|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
Taka drobna nierzetelność dziennikarzy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
w Polsacie podali że 2,5 mln zł dziennie kosztuje nas utrzymanie naszego Wojska w Afganistanie.Amerykanie pojechali tam po rope a MY po co ?
|
|
|
|
Banita
Od: 11.2010
Offline |
|
popieram w 100% |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez AYALA : 04.02.2011 o godz. 10:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Mamy "ynteligentną" młodzież, którą będą chcieli nam podebrać
Mimo mojego pacyfistycznego usposobienia też uważam, że armia powinna brać udział we wszystkich możliwych akcjach militarnych na świecie (oczywiście nie jako agresor), bo na sucho nie da się zebrać takiego doświadczenia co podczas jednego kontyngentu w Afganistanie, czy Iraku. To że ryzykują tam życie jest ryzykiem wkalkulowanym w ich działalność podobnie jak w wypadku kilku innych zawodów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
||
Wszak "Przyjazne Państwo" - dla kogo, to już nie ważne. Cytat:
![]() Spoko, nasi "sojusznicy" już teraz mówią, że lepiej nie mieć wojny niż mieć, ale znać prawdę ![]() ![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
||
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
Nie ma więc o co mieć pretensji do sojuszników ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Ech - przez Polskę dla Rosji jest droga do Europy. Dopóki Batory napieprzał Iwana Groxnego to Rosja była dzikim krajem bez dostępu do zachodniej cywilizacji, później dzięki Zygmusiowi co to przeniósł stolicę do Warszawy, i jego następcom Rosja zyskała okno na Jewropę - czyli dostęp do Bałtyku. Marzeniem Rosji było graniczenie z NIemcami. Osiągnęli to w wyniku koejnych rozbiorów, a nie udało im sie tylko w 1920 roku, gdy watahy bolszewików zatrzymała Polska Armia w bitwie Warszawskiej.
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z tego właśnie powodu zdecydowana większość naszego społeczeństwa nie powinna mieć czynnego prawa wyborczego.
http://www.youtube.com/comment_servl...&v=jwhz0N8lX-g |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
http://www.polskatimes.pl/aktualnosc...diow,id,t.html
Procedowany w Sejmie projekt dot. szkolnictwa wyższego - jak dowiedziała się - cieszy się poparciem Parlamentu Studentów RP, będącym ogólnokrajowym przedstawicielstwem wszystkich samorządów studenckich w Polsce. - Ta nowelizacja jest zdecydowanie prostudencka - powiedziała przewodnicząca tej organizacji Dominika Kita. To się w głowie nie mieści. Mnie to już na szczęście nie dotyczy bo prawo nie będzie działało wstecz ale jak widzę takie wypowiedzi to nóż w kieszeni mi się otwiera. Ta Kita ma ładnie nasrane do głowy. Dominika Kita Uczelnia: Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa w Kielcach Kto słyszał o takich szkołach? Przecież to prawie zawodówki i ona się wypowiada w imieniu studentów? Ciekaw jestem czy jeżeli nie ma naukowego na którymś z tych kierunków to czy od nowego roku z niego zrezygnuje. Ustawa prostudencka? Chyba pro... no właśnie czego? Kretyna, imbecyla, durnia, nieuka? Jak można ograniczać możliwość studiowania? Kudrycka nie jest lepsza: Jak podała, liczba osób, którzy w ten sposób mogą łatwiej uzyskać indeks wynosi 40 tys. osób. To niech od razu każdemu pozwoli studiować! byle więcej! najlepiej od razu po gimnazjum lub zawodówce po co tracić czas? Dziwi mnie tylko że nie ma żadnego odzewu ze strony środowisk studenckich. Przez jedną głupią decyzję poziom uczelni spadnie jeszcze bardziej. Bo wg. mnie lepiej aby 2 kierunki studiowała osoba która zdała dobrze maturę i nawet jeżeli nie otrzymuje naukowego to jest warta aby w nią inwestować. A ta decyzja doprowadzi do tego że zamiast niej na innym kierunku będzie osoba ktora na maturze ma 30%. "Bo zwiększyła się liczba miejsc". OBY TAK DALEJ!! ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
http://www.radiownet.pl/radio/wpis/12484/
Kapitalny wywiad z gen. Petelickim nt. GROM-u i działalności ministra Klicha. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wiślak 86, albo nie byłeś na studiach, albo nie wiesz o czym piszesz. Odpłatność za drugi kierunek to konieczność w obecnych czasach, bo to co się ostatnio dzieje przechodzi ludzkie pojęcie. Można sobie pobrać ze 3 kierunki na różnych uczelniach państwowych, choćby w Warszawie i pojawiać się na niektórych dopiero podczas sesji. Ja też wykorzystałem te luki prawne i zrobiłem dwa dyplomy na dwóch państwowych uczelniach, ale nie odwalałem takiej żenady jak robią to niektórzy.
Ambitne osoby sobie i tak poradzą, bo znam wiele takich przypadków, że zdolne osoby są prymusami zarówno na prawie UW i finansach na SGH, więc ich opłaty nie obejmą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Regis- takie sytuacje to margines. jest wiele osób które studiują np. kierunek techniczny ale ich pasją jest np. nauka języka. więc idą sobie na filologie powiedzmy angielską. uczą się godząc z trudem te 2 kierunki osiągając średnią na oby w granicach 4,2. i co się okazuje? muszą zapłacić ponieważ nie otrzymały stypendium. a studenci gorsi od nie już nie muszą bo są tylko na jednym i ślizgają się z roku na rok byle do przodu. To jest właśnie ograniczanie studentów. Wszędzie zdarzają się nadużycia ale czy to znaczy że cierpieć muszą wszyscy?
emj10- byłem jestem i będę na studiach przynajmniej jeszcze przez jakiś czas A czy te osoby o których wspomniałeś mają stypendia naukowe? I ile jest takich osób w Warszawie? 50? Ponieważ ja już zamotałem się w tych przepisach które chcą wprowadzić bo w każdym artykule jest inaczej napisane przytoczę cytat pani minister: Po zmianach każdy będzie miał prawo bezpłatnie studiować drugi kierunek, ale musi mieć na tym drugim kierunku dobrą średnią i uzyskać stypendium za osiągnięcia naukowe. Więc pytanie: ok jestem na prawie, po 1 roku nie mam stypendium naukowego studiując dalej idę na informatykę na której po roku nauki mam średnią 4,4 jednak stypendium jest od 4,5. I co w tym wypadku? czy aby studiować muszę zapłacić? I co jeżeli zrezygnuję? każą mi zwracać pieniądze? I co będzie jeżeli uzyskam po drugim roku stypendium na prawie? ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja sam znam ok. 30 osób, które studiują/studiowały na 3 kierunkach lub więcej.
Ekstremalnym przypadkiem był dziewczyna z Rzeszowa, która wpierw dostała się na medycynę na Akademii Medycznej w Warszawie i po roku wzięła dziekankę. W tym czasie zaczęła studiować Prawo na UW po czym po roku wzięła dziekankę. Pojechała wtedy na Sorbonę do Paryża gdzie zaczęła zaocznie historię sztuki jeśli się nie mylę, a w tym samym czasie skorzystała z możliwości studiów równoległym na SGH, gdzie ją poznałem. Była jeszcze na filologii angielskiej na UW (chyba wieczorowo) i planowała iść na architekturę na PW. W końcu nie wiem, czy coś skończyła, bo przeprowadziła się do Paryża i nie mam z nią kontaktu od dwóch lat, ale przez 3 lata rozpoczęła 6 kierunków. Dobry był też typek, który był już na 4, czy 5 roku prawa w Lublinie (nie wiem czy UMCS, czy KUL) i przyszedł na SGH, gdzie pojawiał się tylko co kilka miesięcy od egzaminu do egzaminu. W tym czasie wyjechał do Londynu do pracy i zaczął tam studiować, aby zrobić jakiś dyplom w Anglii. Z tego co wiem, skończył prawo i licencjat na SGH Takich sytuacji jest dużo więcej, sądzę że jest to kilka % wszystkich studentów, czyli ponad 100 tys. studentów w naszym kraju. Szczególnie paskudne były przypadki na SGGW, czy innych słabszych uczelniach, gdzie studiowano równolegle na 4-5 kierunkach, a tak naprawdę studiowanie polegało na przepisywaniu przedmiotów i dobieraniu sobie takiego planu nauczania, żeby różnice programowe były minimalne i przy mały nakładzie czasu otrzymywano kilka dyplomów robiąc może 1,5x zajęć zwykłego toku nauczania. Na Politechnice Warszawskiej tego typu działania zostały już ograniczone przez utrudnienie studiowania równoległego na tej samej uczelni. Dziekani nie dają na to zgody, bo wiedzą jak studenci kombinują żeby się nie narobić, a mieć kilka dyplomów. Przede wszystkim taki wariant z prawem i informatyką jest praktycznie niemożliwy ze względu na to, że na dobrą informatykę, czyli PW, UW, PWr, AGH i Politechnika Poznańska potrzebujesz zazwyczaj 2-3 przedmiotów ścisłych przy rekrutacji, a już przy rekrutacji na prawo zostało zużyte miejsce na historię i wos. Także takie wypadki są praktycznie niemożliwe. A nawet jak dojdzie już do takiej sytuacji to nie widzę problemu jeśli student miałby stypendium I stopnia na prawie (500-600 zł), a płacił za informatykę 600-700 zł miesięcznie. Edukacja to inwestycja. Inwestycja w swoją przyszłość, więc musi to kosztować. Tak się dzieje praktycznie wszędzie na świecie w krajach lepiej rozwiniętych od naszego. U nas niestety postawy roszczeniowe biorą górę i zamiast dopłacać częściowo do szkolnictwa dostajemy wciąż mierne dyplomy, które na zachodzie nic nie znaczą.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.02.2011 o godz. 14:38.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jakim cudem ten koleś o którym wspomniałeś zrobił te dyplomy (rozumiem ze wszystko dziennie) skoro na cwiczeniach jest wymagana 50% obecność? No cóż potrzeba matką wynalazku
![]() Zamiast informatyki może byc historia. Sam zauważyłeś że jeżeli uczelnia chce PW to sama może ograniczyć takie działania. Nie potrzeba tutaj rządowej ustawy. Wracając do przykładu z informatyką: czy nie widzisz paradoksu że jeżeli by ta osoba zamieniłaby studia miejscami zaoszczędziłaby kolo 700zł miesięcznie? W Polsce wydatki publiczne w przeliczeniu na jednego studenta są jednymi z najniższych w Europie. ![]()
Dumny po zwycięstwie
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na jakich ćwiczeniach? Na SGH nie ma praktycznie ćwiczeń. Tylko języki są obowiązkowe
Tak mowa była o dziennych stacjonarnych studiach. Oczywiście, że edukacja wyższa jest w Polsce niedoinwestowana, ale zauważ że sporo pieniędzy idzie również w eter, dlatego taka ustawa moim zdaniem jest potrzebna, choć nie do końca zgadzam się z niektórymi jej punktami. Jeśli nie ma więcej kasy w budżecie to jedyną metodą jest racjonalizacja wydatków. Właśnie to się dokonuje.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.02.2011 o godz. 15:28.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O to nie wiedziałem że taki system panuje na SGH. jednak na stronie SGH w zakładce harmonogram są uwzględnione ćwiczenia. Ciekawe natomiast jest podejście przy rekrutacji na licencjat. Jest ona prowadzona dla całej uczelni a dopiero po 1 roku wybiera się kierunek...
![]()
Dumny po zwycięstwie
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Najlepsze, że takie matolstwo uważa się za coś lepszego od reszty społeczeństwa, nazywając się w dodatku yntelygencją i uważając że im się wsztstko należy bo są tacy mądrzy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Znalezione na pewnym blogu:
Bogdan Klich:(do Błasika, na jego pogrzebie) Andrzeju, mieliśmy się spotkać w innych okolicznościach. Miałeś otrzymać kolejną gwiazdkę, która ci się należała. Bogdan Klich: (o Błasiku, na antenie zaprzyjaźnionej telewizji) Tak, po katastrofie CASY, uważałem, że tak należy zrobić (zdymisjonować Błasika), ale ze strony Pałacu Prezydenckiego był jednoznaczny sprzeciw. Bogdan Klich: (o plotkach, że chciał zdymisjonować Błasika) To jakaś kompletna bzdura. Nie przyszło mi to do głowy. To jest jeden z lepszych dowódców naszych Sił Powietrznych. Świetnie mi się z nim współpracuje. Dobrze wykonuje zadania, jest zdyscyplinowany, zawsze do usług. Jestem jak najlepszego zdania o generale Błasiku. 10 znaków... ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Proponuję posłuchać wywiad z Petelickim z posta foxa moldera. Wiadomo przecież, że Błasik był człowiekiem Lecha Kaczyńskiego i był nie do usunięcia. Mówiło się o tym zaraz po katastrofie CASY.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
http://mediamikser.pl/article/70677/...utuje-na-rynku Bardzo dobry pomysł. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
I tak zaraz jakaś gadająca głowa orzeknie, że to kolejna tuba PiS
. I ze powinno się tego zabronić tak jak spotów wyborczych , bo to zagraża naszej młodej demokracji.W Telewizji i radiu zabronili emisji spotów, ale w gazecie już można ciekawe dlaczego. GW pada na pysk? ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie zabronili dlatego, że PSL zawsze mocno inwestował w takie ogłoszenia w prasie lokalnej. Czego się nie robi dla koalicjanta, który wybronił Grabarczyka i Klicha
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
http://www.tvn24.pl/-1,1691764,0,1,m...wiadomosc.html
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1bbc0
Miro wraca do łask - na przewodniczącego PKOlu się nie załapał to do sejmu go znowu ale skoro Schetyna marszałkiem - afera hazardowa zamieciona pod dywan. Można dalej pisać ustawy na cmentarzach ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
PiS dogania PO w sondażach.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sonda...wiadomosc.html Czyżby ludzie przestali sie nabierac na opowieści o zielonej wyspie ![]()
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.02.2011 o godz. 17:33.
|
|
|