The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.01.2011, 23:47
picasso napisał(a):Wyświetl post
abo nie potrafisz albo nie chcesz zrozumiec co napisalem.odnieś sie do całego posta,a nie tylko do jednego ,wyciagnietego z kontekstu zdania.
łopatologicznie-potrzeby mamy duze,wszyscy o tym wiedza.ale nie możemy kadry rozbudowywać bez końca.to kosztuje i to niemale pieniądze.
Nie, to Ty nie rozumiesz że trudno być zadowolonym z obecnej sytuacji. Gdyby było inaczej, to darowałbyś sobie te podśmiechujki z ludzi, którzy o tym piszą.
Twój "cały post", jak 90% pozostałych w tym temacie to ostentacyjne rżnięcie głupa.

Mamy ewidentne braki kadrowe, częściowo będące efektem wieloletnich zaniedbań, częściowo będące dziełem Basałaja. Skoro sam to przyznajesz, to czemu dziwisz się ludziom którzy o tym piszą?

To, czy klub stać i czy jest w stanie nie powinno chyba wpływać na realną ocenę kadry, prawda?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 29.01.2011, 23:56
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie, to Ty nie rozumiesz że trudno być zadowolonym z obecnej sytuacji. Gdyby było inaczej, to darowałbyś sobie te podśmiechujki z ludzi, którzy o tym piszą.
Twój "cały post", jak 90% pozostałych w tym temacie to ostentacyjne rżnięcie głupa.

Mamy ewidentne braki kadrowe, częściowo będące efektem wieloletnich zaniedbań, częściowo będące dziełem Basałaja. Skoro sam to przyznajesz, to czemu dziwisz się ludziom którzy o tym piszą?

To, czy klub stać i czy jest w stanie nie powinno chyba wpływać na realną ocenę kadry, prawda?
osobiste "wycieczki" do mających inne zdanie niż Ty to Twoja domena.
i znowu wyciagąłeś tylko to co Tobie wygodne,napiszę jeszcze raz.o tym,że potrzeba nam lepszych zawodników wie każdy i malo tego zawsze tak będzie.bo skoro mamy zawodnika A,to lepeij mieć lepszego który się nazywa B.mi zawsze chodzi o to,by pisząc o brakach nie zapominać o tym na co nas stać.
proszę Cie odnieś sie do tego jak zwolnic środki na tych brakujących co najmniej pieciu zawodnikow.i jie na ich zakup,a na przyszłe kontrakty.tylko tyle.ja nie mam nic przeciwko temu by dokupić nawet dwie lepsze od obecych jedenastki tylko nie wiem jak to zrobić.większosć tu piszących chetnie zatrudnia nie zastanawiajac sie nad tym ile to kosztuje i skąd wziąć na to kasę.
na koniec osobista prośba do Ciebie.dodaj mnie do ignorowanych i nie odnoś sie do moich postów.naprawdę będę Ci za to bardzo wdzięczny.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.01.2011, 00:06
osobiste "wycieczki" do mających inne zdanie niż Ty to Twoja domena.
Mam Ci zaprezentować składankę chamskich zaczepek z ostatniego tygodnia Twojego autorstwa?

i znowu wyciagąłeś tylko to co Tobie wygodne,napiszę jeszcze raz.o tym,że potrzeba nam lepszych zawodników wie każdy i malo tego zawsze tak będzie.bo skoro mamy zawodnika A,to lepeij mieć lepszego który się nazywa B.mi zawsze chodzi o to,by pisząc o brakach nie zapominać o tym na co nas stać.
proszę Cie odnieś sie do tego jak zwolnic środki na tych brakujących co najmniej pieciu zawodnikow.i jie na ich zakup,a na przyszłe kontrakty.tylko tyle.ja nie mam nic przeciwko temu by dokupić nawet dwie lepsze od obecych jedenastki tylko nie wiem jak to zrobić.większosć tu piszących chetnie zatrudnia nie zastanawiajac sie nad tym ile to kosztuje i skąd wziąć na to kasę.
Choćby z transferów, oraz zwolnionych kontraktów.
Bo widzisz, to nie jest tak, że grając słabszymi piłkarzami oszczędzamy. Taki Bunoza może i mało zarabia i niewiele kosztował, ale Karabach te "oszczędności" przekreślił.
Łobodziński, Bunoza czy Jirsak nie spłacą się nigdy. Tyle, że to żadna oszczędność: grać z dziurą w pomocy czy obronie do końca ich kontraktów.

na koniec osobista prośba do Ciebie.dodaj mnie do ignorowanych i nie odnoś sie do moich postów.naprawdę będę Ci za to bardzo wdzięczny.
Nie licz na to. Za długo robiłeś tu trzodę, żeby teraz takie apele rzucać. Prowokowałeś, prowokowałeś, aż wreszcie dostałeś odpowiedź.
A od osobistych próśb to są privy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.01.2011 o godz. 00:11.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.01.2011, 00:17
Mamy ewidentne braki kadrowe,
A kiedy byl taki sezon ze nie mielismy brakow kadrowych ?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.01.2011, 00:25
Przybyszewski napisał(a):Wyświetl post
A kiedy byl taki sezon ze nie mielismy brakow kadrowych ?
Wszystko to kwestia skali. Jest różnica między sytuacją, gdy słabsi piłkarze uzupełniają kadrę oraz - gdy stanowią jej większość. Kiedy nagle obowiązek ciągnięcia gry spada na pojedynczych piłkarzy, często mających najlepsze lata już za sobą - wówczas wiadomo, że szału nie będzie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.01.2011 o godz. 00:28.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.01.2011, 00:59
Wszystko to kwestia skali. Jest różnica między sytuacją, gdy słabsi piłkarze uzupełniają kadrę oraz - gdy stanowią jej większość. Kiedy nagle obowiązek ciągnięcia gry spada na pojedynczych piłkarzy, często mających najlepsze lata już za sobą - wówczas wiadomo, że szału nie będzie.
Tyle że w obecnym okienku piłkarze którzy do nas doszli są naprawdę konkretni. Holender grał w AZ przez ostatnie kilka sezonów, gdy była to drużyna ze ścisłego topu ligi, rywalizująca jak równy z równym z takimi zespołami jak Ajax czy PSV. Do tego grała jeszcze dobrze w pucharach. Napewno jest to piłkarz porównywalnej klasy co Marcelo czy Głowacki, kto wie czy nawet nie jest lepszy od nich.

Genkow to dla mnie napastnik podobnej klasy co Brożek. Bardzo skuteczny, silny, dobrze grający głową. Na wiosnę może strzelić więcej goli niż jesienią strzelił Paweł.

Maor (jeszcze go niestety nie kupiliśmy) widocznie też jest dobry skoro Hapoel robi taką szopkę z jego transferem. Gra w lidze lepszej niż nasza i jest gwiazdą w swoim zespole, dobrze to świadczy o jego umiejętnościach.

Siwakow jeszcze bardziej zaostrzy rywalizację na pozycji środkowego pomocnika. To jego kapitalne zagranie z piętki w meczu z Realem chyba każdy kibic piłki nożnej pamięta. Pozatym to wojownik. Może się okazać że na tle Sobola i Wilka prezentuje się najlepiej.
Odpowiedz cytując
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.01.2011, 01:05
Zgadzam sie.

Ale czy faktycznie jest teraz az tak tragicznie ? Ja bez wiekszych problemow jestem w stanie wymienic kilka sezonow gdzie kadra wygladala duzo slabiej i musieli grac Nawotczynski, Christov czy inny Dudu. Przy braku kontuzji na ta rundke bedzie mozna zestawic calkiem ciekawa paczke (przy zachowaniu skali).

Ja nie sikam po gaciach jak patrze na nowych pilkarzy ale co trzeba przyznac to fakt ze jest w tym wszystkim jakkas mysl. Genkow (czy tez kazdy inny z nowych) moze sie nie sprawdzic ale tak samo mogl by sie i Messi nie sprawdzic. W tym biznesie nigdy nie ma pewnosci, mozna jedynie minimalizowac ryzyko i chyba zgodzisz sie ze mna ze zminimalizowaniem ryzyka jest sprowadzenie kogos pokroju Genkova zamiast Dudu podobnego kopacza.

Wydaje mi sie ze wszystko sprowadza sie do oceny potencjalu naszych graczy. Ja z natury optymistycznie usposobiony jestem dlatego tez chyba patrze na nich laskawym okiem. I ja np jak patrze na takiego Bunoze (specjalnie przywoluje jego bo wiem ze jest Twoim ulubiencem) to widze ze gosc nie bedzie raczej drugim Marcelo (bo taki nie trafia sie codziennie) ale czy za 10 lat nie osiagnie poziomu Glowackiego ? Uwazam ze ma zadatki. Przyszedl chlopaczek 20 letni do zupelnie rozbitej druzyny i w sumie jakos to wszystko pozbieral (generalnie jestesmy na 2 miejscu / w pucharach zenada ale to i z Szymkiem, Zurawiem, Marcelo bylo podobnie). Tracimy malo bramek co oczywiscie jest wynikiem pracy calej druzyny ale on jest czescia tej druzyny. Za rywala na swojej pozycji ma 2 lata starszego mlodziezowego reprezentanta Polski i chyba jasne jest kto wychodzi zwyciezko z tej rywalizacji. Pokaz mi innego 21 latka ktory wskoczy na jego i miejsce i zagwarantuje wyzszy poziom ? (i nie mam tutaj na mysli super stoperow pokroju Jabola ktory w Wodzislawiu wymiatal ale w Wisle sobie nie poradzil zupelnie).

Pozdrawiam i zycze wiecej dystansu, no moze nie dystansu ale zimnej glowy. Wszyscy tutaj bysmy chcieli wymiataczy ale czy to tylko o to tutaj chodzi zeby nakupowac gwiazd ?
Odpowiedz cytując
domofon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.01.2011, 01:21
najsmieszniejsze, ze tyle transferow i przymiarek,a moim zdaniem najslabiej obsadzona pozycja to lewa obrona, gdzie od kilku lat nie mozemy znalezc gracza, a obecnie mamy tam pomocnika z przymusu

zaraz po brakach w obronie, mamy braki w ataku... powazne
Odpowiedz cytując
martonas
Senior Member

Stary 30.01.2011, 01:24
Choćby z transferów, oraz zwolnionych kontraktów.
Bo widzisz, to nie jest tak, że grając słabszymi piłkarzami oszczędzamy. Taki Bunoza może i mało zarabia i niewiele kosztował, ale Karabach te "oszczędności" przekreślił.
Łobodziński, Bunoza czy Jirsak nie spłacą się nigdy. Tyle, że to żadna oszczędność: grać z dziurą w pomocy czy obronie do końca ich kontraktów.
Ty myślisz że oni trzymają np. takiego Łobodzińskiego bo chcą? Jakby się znalazł chętny to by go na taczkach z Krakowa wywieźli. Rozwiązać kontrakt bez sporego odszkodowania to też nie za bardzo jest jak, bo z jego ambicją i pensją to on woli sobie przesiedzieć do końca kontraktu na ławie.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.01.2011, 01:25
domofon napisał(a):Wyświetl post
najsmieszniejsze, ze tyle transferow i przymiarek,a moim zdaniem najslabiej obsadzona pozycja to lewa obrona, gdzie od kilku lat nie mozemy znalezc gracza, a obecnie mamy tam pomocnika z przymusu

zaraz po brakach w obronie, mamy braki w ataku... powazne
Można na to spojrzeć z innej strony najlepiej obsadzona pozycja u nas to środek pomocy, każda inna wymaga wzmocnienia w bliższej lub dalszej perspektywie.
Odpowiedz cytując
domofon
Senior Member

Stary 30.01.2011, 01:31
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Genkov będzie stanowił wzmocnienie, ale wspólnie z Meliksonem i Sivakovem. Transfery do pomocy mają służyć głównie rozruszaniu drugiej linii.
a co bedzie jak Genkov zlapie kontuzje?

odp: bedziemy grali takimi napadziorami jak w ostatnim sparingu (0-2) i z taka sama skutecznoscia.

ps tez kojarze obietnice Stana o partnerze do ataku dla Pawla.
Odpowiedz cytując
Kibic1928
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 30.01.2011, 01:37
Partner przeciez jest tylko Paweł gdzies sie zmył
Odpowiedz cytując
Austerlitz
Member

Od: 11.2007

Stary 30.01.2011, 02:04
W Wiśle to generalnie przesrane obecnie mają kibice. Przez przeszlo 10 lat dostawaliśmy torcik z wisienką. Trzeba było Frankowskiego, Cupiał dał Franka. Szymkowiak ... nie ma sprawy. Czerwiec, Żuraw, Głowa ... itd itp. Ale czasy się zmieniły. Dziś za szrot trzeba zapłacić tyle co kiedyś za Kałużnego czy Żurawia. A poza tym Europa nam uciekła. Lewandowski w Dortmundzie ma 1 mln euro netto, Peszko podobnie w Kolonii. Kto da dziś zarobić w Polsce takie pieniądze Peszce ? Może JW ale on jest kosmitą. My możemy dać 200 - 300.000E Melikonowi czy Genkowowi a nie Peszcze czy Lewemu.

"Urzędnicy są jak książki na półkach biblioteki: im wyżej postawieni, tym rzadziej do czegoś służą."
Odpowiedz cytując
Jonasz
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 30.01.2011, 03:38
Polityka transferowa w naszym klubie dopiero powstaje, taka na normalnym poziomie. Do tej pory tego nie było. Trzeba sobie zdawać sprawę z kilku podstawowych problemów:
1/ mamy okres totalnej przebudowy drużyny i zmiany pokoleniowej
2/ mamy za sobą kilka lat nie przemyślanej polityki personalnej, dzięki której mamy w kadrze zawodników nieprzydatnych i niechcianych, którym musimy płacić i na których wydaliśmy niemałe kwoty
3/ nie jesteśmy krezusami finansowymi - musimy się trzymać realiów finansowych- nie mamy wielkich kwot ani na same zakupy, ani na wysokie kontrakty
4/ zmienił się rynek transferowy w Europie i w samej Polsce - jest więcej klubów z większymi budżetami, jest mało wyróżniających się młodych polskich zawodników i ceny za nich są nienormalne
5/ większość nas kibiców za bardzo żyje przeszłością, w której Wisła była jeszcze kilka sezonów temu JEDYNYM w Polsce klubem, w którym płaciło się dobre pieniądze, a przede wszystkim płaciło się wogóle. Dlatego kiedyś na hasło "Wisła Kraków" każdy dobry polski piłkarz był gotów przyjść tutaj na piechotę. Niestety to już minęło.
Cieszmy się, że B.Cupiał podjął kolejną próbę przebudowy klubu - zrozumiał, że czasy partyzantki minęły i że teraz trzeba zrobić to w inny sposób - budując struktury i politykę długofalową. Zaczął od prezesa, później dyrektor sportowy i trener, a teraz budowana jest kadra. Teraz my musimy zrozumieć, że budowa personalna zespołu musi potrwać. Sprzedaliśmy zawodników, którzy w Wiśle spędzili długie lata, ale zdobywali sukcesy tylko na krajowym podwórku, w pucharach dostawaliśmy łomot. Czas na nowych ludzi i musi to potrwać. Za 2-3 okienka transferowe dopiero będziemy mogli o czymś mówić konkretnie.
To jest sport i tylko sport - w sporcie się wygrywa i przegrywa - nigdy nie ma gwarancji na sukcesy.
Ja widzę dwie rzeczy - dobrego trenera i dyrektora sportowego oraz ogrom pracy przed nimi. Im będzie na nich mniej nacisków, im więcej będą mieli spokoju w pracy, tym lepiej dla nas wszystkich, dlatego zalecana jest cierpliwość. Wylewaniem żalu na forum, zalewaniem go żółcią z nienawiści, wyśmiewaniem naszych piłkarzy, narzekaniem ciągłym na braki kadrowe niczego nie zmienimy. Lepiej zajmijmy się tym, czym możemy - dobrą atmosferą wokół klubu i zawodników - zwłaszcza nowych, wchodzących - dajmy im zaufanie i wsparcie, a później wymagajmy. Mamy też wpływ na przyszłość transferową - kupując karnety, bilety, pamiątki klubowe wpływamy też na polityke transferową klubu, bo zasilamy budżet.
Dziś jak porównamy ile pieniędzy w Wisłę włożył Cupiał, a ile my kibice poprzez zakup powyższych, to wydaje mi się, że z tą krytyką i sadzeniem się powinniśmy się nie zapędzać.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 30.01.2011, 04:44
Tak gramy:
---------GK---------
------CB----CB-----
RWB---CDM---LWB
------CM---CM-----
---RF----------LF---
---------TM---------

GK- wiadomo
CB- stoper/ fullback
RWB/LWB- prawy/lewy wingback (boczny obrońca z dużą dozą zadań ofensywnych)
CDM- defensywny pomocnik (przede wszystkim broni i asekuruje, ale czasem też atakuje)
CM- środkowi pomocnicy (robią grę- podaniami i pokazywaniem się do gry, wchodzą na drugie tempo w szesnastkę)
RF/LF- prawy/ewy atakujący (robią wiatr dynamiką i dryblingami, grają ostatnie podania i sami wykańczają, zbierają piłki od TM)
TM- Target Man (szpica, na niego idą piłki, jego zadaniem w pierwszej fazie jest przytrzymać piłkę w przodzie i oddać ją nadbiegającym partnerom, w drugiej fazie wykańcza lub robi miejsce wchodzącym z głębi partnerom)

Nasza kadra:
GK- ewidentnie brak numeru jeden
Teraz: Jovanić, Kurto
Latem: Jovanić, Kurto
Docelowo: [?], Jovanić, Kurto
Wnioski: nasuwają się same.

2xCB- pierwsza para trzyma poziom, ale jak się posypie, to njie ma kim grać. Kowalski i Bunoza brzmią w tym kontekście równie rozsądnie co Genkow i Małecki.
Teraz: Jaliens, Chavez, Bunoza, Kowalski
Alternatywy: Sobolewski, Czikosz, Burliga, Branco
Latem: Jaliens, Bunoza, Kowalski, Burliga
Docelowo: [?], Jaliens, [?], Bunoza/[?]
Wnioski: wiosnę przetrzymamy, ale z Chavezem czy bez latem czeka nas polowanie na przynajmniej jeszcze jednego stopera.

RWB- Trzech nominalnych graczy na tą pozycję, żaden się nie nadaje. Czikosz nie gra pod chorągiewką- jego tam nawet nie ma przy rywalu. Branco strzela i dośrodkowuje częściej niż cały zespół Arki Gdynia, ale z jeszcze marniejszym skutkiem. Burliga to gracz typowo ofensywny nie przerobiony na obrońcę, a jedynie przestawiony do obrony.
Teraz: Czikosz, Branco, Burliga
Alternatywy: Łobodziński xD
Latem: Burliga
Docelowo: [?], [?]
Wnioski: Wiosnę może przetrzymamy, ale latem będzie dramat.

LWB- Brak, z konieczności gra tu typowy LF xD
Teraz: -
Alternatywy: Paljić, Branco, Bunoza, Kirm
Latem: -
Wnioski: jeśli nie pozyskamy lewego obrońcy będzie to kpina. Paljić jakoś daje radę, bez Peszki i Grosickiego na pewno będzie mu łatwiej, ale tak się nie buduje drużyny.

CDM- tu jest dobrze, nawet improwizowane kandydatury brzmią rozsądnie.
Teraz: Sobolewski, Wilk, Sziwakow
Alternatywy: Jirsak, Branco, Chrapek
Latem: Wilk
Docelowo: [?], Wilk
Wnioski: Jak nie zatrzymamy ani Sobolewskiego, ani Sziwakowa, to latem trzeba kogoś pozyskać.

2xCM- jeśli przyjdzie Melikson i Garguła się nie posypie, to wyglądamy dobrze ilościowo i jakościowo. W przeciwnym razie jakość staje pod bardzo dużym znakiem zapytania. To jest pozycja, na której mogą odnaleźć się nasi napastnicy- Żurawski, Boguski, Rios nawet Boukhari. Nie trzeba szczególnej dynamiki, za to dobry przegląd pola, zmysł gry kombinacyjnej bardzo się przydadzą. No i trochę wybiegania, ale bez narzucania morderczego tempa.
Teraz: Garguła, Melikson, Sziwakow, Jirsak, Chrapek
Alternatywy: Wilk, Boguski, Żurawski, Rios, Boukhari
Latem: Garguła, Melikson, Jirsak, Chrapek
Docelowo: [?], Melikson, Garguła, Chrapek
Wnioski: Jeśli żaden z alternatywnych nie błyśnie na tej pozycji, to latem przyda się jakiś wymiatacz, jeśli chcemy pograć w Europie. Oczywiście jak wcześniej zaznaczyłem bez Garguły i Meliksona jest znacznie gorzej.

RF, LF- W kadrze mamy masę zawodników, których można wystawić na tej pozycji tylko, że niewielu łaczy dostateczne umiejętności z odpowiednią dynamiką.
Teraz: Kirm, Małecki, Paljić, Łobodziński
Alternatywy: Melikson, Boukhari, Żurawski, Rios, Boguski, Chrapek, Burliga
Latem: Kirm, Małecki, Paljić, Łobodziński
Docelowo: [?], Kirm, Małecki, Paljić
Wnioski: Niby fajnie, ale bez Meliksona i z Paljiciem na lewej obronie wygląda to ubogo jeśli idzie o pełnowartośiowych zmienników. Latem z myślą o europie przydałby się jeszcze jeden mocny piłkarz.

TM- Na dobrą sprawę jest tylko Genkow, od biedy Boukhari lub Rios, bo Żurawski to nie ten typ zawodnika.
Teraz: Genkow
Alternatywy: Boukhari, Rios, Żurawski, Burliga
Latem: Genkow
Docelowo: [?], Genkow, [?]
Wnioski: Niby jest kim zastąpić Boukhariego, ale tak naprawdę już teraz potrzebujemy kogoś do ataku. Latem będzie wręcz nieodzowny.

Podsumowanie: Melikson+ bramkarz + lewy obrońca to realny plan aby uznać, że kadra na rundę wiosenną została zamknięta, choć na dobrą sprawę przydałby się jeszcze jeden napastnik.
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 30.01.2011, 07:16
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Tak gramy:
---------GK---------
------CB----CB-----
RWB---CDM---LWB
------CM---CM-----
---RF----------LF---
---------TM---------

GK- wiadomo
CB- stoper/ fullback
RWB/LWB- prawy/lewy wingback (boczny obrońca z dużą dozą zadań ofensywnych)
CDM- defensywny pomocnik (przede wszystkim broni i asekuruje, ale czasem też atakuje)
CM- środkowi pomocnicy (robią grę- podaniami i pokazywaniem się do gry, wchodzą na drugie tempo w szesnastkę)
RF/LF- prawy/ewy atakujący (robią wiatr dynamiką i dryblingami, grają ostatnie podania i sami wykańczają, zbierają piłki od TM)
TM- Target Man (szpica, na niego idą piłki, jego zadaniem w pierwszej fazie jest przytrzymać piłkę w przodzie i oddać ją nadbiegającym partnerom, w drugiej fazie wykańcza lub robi miejsce wchodzącym z głębi partnerom)

Nasza kadra:
GK- ewidentnie brak numeru jeden
Teraz: Jovanić, Kurto
Latem: Jovanić, Kurto
Docelowo: [?], Jovanić, Kurto
Wnioski: nasuwają się same.

2xCB- pierwsza para trzyma poziom, ale jak się posypie, to njie ma kim grać. Kowalski i Bunoza brzmią w tym kontekście równie rozsądnie co Genkow i Małecki.
Teraz: Jaliens, Chavez, Bunoza, Kowalski
Alternatywy: Sobolewski, Czikosz, Burliga, Branco
Latem: Jaliens, Bunoza, Kowalski, Burliga
Docelowo: [?], Jaliens, [?], Bunoza/[?]
Wnioski: wiosnę przetrzymamy, ale z Chavezem czy bez latem czeka nas polowanie na przynajmniej jeszcze jednego stopera.

RWB- Trzech nominalnych graczy na tą pozycję, żaden się nie nadaje. Czikosz nie gra pod chorągiewką- jego tam nawet nie ma przy rywalu. Branco strzela i dośrodkowuje częściej niż cały zespół Arki Gdynia, ale z jeszcze marniejszym skutkiem. Burliga to gracz typowo ofensywny nie przerobiony na obrońcę, a jedynie przestawiony do obrony.
Teraz: Czikosz, Branco, Burliga
Alternatywy: Łobodziński xD
Latem: Burliga
Wnioski: Wiosnę może przetrzymamy, ale latem będzie dramat.

LWB- Brak, z konieczności gra tu typowy LF xD
Teraz: -
Alternatywy: Paljić, Branco, Bunoza, Kirm
Latem: -
Wnioski: jeśli nie pozyskamy lewego obrońcy będzie to kpina. Paljić jakoś daje radę, bez Peszki i Grosickiego na pewno będzie mu łatwiej, ale tak się nie buduje drużyny.

CDM- tu jest dobrze, nawet improwizowane kandydatury brzmią rozsądnie.
Teraz: Sobolewski, Wilk, Sziwakow
Alternatywy: Jirsak, Branco, Chrapek
Latem: Wilk
Docelowo: [?], Wilk
Wnioski: Jak nie zatrzymamy ani Sobolewskiego, ani Sziwakowa, to latem trzeba kogoś pozyskać.

2xCM- jeśli przyjdzie Melikson i Garguła się nie posypie, to wyglądamy dobrze ilościowo i jakościowo. W przeciwnym razie jakość staje pod bardzo dużym znakiem zapytania. To jest pozycja, na której mogą odnaleźć się nasi napastnicy- Żurawski, Boguski, Rios nawet Boukhari. Nie trzeba szczególnej dynamiki, za to dobry przegląd pola, zmysł gry kombinacyjnej bardzo się przydadzą. No i trochę wybiegania, ale bez narzucania morderczego tempa.
Teraz: Garguła, Melikson, Sziwakow, Jirsak, Chrapek
Alternatywy: Wilk, Boguski, Żurawski, Rios, Boukhari
Latem: Garguła, Melikson, Jirsak, Chrapek
Docelowo: [?], Melikson, Garguła, Chrapek
Wnioski: Jeśli żaden z alternatywnych nie błyśnie na tej pozycji, to latem przyda się jakiś wymiatacz, jeśli chcemy pograć w Europie. Oczywiście jak wcześniej zaznaczyłem bez Garguły i Meliksona jest znacznie gorzej.

RF, LF- W kadrze mamy masę zawodników, których można wystawić na tej pozycji tylko, że niewielu łaczy dostateczne umiejętności z odpowiednią dynamiką.
Teraz: Kirm, Małecki, Paljić, Łobodziński
Alternatywy: Melikson, Boukhari, Żurawski, Rios, Boguski, Chrapek, Burliga
Latem: Kirm, Małecki, Paljić, Łobodziński
Docelowo: [?], Kirm, Małecki, Paljić
Wnioski: Niby fajnie, ale bez Meliksona i z Paljiciem na lewej obronie wygląda to ubogo jeśli idzie o pełnowartośiowych zmienników. Latem z myślą o europie przydałby się jeszcze jeden mocny piłkarz.

TM- Na dobrą sprawę jest tylko Genkow, od biedy Boukhari lub Rios, bo Żurawski to nie ten typ zawodnika.
Teraz: Genkow
Alternatywy: Boukhari, Rios, Żurawski, Burliga
Latem: Genkow
Docelowo: [?], Genkow, [?]
Wnioski: Niby jest kim zastąpić Boukhariego, ale tak naprawdę już teraz potrzebujemy kogoś do ataku. Latem będzie wręcz nieodzowny.

Podsumowanie: Melikson+ bramkarz + lewy obrońca to realny plan aby uznać, że kadra na rundę wiosenną została zamknięta, choć na dobrą sprawę przydałby się jeszcze jeden napastnik.
Bardzo ciekawe podsumowanie. Zgadzam się, że zakup lewego obrońcy automatycznie rozwiązuje nam problem z lewą stroną boiska bo wówczas rezerwowym na lewej obronie i lewej pomocy Paljic i problem mamy rozwiązany. A tak trzeba będzie łatać zarówno lewą obronę jak i lewą pomoc w razie kontuzji.

Zgadzam się, że bardzo przydatny wydałby się również Mekikson(oczywiście jakieś ryzyko to zawsze jest, ale należy pamiętać, że technicznie i w ofensywie Beitar się u siebie bardzo ładnie zaprezentował więc widać, że gwiazdy w Izraelu mogłyby się ładnie wkomponować i u nas.

Zgadzam się co do napastnika, przy czym chciałbym tutaj jakąś młodą wschodzącą gwiazdę typową 9, której poza Genkovem nie mamy.

Teraz chciałbym: Melikson, bramkarz
Latem chciałbym odejście: Żurawski, Boukhari, Rios, Branco
Pozostanie po długich korzystnych negocjacjach: Chavez, Cikos, Sivakov
Sprowadzenie klasycznego lewego obrońcy, prawego obrońcy i napastnika.
Odpowiedz cytując
grzybek69
Member

Od: 09.2010

Stary 30.01.2011, 08:09
Acapelo napisał(a):Wyświetl post
dodał bym jeszcze Łobo, Kowalski, ew. Jirsak
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 30.01.2011, 09:19
co do Riosa bym się wstrzymał chłopak ma duży możliwości tylko trzeba to wykorzystać przygotować go do Polskiej kopaniny.Żurawski nie był od razu super maszyną do ładowania bramek.Szkoda chłopaka bo u nas jak na razie tylko marnuje w 100% jestem pewny że w Hiszpanii albo Portugalii radziły by sobie bardzo dobrze

Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 30.01.2011, 09:51
Uran235, z większością tego co napisałeś się zgadzam. Dla mnie to okienko będzie można uznać za udane jeśli uda się pozyskać Meliksona, bramkarza i LEWEGO OBROŃCĘ. Napastnik też by się nam przydał, ale czuję, że w tym okienku już drugiego nam Stan nie sprowadzi.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 30.01.2011, 10:20
Wstrzymałbym się z ocenami, co do odejść. Zauważ, że zawodnicy, których wymieniłeś grają w Wiśle dopiero pół roku (Żuraw pół roku od powrotu) i jeszcze wszystkiego nie pokazali. Powinni dostać szansę do końca sezonu i dopiero wtedy można oceniać.
Za to są w kadrze zawodnicy, którzy nie sprawdzili się od lat: Kowalski, Łobodziński, Jirsak i to ich w pierwszej kolejności powinniśmy się pozbywać.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 30.01.2011, 10:38
PODpalacz napisał(a):Wyświetl post
co do Riosa bym się wstrzymał chłopak ma duży możliwości tylko trzeba to wykorzystać przygotować go do Polskiej kopaniny.Żurawski nie był od razu super maszyną do ładowania bramek.Szkoda chłopaka bo u nas jak na razie tylko marnuje w 100% jestem pewny że w Hiszpanii albo Portugalii radziły by sobie bardzo dobrze
Jak Rios dostanie wiecej szans niz poprzednio to powinnismy z niego byc zadowoleni.
Odpowiedz cytując
Brzytwa128
Member

Od: 07.2010

Stary 30.01.2011, 10:42
Czytam sobie, że niektórzy chcieliby jeszcze kilka transferów. Kolejna rzecz, której nie rozumiem.

Przecież jak do zespołu dojdzie 7 zawodników, którzy mają grać w pierwszej 11 to grać im będzie bardzo ciężko. Drużyna musi mieć jakiś styl, i nowi gracze mają się do niej wpasować. A jak wszyscy są nowymi graczami, to jak to ma wyglądać? Już w lecie widzieliśmy katastrofalną grę. Myślę, że Maskant o tym wie, że taka rewolucja na dobre nie wyjdzie.

Od kilku lat Wisełka obniża swoje loty. Nie da się tego naprawić w 1-2 okienka. Do tego potrzeba naprawdę sporo czasu - 4 piłkarzy w tym okienku, potem 2-3 w kolejnych. Zresztą na pewno niektórzy zawodnicy się nie sprawdzą. Tak więc cierpliwości.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 30.01.2011, 10:54
Cytat:
Zresztą na pewno niektórzy zawodnicy się nie sprawdzą.
Twoje założenie jest nie ma miejscu bo według mnie są tą transfery robione z glową i nie są to zawodnicy z przypadku. Nie widzę powodów aby z góry zakładać że ktoś na pewno się nie sprawdzi.
Murinho za stosunkowo nie wielkie pieniądze w Interze sciągnął zwodnika do każdej formacji i każdy z nich miał ogromny wpływ na jeden z najlepszych sezonów w historii tego klubu. Chciałbym aby Kew był naszym Lucio, Melikosn naszym Snejderem a Genkow naszym Milito i głęboko w to wierzę że wszyscy trzej będą stawnowić o sile tej drużny. Nawet możemy dostrzec analogię jeśli chodzi o wiek bo Murinho również nie ściągał młodych zawodników. Mam nadzieję, że pani prezes z Izarela puści w końcu Meliksona bo robi teraz temu chłopakowi krzywdę.

Jedynie może ten Shivakow nie powalił mnie na kolana. Jeśli on ma rywalizować z Sobolem o miejsce składzie, a przy założeniu, że Radek będzie grał tak jak chociażby z Legią to Sivakow będzie mógł sobie dopisać do swoich statystyk to, że nie poradził sobie w Polsce i wróci z podkulonym ogonkiem nawet nie do Cagliari lecz na Białoruś. Oczywisice życzę mu aby grał na tyle dobrze aby wywalczył sobie miejsce składzie na jakiej kol wiek pozycji.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 30.01.2011 o godz. 11:05.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.01.2011, 10:57
Narzekający nigdy nie przestaną narzekać. Ostatnie strony są tego najlepszym przykładem.

Nie jest idealnie, ale trzeba być ślepcem żeby nie zobaczyć postępu czasowego (zawodnicy przychodzą na początku okresu przygotowawczego) i jakościowego (w większości nie są to przysłowiowe no-namy).

Ale ok, narzekajcie dalej
Odpowiedz cytując
moce
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 30.01.2011, 11:15
co by tu zrobić zostawić Riosa za bańke czy za tą bańke kupić dobrego solidnego bramkarza bo za milion to chyba trafi się jakiś bramkarz z prawdziwego zdarzenia ;
"W tym burdelu, jakim jest polski futbol, nic mnie już nie dziwi"

Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
Austerlitz
Member

Od: 11.2007

Stary 30.01.2011, 11:21
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Twoje założenie jest nie ma miejscu bo według mnie są tą transfery robione z glową i nie są to zawodnicy z przypadku. Nie widzę powodów aby z góry zakładać że ktoś na pewno się nie sprawdzi.
Murinho za stosunkowo nie wielkie pieniądze w Interze sciągnął zwodnika do każdej formacji i każdy z nich miał ogromny wpływ na jeden z najlepszych sezonów w historii tego klubu. Chciałbym aby Kew był naszym Lucio, Melikosn naszym Snejderem a Genkow naszym Milito i głęboko w to wierzę że wszyscy trzej będą stawnowić o sile tej drużny. Nawet możemy dostrzec analogię jeśli chodzi o wiek bo Murinho również nie ściągał młodych zawodników. Mam nadzieję, że pani prezes z Izarela puści w końcu Meliksona bo robi teraz temu chłopakowi krzywdę.

Jedynie może ten Shivakow nie powalił mnie na kolana. Jeśli on ma rywalizować z Sobolem o miejsce składzie, a przy założeniu, że Radek będzie grał tak jak chociażby z Legią to Sivakow będzie mógł sobie dopisać do swoich statystyk to, że nie poradził sobie w Polsce i wróci z podkulonym ogonkiem nawet nie do Cagliari lecz na Białoruś. Oczywisice życzę mu aby grał na tyle dobrze aby wywalczył sobie miejsce składzie na jakiej kol wiek pozycji.
Ja tam wierzę w Shivakova. Białoruś ma obecnie zdolne pokolenie piłkarzy a i Radek już lepszy nie będzie. Latka lecą. Zresztą Shivakow w reprezentacji juniorskiej grał też na boku pomocy i rozgrywał. Ja tam lubię jak pozyskujemy pilkarzy mlodych przed 23 rokiem życia jak Rios czy Shivakov bo takim jeszcze się chce i jescze mogą zrobić krok do przodu. Osobiście najbardziej czekam jednak na transfer Maora a nasze władze chyba zapadły w sen zimowy bo od kilku dni cisza w eterze . Dodam , że nieco mnie to niepokoi .

"Urzędnicy są jak książki na półkach biblioteki: im wyżej postawieni, tym rzadziej do czegoś służą."
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 30.01.2011, 11:26
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
Tyle że w obecnym okienku piłkarze którzy do nas doszli są naprawdę konkretni. Holender grał w AZ przez ostatnie kilka sezonów, gdy była to drużyna ze ścisłego topu ligi, rywalizująca jak równy z równym z takimi zespołami jak Ajax czy PSV. Do tego grała jeszcze dobrze w pucharach. Napewno jest to piłkarz porównywalnej klasy co Marcelo czy Głowacki, kto wie czy nawet nie jest lepszy od nich.

.
Co do Kew, to nadzieje są duże, ale taki Radomski też rozegrał ok 300 meczów w holenderskiej lidze i nie wyróżnia się nawet w najsłabszym zespole polskiej ligi. Dlatego, pomimo, że sam liczę na tego gracza, to wstrzymałbym się z ocenami jego umiejętności przynajmniej do środka rundy.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 30.01.2011, 11:48
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Co do Kew, to nadzieje są duże, ale taki Radomski też rozegrał ok 300 meczów w holenderskiej lidze i nie wyróżnia się nawet w najsłabszym zespole polskiej ligi. Dlatego, pomimo, że sam liczę na tego gracza, to wstrzymałbym się z ocenami jego umiejętności przynajmniej do środka rundy.
Porownujesz Polaka do Holendra
Odpowiedz cytując
Maverjuve
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 30.01.2011, 11:49
Teraz chciałbym: Melikson, bramkarz

A ja na ten moment nie chcę aby w lecie odszedł żaden z nich, ew. Żurawski, który jest w takim wieku, że nie będzie grał coraz lepiej.

Boukhari i Branco - obaj nie przepracowali okresu przygotowawczego w lecie, przy czym Boukhari z nadwaga potrafił zagrać takie piłki że ręce składały się same do oklasków, może teraz gdy schudł będzie poruszał się bardziej dynamicznie, a to myślę (mam nadzieję) że parę asyst/bramek nam zapewni. A Branco, którego oceniacie po 3 meczach (!) po kontuzji nie grał, tym bardziej że skład jaki wystawiał trener dobrze się spisywał.
No i Rios, który mam nadzieję (znowu, ależ ze mnie optymista) że odpali i strzeli parę bramek. Bo że technikę ma, to wszyscy wiemy.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Stary 30.01.2011, 11:50
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Porownujesz Polaka do Holendra
wiesz, jeszcze zalezy jakich porównuje. Ale fakt faktem nie ma jak porównać Kew do Radomskiego Mimo to, zgadzam się by jeszcze poczekać z ocenami
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów