The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu?
Uciekać gdzie pieprz rośnie 224 29,20%
Udawać Cudzoziemca 176 22,95%
Wdawac się w przepychanki 153 19,95%
Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić 214 27,90%
Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.02.2011, 14:36
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
Ja jeśli kupuję bilet u kierowcy to nadal płacę haracz i tak za studencki mam 1,50.
To ja zawsze płacę 1,35 , ale krzyczą odliczoną.

Najczęściej jeżdżę liniami na Ruczaj to jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby gość poprosił odliczoną kwotę, zawsze liczy sobie do 1,50 zł.
Ja jeżdzę 130 praktycznie cały czas.

Kierowcy autobusów to jeszcze są w porządku, gorzej jak chce się kupić w tramwaju bilet u motorniczego - to jest dopiero banda chamów - a najgorsze to MASZYNISTKI podczas pmsów ! trzeba mieć nerwy ze stali !
Dokładnie.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 21.02.2011, 14:40
A tutaj ankieta dotycząca komunikacji
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...588f1835,1,3,8
Odpowiedz cytując
PrawdziwośćDlaGry
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 06.03.2011, 10:46
wczoraj na wiślickiej spotkałem się z nadużyciem swoich praw przez kanarów. jechałem wraz z matką autobusem z Okulickiego, po czym wysiadłem z nią na kolejnym przystanku bo ja nie miałem drobnych ani matka żeby kupić bilety, a na wiślickiej jak wiadomo jest automat, do tego ja miałem kartę miejską. tamten cwel wybiegł innym wyjściem i od początku zaczęło się. groził mi że jak zacznę uciekać złamie mi nos albo zrobi coś mojej matce. było ich dwóch. mały nie jestem, 13 lat nie mam więc postawiłem mu się. gdy odszedłem na chwilę mówiąc mu ze wzywam patrol i koniec. oczywiście zadzwoniłem do kolegów którzy mieszkają niedaleko i wspomnieli że do 20 minut będą. sam nie dałbym rady ponieważ ich było dwóch dosyć postawnych i obaj krępowali mi ruchy. w kieszeni miałem kastet ale nie miałem szansy go użyć. po chwili zaczeli szarpać się z moją matką, mówiąć ze skoro walczyły o równouprawnienie to teraz niech się nie stawia bo może się jej coś stać. drugi trzymał mnie cały czas. po chwili się uspokoili i wspomnieli, że jeszcze się spotkamy i załatwimy to inaczej. mam nadzieję że tak się stanie bo wtedy chętnie z nim" pogadam".
nie piszę tego żeby mieć +10 do hoolsa tylko po to żeby was przestrzec przed tymi zwierzętami.
krótki opis - okulary, ze srebrnymi oprawkami, zielona kurtka, czapka z daszkiem.
PdG.

TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 06.03.2011, 11:08
Mimo iż jeżdżę z 5 lat różnymi trasami w różnych celach to słownie 4 razy spotkałem się z kontrolą. Jest jedna rada na nich kupić bilet, a bajki o braku drobniaków można odłożyć na półkę. Nie mam kasy to idę na piechotę.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 06.03.2011, 11:16
Problem jest tylko taki, ze wielu cwaniakow uwaza ze darmowa jazda miejskimi srodkami transportu najzwyczajniej im sie nalezy.

Generalnie reasumuja- kanar= Policjant, ochroniarz...

Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Stary 06.03.2011, 11:19
To było do przewidzenia. Kiedy nie mieli uprawnień to sobie pozwalali na sporo, a teraz? Przecież nie oszukujmy się, zdecydowana większość kanarów to patologia i największy margines społeczny. Teraz dostali uprawnienia, którzy inni ludzie dostają po odpowiednich szkoleniach (a to jaki z tego robią użytek to już inna sprawa - piszę oczywiście o policji).
To tak jakby menelowi dać nagle skrzynkę wódki - tak mniej więcej czują się teraz kobuchy, wiedzą że żyją.
the end
Odpowiedz cytując
PrawdziwośćDlaGry
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 06.03.2011, 11:41
akurat bilet miesięczny oboje mamy zawsze, ja miałem ważny, natomiast matka chciała sobie kupić bilet. a że kolejna bezmyślną ustawą jest kupowanie u kierowcy za odliczoną kwotę, wysiadłem nawet z nią żeby sobie na lajcie kupiła bilet bo trasa dosyć długa się szykowała, a to nie pierwszy raz gdzie kanary się do mnie przystawiały i jestem wyczulony na takie zachowanie.
tak w ogóle bardzo ciekaw jest też to:

brak możliwości skorzystania z kontroli sądowej w przypadku "ujęcia" gapowicza wydaje się sprzeczny z art. 41 ust. 2 konstytucji
.

<-- cytat z forum
PdG.

TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 06.03.2011, 11:56
ja od 4 lat jeżdżę bez biletów. Trzy razy mnie kanary złapały, dwa razy zapłaciłem w sumie 35 zł im do kieszeni. Myślę,że zaoszczędziłem z 300 zł spokojnie. Piszecie ,że bilety trzeba kupować itp. ok przysiegam ,że będę kupował ZAWSZE bilet jeśli te łajzy politycy przestaną również za darmo jeździć sobie prywatnymi limuzynami za pieniądze z moich podatków! Człowiek ledwo wiąże koniec z końcem a z wypłaty zapierda..ją mi 30% miesięcznej pensji . Jak się coś zmieni w tym dwóch kwestiach to będę co miesiąc kupował bilet na wszystkie linie! PRZYSIĘGAM
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 06.03.2011, 17:49
Ciekaw jestem kiedy w naszym mieście ktoś kto czerpie kasę z kanarów utraci wpływy i będzie można wprowadzić taki system, że pasażerowie wchodzą pierwszymi drzwiami i okazują ważny bilet. Jazda na biletach byłaby na poziomie 98% a nie jak obecnie. Zero stresu z kanarami a i miasto by na tym zyskało.
Do wprowadzenia jest to na pewno bo w wielu miastach to funkcjonuje. Ludzie by się szybko przyzwyczaili a i potencjalnych gapowiczów szybko by się dało utemperować. Tylko komuś by się musiało chcieć ...
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
cortezz
Banita

Od: 10.2003

Stary 06.03.2011, 18:23
LoRd napisał(a):Wyświetl post
Ciekaw jestem kiedy w naszym mieście ktoś kto czerpie kasę z kanarów utraci wpływy i będzie można wprowadzić taki system, że pasażerowie wchodzą pierwszymi drzwiami i okazują ważny bilet. Jazda na biletach byłaby na poziomie 98% a nie jak obecnie. Zero stresu z kanarami a i miasto by na tym zyskało.
Do wprowadzenia jest to na pewno bo w wielu miastach to funkcjonuje. Ludzie by się szybko przyzwyczaili a i potencjalnych gapowiczów szybko by się dało utemperować. Tylko komuś by się musiało chcieć ...
Wszystko fajnie, ale sa dwie sprawy o ktorych zapewne nie pomyslales

1. Co bys zrobil gdybys nie mial biletu a jednak musialbys sie przemiescic z jednego miejsca do drugiego?
2. Dobrze wiesz jaki jest u nas tłok w autobusach i tramwajach w godzinach szczytu... Chcialoby Ci sie czekac na wejscie do srodka transportu pol godziny, a co z ludzmi na kolejnych przystankach, wiesz jakie bylyby opoznienia?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 06.03.2011, 18:23
Taki system funkcjonuje np. w Peczu i Wilnie.

Wchodzić należy do pojazdu tylko i wyłącznie przednimi drzwiami. Natomiast wysiąść można już wszystkimi, dzięki czemu można spokojnie wejść do autobusu tylnimi drzwiami. Jedyne co się może stać, to chyba tylko wyproszenie z pojazdu przez kierowcę. Ale jeśli miałoby być tak za każdym razem, to nidgy byśmy do celu nie dotarli ;-)

nie wyobrażam sobie także takiego systemu np. na Rondzie Matecznego w godzinach szczytu.
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Stary 06.03.2011, 18:37
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Wchodzić należy do pojazdu tylko i wyłącznie przednimi drzwiami. Natomiast wysiąść można już wszystkimi, dzięki czemu można spokojnie wejść do autobusu tylnimi drzwiami. Jedyne co się może stać, to chyba tylko wyproszenie z pojazdu przez kierowcę. Ale jeśli miałoby być tak za każdym razem, to nidgy byśmy do celu nie dotarli ;-)
Takie coś funkcjonowało przez pewien czas u przewoźnika prywatnego w Lublinie. W godzinach szczytu praktycznie nikt nie kupował biletów tylko wchodził środkowymi i tylnymi drzwiami. Wieczorami kierowca mógł otwierać tylko przednie drzwi, ewentualnie widział kto wchodzi bez płacenia. Z tego co słyszałem to rozwiązano to w godzinach szczytu wprowadzeniem...dodatkowego pracownika który stał przy środkowych drzwiach i zbierał kasę za przejazd...

Także pomysł poroniony.
the end
Odpowiedz cytując
Odin
Banita

Od: 11.2010

Stary 06.03.2011, 18:39
Ja biore przyład z naszych polityków..Nie kupuje biletów i kradne bo z wypłaty z której oni mi kradną nie starcza mi na karte miejską i na jedzenie.O kanarach szkoda gadać nawet, bo to tak jak z moderatorami tutaj na forum mianowicie dasz im troche władzy i czują sie panami świata
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 06.03.2011, 18:46
tylko sie cieplej zrobi, to przerzucam sie na rower. Zdrowo i nie trzeba czekać na półgodzinne spoznienie autobusow, i patrzenie na chamstwo co poniektorych kierowcow.

Mial ktoś kiedyś taką sytuację? biegnie na autobus, jest już 5 metrów przy drzwiach a ch** je zamyka i odjeżdża?
Najbardziej śmieszą mnie premie dla nich jak jeżdżą zgodnie z rozkladem. tj. nie spóźnieją się.
Jeździć na czas to jest chyba ich obowiązek, co za kraj...
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 06.03.2011, 18:48
I to nie raz :/

Ja słyszałem, że mają dodatki za niskie spalanie. Czyli jazda bez klimy, ogrzewania.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 06.03.2011, 18:50
murray napisał(a):Wyświetl post
Czyli jazda bez klimy, ogrzewania.
Z tego co słyszę to dyspozytor każe włączać i wyłączać klime/ogrzewanie
Odpowiedz cytując
piotrek chicago
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 06.03.2011, 18:59
ciekawosta z Chciago tutaj nie ma czegos takiego jak kanar!!!! wsiadasz przednimi drzwiami kupujesz bilet wkladajac kase do automatu przy kierowcy lub przeciagasz karta jezeli wejdziesz i nie zaplacisz kierowca nie ruszy i zadzwoni na policje. wejscie tylko przednimi drzwiami a wyjscie tylnymi i bardzo dobre rozwiazanie tutaj kazdy przystanej jest
" na zadania" poprostu autobus jedzie po trasie i naciskasz przycisk ktory informuje kierowce ze ktos chce wysiasc
1948..2007..2066 RAZ NA 59 LAT RADOSC OGARNIA CRACOVII SWIAT !!!!
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 06.03.2011, 19:04
Weźmy przykład autobusu 501.
Mnóstwo osób wsiada na Kleparzu, powiedzmy około 30. Żeby trzydzieści osób wsiadło przednimi drzwiami i przeszło dalej, to potrzeba czasu i cierpliwości.
Przy obecnym systemie komunikacji jest to po prostu nie wykonalne.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 06.03.2011, 19:08
piotrek chicago napisał(a):Wyświetl post
ciekawosta z Chciago tutaj nie ma czegos takiego jak kanar!!!! wsiadasz przednimi drzwiami kupujesz bilet wkladajac kase do automatu przy kierowcy lub przeciagasz karta jezeli wejdziesz i nie zaplacisz kierowca nie ruszy i zadzwoni na policje. wejscie tylko przednimi drzwiami a wyjscie tylnymi i bardzo dobre rozwiazanie tutaj kazdy przystanej jest
" na zadania" poprostu autobus jedzie po trasie i naciskasz przycisk ktory informuje kierowce ze ktos chce wysiasc
Tylko że tam główny potok pasażerów nie jest w autobusach tylko w metrze czy kolei miejskiej. Pomyśl sobie że do metra wszyscy wchodzą przednim drzwiami i tam kupują bilet jak nie mają Nie ma szans aby coś takiego funkcjonowało poprawnie w Krakowie patrząc na tłoki w autobusach. Nie wyobrażam sobie żeby do autobusu przegubowego wypachanego rano po brzegi wszyscy wchodzili tylko przednimi drzwiami z czego 10-20% kupowałoby bilet u kierowcy. Czas przejazdu wydłużyłby się o ok 50% w godzinach szczytu, co przy czasie podróży 40 min byłoby znacznym utrudnieniem. Już teraz jeśli ktoś kupuje bilet u kierowcy powoduje to opóźnienie autobusu na następnym przystanku.
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 06.03.2011 o godz. 19:13.
Odpowiedz cytując
piotrek chicago
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 06.03.2011, 19:18
wiem ze to nie realne w krk pamietam jak mi podnosilo cisnienie jak ktos w 502 kupowal bilet u kierowcy...
1948..2007..2066 RAZ NA 59 LAT RADOSC OGARNIA CRACOVII SWIAT !!!!
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 11.03.2011, 23:08
cortezz napisał(a):Wyświetl post
Wszystko fajnie, ale sa dwie sprawy o ktorych zapewne nie pomyslales

1. Co bys zrobil gdybys nie mial biletu a jednak musialbys sie przemiescic z jednego miejsca do drugiego?
2. Dobrze wiesz jaki jest u nas tłok w autobusach i tramwajach w godzinach szczytu... Chcialoby Ci sie czekac na wejscie do srodka transportu pol godziny, a co z ludzmi na kolejnych przystankach, wiesz jakie bylyby opoznienia?
1. to co robię do tej pory. Kupiłbym.
2. nie twierdzę, że należy wprowadzać system jaki zaproponowałem przy obecnym kształcie komunikacji miejskiej w Krakowie. Być może przy odpowiednim przeorganizowaniu komunikacji, zwiększeniu częstotliwości przejazdów autobusów/ tramwajów na pewnych liniach, zwiększeniu ilości automatów biletowych etc. byłoby to możliwe. Zaznaczam też, że nie twierdzę, że "moja racja jest najmojsza". Dopuszczam myśl, że być może się mylę i technicznie problem jest nie do przeskoczenia.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 11.03.2011, 23:11
Słyszeliście o nowym pomyśle MPK?
Wywalają bilety jednorazowe, będą tylko czasowe (15,30,60 i 90 min)
No i podnoszą ceny.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.03.2011, 23:45
I ile czasowe bilety nie są złe - to z ich cenami lekko przesadzili ...

Aha - w Krakowie bilety 15 minutowy to szczyt idiotyzmu - między 8 a 10 rano i między 16 a 18 z Kleparza pod Cmentarz Rakowicki i rano w przeciwnym kierunku jeden przystanek się jedzie 20 min na bidę
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 11.03.2011, 23:52
Kocur napisał(a):Wyświetl post
I ile czasowe bilety nie są złe - to z ich cenami lekko przesadzili ...

Aha - w Krakowie bilety 15 minutowy to szczyt idiotyzmu - między 8 a 10 rano i między 16 a 18 z Kleparza pod Cmentarz Rakowicki i rano w przeciwnym kierunku jeden przystanek się jedzie 20 min na bidę
Same bilety czasowe są złe w tak zakorkowanym mieście. Skąd możesz wiedzieci ile ci zajmie podróż jeśli nie jeździsz normalnie daną linią. Wywalenie najczęsciej używanych biletów jednorazowych to szczyt idiotyzmu.
Bilet 15 minutowy jest genialny. Ostatnio 90% biletów z których korzystam (oprócz karty na 1 linie) to bilety 15-minutowe. Nikt ci nie każe jeździć rano pomiedzy Kleparezm a Cmentarzem Rakowickim, ale 15-minutówka jako bilet który ma podwieźć kogoś 5 przystanków poza godzinami szczytu spełnia swoje zadanie
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.03.2011, 00:43
To może wprowadzimy bilety na określoną ilość przystanków - np. 5-przystankowe, 10-przystankowe itp...

Wiązałoby to się jednak z potrzebą wymiany wszystkich kasowników na nowe - z odpowiednim systemem. W Poznianiu - gdzie coś takiego chcieli wprowadzić (nie wiem, czy wypaliło) - koszty oszacowano na 3 miliony złotych.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 12.03.2011, 01:12
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
To może wprowadzimy bilety na określoną ilość przystanków - np. 5-przystankowe, 10-przystankowe itp...

Wiązałoby to się jednak z potrzebą wymiany wszystkich kasowników na nowe - z odpowiednim systemem. W Poznianiu - gdzie coś takiego chcieli wprowadzić (nie wiem, czy wypaliło) - koszty oszacowano na 3 miliony złotych.
3 mln złotych to jest koszt jednego autobusu przegubowego chyba. Na pewno bardziej to sensowne od tych biletów czasowych
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.03.2011, 01:20
Jeśli koszt nowych kasowników i tego całego systemu wyniósłby rzeczywiście do trzech milionów złotych, to możnaby to przemysleć ;-)

PS. Przegubowce kosztują około miliona.
Odpowiedz cytując
upr
Junior Member

Od: 11.2010

Stary 12.03.2011, 01:35
Koszt przeguba to nie żadne 3 mln, lecz 1,2 mln (cena nowego Mercedesa, który niedługo się pojawi na ulicach). ZIKiT obliczył ewentualny koszt wymiany kasowników i wyniesie on ok. 11 mln zł. Jest to więc zdecydowanie za dużo, toteż zostają nam bilety czasowe. Warto też zaznaczyć, że cena biletów nie wzrosła bodajże od ponad 5 lat. A chyba każdy wie, że w tym czasie większość rzeczy zdrożała z paliwem na czele.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 12.03.2011, 09:33
Co do biletów czasowych w innych miastach wygląda to następująco.
Na przystankach obok spisu na jakich przystankach zatrzymuje się dana linia jest podana wartość w minutach.
Jedziesz np z Dworca na Reymonta. Na spisie jest wartość 9 minut. Więc kupujesz bilet 15 minutowy, nie interesują Cię korki w mieście. Ten autobus/tramwaj może jechać nawet 40 minut, a Twój bilet 15 minutowy jest ważny.

Nie na 100%, ale na 99% tak jest
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Od: 08.2007

Stary 12.03.2011, 09:35
Dziwnym zbiegiem okoliczności planowane zmiany mają nastąpić po nadaniu tym szmatom od kontrolowania biletów dodatkowych uprawnień - tzw. "ujmowania" gapowiczów... Pier.doleni złodzieje.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów