|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Szwedzi na wyjeździe w Walii nie potrafili strzelić bramki outsiderom, a tu przyjeżdżają i klepią Śląsk jak chcą..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Przy drugiej bramce indolencja i pasywność obrońców niepojęte. Kolo przyjmuje piłkę na raty 3 sekundy 5 metrów od dwóch defensorów, przekłada na prawą na lajcie a gwiazdy stoją jak łajzy.
Szok. ![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
WIELKI szacunek dla Śląska za oprawę.
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Przy całym szacunku do Oresta, w pucharach grać nie potrafi.
Dzisiejszy mecz, to kolejny sygnał, jak mierna zapowiada się liga w nadchodzącym sezonie... |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Kilka refleksji po dzisiejszym blamażu. Moim zdaniem trochę nie fair jest pisanie , że jeżeli WKS wtopił po żenującej grze to cała liga winna bo , w domyśle słaba. Jest za daleko idące uproszczenie. Przede wszystkim jeżeli przegrywa Wisła to nie liga jest słaba tylko w danym dniu danej godzinie właśnie ta Wisła. To samo się tyczy WKS-u, Ruchu ,Lecha, Legii ... Jeżeli w poprzednim sezonie mieliśmy swoiście najlepsze efekty (dwie drużyny na wiosnę+całkiem sporo dobrych wyników jednostkowych) w pucharach to dlaczego WKS został MP? Teoretycznie ,nie powinny się zdarzyć takie wyniki jak Wiśle i Legii. Poza tym, wyobraźmy sobie taką historię. Wygrywa Polonia Warszawa MP, i Józek W. za chwilę rozsprzedaje całą ekipę do kości po sezonie , nie zatrudnia nowych graczy i startuje w el. LM. W takiej sytuacji też by pisano ,że winna "liga i jej poziom". WKS przespał czas na wzmocnienia, rozpuścił drużynę i tyle. Dla nich te puchary to był bardziej balast niż okazja czy możliwość. Jak najszybciej odpaść i z głowy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Bobek90, to nie ma sensu. Raz po raz obalamy te argumenty, ale on tego kompletnie nie czyta, widocznie to przekracza jego możliwości i powtarza te dyrdymały cały czas, bo "wie lepiej". Radziłbym odpuścić.
E: Co do Śląska...no cóż, grali całkiem fajnie jesienią 2011, mimo że już wtedy nie był to poziom na puchary, potem na wiosnę grali bardzo słabo, mimo to dociułali wystarczającą ilość punktów, bo Legia, Lech i Wisła były w kryzysie. Nie można było liczyć na coś więcej, skoro po sezonie 2011/2012 drużyna Śląska jest...jeszcze słabsza, niż ta wiosną! Odszedł Celeban, który nie dość, że był bardzo, bardzo solidnym obrońcą, to jeszcze strzelał sporo goli, odszedł doświadczony Madej, który w jakiś sposób napędzał te ich akcje (5 goli i 4 asysty), totalnie bez formy są jedyni napastnicy w drużynie, czyli Diaz i Voskamp, słabo wygląda Mila, BEZNADZIEJNY po kontuzji jest Kazmierczak. W drużynie nie ma też całkiem niezłych i doświadczonych stoperów, czyli Pietrasiaka i Fojuta, odszedł też Sztylka, który zapewne trzymał tą ekipę w szatni. W zamian nie przyszedł praktycznie nikt, Grodzicki i Patejuk to co najwyżej uzupełnienie składu, jeśli mówimy o drużynie, która chce się bić o LM, natomiast Kowalczyk nie może zrobić różnicy, skoro był zbyt słaby na Zagłębie Lubin. Jestem pewien, że aktualny Śląsk nie wyznacza poziomu ligi (bo ma się nijak choćby do Śląska z jesieni) i jestem pewien, że w aktualnym sezonie czołówka będzie wyglądać zupełnie inaczej.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 02.08.2012 o godz. 07:14.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
Jeśli opierasz na nim swoje wnioski że nasz poziom się podniósł to gratulueje. Jeśli uważasz że dlatego bo Polska podskoczyła w klasyfikacji to też gratuluje. POLSKA jest tam dlatego bo głównie punktowała amica i gówno to się ma do progresu naszyj ligi. Podobna sytuacja ma się z Duńczykami tj. punktowała głównie Kopenhaga wiec chyba nie znaczy to że poziom tamtej ligi się podniósł ? Ale wy tłoczcie dalej. Już nawet napisaliście że jeśli w tej edycji nastąpi klapa to wcale nie bedzie to oznaczać obniżenia poziomu, hmmm ciekawa teza. Przecież to gołym kurna okiem widać że jest gorzej niż było hehe. Progres jest wtedy gdy kluczowe drużyny podnoszą swój poziom a nie kiedy kraj notuje awans lub spadek w waszym zacnym rankingu. Bo na lokatę wpływa wiele czynników bezpośrednio niezależnych od zainteresowanego kraju. Nawet nie punktując możesz awansować! więc sorki ale wyciąganie wniosków że nasz poziom się podnosi na płaszczyżnie sumy wyników z 5 ostatnich lat jest poprostu idiotyczne. To miało by sens tylko wtedy gdyby zrobić coroczne zestawienie a następnie porównać lokaty jakie osiągnięto rok, dwa lub trzy lata wczesniej przez daną federację. Obecnie to ja mogę powiedzieć tylko tyle że suma punktów z sezonów 2007 - 2011 jest większa lub mniejsza sumie punków z sezonów 2002 - 2006 tj 17.000 : 19.916 Bobku ja rozumiem że lubisz wyciągać zdania z kontekstu a następnie dosztukowywać do nich swoje tezy ale bez przesady, szanujmy się...
Ostatnio edytowane przez Dariook : 02.08.2012 o godz. 19:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||
NA TLE RYWALI - a więc może być też tak, co wątpliwe ale jednak, że np. poziom całego rejonu od 16 do 30 miejsca się obniża, to znaczy zdecydowana większość krajów z tego rejonu jest słabsza, dlatego my stojąc w miejscu robimy na tle rywali postęp, albo też np. wolniej się cofamy niż inni. Niech każdy sobie odpowie, czy rzeczywiście jest tak, że poziom piłki w tym rejonie spada.
Druga sprawa, argument, że tylko "amica" punktowała dużo dla Polski - jakoś tej "amiki" nie było w poprzednim sezonie w pucharach, a osiągnęliśmy rekordowy w ostatnich latach dorobek, wytłumacz mi to z łaski swojej, jak to możliwe, skoro punktuje tylko "amica"...? Czekam na odpowiedź z niecierpliwością. Podobna sytuacja ma się z Duńczykami tj. punktowała głównie Kopenhaga wiec chyba nie znaczy to że poziom tamtej ligi się podniósł ? Ale wy tłoczcie dalej. Już nawet napisaliście że jeśli w tej edycji nastąpi klapa to wcale nie bedzie to oznaczać obniżenia poziomu, hmmm ciekawa teza.[/QUOTE] Gołym okiem to sobie można...Na oko też wszak widać, że pod względem wybiegania i organizacji w grze defensywnej, taktyce gry defensywnej i powrotu do defensywy w czasie kontry jest o niebo lepiej, niż było kiedyś. I rozstrzygnij, kto ma racje?
Jakim cudem?
Niemniej jednak w tym jest problem, że każdy z nas inaczej rozumie postęp - dla Ciebie postęp to tylko to co widzisz, atrakcyjność spotkań, dla innych to coś więcej, czynników na to wpływających jest więcej a podstawowym czynnikiem jest bezpośrednia rywalizacja z rywalami w Europie. |
|||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Do tego 13 tys. ludzi na najwazniejszym meczu sezonu ? To ile bedzie na lidze ? Dla mnie ich wystep to kompromitacja na wszystkich szczeblach. Nigdy wiecej takiego pseudomistrza w pucharach. ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz. To jest Śląsk, który w kiepskim stylu zdobywał mistrzostwo:
Kelemen - Celeban, Pietrasiak, Fojut, Spahic - Elsner, Kaźmierczak - Madej, Mila, Ćwielong / Sobota - Diaz To jest Śląsk, który kompromituje się w pucharach: Kelemen - Kowalczyk, Grodzicki, Pawelec, Spahic - Elsner, Kaźmierczak - Sobota, Mila, Patejuk - Voskamp Nie mieszajmy więc pojęć, defensywa z wiosny, a aktualna defensywa to niebo a ziemia, mimo że już wiosną Śląsk pod tym względem przeciętnie się prezentował. Dodatkowo Kaźmierczak, Mila, Diaz i Voskamp są w beznadziejnej formie, wiosną poprzedniego sezonu, a w szczególności jesienią prezentowali się o niebo lepiej. Aktualny Śląsk więc jest Śląskiem z sezonu 2012/2013, a nie Śląskiem z sezonu 2011/2012. Śląsk Wrocław nie gra w el. LM dlatego, że jest AKTUALNIE najlepszą polską drużyną, tylko dlatego, że wywalczył sobie takie prawo w okresie Sierpień 2011 - Maj 2012. Nie mylmy więc pojęć, bo jak widać w futbolu w miesiąc czy w dwa się może zmienić bardzo wiele. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Nie wystarczyło umiejętnosci nawet na wybieganych Szwedów. Choć to nawet nie dziwi, bo już awans vs Podgorica w 2 rundzie był mocno naciągany.
Nie powinni byli zostać mistrzem, ale skoro liga nie weryfikuje takiej dziadowskiej gry i nikt nie potrafił Śląska "zepchnąć " z pierwszego miejsca na podium, to chyba mówi samo za siebie gdzie jest reszta drużyn w tym momencie.
Ostatnio edytowane przez tofik : 01.08.2012 o godz. 22:00.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
ps. Narazie nie pastwmy sie nad nasza liga, poczekajmy do jutra ![]()
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 01.08.2012 o godz. 22:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Ciężko być zaskoczonym po tak "imponujących" wzmocnieniach. Ach ten polski rozmach w inwestowaniu w piłkę. Para środkowych obrońców Śląska "na miarę" LM Pawelec-Grodzicki przypomina mi chyba tylko żelazny blok defensywny... Wisły z Jopem, Nawotczyńskim i Paszulewiczem, którym straszyliśmy Anderlecht. Czy trafi się kiedyś w naszym kraju inwestor z możliwościami, chęciami i przede wszystkim odrobiną rozumu? Sląsk miał czas od początku maja na przygotowanie kadry na mecze eliminacyjne. K...a trzy bite miesiące!! I wyskakują z czymś takim. Szkoda kibiców, szkoda stadionu.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
po porażce Śląska u siebie 0-3 trzeba inaczej spojrzec na naszą wpadke z Valerengą Oslo dopiero po karnych
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Czego wy oczekujecie, jeżeli z czterech podstawowych obrońców, którzy w znacznej mierze przyczynili się do MP, w meczu ze Szwedami na murawie nie było ani jednego? Przecież obrona Śląska jest totalnie niezgrana i bardzo przypomina mi naszą obronę z zeszłego sezonu. Po cichu liczyłem na jakiś korner czy wolnego, fartowne zwycięstwo ale jednak rzeczywistość zweryfikowała poziom Śląska. Trudno się mówi, nie pierwsza i zapewne nie ostatnia bolesna porażka polskiego klubu w europie.
Legia i Lech pokażą różnice? Nie wiem w czym. Drużyny równie w słabej formie jak WKS, tyle że grają z jeszcze gorszymi kelnerami. 2-2 Legii na Łotwie i 2-1 w dwumeczu z Azerami mówią same za siebie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
To był bat na gołą dupę i nie ma co ukrywać. Ja nie oczekiwałem cudów z obroną złożoną z Pawelca i rezerwowego z lubińskiego kretowiska(Kowalczyk), ale rzeczywistość przerosła moje negatywne oczekiwania bo spodziewałem się tylko 0-1 dla Szwedów...
Ostatnio edytowane przez 63624 : 01.08.2012 o godz. 22:27.
![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
|
|
Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Najlepszy komentarz do tego meczu to ten cytat: " Dno. Tak się kończy utrzymywanie amatorów na zawodowych kontraktach, co nie jest prztyczkiem w nos Śląska, tylko całej ligi, napakowanej sianem tak bardzo, że aż... z butów wyłazi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
No i co
rok temu wygralismy o tej porze w Łoweczu,i poradzilismy sobie na R22 tydzien pozniej wygrywajac w rewanzu. dzis gdybysmy my to my zagrali ze Szwedami spodziewam sie ze w dupe było by dla nas wyzej ,tak samo jak z Liteksem Wisla cofa sie pod kazdym wzgledem w bardzo krotkim odstepie czasu-12 miesiecy ,i to dobry moment zeby to uswiadomic choc to troche nie na temat bo my w Pucharach nie gramy wogole.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 01.08.2012 o godz. 23:05.
![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a ten gosc ma racje tylko Wisla, Lech i Legia nadaja sie do LE przynajmniej, bo do ligi mistrzow nie mamy druzyny, kto mysli inaczej, nie ma pojecia o pilce.Slask potrafil sie tylko bronic a teraz zamiast obroncow graja Pawelec, Grodzicki,Kowalczyk czego wy sie spodziewaliscie?Pisalem tydzien temu po meczu z Podgornica, ze gdyby ta druzyna byla przynajmniej przecietna skonczylo by sie 0-4 jak z Legia z tak grajacym Slaskiem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Tak sie "zdobywa" LM Patejukami, Grodzickimi, Pawelcami i innymi
![]() Slask juz rok temu pokazal jakim jest cienkim Bolkiem. Awans z Dundee po strzale rozpaczy kiedy w rewanzu po 5 minutach bylo juz 0-2 na garb, meczarnie z bulgarskim "gigantem", Lokomotivem Sofia i awans po karnych. Przyszedl dwumecz z bardziej ogarnietym zespolem i rumunski Rapid ich pilkarsko zdeklasowal. W tym roku jeszcze gorzej. Po beznadziejnej grze wygrana w Podgoricy a w rewanzu u siebie tylko cudem obroniony wynik z Czarnogory. No i dzisiejszy popis. ....a, nie pamietam iedy ostatni raz polska druzyna klubowa dostala u siebie w pucharach 0-3 z zespolem pokroju Helsingborga Ilokrotnie widze w pucharach druzyny pokroju Slaska, Ruchu, Polonii, Zaglebia itp tylokrotnie utwierdzam sie w przekonaniu, ze jedynymi klubami, ktore powinny nas reprezentowac w pucharach sa Wisla, Legia, Amica (zwana dzis Lechem). Tylko w tych trzech klubach jako tako wiadomo czym sa puchary, jak do nich podchodzic, co jest potrzebne by probowac w nich zaistniec itp. Oczywiscie, nikt z tej trojki nie jest bez skazy ale poza ta trojka to nikt inny od czasow Widzewa w LM nie ugral niczego sensownego w pucharach. Mam wrazenie, ze dla pilkarzy takiej Polonii, Slaska, czy Ruchu mecze w pucharach maja takie samo znaczenie jak mecze ligowe i wydaje im sie, ze swoja rąbanina, kopanina itp beda wygrywac tak jak wygrywaja w lidze. Pozniej jednak przychodzi rywal, ktory zupelnie inaczej podchodzi do pilki, prezentuje wieksza kulture gry i jest dramat jak dzis. Coz, smutne. Taka mamy pilke. Niestety jeszcze smutniejsze jest to, ze takie kluby jak Ruch, Polonia, Slask itd maja mniej lub wiecej "do powiedzenia" w lidze i pozniej reprezentuja nas w pucharach fundujac takie mecze jak dzis. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Jeśli chcesz nas, Amiki i Legii w pucharach to proponuję utworzyć ekstraklasę złożoną z tych 3 klubów.Wtedy będą puchary co roku. Kiedyś był mit naszego stadionu, że nikt nie może nas na nim ograć - w ostatnich w latach leje nas na nim kto chce. Śląsk dostał w dupę bo to jest jakaś parodia zespołu. Jeśli nie jest się w stanie nawet utrzymać składu to z czym do ludzi, do tego grajki nie cierpią Lenczyka i jest jak jest. Smutno się to oglądało ale dla mnie pytanie było jedno, czy ten cały Helsingborg, jest w miarę solidnym zespołem, czy też ogórkiem.Okazali się być solidni i to wystarczyło. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
tak się sku.rwić jak Śląsk dziś to po prostu jest już przesada, ja rozumiem taki wynik z zespołem z czołowej ligi ale Helsingborg? nawet na mapie bym nie wiedział gdzie to jest gdyby nie to że byłem tam u znajomego rok temu :/
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
JEDYNY pozytyw tego meczu
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
||||||||
|
Dariook
Ty mnie chyba nie rozumiesz. Ja nie twierdze ze ekstraklasa jest silna. Nie, ekstraklasa jest bardzo slaba liga. Ja twierdze ze ekstraklasa nie jest slabsza niz byla 10 czy 15 lat temu. Nie bede sie odnosil do twojego postu calego bo nie chce mi sie walkowac po raz kolejny tego samego tematu, ale odniose sie tylko do pojedynczych punktow; Cytat:
![]() Cytat:
Naprawde to nie jest jakis klub Bildenberg. By byc rozstawionym w eliminacjach nie trzeba duzo. Lech jest obecnie rozstawiony. Jest faworyzowany? Ja bym raczej powiedzial ze poprostu na to sobie zapracowal. I jeszcze jedno... mylisz ranking klubowy z krajowym. Krajowy ustala tylko ile druzyn wystawia dany kraj (LM+LE) oraz od ktorych rund te druzyny rozpoczynaja udzial. To ranking klubowy decyduje w wiekszej czesci o tym kto jest rozstawiony, a kto nie. Cytat:
b) Zawsze sie punktuje przede wszystkim dla siebie. Kwestia w tym ze punktujac dla siebie punktujesz przy okazji dla ligi. Cytat:
Tak na boku... co to wszystko ma wspolnego z teza o "spadajacym poziomie"? Cytat:
Przykro mi Ciebie rozczarowac, ale jesli myslisz ze 10 lat temu bilismy regularnie tuzow to jestes w bledzie. Cytat:
Ponawiam ponownie pytanie; co to wszystko ma wspolnego z teza "poziom sie obniza"?Alez oczywiscie ze w najblizszych latach nie ma szans na 12 miejsce w rankingu (mistrz ma zagwarantowany udzial w LM). Tam sie kreca belgowie, turcy czy dunczycy; ligi silniejsze, bogatsze i z lepszym szkoleniem (baza). Moze za 15 lat sytuacja sie zmieni, ale na ten moment nasz max to przedzial 16-18. W latach 90 czy w poprzednim dziesiecioleciu, tez dupy wyzej nie podnieslismy. Cytat:
A ze to sa dalej smieszne sumy w porownaniu z zachodem i wschodem? No coz, to juz inna kwestia. Cytat:
Tyle ze, kolejny juz raz, twoje wywody sa zupelnie bezsensu. Awansujac do LM dostajesz kase i punkty (4). Lepiej jest miec pewna kase i pewne punkty, czy tez nie pewne punkty w LE? Cytat:
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 02.08.2012 o godz. 01:05.
|
|||||||||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Najwieksza bolaczka to co roku Mistrz Polski sprzedajacy swoich zawodnikow. Slask przeciez w obronie nie grał zle w poprzednim sezonie a teraz odeszli bardzo wazni zawodnicy a nowi sie ze soba nie zgrali. Tak to sie w koncu musialo skonczyc skoro Slask nie ma nie tylko obrony ale rowniez ataku.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Szkoda, bo Helsinborg to nie jest wielka firma. Gdyby tylko Szwedzi umieli grać z kontry to wynik byłby w okolicach co najmniej 0:6
![]()
c.d.n.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|