The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
lodecki
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.12.2010, 22:59
ja polecam książki Mariana Zacharskiego, "asa" Polskiego wywiadu. Dzialanie sluzb wywiadowczych od podszewki, ale i kulisy kilku wydarzen ktore odbily się szerokim echem w mediach.
LUBELSZCZYZNA
Odpowiedz cytując
zuls
Banita

Od: 11.2010

Stary 30.12.2010, 20:20
"Ostatnia Kohorta" Waldemara Łysiaka. Koniec V wieku - czas upadku wielkiego Cesarstwa Rzymskiego. Tylko stolica, Rzym broni się jeszcze, oblężona przez hordy barbarzyńskie. Wśród mieszkańców Rzymu krąży legenda o ostatnim legionie ukrywającym się gdzieś w dalekich górach. Ten mityczny legion jest ostatnią nadzieją na przetrwanie potęgi cesarstwa. Pod osłoną nocy z oblężonego miasta pod wodzą znakomitego dowódcy - zaprawionego w podbojach wojskowych "boga wojny"- Fulwiusza Korwinusa "Sotera" wyrusza kilkudziesięcioosobowa wyprawa, której celem ma być odnalezienie legendarnego ostatniego legionu, który z Soterem na czele ma przywrócić świetność Rzymu. Ciekawe dialogi, zwrotna akcja, dużo historycznych informacji o tamtym, przełomowym czasie. Polecam.

"Statek" Waldemara Łysiaka. Najbardziej antyfeministyczna książka jaką czytałem. Akcja rozgrywa się ok. 1990 roku w bliżej nieokreślonym państwie Nolibab (co od tyłu znaczy Babilon). Narratorem jest Nurni Flowenol (czytane wspak znaczy "Lone wolf"), najmłodszy mężczyzna w klanie Flowenolów. Jego stryj milioner jest właścicielem tytułowego statku - wielkiego, pływającego luksusowego burdelu cumującego w porcie. Tenże stryj jest sponsorem wojskowego przewrotu przeciw dyktaturze w Nolibabie. Po udanym przewrocie, narrator, młody policjant Nurni Flowenol zostaje dowódcą tajnego komanda od operacji specjalnych (ale nie od mokrej roboty). Swoje stanowisko wykorzystuje by rozwikłać pewną zagadkę dotyczącą zniknięcia dwóch kobiet i swojego ojca. Najważniejszym tematem książki są kobiety, to im poświęcona jest większość baaardzo mocnych, ciekawych dialogów i monologów. Waldemar Łysiak prezentuje w Statku syntezę obrazu kobiety w literaturze i sztuce na przestrzeni dziejów.
Paniom polecam także, ale jeśli zaczynacie przygodę z Łysiakiem, to radzę zacząć od innej pozycji ;-)
Ostatnio edytowane przez zuls : 30.12.2010 o godz. 20:24.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 30.12.2010, 20:51
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
A mówią ze ludzie ksiązkek nie czytaja,a jak tak patrze to ten temat reguralnie na forum jest odswiezany

ja teraz czytam "Gre Lwa" Nelsona Demill"a sensacja ,,polecam ,fajny humor glownego bohatera ,super sie czyta.
Zacząłem dzisiaj "Gre Lwa". Początek obiecujący, zobaczymy co będzie dalej.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 03.01.2011, 07:53
A jeżeli ktoś z Was lubi Barcelonę lub interesuje się piłkarskimi biografiami, to już w sprzedaży dostępny jest pamiętnik Iniesty:

""Rok w Raju"

Cytat:
Rok w raju jest osobistym pamiętnikiem Andresa Iniesty, który opisuje od wewnątrz najlepszy rok w historii FC Barcelony - zdobyte trofea, trudności, sukcesy i droga do ich osiągniecia. W tej książce, po raz pierwszy, Andrés Iniesta otwiera się przed fanami i kibicami, pokazując swoje wnętrze i udowadniając, że za tym wielkim (choć niepozornym) piłkarzem kryje się także wielki i wspaniały człowiek.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 03.01.2011, 20:30
Jak ktoś już wspominał "Cena" Łysiaka godna polecenia. Bardzo szybko mi się ją czytało.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 08.01.2011, 19:55
Zwracam uwagę na gigantyczną wyprzedaż w księgarniach Matras. Książki, które były w ubiegłym roku,w cenie po 30 zł, dzisiaj można nabyć za 10-15 zł. Może znajdziecie coś dla siebie. Zakup możliwy internetowo lub osobiście w Galerii Krakowskiej:

http://www.matras.pl/sale.html

Książki nie są posortowane, więc trzeba poświęcić kilka minut, by znaleźć to czego się szuka...
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 08.01.2011, 20:23
Przeczytałem już "lśnienie" Stephena Kinga bardzo mi się podobało aczkolwiek muszę przyznać, że nie bałem się.
Która następna książka warta polecania tego autora?
Odpowiedz cytując
Michal_23
Junior Member

Od: 11.2002

Stary 08.01.2011, 20:29
Polecam książkę "Egzekutor" - autobiografię mordercy AK Stefana Dembskiego z Rzeszowszczyzny.

Mocna rzecz. Rzuca nieco inne światło na Polaków, wychowanie przedwojenne, AK, stosunki z Ukraińcami niż jest to promowane oficjalnie w mediach.

Oraz oczywiście całą serię książek o przygodach policjanta Eberharda Mocka w przedwojennym Wrocłąwiu. ALe pewnie było już kilka razy polecane...

pozdrawiam
"...kto z paskami spodnie nosi, hahahaczyk na bluzie, robi często smutne oczy i smutną ma buzię. O czym myśli tajemniczo smutnooka młodzież, czy z paskami ma ubranie i z haczykiem odzież?"
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.01.2011, 20:55
Mario, IMO najlepsze (poza Lśnieniem):

- Bastion
- To
- Miasteczko Salem
- Cmętaż Żwieżąt (taka pisownia)
- Stukostrachy
- Misery
- Gra Geralda
- Zielona Mila + Skazani na Shawshank
- Desperacja
oraz oczywiście saga Mroczna Wieża, ale to juz raczej dla tych, którzy Kinga dobrze znają.

Zresztą, jest całkiem prawdopodobne, że na żadnej nie będziesz się jakoś strasznie bał. Dla mnie King jest po prostu genialnym opowiadaczem historii z nutką (raz większą, raz mniejszą) przerażenia. Ale nie nastawiaj się, że będziesz ze strachu robić w majty. Zasiądź do tych książek z nastawieniem na dobrą opowieść... z dreszczykiem

imo bardziej straszy Lovecraft, choć i tak jeśli idzie o straszenie, to moim zdaniem kolejnośc jest taka: książki<filmy<gry... ta, w jakiegoś Dead Space'a se pograj
Ostatnio edytowane przez Elendil : 08.01.2011 o godz. 21:03.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 08.01.2011, 21:05
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Przeczytałem już "lśnienie" Stephena Kinga bardzo mi się podobało aczkolwiek muszę przyznać, że nie bałem się.
Która następna książka warta polecania tego autora?
Pozwolę sobie, zacytować siebie z poprzedniej strony:

Cytat:
Obecnie czytam Stephena Kinga "To". Książka ma ponad 1100 stron ale naprawdę dobrze się czyta. Choć jak to zwykle u Kinga dość długo zmierza ku akcji (w przecwieństwie do choćby Lovecrafta) to wciągnęła mnie strasznie. I chyba bardziej mnie przeraża ten typ horrorów niż tych H.P - L.

Jak ktoś lubi się trochę wystraszyć przed snem to polecam

Tu masz opinie ludzi (nie czytaj wypowiedzi Fuine, bo trochę zdradza wątki)
http://merlin.pl/To_Stephen-King/bro...zH9oQ#fullinfo
Ostatnio edytowane przez Proud : 08.01.2011 o godz. 21:10.
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 13.01.2011, 15:22
Orhan Pamuk - nazywam się czerwień - gruba, ciężka, niewygodna. A jeśli chodzi o treść - świetna ;-)
Trochę kryminał, trochę miłości (denerwującej), genialna konstrukcja.
Pierwszoosobowa narracja, z tym, że w każdym rozdziale kto inny opowiada historie, raz trup, raz morderca, raz pies... Warto.
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.01.2011, 16:03
Proud napisał(a):Wyświetl post
Pozwolę sobie, zacytować siebie z poprzedniej strony:

Tu masz opinie ludzi (nie czytaj wypowiedzi Fuine, bo trochę zdradza wątki)
http://merlin.pl/To_Stephen-King/bro...zH9oQ#fullinfo
Ok.
Zakupie sobie "To", jeśli będzie nie gorsza od "Lśnienie" kupie również "Cmętaż Żwieżąt"
Odpowiedz cytując
Zoltan
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 17.01.2011, 20:50
Jedyną dobrą książka jaką przeczytałem za swoje życie jest "Długi marsz" Sławomira Rawicza. Książka naprawdę godna polecenia.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 17.01.2011, 20:52
Michal_23 napisał(a):Wyświetl post
Polecam książkę "Egzekutor" - autobiografię mordercy AK Stefana Dembskiego z Rzeszowszczyzny.

Mocna rzecz. Rzuca nieco inne światło na Polaków, wychowanie przedwojenne, AK, stosunki z Ukraińcami niż jest to promowane oficjalnie w mediach.

Oraz oczywiście całą serię książek o przygodach policjanta Eberharda Mocka w przedwojennym Wrocłąwiu. ALe pewnie było już kilka razy polecane...

pozdrawiam
mocne to są twoje teksty
"morderca z AK"
Jezu ty z NKWD jesteś czy z UB?
zastanówta się ludzie co piszecie....
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Kolekcjoner_23
Banita

Od: 06.2008

Stary 17.01.2011, 22:58
Trochę ciekawych ksiązek dla kibica: http://stylkibica.net/index.php?view=ksiazki
Odpowiedz cytując
Michal_23
Junior Member

Stary 28.01.2011, 21:52
emjot napisał(a):Wyświetl post
mocne to są twoje teksty
"morderca z AK"
Jezu ty z NKWD jesteś czy z UB?
zastanówta się ludzie co piszecie....
przeczytaj a później sam oceń

prawdę trzeba nazywać po imieniu a nie być zaślepionym przynależnością do"właściwej strony"

pozdrawiam
"...kto z paskami spodnie nosi, hahahaczyk na bluzie, robi często smutne oczy i smutną ma buzię. O czym myśli tajemniczo smutnooka młodzież, czy z paskami ma ubranie i z haczykiem odzież?"
Odpowiedz cytując
Dziku
Dum Spiro Spero

Od: 07.2005

Stary 28.01.2011, 21:56
Jerzy Dudała - Fani-chuligani. Rzecz o polskich kibolach. czytał ktos?

Śląska Pozdrawiamy! Lechie Pozdrawiamy! Unie Pozdrawiamy!

"Mógłbym napisać o nich referat i jest to bez wątpienia najlepsza publiczność na świecie. Ciągle brzmi w moich uszach – jazda, jazda, jazda, Biała Gwiazda!"E.Omanic
Odpowiedz cytując
kokrys
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.01.2011, 22:04
Witam,

Bardzo chciałbym polecić 2 serie książek. Mianowicie:
-"Pamięć, Cierń i Smutek" Tada Williamsa. (składa się z powieści Smoczy Tron, Kamień Rozstania i Wieża Zielonego Anioła (4 tomy)
-Trylogia Dave'a Duncana o niechętnym szermierzu składająca się z Niechętny Szermierz, Dar Mądrości i Przeznaczenie Miecza.

Obie te sagi mają miejsce w światach fantasy zupełnie nie podobnych do popularnych powieści tolkienowskich. Czyta je się bardzo lekko, mogę naprawdę polecić każdemu, z zaznaczeniem że trylogia o niechętnym szermierzu jest raczej 16+

Ostatnio za namową kolegi czytałem ostatnie 3 powieści o czasach piastowskich Karola Bunscha, opowiadające o dziejach Rycerza Krzycha i o zjednoczeniu Polski pod panowaniem Łokietka. Naprawdę świetna lektura, tylko z deka ciężka z racji na dosyć staroświecki język

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 28.01.2011, 23:33
A ja ostatnio przeczytałem książkę-wywiad z gen. Sławomirem Petelickim "Grom. Siła i Honor".

Można się sporo dowiedzieć o naszej elitarnej jednostce specjalnej, a także o tym jak Wojsko Polskie na przemian ze zmieniającym się rządami gnoiło odział jak i samego Petelickiego, tylko dlatego, że stworzył coś nowego, coś rozwijającego się. Polskie bagienko w pełnej krasie.
the end
Odpowiedz cytując
Ofsajd
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 05.02.2011, 14:45
Ostatnio czytałem Ojca Chrzestnego, teraz się dorwałem do Zielonej Mili autorstwa S.Kinga, i teraz takie pytanie:
jakie książki Kinga polecacie?
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 05.02.2011, 14:52
Prawdopodobnie wszystkie ;-)
Na paru ostatnich stronach tego tematu są wymienione najciekawsze, poczynając od "Lśnienia".
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 05.02.2011, 15:06
Ostatnio czytałem "Firestarter" S. Kinga i bardzo mi się podobał, po przeczytaniu książki obejrzałem ekranizacje tej książki ale nie ma co porównywać, książka tysiąc razy lepsza.

Ogólnie przeczytałem trochę książek Kinga i na żadnej się nie zawiodłem, co prawda styl jego pisania jest powtarzalny ale dla mnie jest świetnym pisarzem.
Odpowiedz cytując
artur1906
Member

Od: 01.2011

Stary 08.02.2011, 22:20
polecam pisarza Paulo Coelho,szczególnie "Alchemik"
Co jest najśmieszniejsze w ludziach:

Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.

— Paulo Coelho
Odpowiedz cytując
ByQ
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 08.02.2011, 22:29
Ofsajd napisał(a):Wyświetl post
Ostatnio czytałem Ojca Chrzestnego, teraz się dorwałem do Zielonej Mili autorstwa S.Kinga, i teraz takie pytanie:
jakie książki Kinga polecacie?
Pod kopuła - dzisiaj skończyłem czytać - świetne.

http://www.youtube.com/watch?v=HiPVN4m3rNo - film promujący - jak tylko go zobaczyłem wiedziałem że przeczytam tą książkę.
Ostatnio edytowane przez ByQ : 08.02.2011 o godz. 22:33.
Odpowiedz cytując
Bambo1906
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 08.02.2011, 23:46
Paulo Coelho - 11 minut.

Polecam gorąco, ale lepiej mieć "coś w głowie" zanim sie to przeczyta.
Gina Carano

Wisła to My!
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 09.02.2011, 08:14
11 minut to moim zdaniem najciekawsza i chyba najbardziej "pikantna" z jego książek. Stawiam ją na równi z "Szelmostwami niegrzecznej dziewczynki". Polecam jednakowo oba tytuły.

W ostatnich tygodniach miałem raczej styczność z literaturą historyczną. Z naciskiem na okres II wojny światowej. Dla osób lubiących klimaty intryg oraz tajemnic, polecam gorąco najnowszą książkę Bogusława Wołoszańskiego:

Sporo nowych faktów, oczywiście niektóre mocniej przerysowane, co nie zmienia jednak faktu, że czyta się to bardzo przyjemnie i szybko. Nie brakuje polskich wątków oraz analizy, co by się stało, gdyby Beck nie odrzucił propozycji Hitlera, a Canaris został wysłuchany przez Aliantów.
Ciekawe postacie ze świta szpiegowskiego - Krystyna Skarbek czy uzależniona od seksu Elizabeth Pack (szpiegująca przed wojną polską stolicę). Lubisz historię przez pryzmat twórczości Wołoszańskiego, to z pewnością się nie zawiedziesz.

Drugi ciekawy tytuł, również nawiązujący do lat II wojny światowej to:

Akcja nawiązuje do autentycznych wydarzeń, jakie miały miejsce w ostatnich latach wojny. Dowiadujemy się o działalności specjalnego zespołu odpowiadającego za odzyskanie najważniejszych dzieł sztuki zagrabionych przez Hitlera. Co najbardziej wartościowe w tej książce?
Świetne fotografie, opublikowane listy napisane przez żołnierzy oraz niesamowite intrygi, do jakich uciekali się tacy hitlerowcy, jak Goering czy Frank, by zakończyć wojnę z okazałym majątkiem oraz kolekcją dzieł sztuki, które dzisiaj możemy podziwiać w Paryżu, Gandawie czy Krakowie.
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 09.02.2011, 10:30
ponury napisał(a):Wyświetl post
Orhan Pamuk - nazywam się czerwień - gruba, ciężka, niewygodna. A jeśli chodzi o treść - świetna ;-)
Trochę kryminał, trochę miłości (denerwującej), genialna konstrukcja.
Pierwszoosobowa narracja, z tym, że w każdym rozdziale kto inny opowiada historie, raz trup, raz morderca, raz pies... Warto.
Kupiłem ją juz dawno z myslą o przeczytaniu na wakacjach. Nie udało się, ale po opisie czuję się zachęcony. Dzieki, zabieram się za nią w weekend.
rrr
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.02.2011, 16:05
Właśnie jestem w trakcie czytania "Myśli nowoczesnego Polaka" R. Dmowskiego. Fantastyczna książka i przemyślenia wielkiego Polaka sprzed 100 lat, bardzo zachęcam do czytania bo naprawdę warto
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 10.02.2011, 18:37
Czytał ktoś jakieś książki, których akcja dzieje się w Krakowie?

Odpowiedz cytując
sndr
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 10.02.2011, 19:03
Gordian napisał(a):Wyświetl post
Czytał ktoś jakieś książki, których akcja dzieje się w Krakowie?
W tej chwili przychodzi mi do głowy jedynie "Księżniczka" Andrzeja Pilipiuka, oczywiście jest to fantastyka

Cytat:
Drugie, poprawione wydanie drugiego tomu trylogii Andrzeja Pilipiuka. To książka akcji. Miejscem serii brawurowych przygód jest Kraków. Wrogami są łowcy wampirów, Bractwo Drugiej Drogi i....urzędnicy. Czoła stawić im muszą: Katarzyna, agentka CBŚ, Stanisława, nieśmiertelna uczennica alchemika Mistrza Michała Sędziwoja oraz wampirzyca Monika. Ta ostatnia to tytułowa serbska księżniczka, z wyglądu nastolatka, która jest jednak w tym trio najstarsza. W swoim wielowiekowym życiu - podobnie jak w swoim Stanisława - widziała już niejedno. Jak skwitował jeden z recenzentów, takich dwóch, jak te trzy, to nie ma ani jednej...
źródło opisu: merlin.pl
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów