The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2010, 13:57. 13 grudnia roku pamiętnego...teleranka nie było.
W poniedziałek mija kolejna rocznica wprowadzenia stanu wojennego. Przyczyn, opisywać myślę nie ma sensu. Czy mają wejść,czy nie wejdą, czy ceny szły w górę czy w dół...? Odcinamy to,choć wiem,że ma to kolosalne znaczenie nad zasadnością a co idzie dalej oceną tych wydarzeń. Tak a nie inaczej podszedłem do tego tematu,bo wiem,że zamiast rzeczowej dyskusji byłyby masowe wycieczki osobiste. Dlatego stojąc na straży merytoryczności, nie podejmujemy tematu oklepanego n -razy. Przyczyny odstawiamy na półkę,bo i tak nie dojdziemy prawdy. Zresztą będzie o tym pełno w poniedziałek w TV,radio,gazetach. Zależy czego słuchacie,co oglądacie i co czytacie, takie będziecie mieć podane przyczyny wprowadzenia stanu wojennego.

- Chodzi mi o poznanie Waszego stosunku do gen. Jaruzelskiego?
- Oraz jak stan wojenny wpłynął na wasze losy. Może są tu tacy?

Muszę przyznać,że jest to jedyna osoba z życia politycznego, co do której nie mam wyrobionego zdania. Jakbym miał jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jak go ocenić, maiłby z tym trudność.
I nie wiem czemu tak jest, niejako zwolennik komunizmu warstwowego sprawa powinna być dla mnie jasna.
Czytałem jego wypociny, słuchałem jego wypowiedzi, prześledziłem losy jego kariery politycznej i nadal nie mam jednoznacznej odpowiedzi. (nie mam fobii na punkcie gościa, że tyle czasu mu poświęciłem, zwyczajnie z pierwszego wykształcenia jestem historykiem)Pinocheta oceniam jednoznacznie pozytywnie. Z tym jegomościem non stop mam problem.

Pracowałem kiedyś z gościem, co przeprowadził wywiad z Jaruzelskim. Trochę o tym rozmawialiśmy. Dla niego to także jest człowiek zagadka. Siedział z nim 3 godziny i jak mówi,poza tym ,że gość jest okrutnie inteligentny, ciężko ocenić go nawet jako człowieka. Ani oschły, ani stanowczy, nie jest zgrzybiałym starcem, nie zanudza ale też nie rozpala do czerwoności swoją erudycją. Niejednoznaczny.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.12.2010, 14:05
bohater narodowy Jaruzelski Wojciech wczoraj produkował się na TVP 2 w jakimś bliżej nieokreślonym programie podobno publicystycznym
i bredził o nieuchronnej logice ówczesnego czasu
pancernych dywizjach stojących u wrót Polski

i nie w tym rzecz że Pan generał nadal broni swojego okopu
najbardziej żałosne były smsy od ludzi z tekstami w rodzaju jest pan moim bochaterem (sic!) ale to autentyk

jednoznacznie go nie trawię
cynik do szpiku kości
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 10.12.2010, 14:36
Nie znosze komuchow a jeszce bardziej Liberałów Jaruzelski jaki jest każdy widzi ma chorą ideologie ale przynajmniej sie do niej prznaje i jest w tym szczery. Niestety Liberalna Partia rządzrząca stara się wejśc wszystkim do Du... takimi akcjami jak zapraszanie Jaruzela czy kolejnt czerwony Nałęcz szef kancelari Prezydenta.
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 10.12.2010, 14:58
Dzięki Jaruzelskiemu Rosja nie jest aż po Niemcy.

Dziękuję.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 10.12.2010, 15:01
michu-k napisał(a):Wyświetl post

Dziękuję.
Jakieś konkrety?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
zuls
Banita

Od: 11.2010

Stary 10.12.2010, 15:15

Dziękuję.

Polska nie stała się SRR tylko i wyłącznie dzięki temu, że Stalin tak chciał po wojnie. Gdyby miał taki kaprys, bylibyśmy Nadwiślańską Republiką Radziecką

Dziękuję Ci, Józefie Wissarionowiczu.

===================================

http://www.youtube.com/watch?v=aCR_H9Bl2Cc

Teraz już takich haniebnych produkcji TVP tworzyć nie będzie dzięki odbiciu przez PO-SLD, ale warto spojrzeć, co naprodukowały zaplute kary reakcji, które potrafią tylko jątrzyć.
Ostatnio edytowane przez zuls : 10.12.2010 o godz. 15:20.
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Stary 10.12.2010, 15:21
I tak prawdopodobnie byłoby lepiej niż jest.
Odpowiedz cytując
zuls
Banita

Stary 10.12.2010, 15:35
I tak prawdopodobnie byłoby lepiej niż jest.
O tak, wystarczy udać się za wschodnią granicę by zobaczyć ten raj wolności, dobrobytu i szczęśliwości.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 10.12.2010, 15:48
Marszalek dyskusji o wprowadzeniu stanu wojennego byc nie powinno ale nie z powodu o ktorym napisales (kazdy ma swoje zdanie i niepotrzebne bylyby klotnie) ale dlatego ze tutaj wszystko jest jasne. Wszystkie zrodla historyczne poparte dowodami dokladnie opisuja tamte wydarzenia i wskazuja winnych. Ktos kto broni Jaruzelskiego robic to moze tylko z niedouczenia albo z cynizmu i checi manipulacji. Kazdy kto choc troche poczytal wie ze Jaruzelski to bandyta i tu nie ma zadnej dyskusji.

www.13grudnia81.pl

ps- michu-k albo zaczniesz pisac konkretnie zamiast dupcyc slogany albo zamilkniesz bo nie masz nic do powiedzenia albo wylatujesz. Wybor pozostawiam tobie.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 10.12.2010, 16:01
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Marszalek dyskusji o wprowadzeniu stanu wojennego byc nie powinno ale nie z powodu o ktorym napisales (kazdy ma swoje zdanie i niepotrzebne bylyby klotnie) ale dlatego ze tutaj wszystko jest jasne. Wszystkie zrodla historyczne poparte dowodami dokladnie opisuja tamte wydarzenia i wskazuja winnych. Ktos kto broni Jaruzelskiego robic to moze tylko z niedouczenia albo z cynizmu(...).
Niestety nie jest takie wszystko proste. Wystarczy,że ktoś serio bierze niektóre media, to zaraz się zdziwi o co chodzi, wszak ten "Człowiek Honoru"...mądre głowy dobrze o nim mówią, autorytety chwalą..... Dla nich tez jest wszystko jasne, a w takim zestawieniu o zadymę nie trudno. Slogan+autorytet= spojrzenie na świat.

Ignorancja, niedouczenie. Cynizmem bym tego nie nazwał,bo to wyższa forma spojrzenia na świat.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 10.12.2010 o godz. 16:03.
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Stary 10.12.2010, 16:05
orzeu napisał(a):Wyświetl post
ps- michu-k albo zaczniesz pisac konkretnie zamiast dupcyc slogany albo zamilkniesz bo nie masz nic do powiedzenia albo wylatujesz. Wybor pozostawiam tobie.
Czyli nic nowego. Mówi niewygodnie - wylatuje.

Banuj, w dupie to mam Tylko posty zostaw żeby niektórzy widzieli jak tu się działa na prawdę.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 10.12.2010, 16:09
Zebys jeszcze umial cos "niewygodnego" powiedziec to by dobrze bylo. Niestety nic nie wnosisz do tematu.

Marszalek wymienilem dwa powody. Jeden dla ludzi nie znajacych prawdy ale powtarzajacy za "autorytetami" i drugi dla ludzi cynicznych i zaklamanych, jak np. Zakowski.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.12.2010, 16:11
Nie pamiętam tych czasów i cieszę się z tego.

Z opowiastek najbliższych mi osób, na których się wzoruję, wiem, że Jaruzelski powinien siedzieć w pierdlu, a nie został nawet osądzony, co jest dla mnie skandalem. Dla mnie ten człowiek nie istnieje, a już jego obecność w RBN to istna kpina ze strony polskich władz wobec ludzi, którzy swego czasu obalali komunizm.
Odpowiedz cytując
Krystian14
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 10.12.2010, 18:07
Gdyby ktoś zechciał uczestniczyć..

1. http://niepoprawni.pl/blog/394/demon...kiego-pacholka

"Dlatego my niżej podpisani spotkamy się w nocy z 12-ego na 13-ego grudnia. Łączy nas zarówno pamięć o ofiarach, jak niezgoda i wstyd za to co się dziś dzieje"

2.

Ciekaw jestem czy coś odbywać się będzie w Krakowie?
TOLERANCJA JEST CNOTĄ LUDZI BEZ PRZEKONAŃ !BIAŁA WISŁA !
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.12.2010, 19:33
Stan wojenny zastał mnie jako już dorosłego człowieka. Był złamaniem wszystkich pięknych marzeń i świeżo rodzącej się nadziei. Wystapienie Jaruzelskiego w TV oglądałem ze ściśniętym sercem i żołądkiem.
Mętne tłumaczenia generała o wyższej konieczności wywolywały tylko wściekłość...
To nie człowiek honoru, jak próbują nam dziś wmówić media
Jaruzelski jest człowiekiem odpowiedzialnym za cierpienie wielu ludzi i ma krew na rękach.
On nie robił niczego z wlasnej inicjatywy ale działał na zlecenie Moskwy - przez całe życie.
Jest dla mnie nikim. Pozostanie nikim.
Przez całe lizał cztery litery komuchom z Moskwy i zasłużył na tytuł pierwszego sługusa Moskwy, bo działał lojalnie i nieprzerwanie na rzecz faktycznego okupanta naszego kraju.

On dla mnie dziś nie istnieje jako człowiek. Olbrzymią satysfakcję sprawiał mi widok jego trzęsących się galotów podczas spotkania z papieżem.
Cytat:
W 1987 r. pielgrzymkę kończy spotkanie na lotnisku z Jaruzelskim. Czy pamiętacie panowie widoczne przerażenie generała Jaruzelskiego? Opowiadał mi niedawno jeden z operatorów telewizji obecnych wtedy na lotnisku, że próbowali kadrować Jaruzelskiego tak, aby nie było widać, że ze strachu trzęsą mu się kolana. Nie wiem czy to prawda, ale wrażenie, że Jaruzelski boi się Papieża pamiętam bardzo wyraźnie. W tej scenie jak na dłoni widać było kto jest uzurpatorem, a kto władcą. Patrząc na to trudno było wątpić, że do Jana Pawła II należy w Polsce znacznie więcej niż władza duchowa, że jest kimś w rodzaju króla Polski. Komuniści próbowali wykorzystać Papieża do legalizacji własnego reżimu, ale już tylko roztrzęsiony ze strachu Jaruzelski wystarczał za dowód, że to się nie udało, że to niemożliwe.
A jego starość nie wpływa łagodząco na moje wobec niego odczucia.
Nadal brzydzę się nim i nadal pierwszy głosowałbym za najwyższym wymiarem kary dla niego gdyby była taka możliwość.

aha
i podpisuję się w 100% pod tekstem wygłoszonym przez Emiliana Kamińskiego:
http://www.youtube.com/watch?v=YZQpptwEceo
Ostatnio edytowane przez FraMat : 10.12.2010 o godz. 22:58.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 10.12.2010, 21:57
Szanowny Panie moderatorze Marszałku. Jako historyk z wykształcenia niekoniecznie z zamiłowania powinieneś mieć wiedzę i wiadomości pozwalające na własną ocenę tej postaci. Skoro potrafisz ocenić postać Pinocheta, która jest trudniejsza do weryfikacji dla wielu historyków obiektywnych to z generałem Jaruzelskim powinno pójść Ci jeszcze lepiej.

Jaruzelski jest oceniany przez większość społeczeństwa pod pryzmatem Stanu Wojennego. I o ile mogę zrozumieć podzielone zdania na temat wprowadzenia Stanu Wojennego to nie mogę pojąć, że generał Jaruzelski jest uznawany za postać neutralną czy pozytywną w historii powojennej Polski. A wiąże się to z tym, że ludzie nic nie wiedzą o jego życiorysie( mowa o pokoleniu wolnej Polski) tylko potrafią połączyć w całość jeden schemat Jaruzelski-PZPR-Stan Wojenny, uratowanie przed inwazją-prezydent RP.
Sprawa jest bardzo prosta. Jaruzelski to postać negatywna o strasznie splamionym życiorysie(ujmując najprościej).

Skoro pytasz się czy odczułem na sobie Stan Wojenny to powiem, że tak mimo, że urodziłem się w wolnej Polsce.
Zobacz na starszych ludzi oni wciąż boją się że ktoś wpadnie do domu, doniesie na nich czy zamknie w więzieniu. Mój dziadek był internowany( 6 miesięcy więzienia) za miłość do ojczyzny. Ojciec nabawił się nerwicy w wojsku bo nie chciał się zindoktrynować a sąsiad ma 460 zł renty i chore nerki od pałowania gdy 10 metrów dalej mieszka emerytowany policjant, który go skatował i ma 3600 emerytury.

Skoro nie masz o nim zdania to mogę domyślać się na kogo głosowałeś do sejmu ale mogę się mylić.
Ostatnio edytowane przez harimata : 10.12.2010 o godz. 22:01.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 10.12.2010, 22:17

W programie wspomnienia opozycjonistów, przemówienia, śpiewanie dobrze znanych z tamtych lat pieśni, przemarsz i apel poległych.

Swoją obecność zapowiedzieli przedstawiciele organizacji kombatanckich czy opozycjonistów z lat PRL.

Liczę, że zarówno Ci wiślacy, którzy walczyli o wolną Polskę w czasach "komuny" jak i Ci, którzy znają te czasy tylko z opowieści, się pojawią.

Miło widziene jest przyniesie swoich biało czerwonych flag czy przyodzianie się w szalik w barwach narodowych.

w razie pytań pozostaję do dyspozycji
Odpowiedz cytując
przemo
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 10.12.2010, 22:35
Ze względu na swój wiek nie mogę mieć zdania na temat Jaruzelskiego z własnego doświadczenia, natomiast wystarczy mi to co mówił mój ś.p profesor od historii z liceum. Ze względu na to że mógłbym dostać bana nie przytoczę tego, ale bluzg Kamińskiego potrosze oddaje co mam na myśli.

Natomiast jako że temat nie jest tylko o generale, ale też o tym czy stan wojenny wpłynął na nasze życie. No cóż na moje nie, ale pamiętam jak kiedyś mój wujek miał kilka historii.
W tym czasie pracował w kopalni i miał w dowodzie wpisane KW - co chyba znaczyło Kopalnia Węgla czy coś w tym stylu, i kiedyś wracając podczas godziny policyjnej z mocno procentowego posiedzenia zatrzymała go milicja. Od razu otrzeźwiał, kazali okazać dowód i zobaczyli wpisane KW i nie wiedzieli co chodzi. Jak go zapytali co to jest to z głupa powiedział że Komenda Wojewódzka. Zasalutowali, ukłonili się i zrobili w tył zwrot. Ile w tym prawdy a ile przechwalania podczas imienin nie wiem ale historia chyba ciekawa.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 10.12.2010, 22:54
"A na drzewach zamiast liści wisieć będą komuniści !"

W pełni podzielam zdanie Framata. Dla Jaruzela nie powinno być miejsca we współczesnym życiu publicznym, jako 87 letni dziadek powinien w zapomnieniu doczekać swoich dni skoro nie udało się go osądzić i skazać. Niestety w takich czasach żyjemy gdzie jąkający się właściciel pewnej jedynie słusznej gazety wespół z jedynie słuszną telewizją próbują ocieplić jego wizerunek i pokazać go jako człowieka tragicznego. Mam nadzieję, że ludzie myślący nie dadzą omamić się tej durnej propagandzie.

Co do samego stanu wojennego, cóż nie było teleranka
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 10.12.2010, 23:06
To bandyta i zbrodniarz, który powinien być skazany przez sąd wojskowy/trybunał stanu i rozstrzelany przez pluton egzekucyjny za działania przeciw narodowi.
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 10.12.2010, 23:24
Schmaletz- Rewolucyjna NSZ

http://www.youtube.com/watch?v=2k8D_t0fpx8

Prawą ręką Ci pogrożę zdrajco, a nie lewą,
Zima Wasza wiosna Nasza, czy widzisz to drzewo?
Zamiast liści będziesz właśnie tam wisiał,
Twoja kamienica, moja ulica.

Tyle w temacie, nazywanie tego s...syna w ogóle człowiekiem mija się z celem.

Strach pomyśleć ale patrząc na to co się dzieje w ostatnich latach najbardziej boję się, że za 10 lat nasze dzieci będą się uczyły w szkołach o bohaterskim Wojciechu
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
nbp
Banita

Od: 10.2010

Stary 11.12.2010, 00:18
DrewniaQ napisał(a):Wyświetl post
To bandyta i zbrodniarz, który powinien być skazany przez sąd wojskowy/trybunał stanu i rozstrzelany przez pluton egzekucyjny za działania przeciw narodowi.
działania przeciw narodowi ?!

Gdyby nie wprowadził stanu wojennego, to Ruscy by zrobili sobie powtórkę z `56 na Węgrzech i `68 w Czechosłowacji.
Dzięki stanowi wojennemu, ruscy nie wjechali do nasz czołgami i nie zaczęli otwierać do nas ognia.
Po 13 grudnia Moskwa się uspokoiła i zaufała Jaruzelskiemu, że ten sam sobie poradzi w kraju.
Ostatnio edytowane przez nbp : 11.12.2010 o godz. 00:20.
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Stary 11.12.2010, 00:46
Bandyta, zbrodniarz, komuch, lewak. Dziękujcie temu człowiekowi że mówicie wilk a nie wołk, piłka a nie miadź.

Patrioci się znaleźli.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 11.12.2010, 00:54
Bandyta, zbrodniarz, komuch, lewak. Dziękujcie temu człowiekowi że mówicie wilk a nie wołk, piłka a nie miadź.
Spasiba!!!
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
fantom chicago
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 11.12.2010, 02:14
Powiem tylko tyle-moja matula , ktora wtedy pracowala na Wroclawskiej w szpitalu wojskowym nie byla jedyna osoba , ktora spostrzegla , ze nagle zaczelo przybywac coraz wiecej pacjentow,ktorzy mowili po rusku , a zaczelo sie to jakies dwa tygodnie przed wprowadzeniem stanu wojennego.Cos grubego sie kroilo , a prawdy do konca zaden z nas nie pozna.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 11.12.2010, 02:18
Jaruzelski to nie tylko stan wojenny.
Za caloksztalt - stryczek.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Greg91
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.12.2010, 02:50
nbp napisał(a):Wyświetl post

Gdyby nie wprowadził stanu wojennego, to Ruscy by zrobili sobie powtórkę z `56 na Węgrzech i `68 w Czechosłowacji.
Dzięki stanowi wojennemu, ruscy nie wjechali do nasz czołgami i nie zaczęli otwierać do nas ognia.
Po 13 grudnia Moskwa się uspokoiła i zaufała Jaruzelskiemu, że ten sam sobie poradzi w kraju.
A skąd wiesz że wojsk radzieckich na terenie Polski nie było?To że nie zostały użyte to inna sprawa.
Odpowiedz cytując
zuls
Banita

Stary 11.12.2010, 03:33
1981 rok to nie był ani 56 ani 68.

Rosjanie byli od 1979 zaangażowani w Afganistanie a po wieloletnim zaangażowaniu na Kubie, w Wietnamie i innych egzotycznych krajach gdzie eksportowali komunizm, po Olimpiadzie w Moskwie, po wyścigu kosmicznym i zbrojeń - byli na skraju gospodarczej ruiny. Nie mogli sobie pozwolić na dodatkowe krwawe zaangażowanie w Polsce (bo fizycznie to byli caly czas, ale w celach strategicznych wojny z NATO a nie walki ulicznej z opozycją). Nie było im to do niczego potrzebne.

Jaruzel sam błagał o interwencję, by sie utrzymac u wladzy. Sowieci kazali mu sobie radzić samemu,są na to historyczne dokumenty.. Staremu Breżniewowi nie było w głowie najeżdżanie Polski, skoro na swojego nastepce szykował Andropowa, który zapoczątkował proces przemian w ZSRR stojącego w obliczu gospodarczej ruiny. Ruski mieli u siebie wystarczająco dużo problemów. Wiadomo było że Polska pozostawiona sama sobie z dnia na dzień nie przejdzie na stronę NATO i nic złego by się Ruskom nie stało, po prostu wczesniej zacząłby się proces przemian w Polsce i innych krajach. Skoro ZSRR rozpadlo się w 2 lata po PRL, to niby daczego nie mialoby sie to rozpocząć w Polsce już w 1982? Jaruzel sam prosił o pomoc, sowieci odmówili.

http://www.polskatimes.pl/fakty/kraj...e=1#material_1

Gdyby nie Jaruzelski, system komunistyczny upadłby z powodów gospodarczych w ciągu kilku miesięcy, roku, może dwóch lat. tak jak upadał w 1989 a przetrwał tylko dzięki stanowi wojennemu i zdławieniu opozycjii. Komuniści zyskali lata na to by głębiej inflirtować opozycję i by przeprowadzić transformację na korzystnych dla czlonkow rezimu warunkach, inaczej, niż np w Czechach. Armia Czerwona byla obecna u nas aż do 1993 r. i jakoś nie interweniowali, gdy zaczynała się "transformacja". Pokolenie 89 urodziloby sie w kraju kaplitalistycznym od conajmniej 5 lat , nie byłoby fali emigracji lat 80-tych.... I żadne 8 lat Solidarnosci nie bylo potrzebne, w Czechach opozycja sformowala się w 2 tygodnie przed aksamitną rewolucją, co było o tyle dobre że w ciągu 2 tygodni trudno zwerbować agentów, takich, co to apelowali by strajkujący nie blokowali instalacji ważnych dla gospodarki

Jaruzelski okazał się bardziej gorliwy, niż ruscy generałowie, tak samo, gorliwy był od lat młodości.

Przez tego bydlaka straciliśmy dekadę.

Jak nie stryczek, to przynajmniej dożywotnie więzienie, choćby symboliczne.

================================================== ==========

Ale już nie dziwie się obrońcom tego bydlaka. Po tylu latach walterowskiej propagandy (wiadomo kto to był) coś co nazywa się mentalnością postkolonialną przemieszaną ze syndromem sztokholmskim jest powszechnie akceptowanym i szanowanym światopoglądem.

Z jednego powodu załuje, że nie zdobyłem uniwersalnego wykształcenia technicznego pozwalającego pracować na całym świecie, bo społeczeństwo o takim poziomie skundlenia myślenia nie ma szans na utrzymanie jako takiej samodzielności państwowej i pomyślności gospodarczej dłużej niż dwie dekady.
I dziwię się tym wszystkim inżynierom czy informatykom udzielającym się na forum, że pomimo tak dużej wiedzy na temat społeczeństwa jeszcze nie spakowali manatek i nie wyjechali gdzieś do Nowej Zelandii.

Kapuś bohaterem, a kat i morderca zbawcą narodu.

Czy taki naród ma szansę na dobrą przyszłość?
Ostatnio edytowane przez zuls : 11.12.2010 o godz. 04:26.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 11.12.2010, 09:55
nbp napisał(a):Wyświetl post

Na jakiej podstawie taka teoria?
Notatek z Kremla gdzie szuja blaga o interwencje w kraju czy planowanym wprowadzeniu stanu wojennego rok wczesniej?
Serio pytam, piszesz z takim przekonaniem ze chyba masz jakis dowod.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Szofer
Senior Member

Stary 11.12.2010, 10:19
Pamietam jak chodziłem do liceum, to na jednej z lekcji historii o wprowadzeniu stanu wojennego, Pani nam powiedziala ze jak na maturze padnie pytanie z tego zakresu to nawet nie prubujmy oceniac decyzji Jaruzelskiego bo nas wtedy nie bylo (jestem rocznik 83), o wielu szczegulach nie wiemy i pewnie nigdy sie nie dowiemy...zapomnialem o tym
na maturze ustnej dostalem pytanie "jak oceniasz decyzje Jaruzelskiego o wprowadzeniu stanu wojennego?" zagalopowalem się, oceniłem i mi obizyli ocene z historii
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów