|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Jak się czyta niektóre posty, to aż się przykro robi. Ludzie, zrozumcie, że w piłce nożnej trener nie jest decydujacym czynnikiem. Owszem on odpowiada za ustawienie, przygotowanie zawodników, taktykę etc. Ale nie wybiegnie on na boisko i nie będzie grał za zawodników. 80%-90% wartości drużyny stanowią piłkarze, nie trener. Od trenera wymaga się, żeby ustawił ich zgodnie z ich predyspozycjami oraz poziomem przeciwnika. W Wiśle problemem są piłkarze, nie trener. Są to zawodnicy, który najlepsze lata mają zdecydowanie za sobą(Żurawski, Sobolewski, Boukhari, Branco), przed sobą(Bunoza, Cikos, Rios) lub niemogący się odnaleźć po kontuzjach(Brożek, Garguła). Większość tych piłkarzy gra w pierwszym składzie. Jak można winić Maaskanta za to, że gra takimi zawodnikami, jakich ma. A jakich ma, każdy widzi.
Myślicie, że jakby to Wisły przyszedł Jose Mourinho, bez mozliwości przygotowania drużyny i przeprowadzenia transferów według swojej wizji zespołu(jak Maaskant), zdziałałby wiele więcej? Moim zdaniem nie. Zawsze irytują mnie zmiany szkoleniowców, im naprawdę trzeba dać czas. Zrozumcie, że trener naprawdę nie jest najważniejszy w drużynie. Sam grałem w piłkę, wprawdzie na duuuuuużo niższym poziomie, ale myślę że mechanizmy są podobne. Trener sobie coś tam mówil, zakładał, a my wychodziliśmy na boisko i tak graliśmy swoje. Dlatego dziwię się, że w Polsce zawsze w wypadku złych wyników drużyny winny jest trener. Powinno być odwrotnie. Musimy się przygotować na bardzo ciężki koniec rundy. Jesteśmy nieprzygotowani do sezonu (Kasperczak popisowo z**bal przygotowania), a konkurencja z dnia na dzień rośnie w siłę. Tym niemniej jednak mam nadzieję, że Basałaj z Cupiałem będą tak rozsądni i dadzą popracować Maaskantowi przynajmniej do końca roku, on ma pomysł na Wisłę. Dajmy mu przeprowadzić transfery, zrobić porządek w drużynie. Więcej spokoju. Mistrzostwa w tym roku i tak zapewne nie zdobędziemy (rozum mówi na pewno, ale serce zostawia jeszcze małą furtkę ), poświęćmy zimę i rundę wiosenną na przygotowania połączone z dobrymi transferami i zgrywaniem się drużyny i uderzmy ze zdwojoną siłą za rok. Trzeba być cierpliwym, choć u kibica to cecha bardzo rzadko spotykana. \Na koniec. Kolego wwf - zastanów się odrobinę nad tym co piszesz. Uważasz, że trener, który przez kilka lat trenowałby PSV oraz później reprezentację Holandii z radością przyjąłby ofertę z polskiej ligii, z Wisły Kraków? Stąpajmy po ziemi. Nie każdy trener od razu miał sukcesy. Trzeba wyłapywać trenerów na dorobku (jak Maaskant) i dawać im szansę. Zapewniam Cię, że dla takiego Berta van Marwijka praca w Krakowie to nie jest szczyt marzeń. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Przepraszam bardzo twierdzicie, że Maaskant prowadził same "ogórki" i nic z nimi nie osiągnął. Jak popatrzycie na takiego Petrescu, to co On osiągnął przed Wisłą i w Wiśle ? Był jeden wielki płacz. Teraz większość całowałaby go po rękach aby wrócił :]
Dajcie szansę troszkę dłużej popracować trenerowi. Sami piszecie, że nasze gwiazdki mają go w nosie i chcą go zwolnić, to może czas udowodnić w tym klubie kto tak naprawdę powinien obawiać się o posadę. W Wiśle przede wszystkim brakuje STABILIZACJI !! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Zacznijmy może od Benhakkera. Mówisz, że świetnie zaprezentował się z Trynidadem i Tobago na mistrzostwach świata. JEDEN punkt w trzech meczach i ZERO strzelonych bramek, to dla Ciebie dobry rezultat? Jeśli tak, to nie mam pytań. Jego praca w Realu Madryt jest tak odległa, że nikt już o niej nie pamięta. Równie dobrze można nazwać Franka Smudę szkoleniowcem, który ma patent na Ligę Mistrzów. Nonsens. Pamiętasz może nastroje, kiedy Petrescu był trenerem Wisły? Ja odczuwam masę analogii. Trener na dorobku. Nic nie osiągnął. Młody, ambitny, szalenie inteligentny. Krytycznie patrzący na umiejętności kopaczy Wisły. Czy tak nie było w przypadku Rumuna? Też pojawił się argument z brakiem doświadczenia, kiepskim stylem, buntem piłkarzy. Teraz Petrescu ma wyniki, o których Wisła może sobie pomarzyć. A wystarczyło zaufać, poczekać na rezultaty jego pracy... Czemu nie jesteśmy w stanie wyciągać wniosków z tak niedalekiej przeszłości? Dlaczego nie jesteśmy w stanie zaufać nikomu, kto poznał futbol na poziomie wyższym niż nasza śmieszna liga. Chcemy się w niej kisić i dostawać od Azerów, czy zaufać ludziom z innego świata(lepszego) i czerpać z tego korzyści? Dajmy im popracować. Przynajmniej rok. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Nie sądzisz, że remis z Juve to jakies osiągnięcie szczegolnie w porownaniu 0:6 z Villarreal ? Szkoda jednak, ze niezatrudniono Simeone - on przynajmniej juz mial jakis sukces trenerski na koncie wiec ewnetualnie mozna by wierzyc, ze warto mu dac czas. Maaskant był od początku zagadką i niestety jej rozwiązanie jest coraz mnie pozitywne - CV Maaskanta świadczy jednak, że to nie jest przypadek. Chciałbym mu dać szanse po zimie ale boje sie, ze bedziemy bronic sie przed spadkiem, a runda wiosenna jest krotka i ewnetualnie moze zabraknac czasu na gaszenie pożaru. ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
|||||||
Nie mówiąc o tym, że ustawieniem i taktyką można wygrywać mecze z silniejszymi przeciwnikami, dysponującymi lepszymi zawodnikami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
||||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
[QUOTE=fialo;1006488]J
"Musimy się przygotować na bardzo ciężki koniec rundy. Jesteśmy nieprzygotowani do sezonu (Kasperczak popisowo z**bal przygotowania), a konkurencja z dnia na dzień rośnie w siłę. " Kasperczak miał na obozie w Niemczech 11 czy 12 piłkarzy i kilku z nich (Głowacki, Marcelo, Diaz) odeszło. Nie obciążałbym go całą winą za przygotowania. Głównie z tego powodu, że nie było kogo przygotowywać ![]() Przy ocenianiu tego, co dzisiaj się dzieje trzeba pamiętać, że klub był w zapaści sportowej i organizacyjnej i sypał się właściwie od Levadii. Długi czas "pracowano" nad rozpirzeniem klubu. I trochę czasu zajmie zanim się coś poprawi. A cała reszta postu interesująca. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Robert miał wyniki, na miare potencjalu swoich drużyn. Czego wy wymagacie, żeby Breda zdobyła mistrzostwo Holandii, albo beniaminek zajął miejsce pucharowe ? To by były dla was wyniki ?
Pokażcie mi trenera w Europie, co dokonał czegoś takiego w lidze.![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
willow piszesz żeby Maaskantowi dać czas a już go oceniasz.. to bez sensu i tak samo ten mit "presja wyniku.." jesteśmy słabi!! Kiedy to zrozumiecie!! W zeszłym sezonie mieliśmy obronę która nam wygrywała mecze ( Marcelo sam strzelił prawie 10 bramek!! ) a z przodu zawsze nędza była.. tylko teraz to dokładnie widać..
Więc proponuje dać mu w spokoju pracować i ocenić po roku może dwóch.. Zapominacie jaką mentalność mają nasi piłkarze Naprawdę opanujcie się trochę.. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
Nie sądzisz, że miarą wartości trenera powinno być to, czy potrafi - obejmując słabszą ekipę - coś z tych ludzi zrobić, osiągnąć wynik lepszy od oczekiwanego, czegoś ich nauczyć, coś poprawić? Po co komu trener, który rozkłada ręce tłumacząc, że jak będzie miał lepszych zawodników, to będzie lepiej grał? To od czego on jest? Od wypełniania protokołu meczowego, czy od trenowania? Nie wiem czy jarzysz, o co mi chodzi - to bardzo niebezpieczne podejście do problematyki trenerskiej. "Dajcie mi zawodników to pokaże, na co mnie stać". A co to za sztuka? Weź chłopie, jak jesteś dobry, zrób coś z materiału, który już masz. Takich trenerów się ceni za zachodzie. ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadzam się z Kluvim. Dobrym przykładem jest chociażby Patryk "niewyparzona gęba" Małecki. A poza tym ten gość bardzo mało widzi na boisku. Brakuje mu trochę tej boiskowej inteligencji. W ogóle to powinni pozostałych, którzy nie uczą się polskiego wysłać na lekcje angielskiego. Musi być jakaś solidarność - Maaskant uczy się polskiego, więc czemu reszta nie miałaby się dobrze angielskiego nauczyć? To też byłby jakiś element socjalizacji. Generalnie bardziej wolę od Małeckiego Riosa na jego pozycji, bo ten gość ma o wiele większy przegląd pola, niż nasz wychowanek.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No dobra, ale Petrescu do wyciągnięcia nie jest. Więc lepszy byłby inny przykład.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
A ta drużyna co ją wprowadził do ekstraklasy holenderskiej to tez pewnie na więcej ją stać nie było. Petrescu ? Przecież był ? Beznadziejny trener z niego A powaznie, to on pracował 2 lata bodajże, nie 10 meczów . Najpierw 5 miejsce, a później mistrzostwo w nast sezonie. Ogólnie ta dyskusja się robi irytująca Po co ta paranoja z trenerem ? Świrowanie, że to wszystko jego wina przerabialiśmy kilkanaście razy i ...., dalej nie ma wyśnionej LM, a już nawet w lidze zaczynamy zbierać w pałę. Troche mi to przypomina sytuację w Bukareszcie, chociaż ich właściciel przynajmniej do pewnego czasu sare wykładał i pomimo głupich decyzji mieli wyniki. Teraz zacisnął pasa i w tamtym roku 7 miejsce, w tym 7me znowu zajmują. Jak widzicie, gdybysmy sie przeniesli do innej ligi i Cupiał tak dziadował, to bilibysmy sie do ostatniej kolejki przed spadkiem.Patologiczna liga nam zamazała obraz sytuacji i teraz sie kazdemu wydaje, ze trenera wystarczy i juz bedziemy od nowa wygrywac. A tu zonk, trzeba inwestowac, bo innym klubom znudzilo sie bycie chlopcem do bicia dla Wisly i Legii.
Ostatnio edytowane przez tofik : 07.11.2010 o godz. 12:24.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
Jasne, że każdy chciałby szastać pieniędzmi Cupiała na lewo i prawo i kupować kogo tylko popadnie. Tyle tylko, że to jego pieniądze, których "trochę" już w Wisłę włożył. Mamy (jeszcze nie w całości) piękny stadion, piękną historię i jakieś perspektywy na przyszłość. Na razie dość mgliste, ale ja liczę, że będą coraz jaśniejsze. Cupiał kocha Wisłę i nie pozwoli jej tułać się w dole tabeli. Moim zdaniem teksty "Cupiał sprzedaj Wisłę!" są nie na miejscu. Zobaczymy co w zimowym okienku zrobią Valcxkx i Maaskant, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Wolę spokój i spokojne czekanie niż zamęt na forum i podniecanie się artykułami Faktów, SE i innych szmatławców. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale przecież Cupiał włożył w Wisłę kasę już dawno dawno temu. Wszyscy sprzedani zawodnicy zniwelowali mu trochę tę stratę. Problem jest taki, że Telefonika ma chyba drobny problem w związku z kryzysem, ale myślę, że teraz Cupiał jednak nie poskąpi na transfery.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
http://futbolnet.pl/wiadomosci/arkad...mienity-trener |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
A Ty co nim wiesz? To co Radomski mówił można między bajki włożyć - co się sprawdziło?
"On potrafi poskładać, zreperować, każdą drużynę!" - padłem po raz pierwszy "Stosuje za to dużo zajęć z piłkami. Kładzie też spory nacisk na elementy taktyczne" - padłem po raz drugi. Słuchajcie Radomskiego i innych "fachowców". Mnie nie interesuje skąd jest trener (może być z Bangladeszu albo Gabonu nawet),ale jak się prezentuje drużyna na boisku. ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Według mnie żeby ocenić trenera, to trzeba najpierw wziąć na warsztat to, czym dysponuje. Wisła od dawna już niczego specjalnego nie gra. Wyjątkiem była jedynie pierwsza runda pod wodzą Skorży, tylko że wtedy w drużynie byli Kosowski oraz Niedzielan. Teraz mamy zmontowaną "za 5 dwunasta" obronę, nie mamy lidera, za to mamy podział na Polaków i obcokrajowców. Poza tym nie mamy żadnego zawodnika, który byłby najlepszym na swojej pozycji w Ekstraklasie. Nadmienić trzeba też, że Maaskant przyszedł tu już w trakcie rozgrywek i nie miał wpływu na przygotowanie zawodników do rundy. Oczywiście, że potencjał mamy na to, żeby skopać taką Cracovię, a nie męczyć się z nią do 3 sekundy już po doliczonych 4 minutach. Obraz sytuacji byłby jednak zapewne inny gdyby Brożek nie trafił w rękę Cabaja, Małecki podnosił głowę, a Chavez miał trochę więcej farta. Powyższe nie są jednak winą Maaskanta, tak samo jak jego winą nie jest, że piłkarzom się nie chcę biegać i walczyć lub, że po prostu nie mają na to siły.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Trener potrzebuje czasu, przynajmniej jeden cały okres przygotowawczy i wtedy można oceniać czy faktycznie jest słaby. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
ale to juz by bylo sf, niestety ![]() ![]()
czy świat sie zmieni gdy z młodych gniewnych powstaną starzy w....ieni?!?!
Imagine there's no countries. It isn't hard to do. Nothing to kill or die for and no religion too. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co z tego jak jako trener był nikim i nawet w Rumunii nikt go nie chciał.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
bo wiem że to co teraz napiszę to będzie szok, dla mnie również bo nigdy nie przypuszczałem że napiszę coś takiego o tym piłkarzu, ale ośmielam się twierdzić że w obecnej dyspozycji Mariusz Pawełek jest najlepszym bramkarzem naszej ligi co nie zmienia faktu że jestem zwolennikiem opuszczenia klubu przez tego pana po wygaśnięciu obecnego kontraktu![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
No niby tak, ale zawsze mozna powiedziec udalo sie Guardioli,udalo sie Deschampsowi dlaczego nie Petrescu? Jezeli chodzi o RM to ja zatrudniajac go powiedzialbym sobie, slaby pilkarz, wyniki nie powalaja, chyba raczej nie.
Mimo wszystko czekam jak sie to dalej potoczy. ![]()
czy świat sie zmieni gdy z młodych gniewnych powstaną starzy w....ieni?!?!
Imagine there's no countries. It isn't hard to do. Nothing to kill or die for and no religion too. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No niestety nikt inny nie przyjdzie do nas z zachodu, albo znany były piłkarz ale początkujący trener lub ktos taki jak RM czyli nie prowadził nigdy wielkich drużyn ale doświadczenie ma duże i przypominam że nie wiele brakowało a zostałby trenerem Ajaxu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Reszta to sa ci ktorzy zeby miec wyniki potrzebuja pilkarzy do tego. Druga sprawa, gdybys ty przyszedl do jakiejkolwiek roboty i mial wyrobic norme na rozpieprzonej maszynie - dalbys rade? A robic trzeba... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
![]()
Zawsze Wierni i Oddani - WISŁY KRAKÓW chuligani !!
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
Powiem krótko, kończąc moją dyskusję na chwilę obecną w tym temacie: Jeśli na koniec rundy będziemy na miejscach 4-5 będzie to oznaczało, że Maaskant rokuje dobre nadzieje i wie, co robi. Każde miejsce poniżej uznam za nie zadowalające i poniżej możliwości zespołu. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
|