|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Elegancko. Bardzo ładna wizualizacja. Oby powstała ta hala jak najszybciej.
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Teraz na spokojnie przyjrzałem się wizualizacjom i nasunęło mi się, że:
Bardzo podoba mi się ta część zachodnia, wyjście, foyer... obiekt nabiera lekkości. Tylko, że skosy nie pasują do "skoczni" nad wejściem stadionu ;-) Ale generalnie - duży plus. Z zewnątrz, patrząc od góry nie powala ale... my na tą halę będziemy patrzeć z dołu, a tu na pierwszy plan wysuwa się część dolna. Na moje oko odległość trybun od parkietu to przegięcie. Jeżeli została ona wymuszona: a) przepisami (kosza, siatki, futsalu...) i to tylko tak "wygląda na obrazku" - to OK, cóż poradzić b) chęcią zmieszczenia trzech boisk treningowych w poprzek, vide: http://img94.imageshack.us/img94/7523/23498831.jpg to jest to rozwiązanie idiotyczne, wynikające niestety z głupiego regulaminu konkursu, który zakładał minimum 4 tys. STAŁYCH (nie rozkładanych) miejsc. Wystarczy bowiem część dolnego sektora zrobić rozkładanym i można by przybliżyć główne trybuny do parkietu, a po złożeniu części siedzeń mamy te 3 boiska treningowe. Gdy tak sobie patrzę tutaj www.youtube.com/watch?v=vREm1GkNGkE (hala w Zielonej Górze, zdaje się, że gra się w niej w futsal) to przestaję mieć wątpliwości, że jednak prawdziwa jest opcja b... Ta wizualizacja http://img25.imageshack.us/img25/5818/81141451.jpg to jakieś jaja - patrząc na wielkość człowieka wydaje się, że więcej jak 500 osób się tam nie zmieści. Trzeba będzie przypilnować Lamelę, żeby nie ścisnęli za bardzo krzesełek, coby im się te 4000 zrobiło - tak jak przesadzili z nakićkaniem siedzisk na stadionie Cracovii. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
oby obyło sie bez tych "półgwiazd" na trybunach
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Lamela daje przynajmniej jakąś gwarancję jakości. Co do tego, że wygrała najtańsza a nie najciekawsza oferta zgadzam się. Nawet rzuty mają najmniejsze. Nie mniej udało im się zaproponować całkiem estetyczną bryłę. Nie jest źle ![]() Nie wiem też jakie materiały zaproponowali - a to ważne. Obawiam się trochę ( przynajmniej z wizualizacji wygląda to podobnie ) , że mogą użyć podobnego ( bardzo taniego ) materiału z jakiego wykonane jest wejście do metra Marymont ( takie prążkowane ni to pleksi ni nie wiadomo co ) : ![]() Starzeje się to wprost obrzydliwie. Ale może moje obawy są płonne. Obejrzałam dokladnie inne projekty i od tych wyróżnionych kilka podoba mi się bardziej : http://kiks.tv/2011/01/bez-komentarz...hali-ts-wisla/ Przede wszystkim ten "żłówik/pancernik", hala z 8 min na filmiku ( prążki ) i ostatnia z pokazywanych z mozaiką na elewacji ![]() I drugie wyróżnienie ( czerwona hala ) Wszystkie te projekty jednak już na pierwszy rzut oka wydają się zdecydowanie droższe. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Robi wrażenie z zewnątrz, ale w środku już nie taka fajna. Przytłaczający ten dach, przypomina halę ludową we Wrocławiu.
http://galeria.wislakrakow.com/20110114/r/27.jpg Co do kosztorysu - przy budowie "Kaufland Areny" Lamela szacowała 120 mln, wyszło bodajże 154. Czyli więcej, ale nie dwukrotnie.
Ostatnio edytowane przez rav : 15.01.2011 o godz. 11:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Wygrała na pewno ciekawa koncepcja, oglądając wizualizacje i makiety można zauważyć ze wybrany projekt charakteryzuje się stosunkowo niewielką objętością. Bo niektóre z koncepcji to straszne kolosy, razem z tą wzorowaną na nowojorskie MSG. Jedynie co mi się średnio w wybranym projekcie podoba to prezentowana koncepcje wnętrza hali, brak wysuwanych trybun i ogromny plac gry to troszkę minusy. Jak dla mnie http://galeria.wislakrakow.com/20110114/r/55.jpg ten projekt zaprezentował fajnie rozplanowane trybuny
![]() ![]() Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
![]() ![]() Dobrze, że to tylko koncepcja, bo będzie jeszcze można to (odległość od trybun do boiska) rozwiązać jak na wyższym projekcie. ![]() .
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
||
Tyle, że na etapie koncepcji,wyobrażenie wnętrz bardzo odbiegają od ostatecznego wyglądu. Robi się je w większości dlatego aby " jakoś wyglądały " na planszach konkursowych. W projekcie realizacyjnym zazwyczaj wszystko to wygląda inaczej. Toteż również nie sugerowalabym się do końca wizualizacją zwycięskiego projektu. Cytat:
Ale zapewne również dlatego, iż użyto innych materiałów niż w projekcie/koncepcji. W "naszym" projekcie - na halę Wisły jest pewien zapas budżetowy ![]() Może aż tak nie będą oszczędzać. p.s. Elefant - a gdzie było powiedziane, że muszą być barwy na elewacji ? To na prawdę szczegół przy takiej inwestycji. |
||
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
![]() Ale nie rozpatrujmy tego jako wadę projektu - bo w warunkach zupełnie o co innego chodziło. Choć zgadzam się, że na"czerwonej" hali barwy i gwiazda były ładnie i ze smakiem wkomponowane ![]() |
|
|
|
Member
Od: 12.2010
Offline |
|
chociaż rację przyznam Ci kolego na całe szczęście projekt hali pasuje do stadionu Wisły a szczerze mówiąc mnie podoba się i to bardzo, bo w sumie jest niekonwencjonalny![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
Lamela nie projektowała terminala w Balicach |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lamela nie projektuje obecnego terminalu ( znaczy się tego co właśnie jest w fazie projektu). Natomiast wygrała konkurs na poprzedni projekt, który nie został zrealizowany przez zagmatwaną sytuację z prawami autorskimi do istniejącej części terminalu, oraz paroma innymi czynnikami. Natomiast czy sam dokumentacja była zrobiona, a tylko nie przystąpiono do jej realizacji to już nie pamiętam.
http://www.lamela.com/nuevo/verFicha...ioma=en&id=453 Czy SKWK planują jakieś konsultacji z Lamelą w sprawach projektowych? Z tego co się orientuje przy projekcie marketu po 2 stronie błoń, sporo uwag kibiców zostało uwzględnionych w finalnym projekcie.
Ostatnio edytowane przez Wicked : 17.01.2011 o godz. 09:45.
![]()
ULTRAS NOWA HUTA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
No to mamy ładne jaja...cały parter na zachodniej do kucia - zła mieszanka betonu...
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
....a, ktoś musi za to beknąć, jak można dać za mało cementu. Komuś się sufit spadł na łeb chyba.
Ile trzeba jeszcze znieść, żeby stadion był CAŁY gotowy? Jeszcze ponoć z robotą nie uwiną się do końca roku. Zajebiście, witamy w Polsce,
Ostatnio edytowane przez murray : 17.01.2011 o godz. 15:00.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|

|
||||||
![]() |