|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
To tylko strzał: Stanisław Wyspiański mieszkał u Paula Gaugina
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Brawo
![]() Strzał celny. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Jakiego miasta panoramę widać w tle i parę słów o tym miejscu:
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
To miasto to Avila w środkowej Hiszpanii.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Również z cyklu gdzie to jest, co to jest... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Ten pan związany jest z tym miastem ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Trewir (10 znaków)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Brawo, jedziesz dalej !
ps to są Termy Cesarskie w gwoli wyjaśnienia. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jako, że nie mam pomysłu na nic innego, a nie chcę blokować tematu:
![]() Kto to? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pan ten ponoć na łożu śmierci miał rzec : "Dzieło moje skończone."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
to chyba Oliver Cromwell. jeśli tak, to aż dziw że zagadka jeszcze nierozwiązana
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zagadka w Twoje ręce :]
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Nie chce mi się wymyślac niczego skomplikowanego: kto to? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
To Éamon de Valera, ale to już było, zadaj może coś innego. Może być coś irlandzkiego;-)
Ostatnio edytowane przez Usulovski : 14.01.2011 o godz. 00:55.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ups, to przepraszam. Ostatnimi czasy nie przeglądam dokładnie forum
No to: kto był nazywany "admirałem bez floty w kraju bez morza"? |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Miklós Horthy
Łatwe: Był sobie pewien Wielki Mistrz pewnego zakonu rycerskieg. Mistrza już dawno nie ma, ale jego imieniem nazwano miasto. Miasto to było dłuższy czas bazą dla dwóch polskich okrętów wojennych. Jakie to miasto i jak nazywały się te okręty? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Spóźniłem się z Horthym i z Cromwellem ale teraz nie odpuszczę
![]() Ciekawe pytanie, Mistrza którego już dawno nie ma to Jean Parisot de La Valette, szefował Joannitom. Jego imię nosi stolica Malty - la Valette , a okręty to tzw. Terrible Twins, czyli ORP Dzik oraz ORP Sokół. Dla zainteresowanych polecam poczytać, historię działań obu naszych okrętów na Morzu Śródziemnym... . |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Tomo, na co czekasz?
chyba nie potrzebujesz potwierdzenia że dobrze odpowiedziałeś |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mógłbym przysiąc, że w poprzednim poście zadałem pytanie
![]() ![]() Gdzie to jest ? Od razu podam małą podpowiedź. Historia jest taka: osadnicy zakładający to miasto sprowadzeni tutaj władali innym językiem niż król, który ich tam sprowadził, żeby troszkę zamieszać to język osadników i język króla całkowicie jest niepodobny do języka w którym porozumiewają się ludzie mieszkający obecnie w tym mieście. |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Sighisoara
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Brawo
Twoje pytanie ! |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Jak Ela to musi być Francja
Chętnego nie ma z tego co widzę więc postaram się odpowiedzieć na zagadkę, w ogóle to Elu dziękuje za wieczór, tak mnie wciągnęło że jednym razem oglądałem mecz a tak naprawdę szukałem odpowiedzi. Co się naszukałem to tylko ja wiem i po katedrach, łukach, akweduktach, ruinach chyba poznałem wszystkie strony na google grafice. Ale do konkretów z tego co znalazłem to miasto o które pytasz leży w we Francji konkretnie w Burgundii a nazywa się Autun. Pierwsze zdjęcie to katedra św. Łazarza, w której ponoć spoczywają do dziś dnia szczątki św. Łazarza, znajdują się tu także sceny z Sądu Ostatecznego. Drugie zdjęcie przedstawia bramę pozostałość po Rzymianach z IV wieku - Porte d`Arroux. Juliusz Cezar nazwał to miasto nawet ''siostrą Rzymu'' Tak w sumie to w Autun jest jeszcze jedna brama z I wieku zwie się Porte Sanit Andre
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 14.01.2011 o godz. 22:34.
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Odpowiedź wyczerpująca
![]() Miło mi, że zagadka aż tak Cię zainspirowała. To teraz nie pozostaje nic innego jak udać się zwiedzić Burgundię i Autun. Bajkowe miasteczko u bram Morvanu ![]() p.s. Nie zawsze zadaję zagadki z Francji ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Czas na zagadkę:
Poniżej zamieszczam pewną fotografię, zapewne będzie to łatwa do rozszyfrowania. Autorem tego dzieła jest pewny znany artysta, projektant, architekt, budowniczy. Zdjęcie poniżej to fragment pewnego znanego budynku pytanie brzmi : 1. Kto jest autorem 2. Nazwa obiektu 3. Na czym wzorowane jest poniższe zdjęcie. ![]() Jeżeli jakieś niejasności to pisać postaram się jaśniej wyjaśnić. ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na pierwszy rzut oka to jest Gaudi, więc
1. Antoni Gaudi 2. Casa Battlo 3. Nie wiem na czym zdjęcie jest wzorowane, ale budynek, mianowicie jego dach symbolizuje walkę Św. Jerzego ze Smokiem, no i lokalna nazwa tego budynku to dom kości, odwzorowane elementy kości na fasadzie. Twoje trzecie pytanie jakieś niejasne jest, więc poczekam aż potwierdzisz ![]()
Ostatnio edytowane przez tomo : 15.01.2011 o godz. 12:05.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
No tak, zapomniałem dopisać do ostatniego pytania na czym okno na fotografii było wzorowane- mianowicie chodzi o rentgen dłoni ( kości) Zresztą o kościach wspomniałeś. Wszystko się oczywiście zgadza więc czekamy na zagadkę. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Zagadka 1. Co to za obiekt ? 2. Gdzie się znajduje ? 3. Miasto, w którym znajduje się ta budowla, słynie z pewnego przysmaku całego narodu i nie tylko. O czym mowa ? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
...:::Tomo:::... kolego
rzuć no jakąś podpowiedzią bo, znowu przeszukuje te Katedry, Kościoły, bazyliki i inne rzeczy a znaleźć tego nie mogę za dużo ich tam jest, jeden podobny do drugiego. Powoli style w architekturze się kończą a pomysłów na dalsze szukanie brak, chyba, że ktoś już coś ma ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|

|
||||||
![]() |
|
|