The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
maciekmiszcz
Senior Member

Od: 12.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.11.2010, 20:01
pozdi91 napisał(a):Wyświetl post
a jak postępować w przypadku laptopa Acer, który wszytskie sterowniki miał już zainstalowane włącznie z systemem, który był już na dysku - żadnych dodatkowych płyt nie posiadam
Może masz partycje "recovery" i tam jest wszystko?

Może ma Maca, iMaca lub MacBooka -ch** nas to obchodzi
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 01.12.2010, 14:25
Ja mam pytanko nt. tworzenia sieci.

Więc tak, mam kompa ze stałym łączem i adresem przydzielanym automatycznie od providera. Na zewnętrznej karcie sieciowej.

W tym samym kompie mam również kartę sieciową, zintegrowaną z MB.

Mam również Acces Point Gigabyte GN-AP01G oraz notebooka z wbudowanym WiFi.

I czy da radę zrobić taki myk żeby na poprzez wbudowaną sieciówkę udostępnić neta po kablu LAN na Access Point i z niego po WiFi na notebooka?

Z góry dzięki za pomoc, póki co się mi nie udaje.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
Wicked
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.12.2010, 15:17
Zapewne zabezpieczenie sieci odbywa się poprze MAC karty sieciowej. Zaloguj się na AP i zobacz czy jest możliwość klonowania adresu MAC. Wtedy twój AP ma adres karty sieciowej i powinieneś móc udostępnić neta za jego pomocą
ULTRAS NOWA HUTA
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 01.12.2010, 16:56
Nie znalazłem tej opcji klonowania :/. Nie mam routera tylko AP GN-AP01G. Po kablu udało mi się skonfigurować udostępnienie neta.
Ostatnio edytowane przez iiYama : 01.12.2010 o godz. 16:59.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 01.12.2010, 17:04
Zaloguj się do tego AP. Przepatrz, czy nie ma w którejś zakładce możliwości dodawania adresu MAC. Jka jest, to bardzo dobrze.

Start -> Uruchom -> cmd -> ipconfig

Znajdź teraz tu swoją kartę sieciową, przepisz sobie MAC i dodaj go do AP (bez średników, jednym ciągiem).

Zapisz, zrestartuj, sprawdź czy działa Ci WiFi na lapku.
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 04.12.2010, 22:10
Cześć
postanowiłem przeznaczyć troszkę więcej kasy na laptopa, gdzies tak koło 3300 -3400 zł, polecicie coś najlepszego w tym przedziale cenowym? może jest coś w promocjach świetecznych teraz?
Podobają mi się Sony Vaio
Odpowiedz cytując
kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 04.12.2010, 23:03
Potrzebuję dobrej, laserowej, bezprzewodowej, dla praworęcznego myszki do kompa. Cena nie ma znaczenia. Czekam na propozycje.
Odpowiedz cytując
Konfliktowy
Member

Od: 11.2010

Stary 05.12.2010, 10:52
Blacha92 napisał(a):Wyświetl post
Cześć
postanowiłem przeznaczyć troszkę więcej kasy na laptopa, gdzies tak koło 3300 -3400 zł, polecicie coś najlepszego w tym przedziale cenowym? może jest coś w promocjach świetecznych teraz?
Zależy do czego to komp. W tych cenach kupisz już jakiegoś MacBook'a.
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 05.12.2010, 11:31
Cześć
jesli wazny jest wyglad i napis i na to chcesz wydac kase to bierz Sony czy MacBook'a
jesli wazniejsze jest to co w srodku to - HP, Toshiba, Acer, Samsung i takie tam standardowe.
a jakie konkretnie modele to szukaj na ceneo i tego typu portalach. chyba, ze ktos na forum sie zajmuje tym sprzetem i cos ci napisze.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Konfliktowy
Member

Od: 11.2010

Stary 05.12.2010, 12:11
Coglin napisał(a):Wyświetl post
jesli wazny jest wyglad i napis i na to chcesz wydac kase to bierz Sony czy MacBook'a
Od siebie spytam, czy uważasz, że te dwie marki to tylko ładny wygląd i nic poza tym?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.12.2010, 12:43
Oczywiście. Sony z roku na rok robi słabsze laptopy. Nawet ich główna zaleta, czyli matryce VAIO Premium są już dużo rzadziej montowane i większość laptopów z półki średniej 3000-5000 zł ma matryce porównywalne, a nawet słabsze od innych marek. Niska kultura pracy, grzejące się podzespoły i niskie czasy pracy na baterii też zniechęcają do zakupu sprzętu tej marki. Jak Sony to wyłącznie seria Z, tylko że to jest koszt 7000-15000 zł.

MacBook stracił ostatnio w moich oczach ze względu na to, że są zacofane technologicznie. MacBook Pro 13 wciąż siedzi na C2D i kosztuje ok. 4500 zł, a MBP 15 choć już ma procesory z serii i5 to ceny ok. 7 tys. zł za wersję podstawową zwalają z nóg. Jeszcze trochę ponad rok temu w erze C2D można było kupić 13-stkę poniżej 4000 zł, gdy podobne konfiguracje na Windzie stały w granicach 3 tys. zł. Obecnie przebitka jest dwukrotna, a modernizacja MBP jest zapowiedziana na kwiecień/maj, gdy lapki na Windzie będą już daleko po Huron River i będą czekały na nową platformę. Apple w tym segmencie jest rok w plecy w stosunku do konkurencji.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 05.12.2010, 12:53
Konfliktowy napisał(a):Wyświetl post
Od siebie spytam, czy uważasz, że te dwie marki to tylko ładny wygląd i nic poza tym?
Te dwie marki to wg mnie najwyższa jakość z tym wzgledem że MacBoki to przepłacanie za to co jest w środku. Natomiast co do Vaio to nawet te najtańsze mają wypasione karty graficzne wiec to nie jest płacenie tylko za firmę. Chesz wybrać lapka to polecam notebookcheck.pl najlepsza strona z recenzjami laptopów

kornd napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuję dobrej, laserowej, bezprzewodowej, dla praworęcznego myszki do kompa. Cena nie ma znaczenia. Czekam na propozycje.
A do czeo ta myszka? W zalezności od preznaczenia można wybrać rózne firmy. Polecam firmę to Logitech. Natomiast do gier mozna znaleźć ciekawsze produkty. No i wszystko zależy od kwoty do wydania
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 05.12.2010 o godz. 12:56.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 05.12.2010, 13:08
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Te dwie marki to wg mnie najwyższa jakość z tym wzgledem że MacBoki to przepłacanie za to co jest w środku. Natomiast co do Vaio to nawet te najtańsze mają wypasione karty graficzne wiec to nie jest płacenie tylko za firmę. Chesz wybrać lapka to polecam notebookcheck.pl najlepsza strona z recenzjami laptopów
Wypasione karty graficzne?

Chyba czegoś ja nie wiem. Sony nawet w modele ze średniej półki wsadza GPU z obniżonym taktowaniem... Nie radzą sobie z ciepłem, nie radzą sobie z chłodzeniem. Z niczym sobie nie radzą ostatnio.

Najwyższa jakość to Delle Latitude i Precision oraz Lenovo Thinkpad z serii T.
Odpowiedz cytując
Martinho
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 05.12.2010, 13:19
No więc co polecacie Coglin i emj Ostatnio mój Packard-Bell poszedł sie je*ac, i muszę kupić coś w najbliższym czasie. Powiedzmy w granicach 2500-3000, nie musi byc dokładny model, mozecie dac ogólnie markę, lub linie której się dobrze przyjrzec, bo warto(oczywiscie najwazniejszy jest srodek, ale solidnosc wykonania tez)

Jako ciekawostke dodam że za serwis Packard Bella odpowiada w europie Acer (ja wysyłąłem do Brna)i jest to porażka na całej linii przynajmniej w moim przypadku: 2 miesiace - wycena szkód, kolejne 4- naprawa, po pół roku znowu sie zepsuł, tym razem tylko miesiąc - wycena i za 4 miesiace odpowiedz ze wysyłają go spowrotem, bo sami stwierdzają że naprawa jest nierentowna bo koszty wzrosly.
"Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
Odpowiedz cytując
kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 05.12.2010, 13:21
Cytat:
A do czeo ta myszka? W zalezności od preznaczenia można wybrać rózne firmy. Polecam firmę to Logitech. Natomiast do gier mozna znaleźć ciekawsze produkty. No i wszystko zależy od kwoty do wydania
Myszka ogólnie do wszystkiego( gry, dokumenty).Kwota bez znaczenia.
Odpowiedz cytując
rafil
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 05.12.2010, 13:40

Ja posiadam Logitech M505 (taką) od prawie roku (jutro minie rok ) i jest bardzo dobra. Baterii jeszcze nie musiałem wymieniać, ba, producent podaje żywotność 15 miesięcy. Jest mała, bardzo wygodna. W zestawie jest oczywiście odbiornik, który wsadzamy do portu USB i... tyle. Można o nim zapomnieć Ogólnie, polecam ją.
Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS.
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 06.12.2010, 14:47
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Wypasione karty graficzne?

Chyba czegoś ja nie wiem. Sony nawet w modele ze średniej półki wsadza GPU z obniżonym taktowaniem... Nie radzą sobie z ciepłem, nie radzą sobie z chłodzeniem. Z niczym sobie nie radzą ostatnio.

Najwyższa jakość to Delle Latitude i Precision oraz Lenovo Thinkpad z serii T.
Nie rozmawiam o komputerach za ponad 4 tys tylko do 4 tys a nawet do 3 tys.
Najslabszy chyba laptop Sony VPC-EB3M1E z i3 ma kartę HD5650 co jak na komputer przenośny do 3 tys to w sam raz dla gracza

Myszka ogólnie do wszystkiego( gry, dokumenty).Kwota bez znaczenia.
Obecnie najnowsza myszka dla gracza którą można dowolnie regulować srubokrętem to R.A.T 3 i 5
Ja mam myszke Logitech LX8 i jest bardzo fajna bo jest długa,ciężka i dobrze leży w ręce (obecna wersja tez myszki Logitech M510)
Inna fajna myszka logitech to Logitech MX.
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 06.12.2010 o godz. 14:57.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2010, 15:51
No tak ale seria EB ma karty z obniżonym taktowaniem, które są kilkanaście % słabsze niż normalnie. Generalnie nie ma nic ciekawego w tym modelu.
http://www.notebookcheck.com/Test-So...k.39615.0.html

W tej cenie lepiej zdecydować się na Delle:
XPS 15 -> http://configure.euro.dell.com/dells...N00XL502&s=dhs
XPS 17 -> http://configure.euro.dell.com/dells...N00XL702&s=dhs
Odpowiedz cytując
lucas1906
Member

Od: 05.2010

Stary 06.12.2010, 16:11
Cześć
Jak najbardziej polecam Ci Sony Vaio model VPCEB2Z1E. Od sierpnia tego roku posiadam ten model i bardzo sobie chwalę. W Vobisie jego cena w tym momencie jest bodajże 3300-3400 zł.
Posiada bardzo dobry procesor Core i5 z taktowaniem bodaj 2,52. Karta Radeon 5650 HD. [można oglądać filmy w HD] no i nagrywarka blu-ray. Ogólnie laptop niesamowicie wydajny.
Jeśli chodzi o walory estetyczne bije wszystkie inne marki na głowe. Zapominałbym o świetnej klawiaturze. Pisanie na niej to czysta przyjemność

Posiada jedyny minus jaki zaobserwowałem - bateria trzyma dosyć krótko. W moim przypadku niecałe 1,5 h

Co do wpisów użytkowników o dużą głośność i grzanie sie laptopa. Kompletne bzdury, maszyna cicha jak noc. Natomiast co do 'grzania'. Jeżeli odpalasz najnowsze tytuły gier na najwyższych detalach to trudno, żeby temp. nie podskoczyła ; )

Ogólnie w skali 1/10 daje mu 9 ( odejmuję 1 pkt za baterię )
Ostatnio edytowane przez lucas1906 : 06.12.2010 o godz. 16:18.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2010, 16:50
lucas1906 napisał(a):Wyświetl post
Radeon 5650 HD. [można oglądać filmy w HD] no i nagrywarka blu-ray.
Hehe

Akurat to HD od Radka nie znaczy, że można oglądać filmy HD.
Odpowiedz cytując
lucas1906
Member

Stary 06.12.2010, 17:04
Hehe

Akurat to HD od Radka nie znaczy, że można oglądać filmy HD.
Myślałem, że ta wzmianka dotyczy tego, ale jeśli tak nie jest to ok, mój błąd

Ale co do możliwości oglądania filmów w HD podtrzymuje ;>
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2010, 17:08
Czy można to też nie powiedziałbym. Matryca jest 1366x768 więc HD Ready, czyli prawdziwe HD wchodzi tylko w grę na monitorze zewnętrznym albo telewizorze. BR przy takiej matrycy jest dane na wyrost.

Kolejna kwestia to mierna matryca Sony VAIO, która nie zachwyca. Wkrótce będzie tego modelu na notebookcheck.pl tylko że z lepszą matrycą.
Odpowiedz cytując
lucas1906
Member

Stary 06.12.2010, 17:12
Czy można to też nie powiedziałbym. Matryca jest 1366x768 więc HD Ready, czyli prawdziwe HD wchodzi tylko w grę na monitorze zewnętrznym albo telewizorze. BR przy takiej matrycy jest dane na wyrost.

Kolejna kwestia to mierna matryca Sony VAIO, która nie zachwyca. Wkrótce będzie tego modelu na notebookcheck.pl tylko że z lepszą matrycą.
Wiesz, oglądałem film w technologii HD na tym lapku i robiło na mnie wrażenie, chociaż zgodzę się, że jak już chcemy się cieszyć takim obrazem to musi być większy ekran.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2010, 17:23
Sorry, chyba się nie zrozumieliśmy. Na tym laptopie nie możesz oglądać filmów w standardzie HD, gdyż matryca ma za niską rozdzielczość. Jedynie gdybyś podpiął zewnętrzny ekran to będziesz to w stanie zrobić.

Tutaj masz wszystko wytłumaczone.

http://pl.wikipedia.org/wiki/HDTV
Cytat:
Producenci sprzętu audio-wideo wprowadzili oznaczenie HD ready, które określa zgodność danego sprzętu ze standardem HDTV. Nie oznacza to jednak, że dany sprzęt zagwarantuje nam wykorzystanie pełni możliwości odbieranego sygnału. Zazwyczaj oznaczenie to sugeruje jedynie podwyższoną rozdzielczość ekranu (rzadko osiągającą pełne 1920×1080 standardu 1080i/p) i/lub obecność gniazda HDMI, jednak brak takiego oznaczenia na sprzęcie nie musi oznaczać braku kompatybilności z sygnałem HDTV.
Teoretycznie pełną zgodność posiadają urządzenia oznaczone Full HD.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 06.12.2010, 17:48
Hd, Full HD, HD Ready, te wszystkie słowa to po prostu rozdzielczość, tyle że ubrane w "ładne" wyrazy.

Laptop z wyjsciem HD polecam kazdemu kupującego lapka, bo to zajebista sprawa jesli masz telewizor 42` np.
po prostu przełaczasz kabel i od razu bez zbednego .......enia masz obraz na telewizorze.
A jak chcesz bawić się w fajnej jakości filmy, to proponuje ściaganie filmow w Blu Ray
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 09.12.2010, 21:34
Pytanie co sądzicie o tym nootebooku http://allegro.pl/show_item.php?item=1361524698 ?

Ewentualnie co polecacie do 2 tysiaków.
Ostatnio edytowane przez igortsw : 09.12.2010 o godz. 21:36.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Stary 11.12.2010, 21:41
Potrzebuje kupić sobie drukarkę. Myślę że za ok 200 ZŁ. Tylko właśnie nie wiem czy bardziej opłaca się kupić urządzenie wielofunkcyjne czy prostą drukarkę. Głownie chodzi mi o to żeby ona żarła mało tuszu czyli wydajna

Jakieś propozycje?
I
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 11.12.2010, 21:44
TSW Fanatyk napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuje kupić sobie drukarkę. Myślę że za ok 200 ZŁ. Tylko właśnie nie wiem czy bardziej opłaca się kupić urządzenie wielofunkcyjne czy prostą drukarkę. Głownie chodzi mi o to żeby ona żarła mało tuszu czyli wydajna

Jakieś propozycje?
Uzywany laser, jezeli duzo drukujesz w czerni
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Stary 11.12.2010, 21:49
mic napisał(a):Wyświetl post
Uzywany laser, jezeli duzo drukujesz w czerni
a eksploatacja laserowej nie wyjdzie mi drożej zwłaszcza ze ma ona być używana?

raczej nie będę książek drukował ani tym podobnych więc raczej nad atramentową się zastanawiam
I
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 11.12.2010, 21:52
TSW Fanatyk napisał(a):Wyświetl post
a eksploatacja laserowej nie wyjdzie mi drożej zwłaszcza ze ma ona być używana?

raczej nie będę książek drukował ani tym podobnych więc raczej nad atramentową się zastanawiam
Toner laserowych drukarek starcza na ok 3000-7000 stron (w zaleznosci od drukarki i tonera, w pokryciu 5%), a kupic zamienniki mozna bardzo tanio
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów