The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.11.2010, 01:02
Filmiki dobre lub bardzo dobre ale to kwestia gustu. Akurat ostatni filmik Legii podobał mi się bardziej - owszem.

Natomiast znakomicie, że robi to zewnętrzna firma. Outsorcing jest tańszy i bezpieczniejszy.
Ktoś, kto sugeruje, że Wisła powinna inwestować we własne studio, sprzęt i ekipe operatorską chyba naprawdę mocno buja w obłokach.

Nawet największe telewizje ponad połwę programów zleceają firmom zewnętrznym na zasadzie outsorcingu - włączając to takie gigantyczne produkcje jak "Taniec z Gwiazdami" a nie jakieś głupie filmiki reklamowe.

A kwestia jakości to przede wszystkim, poza oczywiście profesjonalizmem wykonawców,kwestia budżetu.
Firma zewnętrzna zawsze pyta: ilu kamerzytów ma być ma meczu?, jakim sprzętem ma być filmowane? czy muzykę dajemy darmową, czy dopłacacie za ZAIKS? ma być jakość HD i Dolby Surround, czy niższa? Filmik może kosztować kilka tysięcy i kilkadziesiat, ale to zamawiajacy decyduje jakie opcje wybierze. Jak myślicie, Wisła oszczędza, czy nie oszczędza?

Nie ma co się porównywać do koncernu medialnego ITI, bo oni tam wszystko mają taniej z uwagi na specyfikę branży - wypożyczyć sprzęt taniej, tantiemy ZIAKS kupowane być może w pakiecie dla całej grupy, pakiety reklamowe tak samo (to na pewno) itp. Dużo rzeczy idzie bezgotówkowo - wy nam filmik, my wam banner na stadionie - wymiana faktur, kompensata i wszystko bez obciążania budżetu, bo poszedł prikaz z góry, że Legii trzeba pomóc.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Island
Member

Od: 11.2002

Stary 17.11.2010, 03:43
A mnie ostatni filmik podoba sie i to bardzo. Tak trzymac, wyrazna zmiana na lepsze!
Odpowiedz cytując
piter
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 17.11.2010, 10:26
Wieczni maruderzy jestescie i tyle. Ja rozumiem ciagle wskazowki, ale caly czas narzekać - a wez sie przerzuc jeden drugi na legie, taaaakie zajeb.ste filmiki robia
Mysle, ze jak takie spece jestescie, a przy okazji wielcy kibice - to zgloscie zwoja chec pomocy w montowaniu tego typu materialow. Klub wykonuje dosc dobra robote, mysle ze z czasem ludzie przyzwyczaja sie do tego typu filmikow i zaczna je traktowac normalnie. Poki co, cos co za granica jest standardem, u nas w dziczy jeszcze sie ciezko przebija
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 18.11.2010, 01:21
willow napisał(a):Wyświetl post
Wedle nowej ustawy, stadiony są wyjęte spod zakazu palenia w miejscach publicznych.
Coś odwrotnego czytałem. Sprawdzę!
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 18.11.2010, 01:31
A mnie sie filmiki bardzo podobaja.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
grzybek69
Member

Od: 09.2010

Stary 18.11.2010, 06:24
willow napisał(a):Wyświetl post
Wedle nowej ustawy, stadiony są wyjęte spod zakazu palenia w miejscach publicznych.

http://stadiony.net/aktualnosci/2010...ch_tak_czy_nie

różnie to można interpretować.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 20.11.2010, 00:08
Robota klubu:
http://www.youtube.com/watch?v=95Hhf...layer_embedded

Robota agencji:
http://www.youtube.com/watch?v=0vXRo...layer_embedded

Faktycznie, lepiej niech płacą temu Apeiro.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Kost
Junior Member

Od: 03.2010

Stary 20.11.2010, 09:10
za wpisem Wisła Kraków SA na youtube: tych filmów nie robi firma Apeiro.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 20.11.2010, 11:56
Czyli zewnętrzna agencja? To jeszcze gorzej, bo... drożej.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 20.11.2010, 16:38
Fajnie jakby działacze organizowali dużo takich spotkań z piłkarzami jak w sezonie 08/09...
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 23.11.2010, 20:52
Ja mam pytanie do tego tekstu o muzeum z głównej strony. To jest część jakiegoś wywiadu, tekst na podstawie jakiegoś dłuższego tekstu? Czy po prostu ktoś Basałaja spotkał i zagadał a ten o tym opowiedział?

Bo mnie bardziej interesuje kwestia boisk treningowych. Jest jakiś postęp? Coś się dzieje w tą stronę? Bo muzeum fajnie że będzie, super filmiki nakręcą, ale może jednak coś o tej bazie by ktoś go zagadnął?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
normalny 1906
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 23.11.2010, 21:00
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Ja mam pytanie do tego tekstu o muzeum z głównej strony. To jest część jakiegoś wywiadu, tekst na podstawie jakiegoś dłuższego tekstu? Czy po prostu ktoś Basałaja spotkał i zagadał a ten o tym opowiedział?

Bo mnie bardziej interesuje kwestia boisk treningowych. Jest jakiś postęp? Coś się dzieje w tą stronę? Bo muzeum fajnie że będzie, super filmiki nakręcą, ale może jednak coś o tej bazie by ktoś go zagadnął?
Była o tym już mowa ,w październiku był z nim wywiad w DP i mówił,że może powstanie jakaś mini-baza w przyszłości.
Jak przychodził to mówił,że będzie konkretna baza.
Ciekawe co by powiedział teraz jak by ktoś go zapytał?
Ogólnie to o tym cisza ,widać sprawa,która ciągnie się od 1998(wtedy była już mowa o rozbudowie bazy)mało kogo interesuje.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 24.11.2010, 00:33
A tyle było gadania że stawia warunki zanim znów zaczął być prezesem że baza to podstawa... Ogólnie pewnie modli się o to żeby już się liga skończyła znów będziemy sprowadzać Makinwe...
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 24.11.2010, 00:59
MatMario napisał(a):Wyświetl post

Basałaj mówił to wczoraj przed premierowym pokazem historycznego filmu o Wiśle
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 24.11.2010, 01:00
To wypowiedź Basałaja z wczorajszej prezentacji filmu Discovery

Ed: Koper mnie uprzedził...
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 24.11.2010, 05:43
Muzeum dopiero od nowego sezonu? Mam przynajmniej nadzieję, że będzie zrobione na tip top przez ten czas.
Biorąc pod uwagę historię Wisły, to można zrobić muzeum jakiego nie powstydziłby się żaden europejski klub.

Mam nadzieję, że przeniosą wreszcie Wiślacki Świat i zrobią z niego sklep klubowy z prawdziwego zdarzenia. Ciekawe czy powstały te dodatkowe kasy w narożnikach i będzie można wreszcie uruchomić sprzedaż biletów w nowych kasach.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 27.11.2010, 01:26
Tak mi się skojarzyło z naszymi dywagacjami o filmikach robionych czy to przez klub, czy przez firmy zewnętrzne...

http://www.youtube.com/watch?v=y2IHH...ayer_embedded#!
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 08.12.2010, 13:14
Tak się spytam, reklama Garnier przez przypadek pojawiła na oficjalnej stronie Wisły. Ostatnio trochę zakręcony jestem i nie wiem czy jest już tam od dłuższego czasu?
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 08.12.2010, 14:25
RAFi89 napisał(a):Wyświetl post
Tak się spytam, reklama Garnier przez przypadek pojawiła na oficjalnej stronie Wisły. Ostatnio trochę zakręcony jestem i nie wiem czy jest już tam od dłuższego czasu?
Dopiero dzisiaj się pojawiła. Kilka godzin temu jeszcze nie było.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.12.2010, 14:31
RAFi89 napisał(a):Wyświetl post
To zwykła reklama agencyjna.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 09.12.2010, 01:47
element

Wyobraź sobie, że w Krakowie mamy festiwal filmu dokumentalnego, gdzie absolwenci między innymi krakowskich uczelni filmowych oraz krakowscy jurorzy festiwalu, w tym zapewne i kibice Wisły Kraków, prezentują lub oceniają coroczne produkcje filmowe. I co Po 104 latach mieliśmy wątpliwy zaszczyt obejrzeć propagandę milicyjną o Wiśle w wydaniu Walterowskim, czyli konkurencyjnym do Wisły.
Nawet Pasy potrafiły nagrać i to z budżetu miasta Kraków między innymi, film o ich mistrzowskich hokeistach i o "wielkiej" Cracovii przy okazji, a Wisła sama od siebie nic nie potrafi. Wstyd i jeszcze raz wstyd. Komunistyczny Majchrowski sponsoruje Pasy a na Wisłę przewrotnie do swojej własnej przeszłości i przeszłości Filipiaka także, śpiewa hymn Cracovii o "psach" ( chichot historii ).

Czy naprawdę skazani jesteśmy wyłącznie na filmowe archiwa milicyjne i ludzi w Wiśle tym okresem historycznym, chwalących się do dziś Bo na miejscu Miętty, Basałaja i wszystkich uczestników tej projekcji filmu o milicyjnych "zaszczytach" Wisły, tuż po zakończeniu projekcji tego filmu, autora tej nikczemnej propagandy, powiadomiłbym, że jest na Wiśle od dziś personą non grata i im szybciej opuści okrąglak, tym lepiej dla niego.
Tyle w temacie szacunku do Wisły i do samych siebie.

Szacunek dla Machowskiego ode mnie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Autor antyfilmiku o Wiśle, poświęcił 90 % czasu Wiśle komunistycznej i 10 % czasu Wiśle niekomunistycznej, podczas gdy historia Wisły wygląda następująco :

1906-1945 + 1989-2010 = 60 lat Wisły niekomunistycznej
1945-1989 = 44 lata Wisły komunistycznej ( w tym Wisły gwardyjskiej )

Reymanowi i innym zacnym Wiślakom oraz złotej erze Cupiała, poświęcono w filmie wręcz zerową ilość czasu a komunistycznym "pijakom" i milicyjnym pokazom stadionowym, całą resztę.

Ps. żądając szacunku od innych, ,musisz najpierw sam siebie szanować
Ostatnio edytowane przez kot : 09.12.2010 o godz. 02:57.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 09.12.2010, 19:57
Rozwala mnie motyw że, film który pokazuję Wisłę w nie takim świetle jakbyśmy sobie tego życzyli będzie sprzedwany w naszym OFICJALNYM sklepie. Przecież to śmiech na sali.

EDIT:

Krążyły tutaj mity o Bogdanie Basałaju ( osobiście lubi tego gościa), że to marketingowiec pełną gębą, itp. Jak dotąd ja tego Basałajwego marketingu tak bardzo nie zaobserwowałem. Kilka filmików z agencji, jakieś tam plakaty które każdy średnio zaawansowany użytkownik Photoshopa mógłby zaprojektować. Kilka fajnych inicjatyw mimo wszystko trochę mało. Przede wszystkim nie jest to robione w takiej formie jak trzeba. Kwestia z podbijaniem o filmiki do agencji to śmiech na sali. Basałaj wspominał coś o tworzeniu struktur marketingowych, jak te struktury wyglądają ? Siedzi koleś przed komputerem piszę maila do agencji " Zróbcie nam filmik"? Od takich rzeczy trzeba mieć własnych ludzi.
Filmik, który wychodzą od nas według mnie są strasznie słabe, nie chcę nikogo obrazić ale delikatnie mówiąc filmiki nie powinny być robione w movie markerze( najprostszym programie jaki może tylko być). Żałosne jest to że klub posiada jedną wątpliwej jakości kamerę.
Kiedy oglądam wstęp do filmiku z oficjalnej "Niebiskie standardowe tło"... to aż mnie skręca w środku, kiedyś spadałem z krzesła bo głośność naszego hymnu była ustawiona na kosmicznym poziomie. Klub powinien posiadać własną animację od której powinien zaczynać się każdy filmik tak aby stała się ona znakiem rozpoznawczym.
Pewnie dziwicie się że robię aferę o głupie filmiki, internet jest teraz narzędziem numer jeden.... filmik : Na to czekają zawodnicy obejrzało 76 000 widzów !!!!!!
Dziwię się że Bogdan Basałaj który posiada brata pracującego w telewizji dopuszcza do takiej sytuacji. Wiem, że on ma ważniejsze sprawy na głowie jednak zatrudnił szefa marketingu który pozwala na odstawianie lipy.

Nie ma łatwiejszego narzędzia do dotarcia do kibiców niż internet dlatego widzę w tym elemencie OGROMNE pole do popisu dla naszych marketingu którego praca w tym momencie nie wiem na czym polega.

Wciąż uważam, że dużo pracy wymaga nasza strona internetowa. Jestem zwolennikiem zrobione strony na całkowicie nowym skrypcie ukierunkowaną przede wszystkim na sprzedaż biletów i pamiątek. wiem, że pewnie wielu z was się to nie podoba, nie chcę jednak dyskutować w tej kwestii. Taka jest po prostu moja opinia. Zastanawia mnie to też że na stornie nie widnieje w widocznym miejscu logo portalu społecznościowego facebook. Powinien znajdować się w wyraźnym miejscu duży baner coś w rodzaju " Kliknij a by dodać nas do facebooka" dlaczego to jest takie ważne ?
Nie każdy codziennie wizytuje oficjalną stroną natomiast facebooka już tak. Dlatego aktualizacje wypisywane na facebooku docierają do większej liczy użytkowników.

Jest przerwa, jest dużo czasu aby wszystkie te elementy poprawić, nie wyobrażam sobie aby to wszystko wygląda to tak jak teraz przed inauguracja nowego stadionu.... w klubie MUSZĄ znajdować się takie osoby jak GRAFIK z prawdziwego zdarzenia, osoba od montowania filmików, osoba od nagrywania, należy kupić PORZĄDNĄ kamerę.

Przede wszystkim ludzie którzy tam pracują muszą chcieć rozwijać samych siebie aby robić więcej dla Wisły... obserwować jak wyglądają strony internetowe zagranicznych klubów, jakie pomysły wdrażają, cały czas muszą być na bieżąco
Mam nadzieję, że zobaczmy już porządne filmiki ze zgrupowań.
Jak do tej pory praca naszego marketingu to poziom dna i wodorostów.

edit 2:

Obserwowałem trochę jak robią to większe marketingowo klubu od nas.
Robiona jest naprawdę masa zapowiedzi przed meczowych w postaci filmików... na kocu każdego z nich info o biletach. Tak powinno być.

Dodam też że na większości stron innych klubów logo facebooka znajduję się w takim miejscu że nawet ślepy by je zauważył. U nas ukryte jest gdzieś w dupie.

Wystarczy użyć trochę mózgu. Im więcej użytkowników na Facebooku doda oficjalny kanał tym do więcej osób trafią aktualizację które są tam zamieszczane. Informacja o biletach itp.

Na innych stronach zrobione jest to tak że aż rzygać się chcę od informacjach o biletach... bo gdzie się nie kliknie to wszędzie wciskają tylko te bilety
. Oczywiście jest to działanie jak najbardzije prawidłowe bo po to taka strona jest. W drugiej kolejności wszędzie jest info o pamiątkach dopiero potem jest cała reszta.

Dostrzegłem też jedną rzecz, przegląda kilka stron większy klubów zagranicznych jaki też tzw średniaków i na ŻADNEJ z nich nie spotkałem się z jakimiś reklamami, jesteśmy ewenement na skale światową tylko u nas może kupić telewizory... kosmetyki. Oni promują przede wszystkicm samych siebie, sprzedają bilety, pamiątki a my RTV i kosmetyki BRAVO. Kliknięcie w reklamę jest najszybszym sposobem na opuszczenie oficjalnej strony przez użytkowników, powinna ona jednak trzymać ich jak najdłużej a przede wszystkich doprowadzać ich do biletów i do sklepu.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 11.12.2010 o godz. 20:41.
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 09.12.2010, 21:26
Ja mam takie pytanko bo po spotkaniu z piłkarzami w back to track naszła mnie taka refleksja: jakie przymioty prócz obcisłych spodni ma nasz rzecznik prasowy? Można by się spodziewać że zna przynajmniej dwa języki obce i uczy się kolejnych, a tymczasem jak się słucha jego tłumaczenia z angielskiego to się człowiek zastanawia czy to jakieś żarty czy on po prostu rozumie tylko 65%... Jest w stanie ktoś odp. na to pytanie.
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 09.12.2010, 21:38
Niestety, do rzecznika PSV który zna podobno 6 języków (patrz: dzisiejszy artykuł o Marcelo na Weszło!) trochę mu brakuje
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.12.2010, 12:42
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Rozwala mnie motyw że, film który pokazuję Wisłę w nie takim świetle jakbyśmy sobie tego życzyli będzie sprzedwany w naszym OFICJALNYM sklepie. Przecież to śmiech na sali.

EDIT:

Krążyły tutaj mity o Bogdanie Basałaju ( osobiście lubi tego gościa), że to marketingowiec pełną gębą, itp. Jak dotąd ja tego Basałajwego marketingu tak bardzo nie zaobserwowałem. Kilka filmików z agencji, jakieś tam plakaty które każdy średnio zaawansowany użytkownik Photoshopa mógłby zaprojektować. Kilka fajnych inicjatyw mimo wszystko trochę mało. Przede wszystkim nie jest to robione w takiej formie jak trzeba. Kwestia z podbijaniem o filmiki do agencji to śmiech na sali. Basałaj wspominał coś o tworzeniu struktur marketingowych, jak te struktury wyglądają ? Siedzi koleś przed komputerem piszę maila do agencji " Zróbcie nam filmik"? Od takich rzeczy trzeba mieć własnych ludzi.
Filmik, który wychodzą od nas według mnie są strasznie słabe, nie chcę nikogo obrazić ale delikatnie mówiąc filmiki nie powinny być robione w movie markerze( najprostszym programie jaki może tylko być). Żałosne jest to że klub posiada jedną wątpliwej jakości kamerę.
Kiedy oglądam wstęp do filmiku z oficjalnej "Niebiskie standardowe tło"... to aż mnie skręca w środku, kiedyś spadałem z krzesła bo głośność naszego hymnu była ustawiona na kosmicznym poziomie. Klub powinien posiadać własną animację od której powinien zaczynać się każdy filmik tak aby stała się ona znakiem rozpoznawczym.
Pewnie dziwicie się że robię aferę o głupie filmiki, internet jest teraz narzędziem numer jeden.... filmik : Na to czekają zawodnicy obejrzało 76 000 widzów !!!!!!
Dziwię się że Bogdan Basałaj który posiada brata pracującego w telewizji dopuszcza do takiej sytuacji. Wiem, że on ma ważniejsze sprawy na głowie jednak zatrudnił szefa marketingu który pozwala na odstawianie lipy.

Nie ma łatwiejszego narzędzia do dotarcia do kibiców niż internet dlatego widzę w tym elemencie OGROMNE pole do popisu dla naszych marketingu którego praca w tym momencie nie wiem na czym polega.

Wciąż uważam, że dużo pracy wymaga nasza strona internetowa. Jestem zwolennikiem zrobione strony na całkowicie nowym skrypcie ukierunkowaną przede wszystkim na sprzedaż biletów i pamiątek. wiem, że pewnie wielu z was się to nie podoba, nie chcę jednak dyskutować w tej kwestii. Taka jest po prostu moja opinia. Zastanawia mnie to też że na stornie nie widnieje w widocznym miejscu logo portalu społecznościowego facebook. Powinien znajdować się w wyraźnym miejscu duży baner coś w rodzaju " Kliknij a by dodać nas do facebooka" dlaczego to jest takie ważne ?
Nie każdy codziennie wizytuje oficjalną stroną natomiast facebooka już tak. Dlatego aktualizacje wypisywane na facebooku docierają do większej liczy użytkowników.

Jest przerwa, jest dużo czasu aby wszystkie te elementy poprawić, nie wyobrażam sobie aby to wszystko wygląda to tak jak teraz przed inauguracja nowego stadionu.... w klubie MUSZĄ znajdować się takie osoby jak GRAFIK z prawdziwego zdarzenia, osoba od montowania filmików, osoba od nagrywania, należy kupić PORZĄDNĄ kamerę.

Przede wszystkim ludzie którzy tam pracują muszą chcieć rozwijać samych siebie aby robić więcej dla Wisły... obserwować jak wyglądają strony internetowe zagranicznych klubów, jakie pomysły wdrażają, cały czas muszą być na bieżąco
Panie, my nie mamy na prostą trawę dla juniorów, a wiesz ile kosztuje specjalista od marketingu na portalach społecznościowych? Od 2 tysięcy za dyżurowanie na facebooku do 10-12 za zabawę w całym internecie. To już są blogowo-forowe i portalowe kampanie reklamowe, a nie zwykłe propagowanie marki

Co do posiadania przez klub kamery, to wcale nie trzeba w nią inwestować - wystarczy, że jakieś godne, małe studio producenckie do tego zatrudnią. Na stronie polskiego instytutu sztuki filmowej jest kilkaset kontaktów, podejrzewam, że Kraków to jakieś 20, może 30 procent z nich. Do tego, raz do roku, do jednej zajawki internetowej wzięliby Matwiejczyka, albo innego Sławomira Shutego, offowego grafomana, myślisz, że studenciaki nie rozkręciłyby hypeu na Wisłę? Żulczyk teraz w książce nowej dał kibola Cracovii i już się zaczęły śmichy, chichy - ale dał. Myślisz, że taki grafoman - poczytny i młodzieżowy, nadzieja młodej polskiej literatury nie połasiłby się na parę stów? Do tego dochodzą seriale, filmy itd. Dlaczego telefonika nie miałaby się dołożyć do jakiegoś ścierwa serialowego 200-300 złotych, żeby wprowadzili tam bohatera z Krakowa, który kochałby Wisłę? Fajna sprawa, pewnie, że tak, ale to kosztuje.

Pole do popisu jest ogromne, bo dzisiaj marketing to nie tylko reklama w radio i tv, ale ogromne product placement i ukryty cośtam cośtam (jakąś fajną ang. nazwę to ma) w internecie. Ale kosztuje.
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Stary 11.12.2010, 13:00
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Panie, my nie mamy na prostą trawę dla juniorów, a wiesz ile kosztuje specjalista od marketingu na portalach społecznościowych? Od 2 tysięcy za dyżurowanie na facebooku do 10-12 za zabawę w całym internecie. To już są blogowo-forowe i portalowe kampanie reklamowe, a nie zwykłe propagowanie marki

Co do posiadania przez klub kamery, to wcale nie trzeba w nią inwestować - wystarczy, że jakieś godne, małe studio producenckie do tego zatrudnią. Na stronie polskiego instytutu sztuki filmowej jest kilkaset kontaktów, podejrzewam, że Kraków to jakieś 20, może 30 procent z nich. Do tego, raz do roku, do jednej zajawki internetowej wzięliby Matwiejczyka, albo innego Sławomira Shutego, offowego grafomana, myślisz, że studenciaki nie rozkręciłyby hypeu na Wisłę? Żulczyk teraz w książce nowej dał kibola Cracovii i już się zaczęły śmichy, chichy - ale dał. Myślisz, że taki grafoman - poczytny i młodzieżowy, nadzieja młodej polskiej literatury nie połasiłby się na parę stów? Do tego dochodzą seriale, filmy itd. Dlaczego telefonika nie miałaby się dołożyć do jakiegoś ścierwa serialowego 200-300 złotych, żeby wprowadzili tam bohatera z Krakowa, który kochałby Wisłę? Fajna sprawa, pewnie, że tak, ale to kosztuje.

Pole do popisu jest ogromne, bo dzisiaj marketing to nie tylko reklama w radio i tv, ale ogromne product placement i ukryty cośtam cośtam (jakąś fajną ang. nazwę to ma) w internecie. Ale kosztuje.

W naszym gronie, czy w gronie TWSD, są osoby, potrafiące zrobić znakomite filmiki. Akurat o innej treści, ale dla mnie ( może nie strefa techniczna,ale czucie tematu ) mistrzostwo !

http://www.youtube.com/watch?v=A-kONCtPXg0
Odpowiedz cytując
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 11.12.2010, 13:29
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Ok, a ile zarabiają niektórzy piłkarze, niekoniecznie łapiący się do pierwszego składu? W Polskim sporcie (od poziomu związków po kluby) nadal funkcjonuje podejście żywcem wyjęte z SKSów - nie liczy się wizerunek, bo wynikiem się obronimy. Śmiem twierdzić, że jeden zdolny człowiek od marketingu i wizerunku byłby w stanie bardziej przysłużyć się wizerunkowi klubu niż kilku piłkarzy.

Cytat:
Co do posiadania przez klub kamery, to wcale nie trzeba w nią inwestować - wystarczy, że jakieś godne, małe studio producenckie do tego zatrudnią.
Tak było kiedyś, kiedy materiały video raczkowały, a internet nie był głównym kanałem komunikacji. Teraz nie ma sensu podnajmować kogoś, bo wydajesz pieniądze i nic z tego nie masz na dłuższą metę. Uwierz mi - żeby zrobić sensowne materiały video dla klubu sportowego nie potrzebujesz wielkich inwestycji w sprzęt. Dwie kamery, mocny laptop, oprogramowanie, mikrofony i łeb na karku. Przyglądałem się z bliska jak to robi BarcaTV - kilka dni i każdy klub jest w stanie uruchomić bardzo dobrą klubową telewizję internetową, której nikt już mu nie odbierze.

Cytat:
Ale kosztuje.
Wszystko kosztuje, ale to mocno nadużywany argument. Żeby nadążać za aktualnymi standardami nie potrzeba wielkich wydatków.

Siara - piwo Ci się należy
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 11.12.2010, 16:49
westersyl napisał(a):Wyświetl post

EDIT:

Krążyły tutaj mity o Bogdanie Basałaju ( osobiście lubi tego gościa), że to marketingowiec pełną gębą, itp. Jak dotąd ja

....

No widzisz ja o tym pisałem kilka tygodni temu w tym temacie. Dla mnie to jest również poziom dna, innym się filmiki podobają.
Basałaj robi dobrą minę do tego że nic innego się w tym klubie nie poprawia, może nie nie poprawia, ale dreptamy w miejscu.

Gadka o sponsorze na koszulki. Może od nowego sezonu. To są jaja, to jest marnowanie czasu, to jest nieróbstwo.

Tej wstawki początkowej nawet mi się komentować nie chce. Animacja jak z painta.

Te filmiką są tak przaśne jak budka z winem na targach bożonarodzeniowych. Są możliwości które cały czas ktoś olewa.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 11.12.2010, 18:04
Obserwowałem trochę jak robią to większe marketingowo klubu od nas.
Robiona jest naprawdę masa zapowiedzi przed meczowych w postaci filmików... na kocu każdego z nich info o biletach. Tak powinno być.

Dodam też że na większości stron innych klubów logo facebooka znajduję się w takim miejscu że nawet ślepy by je zauważył. U nas ukryte jest gdzieś w dupie.

Wystarczy użyć trochę mózgu. Im więcej użytkowników na Facebooku doda oficjalny kanał tym do więcej osób trafią aktualizację które są tam zamieszczane. Informacja o biletach itp.

Na innych stronach zrobione jest to tak że aż rzygać się chcę od informacjach o biletach... bo gdzie się nie kliknie to wszędzie wciskają tylko te bilety
. Oczywiście jest to działanie jak najbardzije prawidłowe bo po to taka strona jest. W drugiej kolejności wszędzie jest info o pamiątkach dopiero potem jest cała reszta.

Dostrzegłem też jedną rzecz, przegląda kilka stron większy klubów zagranicznych jaki też tzw średniaków i na ŻADNEJ z nich nie spotkałem się z jakimiś reklamami, jesteśmy ewenement na skale światową tylko u nas może kupić telewizory... kosmetyki. Oni promują przede wszystkicm samych siebie, sprzedają bilety, pamiątki a my RTV i kosmetyki BRAVO. Kliknięcie w reklamę jest najszybszym sposobem na opuszczenie oficjalnej strony przez użytkowników, powinna ona jednak trzymać ich jak najdłużej a przede wszystkich doprowadzać ich do biletów i do sklepu.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 11.12.2010 o godz. 20:31.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 11.12.2010, 21:44
raindog napisał(a):Wyświetl post
Na razie nie ma co jeszcze robić jakiejś specjalnej akcji marketingowej, bo nie ma stadionu i nie wiadomo kiedy będzie. Mimo wszystko, jeśli porówna się działania strony głównej do tej sprzed roku, widać znaczny progres.
Czego nie ma sensu robić ? Nie ma sensu rozwijać strony( potrzebna jest nowa strona)
nie ma snesu robić dobrych filmików, nie ma sensu naśladować klubów znacznie lepszych marketingowo niż nasz, wstyd mi to mówić ale moglibysymy sporo nauczyć się obserwując działania Lecha, teraz nawet Legii. rozumiem że nie ma sensu wklejać ikonki facebooka tam gdzie powinna być, no pewnie nie ma sensu generalnei niech wszystki będzie tak jest jest. Niech ludzie którzy tam siedzą biorą pieniądze za nic. Nie wiem na co tych chcesz czekać, jesteśmy w momencie w którym sięgnęliśmy dna jeśli chodzi o zacofanie marketingowe. Nie wiem widzisz ale mamy problem zapełnieniem nawet tej połowy stadionu.
Nasz marketing polega w tym momencie na sciąganieciu kilku lasek na stadion które poparadują w koszulkach Wisły i wszyscy mają wszystko w dupie.

Progres w stronie ? W czym ? W tym że apeiro zrobiło inne kolorki i trochę pozmieniało rozmieszenie tej przestarzałej stroneczki ?

Oceniamy prezesów, piłkarzy, trenerów dlaczego nie mamy oceniać marketingu, właściwie dzieżko jest go oceniać bo go nie ma.
Szefem marketingu jest pan Kobylarczyk, - jest 100 lat za murzynami. Potrzeba kogoś nowego, młodego, energinczego goscia, z otawrtą głową, który zbuduje marketing od postaw.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 11.12.2010 o godz. 21:57.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów