The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.09.2010, 03:00
Raphael napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem to jednak słuszna decyzja Maaskanta. W każdym kraju to piłkarze przyjezdni uczą się miejscowego języka, a nie języka Shakespeare'a. Nie słyszałem, żeby Dudka czy Jeleń uczyli się angielskiego we Francji, albo Błaszczykowski w Niemczech.
Nie porównuj francuskiego czy niemieckiego do polskiego - niestety to nie ta liga. Problemem Dudki Jelenia czy Błaszcza było to że oni nie znali żadnego języka oprócz polskiego.
Tak jak na koncu stwierdziłem, ty stawiasz na polską dumę - ja stawiam na to żeby mogli się porozumieć.Gwarantuje Ci że manewr z uczeniem polskiego obcokrajowców nie przejdzie a wszyscy którzy nie znają angielskiego nadal pozostaną bezjęzyczni.
Chyba umknęło Ci że angielski jest językiem międzynarodowym.Jeśli mamy taki skład, takiego trenera i takiego dyrektora sportowego , to należało by pójść takim systemem, który jak najszybciej da rezultaty.Jeśli stawiamy na narodową dumę - ok tylko nie licz że którykolwiek z nich nauczy się tego języka.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 24.09.2010 o godz. 03:05.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.09.2010, 03:58
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Nie porównuj francuskiego czy niemieckiego do polskiego - niestety to nie ta liga. Problemem Dudki Jelenia czy Błaszcza było to że oni nie znali żadnego języka oprócz polskiego.
Tak jak na koncu stwierdziłem, ty stawiasz na polską dumę - ja stawiam na to żeby mogli się porozumieć.Gwarantuje Ci że manewr z uczeniem polskiego obcokrajowców nie przejdzie a wszyscy którzy nie znają angielskiego nadal pozostaną bezjęzyczni.
Nie ta liga, ale trudność dla obcokrajowców porównywalna. O żadnym problemie tych piłkarzy nie ma mowy. Jest tylko jeden fakt - wszyscy musieli opanować języki miejscowe - nie angielski. Nie wiem na jakiej podstawie cokolwiek tu gwarantujesz - jednak ja bardziej ufam opinii trenera, który właśnie ze względów praktycznych sam zaczął się uczyć polskiego i taki sam prikaz dał obcokrajowcom. Przypuszczam, że Polakom po prostu nie chciałoby się za bardzo uczyć angielskiego. Nie pisze nic o polskiej dumie.
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Chyba umknęło Ci że angielski jest językiem międzynarodowym.Jeśli mamy taki skład, takiego trenera i takiego dyrektora sportowego , to należało by pójść takim systemem, który jak najszybciej da rezultaty.Jeśli stawiamy na narodową dumę - ok tylko nie licz że którykolwiek z nich nauczy się tego języka.
Jeśli mnie to umknęło to Tobie umknął fakt, że jednak w tym kraju polski jest językiem używanym przez miejscową ludność. Mamy trenera, dyr. sportowego i jakieś 40% I składu. Sporo, ale całe towarzystwo klubowe jest jednak w zdecydowanej większości polskie. Daleko tu do choćby takiego Interu Mediolan. Sugestia o narodowej dumie to tylko Twój wymysł.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 24.09.2010, 05:15
Ja też jestem zdania, że angielski by się przydał, szczególnie naszym rodzimym gwiazdeczkom. Ale polski to też nie jest zły pomysł, a jedno drugiego nie wyklucza. Pamiętajcie, że ci goście oprócz tego, ze pracują w Polsce, przez najbliższy czas będą też w niej mieszkać. Muszą się jakoś dogadać z tubylcami w kiosku czy spożywczaku. Pani Heni z mięsnego lekcji angielskiego klub nie będzie fundował, a trudno żeby wszędzie wysyłać za naszymi graczami tłumaczy albo jakąś niańkę, która będzie wszystko za nich robiła. I zapewniam was jeszcze, że kto się będzie chciał polskiego nauczyć ten się nauczy. Taki Napoleoni zanim wyjechał śmigał po polsku lepiej niż Cantoro. Ukah w Widzewie też gada na tyle dobrze, że normalnie chodzi na konferencje i odpowiada po polsku bez żadnych tłumaczy. Pewnie, że nie zawsze wszystko dobrze odmieni, nie zawsze będzie umiał znaleźć słowo, którego szuka, ale wypowiedź jest zrozumiała i oddaje to, co on chce powiedzieć. Także spokojnie- nasz język jest trudny, zdecydowanie trudniejszy niż powiedzmy francuski czy niemiecki- z wielu względów- od odmian (osoby, liczby, przypadki, czasy, tryby) począwszy na nietypowych zbitkach głosek skończywszy. Jednak w stopniu potrzebnym do komunikacji może się go nauczyć każdy (zresztą jak każdego innego języka).
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 24.09.2010, 08:12
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/w...2369716957.jpg
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/f...er/branco2.jpg

Niezły fryz
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 24.09.2010, 09:02
Wymowa artykułu o nauce naszego języka była taka, że nie chodzi tu o nauczenie obcokrajowców polskiego w stopniu umożliwiającym im analizowanie Pana Tadeusza, tylko nauczenie ich podstaw, zwłaszcza w zakresie słownictwa i zwrotów typowo piłkarskich.

Nieśmiało zwrócę uwagę, że w przeważającej części innych drużyn ligowych polski jest podstawowym językiem (bo w nich Polacy przeważają). Zrozumienie subtelnej róźnicy pomiędzy "Moja" a "Wybij" czy poleceń, które wydają bramkarze przy rogu czy wolnych może zaowocować właściwym ustawieniem się w danej sytuacji na boisku. Zrozumienie uwag sędziego etc.

To jest jednak taki mały bonusik dla nauki języka polskiego.
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 24.09.2010, 09:03
Moim zdaniem dobry ruch z nauka polskiego. Przeciez i tak nie chodzi o to żeby płynnie mówili po polsku tylko żeby nauczyli się najwazniejszych słów obowiazujących w szatni. Przeciez za pól roku niektórych już nie będzie w Wiśle

Ale dla mnie najbardziej istotne jest to że piłkarze będą rozumieli co śpiewają trybuny bo musza wiedzieć czego wymagają od nich kibice! Dajmy na to "Wisła grać" albo "grać na całego...". Przeciez my śpiewamy to po to żeby ruszyli swoje dupy i zaczęli walczyć i jesli nikt tego nie zrozumie to może zaczniemy śpiewac po ang?
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 24.09.2010, 09:18
Polacy niech się uczą angielskiego, a obcokrajowcy polskiego.
Obu się to przyda :]
Odpowiedz cytując
uzytkownik_forum
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 24.09.2010, 14:08
Panie i Panowie; lekcje polskiego sa jak najbardziej na miejscu. Jest to z pewnością trudny język, z mnósta odmian nieregularnych, i w tym kontekście angielkis jest faktycznie o niebo prostszy. Podchodzicie jednak żle o podejrzewam, że nie uczą ich cyklem normalnym, że się tak wyraże, i nie przchodza klasycznej edukacji językowej niczym z elementarza. Przypuszczam, że oprócz "dziękuje proszę, nazywam się", podstawowe liczebniki i kolory dostaną tez szybko ukierunkowani na nauke języka potrzebnego w ich pracy, czyli" podanie, podaj, strzelaj, moja, plecy, uważaj, czas, przód lewo tył" i reszte, dzięki której to wiedzy moga na boisku pracować kolektywnie i sobie pomagać. Nikt od nich niebędzie wymagał wypełniania PIT-ów i czytania Kochanowskiego; Oni mają ze soba gadać o piłce, a że przy okazji podszkolą tez mowę potoczną, to może być tylko plusem. Taką naukę języka rozumiem, i podejrzewam, że cos podobnego będzie mialo miejsce
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 24.09.2010, 14:42
Popatrzcie na Lecha - tam tacy goście jak Stilic, Buric, Injac, Djurdjevic, Arboleda ostro śmigają po polsku, nawet Manu, dla którego z pewnością polski to musiał być kosmos do nauczenia, bo latynoamerykańskie języki mają się tak do polskiego, jak polski do chińskiego...A trudno o Buriciu czy Stiliciu powiedzieć, że chcą w Lechu zostać do końca kariery. Zresztą Injac mówi tak płynnie, że trudno się spostrzec, iż nie jest Polakiem. Warto tutaj podać przykład Lecha, bo oni akurat atmosferą w szatnii dużo w tej chwili nadrabiają.

Tak samo w Wiśle nie jest powiedziane, że Bunoza, Chavez, Kirm czy Paljic nie zostaną tutaj na następne 2-3 lata, a to już okres, w którym można opanować nasz język w zaawansowanym stopniu. Jak masz wyłożone podstawy i na codzień masz kontakt z językiem polskim w szatni, to chcąc nie chcąc uczysz się krok po kroku języka, słowo po słowie. Inna sprawa, że też uważam, że polscy Wiślacy powinni się angielskiego uczyć tak samo, jak zagraniczni polskiego i kropka. Profesjonalny piłkarz MUSI znać chociaż najistotniejsze podstawy jednego z języków angielski/niemiecki.
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.09.2010, 15:00
Dziennikarze pytali szkoleniowca Białej Gwiazdy o Patryka Małeckiego. „Mały”, który zagrał od pierwszej minuty w Ząbkach w Pucharze Polski, w lidze jest rezerwowym. „Rozmawiałem dłużej z Patrykiem dzisiaj rano” – odpowiedział Maaskant. „Komunikacja z nim na boisku jest trudna. Nie sprawia żadnych problemów, ale mój polski nie jest perfekcyjny, a jego angielski jest gorszy niż mój polski” – zażartował holenderski szkoleniowiec. „Wyjaśniłem mu kilka rzeczy. Patryk musi być cierpliwy. Jest bardzo utalentowany. Może być pożyteczny dla Wisły w tym sezonie, ale teraz postawiłem na innych graczy” – wyjaśnił dziennikarzom trener.

No Mały powinien zabrać się za angielski.

Odpowiedz cytując
Zwierze
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.09.2010, 15:18
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Popatrzcie na Lecha - tam tacy goście jak Stilic, Buric, Injac, Djurdjevic, Arboleda ostro śmigają po polsku,i.
No zwłaszcza Marmolada "śmiga" jak nie wiem po tylu latach w Polsce...
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 24.09.2010, 15:20
kto wcześniej grał w Wiśle z 15
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 24.09.2010, 15:21
na pewno Junior Diaz
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 24.09.2010, 15:45
Tak jak przypuszczałem oferta z Derby dla Branco to była bajeczka:

http://www.sport.pl/sport/1,67926,84...moc_Wisle.html
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 24.09.2010, 17:47
Dean napisał(a):Wyświetl post
No Mały powinien zabrać się za angielski.
On to za siebie powinien się wziąć
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 24.09.2010, 22:38
K4millo napisał(a):Wyświetl post
Tak jak przypuszczałem oferta z Derby dla Branco to była bajeczka:

http://www.sport.pl/sport/1,67926,84...moc_Wisle.html

No ciekawe ,Branco nie ma dobrych opinii ,ale to tez przeciez moze byc zmyslone

jako ze my jednak kogos na obrone musimy pozyskac ,zobaczymy czy cos z niego bedzie

i dziwi mnie to ze Malecki tak slabo zna angelski ,przeciez podstawy do tego zeby sie w nim komunikowac powinno sie opanowac konczac podstawówke....
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.09.2010, 00:01
Małecki powinien brać przykład z Kucharczyka. gość spóźniał się na treningi (a czasami w ogóle na nich sie nie pojawiał) bo uczył się do matury.. i zdał.
Małecki ponoć zakończył swoją edukacje na gimnazjum.

no i to wychodzi teraz:
Cytat:
Oficjalna wersja:
"- Małecki nie grał ostatnio zbyt wiele, rozmawiałem z nim dzisiaj trochę dłużej. Mój polski nie jest dobry, jego angielski jest gorszy, ale musieliśmy sobie wyjaśnić pewne rzeczy. Patryk musi być cierpliwy, jest utalentowany piłkarzem, więc dostanie swoją szansę - zapewnił Maaskant."

Nieoficjalna wersja:
Małecki jest w....iony na trenera, że go nie wystawia, najbardziej o te 4 ostatnie minuty w meczu z Koroną...
Każdy mu powtarza, żeby przestał się rzucać, zaczął trenować i pokazał Maskaantowi, że jest dobry, a Małecki na to
" Oni wiedzą co ja potrafię! Nic nie muszę udowadniać, jak im nie jestem potrzebny to mogą mnie sprzedać..."

Dlatego pewnie dzis w klubie pojawil sie Stanko Svitlica i rozmawial z Małeckim
Jeżeli to prawda.. brak słów
Odpowiedz cytując
krzywy
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 25.09.2010, 00:16
Małecki to imbecyl niestety. Jedyne co mu dobrze wychodzi to..............macie jakieś pomysły?
od kołyski, aż po grób zawsze ukochany klub WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
jerry.lii.lewis
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 25.09.2010, 06:43
Wersja "nieoficjalna" o Małeckim jest niestety dużo bardziej prawdopodobna, czyli Mały pewnie już spakowany czeka na oferty.
Piłkarz to on jest na pewno dobry i perspektywiczny ale dopóki w głowie sobie nie poukłada to więcej z nim kłopotów może być niż pożytku. Lepeij go sprzedać za sensowne pieniądze niż miałby atmosferę fochami psuć.
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 25.09.2010, 07:18
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
Małecki powinien brać przykład z Kucharczyka. gość spóźniał się na treningi (a czasami w ogóle na nich sie nie pojawiał) bo uczył się do matury.. i zdał.
To powinien być standard a nie wzór do naśladowania... Ja bym proponował nie dawanie kontraktów większych niż 2k netto piłkarzowi, którzy nie skończył szkoły średniej lub przynajmniej nie ma w rękach zawodu. Dla dobra zawodnika i klubu.

Dostaje szczyl jeden z drugim pieniądze większe niż jego rodzice razem wzięci za proste kopnięcie piłki i jest królem. Uczyć się nie musi, starać się nie musi, świat jest jego. Aż mu ktoś kostki nie przetrąci i nie okazuje się, że nic innego nie potrafi robić.

Mam pytanie, jak zawodnicy, którzy nie są w stanie porozumieć się w żadnym języku, prezentując średnie europejskie umiejętności, chcą się wybrać na Zachód? Ktoś ich kupi bo są sami w sobie zajebiści i warci każdych pieniędzy (a rozmawiać z trenerem czy innymi zawodnikami nie muszą, bo po co?).

Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 25.09.2010, 08:28
Co wy tak z tym wykształceniem? To, że nie skończył szkoły nie musi od razu, tak jak w przypadku Małeckiego, znaczyć że jest nierozgarnięty.
Odpowiedz cytując
uzytkownik_forum
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 25.09.2010, 09:08
Jeśli rozgarnięciem nazywasz bycie największa księżniczką drużyny, która obdziela fochami wszytskich wokól, to ja wolę jednak wykształconych i nierozgarnietych... Jak to mówią, całkiem słusznie - chem będzie chamem, na wieki wieków amen.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 25.09.2010, 09:58
Ale co do tego ma Stanko Svitlica?
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 25.09.2010, 10:16
Może Mały się przeprowadza do Belgradu Tak w ogole, to może być nie zadowolony, że nie gra. Może mieć muchy w nosie, ale jak będzie odpierdalał na boisku i demonstrował w taki sposób swoje fochy, to straci dużo wśród kibiców. Już widze jak mały "odstawia Neymara" i nikomu nie podaje ;/
Ostatnio edytowane przez tofik : 25.09.2010 o godz. 10:19.
..
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 25.09.2010, 11:05
Właśnie, ktoś wie, skąd tam Svitlica?
.
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 25.09.2010, 11:14
royalmichael napisał(a):Wyświetl post

no i to wychodzi teraz:
Jeżeli to prawda.. brak słów
skąd to cytat?
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 25.09.2010, 11:18
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Co wy tak z tym wykształceniem? To, że nie skończył szkoły nie musi od razu, tak jak w przypadku Małeckiego, znaczyć że jest nierozgarnięty.
ja nie mówię, że ma pisać doktorat, ale skończenie jakiejkolwiek ponadgimnazjalnej szkoły powinno być musem - jak zawodnik coś będzie umiał poza kopaniem piłki, był na jakiś obowiązkowych praktykach to po a. będzie widział, że jak mu nogi połamią to będzie się mógł utrzymać z czegoś innego (bo jakoś nie wierzę, w umiejętność oszczędzania czy inwestowania większości polskich piłkarzy), a po b. będzie wiedział jak wygląda normalne życie ludzi, którzy piłki nie kopią. I może zacznie doceniać jeden z drugim, że nie musi być górnikiem czy pracować "jak wszyscy".

Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 25.09.2010, 17:02
peterwislak napisał(a):Wyświetl post
kto wcześniej grał w Wiśle z 15
Konrad Gołoś, potem Diaz.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 25.09.2010, 17:04
Blacha92 napisał(a):Wyświetl post
skąd to cytat?
Z wczorajszego wywiadu z Kucharczykiem w Canal+ po meczu. Podobno już rok temu miał ofertę z Legii, ale chciał najpierw zdać maturę.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Od: 11.2002

Stary 25.09.2010, 17:06
Legia go już kupiła rok temu, tylko od razu wypożyczyła go do Świtu.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów