The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2010, 20:23
Na jaki temat miałeś prezentację, o co tak mniej więcej pytają
Odpowiedz cytując
Rustin
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 07.05.2010, 20:34
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
generalnie to racja niewatpliwie basen jest prostopadloscianem ale w tresci zadania była mowa tylko o dlugosci i szerokosci. Albo prawie nikt nie zrozumiał o co chodzilo w zadaniu (bo jak nawet widac to i w odpowiedziach na interiach itd sa obliczane tylko dwa wymiary) albo pytanie jak pisze kolega było zle ulozone.
Osoby ode mnie z klasy też wspominały o tym, że basen jest niewątpliwie prostopadłościanem, ale z zadania wyraźnie wynikało, że mamy dwa wymiary i trudno było liczyć wszystko inaczej niż przy założeniu, że basen w zadaniu jest prostokątem. Zadanie mimo wszystko co najmniej do kontrowersji na Canal +
Wisła ponad wszystko
Odpowiedz cytując
Amptiq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 07.05.2010, 20:42
UW&I napisał(a):Wyświetl post
Drodzy maturzyści mam do was pytanie, tak przeglądam sobie maturę próbną z matemtyki i zastanawiam się czy aby to zadanie jest w porządku?

Już mówię o co mi chodzi w zadaniu pisze " wybudowano prostokątne baseny" ok, zazwyczaj baseny są prostokątne, ich powierzchnia wynosi.. itd. później podane WYMIARY. Właśnie czy wymiarów basenu nie podaje się w 3 opcjach? Długość, szerokość i głębokość? Gdzie im się zgubił 3 wymiar, basen to przecież jakby prostopadłościan w ziemi, bez jednej ze ścian bocznych i chyba w ten sposób powinno się liczyć jego powierzchnię? Nie ma nigdzie informacji że liczymy jedynie powierzchnię "tafli wody", ani tego że głębokość w obydwu jest sobie równa. Wydaje mi się że egzaminatorzy chcieli dać jakieś zadanie w kontekście realistycznym ale coś im nie wyszło. Gdyby to były BOISKA w hotelach, to się zgodzę z tymi rozwiązaniami które są w internecie, ale to są baseny.. Co o tym sądzicie?
Tu chodzi o pole lustra wody (czy jak ktoś chce ściany prostopadłościanu). Gdyby dodali jeszcze głębokość to by było "zdecydowanie za trudne" na podstawę.

Tak, uważam podstawę z majcy za śmiesznie łatwą.
Odpowiedz cytując
UW&I
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.05.2010, 20:50
Amptiq napisał(a):Wyświetl post
Tu chodzi o pole lustra wody (czy jak ktoś chce ściany prostopadłościanu). Gdyby dodali jeszcze głębokość to by było "zdecydowanie za trudne" na podstawę.

Jeżeli chodzi o pole lustra wody to powinni to napisać. Tak jak mówię jak dla mnie zadanie niejasne, gdyby dali tam chociaż boisko piłkarskie to byłoby ok. Co w przypadku gdyby stwierdzili że zadanie nie było sprecyzowane? Punkty dla wszystkich? Była taka sytuacja kiedyś?
Odpowiedz cytując
Garbaż1906
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 07.05.2010, 20:56
Jaro1991 napisał(a):Wyświetl post
Nie tylko ty zostałeś z niemieckim Na pewno kilka osób poza nami dwoma zdaje ten język
nie jesteście sami też zdaję niemiecki, wczoraj 17/20 z ustnego powodzenia wszystkim życzę i jak najmniej nerwów
Odpowiedz cytując
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 07.05.2010, 21:02
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...atematyki.html

Dla mnie też jest prosta bo się uczyłem ale uwierz mi że jak się ktoś nie uczy to prosta nie jest. Te wzory to jest żadna pomoc jak ktoś nie wie jak je wykorzystać.

Ja np z nich nie korzystałem ani raz (bo po co?) ale na prawdę nie rozumiem takiego podejścia.

Dla mnie np matura z Angielskiego była średnia, podobnie jak Polski a macja banalna ale dla każdego wygląda to inaczej. W zależności czy ktoś z czegoś brał korki albo czy chociaż zeszyt prowadził. Wszystko zależy od tego na jakiego nauczyciela trafisz.
Odpowiedz cytując
Zieniu17
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 07.05.2010, 21:06
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Na jaki temat miałeś prezentację, o co tak mniej więcej pytają
"Deformacja rzeczywistości w dziele literackim..."
Mnie pytali z treści ferdydurke i z różnicy pomiędzy utopią, a antyutopią. Koleżanki i koledzy mieli rożne pytania, również do opracowań podanych w bibliografii, epok, czy nawet wydarzeń historycznych, także ciężko przewidzieć, ale w sumie sporo zależy od tematu.
Już za chwile, za chwileczke Broziu strzeli pod poprzeczke!

Fundacja #1 - Wiezi Muzyki
Fundacja #1 - Nie mysl sobie ze
Firma krk - Zamiast szukac podzialow
Fundacja #1 - Uwazaj dzieciak
Peja - (Z)robie szmal
Odpowiedz cytując
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Stary 07.05.2010, 21:09
Jak się samemu zrobi pracę to się nie ma co spinać

Zatem już muszę zacząć się spinać choć na szczęście mam pare tygodni żeby to ogarnąć.
Odpowiedz cytując
Amptiq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 21:28
I to mnie przeraża w polskim szkolnictwie (a szczególnie chodzi mi tu o majce)... Skoro można używać na maturze tablic to tym bardziej na lekcjach się powinno ich używać. Bo potem są takie sytuacje że ludzie w ogóle nie używają dostępnych materiałów.
Odpowiedz cytując
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Stary 07.05.2010, 22:23
Ja nie używałem bo 90% tych wzorów znam. Myślę że to lepsza metoda nauczania niż dostępność tych wzorów na lekcjach. Jak się już nauczy pewnych wzorów i schematów to się wszystko robi automatycznie i co najwyżej się można upewnić ale ja na maturze podstawowej i rozszerzonej z wzorów nie korzystałem.

W każdym razie sam widzisz że próbną (miałem 78% czyli słabiutko) oblał co 4 PISZĄCY Jakby była śmiesznie łatwa to powinien oblać najwyżej 1%.
Odpowiedz cytując
Amptiq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 23:01
Ale patrząc na dostępność tych wzorów i kalkulatorów nie sposób nie przyznać że ten egzamin był prosty. Wszystkie zadania zamknięte polegały na tym żeby otworzyć tablice, spisać wzór, wklepać do kalkulatora i zaznaczyć odpowiedź. Z otwartych też zdecydowaną większość da się zrobić takim sposobem. I to że ktoś nie zdał to, z całym szacunkiem, znaczy że nie zasługuje na posiadanie matury, a nie że ta matura była trudna.
Odpowiedz cytując
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Stary 07.05.2010, 23:04
Jasne że był banalny ale patrze tylko ze swojej perspektywy Nie mogę patrzyć za bardzo z innej ale jeśli 1/4 oblała próbny to jednak jest jakieś zacofanie matematyczne....

Nie przeraża Cię że 30% piszących nie zdałoby matury?
Odpowiedz cytując
Amptiq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 23:13
Przeraża. I to bardzo. I nie wiem czy jest to bardziej kwestia głupoty zdających czy szkolnictwa. Paranoją jest według mnie dawanie na egzamin tablic, których 99% abiturientów na oczy nie widziało. Myślę, że jakby ludzie wiedzieli, czego i gdzie tego szukać to 3/4 z tych co nie zdało by miało wynik pozytywny. (ale może jestem zbyt optymistycznie nastawiony wobec uczniów)
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.05.2010, 23:41
ja mysle ze bardziej to ze probnej matury nie zdało az tyle osob twplynelo na to podejscie zdajacych. Po pierwsze specjalnie nie zdawali zeby pokazac jaka to matura była trudna i zeby na wlasciwa mature dali latwiejsze zadania, po drugie na tamta mature sie wielu nie uczylo. Np ja na probna szedlem z podejsciem ze sie nie ucze bo mi sie nie chce i wole sobie sprawdzic ile umiem na chwile obecna. Na mature wystarczylo porozwiazywac te zadania ktore byly na probnej i nauczyc sie 2 tematow- z rozwiazywania funkcji kwadratowej i z funkcji trygonometrycznych. Czy to naprawde bylo takie trudne i wykraczało poza mozliwosci tych humanistow czy "dysmatematykow". Juz nie robmy z naszego kraju narodu kalek intelektualnych. Wezmy sie za nauke albo robote i nie placzmy na wszystko ze jest za trudne. Obecnie to gdzie sie da szukamy u siebie ulomnosci, a to dyslektykiem jesem i mam wyjebane na pisownie bo mam taka chorobe, albo ta matematyka taka trudna i nie ma mozliwosci zebym zdal mature. Troche pracy i wszystko da sie wykonac ale niektorzy wola powiedziec ze za trudne a ciekawe czy sie choc troche przylozyli do nauki. Ja przez 4 lata technikum znam to z autopsji, sam leciałem na 2 i 3 ale jak trzeba było to zacisnałem pasa i sie nauczylem na dany egzamin a coniektorzy lenie smierdzace oczywiscie zamiast sprobowac to z gory mowili ze to za trudne. Jak moze byc cos trudne jak nie sprobowalo sie tego ogarnac
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 08.05.2010, 08:27
których 99% abiturientów na oczy nie widziało.
Ja widziałem od ponad roku, u nas było jasne powiedziane że kto chce moze sobie skserować i myślę, że to jest właściwe podejście, właściwie po roku już nawet tablic na maturze nie używałem, bo podczas rocznego używania same mi się wbiły na pamięć.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
vabanq
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 08.05.2010, 08:40
...których 99% abiturientów na oczy nie widziało.
Nie przesadzaj, ja w klasie mat inf co sprawdzian mialem ksiazeczke ze wzorami a zdawalem tylko podstawe. Poza tym nie wiem jak u was w liceach/technikach ale u mnie czesto widzialo sie matematyczki z tablicami jak sie szwedaly po szkole.

Co do zdawalnosci-Panowie jesli sie ktos decyduje na liceum lub technikum to nie ma mocy zeby tego nie napisal bo naprawde zadania testowe i nawet pare otwartych jak te 2 na poczatku rownanie i nierownosc to juz jest 4 pkt na 15 do zdania ktore zawsze sie pojawiaja i wystarczy troszeczke dobrej woli naprawde troszeczke zebyzadania tego typu rozwiazac. te 30 procent to jest podstawa i zeby nie zdac trzeba sie mocno do tego przylozyc.
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska
Odpowiedz cytując
Amptiq
Senior Member

Stary 08.05.2010, 10:01
Gdyby nie to, że wziąłem te tablice od mojej korepetytorki i sobie je skserowałem, to bym je widział trzy razy. Na próbnej, na podstawie i na rozszerzeniu. U mnie w klasie tylko jedna osoba oprócz mnie je miała. Te tablice powinny być ogólnodostępne, a nie tak że trzeba je sobie załatwiać. To jest paranoja, że nie ma ich na stronach OKE i CKE.
Odpowiedz cytując
DominoForza
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 08.05.2010, 10:06
Gdyby nie to, że wziąłem te tablice od mojej korepetytorki i sobie je skserowałem, to bym je widział trzy razy. Na próbnej, na podstawie i na rozszerzeniu. U mnie w klasie tylko jedna osoba oprócz mnie je miała. Te tablice powinny być ogólnodostępne, a nie tak że trzeba je sobie załatwiać. To jest paranoja, że nie ma ich na stronach OKE i CKE.
u mnie dawali tablice jak pisalismy takie testy powtorkowe a i tak szukalem na oslep na maturze
.....
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 08.05.2010, 11:02
ludzie, bez przesady.. macie 170minut i szkoda wam 2 sekund, żeby na spis treści zobaczyć? no chyba, że nie wiecie, że np. wzoru na trójkąt trzeba szukać w planimetrii.
to nawet, przejrzeć te 10 stron?
tymbardziej, jeżeli chcecie uzyskać te tylko 15pkt?
Odpowiedz cytując
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Stary 08.05.2010, 11:08
Dokładnie. Ja tablicy na oczy nie widziałem i tak praktycznie z niej nie korzystałem. Przecież większość wzorów się powinno znać jeśli się choć siedziało na lekcjach;]

Tu chodzi o to żeby umieć je wykorzystać a czy tablice były na lekcji czy nie to nie ma wielkiej różnicy jeśli danego wzoru się nie "przerobiło"
Odpowiedz cytując
kubawislak
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 08.05.2010, 11:19
Wujek google nie gryzie, jaki problem wpisać tablice matematyczne matura. Ja tak zrobiłem, ale prawda jest taka, jeżeli ktoś nie wie co jest czym to i tak na cholerę mu wzór ja kilka sprawdzałem, żeby mieć pewność że dobrze robię
Odpowiedz cytując
Amptiq
Senior Member

Stary 08.05.2010, 12:43
Teraz rzeczywiście można je dostać, ale jak szukałem w listopadzie to nie było nigdzie. Wszędzie tylko te stare. Ja wiem że to nie problem przejrzeć te tablice. Tylko że trzeba wiedzieć że można coś w nich znaleźć. Przeciętny uczeń realizujący poziom podstawowy nie ma nawet pojęcia o połowie wzorów które są w tablicach. Przykład? Wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem długości dwóch boków i rozwartości kąta między nimi. Jak ktoś nigdy takiego wzoru nie widział to nie będzie szukał go po tablicach tylko kombinował.
Odpowiedz cytując
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Stary 08.05.2010, 13:04
Hmmm... Mamy 170 minut. Czytamy zadanie i wiemy od razu z jakiego jest działu. Na dział średnio 1/2 strony z wzorami. Nie uważam tego za niewykonalne do przejrzenia...
Odpowiedz cytując
TSman
Banita

Stary 10.05.2010, 09:43
Ustny polski 100%
zakochałem się w oczach egzaminatorki
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 10.05.2010, 09:53
Żeby zdać trzeba mieć pkt? Z tego za prezentacje dostajesz 5 ? A reszta to pytania?
I jak oni pytają? Jest sztuką tego nie zaliczyć ?
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Rustin
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 10.05.2010, 10:06
Właśnie panowie, jak z tymi pytaniami? One są chyba najgorsze?
Wisła ponad wszystko
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 10.05.2010, 10:09
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Żeby zdać trzeba mieć pkt? Z tego za prezentacje dostajesz 5 ? A reszta to pytania?
Teoretycznie masz 3 pytania, ale czasem zadają więcej. Musisz odpowiedzieć przynajmniej na jedno, żeby zaliczyć mature, ale przeważnie to jedno jest tak proste, że nie da się nie odpowiedzieć. U mnie w szkole w ubiegłym roku chyba wszyscy zdali, choć większosć robiła prezentacje dzień wcześniej.
Odpowiedz cytując
TSman
Banita

Stary 10.05.2010, 10:13
Arkas napisał(a):Wyświetl post
nie da się nie zdać tego chyba, kumpel w innej sali zdawał i gadał całkowicie nie na temat. Jak skończył to powiedziała mu babka "coś chyba nie temat?" a on "no troszke "
dostał 30% za dobry humor
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 10.05.2010, 10:17
no to troszkę fajnie.
ja mam temat o języku sprawozdawców sportowych, miał ktoś coś takiego?
prezentację już mam, ale zastanawiam się jakie pytania mi mogą do tego zadać.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 10.05.2010, 10:21
To kamień z serca można powiedzieć że spadł. Bo bałem się że dadzą takie pytanie do lektury że nie będę wiedział o co chodzi ale jeśli jest tak jak mówicie to elegancko :]
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów