraz na n sporcie wywiad z trenerem o różnych sprawach,nie tylko piłkarskich.
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
RAF
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.04.2011, 17:00
Drodzy forumowicze, nie wiem czy Wy wiecie ale obecny rok jest ostatnim kiedy droga do LM jest tak ulatwiona. Za rok ( o ile Komitet Wykonawczy UEFA nie zmieni tego) na drodze do pilkarskiego raju moze stanac Real, Barcelona, Inter i inne zarazy Nie chce tworzyc zadnych podnioslych tez w stylu "teraz albo nigdy" ale .... za rok nawet przy wzmocnieniach i zgraniu druzyny moze byc bardzo ciezko awansowac.
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 27.04.2011, 17:51
RAF napisał(a):Wyświetl post
Drodzy forumowicze, nie wiem czy Wy wiecie ale obecny rok jest ostatnim kiedy droga do LM jest tak ulatwiona. Za rok ( o ile Komitet Wykonawczy UEFA nie zmieni tego) na drodze do pilkarskiego raju moze stanac Real, Barcelona, Inter i inne zarazy Nie chce tworzyc zadnych podnioslych tez w stylu "teraz albo nigdy" ale .... za rok nawet przy wzmocnieniach i zgraniu druzyny moze byc bardzo ciezko awansowac.
No...to przy naszym szczęściu w losowaniach zapewne jakiś Juventus albo Valencia zjawi się na R22.

O ile zdobędziemy Mistrzostwo w przyszłym sezonie oczywiście.
Odpowiedz cytując
kamanwislak
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 27.04.2011, 17:56
To mam rozumieć , że UEFA wraca do starych zasad eliminacyjnych ? Mógł ktoś mi przybliżyć jaki system będzie obowiązywał od sezonu 2012/2013 bo widzę , że jestem niedoinformowany na ten temat.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 27.04.2011, 18:05
A tam ułatwiona. Moim zdaniem zawsze była łatwa. Jest tylko jeden warunek: trzeba dobrze grać w piłkę. Nasze drużyny od lat dostają w dupę w el.LM i co rok jest tłumaczenie, że rywal za mocny, bo losowanie nie było szczęśliwe. Rozumiem Real Madryt w sezonie 2004-2005 albo Barcelonę ale poza tym Jakbyśmy zagrali mecze na dobrym poziomie to nie byłoby gadania. Trzeba po prostu spiąć dupę i grać, a nie szukać sobie zastępczych wymówek. W el.LM nie ma frajerów i żeby dostać się do fazy grupowej trzeba się wspiąć na wyżyny umiejętności, a nie liczyć na farta, który już się zdarzył ale nie potrafiliśmy przejść Levadii.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.04.2011, 18:06
Ale teraz już za późno, trzeba było o tym myśleć wcześniej. Basałaj zrobił kompletny rozp., budujemy praktycznie od zera - konsekwencje były i są oczywiste.

Teraz już za późno, nawet transfery nic nie pomogą, bo "nowi" nie będą wkomponowani w zespół. Cudów nie ma.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 27.04.2011, 19:03
Jagul napisał(a):Wyświetl post
A tam ułatwiona. Moim zdaniem zawsze była łatwa. Jest tylko jeden warunek: trzeba dobrze grać w piłkę. Nasze drużyny od lat dostają w dupę w el.LM i co rok jest tłumaczenie, że rywal za mocny, bo losowanie nie było szczęśliwe. Rozumiem Real Madryt w sezonie 2004-2005 albo Barcelonę ale poza tym Jakbyśmy zagrali mecze na dobrym poziomie to nie byłoby gadania. Trzeba po prostu spiąć dupę i grać, a nie szukać sobie zastępczych wymówek. W el.LM nie ma frajerów i żeby dostać się do fazy grupowej trzeba się wspiąć na wyżyny umiejętności, a nie liczyć na farta, który już się zdarzył ale nie potrafiliśmy przejść Levadii.
Masz rację.

Dlatego Cupiał się tak wkurzył po Dinamo Tbilisi, bo gdybyśmy ich wtedy przeszli, albo Valarengę bylibyśmy rozstawieni w III rundzie i Real czy Barca byłyby nam nie straszne.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.04.2011, 19:07
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ale teraz już za późno, trzeba było o tym myśleć wcześniej. Basałaj zrobił kompletny rozp., budujemy praktycznie od zera - konsekwencje były i są oczywiste.

Teraz już za późno, nawet transfery nic nie pomogą, bo "nowi" nie będą wkomponowani w zespół. Cudów nie ma.
to są konsekwencje porażek z Lewadią,Karbachem we wczesnych rundach
Już w następnym sezonie trafiamy i w eliminacjach do LM jak i do LE na bardzo mocne zespoły w rundzie decydującej o awansie do fazy grupowej
Ostatnio edytowane przez AYALA : 27.04.2011 o godz. 19:11.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 27.04.2011, 19:12
będę się czepaił , ale skad masz taką informacje ? szukam i szukam i nigdzie nie widzę o powrocie do starych zasad
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 27.04.2011, 19:21
AYALA napisał(a):Wyświetl post
to są konsekwencje porażek z Lewadią,Karbachem we wczesnych rundach
Już w następnym sezonie trafiamy i w eliminacjach do LM jak i do LE na bardzo mocne zespoły w rundzie decydującej o awansie do fazy grupowej

tylko pytanie jaki jest wyznacznik tych "mocnych" zespolow

5 lat temu bylo to Lazio czy Schalke-czyli mozna bylo powalczyc -a dzis to dla nas zespoly z innej bajki

5 lat temu Dinamo Tbilisi wciagalismy jedna dziurka od nosa ,dzis to ta sama polka,a biorac pod uwage jak biegali podobni do nich z Karabachu byc moze i półka wyzej niz my,to samo taka Valerenga nawet w glupim sparingu obili nas 3;0

nawet nie zauwazylismy jak stalismy sie zaściankiem ,bo dzis bierzemy po uwage ze mozemy odpasc w pierwszej rundzie,co kiedys bylo by nie do pomyslenia.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 27.04.2011 o godz. 19:24.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
RAF
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.04.2011, 19:26
Karherop napisał(a):Wyświetl post
będę się czepaił , ale skad masz taką informacje ? szukam i szukam i nigdzie nie widzę o powrocie do starych zasad
UEFA zapowiedziala ze zmienia przepisy na najblizsze 3 sezony. W pierwszym sezonie my dalismy ciala, w drugim Amica dala ciala i obecnie jest sezon nr. 3. Dalej, UEFA powiedziala ze po 3 sezonach albo automatycznie nastapi powrot do starych regul albo zostanie podjeta decyzja. Tak czy owak, przyszlosc jest niepewna i mozna z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic ze obecny sezon jest ostatni kiedy sa te ulatwienia.
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.04.2011, 19:51
Trzeba robić swoje. Przy dobrym losowaniu, przyzwoitej grze i odrobinie szczęścia mamy szansę wygrać te dwa dwumecze (szczególnie że być może w obu będziemy rozstawieni) i trafić do tej fazy grupowej LE. Po prostu trzeba robić swoje i liczyć że letnie transfery przyjmą się raczej jak Pareiko i Melikson, czyli z marszu, a nie Genkow i Jaliens, czyli w bólach
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 27.04.2011, 21:11
UEFA zapowiedziala ze zmienia przepisy na najblizsze 3 sezony. W pierwszym sezonie my dalismy ciala, w drugim Amica dala ciala i obecnie jest sezon nr. 3. Dalej, UEFA powiedziala ze po 3 sezonach albo automatycznie nastapi powrot do starych regul albo zostanie podjeta decyzja. Tak czy owak, przyszlosc jest niepewna i mozna z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic ze obecny sezon jest ostatni kiedy sa te ulatwienia.
szanse oceniam pół na pół

bez sensu co kilka sezonów zmieniać system eliminacji , tym bardziej że obecny jest zdecydowanie bardziej sprawiedliwy . Oczywiście jest to tylko moje zdanie , mam nadzieję że podobnie myśli szara eminencja w uefa .

Jeszcze do do Roberta Maaskanta to naprawde świetny był ten wywiad w nsport . Zszokowała mnie szczególnie ilość zainteresowań i uprawianych aktywnie sportów u Holendra . Poza tym nawet ten wątek o piłce młodzieżowej był bardzo pouczający . Jestem ciekaw ilu z polskich trenerów ( młodych piłkarzy ) zna takie podstawy .
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 27.04.2011, 21:42
Cytat:
Jestem ciekaw ilu z polskich trenerów ( młodych piłkarzy ) zna takie podstawy .
mało, dlatego ja uważam, że szkoleniem młodzieży powinni się zajmować trenerzy którzy mają o tym pojęcie, a nie z nasi eksperci, którzy coś tam kiedyś grali w piłkę nożną (z całym szacunkiem dla Tomasza Kulawika...)
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 27.04.2011, 22:05
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
mało, dlatego ja uważam, że szkoleniem młodzieży powinni się zajmować trenerzy którzy mają o tym pojęcie, a nie z nasi eksperci, którzy coś tam kiedyś grali w piłkę nożną (z całym szacunkiem dla Tomasza Kulawika...)
Tomasz Kulawik to akurat powinien juz grac ukształtowanymi piłkarzami . Niestety w Polsce 22 lata to młody talent .

Wydaje mi się że gdyby sprowadzic dwóch mało znanych holenderskich trenerów TYLKO do szkolenia juniorów , to mielibyśmy z ich rocznej- dwuletniej pracy więcej pożytku niż z obecnych kilku sekcji piłkarskich , z których pewnie w przeciągu 5 lat trafi 2 piłkarzy do pierwszej drużyny ( jeśli wogóle )

Mam nadzieję że gdy kiedys ruszy akademia piłkarska i jeśli jeszcze Valckx będzie naszym dyrektorem to wprowadzi prawdziwe holenderskie wzorce w szkoleniu .
Ostatnio edytowane przez Karherop : 27.04.2011 o godz. 22:07.
Odpowiedz cytując
eto22
Member

Od: 08.2010

Stary 27.04.2011, 22:21
Również mam taką nadzieję, że naszą młodzież będą szkolili zagraniczni fachowcy. Poza tym, gdyby drużynę ME i najstarszą grupę juniorów objęli powiedzmy holenderscy szkoleniowcy, któryś z nich mógłby kiedyś zastąpić Maaskanta. A biorąc pod uwagę to, że mieliby za sobą rok czy dwa pracy w Polsce, ich wejście w prowadzenie pierwszego zespołu nie byłoby tak drastyczne jak Maaskanta, bo powiedzmy sobie szczerze, gość w pierwszych tygodniach swojej pracy to miał pewnie problem odróżnić Żurawia od Garguły, a o naszych rywalach wiedział tyle ile zobaczył na DVD z 3 ostatnich kolejek.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 27.04.2011, 23:31
Mam nadzieję że gdy kiedys ruszy akademia piłkarska i jeśli jeszcze Valckx będzie naszym dyrektorem to wprowadzi prawdziwe holenderskie wzorce w szkoleniu .
To jest chyba najtańsza zachodnia opcja i do tego na nasze warunki bodaj najbardziej odpowiednia. Holenderska myśl szkoleniowa może nam przynieść wiele więcej pożytku w perspektywie czasu niż to możemy sobie wyobrazić. Mam nadzieje, że właściciel również nie jest już w gorącej wodzie kąpany i nie podejmie pochopnych wniosków i decyzji.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 28.04.2011, 09:04
Pewnie że jest to bardzo dobry pomysł aby Holendrzy szkolili Nam młodzież w klubie. Tyle, że najpierw musieliby mieć na czym szkolić... Chciałbym w końcu zobaczyć jak się buduje zaplecze treningowe dla pierwszego zespołu i młodzieży i wtedy możemy się brać za trenowanie młodych. Bo co z tego że przyjadą fachowcy jak nie będą mieli gdzie robić treningi. Ale liczę bardzo że Basałaj dotrzyma słowa i zbuduje boiska treningowe i zaczniemy szkolić młodych Wiślaków.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 28.04.2011, 13:02
Wydaje mi się że gdyby sprowadzic dwóch mało znanych holenderskich trenerów TYLKO do szkolenia juniorów , to mielibyśmy z ich rocznej- dwuletniej pracy więcej pożytku niż z obecnych kilku sekcji piłkarskich , ( jeśli wogóle )
Z pewnością.
w 2 lata to oni by musieli być cudotwórcami.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.04.2011, 13:18
Cytat:
5 lat temu Dinamo Tbilisi wciagalismy jedna dziurka od nosa ,dzis to ta sama polka
Tak ich wciągaliśmy nosem, że odpadliśmy z nimi w Pucharze Uefa - zastanów się kolego co piszesz.
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 28.04.2011, 13:24
Ja bym chciał tylko powiedzieć, że polska młodzież jest szkolona dobrze, lub nawet bardzo dobrze. W piłce do lat 19-20 mamy nawet większe sukcesy niż seniorzy. Wielu z naszych młodzików jest obserwowane przez zagraniczne kluby. Problem jest trochę inny. Otóż mało który polski piłkarz potrafi się przerzucić z piłki juniorskiej na seniorską. Wieczne młode talenty nie potrafią się odnależć w dorosłej piłce i to jest duży problem. Na zachodzie 18-19 nieczęsto wiodą prym w swoich drużynach a jak my mamy w składzie 23latków to mamy naprawdę młodą drużynę. Liczę, że usprawni się naszą Wiślacką szkółkę.

No i oczywiscie baza treningowa z prawdziwego zdarzenia a nie 2-3 boiska
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 28.04.2011, 13:53
wujekWojtek napisał(a):Wyświetl post
Ja bym chciał tylko powiedzieć, że polska młodzież jest szkolona dobrze, lub nawet bardzo dobrze. W piłce do lat 19-20 mamy nawet większe sukcesy niż seniorzy. Wielu z naszych młodzików jest obserwowane przez zagraniczne kluby. Problem jest trochę inny. Otóż mało który polski piłkarz potrafi się przerzucić z piłki juniorskiej na seniorską. Wieczne młode talenty nie potrafią się odnależć w dorosłej piłce i to jest duży problem. Na zachodzie 18-19 nieczęsto wiodą prym w swoich drużynach a jak my mamy w składzie 23latków to mamy naprawdę młodą drużynę. Liczę, że usprawni się naszą Wiślacką szkółkę.

No i oczywiscie baza treningowa z prawdziwego zdarzenia a nie 2-3 boiska
Fakt, dużo masz racji. Dlatego fajnie by było jakby Wisła już po zbudowaniu boisk treningowych, zatrudniła speców od młodzieży a potem w porozumieniu z wszystkimi trenerami i dyrektorem sportowym, wdrążyli system szkolenia i taktykę którą by się grało od drużyn młodzieżowych po pierwszy zespół (coś na wzór Ajaxu czy Barcy przy zachowaniu oczywiście proporcji). Wtedy taki młody zawodnik wchodziłby do pierwszego zespołu i odrazu wiedział co ma grać na swojej pozycji i jak się na boisku poruszać i zachowywać.
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 28.04.2011, 14:09
Spółka Ekstraklasa zamierza wprowadzić odgórne ustalenia co do systemu szkolenia młodzieży. Basałaj już o tym mówił, że taka szkółka powstanie bo za 2 lata bedą odgórne przepisy licencyjne, które wymuszają budowę odpowiedniej ilości boisk sztucznych i naturalnych i prowadzenie szkółki.

Jeszcze żeby tak wprowadzili dwa dodatkowe zespoły do ekstraklasy żeby było ich 18 a nie 16
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.04.2011, 18:42
wujekWojtek napisał(a):Wyświetl post
Ja bym chciał tylko powiedzieć, że polska młodzież jest szkolona dobrze, lub nawet bardzo dobrze. W piłce do lat 19-20 mamy nawet większe sukcesy niż seniorzy. Wielu z naszych młodzików jest obserwowane przez zagraniczne kluby.
Wiesz dlaczego tak jest ?

W naszym kraju trening młodych zawodników nie polega na tym , aby zrobić z nich dobrych piłlkarzy , ale na tym aby wygrać każde kolejne spotkanie . Trenerzy juniorów są rozliczani TYLKO z osiąganych wyników , a nie z ukształtowanych piłkarzy . Do pewnego momentu zdaje to egzamin , ale taki piłkarz nie może się później odnależć w dorosłej piłce . Tam już liczy się technika , taktyka i gra drużynowa której nie nauczysz się w Polskiej piłce młodzieżowej .

Dlatego nie uważam że szkolenie młodzieży w Polsce jest dobre . Natmiast dobre wyniki drużyn do lat 19-20 są wynikiem tylko tego , że najlepsi piłkarze zagraniczni z tych roczników grają już w dorosłych kadrach . Poza tym z tymi sukcesami to sie chyba kolega rozpędził , bo nasi dorośli piłkarze nie osiągneli ŻADNEGO sukcesu od 82 roku , więc ciężko o jeszcze gorsze wyniki w piłce młodzieżowej . Ostatnie 8-10 lat to okres gdzie nawet juniorzy nie osiągneli nic znaczącego .
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 28.04.2011, 18:47
Młodzi Polacy potrafią wygrywać z młodymi Hiszpanami, bo górują nad nimi fizycznie. I to dosyć znacznie.
Tylko, że już dwa lata później Hiszpanie zwiększą masę, a technika im zostanie. Polakom masa zostanie, a techniki nie przybędzie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów