|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
O klasie trenera świadczy gra zawodników indywidualnie jak i gra zespołu. Kirm, Irsak, to piłkarze którzy wcześniej nie mogli w Wiśle pokazać możliwości. Mimo ze potencjał mieli spory. Wystarczyło pół roku profesjonalnego treningu z głową i efekty widać jak na dłoni. Jest szybkość, dynamika sił starcza na cały mecz a przecież w wakacje wielu ludzi w drużynie jeszcze się nie znało. Teraz w zimie będzie czas na szlifowanie zgrania i schematów, a na wiosnę lejemy wszystkich w cuglach. Założenie że piłkarz w tygodniu wypracowuje sobie miejsce w składzie jest podstawą wszystkiego. Żeby tak mogło być musi być wyrównana szeroka kadra i zrozumienie u zawodników. Nie może być świętych krów które zawsze mają pierwszy plac, bo to demotywuje ławkowiczów i drużyna jako całość się nie rozwija. Uważam ze kluczem do wygrywania jest elastyczność składu pierwszej jedenastki bo wtedy każdy czuje sie ważny i potrzebny co motywuje do pracy na treningach. Trener musi umieć taką atmosferę w drużynie stworzyć i jeżeli mu się uda to nawet potencjalnie słabszymi piłkarzami może wygrywać z każdym. Maaskant dotychczas pracował w klubach z niższej półki w porównaniu z innymi w lidze. Dlatego musiał bazować na kolektywie. Teraz kiedy dostał ludzi potencjalnie najlepszych w lidze stworzenie kolektywu moim zdaniem załatwia sprawę mistrzostwa. I oby tak było.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Mam bardzo podobne wrażenie co Drozd. Cieszy mnie że piłkarze piłkarze mocniej pracują w trakcie sezonu, co pozwoli na dłużej utrzymać formę i być może łatwiej będzie po długiej przerwie ją odbudować.
Druga sprawa licze, że przygotowania będa prowadzone po holendersku czyli dużo biegania, ale z pilką. Tak by piłkarze nie wyglądali po powrocie jakby 1szy raz mieli piłkę przy nodze. Chyba pamiętacie co było po ostatnim obozie zimowym ze Skorżą. Piłka im się odbijała od kulasów i ogólnie grali jakby mieli buty z betonu. ![]()
.
. |
|
|
|
Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Długi i ciekawy wywiad z trenerem:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ie_za_holandia |
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2010
Offline |
|
|
Widać Maskantowi się Kraków spodobał i dobrze, oby długo mógł pracować w Wiśle, bo to kolejny po Petrescu wartościowy trener.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Mimo ze lubie Maaskanta i cenie go za to co zrobil z Wisla (zrobic z tego zlepku pilkarzy wicelidera to duza sztuka) nie potrafie zrozumiec tej przerwy (tej dluuuuuuuuugiej przerwy). Ja rozumiem ze zawodnicy beda biedac/plywac/cwiczyc ale przeciez te 3 tygodnie mozna by rowniez przeznaczyc na czysto pilkarski trening (taktyka czy technika). A tak to cztery tygodnie - jakze potrzebne - zostana zmarnowane. Dziwi to rowniez w kontekscie dzisiejszego wywiadu w ktorym Maaskant podresla ze nauczenie pilkarzy niuansow taktycznych to bardzo dlugi proces. Szkoda.
![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Maaskant malo mowi o nowych celach transferowych a jak beda to zacznie se "budowa" druzyny.
Potem mowi ze okres przygotowawczy bedzie kluczowy w kontekscie Mistrzostwa wiec jak juz kogos sprowadzac to szybko ,zeby jechal na chociaz jeden obóz. Ogolnie widac ze gosc ma pomysl i plan i odpukac zeby go w tej rudzie wprowadził w czyn ![]() ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Junior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
obszerna analiza gry Wisły w rundzie jesiennej pod kątem taktyki:
http://taktycznie.blogspot.com/2010/...eza-babel.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
Bardzo ciekawy wywiad. Mamy odpowiedź dlaczego dostaliśmy w pałę z Karabachem, bo "nie było drużyny i nikt nie chciał pracować, wszyscy myśleli ze sukces przyjdzie sam" Gratulacje dla trenera, że namówił piłkarzy do pracy. Widać że jest mentalnie z innej kultury. Tam piłka nożna to gra w której im jesteś lepszy piłkarsko tym mniej musisz walczyć fizycznie. Przygotować zawodnika fizycznie jest łatwiej niż nauczyć go grać w piłkę. Czyli tak współpracować z kolegami żeby z gryzącym trawę przeciwnikiem móc wygrywać 3:0. Dlatego część najprostszą, czyli przygotowanie fizyczne zawodnicy maja w części zrobić sami. A na obozie będą mecze, taktyka i nauka gry kolektywnej czyli sól footballu.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Do tej pory nie byłem zbyt wielkim zwolennikiem Maaskanta w Wiśle,ale po tym jak mu drużyne rozwalają a właściwie rozsprzedają najlepszych zawodników to mu współczuje....
![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
sory za głupie pytanie, ale kiedy my rozpoczynamy treningi? bo z tego co widzę to już niektóre kluby rozpoczęły trenować przed rundą wiosenną, a nasi zapadli chyba w sen zimowy
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
17 stycznia o ile czegos nie pomieszalem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Zgadza sie 17 stycznia Nasi zaczynaja. Robert stwierdzil ze wystarczy mu czasu aby wszystko przygotowac. Tyle ze obecnie Nasi gracze tak nie do konca sie lenia bo maja rozpiski i musza zrobic juz lekka podbudowe pod dalsza prace podczas zgrupowan.
Mnie za to bardzo ciekawi w swietle wywiadu z Stanem jak szybko uda sie Maaskantowi przestawic zespol na gre w systemie 4-3-3, bo wyglada na to ze obecnie taka taktyka bedziemy grac i zawodnicy ktorzy przyjda beda kupowani pod to ustawienie. Bardzo ciekawe. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
No, jaja będą, jak przez dwa okienka jeszcze będziemy kupować pod ten system, a potem trener wyleci i znów trzeba będzie robić przebudowę, bo wróci opcja "polska" będziemy grać 4-4-2
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Dzisiaj trener Maaskant i Maciej Skorża obchodzą urodziny:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...citeerd_coach/ |
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Ja ponawiam pytanie do kolegi o nicku willow: kiedy odszczekasz swój haniebny i głupi wpis #3 i przeprosisz Basałaja i Maaskanta?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Jakoś mi to podchodzi pod ściemę a nie wywiad, chyba że na prawdę ma takie podejście i z góry zakłada że Lech się już nie będzie liczył o LM można zapomnieć. Jeśli tak to już pierwsze zdanie o nieliczących się Lechu mocno rozbawia. Pominę brak wiary w LM. Ale jak wspomniałem podchodzi pod ściemę bo nie chce mi się wierzyć żeby otwarcie o takich rzeczach mówił (na pytanie o LM odpowiada jak jakiś dziennikarz niezwiązany z trenerką i Wisłą) Przynajmniej mam nadzieję w ściemę..
Ostatnio edytowane przez aNouc : 11.03.2011 o godz. 13:01.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aha, czyli dla Ciebie to normalne podejście?
A to w takim bądz razie tylko mi się coś pomieszało. Obiektywizm.. właśnie, on się wypowiedział jak jakiś dziennikarz a nie trener Wisły. Niezłe jaja jeśli to prawda. Koleś jeszcze nie zdobył Mistrzostwa i na pół roku przed pucharami mówi otwarcie że można zapomnieć o LM. Przecież jakby to Skorża powiedział to byłby pojechany jak szmata ![]() W ogóle pierwszy raz się spotykam z takim podejściem trenera. Po co on tu w takim bądz razie siedzi? dajcie trenera, który będzie wierzył w Ligę Mistrzów i zrobi wszystko jako TRENER żeby ten cel osiągnać. Bo jeśli my mamy mieć tak ambitnego trenera, który zakłada na pół roku przed pucharami że chuja z nich będzie to ja dziękuję, ale postoję. Wierzę jednak w to że to ściema bo uważałem go za profesjonalistę a nie rozkapryszone dziecko, któremu wzięto zabawki. Cytat:
A przy Genkovie i on rękę trzymał. Aha, jak Barcelona. Super podejście. Co by się tu działo gdyby na jego miejscu był Skorża ![]() Czas zmienić podpis na ![]() Tylko w co ja mam wierzyć, skoro on sam w nic nie wierzy ![]()
Ostatnio edytowane przez aNouc : 11.03.2011 o godz. 13:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Dla mnie to normalne. W ten sposób trener pokazuje, że sprowadzenie Meliksona, Genkova i innych nie odmieni nagle drużyny i nie zaczniemy grać jak Barcelona. Potrzeba dalszych wzmocnień i zmian. Ja tylko przypominam, że od kilkunastu lat żadna polska drużyna tam nie grała. Ten sezon nie wskazuje, że będzie inaczej. Moim zdaniem sukcesem będzie faza grupowa LE.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Czy Wisła może tym składem awansować do Ligi Mistrzów? Raczej nie - szczerze przyznaje Holender.
Chłopie, po co trener ma nas okłamywać i pompować balonik? Z taką obroną to my sobie możemy. Trener dał jasny sygnał, że drużynę trzeba dalej wzmacniać. Tak Maciuś mówił, że do LM wejdziemy, a skończyliśmy na Levadii. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Drużyna jest ciągle w przebudowie i będzie nadal, bo latem prawdopodobnie czeka nas kolejna rewolucja kadrowa, biorąc pod uwagę fakt ilu zawodnikom kończy się wypożyczenie oraz to, że chcielibyśmy się (my kibice) pozbyć dodatkowo 2-3 z dłuższymi kontraktami, jeśli nie odpalą do końca sezonu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Nie podobał sie wam bajokpisarz Licka, złotousty Engel, "liga będzie ciekawsza" Skorża, a kiedy pojawiają się trenerzy typu Petrescu, który mówił jaka duża jeszcze praca jest do wykonania i Maaskant, który patrzy realnie na możliwości tego składu na tym poziomie zgrania, umiejętności i opanowania taktyki, to też źle?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Żeby mieć szansę na awans do LM musimy: Mieć 2 napastników z prawdziwego zdarzenia. Wzmocnić blok obronny. Liczyć na to, ze środek odpali, a jeśli nie, dokupić dobrego środkowego obrońcę. Pozyskać 2 wartościowych bocznych obrońców. Pozyskać zawodnika, który będzie mógł być alternatywą dla Kirma lub Małego. Nie wierzę, że kupimy takich 2. Pozyskać zawodnika, który mógłby być alternatywą dla Sivakova lub Jiraska. Potrzebujemy minimalnie 4-5 piłkarzy, którzy w dodatku muszą odpalić, żeby myśleć o awansie do LM, przy korzystnym losowaniu. Takie są realia. Mnie bardzo cieszy to, że trener również zdaje sobie z tego sprawę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
Mamy zagwarantowane miejsce na podium, czy mistrzostwo, żeby mówić jakie mamy szanse na LM? Zajmiemy tfu tfu drugie miejsce i co? Płacz na forum, bo trener po 17 kolejkach obiecał LM ![]() W inteligentny sposób zamknął usta marnemu dziennikarzynie. Brawo dla Maaskanta! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
W końcu ktoś zaczął mówić konkretnie i na temat,bez podlizywania się prezesowi i kibicom. Trzeźwo myślący trener przez którego przemawia uczciwość był nam potrzebny jak deszcz na pustyni. Ciekawe jak długo utrzyma się Holender po tej wypowiedzi. To tez jest w sumie moment badania zmian jakie zaszły w klubie wraz z przyjściem Tulipanów. Nie trudno zgadnąć,że po takich słowach zaraz życzliwi będą szeptali Cupiałowi "aby zwolnił dziada, bo nie dość,że kasy na transfery tyle wydał to jeszcze mówi,że to mało i LM nie będzie, no jak tak można". Ciekawe jakie będą reakcje na te słowa,co by nie mówić prawdy, gorzkiej dodajmy.Ostatnio takim gościem u nas był Petrescu,ale Cupiał nie był na to gotowy, pytanie czy jest teraz?
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Jeśli tak powiedzial to nie widzę w tym żadnej sensacji, gdyby powiedział słowa: Tak mam już skład na LM to mógłby uznać go za nie normalnego. Proponowałbym czasami obejrzeć sobie mecz drużny typu Kopenhaga Basel, i uzyskacie odpowiedz ile nam brakuję do takich teamów. Nie widzę sensu chwytać trenera za słowa które i tak są prawdziwe. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Pójdzmy dalej.
Co jeśli Lech wyprzedzi jego Wisłę? Mimo że na sto kolejek przed końcem powiedział że nie będzie się liczył w walce o MP. Dla mnie to nie inteligencja ale głupota. Cytat:
A nie z góry zakładać że już po ptokach. Dla mnie to niepojęte, dla drugich tak. Cytat:
Trafiłeś w sedno Cytat:
Taki Herdnandez, trener koszykarek Wisły, dopóki miał skład golił wszystkich, w zasadzie to i bez jego pomocy laski goliły wszystkie zespoły. Gdy tylko wypadła mu jedna czy dwie koszykarki to się zaczął gubić, a to dlatego bo przyszedł czas na trenowanie
Ostatnio edytowane przez aNouc : 11.03.2011 o godz. 14:17.
|
|||
|
|
Guest
|
|
Wypowiedz, że nie ma składu na LM jest jak najbardziej logiczna i daję działaczom do zrozumienia że potrzebne są wzmocnienia bo u nas lubią popadać w samozachwyt zwłaszcza po dobrych wynikach w lidze. A zasada jest prosta jeśli jesteś zadowolony z tego co masz to już się cofasz. Ile razy to już było, mobilizacja, szum w mediach, oczekiwania na losowanie itp, wszystko fajnie to wyglądało tylko jakoś wzmocnień był brak które nie wątpliwie były konieczne. Oglądam sporo tych meczów i cieżko mi jest wyobrazić sobie to co robiliby skrzydłowi Kopenhagi dajmy na to z Cikoszem, przecież to byłby komedio-dramat. Zresztą my do tej fazy rozgrywek nawet nie dochodzimy aby mierzyć się z takimi drużynami. Powinniśmy się cieszyć że trenerem naszej drużny jest tak inteligentny gość jak Maaskant, nie dawno jakiś ogarnięty Turek mieszkający z Holandii, wyptywał mnie o Brożka, pierwsze co do mnie napisał to to że mamy świetnego trenera.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 11.03.2011 o godz. 14:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Walczymy o mistrzostwo, tak? Mówią o tym plakaty, reklamy, piłkarze, działacze, trener itp. Po kiego grzyba mącić piłkarzom czy kibicom w głowach LM..
Będziemy mistrzem, będziemy walczyć o LM, tak? Wtedy zapewne pojawią się odpowiednie wypowiedzi. Dla mnie naturalna kolej rzeczy. Nie bujamy w obłokach, twardo stąpamy po ziemi, bierzemy sie do pracy i realizujemy głowny cel - mistrzostwo. Cel osiągniety? Wyznaczamy nowy - LM, i dążymy do jego realizacji. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|