|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Guest
|
|
|
Moje przypuszczenie jest takie że jeśli on w rzeczywistości nie jest poważnie kontuzjowany to chcą się go pozbyć i dają mu do zrozumienia że go nie chcą. Wszystko na ten temat.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Myśle, że chodzi o coś innego. Tacy zawodnicy jak Inzaghi czy u nas Frankowski nie muszą dużo biegać, żeby strzelać bramki. Za to cała drużyna w której grają nie może sobie pozwolic na stanie. Bieganie jest potrzebne chocby do presingu. A bez tego przeciwnik zrobi, co chce.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
pamiętam że drużyne Petrescu Unireae która z powodzeniem grała w LM cechowało to że jej zawodnicy podczas meczów przebiegali 2 razy więcej km niż rywale (np Sevilla która ograli )
Ostatnio edytowane przez AYALA : 10.02.2011 o godz. 15:06.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Ciekawi mnie osobiscie sprawa srodka obrony
3 warianty: 1.Jaliens-Bunoza-wariant przyszloscowy ,ogrywamy Bunoze przy Holendrze ,troche juz teraz rezygnujac z Chaveza. 2.Jaliens -Chavez-nie wiedzac jaka bedzie przyszlosc Chaveza mimo wszytsko stawiamy na jego sile ,a Bunoza na lawke.Oznaczalo by to ze Chavez pogra u nas dluzej ,co pewnie nie w smak Gordanowi. 3.Chavez-Bunoza-raczej malo prawdopodoby środek,choc kij by tam wiedzial co to bedzie. Ja bym na razie gral wariantem 2 ,i jednak cos czuje ze Chavez bedzie u nas na dluzej,Bunoza rokuje nadzieje ze sie wyrobi ale na razie tylko rokuje,caly czas mam w pamieci 2 kiksy w 2 próbach wybicia pilki z pola karnego w meczu z Legią zdajsie
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 10.02.2011 o godz. 15:44.
![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Jak to mówia, lepiej mądrze stać niż glupio biegać! zeby nie bylo ze nie na temat to odoba mi sie polityka transferowa mojego klubu,oceniajac z perspektywy siły nazwiska i cv. Wiadomo ze liga zweryfikuje i zmiażdzy każdego, ale moze w koncu obcokrajowiec zachowa jakość na dłużej niż jeden czy dwa mecze.![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Cytat:
W naszej lidze - pomocnik truchcikiem wraca po akcji 30m, po czym obrońcy walą świecę pod pole karne przeciwnika, nasz pomocnik biegnie 40m do przodu, gdzie obrońcy przeciwnika walą świecę pod nasze pole karne. Nasz pomocnik wraca 30m... Można biegać i można BIEGAĆ ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co do środka obrony, to ja również bym postawiła na Jaliensa i Chaveza. Z prostego powodu, jak dla mnie to są najlepsi nasi stoperzy. Kowalski i Bunoza moim skromnym zdaniem są dużo słabsi od tej dwójki, która rokuje na naprawdę dobrą parę stoperów.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
http://www.weszlo.com/news/6289
Dobry wywiad z Chavezem, polecam. Wklejam tutaj bo pada ważne zdanie: Platense już negocjuje z Wisłą. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Panowie a ja oceniam to okienko bardzo pozytywnie
Jaliens - przed chwilką świetny zawodnik ligi Holenderskiej, mistrz z AZ Alkmar, reprezentant Holandii Melikson - reprezentant Izraela Genkov - reprezentant Bułgarii Siwakow - reprezentant Białorusi Pareiko - reprezentant Estonii Jak ktoś mi powie że jest nie zadowolony. To ja już nie wiem jakie transfery były by dobre. Przebić by to mogła tylko taka 5 - Boruc, Żewłakow, Peszko, Murawski, Lewandowski ![]()
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
12 km w jednym meczu to jest naprawdę sporo, nie wiem czy kiedykolwiek jakikolwiek zawodnik Wisły tyle przebiegł. Podczas slynnego meczu z Realem Madryt w Krakowie okazało się, że chłopcy z Madrytu (zwłaszcza Beckham) przebiegli sporo więcej od swoich krakowskich oponentów i częściej biegali sprintem. Biegać w czasie meczu trzeba i to szybko, nie tylko dużo.
http://ape.awf.gda.pl/~kiero/wvr/menu.htm |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
||||||
Paweł odszedł, bo klub potrzebował pieniędzy.
Podaj mi jeden przykład zawodnika, którego Maaskant odsunął od składu z powodów innych niż klasa sportowa. Jeśli chcemy stawiać na profesjonalistów nawet jeśli są gorsi piłkarsko, to dlaczego tą zasadę realizujemy tylko w przypadku transferów z klubu? Czemu nie odsuwamy leni, których nie możemy sprzedać, od zespołu? Mój punkt widzenia jest spójny - budżet potrzebuje wpływów z transferów, więc sprzedajemy piłkarzy i reinwestujemy część środków w możliwie najlepszych piłkarsko następców. Tłumaczenie sobie, że zawodnicy odchodzą, bo nie byli w stanie dać więcej zespołowi lub byli leniami albo nie potrafili dostosować się do nowoczesnej taktyki, to naiwne brednie. Podobne pierdoły opowiadano nawet gdy odchodził "płaczek" Szymkowiak. Marcelo, Głowacki, Paweł Brożek i Diaz mogli odnieść jeszcze wiele sukcesów w Wiśle, gdyby zespół należycie wzmocniono, ale nie mieliśmy pieniędzy by dać im wyższe kontrakty i zatrudnić nowych piłkarzy, stąd starych trzeba było sprzedać. Dlatego to pieniądze (a raczej ich brak) są główną przyczyną rewolucji transferowej. Spróbuj precyzyjnie sformułować swoje myśli, bo w poście, do którego się odnosiłem, pisałeś o transferach z klubu ery Basałaja, a nie tylko tych przeprowadzonych po zatrudnieniu Maaskanta i Valckxa. O tu:
To jak to w końcu jest? Letnie odejścia z klubu były częścią genialnego planu przebudowy i wywalania leni, machających łapami i wypalonych, czy jednak postępowano mając inne priorytety na uwadze? Np. pieniądze.
Powód: dodałem "z klubu" do zdania "to dlaczego tą zasadę realizujemy tylko w przypadku transferów?"
Ostatnio edytowane przez jova : 10.02.2011 o godz. 21:27.
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Wstrzymałbym sie z takimi tezami poki co
Geniu sie nie zaaklimatyzuje/złapie kontuzje/ nie odnajdzie formy i równie prawdopodobny bedzie scenariusz powtórki z rundy wiosennej z zeszłego sezonu Moze poza tym ze na R22 nie przegrywamy ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Ale dyskusja się tu zrobiła , dlaczego nikt się nie pyta w jaką stronę powinna pójść Wisła czy drogą większości klubów holenderskich czyli szkółki i rozwinięty scouting , a potem sprzedaż za ciężką kasę oczywiście na warunkach polskiej ekstraklasy tzn. maksymalnie do 5,5 mln.euro . Czy drugą drogą tzn. taką jak za początku Cupiała czyli kupowanie wyróżniających się piłkarzy z polskiej ligi ( nierealne ) . Holenderski dyrektor ściągnął piłkarzy za pomocą swojej osoby ( Jaliens ) , w możliwościach finansowych klubu oraz takich , którzy mają przynajmniej epizody z reprezentacjach swoich krajów lub takich , którzy aktualnie w nich grają. Z oceną poczekam może do końca rundy , bo z zespołu z Skorży zostało już niewiele ogniw w pierwszym składzie , prędzej takich znajdzie się teraz na trybunach czy na ławce rezerwowych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Pożyjemy zobaczymy. Ciekawi mnie skąd Wisła znajdzie pieniądze na bazę szkoleniową która ma niby powstać w ciągu 2-3 lat według przemówień Basałaja w Cafe Futbol.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
To okienko oceniam dwojako:
Po pierwsze, na pewno jest postęp w doborze zawodników do zespołu i sposobie przeprowadzania transferów. CV większości sprowadzonych graczy rokuje nadzieje na udaną grę, jest o wiele mniej zawodników z przypadku, podsyłanych na testy przez menadżerów. Valcks na pewno pokazał, że jest dużo lepszym fachowcem i profesjonalistą niż jakikolwiek inny wcześniejszy dyrektor sportowy Wisły. To widać, to można docenić. 100% efektywności w transferach nie będzie, bo nie ma jej nawet w największych klubach, ale tym razem śmiało można wierzyć, że przynajmniej większość nowych zawodników się sprawdzi. Są zmiany na plus. Ale jest i druga sprawa: Wisła w ciągu ostatnich lat została bardzo mocno osłabiona kadrowo, regularnie traciła największe gwiazdy zespołu, czego apogeum mieliśmy latem ubiegłego roku. A nawet z nimi potrzebowała poważnych wzmocnień. Doprowadziło to do sytuacji, że teraz potrzebujemy ogromnej ilości wartościowych piłkarzy, aby nie tylko rządzić w lidze, ale i wreszcie przestać zaliczać kompromitacje w Europie. Valcks sprowadził tylko niewielki procent niezbędnych zawodników. Jak istniały, tak nadal istnieją potężne luki w obronie, braki w ataku i na skrzydłach. Nie jest ani poważne, ani odpowiedzialne przystępowanie do wali o najwyższe cele de facto bez bocznych obrońców, z najwyżej jednym skutecznym napastnikiem. To swoiste kuriozum, które naturalną koleją rzeczy może owocować jedynie problemami, a nie ich uniknięciem. Wisła nie zdobyła się na zażegnanie tej groźby, podejmując duże ryzyko. Oby znów nie okazało się, jak w pamiętnym sezonie zakończonym 8 miejscem, że Biała Gwiazda będzie grac niejako bez ataku i z dziurawą obroną. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Z pieniędzy uzyskanych poprzez sprzedaż zawodników. Myślę, że zakupy w tym okienku zostały sfinansowane z kasy za Marcelo, Głowę itp. A za resztę bedą budowane boiska treningowe.
![]()
Semper Fidelis
,, Spadochroniarze nie umierają, tylko idą do piekła aby się przegrupować''
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja tam cenię Valckxa za to co robi, ale nawet on nie jest cudotwórcą, żeby w jednym okienku nadrobić wszystkie zaniedbania w polityce transferowej naszego klubu na przestrzeni ostatnich lat. Patrząc jednak tylko na naszą kadrę na jesieni to chyba pierwszy raz od dłuższego czasu może się okazać że jakieś okienko choć trochę wzmocniło naszą drużynę zamiast znowu osłabiać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ja osobiście oceniam okienko jako w miarę pozytywne pod jednym względem – nie była to łapanka jak w poprzednich latach, tylko widać było w tym jakąś myśl a i przybyli zawodnicy to nie jakieś spady których nikt nie chce.
Z drugiej strony czytając komentarze jak poniżej :
Hristov – król strzelców i najlepszy zawodnik ligi bułgarskiej sprzed 2 lat Bunoza – reprezentant młodzieżowy Bośni, powoływany już do pierwszej reprezentacji Jovanić – reprezentant Serbii Boukhari – reprezentant Maroka, były piłkarz Ajaxu i całkiem niedawno NAC Breda (19 meczy i 5 goli w 2009 r,), czyli niedawno świetny zawodnik ligi holenderskiej Andres Rios – młodzieżowy reprezentant Argentyny O młodzieżowym reprezentancie Słowacji Czikosie oraz reprezentancie Kamerunu Branco nawet szkoda mówić. Żaden z tych piłkarzy jak na razie nie zachwycił, już nie mówiąc o zbliżeniu się do poziomu Boruca czy Lewandowskiego. Więc jak na razie proponuję dać sobie na wstrzymanie i poczekać do pierwszych meczy, niż się później rozczarować… PS. Jedynym piłkarzem który zrobił na mnie pozytywne wrażenie z ostatnich tranferów jest produkt ośmiewanej tutaj polskiej kopanej - czyli Wilk, z którego powinniśmy mieć sporo pożytku. PS2. Nie zapominajmy równiez o odejściu Pawła Brożka - najbardziej skutecznego naszego napastnika w ostatnich latach. Powód: Brożek
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 11.02.2011 o godz. 17:58.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Może i tak. Ale jak popytac kibiców tych klubów, to różnica w ocenie jest spora na korzyść nowych nabytków.
Wracając np do Bułgara Chrstowa. Wg fanów Levskiego Christow to był cienias i od razu mówili, ze to żaden dobry piłkarz. Byli zaskoczeni, ze idzie do Wisły Kraków i pisali czego u nas szuka. Co innego Genkov, Bułgarzy go bardzo chwalą i wierzą, ze strzeli wiele goli dla Wisły. To samo Melikson, ten to wręcz Bóg dla kibiców Hapoelu BS i dla nich jest najlepszy. Kew Jaliens również dobra opinia w kraju. Bez fajerwerków, ale nie jadą po nim, że słaby. A w Holandii uwierzcie mi maja taki przegląd talentów, że mogą być mocno krytyczni. Wszystkie te no name Jovanicie, Bunzy, Riosy wyglądają baaardzo blado przy nazwiskach jakie nas wzmocniły w tym oknie transferowym. Jak nie wypalą trudno, tego nikt nie mógłby przewidzieć. Ale robota przez dyr sportowego i skałtów była zrobiona porządnie i oby jak najdłużej Stan odpowiadał za poziom sportowy. Z nim nie zginiemy.
Ostatnio edytowane przez tofik : 11.02.2011 o godz. 18:18.
![]()
.
. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Stan Valcxa zapulsował u mnie już zakontraktowaniem trenera Maasaknta którego ocena po minionej rundzie jest wysoka. Z kompletnie rozwalonej drużny skleił zespół który zrobił postęp w każdym elemencie gry, czy to ataku pozycyjnym, czy to kontrataku czy grze defensywnej, która przypominała kabaret na początku sezonu.
Na wstępie przypominam tylko, że nasz zespól od niepamiętnych czasów poszukiwał takiej klasycznej 9, czy to był trener Petrescu, Skorża i inni praktycznie każdych z nich życzył sobie własnie takiego napastnika, grającego dobrze tyłem do bramki, dobrze głową, silnego itp. To samo tyczyło się do ofensywnego pomocnika z dobry prostopadłym podaniem którego nie mamy od czasów Szymkowiaka. Osobiście uważam że Stan Valcxk w jednym okienku ściągnął właśnie takich piłkarzy, których poprzedni dyrektorzy nie potrafił, nie mieli możliwości ściągnąć. Oczywiście jego pracę zweryfikuję boisko ale każdy kibic mający pojęcie na temat futbolu widzi, że te okienko różni się znacznie od poprzednich. Trzeba również podkreśli to że prezes Basałaj zapewniał kibiców że to okienko będzie wyglądać inaczej i miał rację mimo, że zaczęło się nie najlepiej. Oczywiście można mieć pretensje do sprzedanych wcześniej zawodników jednak jeśli chodzi o mnie to racjonalnie mówiac żałuję tylko Głowackiego i Pawła Brożka. Zacznę od Juniora Diaza - chłopak niesłychanie waleczny, gdzie się go nie wystawiało to nie można było powiedzieć że gra słabo, bo na każdej pozycji trzymał pewien poziom niestety nie można było również powiedzieć o nim, że jest skrzydłowym z prawdziwego zdarzenia, że jest typowym defensywnym pomocnikiem, czy też solidnym stoperem lub lewym obrońcą. Byłem wielkim entuzjastą tego transferu gdyż nikt nie potrafił byc tak irytująy jak Diaz, ten chłopak zabijał futbol, w jednej akcji potrafił kopnąć sobie piłkę do góry na 10 metrów, potem skakać do głowy co kończył się czesto tym że Diaz wygrywał ten pojedynek przy czym jest falowany, spada na plecy, zwija się kilka minut na murawie po czym dyskutuje z zawodnikiem drużny przeciwnej i sędzią. Tak jak napisałem wszystko to w jednej akcji. Praktycznie w każdym meczu prezentował swoje słynne zagranie tzw sanki (atak dwoma nogami na piłkę) każde takie zagranie pachniało czerwoną, dobrze, że nie zrobił krzywdy przeciwnikowi. Marcelo - trzymanie tego chłopaka przy takiej ofercie byłoby skandalem. Z dumą możemy patrzec na to że chłopak który wiele rzeczy nauczył się w Wisle, chociażby od Arka Głowackiego, gra teraz w pierwszym składzie PSV i został nawet zauważony przez trenera Brazylii. Piotrek Brożek - przegrał rywalizacje z Paljiciem - według mnie słusznie bo Paljic potrafił wyprowadza piłkę dokładniej i na większym spokoju co było bardzo ważne mając na uwadze to że nasi stoperzy mieli problem aby rozegra piłkę w inny sposób niż laga. Pisałem już wczesniej o Draganie że to najlepszy piłkarz z letniego zaciągu. Jego umiejętności piłkarskie są wystarczające na ten klub ale co bardzo ważne ten chłopak posiada super charakter i od niego przykład mogą brać inni, on będzie grał na max nie tylko z Lechem czy Legią ale i z Polonią Bytom to właśnie zaszczepili w nim Niemcy. Według mnie trzymanie marudnego Piotrka na ławie nie miało większego sensu. Trener Maaskant będzie mógł nareszcie scementować tą drużynę bo moje zdanie jest takie, że do tej pory sklejał to wszystko tak na taśmę klejącą.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 11.02.2011 o godz. 21:19.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
Bardzo pechowo tylko wtedy wyszło, że Głowacki i Marcelo odeszli w jednym okienku. Brożek? W Turcji powoli chyba zaczynają żałować tej decyzji. Jeszcze może się okazać, że za rok wróci do nas za darmo. Jak Paweł złapie "strzelecką niemoc" to mu się to trzyma przez pół roku. Pawełek to też trzeźwa decyzja, jego wahania formy to prawdziwe anomalie. Po tych szmatach puszczonych w sparingach przed ostatnią rundą między innymi 3 bramki z Kolejarzem Stróże to ja gościa już całkiem skreśliłem. No i tak jak mówił Szymnkowiak: Pawełek zasłużył by pokazać się w klubie gdzie kibice nie będę się bali po każdym podaniu do bramkarza, że piłka może wylądować w siatce. Także bramkę mamy teraz dobrze obsadzoną, jednyną lepszą decyzją byłoby zaszaleć i wyłożyć ogromne pieniądze Jadze za Samdomierskiego. Kupiłbym tylko jeszcze jednego perspektywicznego napastnika z jakiejś niższej polskiej ligi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
zastanawiam się czy skład drużyny na rundę wiosenną nie jest już zamknięty. Teraz co najwyżej warto przeszukiwać rynek w celu odnalezienia niezłej okazji tzn. dobrego perspektywicznego zawodnika za małe pieniądze.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Guest
|
|
|
Przyznam że zaimponował mi ten cytat:
Objął Pan Wisłę w trudnym momencie. Uważa Pan, że przeprowadził klub przez najcięższy okres? – Przychodząc do Wisły uzgodniliśmy z właścicielem strategię i wizję przebudowy klubu i drużyny. Dopiero, jak zespół osiągnie wysoki poziom sportowy i będą pełne trybuny na całym stadionie, to będzie można powiedzieć, że proces przebudowy został zakończony. Na razie jesteśmy w połowie przebudowy.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 14.02.2011 o godz. 11:45.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|