The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.05.2009, 16:19
jova napisał(a):Wyświetl post
Widzisz, z wolną wolą jest pewien problem. Istnienie choćby jednej wszechwiedzącej istoty osobowej sprawia, że wolna wola to tylko iluzja.
Jeśli wolna wola istnieje, to Bóg katolicki nie jest wszechwiedzący, czyli nie jest doskonały.
Wolnej woli i istnienia istoty osobowej obdarzonej wszechwiedzą nie da się logicznie pogodzić.
A niby dlaczego? Rozumiałbym, że miałeś na myśli "wolną wolę" vs. "bycie wszechmogącym". Gdy masz na myśli wszechwiedzę, to nie ma tu nic nielogicznego. Bóg wie o tym co zamierzamy. Zresztą nawet gdybyś miał na myśli bycie "wszechmogącym", to Bóg dopuszcza wolną wolę, by ocenić kto jest zły a kto dobry.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 14.05.2009, 16:25
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
A niby dlaczego? Rozumiałbym, że miałeś na myśli "wolną wolę" vs. "bycie wszechmogącym". Gdy masz na myśli wszechwiedzę, to nie ma tu nic nielogicznego. Bóg wie o tym co zamierzamy. Zresztą nawet gdybyś miał na myśli bycie "wszechmogącym", to Bóg dopuszcza wolną wolę, by ocenić kto jest zły a kto dobry.
Zastanawiam się w tej chwili czy iść do warzywniaka po jabłka. Ja jeszcze nie wiem co zrobię, ale wszechwiedzący Bóg już wie czy wyjdę z domu. Moja wolna wola to iluzja.
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 14.05.2009, 16:41
jova napisał(a):Wyświetl post
Zastanawiam się w tej chwili czy iść do warzywniaka po jabłka. Ja jeszcze nie wiem co zrobię, ale wszechwiedzący Bóg już wie czy wyjdę z domu. Moja wolna wola to iluzja.
Nie wiem czy miałeś na myśli Boga, czy Barracka Obamę.

Bóg wie co zrobisz bo jest wszechmogący i jest Bogiem, a nie człowiekiem. Z tego że jest wszechwiedzący i zarazem wszechmogący wynika także to że jest w stanie znać wszystkie możliwe warianty zachowań, nie musi funkcjonować w linearnej rzeczywistości, jest "ponad czasem" ponieważ dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych. Bóg wie jak skończymy gdy zachowany się w dowolny sposób, ale to od nas zależy, jak postąpimy. Oczywiście, jeśli Bóg nie ma wobec nas innych planów - tutaj widzę "jedyne" ograniczenie przez Niego naszej wolnej woli.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 14.05.2009 o godz. 18:12.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów