The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.03.2011, 16:38
Ela napisał(a):Wyświetl post
Jak będę miała dylemat gdzie jakie wpisy umieszczać, niewątpliwie zwrócę się po radę do autorytetów z Czyżyn.
To oczywiste. Nie wymagam uświadamiania w tym względzie.

Jednakowoż klub zapewne orientuje się w kwestii budowy i OBECNYCH opóźnień. I być może ktoś kto w okół klubu się obraca wie więcej co się mówi w kuluarach w tej sprawie.
I tego głównie dotyczyło moje pytanie - gdyż od ostatnich 3 tygodni nie jestem w temacie budowy na bieżąco.
Czy teraz dostatecznie jasno się wyraziłam ?

Co do samego stadionu - to niejednokrotnie go broniłam i tu na forum i w dyskusjach w tzw. " realu".
Natomiast permanentne opóźnienia - wybacz - przechodzą już granicę dobrego smaku - i wywołują zdenerwowanie, nie tylko moje.

Gdy ogłaszano Euro 2012 - jednym z haseł Krakowa było " jako jedyne miasto mamy stadion w budowie i zaawansowane prace przy nim".
Minęło kilka lat a my nadal mamy "stadion w budowie " i tak na prawdę nie wiadomo kiedy będzie ukończony.
Budowa innych stadionów postępuje o wiele szybciej.
Wybacz, ale tłumaczy się z zasady winny - a klub nie jest winien, gdyby się tłumaczył to utrwaliłaby się przekonanie na temat winy Wisły Kraków. Zresztą Basałaj powiedziała, że oczekuje od miasta zakończenia budowy przed letnimi meczami w pucharach europejskich - czyli wg klubu realnym terminem jest LATO 2011 !!

Winnym może być miasto, ZIKiT, wykonawca ... I to do nich możesz pisać takie posty, jeśli jesteś zdenerwowana w kwestii budowy stadionu...

Dlatego mamy stadion dalej w budowie, ponieważ UEFA przestała pilnować naszego stadionu z powodów obiektywnie znanych. Inne stadiony mają terminy, których wszyscy pilnują.

U nas klub nie może nawet dogadać się z miastem w kwestii użytkowania stadionu...Prezydent Machlojski realizuje swoją politykę względem najbardziej utytułowanego klubu w Krakowie. W ostatnich dniach usłyszałem, że częściowo ZIKIT ma się instalować na R22 !!!
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 14.03.2011 o godz. 16:42.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 14.03.2011, 16:47
Klub nie może nic zrobić.
Co więcej, inwestor twierdzi, że nie ma winnego za opóźnienia... Najpierw była bajka, że były opóźnienia w dostawie projektu - projekt przynajmniej od początku ubiegłego roku już jest. Jak odpowiedział Majchrowski na interpelację, to się okazało, ze za opóźnienia nie odpowiada też wykonawca. Więc kto? Siła wyższa?
Polimex gra jak chce, prace prowadzi na pół gwizdka i mamy efekt 9 miesięcznego opóźnienia, które ciągle rośnie.
Główni winowajcy to ZIKIT i Majchrowski, bo w 4 literach mają budowę - żadnego nadzoru, tragicznie przygotowane dokumenty i proces budowy, uniemożliwiające ściąganie kar, czy chociażby straszenie wykonawcy...
Budowa tego stadionu to jedna wielka farsa, od wyboru Obtułowicza i jego biura na projektanta stadionu, po przekazanie inwestycji ZIKITowi, a nie ZISowi. Co więcej, widząc ten burdel nie starali się czegokolwiek z tym zrobić.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 14.03.2011, 17:06
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Wybacz, ale tłumaczy się z zasady winny - a klub nie jest winien, gdyby się tłumaczył to utrwaliłaby się przekonanie na temat winy Wisły Kraków. Zresztą Basałaj powiedziała, że oczekuje od miasta zakończenia budowy przed letnimi meczami w pucharach europejskich - czyli wg klubu realnym terminem jest LATO 2011 !!
Oby ten termin został dotrzymany.
Czego Tobie, sobie i wszystkim kibicom Wisły życzę.

Pewien sceptycyzm jednak pozostaje.
Zważywszy np ile czasu było potrzebne aby usunąć barierki z rynku po remoncie płyty...
Cytat:
Winnym może być miasto, ZIKiT, wykonawca ... I to do nich możesz pisać takie posty, jeśli jesteś zdenerwowana w kwestii budowy stadionu...
Tak - już napisałam.
Przy okazji akcji pytania o halę.
I dostałam odpowiedź. Taką samą formułkę, którą w tamtym temacie cytowała Żmijka. Podpisaną przez jakąś bliżej nie znaną panią.
Cytat:
Dlatego mamy stadion dalej w budowie, ponieważ UEFA przestała pilnować naszego stadionu z powodów obiektywnie znanych. Inne stadiony mają terminy, których wszyscy pilnują.

U nas klub nie może nawet dogadać się z miastem w kwestii użytkowania stadionu...
No właśnie.
Kiedyś natknęłam się na taki tekst a propos dzierżawy i operatora :
Cytat:
Miasto może mieć więc duży problem. Nie wzięło pod uwagę, że Wisła może nie być zainteresowana dalszą dzierżawą stadionu i może nie znaleźć dla niego operatora. Jeżeli klub wydzierżawiłby stadion, musiałby płacić miastu rocznie 1 proc. od wartości powierzchni sportowych obiektu oraz 3 proc. od wartości powierzchni komercyjnych. Koszt budowy stadionu (po doliczeniu brakujących 75 mln zł) wyniesie ok. 500 mln zł. Wychodzi z tego, że klub musiałby płacić ok. 5 mln zł rocznie. Wisła nie jest więc zainteresowana samodzielną dzierżawą obiektu. Byłoby to dla niej nieopłacalne. Może być tak, że Wisła będzie zainteresowana tylko wynajmowaniem stadionu na mecze. Być może, w drodze kompromisu, klub zgodzi się na zarządzanie częścią sportową stadionu. Miałby wtedy pod opieką boisko, szatnie, część rehabilitacyjno-rekreacyjną i ewentualnie dodatkowe pomieszczenia dla pracowników klubu oraz muzeum klubowego. W takim przypadku miasto musiałoby ogłosić przetarg na zagospodarowanie powierzchni komercyjnych. Jeżeli Wisła nie zdecyduje się na dzierżawę części sportowej, to miasto będzie musiało ogłosić przetarg na operatora całego stadionu. Taki przetarg rozstrzygnięto niedawno we Wrocławiu, tyle, że tam operatora wyłoniono ponad rok przed oddaniem stadionu do użytku. Wrocław liczy na to, że dzięki profesjonalnemu operatorowi (konsorcjum firm SMG, SMG Europe Limited Ltd. i SMG Deutschland GmbHm) obiekt będzie przynosił rocznie ok. 25 mln zł dochodu.
Na ile jest aktualny na dzień dzisiejszy ?
I na ile przedłużające się negocjacje mają wpływ na opóźnienia w budowie ?

Cytat:
Prezydent Machlojski realizuje swoją politykę względem najbardziej utytułowanego klubu w Krakowie. W ostatnich dniach usłyszałem, że częściowo ZIKIT ma się instalować na R22 !!!
To może zadbają o szybkie oddanie swojej " siedziby" :]

Mogłeś od razu dać taką informację a nie pouczać innych i wysyłać na drugą stronę błoń.

P.S.
Dzięki PiotrG.
Czyli od jakiegoś czasu nic się nie zmieniło.
I na temat obecnych opóźnień nikt się nawet nie zająknął.
A tak szumnie zapowiadano ten 15 marca.
Ostatnio edytowane przez Ela : 14.03.2011 o godz. 17:09.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 14.03.2011, 17:17
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Ja tylko chciałbym usłyszeć od kogoś kompetentnego (i później doświadczyć tego w rzeczywistości), że trybuna C zostanie otwarta dla kibiców na mecz z Górnikiem (30.04) lub najpóźniej na Amicę (11.05)...
Wszyscy byśmy to chcieli usłyszeć, ale nikt Ci tego nie powie Ktokolwiek kompetentny zasłania się formułką, że "ma nadzieję".

Teoretycznie jutro stadion ma być gotowy, tzn mają być zakończone wszystkie prace. Realnie bliżej tego na trybunie północnej niż zachodniej. Jutro albo dziś wieczorem zobaczymy jak to wszystko wygląda, bo redakcja GK ma mieć tam swojego fotografa. Później nastąpią "odbiory", które mogą trwać miesiącami, a to dlatego, że z całą pewnością zgłoszonych będzie mnóstwo poprawek, z których zasadność każdej będzie analizowana przez inwestora, czyli miasto.

A że wciąż nie podpisano umowy miasto - Wisła to i miasto nie ma jakiegoś wielkiego ciśnienia, żeby pospieszyć się z pracami.
Odpowiedz cytując
chudy91
Junior Member

Od: 07.2006

Stary 14.03.2011, 21:44
Oto artykul gazety krakowskiej o ktorym wspomina Rav.
http://www.gazetakrakowska.pl/strona...ideo,id,t.html
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 14.03.2011, 21:54
Jak prace na budowie się zakończyły, to ja święty jestem. Toć niegotowe są jeszcze place przed zachodnią i północną, wnętrza trybuny zachodniej i północnej gotowe nie są,
Piękna propaganda. Zaczynają odbierać część pomieszczeń, jednocześnie pisząc, że tyle rzeczy do zrobienia, a prace się zakończyły.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 14.03.2011 o godz. 21:57.
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.03.2011, 22:36
ale z drugiej strony to dobrze, jakby mieli czekać do faktycznego zamknięcia prac to odbiory zaczełyby się pewnie za miesiąc (albo jeszcze później), a tak to co już jest gotowe można "odznaczyć", a w międzyczasie kończyć prace tam gdzie trzeba
Odpowiedz cytując
Wichar87
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.03.2011, 22:40
Dokładnie, odbierać co się da, a resztę kończyć. Tyle czasu zostało zmarnowane już, więc może przynajmniej końcówka będzie miała przyzwoite tempo. A swoją drogą, to ciekawy jestem ile jeszcze w trakcie tych odbiorów wyskoczy poprawek?
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 14.03.2011, 23:10
Stadion Wisły Kraków prawie gotowy

Zakończyły się prace budowlane na stadionie Wisły Kraków. We wtorek rozpoczynają się odbiory techniczne obiektu. Mają potrwać od 40 do 60 dni.

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...ideo,id,t.html
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.03.2011, 23:14
O kuźwa cud

Co prawda odbiory i tak się pewnie przedłużą, ale nie wierzyłem prawdę mówiąc, że jeszcze w tym sezonie otworzą którąś z dwóch trybun.
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
PiotrG
Senior Member

Stary 14.03.2011, 23:17
Żaden cud, propaganda. Stadion nie jest skończony. Do zrobienia jeszcze sporo. Sytuacja jak z początku lipca 2010 trybuny wschodniej. Może w maju otworzą, może. Ja ciągle obstawiam czerwiec.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 14.03.2011 o godz. 23:23.
Odpowiedz cytując
zajacek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 15.03.2011, 00:53
Mam nadzieję, że jest na forum jakiś fachman od wielkopowierzchniowej budowlanki i się miarodajnie wypowie.
Według mnie, to niestety, jak Kolega powyżej napisał - czysta propaganda. Owszem, można zaprosić Sanepid czy PIP na jakiś obchód i spisać przedodbiorowy protokół, ale do faktycznych odbiorów droga daleka. Na dziś Strażak, czy Policjant zaśmieje się w nos, gdy im ktoś zaproponuje "odbiór" placu budowy... Co ma gość od bezpieczeństwa imprez masowych odbierać ? Szalunki pod fundamenty pod kołowroty ? A koleś od ppoż ma "odbierać" plany dróg dojazdowych ?
Liczę na pierwszy mecz pucharowy przy pełnych trybunach. Oby !
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez zajacek : 15.03.2011 o godz. 00:53.
Odpowiedz cytując
Ivory1906
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 15.03.2011, 01:32
To jest zwykla propaganda. Na trybunie zachodniej a takze wokol jest do zrobienia mase rzeczy. Ten artykul pewno kupil nasz prezydencik by pokazac ze jednak zdazyl na czas. W cuda nie wierze a juz tym bardziej na tej budowie.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 15.03.2011, 01:46
Tu nie trzeba fachmana, tutaj widać to po zdjęciach.
Na trybunie brak monitoringu i nagłośnienia. Nie ma biurek w sektorze prasy, nie ma biurek na stanowiskach dla komentatorów, leżą dopiero kable przyłączy IT.
Nie ma monitoringu + nagłośnienia - niegotowe jest pomieszczenie speakera i centrum dowodzenia. Kondygnacja podziemna na bank jest ciągle w trakcie wykończeniówki. Zapewne nie działa też system dostępu.
Przed trybuną sadzawka. Podobnie na północnej - w środku ciągle trwa wykończeniówka, niegotowe jest ogrodzenie, nie zainstalowano dodatkowego rzędu krzesełek, nie przesunięto platformy kamery. Brak nagłośnienia.Plac przed trybuną nie jest gotowy.

Ciągle nie działają telebimy, przenieść trzeba centrum monitoringu na trybunę zachodnią i spiąć. Do tego spięcie wszelkich systemów pod BMS. Brak wyposażenia (meble, serwery) na całej trybunie, loża prezydencka ciągle niegotowa. Gdyby się przejść po trybunie pewnie zauważyłby gołym okiem więcej braków.
Masa roboty przed nimi jeszcze, teraz zaczęto odbiory pustych pomieszczeń i to zapewne też tylko niewielkiej części.

Chciałbym aby cały stadion ukończono w maju, chociaż nie wierzę w to. Niby szansa jest, ale historia budowy pokazuje, że się nie uda.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 15.03.2011, 06:54
I co w tym jest nieprawdziwe? Jaka znowu propaganda? O czym Wy wogóle mówicie!

Jeszcze raz uważnie...
"Zakończyły się prace budowlane na stadionie Wisły Kraków!"

Teraz zaczną się prace wykończeniowe
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 15.03.2011, 06:58
Wykończeniówka to też prace budowlane.
Zresztą budowa placów przed trybunami to też prace budowlane.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 15.03.2011, 09:52
Papier wszystko przyjmie. Cały czas się mówi źle o stadionie a tutaj proszę, jest informacja pozytywna. Clue polega na tym,że odbiory zawsze trwają długo a straż na bank do czegoś się przyczepi itd, tak więc dwa miesiące spokoju zapewnili sobie jak nic. Rzecz jasna u pelikanów, każdy rozsądny widzi jak jest. Czysta zagrywka PR.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Stary 15.03.2011, 09:56
Za niedługo powinniśmy się dowiedzieć jaki faktycznie jest stan prac. Bo jeśli coś nie zostanie odebrane to odpowiednia służba napisze raport czego brakuje i co musi być jeszcze zrobione.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.03.2011, 11:43
Dla zdziwionych cudownych "zakończeniem" prac na stadionie polecam lekturę ogólnie dostępnej Umowy i jej zapisów :

http://www.wislakrakow.com/_files/OR...-zalacznik.pdf

Polecam szczególnie przeanalizowanie zmian w par 5 Umowy dotyczących terminu wykonania:

Umowa :

Cytat:
Wymagany termin realizacji Umowy : 15 miesięcy od daty podpisania Umowy.
Wymieniony terminy realizacji odnoszą się do faktycznego wykonania robót wraz z dokonaniem czynności odbioru całości przedmiotu zamówienia
Aneksik zmienia powyższy zapis na:

Cytat:
Zgłoszenie do odbioru robót budowlanych do 29.10.2010 r.
Prawdopoobnie jest następny aneks przesuwający termin zgłoszenia do odbioru robót budowlanych na 15 marca.

1. Polimex zgłosił roboty do odbioru ? Zgłosił.
2. Odbierający wykaże braki i da termin ich usunięcia. Da.
3. Prace potrwają jeszcze z pół roku. Pewnie tak.
4. Kary za opóźnienie będą. Nie, patrz pkt. 1.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.03.2011, 12:20
Z tego co wiem to trybuna wschodnia i południowa do tej pory nie zostały odebrane przez straż pożarną. Użytkowane są na podstawie jakieś warunkowej decyzji miasta czy coś takiego.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 15.03.2011, 15:04
Wywiad z B. Janik o stadionie

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...64fb3f1f,1,3,3
Odpowiedz cytując
PAC
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 15.03.2011, 15:16
Ciekawe kiedy zaczną coś robić z sektorem gości. Wie ktoś dokładnie co trzeba tam zrobić i ile czasu to może zająć?.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 15.03.2011, 15:16
"to Wisła oceni, kiedy oddać kibicom trzy, a kiedy już cztery trybun"

Niesamowite, naprawdę nieprawdopodobne co ta Pani wygaduje. Oczywiście my 15 marca zrobiliśmy juz wszystko i teraz jak coś będzie nie tak z terminami to wina Wisły, która oceni...A co tu ma oceniać jak stadion jest niegotowy?
Odpowiedz cytując
Flinston
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.03.2011, 15:18
Na właśnie też mi brakuje sektora gości a na nim przyjezdnych, aktualnie te mecze są takie nijakie.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 15.03.2011, 15:23
PAC napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe kiedy zaczną coś robić z sektorem gości. Wie ktoś dokładnie co trzeba tam zrobić i ile czasu to może zająć?.
Zapewne trzeba zrobic płot odzielający na trybunach jak oddzielic kibiców pod trybuną G, no i nie wiem jak z dojsciem pod trybune.
Odpowiedz cytując
PAC
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 15.03.2011, 15:47
Donki napisał(a):Wyświetl post
Zapewne trzeba zrobic płot odzielający na trybunach jak oddzielic kibiców pod trybuną G, no i nie wiem jak z dojsciem pod trybune.
kiedyś tam coś wspominali że jakiś płot i siatka ma chyba oddzielać ale właśnie pytanie jest co z drogami dojścia i wejściami?
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
tomaslfc14
Member

Od: 06.2010

Stary 15.03.2011, 16:00
a ja mam pytanie trochę z innej beczki, a mianowicie czemu trybuna C będzie miała 5806 miejsc, a trybuna G tylko 5450 Przecież to dwie takie same trybuny !!
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 15.03.2011, 16:00
Mamy dowód jacy w naszym kraju są dziennikarze. Zamiast być strażnikami prawdy i uczciwości, wyłapywać przekręty i je nagłaśniać - sprzedają się za ciepłe posady, dobre układy, byc może pare groszy.
Ktoś powie że pewni politycy tropili układy.A roz....ić to w pył wszystko. Basałaj to ma nerwy - je bym tam zrobił wojnę na pół Polski. Zaczynają sie odbiory ale budowa nie skończona.....rozumiem ze zgłosza zakończenie budowy - przyjedzie gość z Nadzoru budowlanego buchnie śmiechem i powie" Panowie za miesiąc, ...może za miesiąc-nie zawracajcie teraz dupy"
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.03.2011, 16:30
tomaslfc14 napisał(a):Wyświetl post
a ja mam pytanie trochę z innej beczki, a mianowicie czemu trybuna C będzie miała 5806 miejsc, a trybuna G tylko 5450 Przecież to dwie takie same trybuny !!

Na G będzie bufor...
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.03.2011, 16:40
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Na G będzie bufor...
Jai ku*** bufor? Po co to komu? Dać 2 metrowy plot, od niego siatke do samej gory, ochrona 2-3 metry od plotu z kazdej strony i po problemie..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów