The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
podszywacz
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2009, 22:25
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Gdyby miał jaja Wisła wygrała by wszystkie mecze w lidze po 5-0 (no, z Legią i Lechem byłoby skromne 3-0)...

A że jaj nie ma to czeka nas mistrzostwo z górą 10 punktmai przewagi...

Taki już nasz zasrany los... Ech...
Gdyby dostał kartkę pauzował by z Legia...
Bardzo dobry koment, zasrany nasz los. Nie zadowolą nikogo, historyczne, pierwsze, powtarzam, pierwsze zwycięstwo na tym terenie.
Раз два трзы, Туск ухади!
Odpowiedz cytując
FredzIo
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 30.10.2009, 22:25
Nie chce bronić drużyny, ale Wy troche przesadzacie. W stylu San Marino? Od kiedy San Mariono pakuje 3 bramki na wyjazdach i marnuje wiele dogodnych sytuacji? Co to za argument, że przegraliśmy drugą połowe? Polska wygrała grupe eliminacji MŚ w rzutach rożnych?
Rozumiem, że końcówke meczu zagraliśmy bardzo chujowo, ale nie róbmy tragedii bo się nic nie stało. Zdobyliśmy 3 pkt, przeprowadziliśmy kilka świetnych akcji. Popełniliśmy mnóstwo błędów i odpuściliśmy końcówke. Wy robicie tragedie jakbyśmy stracili jakieś punkty.

WŁAŚNIE! GDZIE TEN STYL ZA KASPERCZAKA? I COROCZNA TRÓJKA OD ODRY WODZISŁAW?!
Bogusław Cupiał napisał(a):
Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub..
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 30.10.2009, 22:26
Najważniejsze są trzy punkty! Oczywiście mi druga połowa również się nie podobała ale to wina naszych piłkarzy, co trener mógł zrobić? On co chwile krzyczał i mobilizował ich ale nasi grajkowie najmniejszym nakładem sił chcieli wygrać ten mecz i na szczęście się udało. W tym meczu wkurzył mnie Małecki który nic nie grał dzisiaj , co z tego że biegał jak tracił piłki , źle podawał, źle się zachowywał a w dwóch sytuacjach kiedy był na kilku metrowym spalonym miał pretensje do kolegów że mu nie podawali. Paweł Brożek w drugiej połowie grał tylko piętką ale ile z tych zagrać skończyło się stratami? Większość. Jop mnie przeraził w pierwszej połowie- niestety ale w meczu z mocniejszym rywalem z Jopem w takiej formie będziemy przegrywać przez tego piłkarza. Mnie przeraża również że trener próbuje ustawiać Gułe tuż za napastnikiem a nie w środku pomocy, chyba znów czeka nas przejście na grę jednym napastnikiem :( wg mnie Guła powinien grać w środku w parze z jednym defensywnym pomocnikiem ustawionym za jego plecami a nie w linii , podobnie sprawa się ma z Jirsakiem . Na zmianę stylu gry w tej rundzie już bym nie liczył, ważne żebyśmy wygrywali, grunt że Skoży udaje się mobilizować niektórych do walki przy stanie 0-0. W zimie powinna nastąpić spora roszada w naszej kadrze, przyjdzie świeża krew która zmobilizuje resztę piłkarzy. Odejść powinni Cantoro, Jop, Paweł Brożek, Diaz, Łobo - ma za duży kontrakt jak na jego wkłąd w tą drużynę. I kilku młodych , utalentowanych , dobrych piłkarzy ściągnąć któzy wzmocnią zespół , mam nadzieję że nasi skauci dobrych zawodników nam wyszukają i że Cupiał nie będzie blokować tych transferów. Pożyjemy zobaczymy, już nie mogę się doczekać zimowego okienka a teraz to najważniejsze są zwycięstwa i nie ważne w jakim style byle by 3 punkty.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 30.10.2009, 22:26
Gdyby miał jaja Wisła wygrała by wszystkie mecze w lidze po 5-0 (no, z Legią i Lechem byłoby skromne 3-0)...

A że jaj nie ma to czeka nas mistrzostwo z górą 10 punktmai przewagi...

Taki już nasz zasrany los... Ech...
Gdyby dostał kartkę pauzował by z Legia...

Ja mam tylko nadzieje ze to byla ironia bo inaczej nie mam pytan
,
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 30.10.2009, 22:27
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Mimo braku jaj dwa mistrzostwa kraju a trzecie jest bardzo realne. Wescie ludzie skonczcie .........

I co z tych mistrzostw Polski jak w europejskich pucharach przegrywamy z byle kim?
Taki mecz jak dzisiejszy powinniśmy wygrać dużo,dużo wyżej,bo to nie pierwszy taki mecz w tym sezonie.
Miasto Kraków - pozdrowienia dla Dobrych Chłopaków !!

Odpowiedz cytując
iwan
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 30.10.2009, 22:28
Co Wy chcecie od trenera Skorży z tymi zmianami? Gracze typu Burliga czy Janik nie są moim zdaniem na poziomie Wisły.
Odpowiedz cytując
DJ Hazel
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 30.10.2009, 22:28
Gdzie te szumne wypowiedzi naszych piłkarzy którzy po porażce z Levadia obiecali gryźć trawę przez 30 kolejnych spotkań w naszej Ekstraklasie?!Przynajmiej dziś tej ambicji i woli walki zabrakło!Przy wyniku 3:0 kompletnie odpuściliśmy zamiast dobić rywala w wyniku czego grając w przewadze tracimy dwie frajerskie bramki co mogło skończyć się kompromitacją!Nie rozumiem Skorży do końca z tymi zmianami...Czyżby Diaz doznał kontuzji?Wchodzi za niego Ćwielong?!Efektem czego zapanował totalny chaos na placu gry.Skoro też prowadzimy 3:0 dlaczego tak długo czeka na wpuszczenie Garguły i Boguskiego?Cieszą 3 punkty ale za łatwo oddajemy pole rywalom.Już w kolejnym meczu tracimy bramkę...Oby poprawiło się to w meczu z Legią!
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 30.10.2009, 22:29
FredzIo napisał(a):Wyświetl post

WŁAŚNIE! GDZIE TEN STYL ZA KASPERCZAKA? I COROCZNA TRÓJKA OD ODRY WODZISŁAW?!

To nie Wisła jest coraz słabsza tylko przeciwicy są coraz silniejsi.

Już nie będzie jak za czasów Kaspra gdzie była tylko Wisła i nic więcej. Inne czasy, jak na tamte Wisła była profesionalnie zarządzanym klubem z multum super graczy, a reszta prócz Legii to były jakieś nic nie znaczące dodatki by rozegrać więcej niż dwa mecze Wisły z Legią.

I przypominam tylko że graliśmy bez Głowy i Piotra Brożka, a to właśnie w obronie można było dostrzec lekki niedosyt.
jest dobrze..
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 30.10.2009, 22:29
WiślakNH napisał(a):Wyświetl post
I co z tych mistrzostw Polski jak w europejskich pucharach przegrywamy z byle kim?
Co wy tak ****a wszyscy do tej Europy?

Mamy stadiony jak w Europie? Frekwencje na stadionach, czy pieniądze od sponsorów?

Masz średnią europejską pensję? Może wykształcenie masz na europejskim poziomie? Mamy drogi europejskie? Pociągi? Lotniska? Teatry, kina? Cokolwiek?

Czemu ****a tylko od piłkarzy wymaga się "europejskiego poziomu"?
Ddf
Odpowiedz cytując
Denethor
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 30.10.2009, 22:30
Ale ja to rozumiem, że w sytuacji gdy prowadzi się paroma bramkami, drużyna podświadomie zaczyna grać gorzej, zaczynają się bawić i łatwo wtedy o gola...

Mnie to jakoś nie rusza... Po to pracowali na gole, że nawet bramka w końcówce nie zabierze im trzech punktów...

Dla mnie widowiskowość (bo znam bardziej widowiskowe dyscypliny, które są najzwyczajniej są nudne) nie jest tak ważna, jak emocje które piłce towarzyszą. A ja mecz przeżywam w kontekście wygranego meczu, nie stylu gry...
Żeby było logicznie musi być 6-3 dla nas, bo i goli strzelamy więcej...
Przez takie podejście do sprawy, coraz więcej ludzi zaczyna olewać mecze. Po co mam iść na stadion, skoro goście wyjdą na murawę by "coś tam sobie popykać", zaliczyć jedno trafionko i byle te pieprzone 90 minut jakoś zleciało ?!
Wybacz Konrad ale ja się z tym ABSOLUTNIE nie zgadzam. A gdzie wobec tego szacunek dla innych (naprawdę ciężkich) zawodów. Czy wszyscy parcownicy powinni brać przykład z "galacticos" - minimum zaangażowania i byle do przodu ?!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 30.10.2009, 22:31
Niepotrzebnie nerwowa końcówka , mogło być spokojne 4-0 gdyby Jirsak strzelił sam na sam , a tak niedługo potem kontra i pierwsza stracona bramka . Na dobrą sprawe graliśmy 9 na 9 . Boguski oraz Garguła tylko statystowali , widać że do dobrej formy brakuje im jeszcze bardzo wiele . Więcej ogrania + pewność siebie + forma fizyczna i na wiosne rywale będą bierni jak tyczki widząc poczynania Wiślaków .

Oceny(1-10):

Cebanu - 3 - bardzo nerwowy , niestety , ale nie widzę w nim przyszłości Wisły
Alvarez - 7 - jak zawsze bardzo pewny
Jop - 5- nie obyło się bez pomylek , generalnie mogło być gorzej
Marcelo - 7 - z jednej strony brawa za bramke , z drugiej za często galopował się w pole karne przeciwnika , zostawiając obrone na pastwe kielczan ( Jirsak asekurujący jego pozycje to słaby obrońca ) . Lepiej obrona wygląda gdy gra w parze z Głowackim
Diaz - 7 - dopuki grał , kielczani nie stworzli pół sytuacji z lewej flanki , solidny występ
Łobodziński - 5 -występ bez rewelacji , dostając potężny cios od Nikoli myślałem że nie wróci już na boisko ( zęby całe? ) W paru akcjach spisał się nieźle , ale w dalszym ciągu gra poniżej oczekiwań
Cantoro - 6 - poprawnie , jego gra , pomimo upywu lat pozostaje taka sama i trudno o oryginalną ocene
Jirsak - 7 - nieźle rozgrywał , strzelił bramke , Garguła bez formy nie wygryzie go ze składu
Kirm - 6 - nareszcie trafił , a już straciłem nadzieję , szkoda że w większości akcji nie popisywał się taką precyzją i zdecydowaniem
Paweł Brożek - 6 - gdyby nie asysty , zaliczyłby kolejny słab mecz , znamienny był jego strzał Panu Bog w okno z ostatnich minut . Dalej bez formy .
Małecki - 6 - jego strzał w poprzeczke kapitalny , ale w większości akcji grał zbyt samolubnie

Mimo wszystko bardzo cieszą mnie te 3 punkty , bo kielecki stadion nigdy nam nie leżał . Można jednak było inaczej rozegrać ostatnie 25 minut gry .
Odpowiedz cytując
podszywacz
Senior Member

Od: 11.2006

Powtórzę: bawimy się rywalami, to już jest wręcz nonszalancja. Oby nas ta nonszalancja nie zjadła z Legią. Jeżeli nie, wchłoniemy, powtarzam: WCHŁONIEMY kolejnego rywala. Wiem, to jest brak skuteczności ale też zabawa i lekceważenie rywala. I dobrze, jest luz i pewność siebie.
Раз два трзы, Туск ухади!
Odpowiedz cytując
DJ Hazel
Senior Member

Od: 06.2008

Co do Diaza to czyżby go Skorża oszczędził przed Legią
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 30.10.2009, 22:33
I co z tych mistrzostw Polski
Ciekawe czy byś powiedział "Co z tych mistrzostw" jak byśmy grali takie ogony jak np. sąsiadki z drugiej strony błoń, wiele drużyn za to jedno spośród kilku trofeów zdobytych przez Wisłę w ostatnich latach dałoby się pokroić(nie trzeba szukać słabeuszy wystarczą Pyry, z porównywalnym budżetem)...
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 30.10.2009, 22:34
Powiem tak ,ze wiekszosc pilkarzy przy 0;3 juz odpuscila.,jakby sie mecz skonczyl ....

Jirsak mogl i powinein strzelic na 4;0 i by bylo po ptokach.

A tak Korona strzelila jedna ,,,potem druga.
niewiem dlaczego oni za latwo odpuszczaja kiedy mysla ze jest po meczu.

Zwlaszcza ze jakby ten mecz wygrali 6,7 do 0 ,i tu nie jest zadna ironia ..
bo taki wynik byc powinien ...
'

Dalismy Koronie w 9 pograc pilka i mamy efekty.

Tu juz nie chodzi nawet o ta bramke na 2;3 bo mamy zwyciestwo i to cieszy ale o sam fakt ze zespol odpuszcza ,i tego nie moge pojac.

Niedziwe sie Skorzy ze po meczu byl wsciekly.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 30.10.2009, 22:35
I co z tych mistrzostw Polski
Historia.. legenda.. potęga...

a europejskie puchary to jedynie dodatek z którego zysk mozna mieć jedynie w formie pieniędzy które są rzeczą nabytą. bo nie zakładam żeby w najblizszym czasie siegnąc po puchar LM / PU.

z takim podejściem odpuść sobie z piłką, bo to nie ma sensu.
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 30.10.2009, 22:35
I niektórzy z Was przesadzają! Po co jechać tak po naszej drużynie? Wygrali ok. Wolelibyście żeby przegrali po pięknym meczu? Bo ja nie a jak macie tak narzekać to nie kibicujcie bo po Waszych niektórych postach mogę stwierdzić że jakbyście mogli to byście pobili niektórych naszych piłkarz i trenera. To jest chore, mi tez się nie podobała druga połowa ale czasu już nie cofnę , ważne trzy punkty, trener ich na pewno opieprzy.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 30.10.2009, 22:36
Strata aż 2 bramek bez sensu...
Cieszą 3 punkty, ale ten minimalizm denerwuje i przeraża...
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 30.10.2009, 22:37
Denethor napisał(a):Wyświetl post
Przez takie podejście do sprawy, coraz więcej ludzi zaczyna olewać mecze. Po co mam iść na stadion, skoro goście wyjdą na murawę by "coś tam sobie popykać", zaliczyć jedno trafionko i byle te pieprzone 90 minut jakoś zleciało ?!
Wybacz Konrad ale ja się z tym ABSOLUTNIE nie zgadzam. A gdzie wobec tego szacunek dla innych (naprawdę ciężkich) zawodów. Czy wszyscy parcownicy powinni brać przykład z "galacticos" - minimum zaangażowania i byle do przodu ?!
Ale oni sobie nie pykali, tylko zapierdalali i wywalczyli 3-0 mimo ostrej gry Korony. Dopiero potem wkradło się rozluźnienie, jedna bramka z kontry, druga po pięknym wolnym... Dramatu nie widzę...
Ddf
Odpowiedz cytując
Denethor
Senior Member

Stary 30.10.2009, 22:38
podszywacz napisał(a):Wyświetl post
Powtórzę: bawimy się rywalami, to już jest wręcz nonszalancja. Oby nas ta nonszalancja nie zjadła z Legią. Jeżeli nie, wchłoniemy, powtarzam: WCHŁONIEMY kolejnego rywala. Wiem, to jest brak skuteczności ale też zabawa i lekceważenie rywala. I dobrze, jest luz i pewność siebie.
"Producenci sprzętu AGD" kilka dni temu pokazali, jak można "pyknąć" kolesi grających z nonszalancją.
To nie przypadek. My nie mamy taktyki ani koncepcji. Nie mamy boiskowej złości. Waleczność też czasami idzie w piz*u. W sytuacjach kryzysowych skaczemy sobie do oczu jak jakieś zakompleksione wieśniaki.
Jesteśmy po prostu ... słabi :/
Taka jest niestety prawda.
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Stary 30.10.2009, 22:39
igortsw napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe czy byś powiedział "Co z tych mistrzostw" jak byśmy grali takie ogony jak np. sąsiadki z drugiej strony błoń, wiele drużyn za to jedno spośród kilku trofeów zdobytych przez Wisłę w ostatnich latach dałoby się pokroić(nie trzeba szukać słabeuszy wystarczą Pyry, z porównywalnym budżetem)...

Jakbyś zacytował mój cały post to byś zauważył,że nie chodziło mi o 'kolejne mistrzostwo,a później porażki z Levadiami' tylko o nasze ostatnimi czasy częste wpadki w Polskiej lidze, w której skład mamy dużo lepszy od reszty.Więc jeżeli nie potrafimy wykorzystać dzisiejszego przebiegu meczu trudno oczekiwać czegoś więcej w europejskich pucharach.

Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 30.10.2009, 22:39
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Wygrywamy mecz za meczem
Szczególnie z Lechem wygramy mecz za meczem

Bez Głowackiego do końca rundy. Legia to ma farta....
Odpowiedz cytując
Denethor
Senior Member

Stary 30.10.2009, 22:41
Ale oni sobie nie pykali, tylko zapierdalali i wywalczyli 3-0 mimo ostrej gry Korony. Dopiero potem wkradło się rozluźnienie, jedna bramka z kontry, druga po pięknym wolnym... Dramatu nie widzę...
O Boże, nawet nie chce mi się tego komentować... Taki sam bełkot słcyhać niemalże po każdym meczy Wisły w tej rundzie. Popatrz z łaski swojej na komentarze do rozegranych przez "galacticos" spotkań...
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 30.10.2009, 22:42
"Producenci sprzętu AGD" kilka dni temu pokazali, jak można "pyknąć" kolesi grających z nonszalancją.
To nie przypadek. My nie mamy taktyki ani koncepcji. Nie mamy boiskowej złości. Waleczność też czasami idzie w piz*u. W sytuacjach kryzysowych skaczemy sobie do oczu jak jakieś zakompleksione wieśniaki.
Jesteśmy po prostu ... słabi :/
Taka jest niestety prawda.
Gówno miała nonszalancja wspólnego w meczu z Lechem...

Zresztą za Kasperczaka Odra też nam parę razy pokazała jak się kończy nonszalancja... I co? Gówno...
Jakbyś zacytował mój cały post to byś zauważył,że nie chodziło mi o 'kolejne mistrzostwo,a później porażki z Levadiami' tylko o nasze ostatnimi czasy częste wpadki w Polskiej lidze,
Częste? Mógłbyś wkleić ostanie 20 wyników w naszej lidze i zaznaczyć "wpadki"?
O Boże, nawet nie chce mi się tego komentować... Taki sam bełkot słcyhać niemalże po każdym meczy Wisły w tej rundzie. Popatrz z łaski swojej na komentarze do rozegranych przez "galacticos" spotkań...
czyli pierwsza połowa wygrana 2-0 też była grana nonszalancko?

.......e, jak dorwie naszą drużynę w końcu jakiś porządny trener a nie mięczak Skorża, to będziemy rozpierdalać po 9-0! Skorża Out!
Ddf
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 30.10.2009, 22:43
Głowa nie zagra do końca rundy wg 90minut.pl... fatalna wiadomość
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

tak sobie pomyślałem...

a może Wisła gra tak...

jak każe jej BET AT HOME?

W sumie byłoby to logiczne...

większa dramaturgia => większa niepewność i zmienność wśród obstawiających => większe zyski dla sponsora

co o tym myślicie?
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

aNouc napisał(a):Wyświetl post
Historia.. legenda.. potęga...

a europejskie puchary to jedynie dodatek z którego zysk mozna mieć jedynie w formie pieniędzy które są rzeczą nabytą. bo nie zakładam żeby w najblizszym czasie siegnąc po puchar LM / PU.

z takim podejściem odpuść sobie z piłką, bo to nie ma sensu.
Źle mnie co poniektórzy zrozumieli.
Ten post był odpowiedzią do kolegi 'Saklak' który stwierdził,że ze Skorżą zdobyliśmy 2 MP a 3 jest w drodze,no ale co dalej?W Polskiej lidze zdobywamy MP,a później jak jest każdy widzi.

Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 30.10.2009, 22:44
Co wy tak ****a wszyscy do tej Europy?

Mamy stadiony jak w Europie? Frekwencje na stadionach, czy pieniądze od sponsorów?

Masz średnią europejską pensję? Może wykształcenie masz na europejskim poziomie? Mamy drogi europejskie? Pociągi? Lotniska? Teatry, kina? Cokolwiek?

Czemu ****a tylko od piłkarzy wymaga się "europejskiego poziomu"?
Ja np. dlatego, że pamiętam ile to frajdy sprawia puknąć takiego faworyta jak Schalke, Parma, jak toczyć zacięte boje z Barceloną, Realem itd.

Nie sądzę też, żeby w Rumunii mieli europejskie pensje, wykształcenie na europejskim poziomie i te wszystkie inne rzeczy o których mówisz. A jednak coś w tej Europie potrafili ugrać w ostatnich latach.

Problem jest właśnie taki, że tam po surowych sezonach wyciągnięto wnioski i zaczęto realizować jakieś plany, u nas po surowych sezonach zaczyna się mówić, że a może to dobrze, a po co nam to itd., przecież możemy bawić się na własnym podwórku, własnymi zabawkami. Tyle, że niektórzy po prostu oczekują więcej, bo własne podwórko jest tak słabe, że się po prostu nudzi.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 30.10.2009, 22:45
pysio napisał(a):Wyświetl post
tak sobie pomyślałem...

a może Wisła gra tak...

jak każe jej BET AT HOME?

W sumie byłoby to logiczne...

większa dramaturgia => większa niepewność i zmienność wśród obstawiających => większe zyski dla sponsora

co o tym myślicie?
bukmacher ma taki sam zysk, niezależnie od preferencji obstawiających...
Ddf
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 30.10.2009, 22:46
thechris napisał(a):Wyświetl post

Bez Głowackiego do końca rundy.
Bylem kilka dni bez dostepu do internetu i Polskiej TV czy ja czegos nie wiem? Glowa jest kontuzjowany?
,
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów