|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Przede wszystkim potrzebny jest prawy obronca i ktos kto bedzie czyscil srodek, bo ani Kuveljic ani Aschraf sie do tego nie nadaja, Skvarka chyba tez niekoniecznie. Dobrze, ze wraca Plewka. Z Zhukovem niech zapierdalaja ile fabryka dala. Strasznie, ale to kurewsko strasznie irytuje mnie Yeboah. Fakt, cos tam strzela, ale jakby nie jego pusty leb i egoizm mielibysmy ze trzy strzelone bramki wiecej w czterech meczach.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Kuvejlicia można wpuszczać w 91 minucie żeby kraść czas, wszystko ponad to to sabotaż. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
|
@Markus, przecież większy lub mniejszy pressing stosuje każda drużyna na świecie
I Gula nie jest tutaj wyjątkiem, przecież chcąc długo operować piłka to trzeba ją przejąć do rywala. Proste jak konstrukcja cepa. To że Hyballa to właśnie to ubrał w słowa, to nie on pierwszy wymyśli pressing po starcie, a szczerze mówiąc to już w tym aspekcie lepiej potrafił drużynę zbudować choćby Smuda. Często porównuje się Wisle Guli w wizjach do Wisły Stolarczyka. Wartaloby jednak pamiętać że i u Stolarczyka nie od razu piłkarze wiedzieli co grać. Przecież wyniki na początku pracy Stolara nie były rewelacyjne. Arka (d) 0-0, Stal (d) 2-1, Jaga (w) 0-1, Płock (d) 1-1. Tylko 1 pkt więcej od Guli i dopiero w 5 kolejce zaiskrzyło z Lechem w Poznaniu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dużo, dużo słabszych.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Słaby mecz w naszym wykonaniu. W okazjach konkretnych pewnie było na remis. My mieliśmy dużo akcji w których ktoś palił lub zabrakło ostatniego podania (Yeboah znowu bardzo samolubny).
Guli trzeba dać czas, bo ta drużyna ma potencjał na więcej. Byłem zszokowany jak dobrze wypadliśmy w pierwszym meczu, raczej liczyłem na falstart, bo wymieniliśmy praktycznie 80% piłkarzy odpowiedzialnych za środek pola i ofensywę, a taka rewolucja rzadko kiedy od razu zaczyna przynosić efekty. Jest dopiero czwarta kolejka, trzeba dać trenerowi pracować. Z każdym meczem powinno być lepiej. Gula to fachowiec przez duże F, na południe od nas uważają go za jednego z najlepszych trenerów długofalowych - nie bez powodu. Niech odciśnie swoje piętno na drużynie, bo jakieś zaczątki tej gry już widać. Darujcie sobie frustracyjne wyziewy typu wszystkich wywalić i zaorać. Ja czasem mam wrażenie, że to forum jest pełne dzieciaków między 12 a 15 rokiem życia, a nie dorosłych ludzi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Stwierdzenie, że z każdym meczem będzie lepiej jest ryzykowne, biorąc pod uwagę przeciwników z kolejek 6-10 i to, ze każdy z nich zagra z nami z przyjemnością z kontry. Wisła ze swoim stylem gry jest dla nich wprost darem od niebios. A potem, jeśli rzeczywiście w kolejkach 6-10 będzie bardzo źle, być może naszym piłkarzom trzeba będzie leczyć zszargane nerwy i uczyć od nowa pewności siebie. Niestety, wiedzę potencjał na zbliżenie się do jednego z rekordów, albo przegranych meczy, albo meczów bez zwycięstwa. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Jeśli na koniec rundy będziemy mieć bilans 7-5-7 i miejsce 8-12 to będzie wszystko w jak najlepszym porządku. Gula nie po to ma analityków w drużynie i 15 lat doświadczenia w trenerce by w każdym meczu popełniać te same błędy, stosować ta samą taktykę i nie wyciągać żadnych wniosków. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nigdzie też nie piszę o błędach Guli, ani go nie krytykuję, ani też nie mam pretensji. Nasz trener próbuje budować z tego co ma projekt w stylu "Krakowska piłka". Skoro chce tego klub, jak można mieć pretensje do trenera. Co do zmiany taktyki, nawet gdyby Gula chciał ją zmienić, możliwości są ograniczone, właśnie ze względu filozofię klubu, a co za tym idzie decyzje personalne, jakie podjęliśmy. Moim skromnym zdaniem poza udoskonaleniem tego, co już gramy (wierzę, ze to się stanie, ale potrzeba czasu) nie jest możliwa sensowna zmiana taktyki bez okienka transferowego i zmian personalnych. Jeszcze raz powrócę do tego, o czym często ostatnio tutaj piszę. Nie znam przypadku bardzo przeciętnego finansowo klubu, który pewnego dnia stwierdziłby, że chce grać, jak Barcelona i rzeczywiście udałoby mu się coś osiągnąć. To nie jest krytyka Guli. Często na forum przywoływany jest przykład Rakowa, który z mniejszym budżetem osiągnął w ciągu 2 sezonów więcej niż Wisła w ciągu ostatnich 10 lat. To prawda, ale zauważ, że wybrał drogę Polskiego Leicester, a nie próby budowania "szklanych domów". |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Ad.2. Tutaj poruszyłeś ciekawą kwestie bo jednak zdarzają się takie przypadki , patrz np Atalanta Bergamo - po przyjściu Gasperiniego w sezonie 16/17 z drużyny słabej z miejsc 13-17 wskoczyla do top 4 serię A i utrzymuje się na dzisiaj grając najatrakcyjniejszą piłkę we Włoszech. Taktyka ofensywna musi trafić na podatny grunt, dobra dyscyplinę taktyczna ale i kilku zawodników wchodzących w swoją życiową formę. U nas o żadnym tego nie można powiedzieć. Myślę że również całkowita przebudowa drużyny w lecie też nam nie pomogła. A tym tle choćby Hyballa grał praktycznie tym samym składem na wiosnę co jesienią 2020, co mu pomogło w pierwszych kolejkach rundy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie ma na razie sensu przesadnie też narzekać, dużo nowych zawodników, nowy trener, musimy dać chwilę czasu, żeby to się dotarło.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Musimy komukolwiek dać czas na cokolwiek, bo jeśli będziemy co pół roku wszystko zmieniać to zawsze będziemy w tym samym punkcie. Takie frajerskie porażki i gra bolą ale trzeba to przejsć, aby z ligi nie spaść i budować latami jakąś swoją tożsamość. Bo póki co to mamy zbudowane w Wiśle, nawet tej Cupiałowej, ciągłe zmiany trenerów, koncepcji itd później doszło wymienianie składu co rok i mamy to co mamy. Żadnej ciąglości, cały czas chaos. A jak się kupuje/podpisuje słabych piłkarzy to ciężko żeby cokolwiek z tego chaosu wyszło w miesiąc czy rok.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Zgadzam sie z Kurzem - wzielismy trenera pod okreslony profil gry, nie wazne czy trener chcialby teraz zmieniac czy nie umie grac nic innego (jak Moskal
), ma wytyczne i na to sie dogadal przed przyjsciem to to bedzie grane.![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Myślę, że diagnoza Kurza jest słuszna. I myślę też, że tzw. filozofia władz klubu jest słuszna. Może faktycznie takim ofensywnym stylem ligi się nie wygra, ale to chyba styl najlepiej promujący indywidualny rozwój zawodników i najlepiej wpływający na ich rynkową wartość.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Może dodam tylko jeszcze, że nie piszę tego wszystkiego, żeby komuś dowalić. Trenerowi, piłkarzom czy władzom klubu. Gramy w bardzo ryzykowny sposób i będziemy płacić za to cenę. Szczególnie na tak wczesnym etapie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Postanowiłem sobie, tak dla porównania, wziąć nasze wyjściowe "11" z ostatnich spotkań dwóch poprzednich sezonów, które były na tyle ewidentnie ważne, że na pewno staraliśmy się w nich wystawić możliwie najsilniejsze składy na dany moment, porównać ze składem, który rozpoczął mecz ze Stalą:
Cytat:
Ciekaw jestem, czy znalazłby się w naszej lidze zespół z choćby porównywalną skalą zmian w składzie.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 16.08.2021 o godz. 13:55.
![]()
Współwłaściciel, współsponsor
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
ale wydaje mi sie ze w tej smiesznej lidze znalazlyby sie deruzyny ktore maja rotacje nie mniejsza nie sledze tego jednak , bo to dla masochistow... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2017
Offline |
|
|
Jeśli nikt w klubie nie zacznie popadać w histerię, jeśli wreszcie zostanie zachowany spokój (zarówno wśórd piłkarzy, w sztabie, jak i u właścicieli) to CZAS działa na naszą korzyść. Przypomnijcie sobie start Piasta w tamtym sezonie, jak wolno się rozkręcali, ile meczów zaliczyli bez zwycięstwa, by wreszcie odpalić i do ostatniej kolejki bić się o puchary. A u nich były raczej kosmetyczne zmiany kadrowe w porównaniu do naszych. Ale Fornalika cechowała cierpliwość - właścicieli jak widać tez.
Guli i zawodnikom potrzeba po prostu czasu. jeśli chodzi o naszą kadrę to ja jak najbardziej mam przekonanie, że spokojnie ci piłkarze mogą graćto co chce Gula, czyli dominować w meczu, wymieniać dużo podań. Jak najbardziej mogą robić to w ESIE. Podkreślam celowo i przypominam w jakiej lidze gramy więc nie rozpędzajmy się do porównań, że drużyna która klepie w Esie to już jest Barcelona. No nie. Uważam, że nasz środek pola Aschraf, Skvarka, Kuba, Żukow, czy Plewka, po odpowiednim czasie i zgraniu są w stanie dyrygować w środku i prowadzić grę z dużą wymianą podań. Do tego skrzydłowi też mają predyspozycje do gry piłką, a nie tylko haratać po skrzydle i robić sztuczny wiatr. Nawet często chaotyczny Yeboah wbrew pozorom jest bardzo dobrze wyszkolony technicznie i też z czasem zacznie łapać o co chodzi Guli. Młyński, Hugi, Starzyński jak najbardziej do gry w piłkę się nadają. Kliment jak widać ogarnia wszystko bardzo fajnie, szuka gry, umie się ustawić. Zostaje obrona. Czy Sadlok i Frydrych potrafią wyprowadzać świetnie od tyłu? dają radę, ale zauważcie, że lwia część ich podań trafia szybko do Aschrafa, który od razu przejmuje od nich pałęczkę i szuka dalej gry, to jest właśnie część taktyki. Wykorzystać to, że nasza "6" to nie przecinak, a rozgrywający. Czas będzie działać na naszą korzyść. oby tylko nikomu w Wiśle nie zabrakło cierpliwości. Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez pawlozm : 17.08.2021 o godz. 08:27.
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Emocje opadły (do najbliższej kolejki) i tak mnie naszło żeby tylko wtrącić, że wygląda na to, że mamy wreszcie napastnika. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się początek sezonu w wykonaniu Klimenta. Szkoda, że popsuł tą setkę w meczu z Rakowem (kluczowa akcja) ale ma ciąg na bramkę, ma uderzenie, ma strzał głową, szuka piłki i coś czuję, że przy lepszej grze w ofensywie zespołu to mógłby spokojnie rywalizować o pierwszą trójkę w klasyfikacji strzelców ESY.
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Ale z tyłu głowy trzeba mieć, że jednak te 3 drużyny spadają w tym roku...
Łęczna, Mielec raczej spadną. Ale trzecie miejsce...Radomiak, Termalica? No i z pozostałych Górnik Zabrze, Płock, Warta, Cracovia. No i chyba My niestety. ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Spadną te, które w trakcie sezonu zachowają najmniej "zimnej głowy" albo będą wykonywać dziwne ruchy. Beniaminkowie będą celować w casus Warty z zeszłego sezonu, która pokazała że nawet z taką kadra można w Polsce walczyć "o puchary".
Po 4 kolejkach nie ma nikogo pewnego do spadku. Może na półmetku będzie ewidentny outsider, choć patrząc na naszą serię sprzed 2 lat to i z takiej można się wygrzebać...
Ostatnio edytowane przez Karherop : 17.08.2021 o godz. 09:24.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
|
Byłem na wakacjach :/
Mecz z Piastem do 15 minuty oglądałem na telefonie w samolocie na apce NC+, potem start i na miejscu sprawdziłem wynik. Mecz ze Stalą oglądałem walcząc z reklamami, przerywaniem, szukaniem vpn (kraj poza UE) i takie tam. Krótko i konkretnie: graliśmy padakę, miałem swoje przemyślenia, ale szkoda było mi czasu na w.... na wakacjach. Emocje opadły, znów naiwnie wierzę, że zagramy lepiej. Od samego początku (drugi sparning od końca) twierdziłem, że gracz z nr 8 to jakieś alibi. Potem Skvarke zmienił Savic i zagrał podobną padakę. Nie wiem czy dobry układ jest taki, że wszyscy chwalą trenera. To jak to jest? Za helmuta obóz pracy, a tu odwrotnie? Mam nadzieję, że Gula nie będzie kumplem jak KAziu Moskal czy Stolar, a konkretnie ich spierd.. jak sytuacja będzie tego wymagała, czyli teraz.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 18.08.2021 o godz. 10:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Też mam wrażenie, że z powodu braku sensownej, zdrowej 6tki, Gula wystawia go na złej pozycji. Przecież od razu było widać, że gość nie nadaje się do twardej gry. Żeby jakkolwiek było widać jego atuty to potrzebna jest dobra gra bez piłki i wychodzenie na pozycje. Mogę przypuszczać, że jest to typ gościa, który zachowując wszelkie proporcje, mając 4 warianty rozegrania do wyboru zawsze wybierze ten najlepszy. Niestety jak do tej pory zazwyczaj jego jedynym wariantem jest podanie do stopera lub w szerz do bocznego obrońcy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Sytuacje za które w przeszłości wielu piłkarzy mocno obrywało. Owszem widać że chłopak za bardzo nie ma z kim pograć w środku, choćby z klepki, ale to nie usprawiedliwia zagran wynikających ewidentnie z nonszalancji i lekceważenia rywala. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
|
Trener Gula wygląda na groźnego trenera, ma wyrazistą i budzącą respekt aparycję. W przeciwieństwie do niemieckiego poprzednika - malutkiego krasnalka. A jednak pozory potrafią zmylić
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeżeli Gula będzie miękki, to wyleci stąd z hukiem szybciej niż skapnie się co w ogóle zaszło, bo drużyna będzie potrzebowała "nowego impulsu". I kilku wagonów szrotu, oczywiście. Pierwszym testem będzie czy z Łęczną wyjdzie Kuvejlić. Nic do niego nie mam ale to znany ogór który zawalił dwa mecze z rzędu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.08.2021 o godz. 11:34.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|

|