|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Niecałe 300 tysięcy tofik
wiec nie przesadzajmy, ze to tak wielki wydatek ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
No są to bardzo dobrze przeprowadzone transfery, a w kontekście poprzednich okienek to już w ogóle fenomen.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Tak podsumowując dotychczasowe transfery to:
- Genkow = Brożek (porównywalna ilość goli w swoich ligach, oboje mieli swego czasu opinię świetnych utalentowanych zawodników, forma jaką prezentował Cwetan w rundzie jesiennej pozwala patrzeć na ten transfer z optymizmem) - Melikson, Sivakow (dwójka kreatywnych pomocników, każdy z nich uważany za duży talent w swoim kraju, liczę że środek pomocy będzie wyglądał w tej rundzie znacznie lepiej niż wiosną) - Kew Jaliens > Cleber (tu chyba nie ma wątpliwości że Kew będzie piłkarzem o klasę lepszym niż Clebi) - Pareiko > Pawełek (Estończyk ma dobrą markę w Rosji, grał świetnie w meczach kadry z Brazylią czy Włocham, Pawełek grał świetnie tylko wtedy gdy kończył mu się kontrakt) Podsumowując uważam że jesteśmy sporo mocniejsi niż w tamtej rundzie. Robert ma teraz 3 tygodnie na zgranie drużyny. Powinno być dobrze. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
na podstawie czego tak twierdzisz? statystyk? one nie grają.
![]() Groundhopper
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Odnośnie Wojtka.
Najzwyklejsi kibice wiedzą, że Łobo po prostu jest za słaby na Wisłę. To że to przeobraziło się w czasami za mocne słowa czy właśnie żarty takie jak wyżej to wina Łobo bo przecież swoją postawą na boisku nie chce, nie potrafi temu zaprzeczyć. Nigdy nie widziałem go grającego z pianą na zębach, nie widziałem go jeżdżącego na tyłku itp. Nikt mu nie bronił spakować manatki i zmienić klub, uniknął by tych wszystkich szyderstw, gwizdów, żartów itp. Jednak ma podpisany kontrakt i nikt nie może go wyrzucić, także jak widać spokojnie przecierpi te szyderstwa bo takiego kontraktu w swojej karierze już nie dostanie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 08.02.2011 o godz. 21:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Formy Clebiego w rundzie jesiennej. Grał jesienią bardzo przeciętnie, gdy go zastąpił Chavez obrona zaczęła grać dużo lepiej. Kew jest 4 lata młodszy, a doświadczenie ma większe niż Clebi. Sądzę że będzie dużo lepszy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2010
Offline |
|
|
Nie, to nie koniec transferów.
Musi być jeszcze jeden napastnik ! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Jeżeli komuś umknęła koferencja, to jest retransmisja na OSI:
http://www.orange.pl/ogladaj-Orange-sport-info.phtml |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Chciałbym skierować tego posta do forumowiczów narzekających na ilość obcokrajowców w Wiśle. Zrobiłem zestawienie potencjalnych alternatyw jakie mogła mieć Wisła na pozycje, na które kupiła w tym okienku obcokrajowców. W nawiasie po nazwisku kupionego gracza są wymagania jakie nasz sztab stawiał przed potencjalnym zakupem. Jako polskie alternatywy wybierałem zawodników grających za granicą bądź wyróżniających się piłkarzy Ekstraklasy i 1. ligi.
Kew Jaliens (doświadczony, sprawdzony obrońca) potencjalny polski zamiennik: - Michał Żewłakow (nierealny) - Tomasz Jodłowiec (nierealny, nie spełnia wymagań) - Maciej Sadlok (nie spełnia wymagań, możliwe że wybrałby inny klub - Polonię) - Hubert Wołąkiewicz (nie spełnia wymagań, możliwe że wybrałby inny klub - Lecha) - Kamil Glik (nie spełnia wymagań, wybrał inny klub) Maor Melikson (ofensywny pomocnik, dobrze wyszkolony technicznie, niekonwencjonalny, dobry 1 na 1) - Adrian Mierzejewski (nierealny) - Sebastian Mila (nie spełnia wymagań, prawdopodobnie nieproporcjonalnie drogi) - Tomasz Cywka (nierealny, możliwe że nie spełnia oczekiwań) - Jakub Biskup ! - Bartosz Ława ! Michaił Sivakov (typowy środkowy pomocnik, dobry w defensywie, kreatywny w ofensywie) - Patryk Rachwał (nie spełnia wymagań, prawdopodobnie nieproporcjonalnie drogi) - Przemysław Kaźmiercdzak (nie spełnia wymagań, prawdopodobnie nieproporcjonalnie drogi) - Marcin Smoliński ! Tsvetan Genkov (SKUTECZNY napastnik): - Dawid Nowak (nie spełnia wymagań, nieproporcjonalnie drogi, człowiek ze szkła) - Andrzej Niedzielan (nie spełnia wymagań, nieproporcjonalnie drogi, człowiek ze szkła, nie sprawdził się u nas) - Artur Sobiech (nierealny, niekoniecznie spełnia wymagania) - Bartłomiej Grzelak ! - Adrian Sikora ! - Zbigniew Zakrzewski ! - Arkadiusz Aleksander ! Sergei Pareiko (doświadczony, sprawdzony bramkarz na teraz): - Przemysław Tytoń (nierealny) - Grzegorz Sandomierski (nierealny/za drogi) - Paweł Kieszek (nie spełnia wymagań) - Radosław Janukiewicz (nie spełnia wymagań) Czy można więc się dziwić, że sprowadziliśmy cudzoziemców? Tym bardziej że moim zdaniem większość z nich była prawdopodobnie lepszym wyborem niż ich najlepsze potencjalne polskie alternatywy. PS: do modów, ten post nie ma na celu spekulowania lub fantazjowania tylko jest raczej moim podsumowaniem i oceną dotychczasowych transferów w kontekście narzekań na rosnącą ilość cudzoziemców w składzie Wisły. ![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Co za tendencyjny program na OSI
dotyczacy naszych wzmocnien.Znawcy jak cholera. Ta baba też nie wiem z czego sie cieszyła- akurat puścili gole Pareiko, przy których nie zawinił. A facet ekspert wie mniej jak zwykły forumowicz tylko 'yyyee yyy zbaczymy ,cieżko powiedziec eee yy eee'
Ostatnio edytowane przez tofik : 08.02.2011 o godz. 22:05.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No rzeczywiście ręce odpadają jak się ich słucha. Sądze, że przeciętny forumowicz jest lepiej poinformowany od tych "ekspertów".
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
przerazilem sie jak zobaczyłęm metryke Waszego nowego bramkarza..
![]()
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
|
|
|
|
Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
witajcie
ja też nie pisałem bardzo długo, szczególnie nie chciało mi się na początku okienka kiedy dzieci neostrady zaczęły żądać zwolnienia Stana za to że nie było transferów na 1 dzień przygotowań. Okienko się jeszcze nie skończyło, ale że jest już mało prawdopodobne zakontraktowanie kogoś przed sezonem można je powoli podsumowywać. Przyznam że po tym okienku zaczynam być niepoprawnym optymistą jeśli chodzi o najbliższe 2-3 sezony. I nie chodzi mi tylko o poszczególnych zawodników, to który zaskoczy, czy mamy skład, etc. Najważniejsze z tego okienka zapamiętam to że po raz pierwszy od ponad 10 lat (tak, tak) trener i dyrektor sportowy: - współpracują ze sobą i nie ma między nimi konfliktów o zawodników czy kompetencje, sprzecznych interesów, etc. - rozumieją na których pozycjach i do jakiej koncepcji potrzebują zawodników - potrafią wyszukać na rynku zawodników którzy te charakterystyki spełniają - przekonać ich do gry w Wiśle i przeprowadzić sprawne negocjacje nawet w sytuacji gdy klub sprzedający zawodnika stwarza problemy. - zrobić to wszystko za godziwe pieniądze, nie nadwyrężając finansów klubu Przypominać nie trzeba, żaden z tych punktów nie był w ostatnich latach spełniony...Nie wiem czy któryś z nowych nabytków nie okaże się rozczarowaniem. Na pierwszy rzut oka każdy, poza Sziwakowem przekonuje do siebie i powinien się w pierwszym składzie mieścić z palcem w d. Tak, oczywiście, do tego żeby cały skład stanowili zawodnicy na zadowalającym nas poziomie trochę jeszcze brakuje. Tak, nawet te 5 transferów to razem z letnimi de facto wymiana składu po kompletnym eksodusie dotychczasowych gwiazd i gwiazdeczek. Ale nie przypominam sobie żadnego okienka w historii Wisły poza hurtowym kupowaniem przy przyjściu Cupiała w którym przyszłoby do nas kilku zawodników tej klasy. Na miłość boską, kupiliśmy obrońcę czołowego klubu eredivisie i byłego reprezentanta Holandii. Nawet jeśli nie wypali, czy komukolwiek się śniło że w zimie będziemy sprowadzali piłkarzy o takich dokonaniach? Jeśli nie wypali Kew czy Maor, można przypuszczać że Staszek będzie w stanie sprawdzić za rozsądne pieniądze następnych takich zawodników. A potem następnych. Aż do skutku, kiedy zobaczy ich grających w Lidze Mistrzów. Do wszystkich którzy narzekają że nie wydaliśmy więcej pieniędzy i którzy chcieliby kupować zawodników za 1mln ojro. Słuchajcie dzieci. Kariery w handlu albo na giełdzie byście nie zrobili. Jak będziemy mieć budżet na 80-100 mln złotych to będziemy mogli przeznaczać tyle na transfer bo to będzie np. 5% rocznego budżetu. Nie sztuka kupić drogo. Można było kupować domy i akcje w 2007 roku na górce tylko po co? Nie sztuka kupić drogo. Sztuka kupić tanio to, czego się chce i potrzebuje. Myśmy znaleźli Błaszczykowskiego za czapkę gruszek, Lech za małe pieniądze kupował Lewandowskiego czy Peszkę, Borussia za 300k euro (tak, tak) kupowała Kagawę. Nie sztuka szastać kasą. Szczególnie nie swoją. Do tych którzy twierdzą że jeszcze paru zawodników powinniśmy kupić w tym okienku. Wyluzujcie. Maaskant dobrze wie, że potrzebny mu dobry lewy obrońca. On to widzi lepiej od was. Zrozumcie że już w lecie była rewolucja, Robert ledwo ledwo te klocki w sezonie poskładał żeby jako tako funkcjonowały. W tej chwili przychodzi do nas 5 zawodników w tym 4 na pewno do pierwszego składu. Dajcie im się zgrać do cholery, niech w końcu zobaczymy drużynę na boisku. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
faktycznie przerażające... przychodzi do nas bramkarz który ostatnie 10 lat spędził w rosyjskiej ekstraklasie... i co "gorsze" rozegrał tam ponad 150 spotkań... jest reprezentantem swojego kraju...a Ty mu "zaglądasz do metryki" to jest dopiero przerażające...
a tak na marginesie to jestem pod wrażeniem szybkości z jaką przeprowadzane są transfery... jeszcze nie pamiętam sytuacji kiedy przed kolejnym obozem mieliśmy skompletowaną kadrę... inną sprawą jest to, czy ci zawodnicy się sprawdzą... ![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ten Stan to chyba jakiś cudotwórca. Pościągał Wam zawodników jakich kiedyś nie wierzyłbym, że można zakontraktować w naszej lidze. Co ich mogło skłonić do gry w Polsce? Chyba głównie Holendrzy i możliwość grania w pucharach bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć. Proszę, proszę wszyscy palą się do gry nad... Wisłą
Ciekawe jak oceniają to okienko transferowe malkontenci z grudnia z wolfym na czele? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Arked - ciekawe zestawienie
Tom Al - podobnie jak Ty, też jestem optymistą. Też tak jak Ty dostrzegam to, że machina klubowa gdy idzie o politykę transferową wreszcie działa. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Narazie wszyscy, za wyatkiem Jaliensa, to wielka niewiadoma. Dalej(wedlug mojej skromnej opinii) brakuje jakosci...a koloryzowanie Genkova czy Meliksona przestaje byc smieszne. Na lige w zupelnosci wystarczy, bo ta jest poprostu zenujaca, ale zeby znowu zbierac oklep od estonczykow, norwegow czy azerow? Latem znowu mozemy byc w "swietnych" nastrojach.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez AYALA : 08.02.2011 o godz. 22:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=gxvNGy5jUeA
i to przesłanie kieruje do naszych piłkarzy ![]() Nie ważne czy jest Estończikiem, Polakiem, Bułgarem..to z każdym rywalem trzeba biegać i walczyć..i jak bedziemy myśleć że jesteśmy super ekipą i każdy nam się podłoży to nie daj Boże... Jedyne co mnie martwi to wykorzystywanie sytuacji bramkowych..oby Genkov się rozstrzelał.. Ja osobiście chętnie bym zobaczył z pierwszą drużyną kogoś ME..bo chłopaki tam sobie pykają i to im idzie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co nie przeszkadza Ci w stwierdzeniu już w lutym, że w pucharach dostaniemy oklep.
Czasami zanim się coś napisze lepiej się zastanowić czy nie przeczymy samemu sobie. Jedyne za co możemy póki co ocenić Stana to sprawność z jaką przeprowadza transfery. Miesiąc przed zamknięciem okienka transferowego mamy skompletowaną kadrę, rzecz dotychczas w Wiśle niespotykana. Zrezygnowaliśmy też z usług wątpliwej jakości managerów i przestaliśmy pełnić rolę bazy turystycznej dla bezrobotnych piłkarzy. Przeglądając newsy transferowe miałem pewność, że nie trafie na informacje o testach drugoligowca z Chin czy murzyna z przekręconym licznikiem. Zamiast tego sprowadzamy piłkarzy z solidnym CV, którzy rokują optymistycznie. Naiwnością byłoby sądzić, że każdy ze sprowadzonych zawodników okaże się gwiazdą, natomiast nikt nie może powiedzieć, że bezmyślnie wyrzuciliśmy pieniądze w błoto. Widać pracę włożoną w każdy transfer. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]() Chciałbym się zrewanżować czymś podobnym, ale... sam wiesz ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
No i mamy w końcu dopięty prawdopodobnie ostatni zakup w tym okienku. Sam jestem bardzo ciekaw, kto w rywalizacji bramkarskiej będzie numerem 1. Nie wliczam do tej rywalizacji młodego Filipa Kurto. On ma jeszcze czas. Walka rozegra się między Milanem oraz Siergiejem. I odwarze się w ciemno wytypować, iż nasz nowy nabytek zastąpi Pawełka. A czemu
![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
A gdzie tu jest sprzecznosc? Tu trzeba sprowadzic co najmniej 6-7 klasowych(!) pilkarzy, zeby myslec o takiej grupie LE... Jaliens, Genkov, Melikson czy Pereiko, to troche za malo, patrzac na stan kadry. Polska liga, to zupelnie inna bajka, bo ja mozna wygrac majac 13-14 przecietnych pilkarzy i nie jest ona zadnym wyznacznikiem.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 09.02.2011 o godz. 03:32.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Okienko bardzo , bardzo udane. Pierwsze takie okienko od.... no właśnie... już najstarsi górale nie pamiętają ...od wiosny 2004
Po pierwsze w miarę sprawnie udało się zapełnić luki po ubytkach. Po drugie przyszło do nas kilku reprezentujących coś sobą zawodników. Przede wszystkim wygrało chyba doświadczenie+umiejętności. To na pewno zaprocentuje w trudnych momentach. Po trzecie trochę kasy też wydaliśmy. Po czwarte widać w pracy Stana jakąś wizję. To nie są łapanki. Po piąte (antycypując na bazie dotychczasowych obserwacji) jakiś solidny lewy obrońca też do Wisły zawita (pewnie latem). Jestem zadowolony. Mam nadzieję ,że trener ten skład złoży do kupy i będziemy szli jak burza wiosną. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Nie wychylaj się, bo Cię zaraz dopadną liczni zwolennicy teorii : najsłabszej drużyny, nieudanych transferów i najgorszego w lidze stadionu.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Mr Stan... in my opinion we still need one more forward...
![]() |
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Jak można oceniać transfery jeżeli wszystkie nowe nabytki nie zagrały ani jednego meczu o punkty. Dla mnie każdy z tych transferów jest niewiadomą - nawet patrząc na Holendra, który gdyby rzeczywiście był taki dobry zostałby z pewnością w Holandii a nie przenosił się do Polski - po prostu nie miał wyjścia był już za cienki na kluby z czuba tabeli wolał zmienić otoczenie niż grać ogony. Oceniając go przez pryzmat sparingów (ocena niewymierna) należy podkreślić, że gra obronna zespołu z nim czy bez w niczym się nie różni - jest słaba. Nowi gracze w większości nie poradzili sobie z grą w lepszych, większych klubach vide Melikson czy Genkov także dałbym na wstrzymanie z paplaniem na temat jakości tych zawodników - boisko wszystko zweryfikuje.
Moim zdaniem Wisła w obecnym składzie nie ma szans na MP to jedno a drugie nie utrzyma drugiego miejsca w tabeli. (zobaczymy po sezonie czy miałem rację) |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Jak sięgam pamięcią wstecz, czyli jakieś 15 lat, to nie przypominam sobie sytuacji by 20 dni przed końcem okienka kadra była domknięta. Taka sytuacja z pewnością nie miała miejsca w minionej dekadzie. Także jeśli chodzi o szybkość załatwiania ich to Holender spisał się na medal. O ich jakości przekonamy się w kwietniu kiedy rozegrają kilka meczów.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|