The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.11.2010, 21:47
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
A mógłbyś wymienić tych dwóch skrzydłowych do 4-5-1/4-4-2?
A mógłbyś wymienić tych czterech obrońców do jakiegokolwiek ustawienia z czwórką obrońców?
W tej chwili nie mamy piłkarzy do żadnego ustawienia, ale subiektywnie opowiadam się za 4-3-3.
OK. Tylko to co Ty przedstawiasz, to chaos i anarchia na boisku. Tak naprawdę jedyne na co możemy liczyć w takim ustawieniu to jedno genialne podanie Guły/strzał Małeckiego lub błąd bramkarza/obrońców.
Do tego sam Wilk nie opanuje raczej środka pola.

Ponieważ jestem jednak za każdym rozwiązaniem, które pozwoli mi nie oglądać na boisku Cikosa i Bunozy - może być
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.11.2010 o godz. 21:57.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.11.2010, 22:06
Tak się zastanawiam kto jest winny takiemu stanowi rzeczy jak obecnie i dochodzę do wniosku, że:

1. Basałaj, może i chciał dobrze, kupił z 10 zawodników. Taki Rios, czy Wilk czy Paljic widać że mają potencjał i umiejętności. Szkoda, że reszta zawodzi.
2. Maaskant bardzo dużo gada. Wszędzie go pełno, w prasie, w telewizji. Tyle że od gadania gra się nie poprawi.
3. Może po prostu świetna obrona w dwóch ostatnich sezonach zaciemniała prawdziwy obraz drużyny. Bez Marcelo i Głowy każdy wjazd rywala w pole karne kończy się groźną akcją ...
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 01.11.2010, 22:10
wolfy napisał(a):Wyświetl post
OK. Tylko to co ty przedstawiasz, to chaos i anarchia na boisku. Tak naprawdę jedyne na co możemy liczyć w takim ustawieniu to jedno genialne podanie Guły/strzał Małeckiego lub błąd bramkarza/obrońców.

Do tego sam Wilk nie opanuje raczej środka pola.
Cholera, rozgryzłeś mnie. Przyznaj do tego chaosu i anarchii doszedłeś jak tylko zobaczyłeś Małeckiego w składzie . Tak poważnie, to Barcelony z tego co mamy nie da się zmontować. Ale jestem zdania, że trzeba wymusić na zawodnikach zagęszczenie pola gry, zmniejszyć odległości między formacjami i zmniejszyć nacisk na skrzydła, bo i tak nie mamy zawodników, którzy potrafią tam grać. Nie mówię totalnie odpuścić skrzydła, bo tak się nie da grać, ale po prostu nie forsować ustawień dla których skrzydła są kluczowe. Co więcej, Wisła na dziś w takim zestawieniu personalnym powinna starać się grać nieprzyjemnie bez piłki, cofać się dosyć głęboko i zwyczajnie murować. Oczywiście murować rozsądnie.

Na dziś Wisła kompletnie nie umie się bronić i nie chodzi tylko o obronę. Drużynę trzeba budować od tyłu. Skupić się na załataniu dziur w defensywie, przestać tracić bramki i wpoić zawodnikom harówkę na boisku a nie snuć bajki o potędze i należnej nam koronie, która jest a wyciągnięcie ręki. Mamy potencjał większy niż taki Górnik, ale oni swój lepiej wykorzystują, bo nie próbują grać piłki ponad stan. My próbujemy i dlatego tracimy punkty. Trza się cofnąć i liczyć na kilka udanych akcji w meczu. Pewnie, że mogą z tego wyniknąć paskudne mecze, ale na dziś piękno futbolu nie jest naszym głównym zmartwieniem.

Ponieważ jestem jednak za każdym rozwiązaniem, które pozwoli mi nie oglądać na boisku Cikosa i Bunozy - może być
Widzę, że podobnie sie zapatrujemy na naszych pupili z defensywy.

I taka jedna rzecz. Ja Riosa bym przerabiał na pomocnika. Chłopak ma zastawianie się, dobrą technikę, na napastnika czy skrzydłowego jest za wolny/za mikry. Jakby nauczyć go poruszania się w środku pola, to tam byłby z niego pożytek.
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.11.2010, 22:23
Gdyby nie stałe fragmenty gry Legia Skorży byłaby na miejscu spadkowym. Gdyby nie gole Marcelo, Głowackiego i Diaza, a także ich postawa w defensywie, Wisła w zeszłym sezonie grałaby o miejsca 8 - 12. Jedyne do czego mogę się doczepić u Maaskanta to właśnie słabe wykonywanie przez zawodników tego najprostszego elementu piłkarskiego rzemiosła.

Holender nie ma kim grać, gdyż z tej całej Basałajowskiej ofensywy do gry nadają się tylko Wilk, Chavez i może Rios. Wierzę, że Honduranin jest w stanie po obróbce za ok. pół roku być zawodnikiem pokroju Arboledy. Bunoza i Jovanic to totalne nieporozumienia i raczej za wiele sobie w Wiśle nie pograją. Maaskant musi wypełnić swój kontrakt. Moim zdaniem jest to koleś bardzo inteligentny i będzie potrafił skorygować błędy, które popełnia.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 01.11.2010 o godz. 22:25.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 01.11.2010, 22:26
tormenthor napisał(a):Wyświetl post
Wierzę, że Honduranin jest w stanie po obróbce za ok. pół roku być zawodnikiem pokroju Arboledy.
Za pół roku to on nas opuści, po tym jak 'pod.......iliśmy' go, nie sądzę by jego klub z nami rozmawiał.Oby na wiosnę już lepiej się prezentował.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 01.11.2010, 22:27
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
I taka jedna rzecz. Ja Riosa bym przerabiał na pomocnika. Chłopak ma zastawianie się, dobrą technikę, na napastnika czy skrzydłowego jest za wolny/za mikry. Jakby nauczyć go poruszania się w środku pola, to tam byłby z niego pożytek.
Dla mnie Rios jest pomocnikiem. To, że go ściągnięto jako napastnika... Cóż, szukaliśmy napastnika, to nam go usłużny menedżer jako takiego podsunął. Coś jak Cantoro.

Pytanie zasadnicze - czy my faktycznie mamy grać o utrzymanie? Wówczas Twoja taktyka jest jak najbardziej w porządku. Jeżeli jednak mamy w następnym sezonie o coś grać, to trzeba jakąś selekcję przeprowadzić już teraz.

Nie uważam, że uciułanie kilku punktów więcej powinno być naszym priorytetem. Mistrzostwa i tak nie zdobędziemy, szanse na podium są iluzoryczne.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 01.11.2010, 22:28
iiYama napisał(a):Wyświetl post
No i moim zdaniem Holender ma większy warsztat od Tomka, czy większości polskich trenerów pracujących w naszej lidze. .
Większy bo? Bo był na stadionie PSV w miejscu dla personelu? Czy może dlatego, że dostał tam papiery? Owszem, ładnie mówi - grajcie piłką, jak zagramy dobrze to wygramy. Pogadajmy może o realiach jednak. Z boku wygląda to tak, że ściągnął kumpla spadochroniarza z Holandii, który nie ma roboty jak kiedyś Leo de Zeuwe'a i się bawią Pomyśl co byś pisał, gdyby Majewski sciągnał Wasiluka i dostał 1-4 na Lechu..

Kurz napisał(a):Wyświetl post
I prowadził Wisłę w meczach z Polonią Bytom, Widzewem i Ruchem. Nie jest to zbyt reprezentatywna próbka.
Z Bytomiem to akurat chyba prowadził Maaskant - nie chciałbym wychodzić na większego znawcę realiów niż Wiślak. Holender grał np. z beznadziejnym Śląskiem u siebie i... nic. Teraz w derbach bęcki też nie będą wielką sensacją moim zdaniem.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 01.11.2010, 22:30
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Teraz w derbach bęcki też nie będą wielką sensacją moim zdaniem.
Na razie się łudzimy.

Ale zgadzam się, że jechanie po Kulawiku wynikało wyłącznie z frustracji i braku świadomości realiów. Wtedy wciąż liczni byli ludzie wierzący, że Bunoza to wielki talent, Cikos to przyszły Baszczyński i że walczymy o mistrzostwo.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.11.2010 o godz. 22:41.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.11.2010, 22:31
Swoistym testem dla Maaskanta będzie to, jak długo zajmie mu zrozumienie, że najlepszą pozycją na boisku dla starzejącego się Sobola jest środek obrony, a dla Kirma środek pomocy. Radek już nie nadąża za rywalami, gdyż powoli siada mu wydolność, więc jego doświadczenie pomogłoby w szybkiej adaptacji na pozycji stopera. Kirm na skrzydle pokazuje pełnie swych umiejętności bardzo rzadko, a jego umiejętności predestynują go do gry w środku pola.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 01.11.2010 o godz. 22:33.
Odpowiedz cytując
Robbie92
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 01.11.2010, 22:51
Ciekawy pomysł z Sobolem na stoperze, choć wątpie by Maaskant by go tak ustawił.
Na lewej obronie zostaje Paljic bo Pi.Brożek jakoś niemrawo tam gra, choć miał dobre mecze na tej pozycji.
Na drugim boku powinna być większa rotacja, np.Cikos wygrywa technicznie z Branco, ale fizycznie jest gorszy, co przy takim rywalu jak Amica może się przydać.( niestety obaj przy Baszczu mają na noc).

Pomoc ciekawie się prezentuje, obok Chrapka więcej szans powinien dostawać Rado.

Atak do wymiany w zime. Pa.Brożek strzelił ostatnio dwa gole, były król strzelców ligi, ale jednak to już nie to, liczę na to że to jego ostatnia runda w Wiśle (wymachiwanie łapami ). Małecki ma zbyt częste wahania formy i te jego rajdy bez głowy potrafią wku.....

Chciałbym w piątek zobaczyć taki skład:

--------------Pawełek------------
Branco--Sobol--Chavez--Paljić
---------------Wilk----------------
------Guła-----------Chrapek---
------Rios---Mały---Kirm--------
Ostatnio edytowane przez Robbie92 : 01.11.2010 o godz. 22:54.
B.Cupiał o Danie Petrescu: "On jako trener Wisły w 2006 r. bardzo mi się podobał. Zdarzyło się, że kiedy grali słabiej, Petrescu zebrał ich o 6 rano i zamiast na boisko zaprowadził do jednej z naszych fabryk, żeby zobaczyli, jak ciężko ludzie pracują. To ja już wtedy wiedziałem, że to koniec. Wkrótce zaczęli grać przeciw niemu i musiałem go zwolnić. Niestety."

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 01.11.2010, 22:56
Większy bo? Bo był na stadionie PSV w miejscu dla personelu?
Bo chyba ze 7 lat utrzymywał się wśród trenerów Eredivisie.To że prowadził przeciętne kluby to fakt ale tam jest taka konkurencja że nawet prowadzenie przeciętniaków ma swoją wartość
Poza tym nie żartujmy sobie, z czego wynika fakt że w takiej holandii, prawie 3 razy mniejszej, jest ze 100 razy tyle dobrych grajków niż u nas?Dlaczego tylu Holendrów prowadzi tak wiele dobrych klubów?
Tam jest ogromna konkurencja i jest bardzo ciężko 'wybić się'
Zresztą nie mam zamiaru Cię po raz kolejny przekonywać że taki Maaskant to mentalnie i warsztatowo gość o kilka poziomów wyżej niż nasza wspaniała PMS
Widzę że jesteś tzw kibicem z ADHD..... że rozsprzedali zespół, wycisnęli 20 mln złotych na czysto w 1 okienku i nasprowadzano szrot, ch.. że już wcześniej graliśmy bardzo kiepsko.
Przyszedł trener i ma wygrywać ,bo to jest Wisła a szczególnie że z Holandii, to efekty powinny być natychmiastowe

W ogóle nie kumasz że jak rozwali się obronę to nie ma bata by to działało i to też nie jest tak że ch.. z obroną - powinni dużo strzelać.Może gdyby faktycznie był tam szał to ok, ale tam to już kiepsko było od dawna.Te wszystkie wtopy po 1-0 nie brały się z niczego a z kim lepszym graliśmy to tak to się kończyło, a potem to i dziady nas po 1-0 ogrywały

Reasumując...czas, czas i tylko czas i nie wytłumaczysz mi że czarne jest czarne a białe jest białe
ps
Popatrz co się dzieje z Schalke - klub wydał kupę kasy ale sprzedał stoperów.Trener absolutna czołówka...zerknij w tabelęLiverpool - porobiono kilka dziwnych ruchów...luknij.Manchester City....wydano majątek a drużyna w kolejnym sezonie nie była w stanie do LM awansować.

Czastego potrzebuje Maaskant.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.11.2010, 22:59
Teraz w derbach bęcki też nie będą wielką sensacją moim zdaniem.
Ja wiem, że mamy marnych zawodników, ale żeby bęcki od NAJGORSZEGO klubu ekstraklasy?
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 01.11.2010, 23:00
Pytanie zasadnicze - czy my faktycznie mamy grać o utrzymanie? Wówczas Twoja taktyka jest jak najbardziej w porządku. Jeżeli jednak mamy w następnym sezonie o coś grać, to trzeba jakąś selekcję przeprowadzić już teraz.

Nie uważam, że uciułanie kilku punktów więcej powinno być naszym priorytetem. Mistrzostwa i tak nie zdobędziemy, szanse na podium są iluzoryczne.
Jeżeli chodzi o następną rundę, to dużo zależy od transferów- to pewne. To, co napisałem to przede wszystkim plan na tą rundę, żeby uciułać jak najwięcej punktów. Wiosną teoretycznie są 42 punkty do wyjęcia. W tym roku jeszcze 15. Im więcej wyciągniemy teraz, tym większa szansa na załapanie się do pucharów, jeśli tego chcemy, bo to przy dobrych transferach i odzyskaniu formy fizycznej jest jeszcze możliwe. Ta liga jest naprawdę słaba, a tyle drużyn jest przed nami, bo my, ale również Legia i Lech, oddaliśmy im punkty.

Ale tak czy tak niekoniecznie puchary są nam po drodze, bo puchary inne niż LE poprzez zdobycie PP rozbiją nam przygotowania do następnego sezonu. Więc na dobrą sprawę jeśli mielibyśmy startować w pucharach, drużynę trzeba przygotować już zimą, a na to szans nie ma. Ekipę na zwojowanie ligi- da się, na zwojowanie Karabachów nie- smutna ocena naszej ligowej kopanej.

Sęk w tym, że transfery zimą wcale nie muszą okazać się lepsze od tych letnich. Oj a wtedy ciułanie punktów będzie bardzo ważne. Jeżeli ogramy Cracovię można śmiało powiedzieć, że sportowo pasiaste damy lecą do I ligi. Ale jak tam wtopimy, to te trzy punkty mogą pozwolić im wiosną włączyć się do walki o utrzymanie. A my bez prawdziwych wzmocnień i z taką radosną twórczością jak z Lechem będziemy dalej zbierali baty w lidze od każdego. Może w końcówce sezonu zrobić się nieprzyjemnie. Dlatego byt ligowy trzeba sobie zapewnić jak najszybciej żeby potem wiosną móc testować, sprawdzać, przestawiać i selekcjonować.

Czy moja taktyka daje jakąś selekcję. Jak najbardziej tak. Przede wszystkim trzeba wpoić wszystkim zawodnikom pracę, bo bez tego trzeba wyrzucić z 20 graczy a na to chyba nas nie stać. Po drugie w tym ustawieniu chciałbym się przyjrzeć Chrapkowi, Wilkowi, Riosowi w pomocy i temu czy z Garguły będzie jeszcze jakiś pożytek. Małecki i Kirm będą mieli miejsce, swoje pozycje i pole do popisu, także dla nich to będzie test. Trzeba przyjrzeć się Brożkom. Trzeba sprawdzić czy Sobol na stoperze to faktycznie dobra opcja, bo na DM nie wyrabia niestety. Trzeba postawić na Chaveza żeby spojrzeć, czy coś z niego będzie. Jak nie to potrzebujemy inwazji stoperów. Paljić z konieczności na nie swojej pozycji, ale może jakby mu ktoś wytłumaczył jak tam grać, nauczył go agresji... Wiem, fantazjuję. No ale na dziś wolę jego na boku jak Cikosa albo Branco.

Kebab- jak pisałem- na bieżnię. Nie będzie brzucha, będzie plac. Żuraw raczej nie, Bunoza i Cikos do ME. Jak się nauczą ustawiać to można dać szansę. Tylko oni starzy już są, a ustawianie się to nie jedyne ich mankamenty, więc też nie wiem czy testowanie ich ma jakiś sens. Branco niby można sprawdzać, ale widać, że to nie jest gość na którym można opierać naszą grę, a lat ma na karku 30, więc nie widzę sensu. Jirsaka już skreśliłem, Łobo to samo, kontrakty kończą się latem i krzyż im na drogę.

Tu niestety trzeba nasprowadzać dobrych graczy, przede wszystkim do obrony, bo testować to nie ma kogo. A jak będą lepsi gracze w tyłach i "hardłork" na boisku to z tego 4-3-3 można pracować nad jakąś ciekawszą koncepcją gry w ofensywie. Będzie więcej wyborów w kadrze, bo i Pietię i Paljicia będzie można przesunąć do przodu, może i Sobolowi dać znowu szansę w drugiej linii jakby lepiej wyglądał fizycznie. Jak się zabezpieczy tyły to będzie jak testować. A póki co nie ma jak testować, bo trzeba załatać tyły.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 01.11.2010, 23:06
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Ja wiem, że mamy marnych zawodników, ale żeby bęcki od NAJGORSZEGO klubu ekstraklasy?
Również jestem - jak jeden z forumowiczów - zwolennikiem teorii o prawach serii. Cracovia w końcu wygra. Po prostu. A w takim meczu moim zdaniem łatwiej o przełamanie. 10-12 tysięcy ludzi za Tobą, jakiś Wiślak masakruje Ci wślizgiem kumpla i zaczyna się gra i odnowa zespołu - krótkotrwała oczywiście (bo to wciąż panienki, a nie piłkarze), ale jednak coś się na moment zapala.

Skoro zremisowaliście z 15 Śląskiem u siebie, przegraliście z 14 Lechem, to czemu Cracovia ma Was nie ukłuć u siebie, w najważniejszym dla siebie meczu? Przypomnę, że Cracovia u nas pozamiatała i powinna wygrać (zwłaszcza do przerwy) 3-0 gdzieś.

Oczywiście może być tak, że Wisła na szybko strzeli gola i będzie po jabłkach. Im dłużej będzie 0-0 tym większa szansa, że Pasy nie zostaną z zerem punktowym po meczu.

1g2 - Nie mam ADHD, raczej bawi mnie jak widzę tydzień po tygodniu, że wychodzi na moje, a zwolennicy 'zagramanicznych' przeszli już do obrony ostatecznej pod tytułem 'potrzeba czasu'. Ok. Spodziewam się jednak, że skończy się tutaj dokładnie tak jak z innym potrzebującym czasu. Teraz krytykuje garstka, a za rok 3/4 będzie chciało by Smuda i Maaskant wylecieli natychmiast

Nie porównuję ich warsztatu, po prostu moim zdaniem już widać, że nic z tego nie będzie. Czas byłby oczywiście jakąś tam nadzieją, ale akcja z Marokańczykiem wskazuje, że tego zachodu i wielkich standardów raczej ni ma.. Tylko czekać, aż jakiś polski gwiazdorek po stracie gola czy coś pojedzie Holendrowi i zaczną się kwasy, foszki, fochy - wszak ponoć ciężko trenują, a to się nie może skończyć bez odpowiedzi..
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 01.11.2010 o godz. 23:09.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
DarekK_11
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 01.11.2010, 23:28
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Nie zapominaj, że ostatnio każde derby to najlepszy mecz koleżanek w całej rundzie.
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II

http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg

Pakiet - 8 PLN

Kontakt:
Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj
Odpowiedz cytując
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 01.11.2010, 23:34
Większość z Was piszę: 'rozgonić towarzystwo i budować od nowa'.

Oślepliście czy ogłupieliście? A co w tej chwili mamy? tabun nowych zawodników, wypożyczonych, bądź z krótkimi kontraktami. Do tego kilku starym graczom kończą się kontrakty. Do lata może odejść z 10 zawodników. Rozumiem wściekanie się na porażki, ale głupoty już nie rozumiem. Większość z Was chce rewolucji i właśnie ją otrzymuje. Boli, ma boleć, panienki nie płaczcie. Chcieliście drużynę na europejskim poziomie? Macie trenera który wprowadza standardy treningowe z europy, wiąże zawodników z klubem, macie w końcu rozsądnie podpisane kontrakty z zawodnikami. Macie dyrektora sportowego w końcu. No to co Wy jeszcze chcecie, po kilku miesiącach pracy?
Odpowiedz cytując
wwf
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.11.2010, 23:52
0 22 twoje wpisy skomentuje następująco

- im gorzej u nas tym lepiej w Warszawie.

A że mam duży sentyment do Legia.net gdzie przez 2 lata pisałem to nie każe ci iść na stronki Legii.
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 02.11.2010, 00:48
Nie mam ADHD, raczej bawi mnie jak widzę tydzień po tygodniu, że wychodzi na moje, a zwolennicy 'zagramanicznych' przeszli już do obrony ostatecznej pod tytułem 'potrzeba czasu'. Ok. Spodziewam się jednak, że skończy się tutaj dokładnie tak jak z innym potrzebującym czasu. Teraz krytykuje garstka, a za rok 3/4 będzie chciało by Smuda i Maaskant wylecieli natychmiast

Nie porównuję ich warsztatu, po prostu moim zdaniem już widać, że nic z tego nie będzie. Czas byłby oczywiście jakąś tam nadzieją, ale akcja z Marokańczykiem wskazuje, że tego zachodu i wielkich standardów raczej ni ma.. Tylko czekać, aż jakiś polski gwiazdorek po stracie gola czy coś pojedzie Holendrowi i zaczną się kwasy, foszki, fochy - wszak ponoć ciężko trenują, a to się nie może skończyć bez odpowiedzi..
Ale wcale nie wychodzi na Twoje - nie tylko ja ale sporo osób od nas domyślało się że będzie masakra i to na długo przed Maaskantem , obserwując tylko poczynania transferowe.
Mnie autentycznie to nie dziwi.Nie zaklinam rzeczywistości tylko obserwuje tą drużynę od wielu lat i dziwił bym się gdyby było lepiej.Oczywiście mogę się mylić ale jestem przekonany że nawet jakby tu Mourinho przyszedł to by było podobnie.
I zupełnie się nie zgadzam że widać że nic z tego nie będzie a wręcz odwrotnie.Jestem przekonany że będzie tylko potrzeba czasu i tego by postawić na trenera a nie na drużynę.

Tzn może inaczej - też sądzę że nic z tego nie będzie ale nie dla tego że trener jest do dupy, tylko że zwycięży Twoje myślenie i szybko go wywalą a jak nie wywalą go szybko to zrobią to co z Petrescu czy ostatnio z Kasperczakiem.Zostawią ale ubezwłasnowolnią i będzie to taki malowany szef, który będzie miał tylko wirtualną władzę i poleci pewnie w połowie przyszłej rundy.

A podstawą jest to że trener jest szefem grajków i to on zwalnia tych co dają dupy a nie ci co dają dupy, zwalniają jego.
Oczywiście to nie jest tak że trzeba czekać latami ale gdybym ja miał decydować, to rozliczenie zaczął bym od początku następnego sezonu a w tym dał mu pełne zaufanie,luz i władzę.

ps i ostatnia kwestia - To nie chodzi o to że on jest z tego mitycznego zachodu.Ok to jakiś plus ale gość mnie autentycznie przekonał do siebie, tak jak i Rumun - Dan Petrescu.Podobnie zresztą w żadnym razie nie byłem uprzedzony do Skorży a wręcz odwrotnie.
To nie jest tak że sikam bo koleś jest z tej wielkiej(futbolowo) Holandii, popierdala na rowerku i ma gadane
Po prostu widzę, analizuje i wychodzi mi tak a nie inaczej i nie jest to zaufanie bezterminowe, tyle że wiem dobrze że w tak krótkim czasie z tak zmasakrowanym zespołem, to ciężko coś zrobić, szczególnie jak pół ekipy nie wie co on do nich mówi;>
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 02.11.2010 o godz. 01:33.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 02.11.2010, 07:13
momo napisał(a):Wyświetl post
Większość z Was piszę: 'rozgonić towarzystwo i budować od nowa'.

Oślepliście czy ogłupieliście? A co w tej chwili mamy? tabun nowych zawodników, wypożyczonych, bądź z krótkimi kontraktami. Do tego kilku starym graczom kończą się kontrakty. Do lata może odejść z 10 zawodników. Rozumiem wściekanie się na porażki, ale głupoty już nie rozumiem. Większość z Was chce rewolucji i właśnie ją otrzymuje. Boli, ma boleć, panienki nie płaczcie. Chcieliście drużynę na europejskim poziomie? Macie trenera który wprowadza standardy treningowe z europy, wiąże zawodników z klubem, macie w końcu rozsądnie podpisane kontrakty z zawodnikami. Macie dyrektora sportowego w końcu. No to co Wy jeszcze chcecie, po kilku miesiącach pracy?
Efektów kolego momo, efektów.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.11.2010, 08:33
początki Petrescu też nie były kolorowe ale Dan miał chyba lepszy (młodszy) materiał niż ma obecnie Maaskant.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 02.11.2010, 08:54
Lepszą średnią punktową od Maaskanta ma Kulawik, który borykał się ze wszystkimi punktami powyżej. No, ale on jest tylko Polakiem.
Minus Kulawika jest taki,ze ma posłuch co najwyzej w ME.W 1-szej druzynie jest bardziej kumplem niz trenerem,a to nie pozwala osiagnać tego co by chciał.NIe dawno pytałem dlaczego nie stawiaja na obrone Chavez-Cleber i stało sie to w meczu z Lechem,gdzie uważam,ze zawinili jedna bramkę,grając resztę meczu na przyzwoitym poziomie.Teraz ciekawe jakby wygladał atak Brożek-Brożek.Sam Brozek nie umie grac jak np.Lewandowski,czyli sam sobie wypracowac sytuacje,takze system dwójkowy w ataku jak najbardziej wskazany.Do nie dawna mógł byc to Boguski,niestety stało ja sie stało,teraz czas na podpasowanie innego zawodnika.
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 02.11.2010 o godz. 09:04.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 02.11.2010, 09:09
AYALA napisał(a):Wyświetl post
początki Petrescu też nie były kolorowe ale Dan miał chyba lepszy (młodszy) materiał niż ma obecnie Maaskant.
Oj Petrescu może i niezbyt efektowną piłkę grał,ale efektywną - przypominam,że wisoną 2006 Legia wygrała mistrza rundą życia przy pewnej pomocy,np. terminarza.
Fakt,że skład miał może lepszy,ale po latach widać,że Maaskant to jednak nie ta pólka skoro po 2 miesiącach widać moze 0,15% poprawy gry w stosunku do tego co było za Kasperczaka i Kuli.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.11.2010, 09:11
willow napisał(a):Wyświetl post
Efektów kolego momo, efektów.
Efektów czy może raczej cudu?
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 02.11.2010, 09:11
yoda79 napisał(a):Wyświetl post
Oj Petrescu może i niezbyt efektowną piłkę grał,ale efektywną - przypominam,że wisoną 2006 Legia wygrała mistrza rundą życia przy pewnej pomocy,np. terminarza.
Fakt,że skład miał może lepszy,ale po latach widać,że Maaskant to jednak nie ta pólka skoro po 2 miesiącach widać moze 0,15% poprawy gry w stosunku do tego co było za Kasperczaka i Kuli.
Kwestia jest tego że Dan miał w składzie takich zawodników jak Błaszczykowski, Zienczuk, Baszczu, Paulista, Głowa, Milajlovic, Cantoro. Byli to zawodny jeszcze na chodzie. Każdy z nich z tamtego okresu grałby dzisiaj w pierwszym składzie.
Postęp w grze według mnie jest naprawdę spory. Brakuje nam po prostu zawodników z charakterem, którzy będą mieć wystarczająco dużo charyzmy aby to wszystko trzymać na boisku. Z całym szacunkiem na Sobola ale w tym sezonie gra naprawdę poniżej swojego poziomu i musi się koncentrować na swojej grze.
Nasz cały blok defensywny miał charakter takich wojowników, czy Diaz czy Głowa, Marcelo nawet Alvarez ostro łapał pianę na zęby i biegał za 3.
Teraz tego nie ma.

Cytat:
Kirma środek pomocy
to jest chyba jakiś żart ? Andraż nie potrafi się zastawiać, kiedy jest naciskany gubi się jak dziecko we mgle i pachnie groźną stratą. Jego prostopadłe podania są do nikogo. Dla niego odpowiednimi pozycjami są tylko i wyłącznie skrzydła.

Rozumiem, że dyskusja zmierza ku temu "Czy ktoś inny zrobiłby lepszy wynik niż Maasaknt"
Według mnie jesteśmy w takie sytuacji że to co stało się z obroną dyskwalifikuje nam trochę całą taktykę, moglibyśmy zagrać sobie defensywie, z kontry tylko po prostu obrona jest tak dziurawa że zawsze popełni jakiś błąd kończący się stratą bramki. Mimo wszystko ja zauważyłem duży postęp w tym aspekcie. Poszliśmy drogą zmierzającą ku ofensywie, uważam że jest to słuszna droga. Druga strona jest tego że nadziewamy się na kontry i znowu ta obrona....
Ostatnio edytowane przez westersyl : 02.11.2010 o godz. 09:40.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 02.11.2010, 09:12
tormenthor napisał(a):Wyświetl post
Swoistym testem dla Maaskanta będzie to, jak długo zajmie mu zrozumienie, że najlepszą pozycją na boisku dla starzejącego się Sobola jest środek obrony, a dla Kirma środek pomocy. Radek już nie nadąża za rywalami, gdyż powoli siada mu wydolność, więc jego doświadczenie pomogłoby w szybkiej adaptacji na pozycji stopera. Kirm na skrzydle pokazuje pełnie swych umiejętności bardzo rzadko, a jego umiejętności predestynują go do gry w środku pola.
Nie wiem czy Sobol ma dostateczną zwrotność na stopera, mnie to śmierdzi paroma karnymi i wolnymi z 18-25 metra...:( Kirm - tu się z Tobą zgadzam, ale kto wtedy na to pi.przone skrzydło?
Maaskant niech pracuje do wiosny, a jak się zrobi dramat to się go wtedy wywali, a weźmie na ratunek Boba... Co za ch.jowe czasy...
Póki co to wyniki takie, że Kula, Kazek Moskal i każdy inny by mieli podobne.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 02.11.2010, 10:21
Jak to czytam, to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
W sumie temat wyczerpał momo.Proponuję parę razy przeczytać jego post.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Plastman
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 02.11.2010, 10:58
Co do trenera to wydaje mi się, że większość narzekających, w tym i ja
(A co? Jako kibic MAM PRAWO NARZEKAĆ! nie zamierzam w...ć na drugą stronę błoń, na drugą ligę chodziłem, oczodoły oglądałem - mam zaliczone, i jako kibic mam prawo narzekać zawsze i w każdych czasach)
po prostu martwi fakt, że Pan Maaskant jest najprawdopodobniej przeciętnym trenerem i dawanie mu czasu jest bezproduktywne. Ja nie chcę za dwa lata się przekonać, ze jednak faktycznie, że trener Robert to nie było to...
Nie ma drużyny, ale pamiętajmy, że nawet z przeciętnych grajków można zrobić przyzwoitą drużynę. Można i z dobrych zrobić przeciętną. Zarząd zbytnio zaryzykował powierzająć budowanie drużyny trenerowi, który niczym się dotąd nie wykazał. Ja po prostu w nim widzę drugiego Leo i najnormalniej szkoda mi czasu na dalsze eksperymenty. Obym się cholera mylił, bo leży mi na sercu dobro Wisły.
Dowiedziałem się, że potrzeba 6 tygodni i że mogą wygrać z każdym. Chyba trener zapomniał dodać, ze moga też przegrać z każdym, i... zremisować z każdym.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 02.11.2010, 11:07
Plastman napisał(a):Wyświetl post
Co do trenera to wydaje mi się, że większość narzekających, w tym i ja
(A co? Jako kibic MAM PRAWO NARZEKAĆ! nie zamierzam w...ć na drugą stronę błoń, na drugą ligę chodziłem, oczodoły oglądałem - mam zaliczone, i jako kibic mam prawo narzekać zawsze i w każdych czasach)
po prostu martwi fakt, że Pan Maaskant jest najprawdopodobniej przeciętnym trenerem i dawanie mu czasu jest bezproduktywne. Ja nie chcę za dwa lata się przekonać, ze jednak faktycznie, że trener Robert to nie było to...
Nie ma drużyny, ale pamiętajmy, że nawet z przeciętnych grajków można zrobić przyzwoitą drużynę. Można i z dobrych zrobić przeciętną. Zarząd zbytnio zaryzykował powierzająć budowanie drużyny trenerowi, który niczym się dotąd nie wykazał. Ja po prostu w nim widzę drugiego Leo i najnormalniej szkoda mi czasu na dalsze eksperymenty. Obym się cholera mylił, bo leży mi na sercu dobro Wisły.
Dowiedziałem się, że potrzeba 6 tygodni i że mogą wygrać z każdym. Chyba trener zapomniał dodać, ze moga też przegrać z każdym, i... zremisować z każdym.
Odpowiem Ci cytatem z postu kolegi.
Cytat:
Holender przyszedł po rozpoczęciu sezonu do:
- drużyny której kompletnie nie zna
- ligi której kompletnie nie zna
- drużyny która została przed sezonem koszmarnie zdekompletowana i której sprzedano najważniejsze i najsolidniejsze ogniwa
- drużyny która była w fatalnej kondycji psychicznej po fatalnie przegranej końcówce ubiegłego sezonu
- drużyny która z kretesem odpadła z pasterzami z Azerbejdżanu nie będą wówczas w stanie wymienić kilku podań
- drużyny która została chujowo przygotowana do sezonu.
- klubu który ma pół stadionu
- klubu który ma jedno boisko treningowe
- klubu który przez ostatnie pół roku nie miał prezesa i dyrektora sportowego
- klubu który w europejskich realiach jest biedakiem
- klubu który ma może 3/4 napastnika.

Mam wymieniać dalej?
Dlatego potrzebny jest czas. Musicie po prostu zrozumieć, że ktos na górze spartolił ten sezon jeszcze przed jego rozpoczęciem. Musimy się pogodzić sę z tym, że ten sezon jest już stracony. Uważam że trzeba zaczekać na tą nową Wisłę do początku przyszłych rozgrywek. Danowi Petrescu też nie chcieli dać czasu... dzisiaj pewnie niektórzy ludzie plują sobie w brodę.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 02.11.2010 o godz. 11:25.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 02.11.2010, 11:24
Myślę, że jako kibice zaczynamy łapać lekką paranoję. Mamy zakodowane, że każda porazka może się równać z wyrzuceniem trenera gdyż takie sytuacje to dla nas chleb powszedni
Lepiej wziąć głęboki wdech i zajać się swoja działka czyli kibicowaniem.
Na dobrą sprawę nie mamy na nic wpływu nawet jakby Boguś sobie zatrudnił Mourinho i po 10 meczach chciał go wywalić, to go wywali.
Ostatnio edytowane przez tofik : 02.11.2010 o godz. 11:32.
..
Odpowiedz cytując
Plastman
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 02.11.2010, 11:24
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Odpowiem Ci cytatem z postu kolegi.

Dlatego potrzebny jest czas.
Ale Pan trener to wszystko wiedział !!!! I wiedzaił, że mimo tych problemów od Wisły wymaga się wysokiego miejsca w tabeli o ile nie mistrzostwa. Facet się podjął wyzwania i jak na razie to mu wogole nie wychodzi, w związku z tym ja wątpię, że mu kiedykolwiek wyjdzie.
No po prostu, jak do tej pory, trudno mi cokolwiek dobrego napisać o trenerze w związku z czym obawiam się, że dany mu czas może okazać się zmarnowany.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów