The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
_bzyku_
Makaveli

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.11.2010, 16:35
Alexander94 napisał(a):Wyświetl post
Invictus. Apartheid w RPA, Mandela z pomocą MŚ rugby '95 stara się zjednoczyć podzielone rasowo państwo.
Myślę, że Cię zainteresuje ; czyta się miło, zawsze można jeszcze nadrobić zaległości z historii najnowszej ;>.
Ok, dzięki.Oglądałem ten film, w sumie to nawet nie wiedziałem, że jest też taka książka. Z chęcią zakupię i poczytam, bo film filmem a książką książką

PS: Dalej podbijam jednak pytanko o książki o genezie apartheidu, portretach psychologicznych rasistów itp. Coś w ten deseń.
Powód: ..
Ostatnio edytowane przez _bzyku_ : 11.11.2010 o godz. 16:37.
Wisła Skawina

"...Oceniaj ludzi tylko i wyłącznie po czynach: od początku, do końca..."
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 11.11.2010, 17:48
_bzyku_ napisał(a):Wyświetl post
Ok, dzięki.Oglądałem ten film, w sumie to nawet nie wiedziałem, że jest też taka książka. Z chęcią zakupię i poczytam, bo film filmem a książką książką

PS: Dalej podbijam jednak pytanko o książki o genezie apartheidu, portretach psychologicznych rasistów itp. Coś w ten deseń.

Tu masz fajne streszczenie tematu (http://www.prawica.net/node/7705). A książkę polecam RPA Historia państw świata w XX wieku Gąsowski Andrzej
Wydawnictwo: TRIO

Jak coś to mogę odsprzedać albo wymienić na inną.

Polecam od siebie taką prostą książkę ale informacji dużo można potem doczytać : Polscy patrioci, którzy uratowali Europę przed Hitlerem W. Breuer`a.

Jak by ktoś się interesował historią Śląska, militariami, czy wojnami na Śląsku,szukanie skarbów, zbieranie monet to mogę polecić jakieś ciekawe tytuły a mam tego całkiem sporo i dużo unikalnych.
Ostatnio edytowane przez harimata : 11.11.2010 o godz. 17:57.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 28.11.2010, 14:27
Pomóżcie, mam problem z pewnym tytułem książki Agathy Christie,którą czytałem wieki temu. Pamiętam,że była tam jakaś wycieczka i siostry mieszkające w zaniedbanym domu. Kojarzy ktoś?
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 28.11.2010, 14:49
Wracam do czytania książek (wow!).

Interesują mnie głównie książki akcji, przygodowe, trzymające cały czas (lub większość) w napięciu, jakieś niespodziewane zwroty akcji. Może być sci-fi.

Mam dosyć kultury plebsu. Potrafili zdupcyć nawet Kubusia Puchatka i Smerfy.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 28.11.2010, 15:46
Polecam ksiązki Alistaira MacLean'a. Sensacyjne, i w miare łatwo się czyta.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 28.11.2010, 16:12
Stokrotne dzięki
Odpowiedz cytując
arth_ur
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 28.11.2010, 16:38
Ostatnio czytałem Bastion Kinga, jedna z najlepszych powieści autora. Kto nie czytał to polecam. Zamówiłem sobie książkę Hoolifan - książka o Chuliganach Chelsea. Zobaczę czy dobra .
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 28.11.2010, 17:59
Za usilnymi namowami mojej dziewczyny, otwarłem książkę Terrego Pratchetta. Najpierw jedną, drugą, kolejną... Kto lubi fantasy koniecznie powinien się z tym genialnym pisarzem 'poznać'.

Polecam!
I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!

Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy!
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 28.11.2010, 18:09
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
Polecam ksiązki Alistaira MacLean'a. Sensacyjne, i w miare łatwo się czyta.
Według mnie najlepsza to "Złote rendez-vous".

Ja ze swojej strony polecam moją ulubioną książkę: "Król szczurów" Jamesa Clavella. Jest o japońskim obozie jenieckim w czasie II wojny światowej. Pewnie nie takiej tematyki szukasz, ale gwarantuję, że nie będziesz się nudził - mój koleja przeczytał ją w jedną noc (jakieś 500 stron).
rrr
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 28.11.2010, 18:13
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post

Interesują mnie głównie książki akcji, przygodowe, trzymające cały czas (lub większość) w napięciu, jakieś niespodziewane zwroty akcji. Może być sci-fi.

Dobra decyzja

Szukasz czegoś intrygującego, więc polecam książkę Toski Lee, pt. "Diabeł.Autobiografia".
Mimo banalnego tytułu, historia póki co bardzo ciekawa (jestem 60 stron przed końcem). Poniżej masz link do fragmentu oraz dodam jeszcze adres strony tej ślicznej pisarki

http://www.literatura.gildia.pl/twor...-autobiografia

http://www.toscalee.com/
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 28.11.2010, 19:15
Cytat:
Pewnie nie takiej tematyki szukasz, ale gwarantuję, że nie będziesz się nudził - mój koleja przeczytał ją w jedną noc (jakieś 500 stron).
człowieku, ciekawa książka i wojenna mnie nie będzie interesować?

Bardzo wszystkim dziękuje
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 28.11.2010, 20:01
[QUOTE=pzkwr;1019049]Według mnie najlepsza to "Złote rendez-vous".

Ja ze swojej strony polecam moją ulubioną książkę: "Król szczurów" Jamesa Clavella. Jest o japońskim obozie jenieckim w czasie II wojny światowej. Pewnie nie takiej tematyki szukasz, ale gwarantuję, że nie będziesz się nudził - mój koleja przeczytał ją w jedną noc (jakieś 500 stron).[/QUOTE"]

"Król szczurów" także bardzo polecam. Mimo, że nie czytam w ogóle książek wojennych to tą przeczytałem i naprawde nie żałuję. A co do MacLeana to polecam takie jak 48godzin, "na południe od Javy" czy "Komandowsi z Nawarony".

Ciekawe ksiązki w stylu MacLeana ma też Ross MacDonald ("Błękitny Mloteczek").

Ja po przeczytaniu całej kolekcji domowej tych dwóch autorów wziąłem się teraz za Raymonda Chandlera.
Odpowiedz cytując
Maverjuve
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 28.11.2010, 23:29
Marina C. Zafóna ;P
Odpowiedz cytując
rocco_1906
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.12.2010, 21:29
przypadkowo wpadła mi w rece ksiazka Wojciecha Manna - RockMann i juz 50-paru stronach smialo moge ją polecic wszystkim jak skoncze to postaram sie cos wiecej napisac
ALEXANDER
THE GREAT
OVECHKIN
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Stary 10.12.2010, 22:05
Polecicie mi jakiś realistyczny horror albo coś o opętaniach ale też w miarę realistyczne ? Najlepiej coś z nowości bo muszę sobie coś na gwiazdkę wybrać

PS. Jak ktoś siedzi w temacie to chciałbym jakąś książkę o historii Krakowa tylko nie jakaś monografia na początek coś prostego najlepiej pod kątem turystycznym.
Ostatnio edytowane przez harimata : 10.12.2010 o godz. 22:08.
Kod:

Odpowiedz cytując
Nergal
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.12.2010, 23:01

Interesują mnie głównie książki akcji, przygodowe...Może być sci-fi.

Polecam Zajdla z "Paradyzja" oraz "Cylinder van Troffa" na czele. Oczywiście Jacek Dukaj, ja zacząłem od "Xavras Wyżryn", "Zanim Noc" oraz opowiadanka "Ponieważ kot" z antologii "13 kotów", pózniej to już poszło. Dukaj nie jest jednak łatwy w odbiorze, stawia spore wymagania wyobrazni czytelnika, nie zawsze jest się w stanie im podołać ale trzeba próbować Lem i jego "Katar" również byłby dobry jak na wciągnięcie się w sci-fi
Ostatnio edytowane przez Nergal : 10.12.2010 o godz. 23:14.
The Apostasy

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 11.12.2010, 00:16
A mówią ze ludzie ksiązkek nie czytaja,a jak tak patrze to ten temat reguralnie na forum jest odswiezany

ja teraz czytam "Gre Lwa" Nelsona Demill"a sensacja ,,polecam ,fajny humor glownego bohatera ,super sie czyta.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 11.12.2010, 08:06

Z SF to śmiało mogę Ci polecić serię Star Wars. Może niezbyt wzniosłe dzieła, ale to czysta klasyka. Czyta się łatwo, szybko i przyjemnie.

Odpowiedz cytując
Maxior
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 11.12.2010, 10:17
Ja myślę, czy nie kupić sobie książki Rok w raju - Andres Iniesta, może być niezła
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 11.12.2010, 11:08
Czas odświeżyć temat

Jak ktoś interesuje się historią, to gorąco polecam książkę angielskiego autora o kampanii wrześniowej: David G. Wiliamson "Zdradzona Polska". Świetnie napisana przystępnym językiem historia II RP i walk we wrześniu. Polecam z dwóch względów: po pierwsze wbrew pozorom jest bardzo mało monografii o kampanii wrześniowej a po drugie warto poznać punkt widzenia kogoś z zewnątrz piszącego bez patriotycznego zadęcia. Nawet jak ktoś nie interesuje się historią powinien tą książkę przeczytać. Wszyscy dookoła to patrioci, a mało kto ma nawet podstawową wiedzę o naszej historii.
Z kategorii "Gorąco nie polecam": dwie książki z serii Bellony "Historyczne bitwy":
Zbigniew Wawer "Monte Cassino 1944" - suche fakty z dzienników bojowych, niesamowicie dużo niepotrzebnych szczegółów, brak szerszego tła, analizy itp
Piotr Derdej "Westerplatte-Oksywie-Hel 1939" - ksiażka z tezą, autor wszędzie podkreśla tylko bohaterstwo polskich żołnierzy, nie powołując się na żadne źródła, to tylko wykład z polityki historycznej a nie książka historyczna. Wogóle ta seria Bellony jest strasznie nierówna z przewagą gniotów.
Ostatnio edytowane przez pzkwr : 11.12.2010 o godz. 11:22.
rrr
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Stary 11.12.2010, 12:26
Jeśli chodzi o Science-Fiction to tak jak ktoś wcześniej pisał Janusz Andrzej Zajdel dla mnie osobiście absolutny TOP. Każda książka wciąga od deski do deski naprawdę dobry warsztat. Do tego dla bardziej wkręconych w temat, książki szeroko analizowane pod kątem życia autora, czy też okresu historycznego mocne analogie, Bardzo Polecam!!

Do tego troche bardziej fantasy: mało znany ale w niektórych kręgach guru. Roger Zelazny -> saga Amberu, czy też Dilvish Przeklęty świetne książki. Autor w USA bardzo lubiany zwłaszcza w kręgach autorskich, często wspominany przez np R.R Martina albo Philipa K. Dicka. Więc dla fanów tej kategorii polecam, osobiście utonąłem w jego twórczości. Minusem jest stosunkowo kiepska dostępność
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Stary 11.12.2010, 12:32
David G. Wiliamson "Zdradzona Polska"

Również polecam, dobra książka i na plus, że nie jest to monografia.
Kod:

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 14.12.2010, 00:31
Polecam książkę "Rok 1984" George'a Orwella. Świetny opis totalitaryzmu. Zwłaszcza po rocznicy wprowadzenia stanu wojennego warto ją przeczytać. Mi osobiście świetnie się czytało, choć książka bardzo specyficzna.
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 28.12.2010, 20:01
Szukam tytułu pewnej książki. Bohaterem był chyba Francuz, syn kobiety pracującej w opiece społecznej . Mordował w Tajlandii, był chyba nurkiem (albo fotografem...), zabił swojego kolegę a potem tego nie pamiętał. Kojarzy ktoś tą książkę? Dodam,że morderca miał jakieś zaniki pamięci i sam siebie tropił.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 28.12.2010, 20:37
Dla fanów komiksu i nie tylko: pojawił się nowy numer Wilqa, nr 16 "Vendetta brutto". Pozycja obowiązkowa dla wielbicieli odjechanego i abstrakcyjnego humoru (Monte Python, Family Guy itp.). Próbki pod adresem:
www.wilq.pl
Polecam szczególnie pierwsze numery.
rrr
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 28.12.2010, 21:25
Szczerze polecam Millenium Stiega Larssona, a przynajmniej część pierwszą trylogii - przez dwa dni świąt przeczytałem ją w całości (ok 650 stron), co może świadczyć o tym jak bardzo historia jest wciągająca Naprawdę świetnie skonstruowany kryminał, opinie z całego świata w żadnym razie nie są przesadzone. Jedna z najlepszych książek, jakie czytałem
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 28.12.2010, 21:33
fialo napisał(a):Wyświetl post
Szczerze polecam Millenium Stiega Larssona, a przynajmniej część pierwszą trylogii - przez dwa dni świąt przeczytałem ją w całości (ok 650 stron), co może świadczyć o tym jak bardzo historia jest wciągająca Naprawdę świetnie skonstruowany kryminał, opinie z całego świata w żadnym razie nie są przesadzone. Jedna z najlepszych książek, jakie czytałem
Chyba już tu o tym było jakiś czas temu, ale wtedy jeszcze nie czytałam. Z dystansem podchodzę do tak rozreklamowanej twórczości. W końcu sięgnęłam i 3 tomy poooooszły w pare wieczorów. Naprawdę świetna trylogia. Wszystkie części.
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując
Jachcik
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 28.12.2010, 22:01
A może mógłby ktos polecić, książki które mają za zadanie wymusić w człowieku refleksje czy Bóg naprawde istnieje, jakieś powątpiewanie w wiare itp?
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 28.12.2010, 22:07
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Chyba już tu o tym było jakiś czas temu, ale wtedy jeszcze nie czytałam. Z dystansem podchodzę do tak rozreklamowanej twórczości. W końcu sięgnęłam i 3 tomy poooooszły w pare wieczorów. Naprawdę świetna trylogia. Wszystkie części.
Co ciekawe zareklamowałem Trylogię znajomym, i książki przeszły już przez wiele rąk, nawet takich co po lekturę sięgają niezwykle rzadko, albo wcale. Coś jest w tych książkach.

Obecnie czytam Stephena Kinga "To". Książka ma ponad 1100 stron ale naprawdę dobrze się czyta. Choć jak to zwykle u Kinga dość długo zmierza ku akcji (w przecwieństwie do choćby Lovecrafta) to wciągnęła mnie strasznie. I chyba bardziej mnie przeraża ten typ horrorów niż tych H.P - L.

Jak ktoś lubi się trochę wystraszyć przed snem to polecam
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 28.12.2010, 22:47
Jachcik napisał(a):Wyświetl post
A może mógłby ktos polecić, książki które mają za zadanie wymusić w człowieku refleksje czy Bóg naprawde istnieje, jakieś powątpiewanie w wiare itp?
Nie wiem, czy miałeś na myśli coś z pogranicza filozofii. Jeśli tak, to polecam Emila Ciorana, rumuńskiego pisarza i filozofa zamieszkałego we Francji. Nie jest to lektura do poduszki, ale jak szukasz czegoś zmuszającego do refleksji to warto spróbować, np. "Zły demiurg" czy "Na szczytach rozpaczy". To rozważania, w dużej mierze o Bogu, sceptyka, człowieka głęboko przesiąkniętego pesymizmem, szukającego odpowiedzi. Poza głębią przemyśleń, fantastyczny, niepowtarzalny styl.

"Sceptycyzm jest ćwiczeniem się w trzeźwieniu z urzeczeń"
rrr
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów