|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
właśnie w "Kronice" podali termin zakończenia budowy,ale tylko na trybunach.ma to być druga polowa marca.niestety nie podali którego roku.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
a tutaj coś dla tych którzy krytykują nasz stadion
|
|
|
|
Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Niektóre to naprawdę katastrofa Ale 20. w Portugalii jest nie zła, mi się podoba. I tam tak jak w stadionach w Chorwacji zostało to dobrze zaprojektowane zapewne przez kogoś kto się zajmuje stadionami a nie... Trudny teren do budowy a sobie poradzili. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Kto będzie odpowiedzialny za dokończenie prac za trybuną północną? Mam tu na myśli drogi dojścia, kołowroty czy wymianę reszty ogrodzenia. Zrobi to obecny wykonawca trybuny z gwiazdą czy jednak Polimex?
![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Otoczenie i kołowroty zrobi Polimex. Mostostal-Warszawa ma jedynie zamontować oświetlenie słupów elewacji.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Może hale nam zrobią w stylu Singapuru
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Tak mi się przypomniało, że nie napisałem tego jeszcze na forum:
- niedawno wracalem samolotem z Edynburga do Krakowa. I po raz pierwszy miałem przyjemność, że samolot przed lądowaniem w Balicach zrobił duże kolo nad Krakowem lecąc od strony NH. Siedziałem sobie przy oknie więc patrzyłem jaki ten nasz Kraków z góry ładny. I co sie mnie najbardziej w oczy rzuciło? Niesamowity obiekt po drodze. Wspaniały stadion, z góry sprawiający niesamowite wrażenie. Oczywiście, stadion Wisły. Ot, taka wizytówka Krakowa z lotu ptaka. Naprawdę niezła. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że te prace rozpoczną się dopiero wtedy kiedy cała północna będzie skończona? Chociaż wydaje mi się że zwłaszcza teraz kiedy Wiślacki Świat zostanie przeniesiony mogliby już zacząć coś robić.
![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Wielkiej filozofii w sprawie otoczenia stadionu nie ma przecież. Miały być płyty granitowe za wszystkimi trybunami a będzie morze asfaltu.. więc tydzień starczy i będziesz miał pikne otoczenie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Chyba już macie odpowiedź na oficjalnej stronie na pytanie odnośnie lokalizacji muzeum klubowego... Niestety wygląda na to, że będzie to "wbudowane" w strefę kibica. Nie spodziewam się więc fajerwerków :( Za mało miejsca na wszystko...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale ja nie wiem jakich "fajerwerków" się można tutaj spodziewać.
Innego miejsca na muzeum na stadionie nie ma. Ta powierzchnia to też stricte powierzchnia biurowa, a nie coś zaprojektowanego na muzeum. Zmiany wykończeniówki nie ma się co spodziewać. Sztuka polegać będzie na tym, aby wstawić bogate wnętrze na dosyć niewielkiej przestrzeni. Możliwe do osiągnięcia, więc z narzekaniem wstrzymałbym się do chwili jego otwarcia. Kiedy to nastąpi? To wie chyba tylko Wisła. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Strefa kibica połączona z klubowym sklepem - to rozumiem. Jeśli jednak dołożymy tu jeszcze muzeum... Mamy ogrom różnego rodzaju "eksponatów", ponad stuletnią historię... Nie upchamy tego na takiej powierzchni. No chyba, że zrobimy namiastkę muzeum...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ja też sobie nie wyobrażam muzemu na tak małej powierzchnii, pamietam wystawe w Krzysztoforach na stulecie Wisły była piękna a eksponatów dość dużo, niektóre naprawde zaskakujące... no ale zobaczymy jak to będzie wyglądało
Edit: Skoro tak Piotrze G, to racja lepiej poczekać i zaufać w wyczucie i gust decyzyjnych na Wiśle, może to jakoś pomieszczą
Ostatnio edytowane przez mgła : 08.02.2011 o godz. 00:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
FraMat a "El kutaso" było widać? ;>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
w tym miejscu mogłaby być restauracja. A tak serio to skoro na zachodniej będą sale konferencyjne to można przerobić okrąglaka na restauracje?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na zachodniej nie będzie żadnej sali konferencyjnej. Na wschodniej będą 3, ale one kompletnie nie nadają się na salę konferencyjną pomeczową, nie ma jak obsłużyć transmisji na żywo, a i dojście do nich nie byłoby wygodne.
Na zachodniej dałoby się zorganizować nową salę konferencyjną, jednak żadnej takiej tam w projekcie nie ma i nie zostanie wykonana. Co do "małej" powierzchni, ona wcale nie jest taka mała. 700m2 to dość miejsca na muzeum i sklep klubowy. Oczywiście nie w opcji "wypas na 2tys m2, ale da się zorganizować przyzwoite muzeum i sklep. Na zdjęciach może nie wygląda to na ogrom przestrzeni, w rzeczywistości te 740m2 jest jednak całkiem spore. Poczekajmy na to aż je zrobią, a nie już narzekacie, że za małe i do dupy... |
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Tak, tak, ogólne narzekanie, że jest do dupy bym wstrzymał przynajmniej do tego aż powstanie. Byłem tam, tam jest w cholerę miejsca, spokojnie można zorganizować muzeum. I sklep też tam można przenieść. Wreszcie to będzie jakoś wyglądało a nie blaszak straszy przy zakupie biletów. Tylko jedna sprawa. Troche dziwnie wygląda to "wianie zachodem" jak żeby tam dojść trzeba przejść przez niezłe błoto i plac budowy. Wiem, wiem, skończą to będzie ładnie. Przynajmniej mam taką nadzieję.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ładnie to nie będzie (wiadomo, asfalt na całości placu przed trybuną), ale błota przynajmniej nie powinno być.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
I jeszcze jedno - to nie narzekanie, tylko wyrażenie obawy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czego się tutaj obawiać?
Jest 740 m2 powierzchni na piętrze? Jest i się ona nie rozciągnie. Trzeba ją po prostu odpowiednio zagospodarować, ale tym zajmie się pewnie projektant wnętrz i to nie byle jaki, leszcz sobie w tych spartańskich warunkach nie poradzi. Jedyną szansą na powiększenie tej strefy jest rozpierniczenie kilku ścian w stronę południową, jakby nasze cudowne skyboxy nie miały wzięcia, po drodze można rozdupczyć też restaurację. Z tej przestrzeni powstałoby sporo miejsca na Sports Bar i ewentualne przemieszczenie sklepu klubowego. No ewentualnie do rozbiórki zostają jeszcze biura. Z pomieszczeniami wewnątrz można zrobić dosłownie wszystko, bo ścianki są płyt gipsowych ewentualnie betonu komórkowego i nie pełnią funkcji nośnych. Tylko takie działania to już poważna zabawa i wymagałaby zgody właściciela obiektu. Na razie to czyste sci-fi, takie ruchy to można będzie robić za 2 lata, jak powierzchnie te nie miałyby najemców i żadnych perspektyw na wynajęcie. Dobrze by było, gdyby Wisła zmieniła wykończeniówkę sufitów i podłóg przy aranżacji muzeum i sklepu klubowego, bo ta obecna jest surowa i zimna, zupełnie nie pasująca do takiej funkcji. Tylko tak jak mówię, tutaj potrzeba już grubszej kasy i zgody miasta. Obraz ten jednak świetnie pokazuje jaką pracę włożyło w projekt biuro Obtułowicza - żadną. Robione wszystko na odpiernicz "aby było", bez jakiegokolwiek zadbania o detale. Nawet w szatniach zawodników na ścianach będą te same tanie płytki co w hallach dla kibiców. Ciekaw jestem jak będą wyglądać meble w szatniach, liczyłbym na jakieś Wiślackie akcenty w naszej szatni. Jeśli wyposażać szatnie będzie Wisła, to istnieje szansa, iż się zdecydują. Jak miasto, to można o tym zapomnieć. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
czyli Wisła nawet jak zostanie operatorem/najemcą na powiedzmy 15lat to i tak będzie potrzebować zgody miasta na jakiekolwiek zmiany?
jeszcze jedno mnie dręczy czemu drugi narożnik nie ma tak samo rozplanowanych wnętrz? |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Przeczytałem właśnie że architekt miasta jest oburzony szyldami na Cracovii. Że też nie jest oburzony naszym stadionem...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
oba stadiony są miejskie i wszystko co jest z nimi związane, (prace budowlane itp) musi być zaapropowane przez miasto.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Ładniejsze materiały niestety kosztują. A różnice są dość spore. Poza tym w projekcie mogły być zupełnie inne - a dopiero w fazie wykonawczej zmienione ze względu na oszczędności. W polskiej rzeczywistości to nagminne.
Ostatnio edytowane przez Ela : 08.02.2011 o godz. 13:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
I tak naprawdę nigdy się nie dowiemy czy to wina O czy miasta (w ogóle kwestia całości stadionu ), bo dostępu do kompletu dokumentacji wykonawczej, notatek z konieczności prac projektowych i innych pism z ustaleniami na linii miasto-architekt-wykonawca nie mamy, a dokumentacja przetargowa ze strony ZIKIT-u, to tylko sztuka dla sztuki żeby była jakaś podstawa do przetargu.
Ostatnio edytowane przez Wicked : 08.02.2011 o godz. 13:28.
![]()
ULTRAS NOWA HUTA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Tandem Majchrowski&Filipiak jechał zgodnie nie tylko ze stadionem : http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
Nie ma co się dziwić, że spełniano każde zachcianki tow. Filipiaka i dbano o elewację i inne gadżety. Razem wały kręcą za publiczny grosz. Gdyby zbadano na poważnie wszystkie "wygrane" przetargi w mieście Comparchu, to profesór znalazłby się w nowym apartamencie na Monte. Ciekawe czy przejmie też za darmo miejskie działki w Cichym Kąciku ? |
|
|
|
Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
a czy ktoś wie ile metrów2 ma sklep i muzeum na ległej w stlycy. Szukałem i nie znalazłem a zdjęcia jak wiemy powiększają bardzo.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|