The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.01.2011, 13:11
))) Ponowne badanie? Ahaa..... "Wojewoda był trzeźwy", a Błasik pijany .

Donald Tusk powrócił w Dolomity. "Po rodzinę"

Jaki on troskliwy ojciec))))

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/donal...wiadomosc.html
Hej Nasz TS !!
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 15.01.2011, 13:25
Czy to cos dziwnego że zbadali go drugi raz i wyszło 0? Ja rozumiem że według Ciebie był nawalony w trzy dupy ledwo się trzymał na nogach a drugie badanie wykonał za niego policjant. Widzę że Ty też prezentujesz poglądy że kto nie z nami to wszystko co złe jego dotyczące jest prawdą.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2011, 14:11
Kiedy było to drugie badanie? Rano? Czy wytrzeźwiał z wrażenia? Co by sie działo gdyby ktoś z PiS dmuchnął i wyskoczyło 0,4 pewnie ktoś by się interesował drugim badaniem ).

To co jest nie prawdą? Za co mu zabrali prawko? Za trzeźwość mu zabrali? Czy to byli PiSowcy w mundurach? Otrząśnij się. Nieprawdą najprawdopodobniej jest to, że było jakiekolwiek drugie badanie.
Hej Nasz TS !!
Jot
Banita

Od: 08.2007

Stary 15.01.2011, 14:52
Drugie badanie Szanowny Panie Szyderco Drozd robi się 15 minut po pierwszym badaniu.
Prawko zabrali mu za nietrzeźwość. Weź zapoznaj się z procedurami i z postępowaniem w takich okolicznościach.
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 15.01.2011, 14:57
Prawo jazdy musieli mu zatrzymać (nie zabrać/odebrać) przy pierwszym wyniku badania (0,4 promila).
Jak każdemu przysługuje wtedy prawo do zarządania ponownego zbadania pod kątem trzeżwości.
Tu wrzucili wyniki ponownego badania: http://yfrog.com/h2vtnaj
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 15.01.2011, 15:01
Jak Marka Jurka i tej Jego śmiesznej partii kompletnie nie popieram to z tym wypada się zgodzić:

Cytat:
Jurek: rząd Tuska powinien podać się do dymisji
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odin
Banita

Od: 11.2010

Stary 15.01.2011, 15:05
A ja jestem ciekaw co by sie stało z tymi pajacami z rządu i z naszym krajem jakby nagle wszyscy przestali palić papierosy,pic alko i kupowac paliwo te ich kampanie anty alko anty niko hehehe ruchają wszystkich jak chcą żeby nie było..zacząłem od siebie rzuciłem palenie i nie pije ..autem nie jezdze i nie kupuje za zarobione pieniadze paliwa
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2011, 15:30
haeno napisał(a):Wyświetl post
Prawo jazdy musieli mu zatrzymać (nie zabrać/odebrać) przy pierwszym wyniku badania (0,4 promila).
Jak każdemu przysługuje wtedy prawo do zarządania ponownego zbadania pod kątem trzeżwości.
Tu wrzucili wyniki ponownego badania: http://yfrog.com/h2vtnaj
Zdjęcie wydruku faktycznie rozwiewa wszystkie wątpliwości. Biję się w pierś. Rzeczywiście badanie z 18:45 musiało być wadliwe. Bo przecież w 15min nie wytrzeźwiał, albo w alkomat na komisariacie nie dmuchnął ktoś inny.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 15.01.2011 o godz. 15:32.
Hej Nasz TS !!
kot
Senior Member

Stary 15.01.2011, 15:33
Cytat:
Krzyczy człowiek na ulicy, czy prawie już milczy, bo szeptem krzyczy ?
A szepce jakby w gorączce,
czy lepiej to czy gorzej
wypić 0,5 litra i w lesie katyńskim się wysikać, czy
też może nie wypić nic i do osikanych dołączyć, ze sławą 0,6 promila ?
a na Sląskim krzesełka będą żólto-niebieskie a nie biało-czerwone
bo podobno taka była polityczna układanka
i dla takich układanek, właśnie znowu pęka bańka mydlana
Polska, ojczyzna naszych pradziadów ukochana
w Euro, m3 gazu i ilości emigrantów przeliczana
Taki wiersz znalazłem w internecie i cytuje go tutaj, gdyż chcę zapytać będących w politycznym zainteresowaniu, o co chodzi z tymi słowami o układance ze Śląskim i krzesełkami
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odin
Banita

Stary 15.01.2011, 16:06
kot napisał(a):Wyświetl post
Taki wiersz znalazłem w internecie i cytuje go tutaj, gdyż chcę zapytać będących w politycznym zainteresowaniu, o co chodzi z tymi słowami o układance ze Śląskim i krzesełkami
No o to że Ruch Autonomii Śląska sie pruł o to iż stadion śląski jest śląskim jak sama nazwa wskazuje i oni chcą żeby krzesełka były w barwach ich regionu czyli żółto-niebieskie a nie w barwach polskich..
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 15.01.2011, 16:09
Być może chodzi o to, że PO żeby mieć pełnie władzy w Sejmiku Województwa Śląskiego wzięła do koalicji ludzi z RAŚ,
którzy własnie takie krzesełka chca zrobić
Odin
Banita

Stary 15.01.2011, 16:11
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
Być może chodzi o to, że PO żeby mieć pełnie władzy w Sejmiku Województwa Śląskiego wzięła do koalicji ludzi z RAŚ,
którzy własnie takie krzesełka chca zrobić
A tak na marginesie to ten cały RAŚ ma chyba gówno do powiedzenia bo autonomi to tam nigdy nie bedzie
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 15.01.2011, 16:55
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Arapaho - testy psychologiczne przechodzi każdy pilot bez względu kogo przewozi (przecież podobnie jest na prawo jazdy) być może w tym pułku sa one bardziej rozbudowane ze wzgledu na jego charakter. ale czy to że przechodzili te szkolenia i testy psychologiczne znaczy że nie byli podatni na sugestie swojego przełożonego? wydaje mi się że sprawa wpływania na decyzję o lądowaniu jest jasna? Wytłumacz mi jak można usłyszeć stres? ja wchodzę na egzamin stresuję się jak diabli ale profesor chyba po głosie tego nie pozna prawda? wczoraj również oglądałem wywiad z jakimś generałem na TVP3 juz emerytowanym który wylatał tysiace godzin i stwierdził że przecież w każdej pracy jak przełożony stoi za plecami czujesz jego presję. A słowa ze stenogramów : No to mamy problem, Nie bedzie zadowolony chyba o czyms swiadcza? I teraz abym nie był jednostronny moim zdaniem taka sama sytuacja była na wieży presja przełożonych na pracowników że za wszelką cenę mają pozwolić na lądowanie. Moim zdaniem jeżeli by w przenośni odizolować pilotów i obsługę wieży od otoczenia katastrofy by nie było.

W dojeździe liczysz tylko drogę a czas aby samolot doleciał do Witebska? tam pewnie by musiał czekać na swoją kolej powiedzmy że lekko 30min. przygotowanie kolumny zebranie obstawy milicji powiedzmy 15-20min(chociaż uważam że to byłoby dłużej) mamy 45-50min. plus 2 godziny na dojazd BITE 3 godziny opóźnienia. ma nadzieję że Cię przekonałem bo wg. mnie jest to proste jak konstrukcja cepa (mowie o ostatnim akapicie). I co może ładnie by wyglądało takie opóźnienie?

..............
Dla ciebie jest jasna mimo że wszyscy wiedzą że nie ma dowodów.Żadnych. Są tylko sugestie. Słowa padające w stenogramie świadczą jednym : o tym że mają problem, jest problem z lądowaniem .pewnie się spóźnią. I co? zwolennik zwalenia na pilotów (jak ty)powie : wszedł Błasik z poleceniam Kaczyńskigo zmusił ich do lądowania (to że nic takiego nie śłychac -to nic- robił to na migi a piloci tylko zobaczyli Błasika i już wiedzieli że mają przerąbane profesjonaliści..?). Zwolennik wersji nieświadomego lub świadomego sprowadzenia samolotu poza pas powie: tysiące razy zdarzało się ze plany w życiu się zmieniały na niekorzyść i wiele razy ktoś (ja,ty,wy) byliśmy z tego niezadowleni.Wile razy przeklęliśmy nawet. I co to oznaka stresu , stresu który przechyla szalę w sposób taki aby zaryzykować życie swoje i blisko 100 innych osób. Czy to że spóźniłbyś się na egzamin na uczelni oznaczałoby że jadąc ze swoją rodziną jechałbyś samochodem 200 km/h przez całe miasto w potężnej mgle-ryzykując swoje życie i ich?. Słucham.Odpowiedz mi na to pytanie bo jestem ciekaw twojej odpowiedzi. Byłbyś takim samym samobójcą jak sugerujesz na podstawie urwanego zdania że jest Protasiuk? Czy może stwierdzisz że ty mimo że nie jesteś zawodoowym kierowcom/pilotem VIP-ów (zwykle gdzieś się spieszących)byłbyś bardziej odpowiedzialny?
wiślak 86
Senior Member

Stary 15.01.2011, 17:49
HAHA podkreśliłeś moje zdanie a później zmieniłeś jego sens. Jeżeli piloci wiedzieli (lub zdawali sobie sprawę) z tego że jeżeli nie wylądują stracą premie możliwość awansu lub nawet pracę to masz całkowitą rację nie czuli żadnej presji. (po incydencie w Gruzji też nic się nie stało tylko pilot dostał pochwałę tak?)

Czy wiedząc że jeżeli nie dotrzesz na spotkanie biznesowe stracisz pracę, i wszelkie perspektywy rozwoju kariery nie jechałbyś ze swoim szefem jednym samochodem 200/h jeżeli on by ci mówił że mamy problem bo za 20min musimy być na miejscu?

Drozd: To wytłumacz mi po jaka cholerę policja w ogóle przyznała się że Kracik był kontrolowany? Co innego jakby go złapali pijanego ale w tej sytuacji? Być może policjanci byli z PiSu i chcieli zrobić zamieszanie? We wcześniejszym swoim wpisie specjalnie napisałem o tym że być może policjant za niego dmuchnął bo wiedziałem że ktoś z gorącą głową zaraz podchwyci temat.
Ostatnio edytowane przez wiślak 86 : 15.01.2011 o godz. 17:54.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Drozd
Senior Member

Stary 16.01.2011, 00:16
Taaa bo nikt bez twojej błyskotliwej sugestii by na taki wymyślny szwindel nie wpadł. Przyznali sie bo wyszło 0,4 i zabrali mu prawko, które może oddać tylko sąd. Później była juz tylko kombinacja jak sie ze sprawy wykręcić no i wymyślili, wrzucili wydruk do internetu a tacy jak Ty łykają i się cieszą. Nie do wiary . Powiedz że 86 to nie Twój rocznik bo się załamię.
Hej Nasz TS !!
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 16.01.2011, 01:05
Odin napisał(a):Wyświetl post
A tak na marginesie to ten cały RAŚ ma chyba gówno do powiedzenia bo autonomi to tam nigdy nie bedzie
Nie zmienia to faktu że PO jest jak Cracovia i przyjmie każdego. Nawet tych którzy Polsce ubliżają.
wiślak 86
Senior Member

Stary 16.01.2011, 12:01
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Taaa bo nikt bez twojej błyskotliwej sugestii by na taki wymyślny szwindel nie wpadł. Przyznali sie bo wyszło 0,4 i zabrali mu prawko, które może oddać tylko sąd. Później była juz tylko kombinacja jak sie ze sprawy wykręcić no i wymyślili, wrzucili wydruk do internetu a tacy jak Ty łykają i się cieszą. Nie do wiary . Powiedz że 86 to nie Twój rocznik bo się załamię.

To wytłumacz tutaj tym którzy nie widzą wszędzie spisku (sam twierdzisz że rozbicie samolotu to był zamach) skoro wyszło mu 0,4 (w radiowozie nie ma potwierdzen badania) to po jaką cholerę wieźli go jeszcze na posterunek? jeżeli by chcieli odkrecic sprawe jak to okresliles wystaczyło powiedziec: no troche pan przesadzil ale dzisiaj taki ladny dzień życzymy wszystkiego dobrego. Nikt by się o tym nie dowiedział. Ale oczywiście najlepiej szukać dziury w całym i twierdzić wbrew zdrowemu rozsądkowi że jednak był pijany a najlepiej że w pierwszym badaniu miał nie 0,4 a 4 promile.

I co policja też kłamie mówiąc że pierwsze badanie czasami wychodzi zakłamane? a drugie jest miarodajne.

Nie chciałem porównywać ale skoro temat urósł do tej rangi:

A co z Dornem który nawalony w trzy dupy pałęta się po sejmie. Jak on może jeszcze tam przychodzić? powinien być wywalony na zbity pysk. Podobnie jak Kruk i ten koleś z PSL. Jak Kwaśniewski mógł i nadal może ludziom patrzeć w oczy prawie przewracając się pod pomnikiem?
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Drozd
Senior Member

Stary 16.01.2011, 12:39
Bo ci co go złapali sprawy nie chcieli odkręcać wyszło 0,4 zabrali prawko, dostarczyli go na komisariat i tyle. Tam zaczęło się odkręcanie. Pasuje? Gdzie ty tu widzisz spisek? To standard PO. Tak jak z Katarasińską ?

Nie wszyscy są tak łatwowierni jak Ty. Wydruk Cie upewnił ? ))

Temat nie urósł do żadnej rangi bo to, że PO to oszuści jest wiadome od dawna. Tylko Tobie się wydaje że to wszystko spiski PiS. Mój zdrowy rozsądek podpowiada, że alkomat o dokładności 0,01 promila nie myli się o 0,4 promila.

To Dorn po sejmie jeździł samochodem? Pierwsze słyszę.
Hej Nasz TS !!
kot
Senior Member

Stary 16.01.2011, 12:41
Dziękuję Odin i P.e.c.h za odpowiedź

Wiersz przytoczony przeze mnie bardzo mnie poruszył. Przypomniałem sobie wieszczów z lat dawnych, rozmawiających z Polakami poza propagandą gazet zaborczych. Przypomniałem sobie dodatkowo, szepty Polaków przy odbiornikach WE, w Radzieckiej Polsce. Przypomniałem sobie także, bliskiego "zgonu", prezydenta Kwaśniewskiego, przewracającego się z pijaństwa w lesie katyńskim i martwego prezydenta Kaczyńskiego, leżącego tam na derce rosyjskiej i zrozumiałem ironię autora o 0,5 litra i 0,6 promila u sikających i osikanych.

Wracając jednak do tematu stadionu Śląskiego, to po głębszym zapoznaniu się z tematem, jestem w głębokim szoku. Nieważny jest tu bowiem kolor ostateczny krzesełek, gdyż sukcesem nie będzie iluzoryczne "zwycięstwo" biało-czerwonych kolorów. Przeraża mnie sam fakt autoryzowania antypaństwowego ugrupowania politycznego przez rządzących Polską i jeszcze do tego współpracy z nim w ramach koalicji politycznej . Przecież tylko naiwni ludzie i młodzież mogą nie rozumieć znaczenia takiego precedensu, na skalę światową w jakichkolwiek systemach państwowych, od dyktatury, przez komunizm, po demokrację. Nigdzie, nikt nie może w ramach elementarnej logiki oraz racjonalnego prawa wewnętrznego czy międzynarodowego, pozwolić sobie na współpracę i nobilitację, ugrupowania politycznego czy społecznego, mającego już w samej nazwie, ideologię walki o autonomię, czyli oderwanie się od funkcjonowania w rygorach prawnych i politycznych danego państwa, prowadzącej najczęściej w konsekwencji, do separatyzmu, czyli oderwania terytorialnego. Rzeczywiście, hasła o przebudzeniu Narodu, brzmią coraz bardziej racjonalnie. Na Litwie eliminuje się polskojęzyczne nazwy czegokolwiek, na Białorusi likwiduje się całkowicie mniejszości narodowe, W Hiszpanii walczy się z ETA, na wyspach z IRA, W Chinach z Wolnym Tybetem itp. Taki precedens Śląski, może zachęcić innych do walki o swoje interesy w Polsce, a przede wszystkim musi pociągnąć za sobą dalsze konsekwencje, aż do pełnego sukcesu tego ugrupowania śląskiego, w określonej przyszłości, prawdopodobnie przy wsparciu ze strony, wybiórczo stosowanych, przepisów UE .

Coraz częściej słyszy się jednak głosy, że UE może nie przetrwać w istniejących ramach i trzeba brać taką ewentualność pod uwagę, bowiem nie chodzi tutaj o "przepowiednie" ciągłości jałtańskich porozumień, czy zapowiedzi rozdziału NATO, lecz analizy i wypowiedzi wielu luminarzy europejskiej polityki czy ekonomii. Kryzys postawił na ostrzu noża sens waluty €, a długi graniczące z bankructwem wielu krajów UE, powodują balans na cieńkiej nitce, wszystkich idei związanych z obecną strukturą UE. Strach pomyśleć o bilansie strat i zysków, w przypadku zmian, obecnych struktur UE czy NATO. Porozumienia mocarstw nie są żadną teorią spiskową świata i ewentualna nowa Jałta, jest zawsze możliwa. Polacy jako pierwsi doswiadczyli znowu, ile warte są jakiekolwiek sojusze, w przypadku gdy Rosja upomniała się o swoje gwarancje, zawarte w owych porozumieniach mocarstw i odreagowała upokorzeniem Polski za swoje zdenerwowanie, na nieświadomie winnych tych naruszeń, ich między-mocarstwowych gwarancji ( sprawa Ukrainy, Gruzji itp. ).

Ps. wiem, że tekst mój odbiega od stereotypowych już POPiSów platfusów z pisiorami w walce z komuchami, na poduszki i wyzwiska, pod auspicjami medialnych inspiratorów i dlatego doradzam wszystkim ze swojej strony, odstawcie polityczne TV i gazety na miesiąc, a najlepiej na rok, aż nauczycie się na nowo oglądać świat oczami dorosłych i zdrowych ludzi oraz przywrócicie w sobie równowagę umysłową, a także, niezbędne instynkty społeczne. Wasze mózgi, także potrzebują okresowej higieny, aby reklama polityczna nie uczyniła z nich śieczki ( dotyczy wyłącznie amatorów a nie zawodowców politycznych )
Ostatnio edytowane przez kot : 16.01.2011 o godz. 15:11.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
wiślak 86
Senior Member

Stary 16.01.2011, 13:23
Bo ci co go złapali sprawy nie chcieli odkręcać wyszło 0,4 zabrali prawko, dostarczyli go na komisariat i tyle. Tam zaczęło się odkręcanie. Pasuje? Gdzie ty tu widzisz spisek? To standard PO. Tak jak z Katarasińską ?

Temat nie urósł do żadnej rangi bo to, że PO to oszuści jest wiadome od dawna. Tylko Tobie się wydaje że to wszystko spiski PiS. Mój zdrowy rozsądek podpowiada, że alkomat o dokładności 0,01 promila nie myli się o 0,4 promila.

Wystarczyło mi stwierdzenie policji. Wydruk wrzucił ktoś później wiec równie dobrze mógł on być lub nie. Spisek? Właśnie takie twierdzenie jakie prezentujesz że policja próbowała wszystko odkręcać. Widzisz Twój zdrowy rozsądek kontra doświadczenie policji która mówi że takie pomyłki się zdarzają. I komu wierzyć?

Co do Katarasińskiej to ja wiem, Ty wiesz że jechała nawalona tylko co z tego skoro sąd tego nie wie?

A czy Dorn nie był w pracy? Już nie wkopuj się z bronieniem go. To jest wstyd i hańba! Koleś później będzie mówił o patriotyzmie? Jaki z niego patriota? Zwykły dziad i tyle. Sejm to najważniejsze miejsce w Polsce, w pewnym stopniu jako instytucja powinna byc autorytetem dla ludzi. A ja widzę jak jeden się zatacza przed samochodem, druga mówi że cos tam umie i czeka cały dzien aby wytrzeźwieć, trzeci dłubie w nosie i wyrywa kable, czwarty skacze i klepie wszystkich dookoła, piątego golenie bolą i opowiada o psach. Są szczęśliwi bo mają immunitet. Dziwię się ludziom że jeszcze mają ochotę postawić krzyżyk podczas wyborów koło takie nazwiska. Mi by prędzej rękę odjęło niż bym musiał głosować na kogoś takiego.
Co powinno się zrobić w tym wypadku? Poprosić o badanie na alkomacie. Wynik pozytywny lub odmowa? Kop w dupe na do widzenia i zakaz kandydowania dożywotni.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Jot
Banita

Stary 16.01.2011, 14:00

Po pierwsze zastosowali się do procedur. Do nich nie należy decyzja co z nim zrobić, tylko od kogoś innego. Po drugie skąd możesz wiedzieć co działo się na komisariacie, masz jakiś protokół z czynności? Będziesz twierdził że to spisek? Może trzeba zrobić głosowanie z pytaniem czy Drozd będzie węszył spisek wysyłając smsa pod numer 7422 o treście tak lub nie? Albo ankietę?
Czy po prostu coś u.......iło ci się w bani?
Kolejna sprawa, twierdzisz że PO to oszuści (też tak uważam), wrzucałem kiedyś linka do łgarstw Kurskiego. Odnieś się do nich. Twoje zaślepienie jest podobne to zaślepienia obrzezańców z drugiej strony Błoń. Uzupełniając wypowiedź nie jestem zwolennikiem PO i nie głosowałem na nich, więc jeśli będziesz łaskaw odpisać Szanowny Panie, to nie powołuj się na partię Tuska, bo nic z nimi nie mam wspólnego i nie chcę. Cytuję i piszę tylko dlatego, że w....ia mnie twoje zaślepienie.
Kolejna sprawa, zarzucasz wiślak86, że widzi spiski PiS. To ty wszędzie widzisz spiski. Zachowujesz się jak typowy pisior, wszędzie spisek, dąży non stop do konfrontacji, żyć bez PO nie może i śmierdzi hipokrytą jakich mało (hipokrytą w sensie swoich własnych wypowiedzi w tym temacie, bo personalnie cię nie znam jako człowieka). Ty nie masz zdrowego rozsądku. Gubisz się we własnych postach.
Kolejna sprawa, jak wybronisz Dorna, który był najebany w pracy?
Ostatnio edytowane przez Jot : 16.01.2011 o godz. 14:05.
zuls
Banita

Stary 16.01.2011, 14:33
HAHA podkreśliłeś moje zdanie a później zmieniłeś jego sens. Jeżeli piloci wiedzieli (lub zdawali sobie sprawę) z tego że jeżeli nie wylądują stracą premie możliwość awansu lub nawet pracę to masz całkowitą rację nie czuli żadnej presji. (po incydencie w Gruzji też nic się nie stało tylko pilot dostał pochwałę tak?)

Czy wiedząc że jeżeli nie dotrzesz na spotkanie biznesowe stracisz pracę, i wszelkie perspektywy rozwoju kariery nie jechałbyś ze swoim szefem jednym samochodem 200/h jeżeli on by ci mówił że mamy problem bo za 20min musimy być na miejscu?
Wiślak 86 - Jest takie przysłowie - nie mierz innych swoją miarą.

Pilot to nie student/absolwent idiotycznego kierunku który ze strachu przed powrotem na wioskę musi szefowi robić przysłowiowego loda, żeby z pracy nie wylecieć i mieć problemy z znalezieniem nowej . Pilot klasy mistrzowskiej z 13-letnim doświadczeniem i nalotem 3500 godzin na rynku pracy sobie poradzi nawet w czasie kryzysu.
Ostatnio edytowane przez zuls : 16.01.2011 o godz. 14:48.
Arapaho
Senior Member

Stary 16.01.2011, 14:42

.............
Gdzie niby zmieniłem sens twojego zdania?.
Poza tym co ty wogóle opowiadasz? Sugerujesz że możliwość straty premii lub awansu czy nawet nagany powoduje ze ktoś ryzykuje życie swoje i innych blisko 100 ludzi? No pomyśl chwilę. To nie były warunki wojenne, to nie było spotkanie na szczycie z przywodcami iinnych państw. To była uroczystośc wewnętrznie Polska i spoźnenie nawet 5 godzinne nie zmieniło by nic. Zalecam trochę logiki bo jej brakuje w twoich argumentach
Na moje pytanie nie odpowiedziałeś - chyba że sugerujesz że ryzykowałbyś swoje życie i wielu osób w tym szefa żeby dostać premie. Może ty byś tak robił i to tłumaczy że wydaje ci sie to prawdopodobne w kwestii pilotów. Nie oznacza to że oni tak samo robili.Nie wskazuje na to nic ze stenogramów poza możliwą interpretacją fragmentu tekstu -mowiącego ni mnieju ni wiecej że mają problem czyli stwierdzeniu faktu : była gęsta mgła co oznaczalo na wojskowym lotnisku że kontrolerzy moga je zamknąć. Był problem .Był. O czym to świadczy dowodowo w tym kontekście? O niczym. Każdy moze sobie dośpiwewać co chce więc przy złej woli niektórzy nie biorą pod uwagę niewinności pilotów.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 16.01.2011 o godz. 14:46.
wiślak 86
Senior Member

Stary 16.01.2011, 15:45
Jot:
Przytocz mi moją wypowiedź w której mówię o jakichkolwiek spiskach w PiSie? Jeżeli nie znajdziesz to czekam na takie ładne słowo przepraszam...

Zulus:

Nie mam zamiaru dyskutować z tobą na takim poziomie mieszczuchu. Dopiero co sie zarejestrowałeś i już się napinasz? albo zwolnij bajerę albo wypad.

Arapaho: żeby było jaśniej bo może faktycznie ostatnią wypowiedź trochę zamotałem( chciąłem napisać szybko odpowiedź). Wg. mnie odpowiedzialność za katastrofę procentowo przedstawia się 50% po polskiej stronie 40% po rosyjskiej i 10% to czynnik zmienny. Dlaczego tak? To od pilota samolotu zależy czy lądują czy nie. Przecież nawet jeżeli by świeciło słońce i wieża by mówiła że wszystko jest OK a dowódca by stwierdził że jednak jemu coś nie pasuje to odlatuje. Czy PRÓBA podejścia do lądowania w tych warunkach była ryzykowna? Z pewnością tak a juz na pewno bardziej niż przy sprzyjającej pogodzie. Kto podjął o tym decyzję? Wieża?
5godzinne spóźnienie nic by nie zmieniło? Chyba żartujesz! Transmisja w tv na żywo czekający zaproszeni goście. Poza tym można wiele zarzucić Kaczyńskiemu ale akurat do sprawy katyńskiej podchodził nadzwyczaj serio. Więc nie pisz że nic by sie nie stało.

Ryzykował życie? Ale w danej sytuacji o tym się tak nie myśli. Kolejne przykłady: ile razy na mecz jechałeś samochodem w którym był nadkomplet ludzi? pewnie nie raz. Ile razy przebiegałeś przez ulicę? Pewnie nie raz.
Być może pilot stwierdził że ryzyko nie jest aż tak duże i może podchodzić.

Oczywiście tak jak napisałem część winy leży po stronie Rosjan bo chcieli za wszelką cenę sprowadzić go na ziemię. I właśnie ta kumulacja piloci chcieli wylądować Rosjanie też chcieli ich naprowadzić doprowadziło do tragedii.

Mówisz że mogli zamknąć lotnisko ja jeszcze kilka dni temu tak samo myślałem dlaczego oni tego nie zrobili? I dalej nie wiem ale powoli to wszystko sie klaruje nie zamknęli bo ktoś wyższy rangą kazał im sprowadzać ale też słyszałem wypowiedź jakiegoś kolesia że wieża nie ma takich uprawnień. Nie jestem ekspertem więc czekam aż to ktoś potwierdzi lub opowie o procedurach. Przerażające jest to że na początku był to lot wojskowy później że niestety nie a teraz to już każdy ma swoja wersję. Poczekajmy aż Miller ujawni rozmowy wieży.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Jot
Banita

Stary 16.01.2011, 16:07
Jot:
Przytocz mi moją wypowiedź w której mówię o jakichkolwiek spiskach w PiSie? Jeżeli nie znajdziesz to czekam na takie ładne słowo przepraszam...
Napisałem, że on tobie to zarzuca, co wyraźnie widać z kontekstu zdania, przeczytaj dokładnie, a nie ja tobie cokolwiek. Nie oczekuję przeprosin.
Poza tym zgadzam się z tym co tu piszesz. Już wszystko jasne?
Ostatnio edytowane przez Jot : 16.01.2011 o godz. 16:09.
wiślak 86
Senior Member

Stary 16.01.2011, 16:15
Racja przepraszam mimo wszystko moja wina nie doczytałem...
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Arapaho
Senior Member

Stary 16.01.2011, 16:17
J.....

Arapaho: żeby było jaśniej bo może faktycznie ostatnią wypowiedź trochę zamotałem( chciąłem napisać szybko odpowiedź). Wg. mnie odpowiedzialność za katastrofę procentowo przedstawia się 50% po polskiej stronie 40% po rosyjskiej i 10% to czynnik zmienny. Dlaczego tak? To od pilota samolotu zależy czy lądują czy nie. Przecież nawet jeżeli by świeciło słońce i wieża by mówiła że wszystko jest OK a dowódca by stwierdził że jednak jemu coś nie pasuje to odlatuje. Czy PRÓBA podejścia do lądowania w tych warunkach była ryzykowna? Z pewnością tak a juz na pewno bardziej niż przy sprzyjającej pogodzie. Kto podjął o tym decyzję? Wieża?
5godzinne spóźnienie nic by nie zmieniło? Chyba żartujesz! Transmisja w tv na żywo czekający zaproszeni goście. Poza tym można wiele zarzucić Kaczyńskiemu ale akurat do sprawy katyńskiej podchodził nadzwyczaj serio. Więc nie pisz że nic by sie nie stało.

Ryzykował życie? Ale w danej sytuacji o tym się tak nie myśli. Kolejne przykłady: ile razy na mecz jechałeś samochodem w którym był nadkomplet ludzi? pewnie nie raz. Ile razy przebiegałeś przez ulicę? Pewnie nie raz.
Być może pilot stwierdził że ryzyko nie jest aż tak duże i może podchodzić.

Oczywiście tak jak napisałem część winy leży po stronie Rosjan bo chcieli za wszelką cenę sprowadzić go na ziemię. I właśnie ta kumulacja piloci chcieli wylądować Rosjanie też chcieli ich naprowadzić doprowadziło do tragedii.

Mówisz że mogli zamknąć lotnisko ja jeszcze kilka dni temu tak samo myślałem dlaczego oni tego nie zrobili? I dalej nie wiem ale powoli to wszystko sie klaruje nie zamknęli bo ktoś wyższy rangą kazał im sprowadzać ale też słyszałem wypowiedź jakiegoś kolesia że wieża nie ma takich uprawnień. Nie jestem ekspertem więc czekam aż to ktoś potwierdzi lub opowie o procedurach. Przerażające jest to że na początku był to lot wojskowy później że niestety nie a teraz to już każdy ma swoja wersję. Poczekajmy aż Miller ujawni rozmowy wieży.
wiślak - może w punktach to będzie mi łatwiej:
1.lotnisko było wojskowe, samolot -wojskowy,piloci -wojskowi . W takiej sytuacji o lądowaniu decyduje kontroler nie pilot ,konkretnie decyduje o pozwoleniu na ladowanie.Komenda horyzont jest dopiero jak są na 20 m,mimo że słyszą odliczanie od 100m. To jest akurat jasne. Rosjanie są sprytni.Zauważ ze w raporcie powolują się tylko na 13-ty załącznik do konwencji a nie na całą konwencję bo ona ma zastosowanie tylko do lotów cywilnychi .Ktoś sprytny mógłby podważyć. Aby samolot wlączył pełny ciąg musiał opasć kilkanaście metrów.Piloci słuchali wieży - przy 20 m dali pełny ciąg - gdyby nie drzewa wyszliby z tego cało. Gdyby horyzont było przy 100-80-60m- byliby żywi
2. Owszem piloci widząc złe warunki moga odmówić lądowania. Tylko co w sytuacji jeśli: kontrolerzy upewniają ich "na ścieżce i kursie", wyłapują sygnal bliższej radiolatarni upewniającą ich że są na kursie ( to już wiemy że było nie możliwe bo byli 40 m z boku a jednak sygnal był), dostaja informację że APM-y (reflektory kierunkowe) sa rozstawione (musieli je widzieć bo nie ma nigdzie k...a gdzie APM-y a wg.informacji sa one widoczne z przynajamnij 400m), kontrolerzy potwierdzaja ich wysokość. Potwierdza to stenogram że nie mają świadomości że coś jest nie tak. Spokojna rozmowa, zniżają , wszystko ok.Żadnej,ale to żadnej nerwowści,presji.Nie ma nic typu : ....a, gdzie APM-y, coś nie gra, co robić, lub do Błasika- generale to nie jest dobry pomysł żeby lądować, nic nie widać, mgła....lub cokolwiek w tym stylu. Nie mają świadomości jakiegokolwiek ryzyka. Więc lądują.Kontrolerzy mimo że widzą problem sprowadzają.
Arapaho
Senior Member

Stary 16.01.2011, 16:28
3. Co to znaczy : w danej sytuacji sie o tym nie myśli. W sytuacji startu a glównie lądowania samolotu każdy laik wiec że jest to duże ryzyko.Właściwie tylko wtedy są katastrofy. Schodząc we mgle, nie mając danych ( a jak pisze powyżej je miał) musiał być samobójcą.Rozumiem że własnie to - nie majac dowodów- sugerujesz.
4. Transmisja TV nie jest dla nikogo wyznacznikiem stresu, goście to nie byl Putin,Obama i Sarkozy.Najwaźniejsi goście jechali z prezydentem. Wymień 5 osób -spoza kancelarii i grupą posłów -kto tam czekał.Pewnie nikogo nie znasz. Nikt by się nie cieszył ze spóżnienia- to oczywiste.Ale stres, ryzyko w związku z tym. Bez żartów.
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 16.01.2011, 16:34
Trzeźwy czy nie - wie jak rodzinke ustawić:

Bratanek Kracika może więcej?

Wicewójtem gminy Drwinia w powiecie bocheńskim jest od 3 stycznia 27-letni Mateusz Kracik, bratanek wojewody małopolskiego Stanisława Kracika, niedawnego kandydata PO na prezydenta Krakowa. Problem w tym, że nie ma wymaganego na tym stanowisku prawem sześcioletniego stażu pracy

http://www.rp.pl/artykul/594784_Brat...e-wiecej-.html
wiślak 86
Senior Member

Stary 16.01.2011, 19:33
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
3. Co to znaczy : w danej sytuacji sie o tym nie myśli. W sytuacji startu a glównie lądowania samolotu każdy laik wiec że jest to duże ryzyko.Właściwie tylko wtedy są katastrofy. Schodząc we mgle, nie mając danych ( a jak pisze powyżej je miał) musiał być samobójcą.Rozumiem że własnie to - nie majac dowodów- sugerujesz.
4. Transmisja TV nie jest dla nikogo wyznacznikiem stresu, goście to nie byl Putin,Obama i Sarkozy.Najwaźniejsi goście jechali z prezydentem. Wymień 5 osób -spoza kancelarii i grupą posłów -kto tam czekał.Pewnie nikogo nie znasz. Nikt by się nie cieszył ze spóżnienia- to oczywiste.Ale stres, ryzyko w związku z tym. Bez żartów.
Ad1) Doskonale to ująłeś: W takiej sytuacji o pozwoleniu na ladowanie decyduje kontroler nie pilot. WŁAŚNIE o pozwoleniu ostateczna decyzja należy do pilota. Wieża mówiła że sugeruje aby odlecieli. Tak jak napisałem wcześniej nie jestem pewny czy wież mogła zamknąć lotnisko, bo tylko w takim wypadku samolot nie moze ladawac, nie istnieje cos takiego że wieza mówi że nie mogą lądować- albo jest zamknięte i nie lądują albo tak jak mmiało miejsce sugerują abynie lądowali.

Ad2) Czy APM to to coś co po wypadku wkręcała obsługa lotniska? jezeli tak to logiczne że ich nie widzieli bo ich nie było. O mgle informowali i jest to na stenogramach : "jest mgła nie wiemy czy uda nam się wylądować".

Kontrolerzy mimo że widzą problem sprowadzają.- tak jak napisałem zaczekajmy na stenogramy z wieży być może okaże się że aby nie doszło do skandalu że ruskie znowu cos kombinowali i nie pozwolili wylądować prezydentowi chcieli to zrobić za wszelką cenę. Już pisaliśmy tutaj o tym jeżeli by zamknęli lotnisko byłby skandal na pół Europy.

Sam powiedziałeś że na pokładzie byli najważniejsi goście tak? Więc skoro miała byc transmisja NA ŻYWO w TV to chyba zależało im aby dojechać na czas. Nawet 2h spóźnienie byłoby klapą. (zresztą jak wiemy samolot z Polski wyleciał opóźniony).

Napisałem że wg. niego nie ryzykował niczyjego życia bo po prostu nie myślał o katastrofie(co jest logiczne) a o tym aby wylądować.(jak jedziesz samochodem to chyba nie myślisz cały czas że się rozbijesz). Były ciężkie warunki? Były.
Czy pilot popełnił błąd? Moim zdaniem tak. Czy on jest tylko winny? Nie. procentowo podałem wcześniej.

Z tego co piszesz to pilot opierał się tylko na przekazach z wieży. Czy nie miał swoich przyrządów? Czy system go nie ostrzegał?
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów