The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.02.2011, 19:41
Cytat:
Poza tym dach spełnia swoje funkcje. Ale aby to sprawdzić, to tak naprawdę trzeba na nim być podczas spotkań. Chodzę i nie zauważyłem jego niefunkcjonalności.
Siedzisz na dachu? No to sie nie dziwie ze przeciekal

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 08.02.2011, 19:45
Nie siedzę na dachu Dopiero teraz zauważyłem sens mojej wypowiedzi. Miało być, że trzeba być na stadionie, aby tak naprawdę sprawdzić czy dach jest dobry czy zły

Ale:
1 śpiewy kibiców bardzo dobrze rozchodzą się po stadionie(między innymi dzięki niemu)
2 prześwit między dachem a trybunami też spełnia swoje funkcje, wystarczy spojrzeć na murawę na stadionie
3 myślę, że i do celów ultras też się przyda, ponieważ nie jest wysoko podwieszony (jak np na Lechu), jest na nim do czego przywiązać jakieś liny itp
4 a tak w ogóle to czekam na wypowiedź Eli
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.02.2011, 19:56
Pewnie o to chodzi, że stadion bardzo podobny do tego w Kielcach, tylko bardziej dopracowany. Ale podobnie jak tam z trybun wychodzi się na świeże powietrze. Nieciekawie tez wygladają z zewnątrz stopnie trybun. A poza tym dopowiem jak zobaczę na żywo.
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 08.02.2011, 22:00
ja tam juz nie moge sie doczekac mojej perelki bursztynu wziełem sobie za honot, że nie obejrze tego stadionu na żywo dopóki ni ebedzie gotowy, i narazie go nie widziałem , choc mieszkam tak blisko nawet jak musze gdzies jechać, a było by mi po drodze, jade na okolo

taka moja fantazja, chce go zobaczyc na zywo dopiero gotowego
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.02.2011, 22:15
Najgorsza jest tak kolorystyka stadionu w Gdańsku. No niby bursztyn, ale mi przypomina złotego Ajfona, albo Jabola. Czyli kicz w czystej postaci.
Odpowiedz cytując
JAR0
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 08.02.2011, 22:15
Myślę że będzie co oglądać Dla mnie stadion w Gdańsku zdecydowanie najładniejszy.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 08.02.2011, 22:21
To, że najładniejszy to wiadomo. Projekt najbardziej wyróżniający się z tłumu. Narodowy gdyby nie ten chowany dach nie byłby jakiś szczególny. Dziś spacerowałem koło niego i gdyby nie rozmiar to nie robiły jakiegoś wielkiego wrażenia.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 09.02.2011, 07:39
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
4 a tak w ogóle to czekam na wypowiedź Eli
Rozwiń swoją myśl.
Jeśli przyczepisz się do cieknącego dachu to już wyjaśniam- za pierwszym razem problemem były rynny, które nie nadążały z odprowadzaniem wody, a za drugim coś nie tak było z łączeniem membran: obie sprawy możliwe do naprawy.

Poza tym dach spełnia swoje funkcje. Ale aby to sprawdzić, to tak naprawdę trzeba na nim być podczas spotkań. Chodzę i nie zauważyłem jego niefunkcjonalności.
Już odpowiadam

Podstawową funkcją dachu jest bez wątpienia ochrona przed deszczem. Na stadionie Legii jest z tym różnie - dlatego napisałam o niefunkcjonalności.
Pomijam niedrożność rynien i przecieki przy łączeniach - bo to rzeczywiście usterka do wyeliminowania - ale dach nie chroni pierwszych 10 rzędów. Jest po prostu za krótki.
Podejrzewam też, że w razie zacinającego deszczu - ludzie siedzący w ostatnich rzędach - również zmokną.

Dlatego też słowa o "perełce" uważam, że są trochę na wyrost

p.s.
Tu też piszą o usterkach dachu :
http://legionisci.com/news/40296_Sta..._depozytu.html
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 09.02.2011, 10:14
Ela napisał(a):Wyświetl post
Już odpowiadam
Podejrzewam też, że w razie zacinającego deszczu - ludzie siedzący w ostatnich rzędach - również zmokną.

p.s.
Tu też piszą o usterkach dachu :
http://legionisci.com/news/40296_Sta..._depozytu.html
Nie zmokną, bo to jest praktycznie niemożliwe. Zbyt duża odległość od końca dachu, a poza tym deszcz musiałby zacinać pod kątem 30-40 stopni względem płaszczyzny dachu co jest mało realne.

Faktycznie pierwsze rzędy mogą być narażone na deszcz, który będzie padać pod sporym kątem, ale też bez przesady. Wyższe sektory nie mają zupełnie z tym problemu.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 09.02.2011, 12:13
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Nie zmokną, bo to jest praktycznie niemożliwe. Zbyt duża odległość od końca dachu, a poza tym deszcz musiałby zacinać pod kątem 30-40 stopni względem płaszczyzny dachu co jest mało realne.
Faktycznie pierwsze rzędy mogą być narażone na deszcz, który będzie padać pod sporym kątem, ale też bez przesady. Wyższe sektory nie mają zupełnie z tym problemu.
Nie twierdziłam, że wszystkie miejsca są narażone na deszcz
Nie wątpię, że są sektory gdzie wszystko jest w porządku.
Jednakże usterek dachu jest wystarczająco dużo aby stanowiło to pewien problem.

Relacja jednego z kibiców Legii :

Cytat:
Poczekałem aż zacznie padać. Pierwszych 5 rzędów od murawy moknie na bank bez względu na kierunek zacinania. Na trzech trybunach (w stronę zacinania oraz bocznych względem zacinania) moknie 10 rzędów. Rzędy 12 i 13 dolnych trybun są natomiast zalewane przez cieknącą w dachu złączkę elementów na całej długości trybun (dach jest dwuelementowy). Jednak i ci na trybunie górnej (pod membraną) nie będą wolni od wilgoci. Kaskada wody spływa w miejscach, gdzie przebiegają cieknące rynny. W sumie krzesełek to nie moczy, a nogi można sobie potrzymać w bieżącej wodzie. Ku memu zdziwieniu te rynny wylewają wodę niżej na stadion, a konkretnie na beton promenady. Woda płynie sobie przez wybetonowany korytarz promenady aż napotka kratkę ściekową tuż przy rzędach krzeseł.
Są też i inne opinie.
Np w komentarzach do tego artykułu :

http://legia.com/www/index.php?akt=18827

Cytat:
tylko, że ten dach cieknie jak diabli na trybunie południowej i do tej pory nic z tym nie zrobion- pomijam już kałuże stojące na sektorze 220 i 219 podczas deszczu, ale chodzi o krople kapiące podczas meczu- ludzie chronili się czym tylko mogli.

Co do przecieków to też mnie......zalewa...polecam sektor 211 ekipie uszczelniaczy.
Swoją drogą tak się zastanawiam, czy ktokolwiek zajęty jest tym problemem.

musze się zgodzić co do dachu.
dla mniejest to porażka... to że nie uchroni przed deszczem było wiadomo od samego początku, ale nieszczelności to kwestia wykonania.
mnie martwi to że poprawy i jakiejkolwiek reakcji nie widać..... a w sumie w faq-u napisane ...że calkowicie zadaszony i nie trzeba brac parasolek..
trzeba coś z tym zrobić, bo psuje to ogromnie obraż całego stadionu.. podobno już w canale plus się nabijali z naszego dachu.. i poszło w polskę , że dziurawy
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 09.02.2011, 12:29
Elu pokaż mi stadion, gdzie przy zacinającym deszczu pierwsze sektory są suche (pomijam obiekty z zasuwanym dachem). Oglądam czasem inne ligi i mimo dachów często podczas zacinającego deszczu pierwsze rzędy mokną,a ludzie trzymają tam parasolki

Usterki są (lub były, być może są już naprawione), ale to technicznie jest do naprawy (tak przynajmniej w wywiadzie twierdził kierownik budowy)

W linku który podrzuciłaś jest to o czym pisałem.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.02.2011, 12:50
Dajcie spokój, stadion Legii jest naprawdę fajny. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, a z perspektywy TV prezentuje się najlepiej z nowych stadionów. Z molochem w Poznaniu,gdzie jest wieczna mgła też nie ma go co porównywać. Także wykończenie wnętrz zasługuje na pochwałę. Dobry stadion. Wg mnie na siłę staracie się szukać dziury w całym.

Fajny też jest stadion Zagłębia tak pomijany przez wszystkich. Choć nie wiem jak wygląda na zewnątrz i w środku, ale w TV dobrze się prezentuje.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 09.02.2011, 12:58
Gdyby większość klubów miałaby takie stadiony jak ten w Lubinie to by było super, jednopoziomowe trybuny z dobrą pojemnością i akustyką. Oczywiście te większe kluby muszą mieć pojemniejsze.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 09.02.2011, 13:01
Byłem na stadionie Legii i mogę powiedzieć, że całkiem przyjazny dla oka Nie miałem żadnych większych zastrzeżeń. Trochę nie podobało mi się to, że jak się wychodzi z sektora to praktycznie nie ma żadnego schronienia(sektor gości).

Ale ogólnie takie rzeczy jak przeciekający dach, czy deszcz padający na pierwsze rzędy to moim zdaniem znikomy problem.

Problem to mają w Poznaniu tam to jest dopiero tragedia. Będąc tam na sektorze gości naprawdę czułem się dziwnie. Woda lała się po ścianach, podłogi przy wc zalane, catering wydawany jak w wiezieniu do tego jedzenie niedobre itp. itd.

Także stadion Legii w skali 1-5 oceniam na 4+ dla porównania Lecha na 2/5. Ocena oczywiście na podstawie wizyty na sektorach gości

edit.

Co do Lubina to stadion jeden lepszy z tych kameralnych. Znowu trochę brakuję zaplecza ale akustyka i sam wygląd z zewnątrz jak najbardziej ok.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.02.2011, 13:07
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Dajcie spokój, stadion Legii jest naprawdę fajny.
Fajny jest ale niektórzy robią z niego tzw. modne ostatnio określenie "perełkę". Perełką nie jest a dach ma naprawdę tandetny co wygląd jego skutecznie pogarsza. Przypomina on brezentowe zadaszenia straganów na starej Tandecie. Ktos kto mówi, że to piękne jest chyba mocno zmęczony. Ten przewiew z tyłu trybun pod nim tez nie wyglada zbyt ciekawie.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 09.02.2011, 13:51
Przyjmijmy, że słowo "piękny" powinno zostać zarezerwowane wyłącznie dla "kibiców" z tęczowej trybuny
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 09.02.2011, 13:59
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Fajny jest ale niektórzy robią z niego tzw. modne ostatnio określenie "perełkę". Perełką nie jest a dach ma naprawdę tandetny co wygląd jego skutecznie pogarsza. Przypomina on brezentowe zadaszenia straganów na starej Tandecie. Ktos kto mówi, że to piękne jest chyba mocno zmęczony. Ten przewiew z tyłu trybun pod nim tez nie wyglada zbyt ciekawie.
stadion Legii jest fajny,a nasz jest przech**owy. Najbardziej chu**we jest to ze kosztował w cholere za duzo,za dlugo go robia i sa ciagle niedociagniecia i pierdo**na fuszerka na "odwal sie"
no ale coz zrobic. Dla mnie i tak bedze miejsce przezycia najwspanialszych momentow.
kocham dom w ktorym mieszkam,nawet jak jest to wigwam.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 09.02.2011, 14:50
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Jak mozna nie wiedziec ze rosliny potrzebuja tlenu i swiatla slonecznego do zycia. Przeciez o tym ucza juz chyba w 6 klasie szkoly podstawowej.
O tym się wie, ale czasem z powodu chorobliwej megalomani widocznie można zapomnieć o takich właśnie oczywistych sprawach.
Poznaniacy chcieli mieć mega-efekciarski stadion, więc wywalili tego jak już ktoś nazwał gigantycznego grzyba z największą w Europie kratownicą, zamykając cyrkulację powietrza i ograniczając dostęp promieni słonecznych.
Sztuczna murawa to jest jakieś rozwiązanie, ale to będzie już ostateczne przypieczętowanie kompletnej porażki, jaką jest ten obiekt. Piłka nożna (nie mówię o jakichś odmianach halowych czy "osiedlowych") była jest i będzie dyscypliną rozgrywaną na trawie, a sztuczna nawierzchnia to rozwiązanie poślednie.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Stary 09.02.2011, 17:19
Jazon napisał(a):Wyświetl post
Poznaniacy chcieli mieć mega-efekciarski stadion,
Do wyborczej to Ty sie nadajesz Nie przypominam sobie aby bylo jakies referendum jaki projekt mamy miec, ale przypominam sobie ze bylo pelno uwag co do projektu, wiec z laski swojej sprawdz najpierw co piszesz a dopiero potem klikaj na 'dodaj odpowiedz'.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.02.2011, 18:34
Cytat:
Do wyborczej to Ty sie nadajesz Nie przypominam sobie aby bylo jakies referendum jaki projekt mamy miec, ale przypominam sobie ze bylo pelno uwag co do projektu, wiec z laski swojej sprawdz najpierw co piszesz a dopiero potem klikaj na 'dodaj odpowiedz'.
A co, nie chcieliście mieć mega-efekciarskiego stadionu?

W MOIM SUBIEKTYWNYM (podkreślam słowo subiektywnym) rankingu naszych euro 2012-stkowych stadionów Wasz zajmuje 4 miejsce, lecz tak jak np. w przypadku stadionu Wisły widzę wiele niedoróbek. Mogło być naprawdę zajebiście, jest dobrze. Jak wykończą całe otoczenie stadionu nawet bardzo dobrze.

Ale cóż, podobno mamy "kompleksy"....

Pozdrawiam kolegę z Poznania.
Odpowiedz cytując
LUKAS77
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 09.02.2011, 18:36
Jazon napisał(a):Wyświetl post
O tym się wie, ale czasem z powodu chorobliwej megalomani widocznie można zapomnieć o takich właśnie oczywistych sprawach.
Poznaniacy chcieli mieć mega-efekciarski stadion, więc wywalili tego jak już ktoś nazwał gigantycznego grzyba z największą w Europie kratownicą, zamykając cyrkulację powietrza i ograniczając dostęp promieni słonecznych.
Sztuczna murawa to jest jakieś rozwiązanie, ale to będzie już ostateczne przypieczętowanie kompletnej porażki, jaką jest ten obiekt. Piłka nożna (nie mówię o jakichś odmianach halowych czy "osiedlowych") była jest i będzie dyscypliną rozgrywaną na trawie, a sztuczna nawierzchnia to rozwiązanie poślednie.
a moze poprostu pozaniacy pozazdroscili tworcom Wembley gdzie murawa od 2007 roku zostala wymieniona juz 10 razy ( do pobicia rekordu brakuje juz niewiele). ja widze w tym globalny problem gdzie mimo pewnych wyliczen natury nie da sie oszukac.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 09.02.2011, 19:37
studio napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo że użyłem pewnego skrótu myślowego, więc wyjmij korek
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 09.02.2011, 23:04
Stadion LEcha i Nasz to jakas kpina z pieniedzy podatnika, na prawde. Pozostale stadiony na prawde są bardzo fajne, a niektore nawet Mega w standardzie swiatowym.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Stary 11.02.2011, 12:17
Nam się marzył stadion na max 33 tys widzów, normalny, jednopoziomowe trybuny, nawet jakby zrobili taki caly jak IV trybuna to by bylo super. To co obecnie jest przy ul. Bulgarskiej to chora wyobraznia projektanta Rajewskiego. Już wielu mówiłoi, że najlepiej jakby się to wszystko zawaliło i zbudować od nowa. Debile ze spółki euro poznan gdzieś na targi dają filmik jaki to piękny stadion mamy, stadion na którym nawet gówno rosnąć nie chce.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 11.02.2011, 17:28
http://galeria.trojmiasto.pl/Stadion...ku-n45465.html

Mam nadzieję, że nasi piłkarze ładne ligowe otwarcie im zafundują

Swoją drogą, bardzo przyjemny stadion. Gdyby nie śmieszny dach i jego słupy nośne, byłby moim zdaniem świetny, jak na potrzeny Arki i Bałtyku.

I tak wyżej sklasyfikowałbym go niż Kielecki. Zaraz za Lubinem.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 11.02.2011, 19:40
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...bc3c&_ticrsn=3

Cytat:
Wydział Kontroli i Dyscypliny UEFA ukarał Lecha Poznań karą grzywny w wysokości 20 tys. euro oraz karą meczu bez udziału publiczności w zawieszeniu na dwa lata - poinformowała oficjalna strona klubu z Poznania. Do tego drastycznie ograniczył sprzedaż biletów na mecz 1/16 finału LE ze Sportingiem Braga.

Powodem nałożenia kary są zaniedbania w zakresie organizacji ewakuacji kibiców ze stadionu miejskiego w Poznaniu, zbyt wąskie drogi ewakuacji (przejście za II trybuną przy Forcie), zablokowane przejścia przez stojących na schodach kibiców, zbyt zatłoczone wyjścia oraz wadliwa numeracją krzesełek na stadionie.

Wydział Kontroli i Dyscypliny UEFA wydał także decyzję nakazującą klubowi ograniczenie sprzedaży biletów na mecz ze Sportingiem Braga do 50% całkowitej pojemności stadionu, co uzasadnia "krytyczną sytuacją związaną z przygotowaniem Stadionu Miejskiego w Poznaniu w zakresie infrastruktury zapewniającej bezpieczeństwo kibiców na meczu".

Jak czytamy w komunikacie opublikowanym na oficjalnej stronie Lecha, klub nie zamierza składać broni. "Kolejorz" podjął już stosowne kroki prawne. O sprzedaży biletów na mecz z Bragą będzie informował na bieżąco.
No to mają problem ze stadionem w Poznaniu.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 11.02.2011, 20:05
Proud napisał(a):Wyświetl post
http://galeria.trojmiasto.pl/Stadion...ku-n45465.html

Mam nadzieję, że nasi piłkarze ładne ligowe otwarcie im zafundują

Swoją drogą, bardzo przyjemny stadion. Gdyby nie śmieszny dach i jego słupy nośne, byłby moim zdaniem świetny, jak na potrzeny Arki i Bałtyku.

I tak wyżej sklasyfikowałbym go niż Kielecki. Zaraz za Lubinem.
Tak z 0:5 potraktuję z uśmiechem

A stadion idealny. Nie wiem ile kosztował ale bez bajerów udziwnień, na głowę będzie mniej padało, krzesełka są, kible jakieś pewnie też ludzkie w miarę zrobili. Jak to kosztowało do 70 mln zł to super... Widzę jednak że kosztowało 80 mln. Nie no nie jest źle. te 10 mln przesadzone, ale spoko. 15 tyś miejsc.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
arytmetyk
Member

Od: 08.2010

Stary 11.02.2011, 21:23
Ten stadion w Poznaniu... To nadzieja na EURO 2010 w Krakowie. Niezłe jaja, oni już nic z tym nie zrobią bo to błąd projektu.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.02.2011, 21:27
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...bc3c&_ticrsn=3

No to mają problem ze stadionem w Poznaniu.
Być może jestem zakompleksionym bucem i burakiem ale każda kolejna wiadomość n/t poznańskiego stadionu wywołuje u mnie lekki uśmiech politowania.
Trybuny im sie nie zeszły i mają jedyny w Polsce narożnik na rusztowaniu, nowa trybuna przeciekała powodując odpadanie farby w pomieszczeniach, trawa z biologicznych procesów zalicza tylko gnicie, a teraz kolejne wieści o niedoróbach.

Za to napinanie się o pierwszym stadionie gotowym na Euro i bilboardy "a nam już trawa rośnie" należy im sie taki prztyczek w ucho
Co nie zmienia faktu, że skandalem jest iż stadion za 700mln publicznych złotych ma tyle ogromnych błędów projektowych i ktoś powinien za to poważnie beknąć.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 11.02.2011 o godz. 21:31.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 11.02.2011, 21:39
Przecież ten stadion docelowo miał służyć jako poletko do posadzenia pyr, a że zmienili koncepcję to teraz muszą się z tym badziewiem męczyć...

A ziemniaczki mogły tak dobrze rosnąć. W mundurkach. Hehe
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów